Last news in Fakti

8 Юли, 2021 21:00 10 592 77

Изборите на 11 юли: ето какви са шансовете на отделните партии

  • бойко борисов-
  • слави трифонов-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • бсп-
  • избори-
  • демократична българия-
  • дпс-
  • партии

Проблемът на ГЕРБ е един и се нарича Борисов. А ИТН ще са победители, какъвто и да е крайният резултат. Защото при кажи-речи всички сценарии именно към тях ще гледат за съставяне на кабинет.

Изборите на 11 юли: ето какви са шансовете на отделните партии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Завършва една нестандартна предизборна кампания, която протече доста тихо в телевизиите и много интензивно в социалните медии. Може би това е вдигната завеса към бъдещето - с машинното обработване на огромни масиви от данни и все по-популярните социални мрежи политическите кампании ще се изместват от традиционните медии и ще се индивидуализират. Партиите ще имат профили на избирателите и ще достигат до тях чрез персонализирани послания, скроени по вкусовете на хората.

Съотношението на силите днес

Но да не скачаме напред във времето, защото България е с един крак и в миналото: много хора не са дигитално грамотни и все още формират мнението си от телевизора. А тази разкрачена ситуация прави прогнозите доста трудни. "Алфа Рисърч" нарисува днес следната картина на съотношението на силите в края на кампанията: 21-22% за ИТН и ГЕРБ с малка преднина за ИТН, 16,4% за БСП, 12% за ДБ, 11,1% за ДПС и 5,4% за ИСМВ. Според това проучване разнообразните “патриоти” остават под чертата, макар и да са близо до нея. Съвсем сходни резултати бяха оповестени тези дни и от друга водеща агенция - "Маркет линкс". Вероятно и останалите авторитетни агенции ще са близо до тези числа, затова може да ги разглеждаме като солидна изходна база за анализ на вота в неделя.

С една уговорка обаче: онлайн панелни изследвания на маркетингови агенции извадиха доста различни резултати, в които ножицата между ИТН и ГЕРБ се разтваря до около 5%, а ДБ изпреварва не само ДПС, но и БСП. Разбира се, онлайн панелите имат уклон към “градските” и по-младите партии, което може да обяснява разликите. Но не е изключено традиционните агенции да подценяват влиянието на партии като ИТН и ДБ, които разчитат много на мобилизация през социалните мрежи. Социологическите агенции системно подценяваха тези партии на миналите избори и не е изключено и сега да го направят.

При едно такова предизборно съотношение на силите какви са шансовете на отделните играчи и как биха дефинирали те успеха или съответно провала си?

"Има такъв народ"

ИТН на Слави Трифонов влиза като фаворит за първото място, което дава и първа възможност за съставяне на правителство. Кампанията на хората на Слави този път достигна и до традиционните медии (радио и телевизия), но отново беше предимно в мрежите. Миналия път това им донесе успех и вероятно и сега ще е така.

Дали ИТН ще са малко пред или след ГЕРБ - това всъщност е по-скоро със символно значение и няма чак такава практическа стойност при едно пропорционално политическо представителство. Дори ИТН да “дръпне” с 5% пред ГЕРБ, няма да сме в ситуацията от 2009 или от 2001, когато нацията, образно казано, се хвърли в краката на новите си “спасители” - Борисов и Сакскобургготски преди него. Това все пак е знак за някаква политическа зрялост - да, днес българите искат смяна на ГЕРБ, но не искат нови ГЕРБ или НДСВ на тяхно място. А Слави Трифонов със сигурност си дава сметка, че влизайки в ролята на нов “спасител”, ще стане уязвим за същите слабости като Борисов - концентрация на власт, безконтролност, самовлюбеност, усещане, че си над закона и т.н. Това са същностните проблеми на България, а корупцията е просто тяхно следствие. Какъвто и да е крайният резултат в неделя, ИТН все ще бъдат “победители” на тези избори, защото при кажи-речи всички сценарии именно към тях ще гледат за съставяне на правителство. Но от резултата на Слави ще зависи програмата и съставът на новото правителство. При по-голяма разлика с ГЕРБ и "Демократична България" ИТН ще се изкушат да диктуват условия на потенциалните си партньори. А това може да им изиграе лоша шега.

ГЕРБ

С вяла и оправдателна кампания ГЕРБ изглежда изпълниха целта си, която бе да ограничат ерозията на подкрепа. Вярно, че от около 26% те се смъкват на 22%, но с оглед на обстоятелствата това изглежда по-скоро като успех. С тези двайсетина процента те печелят време, в което да решат вътрешните си проблеми. А проблемът всъщност е един и за беда се нарича Бойко Борисов. Спечелването на време е необходимо за Борисов, за да се оттегли с някакво достойнство. Сигурно му минава през главата и идеята да възкръсне като феникс, като се договори с новите управници или даже с американците. Колкото и да са въображаеми тези мечти, ГЕРБ ще получи известно време да им се отдаде. Ако се реализира по-лошият сценарий и ГЕРБ се смъкне под 20%, което би било сериозна разлика от ИТН, времето за мечти ще се свие драматично.

БСП

В "Алфа Рисърч" са благосклонни и към БСП, като в края на кампанията отчитат известно повишаване на мобилизацията на левицата. Интересното е, че БСП са били надценявани от агенциите в много от изборите през последните години. Сега обаче голямата лоша новина за БСП е, че ИТН навлиза мощно в средните и малките градове. Другата лоша новина е активизацията на партии като “Възраждане”, които издърпват част от русофилската, антиевропейска периферия на левицата. А Корнелия Нинова инвестира толкова много в опити да я привлече, че отблъсна центристките си, по-градски избиратели. Това са процеси, които не вещаят толкова добър резултат за БСП, колкото дават прогнозите. Като цяло кампанията на БСП мина някак незабелязано, но може би това е за добро - шиенето на крачна шевна машина на никого не е донесло много гласове напоследък.

"Демократична България"

ДБ е другата (освен ИТН) партия в сериозен възход, чийто резултат може да реши изборите и да направи възможно мнозинство на промяната. С много интензивна кампания, при това не само в социалните мрежи, ДБ очевидно разшири подкрепата си. Въпросът е дали това разширение ще ѝ стигне, за да се доближи и дори да изпревари БСП. На базата на случилото се на 4 април подобен сценарий е напълно възможен. ДБ ще има много сериозен резултат в София и вероятно ще се запази като първа сила в столицата с по-голяма преднина: от тази гледна точка подкрепата за Борис Бонев и други лидери на общественото мнение сред по-младите със сигурност ще е от полза. Пробив в големите областни центрове също изглежда постижим, както и прилично представяне в по-малките градски центрове. Един силен вот за ДБ би бил и допълнителна гаранция, че сценарий с нов ГЕРБ няма да се повтори. Но българите обичат “спасителите” и понякога наказват партии, които ги третират като възрастни. За което вина биха имали и самите ДБ, разбира се. Защото често смятат, че ясното за тях е ясно и за всички останали.

ДПС

ДПС е политико-математическа константа в България, но при тях може да има малка ерозия поради потенциалното ограничаване на контролирания вот. Вместо предизборна кампания, те всъщност изнесоха адвокатска пледоария в защита на Делян Пеевски. Но избирателите им едва ли са забелязали този факт, защото така или иначе кампанията не беше предназначена за тях.

"Изправи се! Мутри вън!"

ИСМВ предотвратиха разцеплението си и това беше най-добрият им предизборен ход. Той изглежда ще се окаже достатъчен, за да им осигури място в новия парламент. Иначе Татяна Дончева беше във форма и успя да обърне внимание на Борисов, че се оплаква твърде много: в крайна сметка лозунгът на ГЕРБ не е “рев в хаоса”.

"Патриотите"

“Патриотите” може и да поднесат изненади - повече от “Възраждане”, отколкото от обезглавените “български” патриоти. Деленето на руски и български - макар спорно и условно - все пак внася някаква яснота в сектора. А и ако “българските” патриоти влязат в новото НС, те ще станат добра илюстрация на хубавата ни народна приказка “Имаше ли юнак Гюро глава или нямаше”.

Кампанията премина и под знака на санкциите “Магнитски”. Колкото и да се твърди, че те нямали значение, това не е така. След тях едно управление на ГЕРБ с помагачи и патерици от ДПС и “патриотите” стана дори теоретично невъзможно. А това е коренна, съществена промяна.

Вратата към една друга България

Другата лоша новина за ГЕРБ бе служебното правителство, което се оказа изключително популярно. Борисов го обвинява, че разкривайки сериозните му далавери, то се меси в изборите. Но ако не ги разкриваше, пак щеше да се меси, само че на страната на ГЕРБ. Това е и големият дефицит на Борисов: той смята, че държавата и прокуратурата трябва да работят само в негова полза. А всъщност институциите трябва да работят в полза на всички. Вратата към едно такова управление се пооткрехва, но българите трябва да я отворят по-широко.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    76 12 Отговор
    Важното е Баце да го минат комунистите с 200 и да си получи реалните 10% сега като не може да сменя чували, да гласуват мъртавци, да драскат по бюлетините когато ги броят….

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Ххх

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Калинка калинка калинка моя, като мутра във джипка каликна моя…
  • 3 Буци

    4 42 Отговор
    Номер1
  • 4 ТаУмВзе

    44 14 Отговор
    По случай победата, чалгарчето ще ни почерпи с официална жендър идеология. Като за начало де. А мутрата ще избяга, за да си харчи Кражбите. Честити уж изборчета!
  • 5 Хук

    32 5 Отговор
    Дано да се направи нещо за хората, а не само за личните им интереси, без значение кой ще управлява

    Коментиран от #8, #47

  • 6 Майна

    56 12 Отговор
    ГЕРБ ЧАО, ЧАО, ЧАО.........ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ИЗКАЗВАНЕТО НА ОНУЙ, СЛЕД ПАДАНЕТО С ТРЯСЪК!
  • 7 Ами Ванката,Ванкатаа

    26 3 Отговор
    Става за военен министър,говори малко,не пуши и разбира от самолети колкото Шкембьо- защо пък не? Слави да помисли..

    Коментиран от #15

  • 8 нашия

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хук":

    да де но за да стане това ИМА значение кой ще кара влака
  • 9 Сатана

    29 7 Отговор
    На кукловодите много им се ще да има правителство на ДПС втори отбор—Слави Трифонов и чалгапоколението,което така и така са го отписали и го ползват за поредния политически инженеринг в БГ.
  • 10 Домати с лук

    7 12 Отговор
    На 11.07. - Буци, на 12.07. - Муци.
  • 11 Майна

    41 10 Отговор
    Всички, които сте РОДИНАТА ИЗЛИЗАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ СРЕЩУ ТАЯ МАФИЯ, А НЕ ПОСЛЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО НАС КОГО СМЕ ИЗБРАЛИ!
  • 12 Много моля

    39 29 Отговор
    Махайте го тоя глупав,лъжлив и страхлив чалгар Трифонов от снимката...какво ми го пробутвате ??
  • 13 бечев

    23 17 Отговор
    долу борисов,да живее учиндолският селтак цървулан.борисов номер 2
  • 14 КАКВИ ИЗБОРИ КАКВИ ЦЪФНАЛИ НАЛЪМИ

    19 11 Отговор
    ОТ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ГЛАСУВАТ :ЛУЗЪРИ,ЕМИГРАНТИ,ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ,ПЕНСИОНЕРИ И НЯКОЙ НЕТРЕЗВЕН ИДЕАЛИСТ😀😀😀😀

    Коментиран от #19

  • 15 д р Фройд

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами Ванката,Ванкатаа":

    Ванката като влезе в тоалетната,дали се сеща да си събуе гащите,преди...Извинения,но лицето е със лека форма на изостаналост.

    Коментиран от #17

  • 16 ЦИК ЦИ РИК из ние врабчетата

    23 3 Отговор
    ЦИК защо не направи компютърна анимация как се гласува с машините която да се показва преди и след всяко предизборно студио по националните и частните телевизии
  • 17 Близо до до истината

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "д р Фройд":

    Като е в тоалетната човек хартия ли използва или машина .....
  • 18 3.14К

    27 5 Отговор
    Винаги коментарите на Смилов в DW са трудно смилаеми, поради крайната пристрастност към измислената соросоидна десница. Къде я видя тази уникална кампания на прокопиевци, че ги слага и трети. А разликата между толупа и учиндолеца е обяснена от жестомимичния преводач на социологията Андрей Райчев и тя е в електората. На толупа е малък и твърд, а на слафчо голям и мек.
  • 19 Майна

    21 7 Отговор

    До коментар #14 от "КАКВИ ИЗБОРИ КАКВИ ЦЪФНАЛИ НАЛЪМИ":

    Да не се обиждаме на ЕМИГРАНТИ, щото ще навъртя над 300км за да гласувам и ще чакам сигурно доста , но ще дам гласа си...ЗАЩОТО ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ И ДЕЦАТА МИ СЪЩО В БЪЛГАРИЯ, УМНИ МИ ТУЗЕМЕЦО!
  • 20 Учено чалгаджииче

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Мааалллееиииййй !!!! Ся ша са гласува съвсем правилно и само в една посока бе , ссъвсем софтуерно и точно за нас със Слави , от вас !!!! НЯМА да са купуват гласове , няма да са броят пари .....виж колко мноооого спестихме на народа !!!! ТЪЙ постепенно ша са упрайм първо нас после вас и държавата !!!! Мааоалллеееииийййй!!!
  • 21 Навремето

    24 8 Отговор
    Славчо успяваше да ме усмихне понякога. Сега като го гледам с тази физиономия на екзекутор само ме побиват тръпки
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    21 9 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ СКАЧАТ НА НАДЕЖДАТА
    ........................
    ................... ......................... ПО НАЧИНА ПО КОЙТО СЛАВИ ЧАЛГАТА
    СКАЧА НА ПАКЕТЧЕ С КОКАИН :)))
    ..................... ИЛИ ЛАЛУГЕР НА ФЪСТЪК

    Коментиран от #40

  • 23 Инфо

    11 11 Отговор
    ГЕРБ (спонсори: Пашата, Каратиста, Сталийски) ИТН (спонсори: Ахмед Доган) ДБ (спонсори: Младен Михалев) ИМВ (спонсори: Ахмед Доган, В.Божков) ВМРО, АТАКА (спонсори: Ахмед Доган) ...........
  • 24 Анализатор

    22 7 Отговор
    Дори резултатите от изборите да бъдат съвсем близки до прогнозираните от агенциите правителство не може да бъде създадено при толкова много противоречия дори между у ж протестърските партии. Ще се наложи Радев да направи ново служебно правителство всъщност ще остави старото почти изцяло. Целият този сценарий ще се повтаря многократно до пълно изчегъртване на всички мутри калинки и тикви
  • 25 Инфо

    10 13 Отговор
    БСП (спонсори Румен Овчаров, Ковачки)
  • 26 jorj

    25 10 Отговор
    Дали има по-голямо падение на България и българите в цялата ни история , да дадаем съдбата на България на болен, бит, онуден, безплоден, зъл към истинските българи родолюбци интелигенти, купен от поробителите ни /Турция и Русия /- ПРЕДАТЕЛ български.
  • 27 Майна

    30 4 Отговор
    Излизайте и гласувайте против МАФИЯТА. НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ НА ТРИФОНОВ, ДБ ...,ИМА И ДРУГИ ПАРТИИ!!!

    Коментиран от #60

  • 28 КОЙ

    9 16 Отговор
    От тези избори нищо не зависи, всичко вече е избрано !
  • 29 ЕХАА

    17 8 Отговор
    ЕХАА ....ФАКТИ , НАЙ ПОСЛЕ МЕ ЧУХТЕ , СМЕНИХТЕ СНИМКАТА НА НАРКОМАНА !!!! АМА , ПАК ПОСЛЪГВАТЕ БЕ , ТАЯ СНИМКА Е ПРЕДИ НАЙ МАЛКО 15 г. ПАК НЯМА ДА ГО ХАРЕСАТ ЗА ЖЕНИХ !!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Инфо

    4 15 Отговор
    Възраждане (собственик- Гуцанов, спонсори Гуцанов и Дънката )
  • 31 ХА ХА ХА

    15 8 Отговор

    До коментар #29 от "ЕХАА":

    Ми тоя не се е оправил от коката .....все така си гледа страшно .....ама нищо не вижда !!! Щото е замъглен от шмъркане , ама ша са упрай .....!!!!
  • 32 кикирикииии

    7 10 Отговор
    Слави голи само се коколи.
  • 33 Стани

    12 10 Отговор
    Слави е станал кожа и КОКАли от нещата които вкарва в нослето си
  • 34 От Славата ТриУМфонов

    8 5 Отговор
    Учи мама за да не работиш Който Учи ще сполучи Ум и разУм с пари не се купуват да се Учим да работим да строим живота нов гордо знаме ни е Ботев пръв учител Димитров
  • 35 Ялчин

    21 12 Отговор
    На 11 юли ще празнуваме освобождението на България от Герберско робство. Да живее България! Никога вече Герб ДПС Патриоти БСП=мафия-статукво.

    Коментиран от #39, #41, #50

  • 36 Бившите хора

    9 27 Отговор
    Герб ще са първи. Народа се отвратихме от злобаря славчо и от тарашков.
  • 37 00014

    19 4 Отговор
    Преди 32 г. софиянци така ни натресоха СДС. Сега залитат по ДБ. Не се учат от историята. Всички нещастия за България идват от София. Сърбите май ще се окажат храви, че шопите не са българско племе.
  • 38 123

    19 8 Отговор
    B неделя600000 държавни чиновника ще гласуват под строй за ГЕРБ.Треперят за топлите си местенца.А ти ще гласуваш ли или само ще псуваш?Размърдай изпосталялите си мощи до машинката и ГЛАСУВАЙ!!!!!!!!!ГЕРБ е пътник.

    Коментиран от #45

  • 39 хаха

    8 8 Отговор

    До коментар #35 от "Ялчин":

    Това ми харесва, но на власт идват пееразите, а те не са по-малко зло.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Голяма радост

    10 10 Отговор

    До коментар #35 от "Ялчин":

    Гледай да не ревеш скоро.Аз съм живяла достатъчно, за да знам 2 и 200.ББ е бил 20 години във властта--него не го мисли.Мен ме вълнува КОЙ аджеба,управлява ИТН.Вълнува ме дали ще продължат арестите по анонимни доноси,като в средните векове. Интересува ме дали България ще просперира, защото обещаното не е като даденото.Дано Сл.Трифонов да си е здрав и да може да си ръководи партията.Иначе ще е егати ИЗМАМАТА.

    Коментиран от #49

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ленко Петканин

    8 10 Отговор
    Идеята е служебното да остане "во веки веков".Това е мечтата на пРезидента Румен,на безмозъчните идиоти,които вярват че с извадени от нафталина ченгета като Бойко Рашков може да се направи истинска промяна.Славуца Трифунджийска,като една долна,лицемерна,продажна
    провинциална мастия,работи усилено за тази кауза.Естествено срещу съответните облаги.
  • 44 Не е време

    7 14 Отговор
    Не е време за мутри (ГЕРБ, Воля и Черепа), зависим чалгар (Слави), номенклатурчици милионери (БСП), соросоидни антибългари (Да, България и Изправи се, мутри вътре! ), безродниците (ДПС), псевдо патриоти, съучастници на ГЕРБ (ВМРО, НФСБ), а е време за ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 45 Hoho Boho

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    Казваш: ГЕРБ.Треперят за топлите си местенца...

    Прав си - треперят!
    Но е ясно, че герп си заминава и е по-добра да гласуват по съвест - за едно по-добро бъдеще.
    Герп вече с нищо не може да им помогне.
    Защо да гласуват за Герп?

    Коментиран от #51

  • 46 Чук и Гек

    3 4 Отговор
    Имам два ?? Първия - да гласуваме ли, след като вече не помним кога гласувахме за последно! Втория - за кого! Всички са симпатични! 🎃🕌🤶🐷💔🌹🦃🐝 Каквото кажете, това ще изпълняваме! Благодарим за ценните напътствия!
  • 47 зъл пес

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хук":

    ъхъ,гладна кокошка,просо сънува
  • 48 Иван

    6 12 Отговор
    1.ГЕРБ
    2.ИТН
    3.БСП
    4.ДПС
    5.ДБ
    6.Патриоти///
    ИСМВ няма да прескочат бариерата. Правителство на малцинството не повече от 6 месеца.
  • 49 Hoho Boho

    7 11 Отговор

    До коментар #41 от "Голяма радост":

    Аз също разчитам на Сл. Трифонов!
    Обеща да въведе джендърското ограмотяване в училищата...
    Надявам се да бъде още от първи клас и, че ще си удържи на думата.

    Има и други интересни идеи, например Главният прокурор да е под негово подчинение... Следете програмата му - ще има още изненади!

    Аз не обичам чалга, но това не означва, че не съм прост.
    Затова ще гласувам за "Имаше Такъв Народ"
  • 50 зъл пес

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ялчин":

    А ако не се случи,ко праим?Умните хора са казали:Не слагай тигана предварително.......Едно нещо не се е случило, докато не се случи.........
  • 51 цървулан

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "Hoho Boho":

    Колко си неграмотен!!!!!! ГЕР П не съществва бе,плюеш по тях а за толкова години не си научил какво значи абревиатурата им,ако изобщо знаеш какво е това де.
  • 52 Спрете да повтаряте кой

    9 4 Отговор
    Народът ще реши кой
    Прекалената реклама на Слави отвращава.
    Та нали те тръгнаха заедно навремето от едно котило...

    Коментиран от #62

  • 53 Марто

    8 10 Отговор
    Първи ще са ГЕРБ.Това е ясно.

    Коментиран от #54

  • 54 Hoho Boho

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "Марто":

    Хи хи.:))...
    Майтап бе Уили..
  • 55 Анонимен

    6 10 Отговор
    Аз по принцип гласувам за местни избори, но този път Рашков ме мотивира да гласувам и за парламентарни. Този човек трябва да бъде спрян.
  • 56 оня с коня

    5 7 Отговор
    Със наближаването на Изборите Политическият Самурай Смилов вярно служещ на ДВ и обръгнал в неравните битки срещу ББ е вече нагрят "до червено".Явно обаче се е поизхабил и посяга към отдавна Изнърканите номера на БСП,че дори и да падат/с 200/ като Парашутист с неотворен парашут,те НИНАГИ печелят защото са успели да извоюват допълнително 2-3 Селски кметства ,което си е абсолютен успех в сравнение с предходни избори,демонстрирайки по тоя начин "възходяща тенденция".Та твърди Смилов,че ИТН е Гарантиран победител НЕЗАВИСИМО ОТ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ...Ами защо бе Драги тогава БГ харчи грешни пари за избори - направо да им се връчва мандата?!Да предположим обаче че наистина ИТН пререди ГЕРб макар и с 0,5% вследствие Манипулиране на Машините по заповед на Радев и получат мандат за съставяне на Правителство.Да,то то следва ДА СЕ ГЛАСУВА в НС от останалите Партии!И какво правим,след като 3-те партии на Статуквото имащи значителен превес над останалите го Отхвърли?Ами победителят става "Губещ"!Ееех Смилов,Смилов...добре че АЗ не съм ти шеф!:)
  • 57 Разумен

    6 6 Отговор
    Да помислим Най голям резил за младите е тази гнусна чалга където им залепва мозъка И ЧАЛГАРИ да ме управляват УЖАС
    До вчера със дългите МАЗНИ КОСИ днес го радават на умници ....Онази МАНОЛОВИЦА гнусна овца от Дунав мост до Петрич, ДБ долни измекяри лизачи На ДАПАСЕ.. /смях/ЧАКАЙТЕ че НЕ съм научил БЪЛГАРСКИЯТ най велик Език.

    Коментиран от #75

  • 58 Се тия и Илия

    4 3 Отговор
    Дреме ми, какво ще се промени при новите стари соросоиди, тока, водата, парното, храните, лекарствата ли ще им паднат цените?
    Ще излезем от НАТО ли? Ще прекъснем евроджендърското развращаване на децата, сами да си определяли пола? Ще спрат да ме тровят с горене на боклуците на Европа? Ще ми доставят евтин ток от Козлодуй, а скъпият от ТЕЦ 1 и 3, вецове, фотоволтаици, перки ще продават в чужбина.
    Ще спрем агресивните действия към други държави.
    Само за патриотична партия гласувам, разбира се, не ВМРО, Воля и НФСБ.
    Тоя на снимката с две ръце поддържа НАТО и джендърските ценности, за какво ми е поредният Борисов.
  • 59 Овчаров

    4 6 Отговор
    В тая предизборна борба станахме свидетели на невиждано до сега злорадство за отстраняване от власт на предишните управляващи, не за да се даде нов тласък в напредъка на страната, а за да се задоволят материални интереси!
  • 60 ТИ ДА ВИДИШ

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Колега форумец май най ша познай:/цитат/
    "РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ:ГЕРБ-СДС 52; ИТН 52; БСП 54; ДБ 30; ДПС 38; ИМВ 14.Възможните отклонения са в рамките на +-1 мандат, в зависимост от остатъците при разпределението на мандатите. СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДШЕСТВАНО ОТ СЛОЖЕН ПРЕГОВОРЕН ПРОЦЕС, В КОЙТО ЩЕ ПРОЛИЧИ НАЦИОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПАРТИИТЕ. == ALL RIGHTS RESERVED. =="
  • 61 йоан кръстител

    3 3 Отговор
    долу герб
  • 62 Славче да не върне Тулупа

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "Спрете да повтаряте кой":

    Каквито и мечти да имат някои новородени, но и популистки “партийки", каквито и желания да имат, какъвто и резултат да покажат на нови избори, даже и първи да са, пак ще трябва коалиция и пак трябва да се ориентират към един от двата бряга ГЕРП или БСП, а да ви видим сега кой бряг ще изберете и дали пак ще загърбите исканията на протеста за изчегъртване на бай0ня и пак ли ще откажете протегнатата ръка на БСП с които правехте 135 сигурни гласа в предишното НС за изгонването на байХ0я!!!!!
    Това искаше протеста та дори ако трябваше и с дявола да се съюзявате не само с БСП, която също е част от протеста и е единствената парламентарна партия бореща се против ГЕРП и статуквото....
    И кои са партиите на протеста, че не се сещам... ИТН ли!!! ... че лидера им не сме го виждали там.... мая манолова я гонеха от протеста, а христо ивановци стояха отстрани като застарели моми... в протеста имаше повече БСП отколкото всички мераклии за облаги от протеста!!!

    И не забравяйте за да премахнат Хитлер се съюзиха даже Чърчил, Труман и Сталин!!!!
    А знайте втори път пилето нема да ви кацне на рамото.... народа няма да ви прости за отказа да направите правителство и пак да върнете ТУЛУПА на бела кобилка!!!

    Коментиран от #69

  • 63 Холмс

    4 2 Отговор
    Щом пишете за Патриотите - Шишко Крадец, Варненски Мурашко и Симо Веждата, а не споменавате Възраждане и Божков, значи сте продажници! Много просто Уотсън!
  • 64 Всичко е ясно

    2 4 Отговор
    ИТН печели изборите, защото няма алтернатива! Ще е хубаво след време да се появят още достойни партии и да има съревнование и конкуренция! Така и ще изчезнат всички подлеци, които сега са основните кандидати за власт!
  • 65 припомням

    2 4 Отговор
    Много са позитивни ИНТ но каква ще е цената за управлението им. До колкото си спомням не можеха да регистрират името "Има такъв народ няма такава Държава" и все пак погледнато с алтернативно мнение е доста стряскащо
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 бай Ганьо

    2 2 Отговор
    И едните, и другите са маскари!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата - не може. Не си ли с тях - спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи.
  • 68 Тошко

    3 3 Отговор
    А субсидираните от Божков протести не са ли свързани лица според закона Магнитски????
  • 69 Го4о

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Славче да не върне Тулупа":

    БСП да се разпусне и да се предупреди като БРСДП (на Благоев) без бившите ченге-комунисти и чак тогава може да поиска да стане част от управляващите! Каква работа има там агент Енчев!!!!
  • 70 Го4о

    2 2 Отговор
    Думата (предупреди) да се чете (ПРЕУЧРЕДИ) грешката е на редактора от Факти, който често изопачава написаното.
  • 71 ник

    4 2 Отговор
    Гласуваш за Има такъв народ, получаваш Няма такава държава!
  • 72 Кака пенка

    2 3 Отговор
    Аь предлагам да гласуваме за Славчо с обиците и татуировките. Възхищавам му се ,че се е сетил да покани Софи Маринова в предизборната му кампания.Би следвало ако спечели да я покани за МИНИСТР ни КУЛТУРАТА.
  • 73 Холмс

    3 1 Отговор
    боя се, че на 11 юли мокрите сънища на много мераклии за власт ще приключат с категоричната победа на Бойко и ГЕРБ ... и тогава ще стане много интересно за крадЕФ , чалгарите, тая галевата и оная мулти-мякащата и ще настане такъв погром, че само си викам дано!

    Коментиран от #74

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Слави Номер 1

    1 2 Отговор
    Завинаги Слави и ИТН !!! Силата е в Истината.
    Подкрепям със сто ръце. Успех !