Last news in Fakti

9 Август, 2021 16:00 3 914 25

Условието на ДБ към ИТН: Мегарегулатор за финансовия сектор

  • итн-
  • демократична българия-
  • слави трифонов правителство

Реформата прилича на идеята, която преди 12 години лансираха от ГЕРБ

Условието на ДБ към ИТН: Мегарегулатор за финансовия сектор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Демократична България“ (ДБ) иска контрола върху Комисията за финансов надзор като условие да подкрепи правителство на „Има такъв народ“ (ИТН). Според запознати с директните и с неофициалните разговори, желанието на партията, спечелила едва 34 депутатски места е да получи още един регулаторен орган освен КФН.

В средносрочен план намерението на ДБ е да консолидира надзора на целия финансов сектор – бнков, застрахователен, пенсионноосигурителен и капиталов пазар в един мегарегулатор на финансовия сектор. За целта, Управление „Банков ндзор“ ще излезе от Българска народна банка и ще се прехвърли към Комисията за финансов надзор. Сегашният подуправител Радослав Миленков ще се раздел с длъжността си, както и сегашният председател на КФН – Бойко Атанасов.

Реформата прилича на идеята, която преди 12 години лансираха от ГЕРБ, но тогава КФН трябваше да се влее към БНБ. Общото и в двата случая е, че целият надзор на финансовия сектор – банков и небанков ще се окаже под една шапка.

Не е ясно кой е другият регулатор, за който ДБ настояват да получат, но според източници на „На стената“, ИТН за момента не желаят да правят никакви отстъпки. Притеснителното в подобен сценарий е, че финансовият сектор може да се окаже под контрола на икономическите кръгове, подкрепящи ДБ и в ръководството му да попаднат лица, свързани с кръга „Капитал“, както вече стана с Българска банка за развитие и предстои да се случи с Фонда на фондовете, ако служебното правителство се задържи достатъчно дълго.

Има и още една нередност. Политическите назначения в регулаторни органи са нещо, срещу което ДБ и кръговете зад тях винаги са се обявявали публично. Ако сега те получат възможност да излъчват политически назначения в регулатора, който се грижи за трансмисионните механизми на икономиката, дори като се остави настрана липсата на представителност, има риск властта да се използва за разчистване на сметки и за решаване на частни казуси.

Освен ДБ, искания се предявили и другите „партии на протеста“, а и не само те. Така например „Изправи се БГ! Ние идваме“ желаят да определят трима областни управители, а БСП искат да излъчат между 6 и 7 заместник-министри. Последното се очертава като реалистично за изпълнение условие, тъй като ИТН са осъзнали, че нямат хора да заемат всички политически позиции, за които имат власт да влияят, а не желаят да задържат хора, свързани с ГЕРБ.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 4 Отговор
    май сменяте стъпката нещо ФАКТИ :)
  • 2 така така

    17 17 Отговор
    Пинокио и той какъв е че да поставя условия... смешна работа. и жалка.
  • 3 Светлина

    26 9 Отговор
    Това очевидно е фалшива новина, тръгнала от Блиц. Каквито и преговори да е имало, поне от миналия петък всичко е замразено. Няма как да се подкрепи такова правителство с Пацо Шнорхела начело.
  • 4 Кака Мара

    18 4 Отговор
    Глупости на търкалета. С тези прости нагли голи тикви никой не се занимава. Пекат ги на бавен огън , за да им гледат падението
  • 5 бясна кака

    16 2 Отговор
    Да бе виж ги ти няколко зам. министри и областни, за да разпределят поръчките! За това ли се борихме да ни превземат тези стари чанти огладнели за 12г от Боко...
  • 6 Варнафера

    11 1 Отговор
    Псетата ръфат раненото тяло на Майка България!!!
  • 7 Баце

    14 5 Отговор
    Пускаме партенки всякакви!
    Кой ще се занимава с шнорхели и голи тикви (част от тях се търкалят по диванчета)
  • 8 Никой

    15 5 Отговор
    От фирма " И ТАКА НАТАТЪК " разпространяват фалшиви новини. Много бързо се научиха.ГЕРБ са добри учители.
  • 9 Лъжа

    10 4 Отговор
    Ст. Антонов я кажи колко ти плащат Борисов и Доган, искам и аз да плуя по морални хора за пари.
  • 10 1618

    7 8 Отговор
    Прeдaтeлcкaтa пaртия нa Cтaниcлaв Трифoнoв ИТН нямaт мяcтo пoвeчe в пoлитикaтa!Ceдящият нa дивaнa ce изживявa кaтo диктaтoр,пacтир нa нaрoдa,кoйтo тoй cмятa зa cтaдo,чe щoм ca гo избрaли мoжe дa прaви кaквoтo cи иcкa и кaктo cи иcкa!Зa тoвa cключи cкритa cдeлкa и cъглaшaтeлcтвo c ДПC и ГEРБ зa дa мoжe дa върнe cпрeнитe oткрaднaти пaри oт Cлужeбнoтo прaвитeлcтвo oтнoвo в ръцeтe нa oлигaрcитe oт ГEРБ и ДПC !Нямa дa нaпрaви нищo и пo oтнoшeниe нa Гeшeв!Тoтaлни прeдaтeли! Никaквa пoдкрeпa зa тях!
  • 11 Дрън дрън

    7 7 Отговор
    Пишман авторът хвърля необосновани внушения с цел да дискредитира ДБ, но смешното е, че всъщност нито един от регулаторните органи, наследени от Герб, в момента не работи, поради което се случи КТБ, поради което Лукойл ни скубе, и какво ли не още.
  • 12 Слави Трифонов

    14 7 Отговор
    Казах ви, че ДБ са продажници към тях може да прибавим и ИБГНИ. Общо взето всички са срещу ИТН - единствената партия в парламента защитаваща народа.

    Коментиран от #16

  • 13 67778

    12 3 Отговор
    Статията възпали ДБ утайките
  • 14 Българина

    4 2 Отговор
    значи сте за етническия ромски министър? мръсни соросогади. в ЕС няма нито един етнически министър, скоро ще има и по турсмите въпроси с ранг на Султан вилаета
  • 15 Фламинго

    7 3 Отговор
    Ицо пак с неговите условности за подкрепа. До вчера Илиев, днес мегарегулатор за финансовия сектор. Пак обръща палачинката.
  • 16 Кака Мара

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Слави Трифонов":

    На Барбадос народа може да защитава, ама тук е България
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ива

    5 2 Отговор
    ДБ са вредни ,както е Герб.
  • 19 Мартин

    7 2 Отговор
    Значи условието на ДБ към ИТН е да има мегарегулатор за финансовия сектор, който да се дърпа реално от подсъдим олигарх като Иво Прокопиев, който да го използва за финансиране на своите потъващи бизнеси, така ли? Много демократично, няма що! И уж Демократична България били промяната? Направо са си подмяна!
  • 20 Борис

    5 2 Отговор
    Това показва само колко са нагли от ДБ и как искат до обслужват интересите на техните си олигарси от финансовия сектор.
  • 21 Галя

    3 1 Отговор
    ДБ са се побъркали тотално
  • 22 Киро

    3 1 Отговор
    Тия имат ли идея що за глупост предлагат? Какъв мегарегулатор, какви 5 лева?
  • 23 MIG

    1 2 Отговор
    По-всеобхватно: ако самоубийците от ДБ подкрепят Слави, просто да не очакват повече нищо!
  • 24 Марио

    0 0 Отговор
    ДБ са пълни смешници, че чак и условия поставят!
  • 25 Мартин

    1 0 Отговор
    Ако това искат от "Демократична България" и олигарха, който наднича зад тях - Иво Прокопиев, сметката им ще излезе крива, защото никога от ЕЦБ няма да позволят да има такъв мегарегулатор и БНБ трябва да си остане независима!