Last news in Fakti

9 Юли, 2021 10:00 6 320 59

Пребиват я с ритници, защото е ромка: антициганизмът в Германия

  • антициганизъм-
  • германия-
  • расизъм-
  • роми-
  • европа-
  • насилие-
  • синти

Този случай е описан в доклад на специална комисия, свикана от германското правителство, която стига до извода, че антициганизмът в Германия е факт

Пребиват я с ритници, защото е ромка: антициганизмът в Германия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2019 година Независимата комисия „Антициганизъм“ (НКА) беше натоварена от германското правителство със задачата да анализира положението на синтите и ромите в Германия. Сега комисията представи свой доклад от 800 страници, който доказва продължаващата и до днес дискриминация спрямо представители на това малцинство.

Какво е да си ром в Германия

Според комисията има нужда от „последваща справедливост“, която да компенсира неправдите, включително и след Втората световна война, извършени спрямо оцелелите жертви и техните наследници. Една от препоръките на комисията е да бъде направено обхватно признание за геноцида над ромите по време на националсоциализма и да се създаде комисия, която да се посвети на осмислянето на тези неправди. За какви неправди става дума - това илюстрира един случай, цитиран в изследване за расизма спрямо ромите, в което става дума и за трайните травми, нанесени на представителите на това малцинство.

Жена, която е родена в концентрационен лагер, оцелява след Холокоста и след войната се грижи за съсипаните си родители, чийто живот е белязан от преживяното по време на пленничеството в годините на националсоциалистическия режим. Жилището им е отчуждено без никаква компенсация, а след войната градските власти ги настаняват да живеят в бараки, където редовно ги контролират полицаи и социални работници. По време на почивка на къмпинг през 1980-те банда стреля с оръжия по жената и нейните родители. Но вместо да издирва престъпниците, пристигналата полиция започва да разпитва травматизираното семейство какво изобщо търси на това място. Години по-късно същата жена става жертва на расистко насилие по време на разходка в парк - мъж ѝ нанася множество ритници по тялото, в резултат от което тя губи единия си бъбрек.

В доклада на независимата комисия се казва още, че представителите на ромското малцинство не са достатъчно добре защитени от речта на омразата и други видове дискриминация. Често пъти се говори за синтите и ромите, без да се дава думата на тях самите. Отчетена е и нуждата от повече социална и образователна грижа, насочена към представители на ромските общности. Тематизира се също така ролята на медиите в Германия, като критично се отбелязва, че в редица случаи те затвърждават стереотипите. „Една от причините за липсата на познания и възникването на всевъзможни митове в колективното съзнание е медийното затвърждаване на стереотипи, изкривяването на информации и емоционализирането на новини, свързани със синтите и ромите“, казва Исидора Ранделович от независимата комисия.

"Проблем, който засяга всички нас"

През юни Бундестагът обсъди изводите в доклада на комисията и взе решение да изпълни препоръките ѝ за преодоляване на антициганизма. Както заяви депутатът от Социалдемократическата партия Хелге Линд: „Антициганизмът не е проблем, който е свързан само с дяснорадикалните среди или с националсоциалистическото минало. Това е въпрос, който засяга всички нас, всички хора с демократични разбирания. Ако не го осъзнаем, никога няма да успеем да въздадем справедливост на ромите в нашата страна“.

Автор: Джилда-Нанси Хорват


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян

    146 12 Отговор
    Когато ц.ганите постоянно пребиват, убиват, крадат не се вълнува никой. Сега се сетили за няккаква си ц.ганка / ромка / Дрън Дрън
  • 2 Българина

    82 7 Отговор
    браво!
  • 3 Шопо

    112 5 Отговор
    Кой иска манджа без да работи,ще яде и кютек !!!
  • 4 Сссс

    125 3 Отговор
    А за техните изстъпления защо не пишат? Или така е политкоректно. Колкото до омразата към тях НПО я предизвика ха с непрекъсната защита на правата им без да имат задължения. Стига пропаганда.
  • 5 s7un7

    76 3 Отговор
    Браво, а в БГ кога ?
  • 6 Интересно

    84 3 Отговор
    А циганите какво правят?
  • 7 Загрижен

    65 7 Отговор
    Ромката да им е благодарна, че е жива след кютека!
  • 8 яааа

    79 3 Отговор
    Ние тук си ги отглеждаме и обгрижваме. Всички са на държавна хранилка. Получават предизборни бонуси, защо са избягали???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 SH BG

    55 1 Отговор
    Какво ли им е направила на тези хора описаната, за да поискат да я стрелят, стрелят, стрелят, и да я ритат, ритат, ритат?...
  • 11 Жоро

    66 2 Отговор
    Много странно се получава, как все от онеправданата страна се падат зелените. Все някой ще ги нападне (вероятно заради кражби) все полицията ще ги пита какво правят някъде (вероягно заради обкебване на държавен или частен имот) или пък ги дискриминират в обществото (вероягно зощото те не допринасят с нищо към това общество и се делят сами)....
  • 12 Кефя се

    41 3 Отговор
    "Нибелунгите" са в тотален шок,Дойчланд юбер аллес е на бунището,и то ОКОНЧАТЕЛНО,ииийехууу...
  • 13 Хаха

    55 1 Отговор
    Веднъж пишете ром, а после антициганизация. Не е ли правилно антиромизация. Колко пъти триете коментари заради думата циганин.
  • 14 Циганизация ЕС

    63 1 Отговор
    "Уважеми" германци, нали постоянно ни упрекеате, че не ги интегрираме циганите!? Ами, хайде интегрирайте ги вие, защо ги биете ???? Покажете ни, как се прави, защото ние знаем на приказки сте мбого силни, но като човеци сте нищожни!

    Коментиран от #40

  • 15 Присмехулник

    64 0 Отговор
    Тези хора не могат да се интегрират,практиката го доказа.Опитаха се през комунистическо да ги инегрират,даваха им апартаменти между българите,белким се облагородят.Не става.След Десети,си продадоха жилищата и се преместиха в Столипиново.

    Коментиран от #19

  • 16 Циганизиран ром

    42 0 Отговор
    Те си ме бият, а я па си краднем.
  • 17 Джинка

    53 0 Отговор
    Защото е ромка или защото го кара традиционно по ромски? Май се набляга на етноса, за да се скрие заниманието, а то не е производство и продажба на зеленчуци.
  • 18 Киро Жарта

    34 1 Отговор
    Една чудесна новина !!!
  • 19 помня

    51 0 Отговор

    До коментар #15 от "Присмехулник":

    как в Казанлък им раздадоха цял блок. А те си внесоха конте и изгориха паркетите.. Защото по онова време апартаментите се даваха с поставен паркет.
  • 20 Холмс

    28 6 Отговор
    Точно така, баба ти Меркел трябва да признае, че нейните хора(Хитлер) е трепал не само евреи но и цигани. Просто циганите са по-мобилни и са офейкали. Евреите са по-богати и по бавно могат да офейкат от вашия съгражданин Хитлер. ЗАТОВА- да се създаде област някаде около Мюнхен с нови квартали за цигани и да им платите всичко от и до? Всеки циганин ако иска да може да отиде там и да си прибере репарациите от вас Германците! Без това за първата световна война плащахте репарации 100 години. Последната вноска ви беше 2010. Сега имате кинти и за циганите, айде не се ослушвайте!

    Коментиран от #43

  • 21 БРАВО

    28 0 Отговор
    Това се вика интеграция
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И се чудите защо..

    39 0 Отговор
    В Ямбол им бяха подарили цял блок и тия изгориха паркета, дограмата и вратите от апартаментите си. После изрязаха парапетите и тръбите за да ги върнат на вторични, а най-накрая разбиха с чукове стълбищата за да изкарат арматурата. Качваха до 8 етаж по въжета и дървени стълби. За заразите и плъховете с големина на котки, няма нужда да влизам в подробности...

    Коментиран от #59

  • 24 dfu

    27 1 Отговор
    "Независимата комисия „Антициганизъм“

    Никои управляващи по света и у нас не искат да признаят публично, че никакви демократични мерки няма да помогнат за интеграцията на циганите, защото природата не може да се промени. А в природата един от законите е междувидовата борба. Има и вътрешновидова борба - ако в стадо млади мисирки пуснеш мисирка от друго стадо, тя ще бъде атакувана веднагически и систематически, докато чуждата мисирка не се приобщи, или не бъде ликвидирана. При хората изкуствените закони възпират пълната проява на този природен закон, но мислите за него си остават в главите на хората.
  • 25 Лост

    41 1 Отговор
    Орбан го намразиха, защото в началото каза:"Пращам ви ги всичките в Брюксел. Когато ги интегрирате може да ми ги върнете. ".
  • 26 Голям Слон

    35 1 Отговор
    За целия си съзнателен живот съм срещал само двама цигани вишисти. Имаха вид на брат и сестра. Това е събитие с 30 годишна давност в университета. Лично не ги познавах, но имаха много интелигентен вид. От тогава насам, такива бели лястовици не съм виждал. Етносът го държаха изкъсо преди 10-ти ноември 89-а. Твърде изкъсно и много скрого. Но явно така е и трябвало. Тия нямат нито възпитаване, нито превъзпитаване. Крадци и бандити. За жалост или щастие, далече от истинските мутри в тази държава. Но мултикултурата така или иначе до нищо добро не довече. Всички го виждат, не знам защо се правят на луди. Може би, за да угодят на Големия брат отвъд голямата вода.
  • 27 Роза

    31 0 Отговор
    Проблемът с ромите ще си остане още дълги години.Не отричам,че и сред тях има умни и образовани хора,но повечето си живеят в някаква друга,тяхна си реалност-"от много стари времена".При соца проблема с тях не беше толкова голям,защото учеха задължително до седми клас и работеха,макар и нискоквалифицирана работа.А след 1990 никой не им обръщаше внимание,станаха масово безработни и го удариха на масова престъпност.Със съжаление го казвам,но това е горчивата истина -проблема с ромите няма да бъде решен още дълги години.
  • 28 Ирирйрйрй

    34 0 Отговор
    Убиват я с ритници, защото е възрастна жена на село. По селата е антиутопия, пълно е с мародерстващи диви хора, но не е политкоректно да се казва това. Опорната точка, че ромите са онеправдани и дискриминирани добри хора, отдавна е разбита от самите роми.
  • 29 гост

    5 34 Отговор
    Като чета коментарите за кои ли път се убеждавам че ганио е станал по голям НЕОНАЦИСТ от самите германци .по света никои не ви брои за живи а вие си вижте на воля

    Коментиран от #32, #36, #55

  • 30 3728

    2 17 Отговор
    Дайте им права на хората

    Коментиран от #56

  • 31 1234567

    21 1 Отговор
    оная знае що я бият
  • 32 Директорчето

    27 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Тъмно-зелен, научи се да пишеш първо и тогава хвърляй кал върху Народа, с чиито данъци си израстнал и оживял.

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 нещо

    14 1 Отговор
    ми се губят години концентрационен лагер пък през 80-те години ги били стреляли по тях после години по късно я пребили не умеете да смятате и още нещо нали уж всички били избити от гадните нацисти уж в газови камери
  • 35 Ко неразбах

    16 0 Отговор
    Че те нали ги “интегрираха”.?
  • 36 Я па тоя

    26 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    "ганио" в най-толерантния(или най-тъпия) човек в Европа, защото в България има най-много цигани на глава от населението, и си ги траем и дундуркаме. В Германия спрямо тяхното населения са твърде малко, и пак рипат. Ако циганското населения се доближи като % на това в България, там ще настане гражданска война и ще пуснат газовите камери. Едва ли ще се намерят другаде такива хора като нас, да хрантутят толкова много търтеи...
  • 37 Павел Пенев

    23 1 Отговор
    Циганизацията е изключително противно явление.Тя представлява съвкупност от : Раждане на деца, тяхното опростачване и криминализиране, мързел и борба за социални привилегии. Точно за това трябва да има и антициганизъм.
  • 38 Мдаааа

    20 2 Отговор
    Бе интересно, защо по цял свят хората имат едно и също отношение към тези и някой друг "етнос"? Дали не са се наговорили? Разни НПОта разриват това бунище и си въобразяват, че ще събудят съчувствие? Е нЕма как. Работих в Германия доста години. Наблюденията ми не са в полза на "жертвите".За това мога да говоря с часове. Източник на доходи и заниманията им са кражби, просия, проституция(в някои градове извзеха сводничеството от турците) и нелегална търговия. Немците са много търпеливи, но явно и това си има граници. Една моя близка от Франция ми казва същото. Допълва, че където пристигнат цигани - сега те номадстват с кемпери и каравани, местният кмет им предоставя място, докарва ток, вода и им дава някакъв срок на пребиваване. После напускат и на следващото.
    Глобалистската тенденция е да противопоставят такива общности на коренното население, протекторира ги с цел да срине устоите на обществото и да лови риба в мътни води. И като видиш от кого идва този пасквил, всичко става ясно и идва на място.
  • 39 Gen Gurko

    12 1 Отговор
    Преди справедливия антициганизъм трябва да развият анти зеленизъм и антимеркелизъм, защото и зелените и тантето ще ги довършат като нация и държава. Свалят ли ги , да мятат навлеците-"гости" и извратеняците. И ние ще помагаме.
  • 40 Те ги

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Циганизация ЕС":

    интегрират полЮтиците, обикновените хора не са на това мнение.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бабата

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Холмс":

    не е германка, хазарка е. Преди години бе казала в кенсека, че е много щастлива да говори на език, който всички тук разбират.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Учуден

    16 0 Отговор
    Не си ли спомняте шута с който българският ц.ганин Светлъо с кен бира в ръка изрита в метрото нищо неподозиращата германка, майка на две деца и работеща за да изхранва изроди като него ? Трябва да ги трепят където ги видят. До крак.
  • 46 Хаха

    7 2 Отговор
    Да са живи и здрави германците без тях сме нищо

    Коментиран от #51

  • 47 Наблюдател

    17 1 Отговор
    Неможе да не се забележи факта циганите НИКАДЕ не ги обичат! Защо ли? / Риторичен въпрос/ Целия Свят ли им е виновен!?
  • 48 Живков трябваше да ги изтрепе

    4 4 Отговор
    За седмица сичко да приключи без писък и да се заличат в регистрите че са се раждали и живели такива хлебарки..труповете в мините взрив и приключва цирка
  • 49 миро

    5 3 Отговор
    защо сте толкова лоши хората,мразите циганите и ги биете.моля ви те не са биене а са за урановите мини,перфектна работна ръка.изчезналият циганин никой не го търси дори родителите им,
  • 50 Без Негри в БГ

    10 1 Отговор
    Уж им е зле при белите хора, но не се връщат в Индия, Пакистан или Бангладеш.
  • 51 Холмс

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хаха":

    Не! Ти си нищо без германците! Щото си роб! Ни сме добре без никакви други в България!
  • 52 Холмс

    3 6 Отговор
    Като гледам сме пълни с германски роби! Отивате в Германия! Нацисти и роби сте ! Циганите са част от населението на България! Те са повече българи от тебе утрпко българска! Ходи да чистиш кенефите в Мюнхен и не се обаждай!
  • 53 безпартиен

    2 0 Отговор
    Щом се смята за РОМКА,значи няма АНТИЦИГАНИЗЪМ!НО АКО НАИСТИНА ИМА АНТИЦИГАНИЗЪМ,ЗНАЧИ ИМА И ЦИГАНИЗЪМ!То истинските германци свършиха на 9.5.1945.Дано все пак е останало нещо от преди това в тях!
  • 54 безпартиен

    6 2 Отговор
    В цялата история на човечеството НЯМА държава която да е интегрирала ц.иганите!Има едно малко изключение и то е в полза на Османската империя!Тогава една част от ц.иганите е интегрирана с помощни средства-много бой и много е...ане!!!!
  • 55 М@нгал

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    така наречения ганьо е ариец ,а не чандала трупоядец.
  • 56 Аватар

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "3728":

    Правата си ги имат,че и по- големи от на останалите граждани на България.Те обаче не са обвързани със задължения.Докато се говори само за права тази общност няма никакъв мотив да се променя.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хасинто

    1 0 Отговор
    Антициганизма в Германия бил факт , а в България Циганския Тероризъм над всякакво друго население и завладяване от глутници на територии какво е ? Кога ще го признаят дори и гледайки само статистиката на заявените тъжителски материали ,колкото и малко да са те. Погледнете и разкритите престъпления и процента на участие на хомоподобните невъзможни за интеграция . Признайте си за безсмислено хвърлените пари взети от трудолюбиви за да храните прости ,мързеливи и нагли цигански тартори. Българите вече са малцинство в собствената си държава точно поразди факта на беззаконие и корупция за този етнос и прилагане на закона за всички останали. подмяна на етнос и народност . Това е поредното робство от политици и цигани . Да ме товариш с данъци и всевъзможни държавни налози ,за да не потърсиш елементарния данък на жилище масово от циганите. Триетажни къщи и лимузини на потомствено безработни не се виждат от кмето и власти. Същото е като милионите на хазарта ама в пъти повече.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.