Last news in Fakti

26 Май, 2021 22:00 12 834 88

Как Русия ще отговори на турската заплаха

  • дронове-
  • русия-
  • турция-
  • армия-
  • украйна-
  • полша-
  • отбрана

Руската армия, разбира се, също иска да има такива оръжия на въоръжение

Как Русия ще отговори на турската заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След Украйна друг руски съсед реши да закупи турски бойни безпилотни самолети “Байрактар”, които показаха своята ефективност във войната в Либия и по време на неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах, пишат медии, предаде Блиц.

Полша ще получи първите безпилотни самолети след година. Защо Полша под крилото на САЩ се нуждаеше от турски БПЛА и каква заплаха представляват те за сигурността на Русия? Полша ще бъде първата членка на НАТО, която ще купи от Турция бойни безпилотни летателни апарати (БПЛА) “Байрактар” TB2, които ще бъдат въоръжени с противотанкови ракети. Първата партида дронове - 24 броя - ще пристигне през 2022 година. Сделката ще бъде подписана между страните в понеделник, 24 май, по време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Турция. „Армията ще получи оръжия, които все още не са на въоръжение в полските въоръжени сили, доказани оръжия, ефективни оръжия, оръжия, които плашат агресора“, заяви министърът на отбраната на републиката Мариуш Блашчак.

Варшава намеква, разбира се, колко ефективно са действали “Байрактарите” по време на последния военен конфликт в Нагорни Карабах. Благодарение на тях Азербайджан успя да излезе победител в битката срещу Армения. Видеозаписите от ударите на азербайджанските дронове срещу арменски цели в Нагорни Карабах се разпространиха по целия свят. Тези видеоклипове, които бяха разпространени от азербайджанското министерство на отбраната, се превърнаха в символ на използването на нови оръжия в стария конфликт. През април стана известно, че Украйна също възнамерява да купи безпилотни самолети “Байрактар” от Турция. След това руският външен министър Сергей Лавров предупреди Турция да не подхранва милитаристките настроения на Киев. Сега тези оръжия се купуват от втора държава, която граничи с Русия и е изключително русофобска.

Всъщност това не са първите дронове за Полша. От 2018 г. тук се настаняват американските БПЛА MQ-9 “Жътвар”. „След това американските дронове бяха преместени в Румъния, но както се казва, това е временна мярка до приключване на реконструкцията на база “Мирославец”. Що се отнася до въоръжените сили на Полша, те не са имали подобни или близки по отношение на класа системи. Те не са създавани в страната или закупувани в чужбина. Сега полските военни се опитват да компенсират такъв недостатък “, коментира Денис Федутинов, водещ руски експерт в областта на безпилотната авиация. Що за оръжие е това? “Байрактар” TB2 е ударен безпилотен самолет с обсег от 150 км, скорост от 130 км/ч и полезен товар до 50 кг. Оборудван е с автоматична система за излитане и кацане. Каква е неговата сила? Ударните дронове правят войната по-бърза и по-евтина. Защото дронът първо „стреля“, а след това търси целта. Всъщност сега всеки офицер може да проведе разузнаване с помощта на дрон и незабавно да унищожи целта.

В Русия такава работа се извършва от ударния хеликоптер Ми-28 с двама пилоти. Но ако той бъде свален, тогава загубите излизат много по-големи - както в пари, така и в човешки животи. По-евтино е да се загуби дрон и да няма жертви и може бързо да се вдигне нов дрон във въздуха. И накрая, поразяването на БПЛА е много по-трудно, тъй като е малък, издава по-малко шум и е по-трудно за откриване от радарите. И той знае как да намери цел не по-лошо от бойните хеликоптери. Каква е заплахата за Русия от закупуването на 24 турски безпилотни летателни апарата от нейния съсед по НАТО? Доколко сериозно те представляват заплаха за сигурността на Русия и съюзната Беларус? Според Федутинов планираната покупка от поляците е малко вероятно да окаже значително влияние върху подреждането на силите в региона, тъй като такива безпилотни летателни апарати по правило се използват широко срещу противник, който очевидно е по-слаб от техническа гледна точка.

Русия очевидно не е слабо звено. Съвременните системи за ПВО, притежавани от Русия, могат лесно да се справят с турския “Байрактар.” Той няма да може да пробие, включително отбраната на Калининград. „Безпилотните летателни апарати с размерите на турския “Байрактар” не са трудни цели за съвременните системи за ПВО, които Русия притежава. Ако по отношение на малките дронове може да се наложи някаква модификация на системите, създадени за борба с „големия“ пилотиран самолет, то в този случай, предвид размера на безпилотния летателен апарат и наличието на демаскиращи знаци, това най-вероятно няма да бъде необходимо", обяснява Федутинов. Следователно той е уверен, че ако бъдат разположени директно в Полша, тези системи ще носят предимно политическа функция, а не военна.

Турците, разбира се, говорят за безпомощността на руските системи за ПВО пред турските БПЛА. Подобни твърдения обаче имат по-скоро рекламен характер и не отразяват безпристрастно реалното състояние на нещата. „Очевидно е, че всички разработчици на системи за БПЛА се опитват да увеличат цената на предложените от тях системи, като вземат предвид противодействията, достъпни за потенциален противник. В същото време създателите на системите за ПРО и радио-електронна война, използвани за борба с безпилотни летателни апарати, също подобряват техническите си решения в отговор на променящите се заплахи. Тази борба между ковачите на „меча“ и „щита“ е постоянна “, казва Федутинов. За военни цели турските дронове ще бъдат използвани от полските въоръжени сили по-скоро като част от коалиционните операции на НАТО в чужбина. „Това ще позволи на Варшава да потвърди своята лоялност към своите партньори и същевременно да придобие собствен опит в използването на нови системи за тях“, заключава водещ руски експерт в областта на безпилотните самолети.

Руската армия, разбира се, също иска да има такива оръжия на въоръжение. Ето защо през ноември се планира стартирането на първото в страната серийно производство на ударни безпилотни летателни апарати за нуждите на ВКС. Заводът ще бъде построен за 4 милиарда рубли в научния град Дубна край Москва от групата компании “Кронщад”. Нашият безпилотен самолет "Орион-E" (вариант за износ) или "Иноходец" (име за руската армия) ще бъде подобен по характеристики на турския "Байрактар". В арсенала на "Иноходец" може да има свободно падащи, коригиращи се или направлявани въздушни бомби, както и управляема ракета X-50. Русия вече е използвала “Орион” в Сирия на изпитания през декември 2019 г. Дронът е изпълнявал 38 мисии в Сирия, от които 17 - с удари по позиции и цели на терористи, 20 за разузнаване и една „за други цели“.

Военният експерт Алексей Леонков вярва, че Русия ще създаде по-ефективно и привлекателно превозно средство за клиентите от турския “Байрактар”. "Орион" има явно предимство пред "Байрактар", тъй като първият прибира в полет всички колесници, а не само предните, като втория, което прави турския безпилотен самолет по-уязвим по отношение на радарния подпис ", заяви Леонков. Според него турският БПЛА като цяло е доста уязвим, включително при сблъсък дори с не особено технологично оборудван противник. „Само в Либия експертите преброиха около 47 свалени турски безпилотни летателни апарата, около дузина бяха свалени в Сирия и още няколко бяха свалени в Нагорни Карабах“, каза специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абв

    28 16 Отговор
    Защото Сащ искат да ги придобият и да ги разучат, от страх нали...

    Коментиран от #51, #81

  • 2 Кука

    19 8 Отговор
    Ще ги изненада приятно отдзад
  • 3 Кьопекбалък

    22 2 Отговор
    Без американските ядрени бойни глави, Турция не е заплаха, обаче след "ученията" в Азербайджан, току виж построили и турски поток 2.
  • 4 Голем смях

    14 33 Отговор
    Ще..ще ..ще ...бах ти изостаналите примати.
  • 5 томка бикова

    8 3 Отговор
    ШЕФА боко банкянския ще ги помири със силата на ..... си.
  • 6 Бесен Язовец

    71 29 Отговор
    А бе соросои смешници и смешнички Руската армия не е армята на Халифа Хафтар и вехтата армия на Армения в Сирия руското ПВО наведжнъж смъкна ято дронове на аскерите. Я се освестете соросня, малко студена вода няма да ви е излишна на кривите фейсове!

    Коментиран от #65

  • 7 рашофил

    9 32 Отговор
    Лех Валенса би одобрил такава сделка щом е срещу руските ,,миротворци,,!
  • 8 Професора

    9 1 Отговор
    А електрожениската иска Uи ама няма за нея!
  • 9 Секунда ел.магнитен импулс изльчен

    49 14 Отговор
    От дъртак су 24 и СИЧКИ байрактари са наземята с изпушили платки.....

    Коментиран от #15, #18

  • 10 ужас

    71 15 Отговор
    Да плашиш Русия с Байрактари е все едно да плашиш куче със салам. Малко по сериозно се отнасяйте към читателите си.
  • 11 Абе

    49 14 Отговор
    Обхват да 150км, Скорост до 130км/ч, Полезен товар до 50кг........това няма как да е сериозно оръжие, особено пък да се сравнява с въртолета МИ-28.......има своето значение разбира се, но при война с по-стабилна армия от типа на руската просто няма как да се разчита да изиграе някаква по-значителна роля! Струва ми се, че Ердоганя пак дърпа лъва за опашката и тоя път май вече ще го отнесе.......!
  • 12 Бесен Язовец

    56 15 Отговор
    Руснаците заглушават сигнали и честоти още от 70те години на миналия век кви дронове, кви фесове, кви видео игри??!!!
  • 13 Вова император

    26 11 Отговор
    Казах ви още отдавна, тия Байраци са пунтамара.

    Коментиран от #45

  • 14 Вълко Червенков

    17 45 Отговор
    Турските дронове са сравнително евтина алтернатива на американските и израелски.Показаха добри резултати и съответно станаха атрактивни на пазара.Те са достатъчно ефективен възпиращ фактор,по простата причина,че могат да неутрализират рускенефските ПВО системи с минимални средства,които концептуално са от вчерашният ден.

    Коментиран от #36

  • 15 аз да питам

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "Секунда ел.магнитен импулс изльчен":

    Ами бе..ми ако са на радиолампи?

    Коментиран от #20

  • 16 Май мирише на война

    34 15 Отговор
    между Русия и Турция.Атонският старец,починал 1998 мисля,бе предрекъл че ще се бият яко! Над Черно море щяло да има трясъци,които да се чуват чак до бреговете.В началото превесът е за Турция,всички я мислят за победител,когато Русия си взима своето - победата.Старецът е казал на студенти архитекти - руснаците ще вземат Константинопол,а вие ще го строите от руините.Паживьом,увидим..
  • 17 Я, я, я

    18 30 Отговор
    Почва като турска реклама ,а завършва като, руска, ще почнат да строят завод който ще произвежда - бла бла, ама турците им скъсаха шините в Сирия унищожиха панаирите сега били добри, я у лево
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Секунда ел.магнитен импулс изльчен":

    Е това ми хареса!
  • 19 Ханджията

    25 0 Отговор
    Не разбирам логическото продължение на подобни технологии в 21 век. Средствата за радиоборба са невероятно развити, ЕМП, също. Допълнително се усъвършенстват микровълновите оръжия до ниво пехота! Стелт мрежа от дронове в стратосферата е факт от 20 години (с ограничено покритие) и ОЩЕ работи! Само се чудя телепатично ли ще ги предават тея команди на дроновете или с димни сигнали, когато всяка страна си пусне излъчвателите?! Голям компот облъчване ни чака за всеки, който реши да показва мускули, а взимането на страна е безсмислено - в условията на ядрена заплаха, дори капиталистическата доктрина ще клекне, че не си струват загубите...
  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "аз да питам":

    Гетера на радиолампите ще придобие цвят на турско синьо
  • 21 Иван

    34 2 Отговор
    От Турция купуват бойни дронове турско производство, а от нас даже и чушкопеци никой не купува
  • 22 Stefanie 🎲

    17 30 Отговор
    Турците от как свалиха руския самолет, руснаците все им се умилкват. Спряха нашия Южен поток, направиха за турците Турски поток, спряха АЕЦ Белене, направиха за турците АЕЦ Аккую. Умилкват се руснаците на турците, а пък гонят като мръсни псета наши дипломати от Русия. Русия и Турция са две велики сили, те винаги ще се разберат, а ние мижитурките, винаги ще сме разменна монета в ръцете на великите

    Коментиран от #26

  • 23 Колев

    41 2 Отговор
    Като гледаме как се отнася Турция и Ердоган към Русия, след толкова много бонуси, които получи от Русия, мога да си представя как и изглеждаме ние на Турция с нашите Ф-16 на чертеж. Толкова сме жалки и безпомощни, толкова сме слаби и нищожни. Като си представя свинята Каракачанов каъв министър беше и какъв абсолютен накадърник не виждам никаква утеха. Само век и половина сме извън турската империя, а цели пет сме се свивали там като добитък. И сега сме същите говеда, дядо Байдън ще ни защитава, ма не от Турция, ами от Русия, да плачеш ли, да се смееш ли“
  • 24 ???

    12 1 Отговор
    Факти кой ви пише дописките ???
    Не усещате ли , че ставате смешни ???
  • 25 Явно турците са им скъсали шушоните

    8 20 Отговор
    От дране, че чак цяла статия написал рушнякът.
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    31 6 Отговор

    До коментар #22 от "Stefanie 🎲":

    Напротив за Южен поток. Точно за назидание на Турция за съборения руски самолет, Русия предложи на нас Южен поток, вместо на Турция. Тя беше ги предложила на Турция, но след конфликта го отклони за нас. Но ние както винаги си проиграхме шанса, само и само да се мажем на американците!

    Коментиран от #27

  • 27 Stefanie 🎲

    11 19 Отговор

    До коментар #26 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Напротив, години преди да свалят турците руския самолет ние се подготвяхме за Южен поток. Турците свалиха руския самолет и още на втория ден руснаците се отказаха от Южен поток и казаха, че ще правят бизнес с турците и им подариха Турски поток. Даже Путин отиде на крака при Ердоган да завърти крана. Нас ни нямат за нищо руснаците, шамаросват ни отвсякъде

    Коментиран от #70

  • 28 кукуш

    19 3 Отговор
    Турция и Русия са наследници на велики сили и винаги ще се разберат. Бизнесмените си гледат интереса, ако трябва картел правят, но за работника никой не мисли. Ние сме магаретата, все сме роб на някой, винаги ще има кой да ни впряга
  • 29 Бандера

    6 19 Отговор
    Ще построи в Москва още една джамия. А може и патриарха - плковникът от КГБ Гундяев да приеме исляма, както го е сторил Александър Невски.
  • 30 Тази статия много ми напомня

    9 14 Отговор
    Как навремето работническо дело съобщаваше как сме преизпълнили петилетката, как всички живеем презадоволени и в същото време имаше купони за хляб, захар и олио.

    Коментиран от #39

  • 31 Как ще отговори русия

    9 9 Отговор
    Ами точно както и до сега. Никак. Както отговори когато я разбомбваха в Сирия, Либия и Карабах
  • 32 Месут

    14 27 Отговор
    Факт е че турските безпилотни самолети унищожиха само през войната в Карабах руско въоражение на Армения за 1 милиард евро. Системи С300,ГРАД,ТОР,ОСА ,танкове Т72,самоходни гаубици и 5000 арменски войника. Арменците успяха да свалят няколко Байрактара и толкова. Почти цялото въоражение на Армения стана на скраб. И за позор им разходиха пленената техника на парада в Баку. Истината е че ватенките изпитват ужас от турските безпилотници. Вече е пуснат в серийно производство и най новия Акънджъ 3 въоражен с лазерни бомби и крилати ракети SOM.

    Коментиран от #40, #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Време е и ние да закупим

    10 11 Отговор
    Няколко броя от руския кошмар
  • 35 Кикор

    7 0 Отговор
    Днешния свят пълен с шизофреници. Един път Няма да играем заедно но ви искам доматите. После пак няма да играем заедно но пък лелите ще ходят на море у вас.Това не мое го разгада и в Курило вероятно
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Путин

    4 0 Отговор
    Като ги изпреварим и продадем на Сърбия нашите танкове...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Еей месут..

    10 7 Отговор

    До коментар #32 от "Месут":

    От къде изсмучи тези резултати. Гле
    дай и слушай внимателно каква гово
    рят умните, знаещите и разбиращи
    те хора. Само че за това е нужно пи
    пе! Тук само си драскат тъпотии и
    мнения от които ако не беше жалко,
    щеше да е смешно
  • 41 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Целият свят да си купи ,Байрактари,и ще има вечен мир.
  • 42 Трол

    18 5 Отговор

    До коментар #32 от "Месут":

    Факт е, че шалварите си пробваха Байряктарите и Анките преди две години в Идлиб при сирийската офанзива там. Факт е, че сирийците си върнаха 720 кв/км. от Идлиб въпреки разни байряци-майряци. Отвориха магистрала 4, оставиха около 6-7 турски блок поста да се ослушват в тила им-миналата година се изнесоха безславно и тихомълком от там! Факт е, че сирийците бяха обезпечени от руска ПВО! Другото и твоя пост са, както казвате "сачмасапан"!

    Коментиран от #43

  • 43 Единственият факт е, че вече асадистите

    8 13 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    Са по-ниски от тревата след унищожаването на т.нар.им тигри. Както е факт, че и халифът в Либия се покри в миша дупка. Факт е, че и 60% от въоръжението на арменците е скрап. Факт ви наторената карабахска земя. "Виновникът" за всички тези факти е Байрактар.
  • 44 12 мили

    16 4 Отговор
    При всеки опит на Турция да избяга от руската ..опека и да се върне при старите босове, отговорът ще бъде прякото сближаване на Русия с Гърция. което ще нарани Турция много, защото в много отношения Гърция и Русия могат да си сътрудничат стратегически в ущерб на на Турция

    Коментиран от #47

  • 45 Готино видео

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Вова император":

    Десетки кадри на унищожени панцири и нито един на унищожен байрактар. Става за пропаганда на стадото. 🤣🤣🤣
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Надежди говежди

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "12 мили":

    Гърция е с чатал на врата. Мислиш ли, че американците ще позволят на гърците да мръднат и милиметър в страни от начертанието от господарите им?
  • 48 Израел демонстрира лазерни установки

    7 2 Отговор
    За борба с всякакви дронове, и то успешно!! Съвсем скоро ще пуснат подобни установки много държави, така, че Дроновете ще Загубят Уникалтоста си!!

    Коментиран от #54

  • 49 Българин

    7 10 Отговор
    Русия си има бойни дронове. Защо да купува турски боклуци ? 😀

    За руските донове : " ТОП 3 на най-добрите руски военни технологии за 2019 година"

    Коментиран от #50, #53, #66

  • 50 Кремълски бандит

    4 13 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Българин да се нарича, първа радост е за ... русороба !
  • 51 Кой68

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Абв":

    Защото така по-бързо ще направят свой и ще го подобрят ..
    Крадат технология.
  • 52 герб ЗАТВОР

    5 1 Отговор
    В мoмeнтa нaблюдaвaмe oпити зa рaзгрaждaнe нa eднoличнaтa държaвa нa Бoйкo Бoриcoв. Бoрбaтa зa изкoрeнявaнeтo нa бoйкoвизмa нямa дa бъдe тoлкoвa лecнa. Oпъвaт ce вeчe двe ceдмици. Нa други cлужби нaчaлницитe oщe нe ca cмeнeни. Тoвa e 10-гoдишнo упрaвлeниe нa Бoйкo Бoриcoв c мaлкo прeкъcвaнe, кoгaтo чрeз явлeниeтo „Пeeвcки“ мaфиятa ce oпитa дa влeзe прeз пaрaдния вхoд нa ДAНC, нo хoрaтa oт улицaтa гo cпряхa и тe ce мушнaхa прeз зaдния. Тoвa e мoмeнтa, в кoйтo кooптирaхa Бoйкo Бoриcoв кaтo чacт oт cвoятa групa. Вcъщнocт тe cи пoлучихa миниcтър-прeдceдaтeл. Тoвa e 2014-2015 гoдинa. Aкo някoй прoчeтe cтeнoгрaмитe зa cъбaрянeтo нa КТБ при прeзидeнтa Плeвнeлиeв, тoгaвa Бoриcoв вce oщe e дoбрият гeрoй. Тoй питa „Кaкви ca тия cмeшници oт ДAНC, зaщo cъбoрихa бaнкaтa?“ Тoй зaдaвa иcтинcкитe въпрocи, нo caмo cлeд някoлкo дни cтaвa миниcтър-прeдceдaтeл и нe oтгoвaря нa тeзи въпрocи“

    Коментиран от #85

  • 53 Излезна ли най накрая

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Анимацията 🤣🤣🤣🤣
  • 54 За първи път лазерно оръжие

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Израел демонстрира лазерни установки":

    Срещу дрон използва Турция в Либия като свали китайски дрон закупен от ОАЕ и предоставен на хафтер през "далечната" 2019 година. Други данни за реално използване на лазерно оръжие в реални бойни условия няма.

    Коментиран от #58, #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Ще отговори,както е отговаряла винаги...Почти сигурно с ПВО,понякога с Миг ,Су,.,и др,подобни..!!!.Ай стига филми,с тез дрони..!!!
  • 58 хахаххааахах

    10 3 Отговор

    До коментар #54 от "За първи път лазерно оръжие":

    за теб може и да няма но историята помни преди много години как руснаците накраха америка за пореден път да върне назад !!!

    Коментиран от #62

  • 59 веселяк

    6 4 Отговор

    До коментар #54 от "За първи път лазерно оръжие":

    Аха, а кърмазъ каскетите/баретите бяха въоръжени с джедайски мечове и лично Хан Соло ги транспортираше с "Хилядолетния сокол"!
  • 60 Месут

    4 9 Отговор
    Има за какво да се притесняват руснаците

    Коментиран от #64, #77

  • 61 А всъщност истината е, че

    7 5 Отговор

    До коментар #56 от "ДжафДжаф":

    Откакто Турция се намеси в Идлиб спряха безразборните бомбардировки над цивилно население.
  • 62 Готова ли е анимацията

    2 7 Отговор

    До коментар #58 от "хахаххааахах":

    От союзмултфилм изкараха ли клипчето 🤣😂🤣
  • 63 Руснаците нямат адекватен отговор

    5 10 Отговор
    Срещу байрактарите. Затова и Лавров вие срещу продажбата им на Украйна и Полша
  • 64 Хи их хи

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "Месут":

    Чалмосаните пак ги хвана болезнения оргазъм! Айде отивай в ана ватан и превземайте Русия, че ми писна от вашите тъпизми!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Вагнеровец

    4 9 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Русия няма дронове.Няма знанията и технологиите да развива подобна техника.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 No comment

    10 3 Отговор

    До коментар #66 от "Вагнеровец":

    "Орион" принадлежи към класа средновисочинни апарати с голяма продължителност на полета ("MALE" (medium altitude long endurance) – според класификацията на НАТО). Дронът има сравнително голяма височина на полета и солидна товароносимост, което го превръща в добра платформа за ракетни и бомбардировачни оръжия. Неотдавна в руската армия постъпи първата група от три "Ориона", като се очаква броят им да се увеличи съвсем скоро.

    С размах на крилете от над 16 метра и дължина от 8 метра, "Орион" има излетно тегло от 1 тон. Полезният му товар може да достигне 200-250 кг. Смята се, че крайцерската му скорост е 120 км/ч, но максимумът ѝ остава неизвестен. Апаратът може да работи на височина до 7,5 км. В зависимост от товара и конфигурацията, дронът може да остане във въздуха до 24 часа.

    Коментиран от #71

  • 69 Олга

    7 2 Отговор
    Който се интересува от новите руски безпилотници и даже те,които отскоро разсекретини, може да ги намери на ютуб.Турските пред тях доста са изостанали.

    Коментиран от #73, #74

  • 70 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Stefanie 🎲":

    Всъщност, прав си за това, че първо ние се подготвяхме за Южен поток. През 2014 г. САЩ и ЕС принудиха Орешарски да спре временно строителството му. В края на 2014 г. Путин се отказа от нас, като ненадеждни партньори и го даде на Турция с ново име Турски поток. Това е преди свалянето на руския самолет. Руския самолет го свалиха есента на 2015 г. Почти бяха на косъм от война. Следях новините и по Россия 24. Путин наложи яки санкции на Турция. Тогава отново ни предложи Южен поток, явно за допълнително наказание на Турция. Пиленцето за последно кацна на рамото ни, но ние пропиляхме и този шанс. А Ердоган се извини за сваления самолет чак след половин година - лятото на 2016 г. и тогава стиснаха ръце Русия и Турция.
  • 71 4399

    3 8 Отговор

    До коментар #68 от "No comment":

    По-добре да не я беше показвал тая скрап....Руснаците имат 1-2 дрона които се изтрелват с прашки.Виж му само и средната скорост от 120км/ч...

    Коментиран от #72

  • 72 падналия ангел

    6 0 Отговор

    До коментар #71 от "4399":

    Това е т.н. крейсерска скорост, на Байряктара е 130 км/ч.
  • 73 Истината е, че русия

    6 6 Отговор

    До коментар #69 от "Олга":

    Тепърва прохожда в строенето на безпилотници, докато турците са едни от водещите в света.
  • 74 Osman

    4 7 Отговор

    До коментар #69 от "Олга":

    Руските безпилотници са само компютърна анимация , също и като прословутата им ракета за сваляне на безпилотни самолети.

    Коментиран от #75

  • 75 хамсал

    9 1 Отговор

    До коментар #74 от "Osman":

    Ееей, като македонците сте бе комшулари! Най-...,най-...,най-...сте! Хайде само малко факти, пък ако искаш видеото си го потърси, ама не е анимация: Руската държавна телевизия "Россия 1" показа видео от бойни полети на безпилотния самолет "Орион" в Сирия, по време на които са били извършени 17 удара срещу "терористи", както ги определят руските власти.

    На кадрите се вижда как се случва унищожаването на няколко обекта на бойците, включително при нощни условия, когато "Орион" използва за търсенето на цели термовизуалния канал на своята оптико-локационна система.
    А вие дори с украйна преговаряте за двигатели на дроновете!

    Коментиран от #76

  • 76 Osman

    1 7 Отговор

    До коментар #75 от "хамсал":

    Двигателите за турските дронове се произвеждата от TAI turkish aerospace industry, цялата електроника е вече изцяло турска от АСЕЛСАН.Много ти е остаряла информацията. Видеота с пораженията които правят турските безпилотни има вече с хиляди . Не са като руските с рекламна цел. Руснаците тепърва навлизат в тази област докато Турция е сред четирите единствени в света със собствено производство на бойни дронове. Сега един въпрос. Ганьо, къде са българските бойни дронове.

    Коментиран от #78, #79

  • 77 джойстикът в гъ

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Месут":

    Тези хора в залата , така наречените оператори , знаят ли дали ще остане нещо от тях което да погребат техните роднини , когато ги трясне Калибърът от 1500-2000 км.
  • 78 хамсал

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "Osman":

    Явно българския не ти е силен! Това твои думи ли са-Публикувано във факти.бг: Руските безпилотници са само компютърна анимация...
    Сляд моя коментар, който доказва, че руските дронове на се анимация, следват тези твои думи-Публикувано във факти.бг: Видеота с пораженията които правят турските безпилотни има вече с хиляди . Не са като руските с рекламна цел. Руснаците тепърва навлизат...
    Значи първият полет на Орион е две години след първия на Байрактар! Защо неса го внедрили, причини много, възможно и "денги нет"! Относно украинските двигатели и предприятието в Украйна, което ги произвежда, има специализирани сайтове! Там ще те открехнат за китайския и турски интерес! Прочети и за свръхзвуковия им охотник, направен за съвместна работа със Су57! Пък после иди и си удари челото три пъти в месчита! То бива ориенталска простотия ама вие сте еталона!

    Коментиран от #80

  • 79 No comment

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Osman":

    "Според източника на публикацията “Мотор Сич” може да представлява интерес за турските инвеститори, тъй като вече произвежда двигатели АИ-450С, които вече се доставят в Турция за производството на безпилотните самолети “Акънджи”. "Украинските медии съобщиха за предложението на Владимир Зеленски към турския лидер Реджеп Ердоган за половината от акциите на предприятието "Мотор Сич", което има голям потенциал в самолетостроенето. В същото време по-рано самият Зеленски, под натиска на Съединените щати, национализира предприятието, чиито акции китайските структури се опитваха да завладеят."
  • 80 9663

    4 4 Отговор

    До коментар #78 от "хамсал":

    Какво има да чете за Охотник ? Maй трябва ти да прочетеш за него и как се е стигнало до този проект.Въпрсния Охотник е опит за копие на американския RQ-170.Преди години Иран се добраха до един от стелт дроновете на САЩ RQ-170 и се опитаха да го изкопират и да го пресъздадат.Иранците обаче са технологично изоставащи с поне стотина години и направиха някакво бледо копие което няма нищо общо с оригинала.Затова Иран продадоха на Русия хванатия RQ-170 и руснаците също започнаха да работят по копирането му.Естествено Русия е с една идея по-напреднала нация от Иран и руснаците създадоха Охотник ,само ,че не успяха да копират стелт-а ,както и вътрешните двигатели на амеиканския дрон.

    Коментиран от #82

  • 81 ABV

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Абв":

    Е и кякво да видят електрониката ,която те им доставят.
  • 82 хамсал

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "9663":

    Ти пък кой си? Коментираме с Осман великите Байряктари, Анки и Акътджии! И спорим дали руснаците ги имат на анимация и в реалност! Ето ти на твоите думи как Иран се "добра" до невидимия каубойски фърчоплан-През 2011 година Иран обяви, че е използвал разстройване на JPS – сигнал, за да накара американски стелт дрон RQ-170 да се приземи на негова територия. САЩ потвърдиха, че машината се е приземила в Иран, но не съобщиха нищо за проблем със сигнала, така че историята остана мътна.
    А к*о шъ кайш, невидим ама приземен от иранците! Това значи първо да го видиш и второ да отнемеш контрола му от собственика му и да си го юркаш ти! И пак не разбрах ти като какъв се явяваш?

    Коментиран от #84

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ваксиниран

    3 4 Отговор

    До коментар #82 от "хамсал":

    Май ти не знаеш какъв се яваваш. И защо приземиха само един дрон ? Май подобно напъване на субстанцията в главата ти е болезнено. Първо дрона не можаха да го приземят а той падна. Второ, стрелбата по него е повредила оперативната му система ОTrSS. С изразходван ресурс RQ-170 пада. Веднага на място пристигат руснаците. Три дни кандърми карат руснаците са се съгласят за споделят с иранците наученото по обратен инженеринг от дрона. Правят го, но явно не са им достигнали научен и технологичен потенциал да го копират успешно. Въпреки това са понаучили това, онова. Не знам ти пък какъв се явяваш, а и не ме интересува, защото е без значение. Чети специализирана руска литература, ако можеш, разбира се.

    Коментиран от #86

  • 85 Офицер

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "герб ЗАТВОР":

    Е, след известно време ще разградим "разградителите". Жална му майка на кандидат диктатора - фатмак.
  • 86 любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "ваксиниран":

    Това в резултат на ваксината ли е или при раждането ти доктора те е изпускал няколко пъти?
  • 87 onq

    2 3 Отговор
    За кои точно ПВО системи става дума, дето ги командват пияни мужици? До колкото помня един луд германски младеж мина със самолетчето си Чесна (голямо колкото дрон) през цяла Русия и кацна на Червения Площад преди години. Разбраха за него ак като паркира пред мавзолея на Ленин.
  • 88 обезпокоен

    1 0 Отговор
    Изненадах се вчера на една реплика на Дмитрий Медведев, в сайта на "24 часа", в която той казва, че не може да се съгласи с някой страни, които се държат с Русия, като към умираща държава! Не харесвам политиката на Русия, особенно напоследък към България , но ми стана тъжно за това, че тая велика страна наистина може да капитулира, но не пред някоя друга страна а пред самата себе си! Основание за това, от една страна ми дава примера, че тя и друг път е била на границата това да се случи, а от друга, че в сегашното си икономическо и военно положение, тя продължава да води политика на предизвикателство, към почти всички икономически развити страни. Страни, които разполагат с огромен икономически и военен потенциал, способни да я изтощят и да я поставят на колене! Може и да се заблуждавам!