Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 10:00 3 307 54

Путин формулира руската национална идея

  • боян чуков-
  • владимир путин-
  • русия-
  • национална идея

Руският президент предложи на Русия и света нов мироглед, описан със словосъчетанието „умерен консерватизъм“

Путин формулира руската национална идея - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди броени дни Владимир Путин произнесе своята поредна реч на пленарната XVIII сесия на Международния клуб „Валдай“ в Сочи. Тази година темата беше: „Глобално разтърсване – XXI: хора, ценности, държава“. Путин започна с нещо много важно и известно, което всички усещат интуитивно (и не само). Този свят, който познаваме от десетилетия, се променя. Промените не са само глобални, но в повечето случаи са системни.

Самият форум „Валдай“ е предназначен предимно за чужденци. Само една трета от него е за вътрешна консумация. По традиция анализаторите и коментаторите направиха опити да отгатнат в президентското слово иносказателни послания предназначени за тези, които не само слушат, но и „чуват“ полутоновете. Очевидно, че Путин не обича да сменя своето обкръжение. За годините, през които е на власт, го доказа. Това се отнася и за неговите текстописци.

Отново някои откриха в изказването на руския президент мисли на философа Николай Бердяев, на публициста Иван Илин и даже на писателя Антоан дьо Сент-Екзюпери. През 2005 г. швейцарският русист Феликс Филип Инголд обърна внимание, че тленните останки на руския философ Иван Илин са пренесени в Москва с личното застъпничество на Путин. Нещо повече. Преди 20-на години Иван Илин бе наричан „тайният съветник“ на Путин. По същия начин наричат и геополитика Александър Дугин.

В началото на своето изказване Путин направи реверанс към Китай, като нарече китайския народ мъдър и богат на мислители. Не пропусна да цитира и руския народ, който казва: „Бори се с трудностите с ум, а с опасностите с опит“. Разузнавачът Путин след 22 години във властта притежава и двете качества.

Путин констатира наличието на системна криза на съвременния капитализъм, породен от западната цивилизация. Според него настоящата глобална криза предоставя възможности, които не трябва да бъдат пропуснати. Нещо повече. Кризата е концептуална, даже цивилизационна. Руският президент формулира принципа на държавния суверенитет като абсолютна ценност в противовес на всевластието на глобалните транснационални корпорации, за които най-голямото зло са суверените държави.

Путин подчерта, че той, подобно на Си Дзинпин, не се отказва от Вестфалския мирен договор (1648), чиито принцип е „да се признае суверенитетът на всяка държава, който тя има над земите, гражданите и представителите ѝ в чужбина, както и отговорността ѝ за всякакви въоръжени конфликти на кой да е от гражданите или нейните представители“.

Руският президент предложи на Русия и света нов мироглед, описан със словосъчетанието „умерен консерватизъм“. Путин ясно заяви, че капиталистическата система преживява тежка криза. Според него тя е изчерпала своя потенциал за развитие и решаване на най-важните проблеми на населението на земята.

Путин заяви, че Русия се отказва да следва либерално-монетаристките постановки, които са родени и взети на въоръжение в САЩ и Западна Европа. По-ясно казано, всички търговско-икономически, финансови и военно-политически механизми, създадени след Втората световна война са престанали реално да функционират.

Позицията на Путин е логична. Неговата теза е, че ако Русия остане в досегашната парадигма на финансово-спекулативния либерализъм, то страната никога няма да създаде своя независима икономика. Само ще деградира и ще става все по-зависима от Запада. Либералният капитализъм изпомпва ресурси от Втория и Третия свят в полза на „развитите“ държави. В действителност Путин обяви идеологията, която се взема на въоръжение от Русия: „В предстоящия период на световно преустройство, чийто изход не е още известен, умереният консерватизъм е най-разумният мирогледен принцип“.

Русия ще заложи на свой собствен икономически модел, в рамките на който важна роля ще играе държавното планиране. Путин предупреди и транснационалните корпорации, които се опитват да подменят суверените държави, и си присвояват силово регулаторни функции, които са прерогатив на държавното управление. Нанесен беше удар върху „цифровите платформи“, които посредством социалните мрежи са узурпирали правото да „наказват“ и „помилват“ по свое усмотрение. Даже да налагат своя собствена цензура и да „развъртат“ личности и теми съгласно техните интереси. „Само суверена държава може да гарантира интересите на своите граждани“, подчерта руския президент.

През последните няколко години в руските проправителствени медии се прокарва внимателно идеята за умерения консерватизъм и нарастването на ролята на държавата и държавниците. Паралелно на тази „генерална линия“ върви критика на марксизма и той се представя като аналог на троцкизма. Путин критикува капитализма от леви, а не от десни позиции.

Руският президент избягва да говори за капитал, пролетариат и класова борба. Но дава да се разбере, че той се бори против несправедливостите, неравномерното разпределение на богатствата, задълбочаващото се неравенство и невъзможността на съвременния капитализъм да реши тези екзистенциални проблеми на обикновенните хора. Това е типичен лявоцентристки подход. Социалната доминанта е релефна претенция към капитализма, нейн признак.

На форума „Валдай“, който съвсем спокойно може да се нарече анти-Давос, Путин хвърли предизвикателство към либерализма и троцкизма. Руският президент даде заявка за световен лидер на антилибералния протест. Путин извади антилиберализма от световната маргинална среда и предложи той да се превърне в дневен ред на елитите. Това засега важи предимно за част от руския, но времето работи в полза на антилибералите. В редица страни се формират антилиберални ядра сред политическата и управленческата класа.

Валдайското изказване на Путин е знаменателно най-вече поради неговото фундаментално традиционалистко измерение. Редица коментари считат, че руският президент е тръгнал по пътя на Николай Бердяев. Но ако разсъждаваме дълбочинно, то по-скоро Путин взе на въоръжение генонизма. В случая става въпрос за великия френски философ Рене Генон (1886-1951) от град Блоа край река Лоара, който е родоначалник на интегралния традиционализъм.

В своята книга „Криза на съвременния свят“ Рене Генон прави оценка на човечеството в началото на ХХ век, който нарича „Тъмен век“. Той пише в цитирания труд: „Днес между хората на Изтока и хората на Запада, безусловно има пропаст и това се явява една от характерните особености на съвременния свят. И ако съвременния свят, а особено Западният, „демократичен“ свят попада напълно в раздел „плевели“, то това не е резултат на лична ненавист на Рене Генон към този паднал Запад, а естествена логика на неумолимите закони на сакралното време и сакралното пространство.

От „Кризата на съвременния свят“ на великия французин от Блоа става ясно: Русия може да избегне абсолютния край, към който неумолимо се приближава „съвременният свят“ само като се отдалечи от Запада. И това е фундаменталната теоретична постановка на изказаните от Владимир Путин тези на форума в Сочи.

Путин е единственият държавен глава и политически лидер, който се осмели да представи на света в суров вид своята визия за бъдещето на човечеството. Той съвсем честно си призна, че не може да прогнозира с достатъчна увереност бъдещето. Путин показа, че осъзнава съвсем ясно катастрофичната субстанция на събитията в днешния свят. Руският президент изказа просто, ясно и честно едно усещане, което имат интуитивно повечето хора, без да излиза от наратива на държавния глава. Путин убедено заяви, че ако Русия не тръгне по пътя на здравия консерватизъм, няма бъдеще.

Валдайската реч на Путин не посочи като краен хоризонт датата на президентските избори през 2024 г. Руският президент не даде дневен ред на бъдещите събития в Русия. Типичен подход на разузнавач, чийто план за оперативна работа е секретен. Руският президент изкопа дълбок идеен коловоз, по който ще се движи руската държавност. С каква скорост, предстои да видим!

Путин определи коловоза и по този начин определи профила на своя приемник. Неговият начин за избор на кадри е типичен за офицер от разузнаването. Подготвят се и се наблюдават 3-4 кандидати от неговото най-близко обкръжение. Естествено, без да знаят, че могат да седнат на президентското кресло в Кремъл. В последният момент се избира кандидатът, издържал всички проверки и тестове за вярност и лоялност към Русия до изборите през 2024 г.

През 2024 г. Путин ще даде път на своя избраник, който ще поведе руската държава по пътя, предначертан на Валдайския форум в Сочи.

Текстът е публикуван в infacto.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деймос

    66 8 Отговор
    Много силен световен лидер е Путин ! За първи път от 40 -50 години се говори за идеология ....Досегашното общество без идеология и ценности е тотално обречено..

    Коментиран от #10

  • 2 Тиквето 🎃

    5 28 Отговор
    Мене ме избра ! Аз ще съм Императора на Русия !
  • 3 Активист на БКП

    38 7 Отговор
    Володя е БОГАТИР !!!
  • 4 Ушанков

    11 49 Отговор
    отдалечаване от запада ама без запада денги нет, само с въоръжаване не се живее, требе и ляб и водка !!!!

    Коментиран от #21, #46

  • 5 ЕСССР

    54 4 Отговор
    Неолиберализъм-троцкизъм, комбиниран с джендъризъм и еко екстремизъм. Това е формулата на ЕС.
  • 6 пешо

    21 8 Отговор
    с малки бележки, включително относно съдържанието на понятието умерен консерватизъм, но иначе - добро антрефиле.
  • 7 Госあ

    39 6 Отговор
    Аплодисменти !!!
  • 8 Дани

    43 3 Отговор
    Семейство,Държава,Суверинетет....Бъдеще и Надежда.
  • 9 Госあ

    34 7 Отговор
    Съвсем скоро ще има нов паметник на страната освободителка в София ! Да го имат предвид любителите на бананата и седесарите от плодзеленчука ! Хахаха
  • 10 пак алабала

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Деймос":

    и други алабализми.
  • 11 Сандо

    24 6 Отговор
    Много интересна беше речта на Путин,а и отговорите на въпросите.В нея имаше кажи-речи от всичко:точно формулирани и изказани тези,малко мъгливи твърдения и такива,които търпят сериозна критика относно историческата им достоверност.И още нещо интересно и важно:той не каза нищо конкретно за бъдещето на Русия,а само общи приказки.Жалко е,че в съвременния свят са малко политиците като Путин.
  • 12 Стефан Петров

    42 5 Отговор
    Това е първото смислено нещо написано за Валдай у нас. Другите средства за масово оглупяване у нас не споменаха дори за този форум. На сайта на валдайския клуб има много интересни теми, които не дискутират или цитират у нас. Ние като американска колония дори вече не можем да четем на руски.Лошо, но както в много други области сме най-зле в Европа, така и опростачването на народа у нас и особено на неговия елит е на първо място. Еднокнижника Борисов е неговата икона.

    Коментиран от #49

  • 13 Нов хоризонт

    38 3 Отговор
    Това означава речта на руския президент. Идеята за безалтернативността на неолибералния модел за развитие, по който се развива западния свят приключи. За тези , които не одобряват неолибералния модел, без да се натрапва, Путин предлага друг модел "умерения консерватизъм" на силни национални държави.Концепцията на Путин слага ново начало в дискусията за бъдещето на света. Добре е че и у нас се намери автор, който обърна внимание на тази нова визия, която разтресе западния свят и предизвика бурна полемика.
  • 14 Watchdog

    29 4 Отговор
    Повечето от умозаключенията му не са израз на някакво новаторско гледище, а отдавна известни факти. Чест му прави че има смелостта да ги изкаже обаче. Така например е очевиден стремежът на глобалните елити за заличаване на националните държави... Заграбване на държавните суверенитети, силовото налагане на определен мироглед и правила за всички народи, без тяхното изрично съгласие, в много случай против тяхната воля...Процес известен като "хармонизация"... Този модел е разбира е добре познатата система на колониализъм в свържа опаковка, наречена "съюзи" където волята на мнозинството е подчинена на добре познатите от близкото минало колониални държави...нищо ново под слънцето...
  • 15 1234

    36 4 Отговор
    Трудно разбраха , че социализмът е по-добрата система .Сега съжаляват , че са пуснали аванта на запада и то за 30 години .Русия вече е направила своя избор и ще построи новия свят .Свят на справедливост , семейства , традиции , технологии и истинска медицина .Аман вече от инвеститори ,джендъри , борси , картели и измислени социални мрежи . На хората им трябва сигурност и надежда в бъдещето
  • 16 Путин

    22 2 Отговор
    Сега , първо всички суровини и стоки които са за износ се заплащат на Русия единственно и само в рубли , като курса първоначално се конвертира само в евро и после когато рублата стане силна ще бъде доминантна . Второ безусловен базов доход на всички руснаци . Трето , СЕМЕЙСТВОТО става отново градивна клетка на обществото , Четвърто , Православието е религията на Русия - БОГ с нас ! Има още много на засега 4 точки стигат
  • 17 Консервите са затворени и след това

    2 14 Отговор
    Отворени Умерено може да са загряти преди консумация на съдържанието в консервата
  • 18 Иван

    24 3 Отговор
    Путин е моя Президент !
    Няма такава гавра с човечеството от неолибералния западен модел .
    Давай Володя , направи Русия пак велика и ще се дойда да живея там
  • 19 Госあ

    29 2 Отговор
    Показателно е, че Путин и Си Дзинпин не присъстват на коктейла на простолюдието в Глазгоу.
  • 20 жжжжжж

    3 12 Отговор
    а каза ли нещо за базата и надстройката ? или вица за английската ливада?...
  • 21 Алкашок

    4 17 Отговор

    До коментар #4 от "Ушанков":

    Имаме си и водка имаме си и картошка
  • 22 Путин

    26 4 Отговор
    Русия има много злато . Достатъчно е само да се пусне нова емисия на рублата покрита със злато и всички активи на банката и целия запад ще клекне .Една златна рубла може да удари 100 долара без никакво покритие .Света не осъзнава мощта на Русия

    Коментиран от #25, #29

  • 23 Ами да

    14 2 Отговор
    Амиии... да. Съвременният културен марксизъм си е чисто и просто тюрлюгювеч от троцкизъм, джендъризъм и агностицизъм. Изначално анархизмът,комунизмът,марксизмът,болшевизмът,фашизмът,нацоналсоциализмът,либертарианството... са все идеологии произлезли от либерализма, пръкналсе напрактика с холандската,английската и френската революции. Марксизмът и икстеншъните му са Западно творение от Германия,Англия и Франция. В Русия икстеншънът на марксизма-болшевизма,беше изкуствено и насила насаден.
  • 24 тъжно соросче

    17 5 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 25 месечна заплата

    2 16 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    демек 2 рубли на месец,а?пари за картошки.а водката?

    Коментиран от #27

  • 26 На практика

    6 11 Отговор
    Добре говори Путин, но действията му показват друго. В много случаи повтаря едно към едно това, което правят сащисаните, но го фризира по руски.
  • 27 Путин

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "месечна заплата":

    Много е лесно , дори и 2 рубли да е заплатата , ако литър бензин е половин копейка или по-малко , всичко ще си дойде на мястото .
    Навремето в България всичко беше стотинки ако не знаеш и се живееше отлично защото хората имаха покупателна способност . Тока за месец е бил между 2 и 5 лева , водата 20 стотинки , телефона левче , а хората са вземали поне 150 лева заплата и това е като минимум .Навремето като отидеш до магазина една торба я пълниш за 5 -10 лв ,.Като сложиш , че всички услуги за били безплатни , смятай за какъв стандарт и покупателна способност става дума

    Коментиран от #33

  • 28 Прогрес

    8 5 Отговор
    Щом са преоткрили държавното планиране явно имат напредък..
  • 29 Путиаа

    4 10 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    И другарю златен какво ще стане газпром и останалите мега олигархий като ги приберат тия златни рубли за 2 години
  • 30 Ой путиааа

    4 14 Отговор
    Преди да се овлажнявате като четете разни клиширани и безмислени речи мислете малко
    Истината е във едно изречение..държавно планиране..чудно ми е обаче след като ги провали тия модел преди 30 години как ще го накарат да проработи..системната грешка не е в запада ето това става ясно от цялата реч
  • 31 Путин

    13 2 Отговор
    Ами нали затова ни запушиха устите с маските , защото объркаха света и вече две години се чудят какво да правят
  • 32 Ако преброим

    11 2 Отговор
    Откакто консерватизмът беше изгонен,наритан и анатемосан от либерастите ... светът не е видял нищо добро - революции и войни за налагане на либерастията във всякаквите и варианти - холандска,английска,американска,френска,младотурска,руски революции,китайска революция,американска,испанска,руска,унгарска,българска,гръцка,камбоджанска граждански войни,африкански и латиноски революции,износ в арабски държави на социалистически/демократически революции. Ако преброим убитите сигурно ща са над 500 милиона.
  • 33 на рейса с 4 ст

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Путин":

    е да де.имах монети по копейка от 1800 година в сребро. и кво от тва?една торба с 5-10 левеца пълниш тогава и с кво?с краставици от пазара,нали?иначе за да я напълниш се изискваха поне стоянка,или две,а хората ходеха на пазар сас самолета в източен берлин,понеже по еффтинко им лягаше,а?кратко беше това време,демек от ден до пладне.виж коментар 30 и пак се изкажи.
  • 34 1100

    17 3 Отговор
    Изключителна реч!До 10.11.1989 г.всички ученици изучаваха руски език.След тази дата,престанаха да изучават руски език,от младото поколение.Престанаха да изучават родният си език-БЪЛГАРСКИЯТ.Престанаха да преподават френски език.Започна изучаването и то неграмотно на английски език.И сега младите,говорят английски ,както българските цигани ,говорят на български,т.е. не знаят английски.И за речта на най-уважаваният Президент на цяла Русия,Вл. Вл. Путин-само ерудит, като него може да очертае как трябва да се промени света и да премахне неолиберализма, троцкизма,джендъризма и да се установи умерен консерватизъм. Путин е с много познания в областта на икономика, селско стопанство, медицина, в разузнаването/напълно естествено/,с последиците на джендъризма в тъпите сащ и пропадналата Европа,,унищожаването на суверенитета/България е колония на сащ и затова сме на дъното/,нарушаване на вярата/500 милиона са Православни по вероизповедание-това се умаловажава от сектите в сащ;сектите са 25/30, изключително престъпни,които зарибяват деца на 13/14/15 г. и под влияние на тях извършват престъпления-убийства, взривяване на търговски обекти, учреждения.Видно е ,че в нито една държава няма толкова силен,ерудит, християнин/Православен/,мислещ за своята Родина Русия ,като Президента Вл. Вл. Путин.Излишно е да коментирам тъпите сащ, противна Англия, евреите/без Бог ,/които управляват сащ/никога не пиша сащ с главни букви-не са достойни за главни букви/.Но на фона на този изкл

    Коментиран от #38

  • 35 Бамбука

    4 8 Отговор
    Всичко е "точно", но не мога да разбера кой им е пречил досега ? Колко години е на власт ?

    Коментиран от #40

  • 36 1100продължение

    12 2 Отговор
    Излишно е да коментирам тъпите сащ, противна Англия, евреите/без Бог ,/които управляват сащ/никога не пиша сащ с главни букви-не са достойни за главни букви/.Но на фона на този изключителен преглед от Путин ,на обстановката в света ,разбрах ,че България я няма на световната карта.Предателят и престъпникът Бойко Методиев Борисов, превърна България и Българите в колониаен народ,продаден, като ряпа на най-корумпираната страна в света ,/с 65% необразонани мързеливи негри и бели негодници/,сащ.Докато Русия,Империя,върви напред, а Путин я върна ,като фактор с който всички се съобразяват,ние Българите с 2000-годишна История,Азбука, Православие кретаме на опашката."Ум царува,ум робува, ум патки пасе."
  • 37 не може да бъде

    12 2 Отговор
    За мен беше удоволствие да прочета анализа на г-н Боян Чуков, който е многопланов и многопластов.Бих казал,че всяко изречение подтиква към размисъл по различни въпроси и това е свидетелство за ерудиция и информираност.Считам,че този анализ има важно значение и за нас българите,защото ни дава храна за размисъл-какво поведение и каква политика трябва да изберам.А ние сме малък,но прост народ!?И по-просто обяснение за казаното намирам в това,че за 20 г.под ръководството на Путин Русия се изправи на крака.Имат още много проблеми за решаване руснаците,но тенденцията е очевидна -Русия ще продължава да развива и усилва като държава с потенциала ,с който разполага-значи стратегията е избратна правилно.А в целокупния Запад виждаме развитие на криза ,която набира сила като торнадо/или тропическа буря/-преди всичко заради идеи ,лишени от здрав разум!?
  • 38 с 4 ст на рейса

    1 9 Отговор

    До коментар #34 от "1100":

    ти нарочно ли написа Умаловажаване с У,демек да не се познае кой си,или машинальна сделал ашибка.

    Коментиран от #44, #51

  • 39 Реч на годината

    3 12 Отговор
    Същите работи ги повтаряха и през 70 години в разгара на виетнамската война..как запада е експлоататор на 2-3-5 свят и как капитализма не работи..като цяло речта е признание че не могат да създадат работеща пазарна икономика която да генерира растеж и ще си карат както я знаят със научен комунизъм..

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Ум царува

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бамбука":

    Някои хора, които са достатъчно самокритичниуспяват да се поучат от грешките. Но путин има един добър пример от съюзната си държава Беларус. Не забравяйте за Лукашенко.
  • 41 да де

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "Реч на годината":

    ама ся кат понапрайха парички от износа на суровини и намдълмъръбийш.пак госплан и прочее алабалистики,както някога кат бехме ученици в по-долните класове.А,а,а...тамън по Виетнамската война.Кво ли ще стане,когато петролът бъде окончателно заменен от новите енергоносители?

    Коментиран от #47

  • 42 Стефан Петров

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Реч на годината":

    Вчера САЩ, вече за втори път, признаха Русия за пазарна икономика. Това го направиха и други страни. За твое сведение.
  • 43 Стефан Петров

    8 1 Отговор
    За сведение на всички. В Русия има два сайта, публикуващи ежедневно чужда преса в превод, като след всяка статия са публикувани и мненията на читателите по статията. Мненията за речта на Путин са преимуществено положителни. Не са малко и хората, които одобряват тази реч, или направо заявяват,че мислят за преселване в Русия.
  • 44 Много

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "с 4 ст на рейса":

    глупаво се заяждаш. Всеки може да се обърка или сгреши. Важното е смисълът на написаното, а той е голям. За разлика на повърхностното ти драскане на заядлив трол. Това е характерно за соросорианските продажници. Жалки сте.
    Направи ми много добро впечатление повечето смислени коментари, което води до надежда и вяра, че имаме потенциал и бъдеще като народ. Вярно е, че доброто идва бавно и бързо го губиш ако не го пазиш и грижиш за него. Но това го прави още по - ценно и мотивира истиските хора да го пазят и развиват.

    Коментиран от #53

  • 45 Риналдю

    2 9 Отговор
    Навремето Бай Тошо така "обогатяваше" световната политическа мисъл със своите "тезиси",които след това масово се използваха за тоалетни нужди.Така и с "речите" на Путин.Нищо ново под слънцето.Десетилетия наред се тиражираха подобни "мъдрости" по времето на Соца.И в СССР и съответно надолу по веригата в неговите сателити,клакьорите на комунделската зараза неуморно тръбяха,как "загниващият капитализъм" почти е пропаднал,само още малко,едно усилие и...Капитализма продължава да "гние",а СССР и системата която олицетворяваше и крепеше,отдавна изгниха.Същото ще се случи с глупостите на Путин и с Русия.
  • 46 А газ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ушанков":

    А газ дали си имате на Запад...а кюмурец, щото нещо оревахте орталъка.
  • 47 От кои по - точно

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "да де":

    От ветАро, слънцето или приливО на Океана.
    Кажи Тунгберщайн, не се стеснявай .
  • 48 другарят

    3 0 Отговор
    Аз мисля че новата идеология трябва да бъде смес от здрав консерватизъм със здрав социализъм приложен към отделните държави да се формира на основата на местните традиции и религия!
  • 49 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стефан Петров":

    Браво Стефчо,кратко и ясно.Само че опостачването и егоизма на политическия елит е безнадежно.Антиваксерите и задкулисното им насъскване от такива мили доброжелатели,като Америка за България,Отворено общество и агресивния атлантически кучкарник на Соломон Пасито,подкрепени от още по агресивни боклуци,тип Меглена Кунева,Слави и Еднокнижника,задължително ни водят към дъното.Язък за хубавата територия.
  • 50 Търновец

    1 0 Отговор
    На здоpовя товариши!
  • 51 коментар 38

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "с 4 ст на рейса":

    Глей ся как си го постнал коментара си 34.Писа за руски.После отведнъж прескочи на български(ят).Възмути се от това,че хората не моопишат.То би предположило ти да умееш -безгрешно де.Иначе квостаа?Раздразни се от сам себе си,така ли?Общо взето правописът издава известна култура,не чак толко висока де,ама поне в известна степен.Често ти срещам постите в различен ник-и тука и в медиапула.Правиш едни и същи грешки(почти незабележими) в правописа.Иначе тва,че харесваш руски,не значи,че и другите задължително кат теб требува да го харесват,нъл тъй.И кат са го премахвали тоя руски от учебните занимания ти къде беше бе,да скочиш и защитиш руския си,преди 30-тина години,а ся си залаял кат куче на месечина.

    Коментиран от #52

  • 52 тоя коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "коментар 38":

    беше за 44-тия
  • 53 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Много":

    виж коментар 51.
  • 54 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВСИЧКАТА ГАДОСТ НА СВЕТА СЪЩЕСТВУВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАЛИЧИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ --ПОДВЛАСТНИ НА ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ - С ДОМИНИРАЩИЯ ДОЛАР !!! ЕЛИМИНИРАНЕТО НА ДОМИНАЦИЯТА НА ДОЛАРА И ЧАСТНОТО БАНКИРАНЕ --ЩЕ ИЗДИГНЕ СВЕТА -НА НОВО НИВО !!!!!!!!!!!