Last news in Fakti

21 Май, 2021 21:00 6 343 29

"Най-светлата човешка фигура на Русия от 20 век"

  • андрей сахаров-
  • русия-
  • съветски съюз

От създател на бомби до дисидент

"Най-светлата човешка фигура на Русия от 20 век" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тестването на най-мощното произвеждано някога атомно оръжие през 1961 година в Арктика оставя у него трайно впечатление: така от създател на бомби Андрей Сахаров постепенно се превръща във върл критик на Москва.

Роденият през 1921 година Андрей Сахаров наследява страстта към физиката от своя баща, също физик. Талантът на младежа се проявява рано, той бързо навлиза в елитни научни кръгове и започва да работи по един строго секретен проект с атомни оръжия. Кулминационната точка в неговата кариера е разработването на съветската водородна бомба.

Трайно впечатление у него оставя тестването на най-мощното произвеждано някога атомно оръжие - т.нар. "Цар Бомба" през 1961 година в Арктика. Тя е имала разрушителната сила на близо 4000 бомби като онези, хвърлени над Хирошима. Опустошителните последици от атомния тест карат Сахаров да стане противник на надпреварата в ядреното въоръжаване между СССР и САЩ.

От създател на бомби до дисидент

Тези негови възгледи постепенно го превръщат и в критик на съветското държавно ръководство. Някои други събития допълнително затвърждават тази му позиция. Съдебните процеси срещу инакомислещи, както и опитите да се върнат назад процесите на десталинизация го изправят срещу претенцията на Комунистическата партия за всевластие.

Неговият програмен манифест от 1968, озаглавен "Размисли за прогреса, мирното съвместно съществуване и интелектуалната свобода", е повратен момент в живота на Сахаров като дисидент. С втората си жена Елена Бонер той се ангажира в защита на човешките права, предимно на политическите затворници. Пише апели до съветски и западни държавни ръководители, дава интервюта за чуждестранния печат.

Като признание за своя ангажимент Сахаров получава през 1975 Нобеловата награда за мир. Той обаче не може да я приеме лично, тъй като му е забранено да пътува в чужбина. По онова време съветските медии го критикуват остро, понася и редица обиди и клевети от колеги, а през 1980 година съветското ръководство го изпраща на заточение в Горки, днешния Нижни Новгород - на 400 километра от Москва. Причината за това са критиките на Сахаров срещу съветската инвазия в Афганистан.

Дисидентът, който през цялото време е следен от КГБ, започва гладна стачка и бива принудително захранван. Чак през декември 1986 новият тогава съветски ръководител Михаил Горбачов провежда с него личен разговор и слага край на заточението. Сахаров става най-известната фигура в реформаторското движение, на първите свободни избори е избран като депутат в съветския парламент и работи по написването на нова конституция. Умира на 14 декември 1989 година от сърдечен удар.

Още приживе, през 1988, Европарламентът назовава своята награда за духовна свобода и човешки права на името на Сахаров. Неин пръв носител става Нелсън Мандела, а през 2020 с нея бяха удостоени опозиционните сили в Беларус.

Докато на Запад Андрей Сахаров е честван като забележителна личност, в днешна Русия той е до голяма степен забравен. Животът му и неговите идеи няма как да не са трън в очите и на днешното ръководство на Кремъл, защото Сахаров е символ на борбата за човешки права и дълги години е следен от КГБ, чийто офицер Владимир Путин днес е президент на страната.

Русия днес като по времето на Сахаров?

"Русия днес отчасти се завърна там, където се намираше Съветският съюз по времето на Сахаров", казва Андрей Колесников от московския център "Карнеги". Колесников има предвид засилващия се "натиск на държавата срещу обществото" и новите закони, които ограничават свободата на мненията и събиранията.

Известният руски писател Виктор Ерофеев определя Андрей Сахаров като изключително светла личност и пише за него следното: "За разлика от Горбачов, Сахаров беше мъдрец, който бе разбрал, че е дошъл краят на комунизма". И още: "Идвайки от злото и прославяйки доброто, макар и да не беше сам религиозен човек, Сахаров създаде религиозния модел на истината в съвременния свят. А този модел не може да бъде унищожен от нищо. Той може да бъде заглушен, да бъде игнориран, както прави днес режимът на Путин, но Сахаров е като концентрат от слънчева енергия, която ще озарява не само десетилетието на мрачната Путинова ера, но и столетия от човешкото развитие. Коя е светлата човешка фигура в Русия на 20 век? Това е Сахаров. И това е несъмнено."

Днес, 21 май 2021, Андрей Сахаров щеше да навърши 100 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    39 9 Отговор
    Светла личност реабилитирана от ГОРБАЧОВ????ПРЕДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ЖИВЕЯТ В ЗАБВЕНИЕ....
  • 2 Майна

    34 10 Отговор
    ДВ ДА СИ ГЛЕДА ТЯХНИТЕ,,СВЕТЛИ,, БИВШИ И НАСТОЯЩИ ЛИЧНОСТТИ...АМАН
  • 3 00000014

    52 5 Отговор
    Защо не поставяте знак, кога статията е на Дойчето, за да я прескачаме?
  • 4 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Моше! Тука леко. Пазителите на Портата.

    Коментиран от #10

  • 5 Ленин

    17 60 Отговор
    Путин не е достоен да диша праха от подметките на Сахаров,Солженицин и Лех Валенса,най видните дисиденти на 20 век.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гоуст

    10 30 Отговор
    Хайде сега всички другари да се из**рат с коментар под статията, за да ви преброим

    Коментиран от #9

  • 8 Gost

    41 7 Отговор
    Ми не е така! Руснаците не го обичат, камо ли Светла фигура да е! Предателите не ги обичат никъде! От другата страна само за малко, докато им върши работа, след това - забвение! Веднъж предал, ше предаде и втори път, трети и т.н.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Или да се Припомни на моше, Врил? Тихо моше. Никои Свят, не е кинти или плът.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В.В.П.

    46 2 Отговор
    И Франки Опенхаймер,е получил същия синдром,,Разкаяние,забвение,изселване ,разговор със Айк ,и т.н..Къде е трагедията???.От ,,Царя Бомба не умира ,ни един примат!!.От ,,Дебеланкото,и Малчугана,,200000 ,на момента. ,Още 400 000 в последствие,много разруха...Иии...??

    Коментиран от #19

  • 13 БОЛШЕВИК

    33 5 Отговор
    Това е много лошо, да се отричаш, че си живял по едно време и да ставаш дисидент. Така навремето почна Хрушчов да се отрича от Сталин и накрая дойде предателя Горбачов който се отрече и предаде и СССР!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Mikrowelle

    30 1 Отговор
    Въобще не е забравен Точно обратното. Неговата идея за ядрено торпедо бе осъществена в проекта "Посейдон". Много са руските научни открития и разработки. Няма място тук да ги изброя всичките, достатъчно е да спомена и Уфимцев, на базата на неговите формули за отражението, краварите създадоха стелт самолета. И Мъск тръгна от руските космически разработки. Просто системата им беше такава, че не виждаха приложение на научните разработки в производството.

    Коментиран от #18

  • 16 Ленин

    4 24 Отговор

    До коментар #6 от "момченце":

    като не знаеш,вземи та прочети,а не да ме коментираш неграмотно.Путин няма дати спре ваучерите,той има нужда от такива като тебе да замазват това,което е изхрачил.
  • 17 Ленин

    2 24 Отговор

    До коментар #14 от "Дърт пее..раст...":

    аман от проруски дисиденти в бегето!То не може да се дореди човек.
  • 18 Незнайко

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Mikrowelle":

    Имат големи умове! Но, някъде по-пътя връзката се губи! Не знам защо!
  • 19 енрико ферми

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    доказано е,че водородните бомби не са пригодни за масово целенасочено унищожение,макар и свръхмощни.Обикновените атомни,плутониеви,неутронни вършат повече работа.
  • 20 9 Юни 1923 г.

    7 1 Отговор
    Вземи се спри малко . Тук всеки може да си изказва мнението ,а че на теб не ти отърва си е твой проблем, ТО е ясно че имаш проблеми с мозъка , БОГ ДАЛ /ВЗЕЛ .НО НА ТЕБЕ ТИ ЛИЧИ ПРЕКАЛЕНО МНОГО . НЕ Е СРАМНО ИМА ПСИХОЛОЗИ , ДАНО ТИ ПОМОГНАТ
  • 21 ЗЛАТКОКЮЛЧО

    15 3 Отговор
    поредна глупост от американската Дойчевеле!!!
  • 22 Перо

    7 1 Отговор
    От каква народност да той и жена му?
  • 23 DW=пропаганда

    15 2 Отговор
    Хайдв пак намерили критик на Москва да възхваляват. Шефа Сорос ще е доволен.
  • 24 Панов

    3 4 Отговор
    Критик от позицията на Велико руски империалист.
  • 25 калибр

    4 0 Отговор
    демоните на земята получават нобелови награди
  • 26 DW щом вие казвате това за Сахаров,

    6 2 Отговор
    Не може да ви се вярва!! Вие и Истината сте на 180 градуса противоположно поставени!!
  • 27 яяяя

    8 0 Отговор
    Автор на светлата идея за оръжие на възмездието: "ръката на мъртвеца", актуална и днес!
  • 28 глипости

    3 0 Отговор
    бомбите са създадени от колектив!
    познавах двама Хорунжий и Заборонски учствували във взрива!
    мноо умни ора !!!
  • 29 гостгост

    0 1 Отговор
    Тея и това откраднаха от САЩ..