Last news in Fakti

6 Декември, 2021 10:00 12 707 172

Историк: "Несъстоятелно е да се твърди, че македонският език и нация са изкуствено създадени"

  • северна македония-
  • българия-
  • историк-
  • история-
  • ес-
  • македонска нация-
  • македонски език-
  • димитър атанасов

Проблемът със Скопие е резултат от тоталния отказ на поредица български правителства да формулират държавна политика, адекватна на новите реалности

Историк: "Несъстоятелно е да се твърди, че македонският език и нация са изкуствено създадени" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настоящата парламентарна палитра е натоварена с огромни обществени очаквания. Народното събрание вече проведе първото си заседание. Едно изглежда на този етап сигурно – популизмът все още доминира, а воля за демонтажа му не е налице.

Темата за отношението на България към югозападните съседи е разположена в най-болезнената зона на колективното ни въображение. Помиряването с миналото е неизбежно. То минава през горчивото осъзнаване, че вкаменяването на неговите образи е капитал, който политици умело обръщат в частен интерес. Проблемът със Северна Македония е резултат от пълния отказ на поредица български правителства да формулират държавна политика, адекватна на новите реалности. Ако преди век в някои зони на областта Македония са живели българи, то днес те са само няколко хиляди. Ако преди столетие българската книжовна норма е включвала говорите, употребявани чак до Корча в Албания и Южно Косово, то днес има литературен македонски език, създаден, подобно на българския, в академия на науките. Книжовният език не е взет от терена, а е конструиран по научен път. Важи за всеки книжовен език.

Примери от Европа

Норвежкият език получава своя литературна норма едва през ХХ век. Той е съвършено разбираем за датчани, чиито език има доста по-дълга история, но това не поражда поводи за подигравки, подобни на българските спрямо македонския език и неговите носители. Италианци и испанци също се разбират без нужда от превод, но комшийски свади за това кой е по-легитимен наследник на някогашния език на Римската империя няма. Същото важи и за македонската нация. Подобно на всяка друга, тя е факт и няма нужда от височайше благоволение от когото и да е, за да започне да съществува пълноправно. Доводът за нейната изкуственост е несъстоятелен – общностите са плод на консенсус между членовете си, не са природно явление.

Още сме в плен на национализма

Разказът за националната история, предназначен за широка обществена употреба, у нас не търпи почти никакво развитие. От учебниците беше премахната блендата "марксизъм-ленинизъм", но национализмът – явен или укрит – продължава да определя историческите знания на младите. Площадът и медийната среда усилват тези гласове. В политическото говорене омразата към комшиите не се смята за неприлична. Заставането срещу национализма е равносилно и на съпротива срещу определени политически субекти, които, ако не приемем монопола им над процедурите по получаване на български паспорти, то няма как да отхвърлим господството им над въображението на гражданството чрез фигури като българския характер на голяма част от териториите в съседство и величието на България и българите извън времето и пространството.

Днес за 5 от 7-те парламентарно представени сили затрудненията в отношенията между съседите се оказаха маловажни. Водещите политически субекти избраха изобщо да не засегнат темата в речите си при откриването на новия парламент.

Едва шестата подред наруши това мълчание. Прочее, Христо Иванов превърна темата в своя традиция. Той начена и предишното Народно събрание с идеи относно неотложната нужда от положително решение на българо-македонския блокаж. Надеждата беше мимолетна. Днес и той се присъедини към настояващите за спазване на онова, което в очите на обществото представлява „българска историческа истина“. Зад този похват би могло да бъде прочетен и популистки нюанс. Коалицията, обвинявана в нездравословни залитания към Запада и в готовност да подмени националния интерес с този на външни сили, дава гаранция на разтревожените граждани, че българщината ще оцелее. Знанието няма националност. Подобно на науките за природата и математиката, историята също се подчинява на общоприети логики.

Подменят се фактите с овехтели понятия от преди век

За Костадин Костадинов от „Възраждане“ Северна Македония е „втора българска държава“. Схващане, чиято актуалност отпраща към края на XIX и първите десетилетия на XX век, ала няма нищо със съвременността. Днес в държавата със столица Скопие живеят преимуществено македонци. Подмяната на този факт с овехтелите разкази от преди столетие представлява политически капитал, който партията и лидерът ѝ използват и видимо няма да се откажат от неговия популистки потенциал.

Историческите знания трябва да се обновяват. Това не е факт и в голяма част от университетските лекционни курсове – националистическата гледна точка господства и в зоната на академичното знание. Необходимо е да осъвременяваме и политическите си разбирания. След като досегашната позиция доведе до задънена улица, промяната е наложителна. Популисткото прилепване към елемент от обществените очаквания не е довод за настояване в доказано вредна и за двете страни посока. Несъмнено нужна е промяна в смесената историческа комисия – както в концепцията ѝ, така и в личния ѝ състав. Свободата на изразяване налага да признаем, че историческият разказ като такъв не подлежи на регулация. Можем да договорим в най-общи контури само този в учебниците. С готовност да реформираме поне част от отживелиците в българските читанки. И с експерти, съзнателно причастни към подобен цивилизационен избор: историята се развива редом с обществото и мисленето ѝ като свещена крава причинява блокажи.

Липсва разбиране за това, че агресията е неприемлива

Миналата седмица постоянният представител на България в ЕС Румен Александров даде да се разбере, че разделянето на С. Македония и Албания в преговорния процес изглежда приемливо решение. Онзи ден президентът на Албания Илир Мета реагира положително. Тази фактология сочи, че българската страна не търси решение за снемане на преговорното вето. Напротив – усилието за освобождаване на пътя на Албания изглежда като подготовка за дълготрайна криза със Северна Македония. Истинският проблем – ако погледнем в по-голяма дълбочина – е липсата на обществен консенсус относно неприемливостта на агресията. Насилието е видим обществен проблем, а отказът да се занимаем с него го нормализира. Превръща го в елемент от нормалното, от правилното. Когато политическата власт не се съпротивлява, когато лидерите се отказват от ролята си на пример за гражданите, поемайки риска да загубят всенародната любов, тогава друго не ни чака, освен преход от криза в криза. Примерът със Северна Македония го доказва.

Димитър Атанасов е завършил история в Софийския университет, специализирал е в Сърбия, Гърция, Албания, Косово и Русия. Изнасял е лекции в СУ, ЮЗУ и НБУ. Автор е на изследвания в областта на балканската история и на употребите и злоупотребите с разказите за миналото. Понастоящем работи в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН.

Автор: Димитър Атанасов


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 157 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    177 6 Отговор
    Да бе, ей така са дошли от Луната макетата :)
  • 2 Империята на злото

    102 9 Отговор
    Ние създаваме народи и нации.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Aleksandar

    195 9 Отговор
    Дa, cъceдитe ни имaт прaвo нa caмooпрeдeлeниe - мaкeдoнcкa нaция, нo тя e cъздaдeнa oт тeхния бaщa мaршaл Титo cлeд Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и тo пo Кoминтeрнoвa рeцeптa. Cлeд кaтo имa нaция, трябвa дa имa и иcтoрия. A имaт ли тe иcтoрия - имaт чaк cлeд вoйнaтa. Нeкa дa изяcним кaквo oзнaчaвa oбщa иcтoрия.
  • 5 Омм

    123 18 Отговор
    Българите са първичен народ, всички други европейски народи са изкуствени образувания
  • 6 haha

    239 9 Отговор
    Поредния платен предател. И австриците говорят немски, но не са тръгнали да го отричат.

    Коментиран от #85

  • 7 Иван

    151 12 Отговор
    Няма македонска нация, както няма украинска, тайванска, пакистанска, канадска и американска!

    Коментиран от #11, #45, #118

  • 8 За сведение

    180 9 Отговор
    На такъв се казва "историчар", не историк.

    Този (димитър атанасов) има cv, а не автобиография.
  • 9 Пфу

    91 4 Отговор
    Новите реалности на камъка от Битоля
  • 10 гадно

    179 5 Отговор
    DW да си гледат в канчето. Примера с норвежците е крайно неподходящ те не крадат езика и историята на другите и нямат такива претенции, докато макетата се самозабравят в стремежа си да се докажат, че са нещо повече от решение на Коминтерна.
  • 11 Българин

    70 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Всички европейски нации са изкуствено създадени.
  • 12 случаен

    170 5 Отговор
    Поредният измислен и купен историк.Пълно е с продажници и изроди.

    Коментиран от #16

  • 13 Не чети

    124 6 Отговор
    Безмислено е. Сауроман веле агитация. Дебилно и престъпно е да се публЕкуват такива статийки. Плюете си на лицето.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 предател

    145 6 Отговор

    До коментар #12 от "случаен":

    И този историк се води българин...за зелени долари продаде историческата истина и родината си. Макар че те соросоидите нямат родина, те като чуят държава и нация, лошо им става.
  • 17 Госあ

    17 59 Отговор
    Започна се, съвсем скоро ще се приключи и ще останем без история. Така трябва.

    Коментиран от #112

  • 18 Дааа

    101 4 Отговор
    Дойче веле и димитър атанасовСКИ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТВЪРДО НЕ

    100 3 Отговор
    Статията е типичен бълвоч в стила на нашите демократи, бивши комунисти. Не спират да упрекват комунистите, за които работеха, че са предали Македония, удобно премълчавайки, че разделението и катастрофите започват още след освобождението, вкл.и благодарение на болните амбиции на Фердинант. И се надяват че никой няма да забележи как след 90-та подължиха същата политика на разделяне от Македония, но този път по нареждане на новите им западни господари. А кой ви позволи савостоятелно да взимате решение че няма да се борим за Македония?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Зайо Байо

    114 1 Отговор
    Оф, аман от хрантутниците на Дойче Веле. Толкова ли не могат да си намерят някаква достойна и смислена работа!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТВЪРДО НЕ

    63 5 Отговор
    Трябва да убедим западните колонизатори ЕС и САЩ да сменят сърбоманската върхушка и да сложат българи в Македония, с соито ще се разберем за историята и личностите. Междувременно да приемем закон, че само народното събрание може да позволи преговори на Македония за да си измие ръцете правителството ни пред западния натиск.

    Коментиран от #39, #66

  • 26 Ще има и още

    76 3 Отговор
    Плурализъм на мненията по принцип е полезно нещо. Когато говорим за Балканите обаче нещата както във всичко имат собствена специфика. Подобна публикация, оспорваща водената държавна доктрина по даден въпрос, няма да видите нито в македонска, нито в гръцка , турска или сръбска медии. А ако случайно излязат, то автора и редактора ги чака уволнение , а в някои случаи и съдебно преследване. Срещу България се води същинска война , и както във всяка война няма никакво значение на чия страна са правдата и истината - това че бяха на страната на България през 1913г. помогна ли с нещо ? Водещ е държавния интерес и съседите ни твърдо се придържат към този принцип, кога ли и тук в България ще ни уврят главите за това ?
  • 27 комунистче

    71 3 Отговор
    забележете, че и този историк, и учен, и Илхан Кючук, от ДПС, дето е съговорник и душеприказчик на македонските медии, и двамата са на българска заплата
  • 28 Хан Сол

    22 15 Отговор
    Не им сакам ни чукарите ни охридската локва. А само да си вземат Александър Велики и Гоце Делчев Но друго от историята ни да не Барат
  • 29 Жорко

    83 3 Отговор
    Историкът да си прегледа сведенията за Норвегия. Там има два езика: Bokmal и nynorsk(Ново-норвежки). Предлагам македонците да си кръстят езика ново-български или ново-балкански.
    Истината че единствената агресивна страна е С. Македония, фалшификацията на история, агресията с/у българския етнос породена от Титовизма.
  • 30 Ще има и още

    36 0 Отговор

    До коментар #24 от "Янис":

    Ха ха, много добре ползваш славянската писменост като за грък.
  • 31 ТВЪРДО НЕ

    50 2 Отговор
    И бих казал че както се е сручило едното: да се раздели Македония от България и да се насади в главите на населението че не са българи, така може и обратото да се случи. Въпрос на политика е.

    Коментиран от #170

  • 32 Aleksandar

    76 3 Отговор
    Общата история това е българска история. И не може да я делим. Ние не можем да делим това голямо и много важно въстание - Илинденско-Преображенското. А те казват - дайте ни Илинденското, ето ви Преображенското. Представяте ли си?!

    - Значи и въстанията минават в пазарлък - аз на тебе, ти на мене.
    - Как ще правим пазарлък? - та тук става въпрос за морален дълг пред нашите предци

    Коментиран от #171

  • 33 Човека Коза

    72 4 Отговор
    г-н "сръбско мекере" Атанасов, Македония е българска!
  • 34 ТВЪРДО НЕ

    58 4 Отговор
    Разбираме, че агресията на сърбоманите спрямо България и българите в Македония е неприемлива. Разбираме че се подменят факт, изопачават се исторически събития, крадат се исторически личности. Разбираме че макетата са в плен на болния си измислен назионализъм.
  • 35 Авторът

    81 5 Отговор
    Специализирал в Сърбия? Това е достатъчно! В Северна Македония имало само няколко хиляди българи! Българската наука фалшифицирала историята и фактите, и нито дума за наглото фалшифициране на исторически факти, на културни паметници в съседката ни. Което е доказано! Македонският език не бил изкуствено създаден. Доказано е точно обратното, кога и кой го е наложил. България трябвало да промени учебниците си, а не Северна Македония! Прав е само в това, че политиците ни имат огромна вина за сегашното положение. И услужливите ни страхливи историци.
    Е, браво български сине! Заслужи си сребърниците!
  • 36 Случайно ли е?

    53 4 Отговор
    Това да не би да е подготовка на общественото мнение за промяна на позициите ни спрямо Северна Македония?
  • 37 Todor

    47 2 Отговор

    До коментар #24 от "Янис":

    Продължавай да ни мразиш,ако това ти доставя удоволствие.Надявам се някой ден да престанеш и да свикнеш с мисълта ,че български народ е имало,има и ще има.И е по-добре да се научиш да живееш в мир и разбирателство с нас.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Така трябва

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "ТВЪРДО НЕ":

    само че дали ще стане.За американските бази защо не го направиха?.Та и сега така ще стане.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ще има и още

    36 3 Отговор

    До коментар #15 от "Янис":

    След войните на Александър Македонски , обезкървените южни Балкани са заселени от мургави индивиди от северна Африка и Мала Азия. Тъй като не са нашественици, а са разселени от самата държава, то същите асимилират елинската култура и писменост - казано иначе - ясно е че макетата са узурпатори на история но е и много спорно до колко и днешните гърци изобщо имат нещо общо с древната Македония.
  • 42 Aleksandar

    55 3 Отговор
    И сега какво - да седне Комисията да преговаря чий е Гоце Делчев. Та това е кощунство! Той се е самоопределил приживе. Те да си се самоопределят каквито искат, но нека да знаят, че помакедончват костите на своите предци. Това е драмата. Посланик Георги Спасов от края на 90-те години рече: „Аз съм македонец!“ Ами добре, но се оказало, че неговият дядо е участвал в Тиквешкото въстание през юни 1913 година - това е българско въстание на македонските българи срещу новия сръбски режим във Вардарска Македония. Тогава му казах: „Вижте, вие се наричате македонец, но драмата ви е, че вашият дядо и българин“. Ето това вече стига до патология понякога.

    Коментиран от #75

  • 43 !!!?

    13 8 Отговор
    Говорит Москва : Кримнаш !!!?
  • 44 Жалък човечец

    54 4 Отговор
    Да можеха да чуят всички загинали за Македония българи този историчар-сърбоман! От гробовете си щяха да скочат и да го погнат!

    Коментиран от #51

  • 45 !!!?

    9 29 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Няма руска нация, защото няма държава Русия, но държава Македония има и ние сме първите които я признахме !!!?
  • 46 gosho

    50 2 Отговор
    Те и черногорци/монтенегро си имат собствен език. Никой не им иска езика. ИСТОРИЯТА! Това пречи. Не може като Украна да кажеш, че Киев не е бил руски. Не може да говориш и пишеш, че Самуил не е българин. Ами тогава Македония е била област във Византия вероятно, и такава държава е нямало. За да бъде Самуил МАКЕДОНСКИ ЦАР, трябва да има Македонска Държава. Такава се създава едва през 20-и век. Това е положението.

    Коментиран от #53

  • 47 123

    48 1 Отговор
    Има истор. факти.ФАКТИ!През оная работа ми е за " новите реалности" на тоя безродник атанасов.
    Две маке боклучета са студенти е УНСС заедно с мой познат.Та тези недоразумения твърдяли пред бг. колегите си ,че софийско поле са макета ,но татарите им промили мозъците и станали "българи"!?!?Т.е утре може и да водим преговори с автора на статията ,и разни историчари,въобще имало ли е България някога..
  • 48 Го4о

    48 1 Отговор
    Дойче Зеле може ли да докаже: "Как по "естествен" път е създаден езика на СРМ, който много съвпада с пиринското наречие от българския език"!?!?!? (,DW кажете кой Ви финансира)

    Коментиран от #86

  • 49 C3P0

    10 1 Отговор
    Напоследък говорят само на джаваскрипт и С+.
  • 50 русофил

    7 12 Отговор
    =туркофил
  • 51 Ще има и още

    28 1 Отговор

    До коментар #44 от "Жалък човечец":

    Няма как - ще разчитаме на тези от гробовете да станат и да го погнат. Като няма кой друг.....
  • 52 Шприц ми

    5 1 Отговор
    Я яшнела
  • 53 А Василий българоубиец

    29 3 Отговор

    До коментар #46 от "gosho":

    е 11-тият император от династията на македонците! И по Вардара учат че било гражданска война!
  • 54 сегаилиникога

    34 3 Отговор
    Какво ми се правят на интересни след като е ясно като бял ден че това е развален български език и е като област на България само че откъсната изкуствено след 1 св.война а после след 2 св.война ! Все едно шопите или тракийците и мизийците да кажат че поради различното си наречие меко или по твърдо са други народи ..?!! Но сърбите с помоща на ссср и коминтерна че и нашите предатели комунета сътвориха това чудо на балканите ,,македония,, като отделна държава че да не би да станем много велики и силни на балканите ! И сега се чудят братята македонци каква глупост да измислят ослепени от този факт че сърбия ги е омагьосала с глупостите на самостоятелна история и държава с което успешно подрива нашите брадски чуства които са били винаги силни до преди да ни освободят братушките за които да разделят и владеят е стил и метод на политика още от по миналия век - справка Ал.БАТЕНБЕРГ и неговата детронация от Руския цар Александър3! Хубаво е да четете исторически документи и книги а не само учебници които са бедни на пълна и достоверна информация! Да живее международното положение! пишеха едно време нашите новинари в вестниците.
  • 55 Гошо

    36 1 Отговор
    Историята е Българска, а те както иска да се наричат и на какъвто и език да пишат. Но в Европа трябва да зачиташ всички и да не ги делиш и репресираш това не им увура на Сърбогъзите или както се наричат Историчари
  • 56 Грогу

    52 1 Отговор
    Повече от 1000г . в България се раждат българи , в Сърбия , сърби , в Гърция , гърци . Само в така наречената област СМакедония, бълг. население за 70-80г. взе , че мутира в македонци . Автора на тази статия, трябва да бъде разследван като сев.македонскии шпионин и обвинен в предателство . Рашков да си свърши работата и да поиска сметка от всички платени шпиони и лобисти на двете ни съседни държави , изключвам Сърбия , Гърциия и Румъния .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Блюдолизец платен

    49 1 Отговор
    предател!!!!! А езика на омразата, а празненства и антибългарски манифестации на чудовищно фалшифицирани факти - като "освобождението" на Скопие например ....!!! Ще ми цитираш северните народи ... та те признават общата си история, минало, някои от тях са двуезични манипулаторче гадно!!!!А какво е туй чудо маке, откъде се пръкна, кой научен институт създаде тоя език, може би ЦК на КПСС и сръбските удбаши за теб са научни???!!! Може и да има македонец в средновековието, сигурно има и това е юрода превел византийците в гръб на Самуиловите войни и втория си ти нихилисте ...!!Така че скрий се в дупката си и те си навличай омразата всенародна, ходи пак в Москва и Белград на специализация, както досега си бил най вече там, само така ще осребриш юдовщината си!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тапата

    32 1 Отговор
    Започна се! Обработката на съзнанието ни ще продължи до пълната му ПРОМЯНА!
  • 62 595

    30 1 Отговор
    Всяко стадо си има мърша. Българска поговорка.
  • 63 Перо

    41 3 Отговор
    Тоя джендър е взаимствал всичко от Мицкоски! СУ трябва да се закрие или му се спре изцяло държавната издръжка,защото отдавна не е център на науката,а ционистко,неолиберално сборище,целящо да разлага устоите на държавата. Рейтинга му е паднал много под ТОП 800. Професорските титли се дават на тон! Кога Норвегия и Дания са били една държава? И аз разбирам сръбски и руски,но това не означава,че сме били един народ и няма спорове за езика майка. Абсолютно некомпетентен и необразован автор на статията с анти-български характер,внушаваща измислена историческа истина! 5 пари не давам за сегашните,измислени и тъпи “професори”!
  • 64 абг

    41 2 Отговор
    И тоя "работи" в БАН и народа му плаща заплата, така ли ?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Аватар

    38 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТВЪРДО НЕ":

    Противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес,на 06.09.1885 г.Източна Румелия се обединява с Княжество България.Същите велики сили сега не разбирали мотивите на България???!Отнемането на територии населени с българи тогава е причината за днешната ситуация сега.Чудя се,ще се намери ли български политик,който да им го каже в прав текст,а не на езика на дипломацията.
  • 67 Владо

    7 29 Отговор
    От Ямбол съм, т.е. далече от западния диалект. Не разбирам всичко, казано от македонски граждани,по тв! Знам, че умишлено не пускат превод за да докажат,че имат същия език... Няма да споря, но в Източна България зората не всичко разбират! Затова превеждайте!!!

    Коментиран от #111

  • 68 Гочо

    40 2 Отговор
    Абе,маймун..защо БГ да търси нещо когато това нещо е историческа истина...Напълно изкуствено създадена Югославия и Македония...има документи,но Някой не иска да ги прочете....Вето...
  • 69 cornholio

    16 3 Отговор
    Луно! Земьо македонска!!!
  • 70 Хаха

    34 1 Отговор
    Фактите обаче говорят друго господин историк ...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 КонТрол

    44 1 Отговор
    Тоя майкопродавец дето е написал това незабавно да бъде уволнен от БАН

    Коментиран от #99

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Трак

    36 2 Отговор
    Вова бъди мъж, както Хрушов е дал Крим на Украйна, така и Сталин е дал Македония на Тито. Грешките на историята трябва да се поправят... иначе ще горите в пъклото. Върнете ни Македания...
  • 75 ще има и още

    20 3 Отговор

    До коментар #42 от "Aleksandar":

    За безочливи фалшификатори няма проблем - Тиквешкото въстание се обявява за македонско ( както отдавна вече се е случило отатък Гюешево ) и драмата на господина с дядо му се решава от самосебе си
  • 76 Aleksandar

    36 1 Отговор
    Ние сме известни като послушни йесмени и ако от Брюксел се опитат да наложат каква да е позицията ни за Македония - какво правим?
    - Всеки трети гражданин у нас има бежански корен, а всеки пети има корени от Македония. Не може да им позволим. Ако политиците ни дръзнат да направят това национално предателство, аз ще ги пратя в компанията на Георги Димитров и на коминтерновците.

    акад. Марков
  • 77 Съдията Дред

    38 2 Отговор
    Това не е историк, а историчар, като тея от Македонската академия на науките и изкуството, съкратено. мани, мани. Според него, македонската нация е възникнала съвсем естествено след решението на Коминтерна, и под вещото ръководство на Югославската комунистическа партия и маршал Тито. Щото алтернативата е била югославските лагери на смъртта, в които са загинали над 10 000 българи.

    Коментиран от #79

  • 78 арбитър

    5 37 Отговор
    Авторът е абсолютно прав. Това е реал;ността и трябва да живеем днес, а не в миналото. Всичко друго е политиканстване.

    Коментиран от #97, #147

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 дядо ти

    35 2 Отговор
    Няма македонски език, това е наречие, щом го разбирам значи е Български език. В България има доста наречия, даже не им разбирам всичко. И да се разберем, Българската история не си е даваме. Не трябва да сме великодушни защото, даже и Македония е Българска.

    Коментиран от #81

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Това са реалностите, уви

    6 30 Отговор
    Никой не иска да е българин има ли друга възможност. Дори българите в България имат ли възможност за нравят същността си. Над 3 млн вече имат втора родина и децата им се казват Крис, Никол, Ричард Георг и кой знае още как. Това, че не говорят български е всеизвестно. Та не виждам защо е този гняв към македонците, виждаме сламката в чуждото око, а не виждаме гредата в своето.

    Коментиран от #84, #92, #96

  • 83 дядо ти

    22 3 Отговор
    Бях се изказал, в предишни постове, че с Македонското племе,, няма разбирателство още от древни времена, затова никакъв диалог, колко по далече, толкова по малко ядове.
  • 84 Скопие

    4 8 Отговор

    До коментар #82 от "Това са реалностите, уви":

    Ти благодарам за човечноста.
  • 85 6392

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "haha":

    Авторът на статията е учил в Сърбия, Русия и т.н. Нормално е да застъпва и да лансира идеята на Сръбския свят, за което е добре възнаграждаван от Сърбия. Иначе идеите му не струват, не всеки нов народ може да има древна история, нито да пренаписва историята на съседите си- Справка- Гърция, борбата за "Гърция" и елинистичния свят. Обективната историческа истина не може да се подменя в интерес на Белград и Москва.
    Точка!
  • 86 Deutsche Welle

    19 2 Отговор

    До коментар #48 от "Го4о":

    Джордж Сорос и CIA
  • 87 petar

    24 1 Отговор
    Нито Норвегия, нито Италия и Испания са създадени от комунисти, г- н Авторе Предателски от СУ! РСМ е комунистически тумор и като такъв трябва да остане извън границите на ЕС!
  • 88 Мери

    26 1 Отговор
    Започна планирана медийна атака за промяна на мнението на българите по въпроса за Македония. Ще се появят още много кирякстефчовци като този, които ще искат да обновяват историческата наука. С една дума новият коминтер в действие!
  • 89 258

    19 2 Отговор
    Само след 2 часа статийката на "историка етнограф" се препечата във водещи медии на СРМ. Със страшна бързина, изведнаж, като че ли са я имали предварително.
    Днес на посещение в Скопие е зам. секретаря на Държавния департамент Ескобар в Скопие, който заяви "Работим с европейските
    държави за бързо интегриране на РСМ в ЕС".
    Съвпаденията са случайни, ама не сме чак такива балъци.
    "Факти" кажете и Вие как точно днес се появи статията при Вас.
    Money, money
  • 90 Коко

    31 1 Отговор
    Та викате г-н.Атанасов, ако 9 в, Цар Самуил е бил Български цар сега 21 в вече е Македонски или ако 19в. Гоце Делчев е бил Българин то в 21в.вече е Македонец, това ли са реалностите според вас.Значи да се откажем от всичко заради новите реалности ,според вас?Не мерси в България все още мисля, че има хора , който все още казваме на бялото, бяло.Пък такива като вас е ясно, че заради 30 сребърника сте готови да продадете и майка си!

    Коментиран от #106

  • 91 Българин

    23 1 Отговор
    Дойче Зеле хлъзгаво показват на къде ще се завърти Кирчо
  • 92 Аватар

    24 1 Отговор

    До коментар #82 от "Това са реалностите, уви":

    Няма гняв към македонците.Гневът е към политици ,български и македонски,които толерират чужди геополитически интереси на териториите и на двете държави.Сегашната реалност е следствие на политически решения,взети в миналото,така че не подценявайте ролята на историята.
  • 93 Ококорен

    25 1 Отговор
    И тази медия се оказа пълна с лешояди. Нарочно избират и публикуват само антибългарски материали. Виж им дори и илюстрацията към материала - знамето с откраднатия символ е наложен върху нашия трибагреник.

    (А автора не искам да коментирам, еничарите не заслужават дори и да ги заплюеш. Историята сама ще ги изтрие от страниците си)
  • 94 Нетърпимо

    23 1 Отговор
    Този,не е историк,той взима подкупи и пише срещу България.Плюе на древната ни история,на древния ти език и култура.Да се маха от БАН,тав трябва да има българи,а не шпиони и предатели,на които тие бедните българи плащаме заплати и командировки.Аз не искам този да плюе България,дано Бог му даде това,което заслужават предателите на България.
  • 95 Няма-има секира

    11 1 Отговор
    Два са начините новите да се издънят безвъзвратно - 1. Да вкарат макетата в ЕС и 2. Да признаят ЛГБ.... там не знам какви си.
  • 96 Само питам

    13 1 Отговор

    До коментар #82 от "Това са реалностите, уви":

    Ти като си се предал защо мислиш,че всички са навели главици за да не ги отсекат? Новото статукво ни докара до тук.Но явно ти си с робска натура или греша?

    Коментиран от #107

  • 97 Гогето

    14 0 Отговор

    До коментар #78 от "арбитър":

    КОЙ си ти за да се правиш на съдия?Джендърче недоучило,обаче мозък ръси.
  • 98 Само

    21 1 Отговор
    "Ако преди век в някои зони на областта Македония са живели българи, то днес те са само няколко хиляди." Това е змийската отрова от цалата статия. Прозорецът на Овертон в действие - заменяш "преобладаващите зони" с "някои зони".Всъщност е точно обратното - преобладаващи са българите,а в някои зони е имало албанци в най-западната част,гърци в най-южната част и тук-там гнезда с турци,цигани и куци власи. През 19-ти и началото на 20 -ти век ,а и по-късно има османска,френска,немска,българска,гръцка и сръбска статистика. Най-ранната етнографска карта е на Буе от 1847г. за която руският учен Тимотей Флорински казва, че е максимално точна защото е е правена преди началото на споровете за народностите в Македония. Интересно защо османските и тогавашните френски статистики са доближават до българските статистики,за разлика от коренно различните гръцки и сръбски статистики. При това тогава за енос македонци въобще не се споменава. Френският етнолог Госийо във "Власт и етнос на Балканите" е описал алгоритъмът на произвежданито на македонци през 20-ти век - целенасочено смесени бракове на сърби и куци власи с българи и помакедончванито на циганите. От около 80 000 куци власи през 1945г. в Македония днес те по статистика са 8-9000,а останалите се пишат за македонци и са женени/омъжени за хора от българския етнос. На тоя шамшал с дипломите и специализациите мога само да си . . . . ша . . .ника.
  • 99 Перо

    18 0 Отговор

    До коментар #72 от "КонТрол":

    Едно време на СерГей майка му говореше,че имало македонски език и писменост и бай Тошо я уволни незабавно от БАН,нищо че съпруга и еврейн,му беше най-близък съратник!
  • 100 аз съм

    15 0 Отговор
    ДВ - лъжи и манипулации !!! А пък за този "историк" няман цензурни думи !!!
  • 101 kkk

    18 0 Отговор
    най гадни са предателите, като този плужек който е написал статията
  • 102 Стрелцов®

    19 1 Отговор
    Има няколко коментара с тезата, че какво толкова, да ги пуснем в ЕС!?!?..много важно?!?......на тези млади хора най вероятно с либерални възгледи да кажа какво следва след влизането на Р.С.Македония в ЕС. Веднага ще се гласува резолюция на Европарламента за признаване на македонско малцинство в България, защото в Европарламента мнозинство имат социалисти, либерали, зелени и цялата Соросоидна измет, внедрила се в Европарламента. След това следва изучаване на "македонски" език и "история" в Пиринско. Език?!!-посръбчен български написан на Караджица и история?!!-в която децата ще учат, че българите са татари, дошли от Азия и насилствено колонизирали местното население, македонци?!!!!...Това не са фантазии, а реалност, която ежедневно се тиражира в македонските медии. След признаване на македонско малцинство следва признаване на турско малцинство, на циганско малцинство!!!!.....и с България до тук!!!!

    Коментиран от #108

  • 103 Дългият

    15 1 Отговор

    До коментар #81 от "Скопие":

    Скопие,цялата мизерия идва откъм Вас...старите българи.Това което ти написа едно към едно го разбрах даже и с онова сръбско камшиче.45 год.югославска промивка си казва думата...Историята ни е една до 1945 год.има документи прочети ги.Отделно има документален филм на БТВ...как двама братя единият се събужда българин а другият македонец...Облъчени сте....

    Коментиран от #119

  • 104 Не щем

    13 0 Отговор
    Че България не им оспорва езика от след 1945г. написан на сръбска пишеща машина. Просто не щем да крадат история и език от преди 1945г.
  • 105 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Значи факт е, че учените са направили изследване до колко е можел да брои първобитния човек и са установили, че той е можел да брои до едно. Всичко от там нататък е изкуствено измислено и е абсолютно несъстоятелно!
  • 106 Ами как лефски

    2 7 Отговор

    До коментар #90 от "Коко":

    Преди 1878 е бил османец, а след това става българин?
  • 107 Ами хайде грабвай чука

    1 5 Отговор

    До коментар #96 от "Само питам":

    И бягай към Каймакчалан. От такива псевдопатреоте сме на такъв хал. Хайде отивай да възраждаш македонците 😂😂😂😂
  • 108 Много те е страх от разни признавания

    0 9 Отговор

    До коментар #102 от "Стрелцов®":

    Да не би да няма такива малцинства?

    Коментиран от #113

  • 109 Българин

    13 0 Отговор
    Ооо, неуки историко, никой не говори за диалекта, за говора наречен македонски. Нима писмеността наречена македонска не е изкуствено създадена???
    Далеч съм от мисълта да изнасям лекция по история, но подчертавам, че познанията ти, морала ти, патриотизма ти са под критичния минимум!
  • 110 От Вселената

    6 0 Отговор
    На името на Александър Велики е държавата от миналото - Александрия.
    Думата Македон идва от АрМагедон - Армията на Маговете, за да може Боговете., като се изкачат горе на връх ХорБел, когато Загрея - Слънцето наше Изгрее на ХорИзОнта, да играят в кръг ХОРО и пеят заедно в ХОР .... та нали и затова сме ХОРА. Та нали и затова, ние ХОРАТА, с Армията на Ариите и Маговете като се изкачим горе да посрещаме Загрея като Изгрее на ХорИсОнта ставаме Богове - Богове на Армиите - Ариите - БългАрииии. По цялата земя на Балканите е имало Армии да вардят селата от инвазии на навлеци.... и по този начин се основават градовете... Сега навлеците влезнаха по градовете и изкорениха селяните.
    Понеже територията на Армията на Маговетее след 1944 г. е в ръцете на югославия и управлявана от Тито е изкоренен цялостно спомена за АрМагедон, би трябвало сега да искат да се нарича ТиТоМания.
    Ми то е същата работа както едно време един циганин у село, открадна, закла, одра, опече на шиш и изяде един катър, като закопа кокалите с всички магарешки почести и ги затрупа с камъни, Циганина забогатя от кражба на катъри, Но времето лети,,, Не прощава,,, Минали години ,,, циганина умрял и го затрупали с камъни до катъра,,, След 100 години учени историци,,, при исторически разкопки откриват човешки скелет прегърнал скелета на катър и една червена петолъчка. Находката я кръщавата Катъркомунист от епохата на разврата след епохата на клатиурецо - Чалгата,
  • 111 "тракийски" сиханин

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Владо":

    вас скоро няма да ви има ☝
  • 112 Аз Буки

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Че се е почнало, почнало се е но ние Българите имаме някой поговорки - пиците се броят на пролет, който копае гроб другиму сам пада в него, каквото повикало такова се обадило. Айде със здраве и много поздрави на бащата на сорос.
  • 113 Аватар

    6 2 Отговор

    До коментар #108 от "Много те е страх от разни признавания":

    Малцинства има,но в българската конституция те са с равни права.Още в Търновската конституция е заложено.В конституцията на РСМ са упоменати различни малцинства като единственото,което липсва е българското.Много е странно предвид факта,че сме съседи.
  • 114 От Вселената

    1 0 Отговор
    А колко често някоя идея
    като македонската девица чака свой жених!
    Глупците все безумство виждат в нея,
    “Почакай!” – казва и мъдрецът тих.
    Но среща я един от тези, българите, луди,
    които вярват в бъдния възход,
    и млад живот в утробата и буди
    за нас, за целия човешки балкански род.
  • 115 Борислав Любенов

    6 0 Отговор
    Този Димитър Атанасов не само е на сръбска ясла но е и срам за българската академич на общност
  • 116 От Вселената

    1 1 Отговор
    В момента Пиша..... и чувам писъците на чайките в македония и българия и.... скърцането на корабните въжета така се оплетоха ..... че смеха ти трябваше да ги раздели с македонски песни на български език по всички морета
  • 117 Анонимен

    9 1 Отговор
    Тази статия изглежда като писана в Скопие или по-точно в Белград. Жалки продажни душици!
  • 118 Перо

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Нациите са етнически и изкуствено създадени с административен акт.”Макетата” са създадени с акт на АСНОМ,през 1945 г.,написан на българска пишеща машина,защото тогава не е имало “македонски” език и такива машини на измисления език!
  • 119 Скопие

    0 8 Отговор

    До коментар #103 от "Дългият":

    МНОГУ си грешка. Те лажеле, те лажат и ти си веруваш и лагите ти легнуваат на душата како шамар на будала. Татко ми беше бугарин, мајка ми македонка. Цел живот татко ми се изјаснуваше за бугарин. Дали имал проблеми? Никогаш. Скоро и да не препознавам една вистинита теза во вашата живковистичка историографија. Лажете, и продолжувате со вашиот нарвисоиден национал шовинизам, и поради тоа се срамам од своето делумно потекло. Ме здоболе уво за Самоил, Делчев и останатите, вие само имате потреба од нанесување зло некому, и затоа сте вакви - мизерни, грди и злобни.

    Коментиран от #123

  • 120 Търновец

    5 0 Отговор
    Един от най-големите идеолози на глобализацията на Европа е проф. Купчан от Университета Джорджтаун , изявлението му е, че Обединена Европа не бива да се превръща в новата крепост Византия, а в същият Едмънд А. Уолш институт за външна политика има и друг лидер на глобализацията - Мадлин К Олбрайт - роденa в Чехия. Купчан е завършил Харвард и Оксфорд; Тези двама Юдеи вече се изказаха срещу Бългaрия в нашия спор c РСМ.
  • 121 От Вселената

    1 0 Отговор
    Сега Идва Ред... от новата земя да се преразгледа... всичко писаното вчера....и утре, ние българите кат се разсъбудиме с македонка в кревата да започнеме да пълниме бъчви със свинско, овче, кравешко, биволско, конско, магарешко, пилешко месо и мед, са да не се разваля и да ги изпращаме за Рим, за да си правят барбекю и събират в кофички медта и да танцуват чалга, така както едно време са правили нашите деди на балканите и сме се отървавали от чалгата,...
  • 122 От Вселената

    1 0 Отговор
    Кой казва, че не съм.... Аз Македонска Българка съм, но и Българска Македонка съм,,, Та затова търся Българин с Македонско съзнание и Македонец с Българско съзнание... Та за пореден път... Критики Приемам.. Даже и съвети... Без съветници днес... кой може да се Самоуправлява... В таз НадЗемна, Вселенска Държава.....
    За мен Невеста е Природата.. от нея по - голяма невеста нема..Тя Балкана се нарича и българският език обича.... ноооо все пак от време на време го срича....
  • 123 Атила

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "Скопие":

    Ха ха ха.Пак успя да ме пукнеш от смях.Кажи ми батка как се пишеше СКОПИЕ ПРЕДИ 1945 г.Ако не знаеш , ела да видиш снимките.Имам хиляди такива.

    Коментиран от #124, #125

  • 124 Атила

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Атила":

    Колкото за срама.Там ти лежеше.Зная за какво се срамуваш.Аз съм от другата страна.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 ендо

    5 0 Отговор
    Ние сме един народ, за какви два езика говори този бакшиш
  • 129 От Вселената

    2 1 Отговор
    Българите, преди 30 хиляди години, те нямаха държава.. Пък и за какво ли им беше..
    Като погледнеш на длъж и шир все бяло море беше.. имаше борба за девойка , но тя бе селска..
    А сека ко... компютри, телефони и като погледнеш през тез компютри навсякъде градове, улици, кръчми, македонки и българки си пеят ли пеят и за бългаски юнак, герой, левент милеят... а него веке го нема, понеже ни коне, ни магарета веке нема... сега сите българи на компа сме седнали и мислеме, че на магаре сме седнали и некоя македонка ще дойде на компютра, жа ни целуне и жа кай: Дай да праиме Кекс, Кекс.... Кекс. че да имаме деца.... деца... деца... бе компютромилец.....
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Атила

    5 0 Отговор
    Я и снимката на знамето на ВМОРО от 1903 г.Питам се защо не е писано на гръцки или Македонски.Има една буква Ъ.

    Коментиран от #132

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Атила

    1 1 Отговор
    Е пак злобееш.За общественото ми положение ,пак не знаеш нищо ,а цапаш.За Югославия ,че сте били по добре ,това вие може да кажете.А мойте версии за това се позовават на една сръбска поговорка....
  • 134 От Вселената

    0 0 Отговор
    Македонке, само ти разбра
    на Българина посланието.
    Даже Пътникът не успя
    да се справи с посланието.

    Стискам ти без свян ръката.
    И преди да кажа "Сбогом Ръж"
    дори да беше компютърен мъж,
    щях да скоча с теб в реката.

    Така ми харесва повече
    (За Клоаката на Компютъра на моста)

    Стискам ти без свян ръката
    дори да беше компютърен мъж.
    И преди да кажа "Сбогом Ръж"
    Бутам Телефонярката и Компютържията в реката.

    И двамата имат нужда от банята в реката
    Той, Компютържията - изтрезвителна, а Тя, Телефонярката ХМммм - освежителна.
  • 135 От Вселената

    1 0 Отговор
    А колко често някоя идея
    като девица чака свой жених!
    Глупците все безумство виждат в нея,
    “Почакай!” – казва и мъдрецът тих.
    Но среща я един от тези луди,
    които вярват в бъдния възход,
    и млад живот в утробата и буди
    за нас, за целия Човешки,Всезнаен,
    Всенароден, Вселенски, Български Род,
    кой Народи е създал, кой Ракията обича
    и всичките народи по света обича.....
  • 136 Атила

    2 0 Отговор
    Ако историка пожелае да прочете коментарите във форума.Едно въпрос че господине
    Какво щяхте да пишете,ако вашия род беше прогонен от имотите си в македония?
  • 137 От Вселената

    1 0 Отговор
    ......... Земята се върти

    Зорница скрита зад обляче ле бяло
    сутрин рано разсъбужда със росица
    ранна Земята наша и покрива със
    капчици живота даден да расте

    Огънят на обяд на Вода става.
    идва време и Водата започва да Гори
    и това е времето на СЛЪНЦЕТО мое
    което всичко по пъта си изпепелява.

    Пълен със енергия от тебе Загрея
    човекът плува вечер по Водата
    плува и лови де що в срекмето му
    се мерне и за спане се приготвя

    През Нощта замръзнала Земята
    плискана от Водата в тъмата събира
    на човека бездушното от душата
    и в съня му оставя светлината

    И така земата се върти
    Живота ти минава и лети
    В деня се радваш на Светлината
    В нощта продаваш си душата
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 От Вселената

    1 1 Отговор
    Той Българинът върви по улиците.... чуди се къде ... сега я казват Македония, незабележим, светлината минава през него без да го засегне, и мрак изпълва ЧоВешката му душа, понеже не може да намери ни една чужденка - Македонка, сите кат ги побара са се Българки.... От дека сите Българи и Македонци сме ХОРА и освен това сме станали и ЧоВеци – (Чо-Енергия). (Век-Вечна) – Вечната Енергия?.... Ми как от къде!.... От енергията на Орфей и неговият родственик Музей.... Та и затова сите Музей по Земята са с Истината за Торта, ИсТория с която я покриваме ние Българите - Боговете на Земята.
  • 140 Иван

    4 0 Отговор
    Айде "комшу" отивай си в Турция и ни остави ние да си браним културното наследство и история. Измекяр!!!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 От Вселената

    3 0 Отговор
    "Аз пях за България, защото я обичах... аз прославях нейната божествено хубава природа... аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот... аз пях за нейните идеали, защото бяха свещени." - Иван Вазов
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Истината

    4 0 Отговор
    Колаборационист, колаборационизм. След толкова титуловани компетенции, все трябва да поназнайвате нещичко. От достойнство и исторически истини не, но от предателство и някой сребърника да. И защо бе човек, защо се самоунижаваш? Какво си купи? Апартамент с асансьор в хола или модел Тесла? Напише пост - ноу хау на предателя и Родоотстъпници. Главното Р е защото иде реч за Родината - и на тези които си предал и скверниш и на тези на които им подхранваше насадените Тито предателски илюзии. Знай, проблема е че на днешните Автентични Дядовците им бяха заставени да предадат и да ги опазят живи или да ги обрекат на гибел. Това проумийте и ще се подреди и историята и настоящето и бъдещето.
  • 145 Vedved

    6 1 Отговор
    Авторът на статията трябва да бъде изпратен в Северна Македония и да му бъде отнето българското гражданство!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Иван

    6 0 Отговор
    50 г сръбско владичество създаде. "македонската" нация.
  • 150 Малко слонче

    5 0 Отговор
    Сталин,Тито и пияницата Димитров създадоха македонския шовинизъм.
  • 151 ЧОБАНИН

    4 0 Отговор
    АВСТРИИЦИ И ПОЛВИН ШВЕЙЦАРЦИ ГОВОРЯТ НЕМСКИ И НЕ СИ ИЗМИСЛЯТ ТЕХЕН ЕЗИК НЯМА АМЕРИКАНСКИ И Т Н МАКЕДОНСКИЯТ Е БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ И АКО МАКЕДОНЦИТЕ ИМ Е ПО УДОБНО ДА ДОБАВЯТ НЯКОЯ БУКВА И ГО КРЪСТЯТ МАКЕДОНСКИ ТАКА ДА Е НО ДА НЕ ТВЪРДЯТ ЧЕ Е ЕДНАКВО СТАР С БЪЛГАРСКИЯТ И ТОЛКОВА
  • 152 Язваджиев

    5 1 Отговор
    Прочетете къде е специализирал и после четете статията. Киряк Стевчовци дал бог. Нито дума за Коминтерна и производството на нови народи. Нищо по темите за Шопска, Тракиииска и Добруджанска нация. Ами за Молдовската, Украйнската, Белоруската, Босненската и Черногорската. На Балканите има три народа, Българи, Сърби, и Гърци. Другите са искоствено създадени. Румънците са първата политическа нация създадена изкуствено. Втората такава е Албания и т. н.
  • 153 Брюксел

    6 0 Отговор
    СЪСТОЯТЕЛНО Е СЪСТОЯТЕЛНО.ВАШИЯТ Е ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИ С ДИАЛЕКТ. И ОТ 1945 ГОДИНА СА ВКАРАНИ СРЪБСКИ ДУМИ.ДОКАТО НЕ ВИ УВРЪТ ИНАТСКИТЕ ГЛАВИ ЩЕ ВИДИТЕ ЕВРОСЪЮЗА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
  • 154 Фриц Клингенберг

    2 1 Отговор
    Страшен коментар. Няма и никога не е имало мъже и жени в историята, днес има само джендъри. Дори в БАН.
  • 155 Половин македонец

    10 0 Отговор
    Баба и дядо по майчина линия са македонци от района на серес и са емигрирали след междусъюзническата война в България. Не в Северна Македония а в България защото то се били българи и са емигрирали заради гръцкия геноцид!
    Другия ми дядо е бил в окупационната армия в Македония през втората св война и разказваше как са ги посрещали като освободители,!
    Това са исторически факти от първа ръка и на подлежат на коментар и твърдението, че историята не е свещена крава е гавра с паметта на всички българи преживели геноцид в областта Македония!
  • 156 Оракулът

    3 1 Отговор
    Дойче Зеле са ястие на ЦРУ. И понеже Германия е все още окупирана като победена ... това е немският продукт. Операция под чужд флаг.

    Не разбирам брюкселския, берлинския, вашингтонския, тексаския език! Но разбирам руски, български, гръцки, идиш, но не и юдейски ...
  • 157 МЛЪКНЕТЕ ГОВЕДА !

    6 1 Отговор
    Няма такава държава и народ македония, ясно ! Второ, вардарския диалект да се приведе като една от нормите на българския език - справка Германия и наречията в различните провинции, Австрия и Швейцария, за Италия да не говорим - там са 4 вида италиаснки език. Смешната им нация е създадена след поредица от опити за отделянето на тази територия от България. Трето, е няма такива селяндури като макетата - най-голямото доказателство, че са българи е да отричат, че са такива. Комплекси, какво да се прави...

    Коментиран от #158

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Крокодил

    7 0 Отговор
    Само като видя DW, и зная че написаното е антибългарско. А доводите на този " историк " може да ги обори и ученик от гимназиалния курс!
  • 160 Фермер

    1 1 Отговор
    Само Възраждане
  • 161 Миряна

    7 0 Отговор
    Този историк глупак да не ни вменява, че Македония не е България.Всичко при тях е лъжа омраза създадена от Георги Димитров и Тито.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Бай Бибиан

    1 0 Отговор
    Трийсе мелеона долари са фърлиле нашите иугозападне саседи да се плюе междонародно по Фатмакиа! Един немски дупедат вече изгърмя по таа причина ма има и родни матреали кои са сашто захлебили сас сигорнос!
  • 165 Иван

    0 0 Отговор
    Точно така го е създал бългаски учител от българската азбука и от сръбската севрна македония няма има западна българия
  • 166 Пешо

    3 0 Отговор
    Специализирал в Сърбия и Русия ,ясно накаде бие полуруския.
    По малко мнения и учения от такива специализанти.
  • 167 глог

    1 0 Отговор
    РСМ не доказа на гърците, че са наследници на Ал.Македонски, въпреки помпозните паметници и сгради в Скопие.
    Сега залага на сръбската титова теза, включително за изхвърлената буква Ъ. От наивни братски чувства лидерите ни наивно проспаха възможностите за яснота. Сега ще си плащаме за недалновидността властта да е у бизнеспатриоти..
  • 168 глог

    1 0 Отговор
    "Ако преди век в някои зони на областта Македония са живели българи, то днес те са само няколко хиляди."
    Няма отговор на въпроса: ЗАЩО е СЕГА ТАКА? Бих казал И заради подобни лъжеучени като автора.
  • 169 Onzi

    1 0 Отговор
    Дойче Велев, когато германците започнат да се оправдават с това, че Хитлер е австриец, тогава ще почнеш да ни учиш. Фершщейн?
  • 170 Тракийски българин.

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТВЪРДО НЕ":

    Точно от това се страхуват посръбчените еничари в Скопие. Правят всичко възможно, населението да не осъзнае българските си корени и да се върне към тях.
  • 171 Тракийски

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Aleksandar":

    Илинденско-Преоброаженското въстание е едно. Може много да им се иска на сърбоманчетата да са две , но ръководството на въстанието е едно и също! От Костурско и Битолско, през Пирин и Родопите, чак до Одринско и Лозенградско и до Черно море, местните водачи се подчиняват на Гоце Делчев. Въстанието е общо-българско. Така фигурира и в турските документи от онази епоха.
  • 172 Дани

    0 0 Отговор
    Създадена Югославска Република с помоща на нашите комуняги.