Last news in Fakti

5 Юли, 2021 08:02 6 768 50

Надпреварата за руския бонус

  • избори-
  • русофили-
  • русия

Партиите които прегърнаха руските идеи

Надпреварата за руския бонус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите наближават. Всички сме съсредоточени върху големите партии. Начинът, по който ще се разпределят гласовете там, ще е решителен за следващото правителство. Нещата при малките партии обаче са не по-малко вълнуващи. Напоследък там се наблюдава една надпревара, която е изключително интересна. Това са опитите на няколко групи да получат приза на официален представител на руските интереси в страната.

Истината е, че изведнъж се появиха толкова много групи, които настояват за приятелство с Русия, че сякаш обществото остана изненадано. Руската страна определено се опитва да намери своя представител в България. Последните избори обаче не донесоха особено добри новини за нея. Всички така наречени русофилски партии останаха извън парламента. Нещо, което сякаш беше разочароващо за руските представители. Естествено повечето групи отричат да са русофилски. Те настояват, че защитават българския интерес. Някак си обаче, този интерес все е свързан с руското приятелство и възможното отдалечаване на Запада. В тази предизборна кампания това стана изненадващо важен фактор в кампанията на редица малки партии.

Пример за това е Атака. Партията, която дълги години успяваше да хване точната тема, за да влезе в парламента, в момента е в особена ситуация. Групата не влезе в парламента и остана извън редиците на Обединените патриоти, които вече са Българските патриоти. Колкото и Волен Сидеров да отрича, ясно е, че доверието към партията е изключително стопено. Затова и той търси тема, с която да се захване и да привлече внимание. Русофилската тема беше неговият жокер преди няколко години, за да прескочи границата. Сега обаче конкуренцията тук е прекалено голяма. Представители на Атака шестват из студията. Тяхната основна идеология е как Западът ни дърпа надолу, как трябва да пазим културната си идентичност, споделяйки я с Русия и така нататък. Освен русофилите, това трябва да привлече и евроскептиците. Освен това вероятно е важно и да се получи определен бонус от руското посолство. Ясно е, че когато си извън парламента е трудно да издържаш партия, че и телевизия към нея. Ясно е, че руското правителство не би имало против да подкрепя малки медии, популяризиращи неговите тези, но трябва да е сигурно, че от това има смисъл. Навремето Атака изглеждаше като идеален проводник на русофилството. Сега обаче изглежда като смаляваща се партия, която заради негласното си участие в няколко правителства, трудно ще си върне позициите.

Големият фактор тук е Възраждане. Партията е сред малките групи, които привличат постоянно нови симпатизанти. Костадин Костадинов си позволява тези, които никой друг преди него не си е позволявал. Той не само, че подкрепя сближаване с руското правителство, той настоява за излизане от ЕС. Aтака настояваше за коалиция с Възраждане. Партията обаче отказа такова, осъзнавайки много по-добрите си позиции.

Реално руската страна няма ресурса да влияе на политическите решения в страната, какъвто имат западните държави. Там прекрасно знаят, че няма как да имат влияние в правителството. Но евентуално влияние в парламента би било прекрасна новина.

Тук се появява и фигурата на Жан Виденов. Преди няколко месеца той сензационно се завърна в българската политика. Обяви нова лява партия и започна да демонстрира какви са му идеите. На няколко пъти той ясно заяви колко симпатична му е Русия и какви симпатии има към източните идеи. Неговото завръщане беше толкова внезапно, че много хора се усъмниха, че то може и да е дирижирано отнякъде. Ясно е, че е много трудно да си представим сериозно представяне точно на тази група, но това е пореден пример за опит на печелене на внимание по алтернативен начин.

В емблематична фигура се превърна и Николай Малинов. През последните седмици той отново беше обвинен в дейност в полза на руската държава. Известен е със своята близост с видни руски държавници. Той получи дори медал лично от руския държавен глава Владимир Путин, символизиращ неговото приятелство към държавата. Малинов основа Национално движение Русофили. Това беше изненадващ ход. В периода на демокрацията нито една партия не посмя открито да обяви, че основната ѝ идея е близостта с дадена страна. Докато другите се опитват да замаскират русофилската си отдаденост с националния интерес, Малинов директно си каза, че това е основна негова идея. Естествено трябва да му се признае, че е наистина интелигентен мъж и изглежда доста представителен на фона на други. Той обаче така се овъртя в опитите си да обясни какво търси със своето движение, че не успя да привлече реална симпатия. Реално неговото движение се представи наистина слабо на последния вот.

Истината е, че да привлечеш русофилите въобще не е толкова лесно. Много от тях искат любов към Русия, но сякаш са и реалисти в днешната обстановка. Повечето русофилски партии опитват да привлекат много крайните в това отношение. На тях обаче им се губят умерените представители на русофилството. Доскоро това беше ролята на БСП. Партията спечели доста гласове на последните избори точно с тази теза. Тогава Корнелия Нинова шествие и обясняваше как като премиер еднолично ще спре всяко действие срещу руското правителство. Ясно е, че много европейски дипломати нямат доверие в БСП, заради някои нейни идеи, които не съвпадат с европейските или дори с тези на европейското политическо семейство на групата. Това буквално накара социалистите да поограничат малко тази реторика. Дори Нинова започна да обяснява как е твърдо убеден в европейските идеи.

Така, че Русия трябва да търси нов проводник. Страната има нужда от своя глас в българския парламент. В момента обаче българите са прекалено улисани във вътрешните си въпроси и не обръщат много внимание на международните. Реалността е и такава, че повечето млади и зрели български граждани нямат съмнение, че бъдещето на българската страна е по европейския път. Това означава, че русофилските партии търсят определени малки групи, които да ги подкрепят, но при такава конкуренция не е ясно дали тези групи ще стигнат за голям успех.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБСУРД

    85 18 Отговор
    А тези пвртии и НПО обслужващи и получаващи бонуси от зад океана? И тази статийка е с бонус или просто преведена на булгарски!

    Коментиран от #2

  • 2 Миро

    53 19 Отговор

    До коментар #1 от "АБСУРД":

    Тази статийка е не само с бонус от сороскоНПО а ми е и по поръчка от него. Ще гласувам за Бажков сега на изборите. Той ще изгони всички НПОта от България.

    Коментиран от #20

  • 3 ДЕТРОЙТА

    76 15 Отговор
    ПРОБЛЕМА НА РУСОФОБИТЕ Е ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЪЧЕТАЯТ
    ОМРАЗАТА КЪМ РУСИЯ С ХРИСТИЯНСКИЯ МОРАЛ :)))
    ............. .......... ................. ............
    МНОГО ЖУРНАЛИСТИ , МАЛКО ТАЛАНТИ :)))

    Коментиран от #14

  • 4 Бибирона од Барцелона

    3 27 Отговор
    Най е неодобно да си наведен на две страни ма па кой го омее тва полочава оспех у полетическио живод деа! Номер пет(5) и сичко пак че е у рет!
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    25 8 Отговор
    ИЗЧЕГЪРКВАНЕТО ПРЕДЛОЖЕНО ОТ СЛАВИ
    ПО КАКЪВ МОДЕЛ ЩЕ ГО ПРАВИМ ? - ПО МОДЕЛА НА ОКТОМРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ПО МОДЕЛА НА 9-ТО СЕПТЕМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ
    .................... ................... ................... .............
    ЩОТО АКО ГО ПРАВИМ ПО МОДЕЛА НА ВЕЛИКАТА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ , ОСВЕН ПАТКИТЕ НА ДОГАН И РАПОНА , И СЛАВЧО ЩЕ СЕ ПРОСТИ С НЕГОВАТА ................ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ - ВСИЧКИ ШЕФОВЕ НА ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ СА НАМАЗАЛИ ГИЛОТИНАТА :))
  • 6 Троянски Кон

    59 12 Отговор
    На мен пък не ми е ясно какво точно означава европейски път ,щото аз го виждам този европейски път като транс джендъри ,гей паради и другите атлантически ценности .Освен това Европа не е цялата съставена от ЕС половината други държави не са във ЕС .Така че аз избира пътят на тези държави дето са извън ЕС .Точка по въпроса .
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    21 7 Отговор
    ПРИ НАС В АМЕРИКА И В ЗАПАДНА ЕВРОПА ..... ...... НЯМА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ :)))
  • 8 Росене

    12 8 Отговор
    какви ги сънуваш бе?

    Коментиран от #26

  • 9 Троянски Кон

    57 17 Отговор
    Аз пък ще гласувам за Възраждане или във крайна сметка за Жан Виденов ,защото искам да се сложи край на този тридесет годишен измамен либерал -фашизъм наречен демокрация .

    Коментиран от #11

  • 10 Kcaniba

    22 59 Отговор
    Дружбата със ссср видяхме до къде ни докара,така ,че айде у лево българомразци-русофили!

    Коментиран от #15, #29

  • 11 111

    12 29 Отговор

    До коментар #9 от "Троянски Кон":

    Ти и всички като теб си пийте хапчетата редовно.

    Коментиран от #13

  • 12 Троянски Кон

    44 2 Отговор
    Е защо трябва да гласувам например за Слави като вчера видях че той е пуделът на ДПС и ГЕРБ във Благоев град дето бивш кадър на ГЕРБ спечели изборите със гласовете на Мая Манолова ,на ДПС ,на ГЕРБ и СДС .
  • 13 Троянски Кон

    43 8 Отговор

    До коментар #11 от "111":

    А вие либералите и без хапчета сте си куку и никакви хапчета няма дави помогнат защото сте си увредени по рождение .
  • 14 Kcaniba

    17 45 Отговор

    До коментар #3 от "ДЕТРОЙТА":

    Какъв християнски морал в Русия ха ха ха ,и по кой християнски морал се кланяте на мумията в мавзолея,и за милионите погубени животи и съдби .....

    Коментиран от #16

  • 15 Троянски Кон

    51 11 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Е аз пък видях до къде ни докара дружбата със ЕС и Америка ,защото станахме държавата на тресавищата и срутищата и всичко съградено от дружбата ни със СССР беше разграбено и разпродадено от твоите господари .

    Коментиран от #44

  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    28 5 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    ХРИСТОС В ОРИГИНАЛ КАЗВА 5 НЕЩА
    .......... СВОБОДА , РАВЕНСТВО , БРАТСТВО , СПРАВЕДЛИВОСТ И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАШ ДА СЕ БОРИШ И ДА УМРЕШ ЗА ТЯХ .........................
    ........................ ЛЕНИН САМО ДОБАВИ ЧЕ ТАКИВА КАТО РАПОНА И ДОГАН ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИВАТ
  • 17 ДжафДжаф

    45 9 Отговор
    Запада все още е доста богат и клона все още изглежда привлекателно, но най- неприятното в случая, е че маймуните, които се опитват да се закачат на този клон станаха прекалено много, а и самият Запад вече не е това което беше. То и до сега си бяхме НЕТ-ни донори на ЕС, а занапред нещата ще стават още по-зле. Що се отнася до Националната сигурност, то без Русия направо сме потънали под леда. Справка: войната в Нагорни карабах! Видя се, че нито НАТО, нито пък САЩ ще се решат да счупят хатъра на Ердоган. При такъв съсед като Ердоган, дружбата между Русия и България е "жизнено необходима, като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Беше казъл някога другаря Живков.

    Коментиран от #19

  • 18 И какъв е приза за бълг. русодебили?

    11 28 Отговор
    Че авторът ги е споменал всичките...ааа има и един файтон олиго френи неспоменати. Дайте им по един билет за Магадан и готово
  • 19 Ердоган е лош съсед

    21 4 Отговор

    До коментар #17 от "ДжафДжаф":

    За ламтящите за чуждо. Справка нагорни Карабах.
  • 20 АБСУРД

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "Миро":

    Май да, наистина само Божков се очертава най правилния вектор в БГ.
  • 21 Росене като ти гледам снимката

    19 8 Отговор
    Някво малко злобно про западно човече! Колко е твоят бонус всеки месец? Що не споделиш, а?

    Коментиран от #31

  • 22 влияние

    26 2 Отговор
    Надпреварата не е за руския бонус, а за турския! Вижте къде отиде за подкрепа председателят на ДПС, а след него и председателят на ГЕРБ - Борисов!
  • 23 Страхул

    9 28 Отговор
    ДОЛНИ РУСКИ ПОДЛОГИ!!!!
  • 24 Калмук

    7 30 Отговор
    Руските политици (пък и не само те) все още не могат да преглътнат, че без малко 16-тата съветска република вече има собствено мнение и собствени интереси.

    Коментиран от #46

  • 25 АУУУУУ

    9 29 Отговор
    РУСИЯ Е В ЧУДО КЪМ КОЯ ПАРТИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ......БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕРОСЪЮЗА И ВДИГАНЕТО НА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ( ПОГЛЕДНЕТЕ СТАТИСТИКАТА ) ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ РУСОФИЛСКИТЕ ПАРТИИ ОСТАНАХА БЕЗ НАРОДНА ПОДКРЕПА ( ЗА СПРАВКА ПОГЛЕДНЕТЕ СТАТИСТИКАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ) ..... ХА СЕГА СЛАГАЙТЕ МИНУСИТЕ КОИТО НЯМА ДА ПОМОГНАТ НА ЛЮБИМАТА ВИ МОСКВА ...... ХА ХА ХА
  • 26 Перо

    7 22 Отговор

    До коментар #8 от "Росене":

    Росен казва истината подлого, но ти от този ъгъл , наклонен със задницата на североизток не можеш да я видиш..
  • 27 Българин

    30 6 Отговор
    Не е важно колко руски партии ще има. Но фактът, че в София управлляват натовски протурски и проамерикански партии говориб, че няма свобода на словото, съответно и свободен избор. Това обяснява последните места на България във всичко.
  • 28 Коко

    8 5 Отговор
    Автора момче или момиче на снимката не се различава

    Коментиран от #33

  • 29 kkk

    24 14 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    И докъде ни докара комунизЪмЪ, СССР и т.н.? Щото аз съм живял тогава и помня доста неща, например:

    - в магазините нямаше голям избор и често някои неща липсваха
    - това което го имаше обаче беше истинско и качествено
    - много неща се постигаха чрез "мой човек", тоест корупцията си я имаше и тогава
    - корупция имаше, но основно на принципа "роднините са с предимство" и "услуга за услуга", много рядко се налагаше да платиш кеш пара на някой
    - 4-членно семейство без затруднения можеше да отиде за 1 седмица лятото или зимата на почивка- нашето семейство примерно 1г. бяхме в БГ, после пропускахме 1г. почивка в БГ и на 3-та година отивахме за 10 дни на обиколка из СССР
    - сега ограничения къде ще почиваш няма, но и пари нямаш за 10-дневни обиколки на чужди държави на 4 човека, нали...
    - в онези години бяхме на 28-мо място В СВЕТА по стандарт на живот
    - в онези години бяхме ВОДЕЩ СВЕТОВЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ на доста неща, а днес същите тея неща ги внасяме

    Та така- кое му беше по-лошото на комунизЪмЪ? Не отричам лошите страни на тогавашният строй, но сега кое му е по-хубавото?

    Коментиран от #45

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ей Калмук

    11 18 Отговор

    До коментар #21 от "Росене като ти гледам снимката":

    ПРО западна е цяла България от 30 години, само вие комунягите не вдянахте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Никола Тесла

    19 8 Отговор

    До коментар #31 от "Ей Калмук":

    Не напротив видяхме вече че сме западна и турска колония през последбите 30 год. Стига ни толкова западна и турска разруха! Всички интереси под един знаменател! НЕ НА КОЗЯЦИТЕ И СУЛТАНА!

    Коментиран от #37

  • 33 Никола Тесла

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Коко":

    Не моеш го разбереш какъв е защото и джендър и защитава интересите си!
  • 34 Гошо

    24 4 Отговор
    На автора ще кажа ,че съм за "Възраждане" точно благодарение на такива като него
  • 35 Деймос

    12 7 Отговор
    Някакви фантасмагории за Русия ! Ако в българската политика 30 години се влиза с три изречения срещу Русия , трябва да влязат и хора с друга теза...Проблемът не е Русия , а как прочитаме исторически близкото си минало.
  • 36 ттт

    8 9 Отговор
    Оснавната маса от българският харод има симпатии към Русия. Затова някои партии са преструват на русофилски. Най-голямият майтап беше с БСП, мисля на изборите през 2009-та. През 2008-ма само две държави от Европа изпращаха оръжие на Грузия - Украйна и България (премиер С. Станишев). И митингите, които БСП организираше за парламентарните избори канеше музиканти изпълняващи руски песни.

    Коментиран от #40

  • 37 Фъкoff

    8 17 Отговор

    До коментар #32 от "Никола Тесла":

    Колония е държава или територия чиито икономически ресурси се източват от страната колонизатор. В случая с България колонизатор безспорно и теоретически и практически се явява Русия. Русия на само източва българските ресурси, но и ресурсите които България получава от ЕС. Отгоре на всичко ползва безвъзмездно и дипломатическите възможности на България за свои политически и икономически цели.

    Коментиран от #47, #49

  • 38 що мълчите

    13 10 Отговор
    Родните мисирки оглушително мълчат за кютека,който отнесоха западняците от Лукашенко в Беларус.Евробуболечките решили да правят въоръжен преврат през украинската граница.Ама Батката ги изненада гъзнем.Следва ключова среща между Путин и Лукашенко в култовия РУСКИ полуостров Крим.Гаврата с натовските пинчери ще е пълна.

    Коментиран от #39, #50

  • 39 Смехоран

    10 8 Отговор

    До коментар #38 от "що мълчите":

    Хапчетата подлого, хапчетата!!!И по-начесто и в двойни дози!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Руска подлого

    9 10 Отговор

    До коментар #36 от "ттт":

    Първо научи български и тогава пиши ТЪПОТИИ!!

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 платен дебелак

    13 8 Отговор

    До коментар #40 от "Руска подлого":

    Краварите са и нагли! Жалкото им дебелаче на заплата не може да свари да пише срещу народа!
  • 43 Ам Чи

    8 7 Отговор
    Много кандидати за руския кокал полят със самогон и боршияк
  • 44 kларk

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Троянски Кон":

    И това не е всичко.
    След петнадесет години руснаците спокойно могат да дръпнат шалтера на АЕЦ Козлодуй(да не удължават лиценза за експлоатация),а ние сме си го заслужили отдавна, и тогава ще видим истинската цена на тока и кой ,,кум,кой сват и кой на булката брат",сиреч как всеки от братски я ЕС ще иска да ни прескочи.
  • 45 Троянски Кон

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "kkk":

    А бе понаучил си нещо от уроците на татко ти Сорос но за да станеш
    още по добър ТРОЛ си трябва акъл .Много са ти плитки дитирамбите . не може и хубавото и лошото да съчетаваш във коментарите си много лесно се разбира че сои платен трол ,така ръждиви центове не се изкарват .А ако съм на мястото на татко ти Сорос ще те оставя да повтаряш курса защото си слаб ученик .
  • 46 Диоген

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Калмук":

    ,,Собствено мнение и собствени интереси" е един много красив анекдот.
    Знаете ли ,приятелю, по какво се различаваше правителството на Костов от правителството на Негово Величество?
    По това,че Костов всеки четвъртък носеше доклад за дейността на правителството в едно посолство,а Царят беше прекалено горд да го прави и постигна съгласие служител на същото посолство да идва да взима доклада.
    С изключение на позицията спрямо Горна волта(Северна Македония),,собствено мнение и собствени интереси" са заглавие на сценарий писан в амбасадата.
  • 47 Даниел

    8 6 Отговор

    До коментар #37 от "Фъкoff":

    Виж цената на тока от Козлодуй и цената от ,,Мариците".
    Виж кой разработва златните находища и къде отива концентратът от Челопеч.После пиши глупости.
  • 48 Пламен

    2 9 Отговор
    Мекеретата се карат кой е по голям руснак
  • 49 Троянски Кон

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фъкoff":

    Аз пък ще ти препоръчам да прочетеш във уйкипедия каква е разликата между федерация и конфедерация .Що сега сме във един федеративен съюз политически и икономически .
  • 50 АУУУУУ

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "що мълчите":

    Не знам за какъв кютек говориш. ..... Лукашенко си измисли това и затвори границата. ...но Европа не е впечатлена .... ноооо какво ще кажете за за кютека който получиха от Европа. ...Как ти звучи 3 процента надолу от Брутния Вътрешен Продукт. .... И продължава да пада. ...Какво ще кажете 😂😂😂😂😂😂