4 88257

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Задължително е разследване след Чехия и споменаването на връзка с България

 • мартин димитров-
 • чехия-
 • питане-
 • бойко борисов-
 • министър-председателя-
 • демократична българия-
 • военни заводи-
 • взривове

"Ако е имало такава намеса в миналото, това би означавало, че ще има и в бъдеще", каза Димитров

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Задължително е разследване след Чехия и споменаването на връзка с България - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера депутатите от „Демократична България“ Мартин Димитров и Велизар Шаламанов зададоха официално на премиера в оставка Бойко Борисов въпроса дали има външна намеса във взривовете във военни заводи в България през последните 10 години. Питането им е провокирано от последните разкрития за роля на Руската федерация и агенти на ГРУ в случаите на взривените складове за боеприпаси в Врбетице, Чехия през октомври 2014 година.

„Уважаеми господин Министър-Председател, установени ли са данни от българските специални служби за съпричастност на служби на други държави при взривовете във военните заводи на територията на България през последните 10 години и предадени ли са на държавното обвинение?“, питат Димитров и Шаламанов и молят за писмен отговор.

В питането си те припомнят и случаите на взривове във военни складове у нас от последните години. „Последният взрив във български военен завод е от 14 май 2020 година - "Арсенал" в Казанлък (…). Тогава пострадаха общо 6 лица, от които две лица бяха настанени в болница за лечение. Последва и разпускане на целия клон в Мъглиж. На 17 октомври 2018 година стана инцидент в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“. Тогава аварията изпрати шестима работници в болница, един от тях пострада сериозно. В средата на март месец същата година 27-годишен служител на „Арсенал” загина, а друг с десетгодишен стаж бе ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Няколко дни след инцидента пострадалият издъхна в болница от тежките рани.

Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на „Арсенал” април 2016 г. В края на май също 2016 г. загина 52-годишен работник след взрив в обект на завод 4 на “Арсенал “АД, който е разположен в Мъглиж. На 10 януари 2015 г. около 10.00 ч. избухна взрив в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово. Пострадали бяха двама мъже и една жена (…).

На 19 декември 2014 г. в Мъглиж избухна взрив на частен завод за боеприпаси. Загина един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж бяха ранени (…). На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвика взрив. Пострадалите бяха 10 души. На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухна взрив. Вследствие на политравма с около 98% изгаряния загина работещ в завода мъж. На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсиха за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” – Казанлък. Пострадали нямаше. На 5 юни 2012 г. след 14:40 ч. при пътния възел Петолъчката край Ямбол започнаха серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на “Берета Трейдинг” (…).

На 12 ноември 2011 г. в 09:00 ч. се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол (…). На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод “Миджур” за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухна пожар. Четирима служители на фирмата бяха пострадали. На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухна пожар, който доведе до взривове. В склада за готова продукция бяха съхранявани гранати. Няма жертви. На 3 юли 2008 г. около 06:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухна взрив (...). На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разрази пожар. Привечер огънят достигна склад за боеприпаси в с. Иваново и доведе до взривове. Най-много жертви взе завод “Миджур” край видинското село Горни Лом. Всичките 15 души – 13 мъже и 2 жени, които бяха на смяна да утилизират мини, загинаха. Инцидентът в завод “Миджур” стана на 1 октомври 2014 година“, припомнят те.

От ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров, за да говорим по темата.

„Знаете, че Чехия изгони двайсетина руски дипломати, разследвайки руска намеса при взривове в Чехия през 2014 година. През същата година в България са станали четири инцидента, подобни на взривове във военни заводи. В Чехия по време на разследването се споменава България, споменават се български бизнесмени, споменава се възможна българска връзка, споменават се български оръжейни търговци, споменава се България“, каза народният представител.

„По тази причина, ние питаме. За последните 10 години в нашето питане сме изброили, че има страшно много инциденти и взривове във военни складове. Има и смъртоносни, и несмъртоносни, взривове с човешки жертви, такива с материални щети. Това, което е най-важното е да се направи необходимата проверка дали има външна намеса, особено в светлината на новите разкрития, които Чехия прави – тоест дали при тези инциденти в България има намесата на външни фактори. Това е страшно важен въпрос“, продължи Мартин Димитров.

На въпроса кой би трябвало да извърши тази проверка, той отговори: „Отправили сме питането към премиера Борисов, защото ДАНС е служба към него. Очакваме той да отговори на тези въпроси. Надяваме се да не даде един формален отговор, че няма такава намеса и такова влияние, защото Чехия поиска помощ от Европейски съюз по този въпрос и това разследване. Това означава, че и европейските служби ще помогнат за разкриването на истината и затова аз призовавам българския премиер да не им отговаря формално, а наистина да се извърши много сериозна проверка, разследване“.

„Ние трябва да знаем дали е имало такава намеса. Ако е имало такава намеса в миналото, това би означавало, че ще има и в бъдеще. Подобно на Чехия, ние трябва да вземем мерки за преустановяване на такива влияния“, категоричен беше Мартин Димитров.

На въпроса какво би означавало, ако такава намеса действително е имало и ако тя е дошла именно от страна на Руската федерация, той отговори: „Нека да видим има ли я и ако да, откъде е дошла. Това са първите въпроси. Когато видим, откъде е дошла, тогава ще можем да говорим за действията, които трябва да се предприемат за предотвратяване на такива намеси. Нека да разделим нещата на два етапа – първо да видим дали я е имало, да видим откъде е дошла. Може и да не е била еднократна, може да е имало неколкократно такива влияния и намеси. Следващата задача ще бъде да се вземат мерки, за да може подобни инциденти да бъдат предотвратени в бъдеще. Това е, което ние искаме“.

„За мен е задължително след това, което се случи в Чехия, след споменаването на възможна връзка с България, такава проверка да има и не само проверка, а цялостно разследване. То трябва да бъде направено от ДАНС. Това е абсолютно задължително за мен. Всичко друго би било безотговорно“, категоричен беше Димитров.

Мартин Димитров коментира и реакциите на кабинета в оставка по повод разкритията от Чехия и споменаването на България. „Притеснява ме цялостната позиция на правителството. Те обясниха, че вече не били министри, след като били подали оставка, което е безотговорно. Съгласно Конституцията на Република България до момента, в който не бъде избран друг, ти изпълняваш тази длъжност. Да бъдеш български министър е изключителна отговорност. Ти трябва да защитаваш интересите на българските граждани във всеки един момент. Призовавам ги да не се държат като туристи, а да се държат като министри, защото те са такива до момента, в който не бъдат сменени. Всеки един ден в момента е важен и трябва, ако не е започната такава проверка, да я започнат. Затова имаме ДАНС – за такива проверки. Ако се окаже, че има разкрити лица от чужди служби, които са участвали в такива инциденти, следващият ни въпрос е дали са предадени на българската прокуратура“, каза той.

В края на разговора Мартин Димитров отговори на въпроса дали смята, че ДАНС в сегашното си състояние може да извърши качествена проверка. „Това е много хубав тест – тъкмо ще разберем в какво състояние е ДАНС. Чехия твърдо е решила да продължи с разследването, получава изключителната подкрепа на европейските страни, което е нормално. България също подкрепи Чехия - поздравявам за това решение, то е правилно. Европейските служби, както казах, ще се включат в това разследване. Очаквам нови разкрития. Ако се окаже, че трябва някой отвън да докаже какво се е случило в България, това ще бъде много жалка гледка. Това е единият вариант – да се окаже, че България няма необходимия капацитет, не е направено нужното разследване и някой отвън в крайна сметка да извади наяве какво се е случило в България. Това ще бъде наистина много жалко“, каза народният представител.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 3,14К

  63 18 Отговор
  Смешко освен за Белене, Турски поток и руски връзки, няма друг репертоар.

  Коментиран от #4, #45

 • 2 Доктор ох боли

  58 10 Отговор
  Предателю, предателю. Ще им изпишите веждите. Защо не си при Костов? Защото си гн-ус-на къртичка.
 • 3 Силвия

  10 34 Отговор
  Със сигурност има намеса от 🐖🐖🐖🐖 федерация.
 • 4 Защо не

  17 42 Отговор

  До коментар #1 от "3,14К":

  Само от тези далавери руснаците са оскубали бг данъкоплатците с милиарди евро, не левове.
 • 5 😁😁😁😁

  3 25 Отговор
  ...сдс...сдс...победа...победа...😁...
 • 6 Българина

  61 3 Отговор
  Кой кой разследва убития американски войник в бг военна база с гранатомет? Кой разследва хванатите турски шпиони с кола за подслушване на паркинг на един хотел собственост на брата на шефа на дпс? Кой ще разследва Местан криещ се в чуждо посолство? Мога да изброявам до утре примери за американски и турски шпионаж ?

 • 7 Гост

  46 9 Отговор
  Какво ще разследва България? Да не би да имаме армия, техника, атомна бомба? Тия са за смях, напънали се като пауни и да не пиша какво ще снесат.
 • 8 среднощен

  33 6 Отговор
  Ако имате доказателства - изкарвайте ги..? А след това - питайте Пеевски... Г-н Димитров се заиграва с неща, които водят до сериозни последици... Може и да го знае, но да няма избора "да си мълчи"...

  Коментиран от #43

 • 9 KODIAK

  38 5 Отговор
  От козяк са казали да няма раследване по случая за да не лъснат лъжите на чехите за взривени боеприпаси на,, Емко" на техна територия.

  Коментиран от #14

 • 10 Тъпу тролче

  32 7 Отговор
  Вчера спуках гума и моля нашите служби да направят разследване дали руските шпиони нямат връзка с този инцидент. Все пак може те да са поръсили винтове по улиците с цел да пртедизвикват рискови ситуации. 😁

  Коментиран от #34

 • 11 Funai

  32 5 Отговор
  1 - този е долен фъфлек 2 - за обезвреждане на мини бг фирмите оторизирани за това пилзват неграмотен персонал от мслцинствата 3 - мини и други гранати обявени за неутрализиране не е много сигурмо дали не пътъват за експорт към Африка и Б Изоток и най лесно се прикриват с взривове следите!
 • 12 бръснат ЧЛЕН

  13 29 Отговор
  Русофилията да се наказва със затвор

  Коментиран от #15, #36

 • 13 Бесен Язовец

  35 5 Отговор
  Този фантаст Димитров ще взема депутатска заплата ли? Този има говорен дефект който е свързан с лабилното му психическо състояние (разтройство)

  Коментиран от #42

 • 14 колкото толкова

  11 0 Отговор

  До коментар #9 от "KODIAK":

  Вярно е!!! Потвърждавам.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Демократ

  29 0 Отговор
  Гебрев вьв ареста ли е за продажба на орьжие на терористични гупировки Нищо не се казва по вьпроса , тече ли раследване по - сигнала на чешките власти

  Коментиран от #30

 • 17 pancho

  27 2 Отговор
  Седнете си на онодв@ните задници, и мирясайте! Имаше разследване. Беше установено необходимото. Спрете се! Дори и да се направи ново "разследване" то не може да свършиза 2 дена или 2 седмици. Жалки мисирки.
 • 18 Бесен Язовец

  29 3 Отговор
  Соросите и лакеите им от източна и централна Европа колкото повече говорят за руски конспирации около взривове и мними отравяня толкова по смешни стават! Това е ДимитЛоф МаЛтин добле че е той да лазвива конспилативни теолии
 • 19 Наблюдател

  28 1 Отговор
  Какви боеприпаси? Поръчани от натото за Идил и укаинската хунта ? Отлично, разследвай ги ? "😜 Във всеки случай от Емко отрекоха чешката връзка.
 • 20 😄😄😄😄

  25 1 Отговор
  Иска да видя спор между Марин Димитров и Любен Дилов 😂😂😂😂😂😂😁😁😁 ще трябва и преводачи обаче да бъдат поканени

  Коментиран от #37

 • 21 Коко

  21 3 Отговор
  Защо не разследват гебрев, чехия и българия за връзки с ислямска държава, ако помните в Сирия хванаха в терористите снаряди бг производство даже една бг журналистка беше снимала
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

  23 3 Отговор
  Ало Димипров, не сме те пратили в Народното събрание да "оправяш" Чехия, Русия или САЩ. Пратили сме те там, за да ремонтираш основно България. Ако не си го разбрал, много по-скоро отколкото си ппедпорагол ще последваш Боко, Сакскобурготски, Иван Костов ...
 • 24 Цацаров

  12 1 Отговор
  Аз казах , че Гебрев е ял отровна рукола и заключих разследването
 • 25 Демократична България - Търново

  23 2 Отговор
  Каквото и да си мислите , каквото и да правите .. Истината е , че България умира ! Положението е страшно .. От София до Варна , селата представляват: тук там някоя друга здрава къща населена с Българи, от които повечето пенсионери, останалото е цигански катуни ! За 25 години над 2,5 млн, Българи са напуснали Държавата и продължават да я напускат, защото на никой не му се живее в условия на мизерия, беззаконие, и безплатен труд ! Когато пенсионерите изнемогват с малките си пенсии , които пари повече от половината ги дават за лекарства и сметки .. какво остава ? Истината е тежка, но трябва да се разбере .. ! Нямаме икономика, НЯМАМЕ армия, малкия и среден бизнес е почти УНИЩОЖЕН, образованието и здравеопазването са под всякаква критика, животновъдството почти УНИЩОЖЕНО.. икономиката ни се крепи на помощи и заеми от Евро съюза и 500 мафиотски фамилии си разпределят и контролират парите в България .. за останалите хора , всеки както може така да се спасява ! Всяка година стават хиляди убийства : Днес сме Милен, утре Теодор, бяхме и Вероника .. Обществото се крепи на футболни фенове , чалгари , рапъри и тежки ''биячи'' ! Българи сме само на 3 март и Йорданов ден .. после сме егоисти , със завист и ненавист в очите ! България е разпродадена на чужди фирми, които контролират пазара и изкарват милиарди за сметка на бедния Българин ! Крадат и изнасят златото ни, дървата, водата..! А някога бяхме Горди и Велики, сега сме нищо.. хора с тела , но без души, гледаме

  Коментиран от #27, #48

 • 26 мдаааааа

  15 0 Отговор
  Нека проверяват, ама самият Гебрев отрича да е страна по сделки с чехите... Кво прайм?
 • 27 смерш

  11 1 Отговор

  До коментар #25 от "Демократична България - Търново":

  Османския енциклопедист Евлия челеби в края на 16 началото на 17 в. след пътешествие с цел изучаване особеностите на етносите населяващи тогавашната Османска Империя за Българите"Умни,работливи,ПОДЛИ и ЗЛИ"! Истината е и най новата ни история некелкократно го доказа ние не сме лоялни към никакви съюзници,всичко което правим е съобразно моментната конюнктура! Та и тези двамата особено Шаламанов,завършил школа на ГРУ в СССР!
 • 28 Сандо

  20 1 Отговор
  Как може да гласуват хора за такива смешковци-грантояди?Как за 30 г. в България не се създаде една нормална,националноотговорна дясна партия,с ясна програма и по-важно с ясни и предвидими действия,такава,че с удоволствие да я подкрепим.А то погледни ги - всеки хукнал за власт,всеки се чуди на кого по-напред да угоди,какво да прилапа,какво да сложи в сметките.И приказки,приказка,мед тече от устата им,стига да не произнесат думата Русия.Пълна отврат са нашите десни и това си личи по състоянието на страната.
 • 29 явно

  12 2 Отговор
  тез тъпаци са мноо друсани! гърмежите в бг са от наемането на напълно неграмотни работници!!!
 • 30 mi6osp

  5 1 Отговор

  До коментар #16 от "Демократ":

  Хъм, Гебрев по- вероятно ще е в ковчег, а не в арест. Защото българската фирма е е от неговите, а е от тези на Борисов - Пеевски.
 • 31 лорд Минчев

  9 0 Отговор
  Подписано-България!Порнография!Пражките тиквеници намесват България и фирми на Гебрев!Умствения и хормонален сбърканяк Димитров дава пространни излияния,прави запитване към Боко,А НЕ КАЗВА НИЩО ЗА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА САМИЯ ГЕБРЕВ,ЧЕ НИТО ТОЙ НИТО ФИРМИТЕ МУ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВЗРИВЕНИТЕ СКЛАДОВЕ!НА СИГНАЛИТЕ ДО ДАНС И ГЛ.ПРОКУРОР-ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ!ТОЗ БЕЗРОДНИК СТЪКМИЛ И ФАКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И СЕ ПРАВИ,ЧЕ НЕ ЗНАЕ ЗА СИГНАЛИТЕ НА ГЕБРЕВ!
 • 32 17 мига

  8 2 Отговор
  от пролетта. До тук изброих 17 инцидента в кочината и нищо. В Чехия 1 инцидент и вдигнах патардия до небето. Наистинап живеем в кочина.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Ха ха

  16 0 Отговор

  До коментар #10 от "Тъпу тролче":

  А наводнението в Метростанция Театрална?Водолазите не откриха ли някакъв руски ботуш в канала?А запалените гуми под магистралата не бяха ли путински теракт, целящ да саботира интерконекторната ни връзка с Гърция?
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Ха ха

  12 2 Отговор

  До коментар #12 от "бръснат ЧЛЕН":

  Ти,талибанино герберастски ,марш в афроамерика да видиш дали ще те пуснат брадясал до кръста .
 • 37 Плеводачка

  11 0 Отговор

  До коментар #20 от "😄😄😄😄":

  Новата П на НС.
 • 38 Иван

  14 1 Отговор
  Учудващо е, че Димитров, който е известен с това, че обслужва банкера-беглец Цветан Василев, е част от Народното събрание!
 • 39 мунчо

  8 0 Отговор
  ненков- с неизвестно образование/ вероятно какато боковото / и милиционера манев е наложително да се произнесат по въпроса.
 • 40 Петър

  13 2 Отговор
  Поредният празнодумец от ДБ, който се прави интересен с теми, които са много далеч от нивото му.
 • 41 Академик

  9 2 Отговор
  Този образ спи и не вижда американските шпиони, които шетет в татковината!
 • 42 Budinov

  0 6 Отговор

  До коментар #13 от "Бесен Язовец":

  Дали има проблем със здравето Мартин Димитров може да каже само оторизиран специалист(лекар),Н о за теб е нужно само едно изречение и всеки един що годе грамотен човек ще разбере че си пълен нещастник
 • 43 Совата

  8 0 Отговор

  До коментар #8 от "среднощен":

  Нищо незнае този клоун а може да замлъкне завинаги
 • 44 ТаУмВзе

  5 0 Отговор
  СПЕЦНАЗ вече преплеска шиши, а натам списъка е дълъг. Не знам.
 • 45 Прав е, не разбирам повечето коментари

  1 1 Отговор

  До коментар #1 от "3,14К":

  Има голямо обвинение, което лесно може да се провери. Въпросът е кой нарежда на Главния Прокурор да не се занимава с това, а Премиерът ни да не се интересува от това, какво биха казали службите или не.
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Антитрол

  4 1 Отговор
  Сороснята от ДБ в действие - получили са грама от Козяк. Трябва да се разследват всички взривове и препоръчително да се намери руска връзка - един свидетел да се намери и да каже как 2-3 руски агента са ходили и са поставяли бомби в оръжейните складове. От вътрешно да потвърдят че са издали разрешение на руските агенти да посещават които си искат складове и забрана охраната да ги претърсва а даже да им съдейства при поставянето на бомбите. Втори свидетел по възможност по възможност руснак да потвърди че това са руски агенти от ГРУ и че случайно е бил наблизо когато Путин им е заповядвал да взривяват складове.
 • 48 шарън стоун

  2 1 Отговор

  До коментар #25 от "Демократична България - Търново":

  Долу смрадливите безмозъчни коняци!Водят се само от първичните си инстинкти,
 • 49 Смешко

  4 1 Отговор
  Тоззи смешник Шаламанов как се намърда депутат бе?Що го избирате.Тоя ще вкара България във война

 • 50 САТЪРА НА ХАНА

  2 1 Отговор
  ЧЕХИТЕ КАЗАХА В ОТКРИТ ТЕКСТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПРОДАВАЛА ЧЕШКО ОРЪЖИЕ НА ИДИЛ , АЛ КАЙДА И АЛ НУСРА :)))) НАЙ-ЯКИТЕ ТЕРОРИСТИ СА БИЛИ КЛИЕНТИ НА ГЪБАРЕВ СЪС ЗНАНИЕТО И ЗАКРИЛАТА НА КАБИНЕТА БОРИСОВ ......... ............. НАЛИ ИМАШЕ ТЕКСТ В НК НА РЕП/БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕРОРИСТИ И ПОМОЩНИЦИТЕ ИМ :))
 • 51 бай пешо

  5 0 Отговор
  аз пък искам пълно разследване на грабежа по време на управлението на сдс и всичките сдс плъхове да влезете на топло в ЦСЗ
 • 52 Димитров

  1 0 Отговор
  Итова ако не е глупост,здраве му кажи! Тези първо сигнални русомразещи на всяка цена и при всяко възможно положение нямат покой.Я да се проверят всички възможни пожари,да се докладва и да се гонят дипломати,умници.
 • 53 Анонимен

  2 0 Отговор
  Тия пък спекуланти. Направо падате дъното, ма кво да очакваме, вс епка сте от ДБ
 • 54 Наблюдател

  0 0 Отговор
  Всъщност освен да взимат заплати какво друго правят ДАНС не се е забелязало. Къде например бяхa по време на атентата в Слънчев Бряг на плаж ли?! Взривяват се заводи "ни звук, ни стон" от таз организация на Малдивите ли бяха?!
 • 55 Живка

  0 0 Отговор
  Тия ги гони тотална параноя. Получиха малко власт и започнаха да говорят какви ли не небивалици. Някои хора си живеят в шпионски сериали цял живот. То за това и на Христо Иванов му се привиждат Пеевски и Борисов ежедневно във всичко, което се случва в тази държава.
 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Никола

  0 0 Отговор
  Ей го и тоя плондер се извъди голям спец по международни казуси

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.