Last news in Fakti

2 Юни, 2021 23:20 7 239 64

Какво цели ГЕРБ с оплакването пред Брюксел. И какво ще постигне.

  • бойко борисов-
  • ес-
  • герб-
  • прокуратура-
  • корупция

В света отдавна чуха сигналите за корупционните схеми на бившия кабинет

Какво цели ГЕРБ с оплакването пред Брюксел. И какво ще постигне. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евродепутатите Ковачев, Новаков, Адемов, Радев, Майдел и Йорданов потърсиха подкрепата на своите колеги в ЕП и еврокомисарите. Много е вероятно партньорите на г-н Борисов в Европейската народна партия (ЕНП) да застанат на негова страна - така както г-н Вебер го направи през лятото на 2020, когато в България вървяха протестите срещу кабинета на ГЕРБ. Партията на Борисов може да разчита и на еврокомисарката Мария Габриел, която е и вицепрезидент на ЕНП. Сигурно е също, че и да има партийни критики срещу Борисов, те ще бъдат скрити от очите на публиката.

Изпитана формула за печелене на подкрепа

Една официална позиция на ЕНП по повод на ревизията на кабинета "Янев" ще се използва от партията на Борисов като кредит - пред избирателите у нас, а и пред света изобщо. Формулата е известна и изпитана. "Доналд и Ангела ми вярват, вярвайте ми и вие" - това ще каже Борисов. Братската прегръдка - рамото, подложено от партийните другари, тяхната утеха и съчувствие, особено ако пригласят на твърденията, че срещу ГЕРБ има „репресии”, ще бъдат добра новина за Борисов преди парламентарните и президентските избори.

Подкрепата на ЕНП обаче едва ли би имала някакъв особено значим ефект върху начина, по който обществото у нас, а и хората в чужбина гледат на ГЕРБ. В репортажите си за протестите в България през 2020 световните медии дадоха трибуна на сигналите, че Борисов и партията му са замесени в мащабни корупционни схеми - това е петно, което те трудно ще измият. Мястото на България в индексите на "Трансперънси интернешънъл" и на "Репортери без граници", позицията на сенаторите Боб Мененедес и Джим Риш за състоянието на българско-американските отношения, докладът на Държавния департамент за правата на човека в България през 2020 и др. съдържат все неласкави за ГЕРБ оценки, базирани на факти.

Поради тези причини бе очаквано, а и нужно, служебното правителство да започне да чисти "Авгиевите обори" на ГЕРБ. Ревизията е императив, зададен от голяма част от обществото: протестите срещу кабинета "Борисов 3" се подкрепяха от над 70% от българите, а партиите на протеста като ИТН, ДБ и ИСМВ не само влязоха в 45-ото НС, а и към момента увеличават електоралната си подкрепа. Изправянето пред съда на политици, за които има съмнения в корупция, не е непременно знак за реваншизъм. Това е практика във високоразвити демократични държави като Франция (бившият президент Саркози прекара 15 часа в полицейския арест и бе осъден на 4 г. затвор), Италия (бившият премиер Берлускони също бе осъден на 4 г. затвор за данъчни престъпления през 2013), САЩ (срещу Тръмп вече тече и криминално дело в щата Ню Йорк) и др.

Знак, че законът е за всички

Навсякъде привържениците на свалените от власт политици бързат да ги изкарат жертви и тръбят, че доскорошните величия са станали мишени на политически репресии. Ала в утвърдените демокрации процесите срещу фигури от голям калибър най-често са знак, че принципът за върховенството на закона се спазва. Въпросът в контекста на България и тукашната осакатена Темида по-скоро е друг - дали за висшите политици, за "големците" някога идва "Видовден" или те винаги успешно се изплъзват от ръцете на възмездието? По-важен е другият ефект от жалбата на ГЕРБ - виждайки как в ЕНП бранят своите си хора, българите, които смятат, че проверките и уволненията, предприети от кабинета "Янев", са основателни, ще се погнусят и ще загубят (ако изобщо са го имали) доверие в европейските институции. Конюнктурната партийна подкрепа, дошла с пощенско клеймо от Брюксел, може да налее вода в мелниците на радикални политически проекти и предприемачи, които поставят под съмнение ползата от членството в ЕС.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 65 Отговор
    Европейските обединение миротворци трябва да дойдат в България и да подсигурят правилния избор на туземците.
  • 2 ТаУмВзе

    98 3 Отговор
    И в Брюксел шефчетата на мутропитека са изпляскали, че са ни крали злокобно и се разбра. Козирувай сега на мустафата. Яко смях!

    Коментиран от #10

  • 3 данъкоплатец

    103 4 Отговор
    Другарят Борисов се оака като даначе,вижте му физиомутрата само. И това лице ще ме управлява ,хайде няма нужда!!!
  • 4 Пловдив

    107 4 Отговор
    Банкялийския помияр-селяндур, е с визия на софийско кафяво говедо, но със сърчице на мишле..., затова сега ще обикаля, да циври и да се жалва, където свари...! Страхлив плъшок, безподобен...!
  • 5 бля, бля...

    37 5 Отговор
    Бла, бля....
  • 6 Някой си

    93 3 Отговор
    А бе къде изчезнаха остриетата на гроб?
    Биков, Дуловската, Тодоров, Георг, Гърневски, ПКП и сие?

    Коментиран от #45

  • 7 аман от дебили

    75 4 Отговор
    Каквото и да цели - няма да го постигне! Ге.п и тиквата са АУТ! Имат много здраве от OFAC и Държавния департамент на САЩ.

    Коментиран от #56

  • 8 Тиквун погрозня

    57 6 Отговор
    Не стига че краде колкото 1 000 000 000 мангалероси,ами и визуално отблъсква.А народът иска Ален Делон,без търбух,търбухът плаши..
  • 9 ЩЕ ПОСТИГНЕ

    7 88 Отговор
    ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ БАЦЕ,ЗА УЖАС НА ФИГУРАНТА 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #58

  • 10 ГЕРБ ВЪН

    57 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Искат да им сменят вмирисания памперс, щото е изпуснал и им е мокро.

    Коментиран от #12

  • 11 дим благоев

    58 3 Отговор
    Този дегенерат унижавайки себе си,унижава българите като цяло,дето ще му плащаме вересиите!Блазе ни блазе и на него,дето ще си кара старините на Каймановите острови!Дано го изяде някой крокодил поне!

    Коментиран от #16

  • 12 ТаУмВзе

    36 4 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ ВЪН":

    Най Палавото в момента е, че сме Официално краварска колония. Въпрос на време е да започнат Поръчките и да ни спретнат Майдан.
  • 13 Джипко Бибитков

    52 2 Отговор
    Да каже в Брюксел коя е Мата Хари

    Коментиран от #57

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сънуваш ли Баце

    41 2 Отговор
    Нощем с белите коне! Питай каскета как е времето в САЩ. Къде са младите матросовци?
  • 16 Абе

    51 3 Отговор

    До коментар #11 от "дим благоев":

    Едва ли ще изкара чак до старини......вече е много голям пасив за тия дето го подкрепяха(и отвън и в БГ) и ще гледат да се отърват от него по един или друг начин. Знае много неща, които хич няма да е удобно да разкаже(а той ще го направи като види зора, още не го е видял). Освен това открадна много пари, които просто ще му вземат когато се отърват от него......Просто няма какво да направи тиквоча, ама той си го заслужава, каквото и да му направят ще е малко. Покрай него ще изгорят и някои други от по-важните айдуци през последните 10-15 години, както и някои от по-дребните риби, а като цяло мишоците ще се разбягат и с герберастката сган ще бъде свършено!

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Шиле

    7 14 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    А бе пич,няма ли да отмориш малко? Ти направо му разказа играта на Йоло Денев.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    40 2 Отговор
    Никой в България не вярва на тези дебили в ЕНП. Те си гледат само собствените интереси и не им пука за българския народ.
  • 23 Герб потъна на дъното в септичната...

    44 3 Отговор
    Яма,но и усилено дърпа и европейската бандитска партия към дъното.Вебер,Гееф,Дупен и другите подлоги ще помогнат много за Европейският морал и ще отвратят много хора от тази европейска престъпна групировка....Ортаците на Тиквун Българоубиеца са и наши врагове....
  • 24 дим благоев

    24 1 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    от твоите уста в божиите уши!Амин!
  • 25 простака

    23 2 Отговор
    плачко...Айдеее,къшшш...
  • 26 Гарга

    25 1 Отговор
    Ква убава физиономия има!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 д р фройд

    24 6 Отговор
    Хора,бдете,Борисов до утре може да направи тентамен суициди.Незабавно да се сезира др Гълъбова,за да нямаме после хър мър.Най вероятно ще се самоубие чрез преяждане и препиване с минерална вода.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ФАЛШИФИКАЦИИ

    7 37 Отговор
    ПРОСТИЯ НАРОД ,НАСИЛА ЩЕ СИ СЪСИПЕ ДЪРЖАВАТА..НАТИКАЙ ТЕ Я В РАЦЕТЕ НА ЕЙ ТЕЗИ ОЗВЕРЕЛИ КОМУНОИДНИ ЧЕНГЕТЕ,НАЧЕЛО С ЮМРУКОВ И ТАКА ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ, ЧЕ СВЯТ ЯЕ ВИ СЕ ВИЕ..
    А ЗАЩО САЩ НЕ СА ЗАПОРИРАЛИ ИМУЩЕСТВО НА НИТО ЕДИ ОТ ПРАВИЕЛСТВОТО НАГЕРБ,БЕ МИШОЦИ????????НАЛИ МНОГО СА КРАЛИ ,А НЯМА НИТО ЕДИН ЗАПОР??????????.РЕДОВНИТЕ ВИ КИМУНОИДНИ КОМПРОМАТИ ..НОРМАЛНИЕ ХОРА СА НАЯСНО С МРЪСТЕ ВИ ДОЛОНОПРОБНИ ПОХВАТИ...
    ЧУЙТЕ СЕГА КОМЕНТАРИТЕ НА ХР.ИВАНОВ И ГАЛЕВИЦА СЛЕД СЪОБЩЕИЕТО ОТ САЩ!!!КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ ,КАКВО ДЕБЕЛООЧИЕ ,ВЪРХОВНА НАГЛОСТ -ЗВУЧАТ СЯКАШ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА ЧЕРЕПА И ПЕЕВСКИ...ТАКИВА СКАНДАНИ ФАЛШИВИ ИЗКАЗВАНИЯ ПРАВЯТ ,ЧЕ ЧАКДА СЕ ЧУДИШ ТЕЛИ СА ИЛИ НЕ..ДО ВЧЕРА ИМ БЯХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕСПРАВЕДЛИВО ОБВИНЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА,НАЙ- ГОЛЕМИТЕ СПОНСОРИ ,А СЕГА,ЧУЙ ТЕ ГИ!!!!
  • 33 Врачка

    26 3 Отговор
    Продажните ГЕРБави Европодлоги ще спазят закона”Омерта” и ще целунат следващия началник.България няма никаква полза особено от дългошиестата неБългарка Майдел сватосана от ДС.
  • 34 Кинжал

    23 3 Отговор
    България незабавно вън от корумпирания ЕС и бандитския ОТАН !!!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Тиква от Банкя

    30 4 Отговор
    За какво се жалват? За разкритията на Американците ли? Тоя от Банкя толкова се Оака, че няма до къде. Затвор за Българоубиеца
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 43р3

    29 2 Отговор
    Знаете ли защо не са построили АЕЦ Белене, герберугите са откраднали милиард и нещо , пари ,които са били за проекта Белене, сега имаме купени реактори, само трябва да се монтират, нищо друго, но трябва да се строи нова площадка, защото построената се руши , голям разсипник и много алчен излезе Баце!
  • 38 Vampir

    13 1 Отговор
    Закривай!
  • 39 Христина Кадрова

    19 1 Отговор
    Аз ще пиша писмо до енп да изключат ге/р/п като партия на корупцията.
  • 40 епитафия

    3 30 Отговор
    Рaдeв нямa къдe дa избягa. Тoй нe e oпeрaтивнo интeрeceн зa Руcия. Нe знae кoдoвe, пo нищo нe e cпeциaлиcт. Нe e ocoбeнo виртуoзeн лeтeц. Нямa зa кaквo дa гo пoлзвaт. Щe бъдe нaритaн кaтo Жaн Видeнoв. Нo зa рaзликa oт нeгo, тъй кaтo вeчe e пeнcиoнeр, щe cи ядe пeнcиятa някъдe нa ceлo и щe дocaждa нa cъceлянитe c прикaзки кaкъв прeзидeнт и кaкъв лeтeц e бил нaврeмeтo.
    Дoбрe e дa влeзe в учeбницитe cъc cвoя духoвeн мързeл и aлчнocт кaтo eдин лoш примeр кoйтo нe бивa дa ce пoвтaря.
  • 41 Бойко завинаги

    4 29 Отговор
    Бойко никога не е бил алчин за власт. Спомням си как подаде оставка когато един хулиган го удариха по главата (от неговите). Но Бойко каза: Не искам кръв и подаде оставка. Затова народа го обича и затова гласувахме за него. И пак ще гласуваме за него.
    Аз предпочитам тези с бесилките и комчезите да са в изправителното заведение.
  • 42 6532

    6 4 Отговор
    Ей това говедо горе с Цецо са виновни за всичко, не трябваше да пипат Пеевски, Боко!
  • 43 5321

    11 2 Отговор
    Ей това говедо горе и особено Цецо са виновни за всичко, не трябваше да пипат Пеевски, а Боко и най-вече Цецо!
    Пеевски е управлявал и с обединената десница и с НДСВ и с БСП и с СДС и никога не е имало проблеми, с идването на Цецо и Боко на власт ,настъпи хаос и насилие!
  • 44 хигиена

    23 1 Отговор
    Никои от Европа няма да си мръдне пръста за тези провалени лъжци и крадци от ГЕПИ. В техните държави за разлика от България, във водещите им медии излязоха материали за крадеца от Банкя, който е и лъжец, за шкафчето и за голямата корупция. В целия свят разбраха за какви разбойници става дума. Така че никой няма да си рискува кариерата да защитава крадци. Поради лична хигиена никой няма да се обвърже с подкрепа на ГЕПИ. Менискуса е приключен. Никой вече няма да иска да се ръкува с тази измет.
  • 45 Мясля че

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си":

    Тъпи излязоха тия *остриета*
  • 46 Дедо Пенс

    16 1 Отговор
    Поредната простотия на Боко Тиквата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Имат право да Реват пред Брюксел!!!

    13 2 Отговор
    Там са част от Началниците, тяхно Право е да Реват!! Щом гое писал и Ал Йо, значи могат и да Квичат даже!!! Ще се Уморът бърже!!
  • 49 Киро

    2 12 Отговор
    Защо ли на вас никой не ви вярва? Вярват на ГЕРБ.
  • 50 Трезво мислещ българин

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ами разбира се, идете по рано ,че надника трябва да се изкарва.
  • 51 анализатор

    3 11 Отговор
    Няколко месеца, от както Бойко не е на власт и цените тръгнаха стремглаво нагоре! Най вероятна причина за това е, срочната нужда от възстановяване на средствата, похарчени за свалянето на ГЕРБ от власт и отсъствието на така желаната промяна в електоралните нагласи. Това поставя под въпрос, дали похарчените за тези цели средства ще могат да бъдат въобще възстановени?

    Коментиран от #59

  • 52 Аве кажете си го с две думи

    9 2 Отговор
    Германия подкрепя мафията!
  • 53 Жффцжх

    2 4 Отговор
    Какво, пари и добро име да спечели пак изборите. Все пак ония агресори искат маниполируеми хора на главните постове
  • 54 ало ало

    4 0 Отговор
    простака?!Коми стай ?!Бягай при мусаката и там да се тръскаш ,като тъпо болно `раздрусасаното бебе`..
  • 55 ттт

    3 1 Отговор
    То половината от съдържанието на чекмеджето е за Доналд и Ангела. Те не че му вярват, но са доволни.
  • 56 Ами не знам

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "аман от дебили":

    БиБи вчера цъфна при Херо. Не знам колко и е предложил за подкрепа - милиард ли, повече ли? Да се надяваме, че Херо е достоен човек и не са и светнали очичките.
  • 57 БиБи

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джипко Бибитков":

    В Брюксел номерът мина! Питаха ме, "коя е Мата Хари", а аз казах "това в чекмеджето е за вас". Така де, аз толкова чекмеджета си имам, едно по-малко не е проблем.
  • 58 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЩЕ ПОСТИГНЕ":

    Гнилата тиква на бунището, ДПС-свинята - в кланицата.Тъй вълви света.
  • 59 NikNay

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "анализатор":

    Разбира се че цените ще тръгнат нагоре. Калинките на Бойко по високите етажо на ведомства , централи и агенции ще направят всичко възможно за да покажат че без краля Слънце няма живот . Ще вдигат безпричинно цените в опит за компрометиране на служебното правителство . За това изчегъртването на ГЕРБ трябва да е до кокал !
  • 60 ядец буци

    2 1 Отговор
    Пусто сега нема как да им праща ''дипломатическа поща '' , иначе моеше и да получи подкрепа от тия корумпета , ама сега и от шкафчето е рисковано да праща , мое да ги набарат.
  • 61 ДЕБИЛИ

    2 1 Отговор
    ЗАЩО ТЪПАКА БОЙКО НЕ Е В ТЮРМАТА ? А И ЦЯЛОТО ГЕРБ СЪЩО ЗАЩО НЕ СА ПО ЗАТВОРИТЕ ?
  • 62 КАК ИНАЧЕ

    1 1 Отговор
    ЗА ДА СЕ ОПЛАКВА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗНАЧИ ДЕЛИ ПАРИТЕ С МЕРКЕЛ ..............
  • 63 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ЗА ПЕНИСА ПИШАТ , ЧЕ МОЖЕЛ ДА СЕ СЧУПИ В СЪСТОЯНИЕ НА ЕРЕКЦИЯ. БЪРЗО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАЛ .
    НО... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ МИНАВА ПРЕЗ БОЛНИЦА .
  • 64 Петров

    2 1 Отговор
    Докато крадецът Борисов и пуделчето му Гешев не се вкарат в затвора, пропадането на България няма да спре.