Last news in Fakti

27 Септември, 2021 10:00 5 777 35

Никой друг освен Радев? Нека България се върне към Древна Атина.

  • румен радев-
  • президент-
  • президентски избори-
  • древна атина-
  • герб-
  • бсп

Защо в България няма кандидати за президент?

Никой друг освен Радев? Нека България се върне към Древна Атина. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли как младите комсомолци на Цветанов се редяха пред ЦИК да регистрират първи партията си? После се появиха партията на Божков и формацията на Миню Стайков (макар профилът им да не е особено политически). Тези дни нова партия сформираха и Кирил Петков и Асен Василев, които се надяват да участват в следващото управление.

При кандидатите за президент е по-различно. Нито една от големите партии не посмява да излъчи сериозен конкурент на Румен Радев. Някои се оправдават, че ситуацията била безпрецедентна, смесвали се два избора, други пък нямали достатъчно пари, трети разбират добре, че неравната (според социолозите) битка ги поставя в положение "все лошо" - и да не излъчат кандидат, и да излъчат губещ, все ще е щета. "Защо да горим човека?", възкликна г-н Борисов, насочвайки ни към друго, по-правдоподобно обяснение: просто никой не иска да се жертва.

Как беше преди?

Вярно, че не е много вдъхновяващо да участваш в предварително загубена битка, но политиката не е само победи; самото излизане на сцената носи нарцистично удовлетворение - питат те за разни неща, обсъждат те, ставаш известен и по-нататък това може да ти е полезно. Върнете се в началото на демокрацията, когато от телевизора ни държаха речи буквално стотици кандидати. Помните ли онази дама, която наричахме "Орел с ориз" по името на партията ѝ или Петър Гогов от Клуба на репресираните, който, озъбен, ни съобщаваше, че няма нито една пломба? Един ден у нас с удивление открихме, че дори бояджията ни е кандидат за президент. Като помислиш защо да не е - получи трибуна да каже различни неща, които му бяха важни, влезе в историята. Той впрочем беше поет, условието да ни боядисва беше да четем поемата му за бога и дявола. Засега тази година имаме само една такава кандидатура - на журналистката-патриотка. А на Стъки не достигнаха 25 дни живот, за да покрие изискваната 40-годишна възраст. Що се отнася до Костадинов, той използва повода да прави реклама на партията си, а пък проф. Томов просто продължава да упорства в своето политическо съществуване. И толкова.

Младите не искат да са политици?

Нещо като че ли се случи, политиката вече не ни привлича както лампата - мухите. Вероятно самото общество се поуспокои от драмата, наречена "преход", и престанахме да очакваме чудеса и катастрофи. Но ако се огледате, ще видите, че подобни процеси текат не само у нас. Заредиха се предълги управления, които устояват както на избори, така и на вътрешни преврати - при демократични лидери като Меркел или Рюте, при полу-диктатори като Орбан, при съвсем диктатори като Путин и Ердоган. Да не забравяме и дългото управление на Борисов. Доста странни бяха последните президентски избори в Америка, където основните трима претенденти бяха на възраст от над 70 години. Младите не се интересуват много от политика, освен в някакви решителни моменти, както беше у нас с протестите миналата година, а и самото политическо поприще е синоним на корупция. Колко по-важни и приятни неща има извън нея! Оптимизмът на хора като Макрон бързо среща (жълта) стена от негативизъм, каквото и да свършат; боя се, че такава ще бъде съдбата на българските му аналози Петков и Василев, върху които вече се изливат кофи вода (френският президент беше шамаросан от един неуравновесен човек, нали помните?).

Откъде тръгва упадъкът?

Не знам откъде идва този упадък на публичната фигура. Един проблем е ултра-конкурентната медийна среда, която търси да произвежда събития. Ако 99 пъти вземеш правилното решение, но веднъж направиш грешка, за какво мислите ще пишат? Друг цивилизационен момент е нарасналата нетърпимост на съвременния гражданин към всякакво възможно управление - неспособността му да делегира на някого да го представлява. Как ще се реши този въпрос не си представям. А от историята на великата Римска империя знаем, че финалният упадък се дължи, освен другото, на едно масово нежелание гражданите да заемат публични длъжности: с тях почват да се хващат само алчни, покорни, порочни хора. Има и чисто български аспект на кризата. Все по-трудно ни е да излъчваме национални лидери. Прокарайте през ума си всичките имена, които се спрягат за кандидат-президенти. Професор, оперна певица, ортопед, съдия, писател, дипломат... Около кого от тези иначе достойни хора би могло да има консенсус? И не само защото като българи обичаме да се мразим.

Една скромна идея

Като че ли няма механизми за създаване на големи национални фигури и в културата, и в обществения живот. Не работят социалните асансьори вътре в самите партии - вместо да дават възможност да се издигнеш вътре в организацията, те принуждават амбициозния човек да си създава своя нова формация и в това роене съвсем се губи националният център. Вижте самия генерал Радев, създаден лабораторно от социолози, които са близки до БСП. Оказа се достоен човек, но защо не беше възможно да израсне вътре в средите на социалистите? Предлагам скромна конституционна идея: да се върнем към Древна Атина, където публичните фигури са се избирали по жребий сред редовите граждани като форма на равенство и споделена отговорност. Обажда ви се автоматичен глас от ЦИК и чувате: "Уважаеми г-не/г-жо, избран/а сте за кандидат-президент на републиката. Моля в 24-часов срок да се явите за подаване на документи."

Автор: Ивайло Дичев


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    14 21 Отговор
    Кмета на Бургас ще е президента на ГЕРБ!

    Коментиран от #21

  • 2 Мислещ

    10 25 Отговор
    Има вече поне двама кандидати, и все са противници на статуквото/слугинажа на Запада, от който е част и Радев. Сигурно затова не ги броите?

    Коментиран от #13

  • 3 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Привет от Агора! Моя приятел Росен ,ще се кандидатира за президент , кани ме да му бъда вице. Трябва да прехвърля всичките си бизнеси ,на доверен човек.
  • 4 Майна

    18 29 Отговор
    Много вярвах, че РАДЕВ мисли за българите, но НАТОВСКИЯ ГЕНЕРАЛ ПОКАЗВА,ЧЕ Е ВЕРЕН НА НАЧАЛНИЦИТЕ СИ , МНОГО ЖАЛКО...Ю

    Коментиран от #25

  • 5 Госあ

    13 24 Отговор
    Президента е една безгласна буква. Може само само да плямпа за евроатлантически ценности като фатмака и роско или да дава предложения да се сменя кирилицата с латиница като седесара пешко
  • 6 Българка

    32 28 Отговор
    Радев доказа, че е на страната на гражданското общество, иска върховенство на закона и справедливост. Той е начетен, не ходи в Брюксел само, за да яде торта сахер, а разговаря свободно на английски.
    Борисов вчера в излъчен пореден негов монолог каза, че не огласяват още кандидата си за президент, защото ще го разкъсат. Това определено е оценка, че ГЕРБ не разполага с почтен и достоен кандидат. Шайката, която се готви да е първа за парламент ,изпитва НЕИСТОВ СТРАХ от Радев.

    Коментиран от #8, #11, #12, #23

  • 7 qwerty

    13 1 Отговор
    Доста неразумно ми се струва да се сравняваме с градовете държави. В тях и без това не е имало голям избор, а жребият просто ги е спасявал от неизбежното изхабяване на политиците.
  • 8 waffen ss

    22 34 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Говориш пълни глупости, Радев е човек на статуковото, той е слуга на Москва и Путин!
    Заради такива руски подлоги България е на последно място по стандарт в ЕС!

    Коментиран от #19, #24

  • 9 ссср нрб

    6 4 Отговор
    нашия преход е "уникален" .модела е взаимстван от разпадащия се ссср-ченгета и номенклатури си направиха демокрация с мутренски
    методи!, при нас му казваме статуквото,иначе за другите неща, автора е с горе-долу правилни заключения!
  • 10 Павел Пенев

    13 6 Отговор
    Дичев както винаги не може да каже нищо стойностно и ни изпраща в древната Елада. Истината е друга г–н Дичев и вие прекрасно я знаете. Президента в Република България има много отговорности,но скромни административни права.Но по важното е че няма никакви възможности за кражби и това прави тази политическа позиция не престижна.
  • 11 waffen ss

    22 19 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Какво е доказал????? Доказа, че може да раздели българската нация, доказа, че България не може да бъде достоен партньор в НАТО, доказа, че БСП и комунизма е още жив!
    Доказа, че щуробаджинащината и корупцията са нещо нормално!
    Защо осъдиха инвалида, който блъсна баща му при условие, че не беше виновен.

    Коментиран от #17

  • 12 ФАКТ

    23 14 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Той в Брюксел...Не ходи, защото за 5 г...НЯМА НИТО ЕДИН Световен или Европейски Лидер който го е поканил на Лично или Служебно посещение!!!))))
    Само покани се в... ЕСТОНИЯ и го НАРИТАХА като дръглив помияр!
  • 13 ФАКТ

    13 15 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    ,,А БЕ ПИЧ..АМИ ТИ НА КОЙ ИСКАШ ДА СИ СЛУГА АКО НЕ ЗАПАДА..НА ИЗТОКА ЛИ ИСКАШ ДА СИ СЛУГА...МАЛКО ЛИ ТИ БЯХ ДА СИ СЛУГА НА ТЯХ 100 ГОДИНИ ..ЧЕ ОЩЕ ИСКАШ..А И КОИ СМЕ НИЕ ЧЕ ДА РЕШАВАМЕ НА КОЙ ДА СМЕ СЛУГИ..НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ ЗАПАДА..СЕГА ОЩЕ ЩЕШЕ ДА КАРАШ НА ЗИК ЗАК ПО ПЪТИЩАТА..ПО КОИТО ПЪТИЩА МЕЖДУ ДРУГОТО СЕГА И АСФАЛТ НЯМАШЕ ДА ИМА ВЕЧЕ..И ОЩЕ ЩЕШЕ ДА ПЛАЩАШ ПО 67 ЛВ ЗА ВИНЕТКА ЗА ДА КАРАШ ПО ЧЕРЕН ПЪТ...ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ОПЛАКВАЙ МНОГО ОТ ЗАПАДА..ЗАЩОТО АКО НЕ БЕШЕ ЗАПАДА..СЕГА ЩЕШЕ ДА ГОВОРИШ ЗА БЪЛГАРИЯ В МИНАЛО ВРЕМЕ....А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РАДЕВ..ПОНЕ ПО МОЕ МНЕНИЕ..ТОЗИ Е ТОТАЛЕН ИД=ОТ...ЗА МЕН ЛИЧНО ТОЗИ ЧОВЕК КОЙТО ТРЯБВА ДА ОБЕДИНЯВА НАРОДА..ТОЙ БУКВАЛНО ГО РАЗПЕРДУШИ..ТОТАЛНО..ТОВА СЕ ВИЖДА И ОТ ИЗБОРИТЕ..ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ ЗА КОЯ ПАРТИЯ ДА ГЛАСУВАТ..ЗАЩОТО СА ТОТАЛНО РАЗЕДИНЕНИ..ИСТИНАТА Е ЧЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ПО НЕАДЕКВАТЕН ПРЕЗИДЕНТ НЕ СМЕ ИМАЛИ..И АКО ТОЗИ СМЕШНИК ОСТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА..

    Коментиран от #27, #29

  • 14 гост

    4 4 Отговор
    Караманчева, че е президент.
  • 15 бацо тулупа съм

    8 10 Отговор
    И мен ме е страх да излезна срещу Радев, затова си лая от време на време по него. Не стига че пак ще ям дървото на парламентарните, ами и да стана за смях в директен избор срещу него, немам толкова дупце. По до-добре да ме прави за смях като си отворя остата!
  • 16 ГЕРБ

    4 8 Отговор
    Гнусен ПУЧ
  • 17 т-п трол гербав

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "waffen ss":

    За тиквоча говориш, нали! Точно такъв е! Затова и нико не го иска. Само ердога го кани да му търка гърба.
  • 18 Тиквата трепери от Румен

    11 10 Отговор
    В пряк телевизионен дебат летеца ще отвее тулупа като Миг 29 ято гарги..
  • 19 т-п трол гербав

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "waffen ss":

    Опа, нещо си в грешка. Първо още 2014 прецедента поско плиувналиев обяви прехода за приключил. Средователно от тогава на сам живеем в зряла демокрация, няма такова нещо "статукво" и няма как Радев да е човек на статуквото. И най-важното, от 2009 до 2021 12 г жт общо 14 члунство в ЕС ни управлява ОПГ между ГЕРБ и ДПС, вкл и при Орешарски. Не управлява Радев, че той да ни е докарал до дъното в цяла Европа, а не само в ЕС.
  • 20 Псевдоним

    7 1 Отговор
    Наистина ще е любопитно ако кандидатите за президент се избираха с жребий. Ще стане съвсем като в оня скеч на "Клуб НЛО", където подбраха Антон Радичев за министър-председадел, защото народът иска такива като него.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Хунтата направи много да увеличи цените на ток вода парно и хр стоки / след като слуша божков /това и през турскоробство не е ставало Но идва зима Ще се сетим за Луканов и видинов колкохубано ни беше
  • 24 бузю

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "waffen ss":

    ха вземи се определи - на кого е слуга Радев . На Путин или на запада ??взехте да си бъркате опорките , като вашия кратунко -дето комунистите убили дедо му , пък той самия си къта партийната книжка.

    Коментиран от #26

  • 25 Да не стане некоя Грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Майна, кви ги плещиш, от рано си се нашмъркал днеска май, а🥴
  • 26 Д-р Куин лечителката

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "бузю":

    Шизофренията му е пълна...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мунчо от банкя

    3 3 Отговор
    За герберскаОтрепка много на едро си се взел, чак с главни букви си научил как се пише...Господ скоро ще си подбира вересиите
    ... Дойде ви редът, колкото и силно нЕкои да ревЪт.... 🎃🎃🎃

    Коментиран от #34

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ":

    Подходяща кандидатура за президентския пост е Негово Високопреосвещенство† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ, ...и с Радев е свършено.
  • 30 ЧОБАНИН

    1 0 Отговор
    СУПЕР
  • 31 СУВЕРЕН

    1 1 Отговор
    ЕЙ ДРАСКАЩИ ТЪПАЦИ ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ЗОМБИРАНИ МАЛОУМНИЦИ
  • 32 СОДОМИТ

    3 1 Отговор
    ПРЕДСТАВИ СИ ЗЕЛЕН ПИНГВИН С ЧЕРВЕНИ БИКИНИ А ОТЗАД АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ /НАПРАВО ЩЕ СВЪРША/
  • 33 Фончо 1

    1 0 Отговор
    Аз, Бойко Борисов I, категорично заявявам, че ГЕРБ ще има кандидат за президент, въпреки, че още никой не иска да приеме номинацията! Имаме кандидат за вице - Деница Сачева, която е с перфектно образование! Завършила е със успех “среден” 3,25 престижната ЕГ в гр. Добрич и РабФак на Вселенския Туристически Колеж Маастрихт, който вече не съществува, но има и бакалавърска степен от ЮЗУ и магистърска от Библиотекарския Университет! Какво повече искате? Нашия кандидат за вице е в пъти по-познат и подготвен в сравнение с Диктатора Радев. Венсеремос!
  • 34 ФАКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мунчо от банкя":

    ..ПИЧ НЯМАМ НИЩО ОБЩО С КАКВОТО И ДА БИЛО ГЕРБЕРСКО....ГОВОРЯ ЗА ЕВРОПА..И ЗА КОНКРЕТНА ЛИЧНОСТ..ГРАМ НЕ МИ ПУКА ЗА ГЕРБ БСП ДПС ИЛИ КГБ..ВСЕ МИ Е ТАЯ..ГОВОРЯ С ФАКТИ..ДЪРЖАВАТА НИ СЪЖИВИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПА..ЗАЩОТО НИЕ БЯХМЕ ИЗЧЕЗНАЛИ АКО НЕ ПОМНИШ..ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ КОЕТО СЕ ПОСТРОИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ Е ОТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА..НЕ ОТ ГЕРБ НЕ ОТ БОРИСОВ НЕ ОТ РАДЕВ..А ОТ ЕВРОПА..ТАКА ЧЕ ДА ПЛЮЕШ ТЕЗИ ДЕТО СА ТИ ДАЛИ ЖИВОТ..Е МАЛКО ОТКАЧЕНО....А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА..АЗ ПАК ЩЕ ГО КАЖА..ТОЗИ ЧОВЕК ТОТАЛНО РАЗДЕЛИ НАРОДА..И НЕ АЗ ..А ТОВА ГО ВИЖДА ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК..И ПРОСТО ТРЯБВА ДА ПОГЛЕДНЕШ ИЗБОРИТЕ...ЗА ДА РАЗБЕРЕШ..КОЛКО ОБЪРКАН Е НАРОДА..НЕ Е НУЖНО ДА ГО КАЗВАМ АЗ..ЗА ДА ГО ВИДИШ..НЕ СИ СЛЯП ПРЕДПОЛАГАМ..ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЗА ПРЪВ ОТ МНООООГО ГОДИНИ НАСАМ..ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ НЕ БЕШЕ ПОКАНЕН НИТО ВЕДНЪЖ НА СРЕЩА ОТ НИТО ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР ...ТОВА САМО ПО СЕБЕ СИ ТРЯБВА ДА ТИ ГОВОРИ НЕЩО..ТОВА ЧЕ СИ ИМАТ НЯКАКВИ ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ С БОРИСОВ НА МЕН НЕ МИ ПУКА..НА МЕН МИ ПУКА ЕДИНСТВЕНО КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ..ДА НАПРАВИ НЕЩАТА ДА ВЪРВЯТ КЪМ ПО ДОБРО..ПОВЕЧЕ РАБОТА ПОВЕЧЕ ПАРИ ПОВЕЧЕ ЗАКОНИ И НАЙ ВЕЧЕ ДА СЕ СПАЗВАТ..ТОВА ИСКАМ АЗ..СЕГА ВЕЧЕ..ДАЛИ ИМА ТАКИВА КОИТО ДА НАПРАВЯТ ТАКОВА НЕЩО НЕ ЗНАМ..ЧЕСТНО КАЗАНО ИСКА МИ СЕ ДА ИМА..ТАКИВА.НО НЯКАК СИ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ МАЙ НОВИТЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ПОВЕЧЕ ВЛАСТТА ОТКОЛКОТО НАРОДА..А ТОВА ЧЕ СА УЖ СРЕЩУ ГЕРБ..И УЖ ЗА ПРОМЯНА..Е САМО ПРЕД-ТЕКСТ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ВЛАСТТА..НИЩО ПОВЕЧЕ..И ВСИЧКО Е ЕДИ
  • 35 ФАКТ

    0 0 Отговор
    И САМО ДА ВИ СВЕТНА ЗА ОЩЕ ЕДНО НЕЩО...ОТНОСНО ПРОМЯНАТА ЗА КОЯТО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СЕ СЛУЧВА..А НЯНА НИЩО ПОДОБНО..ЗА ОМРАЗАТА УЖ МЕЖДУ БОРИСОВ И РАДЕВ..СЕГА ИСКАМ ДА ПРОВЕРИТЕ СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА И ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ..ПРЕЗ 2017 РАДЕВ ГО НАЗНАЧАВА ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ В НК ЖИ.. А СЛЕД ТОВА КОГАТО ГЕРБ ОТНОВО ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ..ГО ОСТАВЯТ ПАК НА СЪЩАТА ДЛЪЖНОСТ А ПО КЪСНО СТАВА ЗАМ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР..АЙДЕ СЕГА МИ КАЖЕТЕ...ЗА КАКВА ПРОМЯНА МИ ГОВОРИТЕ..КОГАТО ПРИМЕРНО МЕН МЕ НАЗНАЧАВА БОРИСОВ..ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ НА НАЙ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ..А СЛЕД ТОВА ИДВА РАДЕВ И МЕ ПРАВИ МИНИСТЪР..ОППА..Я ПАК ПОПИТАЙТЕ РАДЕВ ЗА КАКВА ПРОМЯНА ТОЧНО ГОВОРИ..???..И СЛЕД КАТО ГОВОРИ ПРОТИВ ГЕРБ..ЗАЩО И ПРИ ГЕРБ И ПРИ РАДЕВ....ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА СИ СЕ ТОЛЕРИРАТ..НАЛИ УЖ РАДЕВ МРАЗИ БОРИСОВ..И ГЕРБ...А БОРИСОВ И ГЕРБ УЖ МРАЗЯТ РАДЕВ..ИНТЕРЕСНО..ХАЙДЕ СЕГА ПРОЧЕТЕ ПРИ КОГО КАКЪВ Е БИЛ ТОЗИ ХРИСТО АЛЕКСИЕВ..И ПОСЛЕ ПАК КАЖЕТЕ..ЧЕ БОРИСОВ И РАДЕВ СЕ МРАЗЯТ..:)..НЯМА ДА ВИ ПРИПОМНЯМ ЧЕ МАЯ МАНОЛОВА БЕШЕ НЯКОЙ И ПРИ БСП И ПРИ ГЕРБ...НО ГОВОРИ ЗА ПРОМЯНА..СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ХРИСТО ИВАНОВ....И КОГАТО СЕ ОСЪЗНАЕТЕ..И ПРОУМЕЕТЕ ЧЕ ОМРАЗАТА МЕЖДУ БОРИСОВ И РАДЕВ Е САМО ЗА ПРЕД НАРОДА..ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ Е РАДЕВ..ЖАЛКО ЧЕ СМЕ ЕДИН МНОООГО ПРОСТ НАРОД..И ВЯРВАМЕ НА ВСИЧКО КОЕТО ЧУЕМ..А НЕ СЕ ПОИНТЕРЕСОВАМЕ МАЛКО ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА..И КАК ЖЕСТОКО НИ БАЛАМОСВАТ..