Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 16:00 1 539 10

Нужен е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното

  • румен гълъбинов-
  • пенсионно осигуряване-
  • здравно осигуряване

Този модел ще създаде конкуренция между здравноосигурителните дружества, ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и до регулиране на цените им

Нужен е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нужен ни е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

Този модел ще създаде конкуренция между здравноосигурителните дружества, ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и до регулиране на цените им.

Така в здравноосигурителната система ще се оформят три стълба:

Първият е задължителното здравно осигуряване. Той гарантира ползването на основен пакет от здравноосигурителни услуги. Организацията и финансирането се извършват от структурите на НЗОК по сега действащата система. НЗОК продължава да бъде главен гарант на здравното осигуряване на населението и запазва своята водеща роля в системата на здравното осигуряване.

Вторият стълб е допълнителното задължително здравно осигуряване. Той има надграждащ характер и се осъществява чрез предоставяне на допълнителен пакет от здравни услуги. Организацията и финансирането се извършват от лицензирани здравноосигурителни дружества. Въвеждането на втори стълб в задължителното осигуряване е гаранция, че допълнителната задължителна осигурителна вноска ще покрива допълнителен пакет от здравни услуги, а не просто механично увеличение на осигурителната тежест.

Третият стълб е доброволното здравно осигуряване.

Най-важните обществени ползи от гореспоменатия модел са следните: конкуренцията между здравноосигурителните дружества ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и регулиране на цените им; ще се упражнява много по-строг контрол върху разходите за здравни услуги; ще се оптимизира мрежата от лечебни заведения, които работят по линия на задължителното здравно осигуряване; и най-важното - всички ние, осигурените лица, ще можем пряко да въздействаме върху политиката и пазарното поведение на здравноосигурителните дружества поради факта, че ще можем да избираме, съответно да се прехвърляме в здравноосигурително дружество, което предлага и гарантира най-добро обслужване.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха ясно

    38 0 Отговор
    Някой се подготвя за допълнителен грабеж на племето.
  • 2 KSH

    37 0 Отговор
    Пълни глупости! Ако е по подобие на пенсионното осигуряване,благодаря!
  • 3 Българин

    27 0 Отговор
    Дайте направо целите ни заплати да отиват в НЗОК или още по добре направо по сметките на мафиотите в бели престилки
  • 4 Мухаа,хаа!

    31 0 Отговор
    Нещо много отрано,започнаха да опипват почвата.И ако стадото продължи да преживя безропотно,ще го вкарат.Това е копипейст на пенсионната врътка.Отварят терен,за определен кръг,който да контролират милиарди. На практика,от първия стълб,ще можеш да стигнеш до джипи,да ти изпише рецепта.Да пази Господ,да не стигнеш до болница.Направо ни пробутват най бруталния модел в света- този зад океана.Предложенията са почти едно към едно,с тяхната система.Нямаш пари- навън( не те допускат вътре в болницата,още на регистратура) .Дори да си на носилка.Няма такъв филм- по спешност! Няма кинти,- навън .Има техни клипове в тубата- с носилка в двора.За да не гиберяса вътре.Че може да ги съдиш.Има клипове колкото искаш.Кое,колко струва.Ще ви настръхне козината.Най просто : първичен преглед: от 250$ нагоре.Само преглед.Операция на апендикс-25-30 хиляди $.Ако и това го допуснем,си заслужаваме робията.
  • 5 Абе,ще усетите

    20 0 Отговор
    Убавинята на капитализма.То не става отведнъж,че ако е вряла водата,ще изскочите от тенджерата. Бавничко,последователно! Но без отстъпване! Но това е. Няма мърдане! Първо ви вкараха джипита,и унищожиха поликлиники и здравни пунктове.Успоредно частни болници,аптеки,клиники.Но който хем ви одират кожата- по капиталистически,но цоцат от общата каца( социалистическия модел) ,от вашите вноски стотици милиони ,с мотива: Равнопоставено здравеопазване! И не питайте,защо не се изучават Е.Пелин,Йовков,Чудомир в училище.Че в техните разкази има и бирници( чси) има и продадени нивици,за да отърве болен, има и как " изучилия" за дофтор,не прощава и на баща си.
  • 6 Много е

    16 0 Отговор
    нахално, не се опитвайте, нямате представа какво ще ви се случи.
  • 7 жжжжжж

    9 0 Отговор
    всички ли плащат пенс и здр осигуровки ? ако е не защо ? какъв дял са от хората ? кой и как ще им плаща? длъжен ли е и до колко???
  • 8 Мерси Ни щъ

    10 0 Отговор
    Ако резултатът е както при частните пенсионно - осигурителни дружества - Мерси, Ни щъ! Посредните твърдяха, че искат 20 години да въртят едни кинти, а на 21-та казаха: "Пари нема, действайте!"
  • 9 Радикално

    3 0 Отговор
    Така и така внасяме всичко ваправо да си внасяме здравна помощ. Сигурно ще ни излезе по-ефтино и нема да се краде толкова. Тая наша здравна система и 100 стълба ще са и малко.
  • 10 безпартиен

    2 0 Отговор
    Ако средствата които внасям са на сметка която аз ползвам и се разпореждам,тогава може!Но сега аз внасям,а ползват тези които никога не са внасяли!Не прилича ли на комунизъм!?Просто всеки който внася-с лична сметка за разплащане при нужда от здравна помощ!А лекарите да вземат най после да се определят-дали са на работа в държавна или в частна болница,клиника!Някои "работят" на три-четири места едновременно!Богът Шива с многото ръце ряпа да яде!Нашите са факири!