Last news in Fakti

11 Май, 2021 18:18 4 839 61

Мартин Димитров за ФАКТИ: Сериозна пробойна е, ако има външна намеса във взривове в България

  • мартин димитров-
  • национална сигурност-
  • взривове-
  • боеприпаси-
  • русия-
  • военни заводи-
  • демократична българия

"България и ЕС няма да допуснат в бъдеще подобни външни намеси. Това е сигналът, който трябва да се изпрати", каза Димитров

Мартин Димитров за ФАКТИ: Сериозна пробойна е, ако има външна намеса във взривове в България - 1
Мартин Димитров; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 28 април 2021 година главният прокурор Иван Гешев, неговата говорителка Сийка Милева и председателя на ДАНС Димитър Георгиев дадоха брифинг относно водено досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. Става дума за разследване на случаите с взривове във вoeнни зaвoди у нас.

„Може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави“, обяви тогава Милева. „Шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете“, каза още тя и обяви, че случаите, които Прокуратурата разследва са общо четири.

Разследването идва в контекста на разкритията на Чехия (от 17 април 2021 година) за установена намеса на Руcкaтa фeдeрaция и aгeнти нa ГРУ в cлучaитe нa взривeнитe cклaдoвe зa бoeприпacи в Врбeтицe, Чeхия прeз oктoмври 2014 гoдинa. Припомняме също, че на 21 април дeпутaтитe oт „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ Мaртин Димитрoв и Вeлизaр Шaлaмaнoв зaдaдoхa oфициaлнo нa прeмиeрa в ocтaвкa Бoйкo Бoриcoв въпрoca дaли имa външнa нaмeca във взривoвeтe във вoeнни зaвoди в Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини.

В питането си Димитров и Шаламанов изредиха десетки случаи на взривове във военни заводи у нас и изискаха от Борисов писмен отговор на въпроса „уcтaнoвeни ли ca дaнни oт бългaрcкитe cпeциaлни cлужби зa cъпричacтнocт нa cлужби нa други държaви при взривoвeтe във вoeннитe зaвoди нa тeритoриятa нa Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини и прeдaдeни ли ca нa държaвнoтo oбвинeниe“.

За да говорим за последното развитие по темата – за проверката на Прокуратурата, а още и за това, което е редно да последва, за да се предотврати евентуална повторна намеса, от ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров.

В началото на разговора Димитров уточни, че отговор от страна на премиера на официалното питане не е дошъл. „Все още няма отговор. Очевидно никой не иска да отговори на този въпрос, но след неговото задаване имаше раздвижване от страна на проверяващите органи. Тоест този въпрос изпълни функцията си“, каза Димитров.

„Обезпокоително е, че действително действията на Прокуратурата идват седем години по-късно. Ако има външна намеса във взривове в България и тя толкова години е останала неразследвана, това е сериозен пропуск – бих казал пробойна, в националната сигурност. Единственото възможно оневиняващо обстоятелство е ако покрай разследването в Чехия, са излезли нови разкрития и нови обстоятелства, които да са основание да бъдат направени разкрития в България. За това обаче знаем малко.

Ключовият въпрос за мен е, че органите на правораздаването в България не бива и не следва да допускат подобни пробиви в националната сигурност. Ако в миналото е имало такива сериозни пробиви и те са останали неразследвани, това би довело до опасност от нови подобни пробиви. Тоест ако някой е видял, че България не може да се защити срещу подобни интервенции, тези интервенции няма да спрат. Затова сега е важно да има разследване, да има публично оповестяване на фактите, да се вземат мерки. Ако не бъдат взети мерки, подобни външни намеси няма да спрат“, каза още той.

Мартин Димитров посочи и какви мерки би могла да вземе България. „Разследване, привличане под отговорност на лицата, които са замесени. След това ограничаване на достъпа на подобни лица до територията на България. Тоест хората, които са били замесени в подобни действия и подобни на тях лица не би трябвало да пребиват и въобще да влизат на територията на България. Това е идеята на мерките за сигурност – да бъдат идентифицирани тези лица, да бъдат търсени за подвеждане под отговорност и лица, подобни на подведените под отговорност, въобще да не могат да влизат в България. Ако има служби за сигурност, това трябва да бъде целта“, обясни Димитров.

На въпроса дали очаква Прокуратурата да стигне по-далеч в разследването, Димитров отговори: „Надявам се, защото това е изключителен въпрос не само за България, а за целия Европейски съюз. Сигурен съм, че това разследване се наблюдава с особен интерес от всички наши партньорски служби - най-малкото от ЕС, но също така и от НАТО. Умно е Прокуратурата на Република България и ДАНС да потърсят помощ от страна на европейските служби, да има обмен на информация. Вижда се, че такива действия не са предприети само на територията на България, а и на други европейски страни, което означава, че за разкриването на тази външна намеса е важно сътрудничеството най-малкото между съответните служби в ЕС. Трябва да се работи по този начин, за да е по-висока ефективността“.

„Европейският съюз е общност и ние трябва да си помагаме. Най-нормално е да включим и европейските служби в тези разследвания, защото интересът ни е общ. ЕС е демократично пространство, в което трябва да има сътрудничество и на службите, така че да не допускаме подобни външни намеси на наша българска или европейска територия“, допълни той.

В края на разговора Мартин Димитров коментира въпроса дали забелязва изостряне на руската външна политика спрямо държави от ЕС, но също и към съседки на Руската федерация като Украйна. „Изострянето го има отдавна. Вижда се, че се увеличава. Друг е въпросът, че поради сериозните си икономически проблеми Русия търси отклоняване на вниманието от тези икономически проблеми именно с такива външнополитически теми. Целта е те да отклоняват вниманието на руските граждани от сериозните икономически проблеми на Русия в момента и не само в момента – в последните години въобще. Вътрешнополитически Русия често търси теми, с които да измести общественото внимание например от задържането на Навални или от това, че опозицията е обект на преследване. В Русия винаги се търси външнополитически фактор, който да измества вниманието от тези теми. Ние обаче трябва да гледаме нашия български интерес. Ако имаме такива пробиви в националната сигурност, трябва първо да има разследване, но след това тези пробиви трябва да бъдат затворени“.

„Трябва да е ясно на всички подобни външни фактори, че България и ЕС няма да допуснат в бъдеще подобни външни намеси. Това е сигналът, който трябва да се изпрати – че е констатирано какво се е случило, че са започнати разследвания, че в бъдеще това няма да се допуска и съответно ще бъде санкционирано най-остро“, завърши Мартин Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    23 8 Отговор
    И да има,ГЕПИ ще са вътре в играта.
  • 2 Майна

    54 17 Отговор
    Антируската политика на КОСТОВИСТИТЕ Е КЕПРИЕМЛИВА ЗА БЪЛГАРИЯ!СЛУЧАЙНИ ИЗКАЗВАНИЯ ПО ТАКИВА ТЕМИ РАБОТЯТ ПРОТИВ СТРАНАТА НИ!

    Коментиран от #8

  • 3 ИТН

    11 35 Отговор
    И СЕГА РУБЛИТЕ ПАДАТ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО
  • 4 БомбоБойко

    20 5 Отговор
    Не, не става дума "ако има", а ЗАЩО ИМА?
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 8 Отговор
    Всеки служил в бойно поделение на БНА, ще ви каже, че е НЕВЪЗМОЖНО погреби да се САМОВЗРИВЯТ.

    Коментиран от #7, #30, #39

  • 6 колибар

    34 11 Отговор
    Марти да си беше седел у клубо да свиреш а не да се излагаш тува.

    Коментиран от #9

  • 7 колибар

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ма кат ги бараа будалаги се взривуваа.
  • 8 Пробойна

    21 21 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Хитлeр и Cтaлин ocтaнaхa в иcтoриятa!
    И Хeрocтрaт, и Пилaт Пoнтийcки ...

    И Бoриcoв щe ocтaнe в иcтoриятa нa Бългaрия
    кaтo Юдa Иcкaриoтcки,
    предал Христос за 30 сребърника!

    Борисов предаде България за 30 пачки и 3 кюлчета!

    Юда Борисов пocтрoи 333 километра
    турcкo руcки гaзoпрoвoд
    зa Cърбия!
    С бългaрcки милиaрди !
  • 9 Свирнята

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "колибар":

    За ГЕРБ има новина.
    Казват, че била добра.
    И в Централния затвор
    има футболен отбор!

    Бойко ще е капитан!
    Връбчо-СДС е там!
    Томчо Дончев е вратар,
    той на плонжове е цар!

    Лъчко- мозъкът е тук,
    ще съдийства със дудук!
    Тома Биков е защита,
    ще прецака тази свита!

    А Фандъчката горката,
    влачи кофата с метлата!
    Деса дуловска принцеса,
    тя на всички е метреса!

    Ще цери им махмурлука
    та да имат пак сполука!
    ПКП е мажоретка!
    Във Пандиза, супер гледка!

    Българинът рече и отсече!
    ГЕРБ при НДСВ са вече!
    Вече са в канализацията!
    Да живее демокрацията!
  • 10 Позор

    33 14 Отговор
    Ако не оближете американски ботуш, не можете да спите б.о.к.л.у.ц.и .... о.с.р.а.н.и

    Коментиран от #12, #13

  • 11 странно

    35 10 Отговор
    „Шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете“. А интересно, колко други чужди граждани са пребивавали на територията?
  • 12 Патриот

    17 32 Отговор

    До коментар #10 от "Позор":

    Още Раковски, Левски, Ботев и Стамболов са прозрели,
    че Русия е смъртен враг на България!

    "Русия, тази мнима защитница,
    днес тя употреблява още по-радикални средства,
    за да изтрие от лицето на земята
    българските колонии..."

    Христо Ботев
    в-к "Знаме"
    брой 13 април 1875г.
  • 13 Копейкин

    15 30 Отговор

    До коментар #10 от "Позор":

    Ако не оближете московски г.ъ.з. не можете да дишате, копейкаджии!

    Коментиран от #15

  • 14 Учуден

    27 5 Отговор
    Бе тия взривове не бяха ли в складове за стари бойни арсенали, събрани от половин Европа и предназначение за утилизиране. Или тогава разказаха едно сега друго, който е запомнил запомнил
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смешка

    26 8 Отговор
    Пробойната е в дървената глава на Мартинчо!
  • 17 Смръфиета

    16 2 Отговор
    Мафтине, щом и ти си там а не при Каролев, значи от ДБ са преяли с гласове и немофте пофте.
  • 18 За въшна намеса

    21 3 Отговор
    не знам. Но ако има, тя няма как да стане без местни съучастници. Белингкат бързо откриха чуждите агенти, а досега не могат да посочат тукашните им помагачи. Излиза че в една тъмна нощ безшумни хеликоптери са спуснали шпионите в складовете, те са намерили боеприпасите за Украйна, заредили са взривовете, изтеглили са ги обратно и отлетели в неизвестна посока. Найс, а? Перфектен сценарий за обичайна холивудска боза.
  • 19 добри джуров

    7 4 Отговор
    Начи политика може произвотсво на малогабаритна техника на необлагаема сума - БЪЛГАРСКА(като на пример стругове и подобни) неможе ТАКА ЛИИИИИИИ само за големи произвотсвени цели като за малка БЪЛГАРИЯ така лиииии дърти мародерски крадливи кръвопиещи комуняги от турски произход
  • 20 ужас

    22 2 Отговор
    Вече 30 годшни тая русофобия не им ли се втръсна. Това е ежеминутно. Абе аланкоолу. ако има руско участие, то не можое да стане без съдействието на български и чешки граждани. Кои са тези гпаждани, защо не ни ги посочиге и осъдите. Как така Петров и Баширов влизат в една държава, отиват във военен склад и го взривяват?

    Коментиран от #42

  • 21 Завалийчето

    18 1 Отговор
    Някои момченца са страдали като малки, а може би и още страдат от липса на внимание. Какво ли няма да кажат, та ха дано някой ги забележи.
  • 22 Мартин Димитров?? Не разлайвай кучетата

    16 2 Отговор
    Без да си сигурен за нещо и да имаш Доказателства!! Работиш по Предположения и внушения!!! Колко складове и заводски цехове имаше взривове последните 30г,а преди 89г,когато работеха заводите, имаше много, взривове??? Пак лие била Чужда намеса и на кой по това време!!! Не "пригласяй" без да си сигурен!!!

    Коментиран от #25

  • 23 АнтиНато

    14 4 Отговор
    И тояНещасник се изявява !

    Коментиран от #24

  • 24 А бе

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "АнтиНато":

    Защо ми се чини,
    че Борисов вече гледа
    като мишка в трици?

    А на вас?
  • 25 Мииии

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мартин Димитров?? Не разлайвай кучетата":

    Няма доказателства?
    Ами Гешев не ще да разследва доказателствата, верни ли са или са фалшиви!
    Записът за ПКП и снимките с пачките и кюлчетата в чекмеджето!

    А самият Борисов каза по БТВ,
    че знае коя е Мата Хари, нали?

    Коментиран от #26

  • 26 Ясно е

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мииии":

    Престъпникът Борисов
    е под чадъра
    на престъпника Гешев!

    Коментиран от #28

  • 27 Копейкин

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Позор":

    От опит ли знаеш - скимтиш, има копейки ... :))
  • 28 Данъкоплатец

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ясно е":

    Граждански съд!
    Като срещу Чаушеску!
  • 29 Niki13

    10 3 Отговор
    Тоя съвсем изтрещя , по неговата логика, за да не разследва кражбите на хунтата, прокуратурата ни пробутва руско участие във взривовете
  • 30 Niki13

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    което не значи, че не са взривени за да се покрият кражби

    Коментиран от #53

  • 31 Патриот

    11 12 Отговор

    До коментар #15 от "Позор":

    Още Раковски, Левски, Ботев и Стамболов са прозрели,
    че Русия е смъртен враг на България!

    "Русия, тази мнима защитница,
    днес тя употреблява още по-радикални средства,
    за да изтрие от лицето на земята
    българските колонии..."

    Христо Ботев
    в-к "Знаме"
    брой 13 април 1875г.

    Коментиран от #43

  • 32 Марто Лапацалото

    3 6 Отговор
    игра с комунягите против своите от СДС и евроатлантиците от ГЕРБ. Сега се чудел защо рашките правят такива работи.
  • 33 демократ

    9 2 Отговор
    Мартине, това ли ти е болката в момента, когато мутро-милиционерщината и простотията трябва да изметем от каквото е останало от държавица ни!?!
  • 34 ПОДЛОГА

    13 3 Отговор
    ТОЯ ПЪРВИ ЩЕ ВИСНЕ НА ПЛАТАНА КАТО ДОЙДЕ ПУТИН .... ТОЯ СЕДЕСАР Е ПОДЛОГА НА БОКО И САЩ !
  • 35 Сандо

    14 2 Отговор
    А каква пробойна е ако някой ни е заповядал да намерим руска намеса във взривовете,а Мартинчо?
  • 36 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ "ИЗПАДНАЛИЯ ГЕРМАНЕЦ " МАРТИН И 09.05. ВСЯКА ГОДИНА ??????????????
  • 37 ПУТИН

    7 3 Отговор
    ВСИЧКИ ВЗРИВОВЕ И ПОЖАРИ В НАШИ ВОЕННИ СКЛАДОВЕ СА ЗАРАДИ КРУПНИ КРАЖБИ ОТ БЪЛГАРИ КРАДЦИ ОТ БСП ДПС ВМРО И ГЕРБ !!
  • 38 Подлогата на Драгалевския Циганин

    8 2 Отговор
    Мартин Димитров, нещо е доста дезориентиран геополитически. И тоя не е чувал за декларацията на Б9 от НАТО. Така е когато седиш до Т.Дончева, Мая Сливата, Бабикян и други комунистически отрепки!
  • 39 Сатана

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Могат,могат,когато продадеш всичкото боеприпас на Ислямска държава и искаш да зачетеш следите ги взривяваш.А може ли американски инструктор да се самовзриви на Български полигон обучавайки брадат камилар как се стреля с РПГ?
  • 40 4883

    11 2 Отговор
    А СТИГА С ТАЯ рУСИЯ!!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СМЕ ЗАТТЪНАЛИ ДО ГУША АМИ СМЕ ОТВОРИЛИ И УСТА КАТО ХИПОПОТАМ ДА ЛАЕМ СРЕЩУ рУСИЯ!мИ К,ВО Ш,Ъ КАЙ НАСТОЯЩИЯТ М.Д. АКО РУСНАЦИТЕ НИ ОБЯВЯТ ЗА ВРАЖЕСКА ДЪРЖАВА ОТ КЪДЕ ЩЕ ВЗЕМАМЕ ГАЗ И НЕФТ!ДА НЕ БИ КРАВАРИТЕ ДА СЕ ЗАТИЧАТ ДА НИ СПАСЯВАТ!ТЕ САМО НИ ИЗПОЛЗВАТ!ВСЯКА НОЩ МЕЖДУ 2 И 4 ЧАСА СУТРИН ИЗЛИТАТ И КАЦАТ САМОЛЕТИ ОТ КРУМОВО ДО ПЛОВДИВ!ДА НЕ БИ ДА НОСЯТ ДИНИ ИЛИ ПЪПЕШИ ОТ АМЕРИКА!НАЙ ВЕРОЯТНО ОТНОВО ЩЕ СМЕ ПУШЕЧНО МЕСО!АМА ЕДНО ВРЕМЕ ИМАХМЕ АРМИЯ,А СЕГА ПАСМИНА ОТ НЕГОДНИЦИ И НЕГОДНИЧКИ/ми тя ако рече да стреля с АК 47 ще падне и няма да може да стане/!Пък и неправилно изпълняват командата "легни"-НАГОРЕ С КРАКАТА!!
  • 41 Ама чекайте

    5 5 Отговор
    Ключови фигури от новото правителство са завършили в Москва?

    Коментиран от #47

  • 42 Ми що

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "ужас":

    -щот краката миришат,а тия ахмаци не се усещат,че трупат гнева на истинския Българин,и скоро ще усетят кой въже,кой тояга...а други...нищо няма и да усетят...Русия прощава,но не забравя!-както и истинските Българи!
    А мартинчо....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Оффф

    5 0 Отговор
    Оффффф....тъпи факти и мокри сънища трудно се преборват....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 КОЛЬО НАЗДРАВЕ

    4 0 Отговор
    ЕЙ НЕДОНОСЕН
    .???
  • 47 КОЛЬО НАЗДРАВЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ама чекайте":

    ...... И КРАВАРИЯ
  • 48 бай Даньо

    4 9 Отговор
    Каква пробойна бе мартине това изобщо не е държава , Ганчо никога нямаше да се усетите каква е играта без чехите и запада... България е изчегъртвана и изтърбушена от руски агенти , вероятно половината служебен кабинет са руски слуги ... няма какво да се спасява , читаво няма в тая държава!

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 В.В.П.

    6 3 Отговор
    АРЕЕ,Ко ма зимавате с тоя бандит... Гебрееев..Взривете го наистина , и Толкоз.!!!.Да се вземат лицензите от България ,за производство на оръжие...И проблема е решен.. Даже един кат..ил ,янки се взриви при стрелба.със РПГ...Война е все пак .!!
  • 51 Дърт пее..раст...

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "бай Даньо":

    Така е Бай Данчо!!!.Без сигнала от прокурора в Италия,и от Барселона,,българите нямаше да разберат че им горят адр боклук ,т ТЕЦ овете...и че Тиквата купил къща на едно ку.. рве...Щяха да си живеят щастливо..и доволно... Информацията не е на добре..
  • 52 БКП

    8 3 Отговор
    Абе тия соросоидни продажници, не разбраха ли, че българският народ е на страната на братска Русия.
  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Niki13":

    ............явно сте пълен профан. Байно, ти ако можеш да влезеш в погребите, които се охраняват от въоръжен наряд, и да изнасяш боеприпаси, значи си "опекъл работата" и няма никаква нужда да ги взривяваш за да се прикриваш... Не приравнявайте погребите със складовете на "ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО".

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 милчо

    3 1 Отговор
    Стига простотии ! Колко може да се рецитират дебилните сценарии на козяците!
  • 56 Васил от Льонеберя

    4 0 Отговор
    Евроатлантическите гейове пак се размяучиха за власт.абе тоя деди шорош много стиснат за пари бре, толкоз ли не може на една шепа продажници да ви затъкне кресливите грълца с по една шепа долари
  • 57 Аз Негодника

    3 0 Отговор
    По добре коментирай, от кой пол са АНГЕЛИТЕ...Там може би, ще си по компетентен...
  • 58 Колев

    2 0 Отговор
    До кога уважаваната редакция на ФАКТИ ще ни залива с такива манипулативни материали, на такива доказани личности като автора. Атаките срещу Русия дирижирани от "партньорите" са толкова прозрачни, че ми се повдига. Абе всички писачи от НПО-тата ли си получават хонорарите, или ние им плащаме за да ни лъжат. Русия ли се оказа най-черната страна в света, щото нещо бърка атлантическата хегемония. Ако нямаше ядрено оръжие и хипезвукови ракети, нашия стратегически да я разпилял отдавна като толкова други. Ние обаче сме един празен чувал, празна територия, един народ превърнат в просяк с добре покривани бандити начело. Един ни омръзне до смърт, другият вече е приготвен. Оставете я тази Русия, тя е направила за нас това, което коя да е европейска колониална държава не го е и помислила. Ще започнем ли и ние да се колим взаимно, както католиците и хугенотите във Франция, ще продължаваме ли да се правим насила на добитък.
  • 59 нтн

    0 0 Отговор
    Тъпо мекере на краварите!
  • 60 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Триенето също може да взриви боеприпас, затова внимавай с аналното си търкане!
  • 61 Един

    0 0 Отговор
    Мартинчо, от "демокрацията" насам сме с "пробойни" отвсякъде - от някъде изтича, от някъде ни го набиват (кой ли - ЕС, нато америката и който завърне)!