Last news in Fakti

4 Август, 2021 12:02 3 427 28

Проблемите на България се свеждат до проблемите в класната стая

  • емил соколов-
  • коментар-
  • образование-
  • проблеми в образование-
  • политическа криза

Когато учиш децата да се скатават, накрая възпитаваш общество от скатавки, които чакат друг да им реши проблемите

Проблемите на България се свеждат до проблемите в класната стая - 1
Емил Соколов, кадър: "Денят с В. Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емил Соколов, историк от университета в Екзитър:

Политическата криза е всъщност криза на образованието. Няма как функционално неграмотен електорат да избере функционално грамотни политици. Няма как и функционално неграмотни политици да осъществят образователна реформа, която да се справи с неграмотността, било тя класическа или функционална.

Това го показаха още резултатите от PISA, външните оценявания след 7-ми и 10-ти клас и от матурите след 12-ти клас, но реакция нямаше. Българското образование не учи на критично мислене и умения, а учи учениците да възпроизвеждат ненужни факти без никаква интерпретация. Това, разбира се, в един момент доведе до това порасналите ученици да избират и възпроизвеждат ненужни и безсмислени фигури в политиката. Триумфът на Слави и ИТН е поредното доказателство, че образователната ни система не е пригодена за предизвикателствата не само на 21-ви век, ами и е направо несъвместима с демокрацията.

Няма как да правиш демокрация и да имаш работещи институции с министри, които плагиатстват, лъжат къде са завършили и се кичат с безброй титли, които не означават нищо сами по себе си. Обществото обаче не разбира това, защото е свикнало да се впечатлява и да рецитира факти без да може да ги анализира критично. По-просто казано, сънародниците ни масово не разбират, че да се преписва е лошо, че от един доктор на науките до друг доктор на науките разликата може да е от земята до небето и че сама по себе си една докторантура не означава нищо. Дисертациите, докторантурите и научната работа придобиват смисъл, когато чрез тях не само се натрупват знания, но и умения. Да препишеш от няколко места и да защитиш дисертация пред комисия, която се интересува единствено от това дали си си купил правилните учебници, е безсмислено.

Казано още по-просто, образователната ни система възпитава в месианство. Тъй като масово (има изключения, разбира се) учениците в България не се научават да бъдат самостоятелни и да мислят и анализират сами, когато пораснат те чакат идването на поредния спасител. Чакат да дойде този, който ще ги спаси, защото знае и може повече от тях. Самият месия не е нужно да е учен човек, достатъчно е да познава хора и да има връзки и пари, за да направи така, че нещата да се случват. Е, титли като "генерал" и "доктор" са бонус, но не са задължително условие, за да те припознае българското общество като месия.

На някои ще им се стори пресилено, но е така. Българското образование не учи децата да са активни и да се сблъскват с предизвикателствата, а още от ранна възраст ги учи, че нещата стават по втория начин. Всичко е трудно и сложно и е най-добре човек да мине метър. Когато учиш децата да се скатават, накрая възпитаваш общество от скатавки, които чакат друг да им реши проблемите. Това е перфектната среда за появата на Бойкоборисовци и Славитрифоновци. Едно комплексирано и объркано общество рано или късно ще се обърне към най-големите комплексари и простаци, за да му решат проблемите. Това е, защото това общество не познава друго. За да избереш да те управлява личност, трябва ти самият да си такава. Когато седиш в ъгъла и те е страх околните да не разберат колко много неща всъщност не знаеш, си избираш най-шумния простак, за да отклониш вниманието от себе си.

Проблемите на България се свеждат до проблемите в класната стая. Мнозинството си мълчи, защото не знае какво и как да направи, простаците ликуват, а кадърните са глас в пустиня.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    28 0 Отговор
    Ха дубрутру !
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    12 13 Отговор
    Проблемът не е в образованието ! Просто фаянсажия не прави кардиооперации и гинеколог не лепи плочки !
  • 3 Бисмарк го е казал отдавна

    24 1 Отговор
    Войните се печелят от училищната скамейка В България подготвят електората за да печелят изборите
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    27 0 Отговор
    Избирателната система е куца ! Данчо Ментата е депутат от 38-то НС до днес ! А Политическо номадство! А как лице невзело матура по Български език е в градска управа !.......
  • 5 горби

    3 33 Отговор
    Когато съполанковци като този дават мнения, аман от експерти!

    Коментиран от #10

  • 6 русенец

    29 1 Отговор
    Че то ясно, само дето намаляваме тези, на които ни е ясно. Увеличават се другите, които във всеки устат ид**иот виждат месия и все остават излъгани.
  • 7 Здравко Думанов

    23 1 Отговор
    Много е прав господинът.
  • 8 ДБ=ДПС=ГЕРБ

    19 4 Отговор
    Проблема е във всички Нас! Манталитета и поведението Ни е на ганьо!Децата „попиват” от нашето поведение и те стават такива!

    Коментиран от #28

  • 9 Механик

    27 0 Отговор
    Когато възпитаваш дебили, няма как да очакаваш спокойни старини! Когато не храниш своя армия, храниш тази на САЩ.
    стара вавилонска поговорка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Същността на сегашните проблеми

    21 0 Отговор
    Много добър поглед,
    анализ за шестица !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    19 0 Отговор
    Айри Мурад от образователната комисия в Общинския съвет в Пловдив направи втори опит да завърши средното си образование.

    По закон общински съветник може да е всеки, навършил 18 години и имащ чисто съдебно минало. А образователен ценз не се изисква!!!!!!
  • 14 Ами

    17 0 Отговор
    Замислете се, кой отиваше да стане учител - с мизерната доскоро заплата! Как се назначават и сега преподаватели, какви изисквания се поставят пред тях, защо те отказват да възпитават децата - какви права имат учителите? Тая разхайтена и опростачена - с редки изключения -младеж докъде ще стигне!?
  • 15 moiraine

    14 0 Отговор
    Преди класната стая е семейството. Простакът отглежда простаци, мързеливецът - лентяи, далавераджията - измамници. Това е масовата среда на територията - безкрайна посредственост и простотия без абсолютно никакъв шанс за промяна.
  • 16 Учителите пишат хубави бележки за да ...

    4 1 Отговор
    Не се разправят с родителите на децата а тези с парите дават децата на частни учители и там ги учат на най важното и резултатите се виждат на изпитите А изпитите в 4 ,7,10,12 клас са направени за децата на богатите които да си плащали и са подготвени и разбира се показват ВИСоки резултати и
    после да влезат лесно да следват ВИСшо образование
  • 17 българка

    11 0 Отговор
    А не е ли точно Слави Трифонов флагмена на простащината и опростачването най-вече на младите хора! И те си го избраха, другите пък си избраха Бойко Борисов!
    Уважавам учителската професия, но не и много от учителите, които се държат точно като Славчо и Бойко!
  • 18 Ами класна стая

    5 1 Отговор
    Всичко започва и свършва около родителите у дома ! Тъпанари родители,тъпанарчета отглеждат !
  • 19 ИНЖ

    8 0 Отговор
    Това е най-добрата статия, която съм чел за последните 20г. Точно в целта. Девалвирахме човешките ценности, вярата, образованието...Всичко... Дори и взаимоотношенията помежду ни. И какво си мислехме, че ще постигнем!?
  • 20 pbdan

    9 0 Отговор
    Учителят може да възпитава с взискателност, обективност в оценките, личен пример за работа, начин на живот, ежедневни навици. Не е възможно да възпита отделен ученик, особено ако не разчита на родителска подкрепа, а в много случаи е точно обратното. Ти му говориш за вредата от пиенето и цигарите, а той като се върне от училище - баща му пиян, а майка му го праща да купи цигари. Учиш го на патриотизъм - майка му в Гърция, баща му(ако има такъв) в Германия. Не е добре да се биеш - яде бой всеки ден в къщи. Помагай на старите хора - майка му не поглежда болната свекърва. Примери хиляди.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    НЯКОИ НА "МА ЙН АТА СИ" -ОПРЕДЕЛАТ РЕЗУЛТАТ НА ИЗБОРИТЕ ---НЯКОИ НА МА ЙН АТА СИ СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА РОДИНАТА НА ГЪРБА НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ -СТОЯЩИ КАТО ГРАНИТ В РОДИНАТА СИ -ЗА ДА ИМА КЪДЕ ДА СЕ ВЪРНАТ ТАКИВА Л АЙ НА РИ !!!!!!!!!!!!
  • 23 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор
    Боко го е каза отдавна: вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме
  • 24 Кашпировски

    3 0 Отговор
    То трябва да си учил като тоя весел леви,че да го разбереш.
  • 25 Професор СУ

    4 0 Отговор
    Cлeд въпрoc нa Лили Мaринкoвa зa дoктoрaнтурaтa нa прeдлoжeния зa прeмиeр Плaмeн Никoлoв, прoф. Илчeв кaзa: „Хoрaтa, кoитo иcкaт дa гo изкaрaт нa прeдeн плaн, вмecтo дa изпишaт вeжди, щe извaдят oчи. Кaзвaт, чe тoй e дoктoр пo филocoфия, икoнoмикa и прaвo. Въпрocът e, чe в бългaрcкa държaвнa нoмeнклaтурa тaкoвa живoтнo нямa .......Явно в посолството на САЩ,където набързо са му извадени дипомите,не са запознати с българската държавна номенклатура.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Аман от дървени философи като този "екзитъровец".
  • 27 бравос

    0 0 Отговор
    Много точно казано....,право в целта....само едно нещо ме мъчи...,мн лесно се гледа и дава оценка от страни....защо,очевидно,интелигентния господин...не дойде да помогне на родината си....по-горе има коментар - как да научим децата си на родолюбие,като майчица и бащица са в чужбина....тъй че и тука....стреляме,да точно....,НО от чужбина.....защото ако имаме повече хора като него,тука...няма да са глас в пустинята...!
  • 28 Ежко Бежко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДБ=ДПС=ГЕРБ":

    Този коментар има най много минуси за сега, защото е САМОКРИТИЧЕН. Което потвърждава правотата му.