Last news in Fakti

12 Август, 2021 21:00 9 459 121

Нови избори с драматични последици: вината е на "Има такъв народ"

  • итн-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • вина-
  • последици-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • тошко йорданов-
  • нови избори

Трети парламентарни избори в България за по-малко от година: този рекорд е не просто безсмислен, но и вреден

Нови избори с драматични последици: вината е на "Има такъв народ" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

През есента България най-вероятно ще гласува за трети път на парламентарни избори в рамките на по-малко от година. Това е един безсмислен рекорд, за който няма награда. При това този рекорд е не само безсмислен, но и като цяло вреден, защото подрива доверието в парламентарната демокрация.

Вината е на "Има такъв народ"

Вината за този рекорд е основно на “Има такъв народ”, чиито действия доведоха до необходимост от нов вот след изборите от 11 юли. От ИТН си бяха наумили, че с 65 депутати могат да накарат три други партии да им гласуват кабинет, в който:

- ИТН сами избират министрите и не позволяват на другите дори да предлагат или да имат възражения към избора им. На всичко отгоре се оказа, че този избор е проблемен - множество анонимници, някои от които по своему симпатични, а други - отблъскващо нахални и агресивни;

- ИТН не предложи управленска програма, а “приоритети”, които уж се “припокривали” с тези на други партии. “Припокриването” - дали го има или няма - го реши отново ИТН. Но какво точно правителството щеше да прави - това си остана до края неясно. Което всъщност си беше опит да се получи пълна свобода на действие, отговорността за която да се споделя с други;

- И най-важното: ИТН държеше ДБ и ИБНИ да им гласуват правителството, но след това да управляват с "плаващи мнозинства”. Тоест, ИТН да има пълна свобода да си гласува мажоритарна система с ГЕРБ, комисия за “Буджака” с ДПС, избор на регулаторни органи с ГЕРБ и ДПС и т.н. Защо ИТН искаше това, не стана особено ясно, след като целта уж беше да се промени моделът “Борисов”. Една такава “промяна” по-скоро би репликирала този модел.

Всъщност ИТН си бяха решили да постъпят по този начин още преди 11 юли. Затова “тръснаха” свое правителство - без консултации с когото и да било - даже още преди да излязат окончателните резултати от парламентарните избори. Неприятната изненада за обществото обаче ги стресна и накара да оттеглят кабинета “Николай Василев”. След това предложиха по същия начин нов състав, който се оказа значително по-лош от първия. Междувременно бяха проведени някакви разговори с всички партии без ГЕРБ, на които другите трябваше да чуят кои ще са министрите и какво смята ИТН като “общи приоритети”. От кумова срама накрая се появиха и някакви покани за писмени споразумения, но в момент, в който кандидатът за вътрешен министър и вицепремиер беше скандализирал кажи-речи всички с едно свое злощастно интервю.

Това е историята, която засега води до нови избори. И тя е важна, защото подсказва какъв ще е основният въпрос на новия вот. На 4 април българите решиха, че скъсват с управлението на Борисов и го пращат в опозиция. На 11 юли те на практика потвърдиха това решение, като дадоха на “партиите на промяната” общо 112 места: достатъчно за гръбнак на едно силно, реформистко правителство, с договорена подкрепа от БСП. ИТН отхвърлиха тази възможност за сметка на собствено “правителство на малцинството” (с 65 депутати), което номинално би било подкрепено от ДБ и ИБНИ, но би било свободно да управлява с “плаващи мнозинства”. Именно този вариант бе отхвърлен от всички други партии.

На този фон основният въпрос, на който българите ще отговарят на парламентарните избори през есента (които към момента изглеждат неизбежни), гласи: каква трябва да бъде промяната. Обществото одобрява като цяло отхвърлянето на недъзите на Борисовото управление, но трябва (отново) да се произнесе по формата на тяхното отстраняване.

Защо изборите ще са сложни

Изборите ще са сложни, защото ще представляват политически сблъсък в две различни измерения. Първото измерение е институционално и то е за начина на парламентарно управление. Тук изборът ще е между две визии:

“Управление на една партия”: За да има такова управление, ИТН би трябвало да спечелят близо 120 места на изборите наесен (което е малко вероятно). Тогава те биха имали правото да наложат своите възгледи за правителство и промяна, без да очакват съществена подкрепа от останалите. Едно такова управление би довело и до системни изменения в българската парламентарна демокрация, доколкото ИТН искат мажоритарна система, преки избори на много длъжности и т.н. Заедно с конфронтационния им политически стил, едно такова развитие би тласнало България към политика от рода на тази на Тръмп в САЩ или на Орбан в Унгария. Вече стана ясно, че ИТН са склонни да се заиграват с членството в еврозоната. Не би било изненада, ако възприемат и други политики, които са спорни от гледна точка на евроинтеграцията на България.

“Управление на коалиция на промяната”: ДБ, ИБНИ и БСП настояват за коалиционно управление, при което множество партии действат на базата на ясно споразумение за управленска програма. Правителството може да е технократско, с участието на успешни министри от служебния кабинет или на хора с подобен профил. Вероятно е още преди изборите тези три партии да обявят готовност да водят коалиционни преговори след изборите. Тъй като вотът сигурно отново ще произведе фрагментиран парламент без ясно изразен лидер, една такава политика би била и реалистична, и привлекателна за избирателите. Още повече, че служебният кабинет е популярен и хората могат да си представят нагледно как би изглеждало едно коалиционно управление.

Изборите ще имат обаче и второ, не по-малко важно измерение. И то ще засяга дълбочината на реформите, които всяка една от партиите предлага.

Дълбока реформа: В “дълбокия” край на спектъра по това измерение е "Демократична България", която систематично иска гаранции за разграждането на “пленената държава”. Освен промени в съдебната система, това би изисквало цялостна смяна поне на състава на регулаторите и преглед на тяхната дейност, ревизия на служби и агенции - от специалните служби до КПКОНПИ, както и продължаване на политиките на служебния кабинет по ограничаване на раздаването на публични средства на близки фирми без конкурс. От тази гледна точка ИБНИ е със сходни позиции с ДБ.

Плитка реформа: На “най-плиткия” край на спектъра на реформите са ГЕРБ и ДПС. За тях реформа би означавало всичко, което би запазило влиянието и силните им позиции в съдебна власт, медии и регулатори. По интересен начин ИТН се разположиха по този въпрос по-скоро в центъра между ДБ и ГЕРБ (даже по-близо до ГЕРБ). ИТН уж ще "изчегъртват" ГЕРБ, но не харесват министрите, които най-много ограничават държавните харчове, захранващи вече повече от десетилетие модела “Борисов-ДПС”. А напоследък ИТН възприеха и реториката на ДПС (присъдружните им медии) за “соросоиди”, “джендъри”, “олигарси като Пеевски” и т.н. С тези мисловни схеми много дълбока промяна няма как да се постигне.

Големият риск

Когато изборите са двуизмерни, вероятността избирателите да се объркат е много голяма. Затова би било грешка, ако партиите - особено такива като ДБ и ИБНИ - не подходят сериозно към новата ситуация и разчитат просто на инерцията от предходния вот. Вярно е, че ДБ е във възходяща тенденция, но на новите избори формацията ще трябва да води битка на два фронта: с ГЕРБ и ДПС (а отчасти и с ИТН) за дълбочината на реформите и с ИТН за формата на управление (коалиционно или еднопартийно на малцинството).

Големият риск е за българската парламентарна демокрация. ИТН вече ясно показаха лицето си - те ще се опитват да налагат “мажоритарен” модел на управление, в което спечелилите няколко гласа повече от следващите получават цялата власт и могат да решават еднолично всичко. Такива модели (като във Великобритания например) работят добре, само ако в обществото има широк консенсус по всички ключови въпроси. Проблемът на ИТН е, че те едновременно искат мажоритарно управление и рушат всякакъв съществуващ, пък бил той и крехък консенсус - като този, че хората в България искаха и искат промяна. Съчетанието на конфронтационна политика и мажоритарни институции и практики е рецепта за обществена поляризация и скрита гражданска война - по модела на президентството на Тръмп или Брекзит.

От тази гледна точка едни безсмислени избори, каквито са евентуалните трети парламентарни избори през есента, може да имат драматични последици.


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тикво

    90 138 Отговор
    Пишеш глупости, вината е на Христо - лакомото и пеперудката Мая......

    Коментиран от #7, #12, #81

  • 2 Порно

    130 30 Отговор
    Тиквуций и Негова наглост господин Чалгаря ще се сбият за гласовете на българския простак. Това е реалноста.

    Коментиран от #16

  • 3 гост

    41 29 Отговор
    Стига препечатвали тази жалка медия!
  • 4 Слави т.

    73 42 Отговор
    Се опита да покрие със смокинов лист Мутрите, крадците и олигарсите на гроб, вмро, дпс, шиши... Махни се слави, иди си с мир.. И ти ксто бройко се опита да пуснеш българите по пързалката заради твои лични интереси и зависимости,!
  • 5 Аха

    60 10 Отговор
    Той Бойко само това чакаше-новите избори
  • 6 Призив

    81 34 Отговор
    Чалгари и Мутри вън от Парламента!!!
  • 7 Сатана

    58 9 Отговор

    До коментар #1 от "Тикво":

    Подкрепям напълно.Изборите наесен ще решат много въпросителни в това число и президентските.В интересни за България времена живеем.Сега е момента да поправим 32 годишнитте грешки веднъж завинаги.
  • 8 Продай България

    32 26 Отговор
    Гласувайте за нас Серос плаща
  • 9 Българка

    49 32 Отговор
    Със сигурност ДПС не са сред враговете на Станислав, няма как човек да срещу работодателя си!!!
  • 10 Сатъра на Хана

    42 21 Отговор
    ИТН изиграха точно комедията Аустин Поуър и Златния Член. Слави и Тошко = Д-р.Зло и Мини Д-р Зло=Dr.Evil +Mine-me

    Коментиран от #15

  • 11 Паразит

    33 17 Отговор
    ... дойчезеле го казва..., значи е точно обратното!
  • 12 истината

    65 33 Отговор

    До коментар #1 от "Тикво":

    Вината е на ИТН и безобразното им поведение, което не е демократично.

    Коментиран от #19

  • 13 Верко

    60 12 Отговор
    Някой знае защо Слави постоянно се крие и не се показва???

    Коментиран от #31

  • 14 Дааооо с т тъй

    29 47 Отговор
    Вината е на радев
  • 15 пфуй

    82 29 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Слави и Тошко са пародия на политици. Арогантни, прости, нахални, злобни, нискоинтелигентни.
  • 16 ИСТИНАТА

    36 34 Отговор

    До коментар #2 от "Порно":

    Радев ще връчи вторият мандат на ГЕРБ, нали?
    Борисов щял веднага да върне мандата!
    И какво е виновен Радев, че импотентният мишок Борисов бяга от отговорност?

    Коментиран от #115

  • 17 ГОРСКИ

    46 4 Отговор
    Вината е във всички, вие не разбрахте ли че беден народ се управлява най лесно,политиците искат те да са добре а раята да бедна!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ьгафв

    36 19 Отговор
    Помните ли какво каза Божков от Дубай в едно интервю преди миналите избори още като се пръкна тая неадекватна партийка ИТН? В общи линии заяви че като гледа кои хора стоят ЗАД тази партия на задкулисника Трифонов не вижда как може да има някаква промяна. Хората пак ще бъдат излъгани. И какво се оказа сега че е бил прав, а единствената цел на Трифонов и неговата измислена сбирщина е да крепи Гешев и статуквото в момента за да няма смяна на ВСС и чистка на гербавите и дпсарски б0клуци. Учиндолския дръвник има слухове че се е срещал с хора на Доган в София.
  • 21 Снимката говори всичко

    19 12 Отговор
    Преди имахме единствен подготвени за управление на държава, а сега имаме Има Такива Най-подготвени /смешници/.

    Коментиран от #28

  • 22 ГОРАТА

    26 39 Отговор

    До коментар #17 от "ГОРСКИ":

    Вината е на всички комуняги!
    И сини, и червени!
    Слави, мачкай комунягите!

    Коментиран от #27

  • 23 Лудница

    17 11 Отговор
    Ако всички имаме поне малко акъл,няма да отиде никой да гласува и да ухат супата ми те за 3 ти път ще вземат милиони субсидия.Бати деменцията частни сдружения наричани партии се борят за държавна власт и държавата даже им плаща,на някой който е кандидатствал за работа или каквото и да е да е взел субсидия или да са му платили нещо хххахаа супер недомислици.Предлагам никой да не гласува видяхте какво стана,за глухия камбаната не бие 2 пъти,какво остана за 3 ти.
  • 24 Слави

    42 10 Отговор
    е самовлюбен нарцис,особняк,недиалогичен и тиран.Не може такъв човек да е прагматичен и диалогичен.Няма намерение да ходи в НС.Такива фейс драскачи,никой не ги тачи,особено като са с претенции,пък яко се излагат.Ходи си с мир.Амин.
  • 25 ГЕРБ

    25 20 Отговор
    Който знае много да чегърта накрая сам се изчегъртва.Манолова е следващата.
  • 26 това може би

    19 13 Отговор
    Преди имахме единствен подготвен за управление на държава, а сега имаме Има Такъв Най-подготвен/смешник/.
  • 27 ГЕРБ

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "ГОРАТА":

    Поредният тъпу......
  • 28 Хаха хаха ха

    32 15 Отговор

    До коментар #21 от "Снимката говори всичко":

    Борисов е Най-подготвен да си пълни спалнята с пачки и кюлчета!
    Борисов е най-подготвен да закопава българите на дъното на ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!

    Коментиран от #38, #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 леле

    49 14 Отговор
    Слави Трифонов няма морал, акъл, качества, капацитет, кадри и визия за да иска да управлява. Такива глупацци по нормалните демократични държави ще ги размажат по медиите още преди изборите. Нещастника забрани още преди изборите на неговите питомци да се изказват и изобщо да водят предизборна кампания. След изборите отново се скри и отказа да говори а сега дори и да преговаря с останалите. Доказа че на сто процента е влязъл в политиката като резервното оръжие на Доган и Борисов. Отклонява от гласовете на хората като разчита на лековерните и не толкова интелигентни граждани да гласуват за него просто защото е известен. А с какво е известен? С едно посредствено, просташко шоу. Точно в стила на Борисов " Аз съм прост и вие сте прости и затова ще се разберем"

    Коментиран от #90

  • 31 ГЕРБ

    20 9 Отговор

    До коментар #13 от "Верко":

    Защото е неизлечимо болен и на яве не прилича на човек.За това не му пука какво ще става с България.Просто е пътник
  • 32 Тази

    20 7 Отговор
    Вечер по бтв дават спортистките които защитиха БГсъс труда си благодарности.Дайте бтв в какви зали и условия са тренирали.Да живеят МАГИСТРАЛИТЕ.МУТРИ ВЪН.
  • 33 смях

    30 9 Отговор

    До коментар #19 от "НАРОДЪТ":

    Слави и "нормални българи" не може да бъде в едно изречение. По никакъв повод.

    Коментиран от #41

  • 34 ИЗБОРИТЕ

    26 6 Отговор
    Изборите не са безсмислени и вредни!
    Изборите са най-полезното лекарство при демокрацията!
    Нали?
    Избори до дупка!
    Докато се излекуваме от креатурите на БКП!
  • 35 666

    14 32 Отговор
    Сатаниста е само подизпълнител на Радев. Основния виновник за хаоса и цирка в парламента е Радев който чака "звездния" си миг. Но дали ще го дочака е отделен въпрос. Хората вече разбраха къде се крие Злото и излязоха на улицата ще станат още повече.
  • 36 Махмуд

    26 6 Отговор
    Няма нищо нито страшно нито лошо от трети избори.
    Държавата си върви нормално и без парламент и някакви си паяци там.
  • 37 грозна картина

    14 10 Отговор
    трифонов във най-добрият случай искаше да замести герб
    как и защо да му вярваме само той си знае..
    просто са новите криви мутри по старият сценарий
    и за съжаление мнозинството разумни граждани знаем че сме прави
    единственото хубаво нещо е че удариха пика на подкрепата си в момента и са фактическа пречка за който и да е да управлява
    друго нищо хубаво няма..де факто българско дпс
  • 38 Ехе хе

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хаха хаха ха":

    Явно не сиразцрал иронията!
  • 39 уфф

    29 13 Отговор
    Само вижте Борисов по кой плюе най-много. По ИТН и с право. Целта е да внуши на хората че те са срещу. Проста и елементарна тактика а реално Трифонов му е съюзник. Нито веднъж ИТН не са говорили че главна цел е смяната на Гешев и съдебна реформа. Тази тема постоянно я избягват и се занимават с глупости като летене в космоса, партийни субсидии и тн.

    Коментиран от #42

  • 40 Така е като се доверявам на телефон

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хаха хаха ха":

    Явно не си разбрал иронията.

    Коментиран от #46

  • 41 НАРОДЪТ

    17 33 Отговор

    До коментар #33 от "смях":

    Не само може, но и е!
    Слави произхожда от народа!
    2,5 милиона от народа го подкрепиха на референдума, нали?
    Дори за всички заедно взети партии в НС-креатури на БКП, не са гласували толкова българи!
    Слави, мачкай сините и червените комуняги!
    Нормалните българи сме с тебе!
    КУРАЖ!
  • 42 Е да

    15 5 Отговор

    До коментар #39 от "уфф":

    Но как да го обясниш на чалга мислещите?
  • 43 тнт

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "НАРОДЪТ":

    Абе, то това добре ама като го искаш ти трябвят 121 депутата!

    Коментиран от #48

  • 44 ефрц ъй

    24 8 Отговор
    Помните ли гостуването на кютука от Банкя в шоуто на Трифонов? Как му се мазнеше, не смееше да му зададе никакъв неудобен въпрос и още малко щяха да се целунат уста в уста. Тогава хората разсипаха от критики измисленяка Трифонов но явно много от тях са забравили за това и пак са се подлъгали да гласуват за ИТН
  • 45 Маниаци

    14 5 Отговор
    Едно е да слушаш чалга, друго е да имаш чалга мислене.
  • 46 Хаха хаха ха

    19 9 Отговор

    До коментар #40 от "Така е като се доверявам на телефон":

    Избори до дупка!
    Докато не изметем от Парламента
    червените и сините креатури на БКП!
    Докато България не изплува от дъното на ЕС!
    Докато българите не скъсат руската енергийна примка от шията си!

    Коментиран от #65

  • 47 От цялата история

    15 13 Отговор
    Стана ясно,че ИТН играят за ГРРБ и други олигарси.Гледайте интервюто с Петър Илиев и ще Ви стане ясно. Те не са предатели те изиграха хората.
  • 48 НАРОДЪТ

    9 11 Отговор

    До коментар #43 от "тнт":

    Бъди сигурен, че ще бъдат и 121 депутата!
    Щом в този хибриден руски сайт изтриха коментара, нали?
  • 49 ацсрхдсв

    17 13 Отговор
    А кой спонсорира ИТН някой знае ли? Защото има слухове че касичката на ББ в София е дал 50 милиона на ИТН
  • 50 Иде Бойко

    15 28 Отговор
    И ако трябва да сме честни зa cитуaциятa ..... Бoйкo cи ocтaвa eдинcтвeния здрaвo миcлeщ държaвник , cпocoбeн дa cъздaдe рaбoтeщo прaвитeлcтвo и дa ръкoвoди държaвaтa . Тa рaнo или къcнo хoрaтa щe изтрeзнeят oт бoлшeвишкaтa прoпaгaндa нa пceвдoпрoтecтнитe пaртийки , и Бoйкo щe ce зaвърнe c 300 зa дa oпрaвя нeщaтa , бидeйки нaй мaлкoтo злo зa Бългaрия

    Коментиран от #51, #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 шушумушу

    20 18 Отговор
    Бойко Борисов първо не е държавник а престъпник и в момента саботира държавата като е развързал кучето си Трифонов и неговата просташка, подмолна, задкулисна партия управлявана от кукловоди и сценаристи. Народа трябва да осъзнае че колкото по бързо изхвърли на бунището националните предали ГЕРБ, ДПС и ИТН толкова по-бързо ще се оправят нещата. Хората дори и идея си нямат как ще дръпне държавата напред само за една година.

    Коментиран от #93

  • 53 Бай Ставри

    17 2 Отговор

    До коментар #50 от "Иде Бойко":

    Иде Бойко...
  • 54 пешо

    17 3 Отговор
    "вината е на "Има такъв народ"

    каза особата смилов, който работи за коравия... къъшей хляб в т.н. център за либерални стратегии. където случайно, ама съвсееем случайно(!) се подвизава и дупетатът георги ганев. от коя политическа сила ли? тайна, майна! :D

    альоу, ридакцията, съобщавайте ги тия неща, бе!
  • 55 101010

    11 8 Отговор
    Ако някой си мисли че Разположението на силите след третите избори ще е много по-различно се лъже. Всичко което преживяваме сега ще се потрети тогава. Изходът е един да се повторят събитията от 19-ти май 1934 година. Политическата обстановка тогава е била много сходна с настоящата
  • 56 Звездите ми го говорят

    10 14 Отговор
    Защо почти всички т.нар. анализатори подминават факта, че всичко, което става напоследък, е с внучката цел-втори мандат за гадев и евентуално президентска република.Да предположим, че се преме смяна на системата, и какво правим, ако съвсем заслужено избирателят прати в трета глуха Радев и вземе, че избере друг президент, м?!😂😂😂😂
    Защо мисирките не смеят да зададат този въпрос на политиците, м?!
    А много е вероятно точно така да стане, може да сме гладни но няма да ни липсват зрелища😂😂😂😂

    Коментиран от #58

  • 57 Професора

    16 7 Отговор
    Разбира се, че вината е на тези палячовци от партия Учиндол!
  • 58 Аз съм анализатор

    11 7 Отговор

    До коментар #56 от "Звездите ми го говорят":

    Направих собствено социологическо проучване и се получиха следните резултати.
    резултатите от президентските избори.. ето изводите: на първо място е Стъки с 51 цяло и две десети процента. На второ място е сегашният президент Радев с 48 цяло и осем десети процента. Проучването направих сред Стоте останали отявлени привърженици на ГЕРБ
  • 59 Иво

    11 15 Отговор
    Руския сайт упорито пробутва Сатаниста като виновник за всичко в държавата. Така прикрива преврата на Радев ръководен от КГБ.

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гьобелс Дойче

    9 10 Отговор
    Бреййй, соросите от Дойче не се спряха да пръскат жлъч и плюнки против ИНТ.
    По-голяма реклама от това-здраве му кажи!

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Въпрос

    12 2 Отговор
    Дойче зеле България на Прокопа ли е? Хм.. по всичко личи Да. И още един въпрос: Абе защо не обсъждате актуализацията на бюджета ве Дупетати???
  • 64 3.14К

    11 3 Отговор

    До коментар #61 от "Гьобелс Дойче":

    И като напишеш.нещо срещу соросоидите трият.
  • 65 ти си пример

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "Хаха хаха ха":

    за чалгарско мислине. Защо ли си мислиш че всички са фенове на чалгарите? защото си итнайец.
  • 66 Хубаво бря

    5 12 Отговор
    Язе пак ще си гласувам за ИТН, вие ако искате, гласувайте за най-подготвения
  • 67 станислаф триперунофф

    2 8 Отговор
    Баце идва с 200 на всите джендари да го намества

    Коментиран от #92

  • 68 Въпрос

    9 3 Отговор
    Новият кастинг кога е че тия хорица не издържаха много?

    Коментиран от #74

  • 69 Пи а въшка

    12 0 Отговор
    Че какво му е да се отиде на трети избори. Белгия над 2 години нямаше правителство и ....апокалипсис не се случи. Даже може да стигнем до извода,че си можем и без правителство.... сбироток от крадци и селски пръчки. Торбата с политическите плъхове трябва да се тръска,да се тръска защото вече 32 години ни управлява Задкулисие. Още малко тръскане и миризливите им гащи ще се развонят докрай и ще стане ясно кой кум,кой сват,кой на булката брат. Нали Костов викаше,че всички сме батовчеди и,че се познаваме? Ами май не се познаваме бъш щом лъснаха цяла редица срамни тайни за сегашните политплъшоци.
  • 70 Мери

    12 6 Отговор
    Аз пък мисля, че вината е на подозрително настоятелния и хиперактивния Христо Иванов. Ако някой приложи спрямо мен подобно поведение веднага бих се отдръпнала
  • 71 Чалга война

    2 11 Отговор
    Чакай ти..славуца гръмна патроните от рано
    и нищо неизвестно нямаше там..точно Иванов ще ви разпръсне сбирщината като зайци в близките три месеца
  • 72 ИСТИНАТА

    7 9 Отговор

    До коментар #59 от "Иво":

    Изборите са най-доброто лекарство
    за болната ни демокрация!
    Избори до дупка!
    Докато не изметем от Парламента
    червените и сините креатури на БКП!
    Докато България не изплува от дъното на ЕС!
    Докато българите не скъсат руската енергийна примка от шията си!
    КУРАЖ Слави!
  • 73 Явор

    7 3 Отговор
    Измамиха ни тия, най-вече са излъгали себе си май. Референдума и партийните субсидии ги забравиха.

    Коментиран от #78

  • 74 отговорът

    6 5 Отговор

    До коментар #68 от "Въпрос":

    Кастингът ще и на изборите до дупка!
    Докато не изринем от парламента сините и червени креатури на БКП!
    Най-голямата гавра с българите беше, че СДС пристана на комунягата Борисов!
  • 75 Доказан експерт

    4 5 Отговор
    О боже..колко идиоти правят пари в момента за да може да окрадат народа..ее дайте шанс на малкият лъв и на дългият жираф..те са най новите изривачи
  • 76 Юбилярът

    3 7 Отговор
    Вината е на Пембен Парапунов и команжугите наклонени кои го обожествяват! Га че не са видели прост селенжуга с невнятно самочуствие! Напалйона од Славеново ни вкара в тоа цикал на безкрайни изборе за да задоволи егото си! Импийчман рунгел ошат!

    Коментиран от #77

  • 77 НАРОДЪТ

    6 12 Отговор

    До коментар #76 от "Юбилярът":

    КУРАЖ Слави!
    Нормалните българи сме с тебе!
  • 78 Да ама не

    9 5 Отговор

    До коментар #73 от "Явор":

    Измамиха ни тарторите на СДС!
    Пристанаха на комунягата Борисов!

    Коментиран от #82

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 НЕ Е ТАКА

    9 11 Отговор
    Със кои да се съберат ИТН Старите престъпници от БСП и ГЕРБ които ни държат наи бедните в Европа вместо за затвора и гробищата искат още власт още да крадът Вижте електроенергията Как изритаха Гинка и влязоха незаконно в този бизнес да ни свалят и последната риза По време на това временно правителство цените двоини особено строителните материали Те / временното правителство/ си затварят очите Тогава защо Трифонов да ги иска Ние народа си избрахме Трифонов и ако и тои краде ние народа да си го изгоним Защо разни крадци и престъпници облечени във власт те трябва да решават вместо НИЕ
  • 81 Слави Трифонов

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тикво":

    Ицето е само пионка - квото каже Сорос минава през Прокопи и той Ицето няма много избор

    Коментиран от #85

  • 82 Прав си

    9 5 Отговор

    До коментар #78 от "Да ама не":

    "Синият" Христо Иванов-Бойкикев дори стана министър на комунягата Борисов!
    Който спаси комунистическият диктатор Живков
    от съдбата на комунистическият диктатор Чаушеску!
  • 83 Българка

    7 2 Отговор
    . Но какво точно правителството щеше да прави - това си остана до края неясно.#############
    #########################
    Елементарно е другарю.Ако бяха го подкрепили ,щеше да е ясно още в началото.Сега да си сърба попарата,която пребоядисаните комунета Галева и Пинокио сътвориха.Разбира се,че и Импекса има някаква вина но не в такава степен.
  • 84 Доказан експерт

    3 5 Отговор
    На тоз тошето какво му давате да пие той никак не го свърта завалията

    Коментиран от #86, #87

  • 85 ИСТИНАТА

    5 7 Отговор

    До коментар #81 от "Слави Трифонов":

    И Ицето Бойкикев и комунягата Борисов са марионетки на Путин!
    На Сорос, или на Путин, с български милиарди
    бе построен транзитен тръбопровод на руска газ Сърбия?
  • 86 Доказан експерт

    6 1 Отговор

    До коментар #84 от "Доказан експерт":

    Той май бая пари получава за работещ в телевизия която никой не гледа..
  • 87 ти си трол

    7 5 Отговор

    До коментар #84 от "Доказан експерт":

    Тошето пие бистра водица.
    Какво пие дрогираният комуняга Борисов,
    попитай д-р Лъчо Мозъка!
    Абониран е за депутат на ГЕРБ, нали?
  • 88 Доказан експерт

    0 3 Отговор
    В грешка си мой аз съм доказан експерт
  • 89 Мкжхйх

    5 7 Отговор
    Да взимат румунците и турците и сърбите каквото искат от нас териториално и да изчезнем. Безмислена държава сме.

    Коментиран от #91

  • 90 Моралът

    6 12 Отговор

    До коментар #30 от "леле":

    Всички леви и десни грачат срещу ИТН, че предлаганите за премиер и министри
    били неопитни и без известно минало!
    Ами с най-извесно минало са Бойко Борисов и Жан Виденов, нали?
    Някой от тях ли Слави да предложи за премиер?
    Или премиер да бъде Христо Иванов,
    с миналото си на министър на Борисов?

    Всички леви и десни пищят срещу ИТН, че разрушавали парламентаризма и работели
    за Президентска република!
    Това е елементарна лъжа!
    Защото навсякъде има парламенти!
    Дори и в монархиите, и в диктатурите!
    И във Великобритания,и в САЩ, и в Русия!
    Дори и в Северна Корея/КНДР/!

    Вярно е, че ИТН рушат парламентаризма, но този, в сегашният му вид!
    Парламентаризмът на партиите-креатури на БКП!
    Парламентаризмът на подмяната на промяната!
    Парламентаризмът в България на дъното на ЕС!
    Парламентаризмът на българите,
    с руска енергийна примка на шията!

    Смело напред, Слави!
    КУРАЖ!
    Нормалните българи са с теб!

    Заедно да разрушим парламентаризмът, в който Мая Манолова тайно съветва ИТН
    да се обещае нещо,
    а после да излъже и да не го изпълни!

    Изборите са най-доброто лекарство
    за болната ни демокрация!
    Избори до дупка!
    Докато не изметем от Парламента
    червените и сините креатури на БКП!
    Докато България не изплува от дъното на ЕС!
    Докато българите не скъсат руската енергийна примка от шията си!
    КУРАЖ Слави!
  • 91 ИСТИНАТА

    7 4 Отговор

    До коментар #89 от "Мкжхйх":

    Румънци и Турци вече нямат шанс да ни завземат!
    Те руснаците вече са ни завзели!
    Българското Черноморие вече е руски анклав!
    С български милиарди Борисов построи транзитен тръбопровод на руската газ за Сърбия!
    Румънци и турци да духат таратора!
  • 92 Бай Ставри

    3 7 Отговор

    До коментар #67 от "станислаф триперунофф":

    Баце идва с 200!
  • 93 И аз да кажа

    7 8 Отговор

    До коментар #52 от "шушумушу":

    С кого, бе, с кого ще дръпне държавата? С Мая и шапкарите ли? С Дончева и Атанасов? С Капон и Бойкикев? С президентските избраници ли- и те лъжливи и измислени досущ като на Слави? С платените от Черепа? И аз искам европейски политици, но като гледам, при все че ни омръзна, най-близо и предвидим е Борисов.
  • 94 асан

    3 12 Отговор
    Пари за избори има до победата на ИТН!
    С вас сме ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ!
  • 95 безпристрастен

    11 5 Отговор
    за да има справедливост предлагам славчу и сбирщината му да платят разходите по новите избори от джоба си
  • 96 Народът

    7 0 Отговор
    Ние ще отсипем на всекиго според заслуженото......спокойно.Дано да има честни избори.
  • 97 гост

    5 7 Отговор
    НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ . НА ВСИЧКИ МИСИРКИ , ПОЛИТОЛОЗИ , МАТЕМАТИЦИ , СОЦИОЛОЗИ , ПРОФЕСОРИ ИМ Е ПЛАТЕНО ЗА ДА ИЗОПАЧАВАТ , ЛЪЖАТ ДА СВАЛЯТ ПРОЦЕНТИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ . ИСТИНСЛИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ СА ОТ ГЕРБ . ГБ СЪС ХРИСТО КОМУНЕТО Е ПРЕМИНАЛ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ПАРТИИ ЗА ДА СЕ ДОКОПА ЗА ВЛАСТ И ПОСТОВЕ . СОЕОСОИД И КОСТОВИСТ . ВИДЯХТЕ ЛИ ГО В ПАРЛАМЕНТА КАК ДРУЖЕЛЩБНО СИ ПРИКАЗВАШЕ И СЕ СМЕЕШЕ С ЦОНЕВ ОТ ДПС . ЦИРКА Е ЗА ХОРАРА . ОТВРАТИТЕЛНИЯ ХАДЖИГЕЙЬОВ , ДОНЧЕВА И МАЯ ПЕПЕРУДКАТА СА ТВЪРДО ОТЗАД . ПРЕДАТЕЛИ , КОИТО НЕ ГИ ИСКАХА ПРОТЕСТА , НО МАЯ СЕ ВНЕДРИ С МАЙКИТЕ . ЗНАЧИ ИТН НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА С 65 ДЕПУТАТА , НО ТЕ С ТРИЙСЕТ МОГАТ И ИСКАТ . ИЗБОРИ ДО ДУПКА ДОКАТО ИЗХВЪРЛИМ БОКЛИКА . ГЕРБ , ДБ , ИДВАМЕ С МАЯ И БСП . ДА ПРИКЛЮЧИМ С КРАЖБИТЕ ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ . СПАСЕНИЕТО Е С ИТН . НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ТРОЛОВЕТЕ ТЕ СА НА СМЯНА ПО ЦЯЛ ДЕН И НОЩ . ПЛАТЕНИ СА И ПИШАТ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖАТ БЕЗОГЛЕДНО С ЕДНА ЦЕЛ ДА СВАЛЯТ РЕНОМЕТО НА ИТН . НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ .
  • 98 Ivanov

    4 6 Отговор
    Лидерът на ИТН качи пост във Facebook

    Слави Трифонов с нова атака срещу Христо Иванов. Лидерът на ИТН публикува пост във Facebook.

    „Днес Христо Иванов отново е коментирал биографиите на номинираните министри от “Има такъв народ”. По този повод искам да споделя една хипотеза. Ако “Има такъв народ” беше номинирал за министър-председател Христо Иванов, от „Демократична България“ и кръга около тях щяха да кажат следното:

    „О, не – не става! Бащата на Христо Иванов е бил член на Българската комунистическа партия. Майката на Христо Иванов също е била член на Българската комунистическа партия. Тя е известна и с един митинг, на който държи пламенна реч в защита на Ахмед Доган, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов.

    Трифонов: Ако бяхме зависими и подвластни, кабинет на ИТН щеше да има

    Христо Иванов е бил строителен работник, завършил е право, но не е известно да е работил като адвокат и не е известно да е имал клиенти.

    Всъщност, вписан е като адвокат през 2002 г., но поради неплащане на членски внос в Софийска адвокатска колегия е бил глобяван нееднократно и е бил лишен от правото да упражнява адвокатската професия.

    По-късно единствената му работа е да е в неправителствени фондации и организации.

    Тошко Йорданов: Повръща ми се от лицемери. Христо Иванов: Няма как да гласуваме за котки в чувал

    През 2014 г. Христо Иванов става служебен министър и вицепремиер в кабинета на професор Георги Близнашки, виден представител н
  • 99 Ivanov

    5 3 Отговор
    През 2014 г. Христо Иванов става служебен министър и вицепремиер в кабинета на професор Георги Близнашки, виден представител на Библиотекарския кръг, който според нас днес реди правителството на Слави Трифонов. След това става министър и на Бойко Борисов, който е „мутра“ и „част от мафията“, по думите на самия Христо Иванов. Думи, изречени от Иванов преди да се съгласи да бъде... министър на Борисов. След като става министър на Борисов, Христо Иванов казва, че това са смешни неща, употребил е площаден език и с господата Борисов и Цветанов работи абсолютно колегиално.

    По-късно Христо Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата на срещите е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко министерски съвета. В срещите участват и редица съвременни журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството.
    По-късно Христо Иванов става един от главните виновници за разцеплението на десните. Разцепление, което оставя всички десни партии извън парламента за срок от цели 4 години", написа Трифонов.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Хок

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "гост":

    Това са десетина промити мозъци герберски и костовистки тук по цял ден кесат и плюят
  • 103 Резонен

    7 6 Отговор
    Вината не е само на ИТН, а и на останалите партии на протестърите + БСП, както и на тези, които гласуваха за тях, създадени от Резилдента с вдигнатия юмрук, спонсираран от истинските мутри - вече обвиняеми, и техните кръгове, в т.ч. кръга "Капитал", Маджовците, така наречените "масони български и т.н. Всички те горещо желаят да станем всички русороби. Всички те не са българофили, независимо дали са в България или в чужбина. Мислят само за пари и не им "пука" за България.
    Боже, пази България!
  • 104 Ток парно

    9 0 Отговор
    Безобразно поскъпване на ток, парно, вода.
    Помощите от 50 лева, не могат да покрият безобразното поскъпване на парното.
    Премахнете сградната инсталация, парното вече лукс за 70% от българите.
    Защо евтиният ток от Козлодуй се изнася, а прескъпият от 460 ВЕЦА, 200 фотоволтаици и перки на бивши и настоящи депутати-трупащи милиарди в офшорки, ТЕЦ 1 и 3 ни задължавате да го купуваме.
    Да ходят на меж. борси да си продават скъпия ток.
    Отвратителен геноцид над БГ икономика и народ.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Бамбука

    6 1 Отговор
    ИТН се яви на матура в НС и получиха слаб две. Ако искат да продължат в политиката, ще трябва да започнат обучението си от първи клас.
  • 107 Васил

    3 4 Отговор
    Драматично ще е за Манолова защото няма да влезе и за ДБ която няма да премине и 10% маските паднаха и вече хората не им вярват на хубавите приказки които останаха в миналото.
  • 108 Шах и мат

    2 7 Отговор
    Слави и ИТН ще спечелят категорично следващите избори. Трябва да се измете боклука докато е нужно.
  • 109 жжжжжж

    0 2 Отговор
    самомекиктки да има в парламента.-позиция на факти
  • 110 Д Смилов!! И DW!! Никой глупак няма да

    3 3 Отговор
    Направи правителство без да има 120+сигурни депотати за подкрепа!! СЛЕДВАЩИТЕ СЛЕД ИТН да направят Правителство!! ГЕРБ, БСП, предложете им на тях!! Смилов глупак ли си или се правиш на такъв??
  • 111 Един

    4 0 Отговор
    Вината е наша , че не очистихме гербаджиите и техните солот@шаци! Ясно е : има още държавни и европари за крадене! И ТЕ ЩЕ БЪДАТ ОТКРАДНАТИ - "ЗАКОННО" !
  • 112 Правя нова партия !

    2 0 Отговор
    Трябва ! Чакам предложения за името !
    Който иска да се включи да заповяда!
    Ще събирам членски внос на Орлов мост !
    До езерото Ариана ще чакам да Ви хвана!
  • 113 Вече не виждам чагъртачи !

    4 0 Отговор
    Всеки парите тачи. ! А, бе,играчи !
  • 114 До дупка

    2 1 Отговор
    протести - разследване на гешев, борисов, горанов, черепа, доган, плевнелиев и неговия кръжец и още много други... Итн се оказаха проксита на мутрата и депесарите, ръсят само махленска злоба простотии, всичките им действия - ялови. Промениха дискурса на протестите, каил са да се посрамят само и само да отвлекат вниманието от клептокрацията и схемите им.
  • 115 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНАТА":

    Радев е длъжен да връчи втория мандат на Герб, доколкото те са втората политическа партия в парламента. Така повелява Конституцията! Едва при третия мандат, Президента може да избира кому да го връчи.
  • 116 ОСТВКА

    3 1 Отговор
    "Вината е на ИТН" защото имат най много гласове ли, и имат 65 депутати. Вие колко имате та да давате наклон?славе ме е сам в тая каша колкото и да се опитвате да ни убеждавате. 1. Не били им позволили да предлагат други министри:ЛЪЖА. Тримата от детската градинка са отказали. Да не говорим, че навсякъде се хвалят, че са без контролни!2. Управленска програма е съгласувана със всички. Каквото са поискали всичко е вписвано. Стига да отваряш очите на слепите е трудно. Чака ни още по-голяма криза заради слабоумието и честолюбието на всички т.н. протестни партии.
  • 117 гост

    2 0 Отговор
    Дребният некадърник какво се смее? на себе си ли .Изрод такъв
  • 118 лоренцо

    0 1 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА СЛАВИ - МНОГО ХУБАВИ КИЧЕЦИ ПРАВИ
  • 119 ХаХаХа

    0 0 Отговор
    Този коментар все едно го е надраскал трола на дб, драскащ постоянно същите манипулативни глупости! Прокопиев е впрегнал куцо и сакато и къде що глупак е видял!
  • 120 Матей

    0 0 Отговор
    Нови избори,драматични последици,и кой го казва,ДВ.Какво толкова да се обвеняват ИТНи другите,те са фигуранти,аватари,на тия които ги дирижират.положението е такова,тегаво,добре щеше да е ,да има по-добро,бързо и ефективно решение,но това е сега на мегдана--нови избори.Само корнела да не се запъне да прави кабинет,в коалиция с ония скапаняци,само ще се мотаят,ще тупкат топката и докато мъдрото се намъдрува,лудото се налудува.
  • 121 асддас

    0 0 Отговор
    ИТН са минало.
    Сами си го направиха....