Last news in Fakti

8 Декември, 2021 16:00 3 077 20

Ивайло Мирчев: Преди 15 г. бяхме безспорен IT лидер на Балканите, а днес Tesla избра Гърция

  • google-
  • microsoft-
  • facebook-
  • tesla-
  • it специалисти-
  • it сектор-
  • данъци

Темата е много по-широка и тя има един основен акцент

Ивайло Мирчев: Преди 15 г. бяхме безспорен IT лидер на Балканите, а днес Tesla избра Гърция - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни много се говори за максималния осигурителен доход, неговото увеличение и IT общността. Не, не става дума за 50, 100 или 150 лв., които някой ще плати. Не става дума и за фалита на IT компаниите, не става дума и за лобиране, не става дума и само за IT хората, а въобще за средната класа.

Това коментира във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Темата е много по-широка и тя има един основен акцент

- как искаме България да се развива? Какви инвеститори искаме да привличаме? Как си представяме развитието на икономиката и каква да бъде структурата ѝ, за да започнем да генерираме не 2-3% ръст на БВП годишно, а 6-9%, ако искаме в следващите 10-15 г. да достигнем достойни доходи, стандарт на живот и истинска средна класа.

И ако това е нашата цел, то пътят е към привличане на инвеститори с бизнеси с висока добавена стойност. Технологичните компании са точно такива. През последните 12 г. държавата нямаше политика по привличането на такива, не бе активна страна, но и не пречеше много. Днес сме на път да влошим нещата.

Много държави имат дългосрочна стратегия за привличане на технологични инвеститори, ние - не. При нас се действа на парче, в последния момент и не проактивно. Поради тази причина Tesla на Илон Мъск отвори развоен център не в България, а в… Гърция, в други балкански страни големи инженерни офиси откриха Google, Microsoft, Facebook…

България преди 10-15 г. бе безспорен IT лидер на Балканите.

Липсата на стратегия обаче насочи инвестициите в посока Румъния, Сърбия, Гърция, Македония. Днес, вместо да преосмислим политиката си, 20 дни преди настъпване на 2022 г. (тогава, когато бюджетите на повечето компании са изготвени и промени са невъзможни) ние им казваме: променяме рязко правилата си, вдигаме МОД-а. Как това влияе на една чужда компания в изключително мобилен логистично бизнес е ясно.

Вместо да изготвим пакет от мерки за привличане на стратегически технологични компании, ние казваме: Стратегия нямаме, но даваме сигнал за слаба предвидимост и недиалогичност.

Ако ще променяме страната, е добре да сме предвидими за бизнеса и обществото, вместо в 12 без 5 да го сюрпризираме с увеличени разходи. Ако ще променяме страната, е добре подобни решения да се обсъждат с всички заинтересовани - бизнес, асоциации, НОИ.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    11 4 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХхахАХахаХАХАа!

    И преди 15 не сте били, мекотело.
    А Майкрософт, Оракъл, Samsung и.т.н защо избраха Гърция и Румъния?

    ХахахАХАхаХА ... "хакерите"..

    "17.11.2020 Инвестицията на Microsoft от 1 милиард долара ще ускори дигиталната трансформация на Гърция "
  • 2 Пръц

    22 7 Отговор
    Никога не се били и няма да бъдете лидери в нито една област,защото няма образовани хора.Стадото е неграмотно.

    Коментиран от #15

  • 3 Хехе

    13 5 Отговор
    Да де! ДНЕС!!!Ама с такъв изтъкнат ИТ спец като Мирчев,защо ли да се чудим за избора на Тесла?
  • 4 гост

    12 5 Отговор
    Тоя глуп@k, то вече няма хора в тая страна. Ти ли си бил лидера, при Виктор ...
  • 5 Мдааа

    4 0 Отговор
    Добро итро ….
  • 6 Последния

    9 10 Отговор
    Защото глупак мамин, в България няма да има инвестиции по една проста причина. България се подготвя от САЩ за фронтова зона против Русия, които сегашните престъпници Кирчо, Кокорчо и Менторът им Радев ще дотамънят като дадат още няколко бази за разполагане на ракети и корали на Сащ.
    България е обявена, всъщност БЪЛГАРИТЕ са обявени от англосаксонците за ликвидиране, а причините са в миналото и си ги потърсете, не е трудно; просто е нужно малко разсъждение, което могат да направят и 80% дебили и малкото им останал разсъдък.
  • 7 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Тъпанари а и като правило корумпирани трайно се настаниха в управлението на държавата последните десетилетия.Изборите само ги поразбъркваха и пак такива лъсваха във властта! А това се превърна в диагноза за България! Може ли сериозно да се очаква от този дето е чел 1 книга да е чул думата "стратегия"?! Доста е различна от сакралните за него думи "чекмедже" и %!
  • 8 корупция 0

    7 1 Отговор
    Абсолютно мисля, че Гърция има участие за безпрецедентната корупция и кражби в България! Големите компании отиват в Гърция, българската мафия и мутри инвестиран не в собствената си държава, но също в Гърция? То какви инвестиции с пари от грабежи?
  • 9 Кинжал

    14 5 Отговор
    Мирчев, преди 32 години бяхме IT лидер в света не на балканите, но дойдоха демократите от СДС и всичко се разграби, изчезна и приключи. Когато ние произвеждахме компютри, хард-дискове и модеми китайците не бяха чували за такава техника и наистина ядяха само ориз.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДИГИТАЛНИЯТ МИРЧЕВ

    3 2 Отговор
    МИРЧЕВ ГОВОРИ ЗА СВИНЕВЪДСТВОТО ПО ТИ ОТИВА А АЙ ТИ ТО ИСКА ДА ПЕЧЕЛИ ДОБРЕ И ДА ЖИВЕЕ ЕФТИНО ИНТЕРЕА МУ Е ОКОЛО НЕГО ХОРАТА ДА СА БЕДНИ И ДА МУ СЛУГУВАТ ЕВТИНО
  • 12 ЧОБАН

    4 3 Отговор
    ТЕСЛА ПОРЕДНИЯТ МЕДИЕН БАЛОН АЙ ТИ ТАТА ПРОИЗВЕЖДАТ ПРЕДИМНО ИЛЮЗИИ

    Коментиран от #14

  • 13 хе хе

    2 1 Отговор
    Все още сме лидер. Това, че някой взема грешни решения, си е негов проблем.
  • 14 точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЧОБАН":

    Затова му е все едно къде ще кацне. ;-)
  • 15 asd

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пръц":

    Овчарите като теб, които се занимават с политика, изгониха образованите в чужбина, но никога не е късно да ги върнем. Първо обаче ще изгоним овчарите!
  • 16 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор
    Има една малка разлика: За да отидат в Гърция гръцкото правителство съфинансира инвестицията и то със суми съизмерими с инвестицията, която ще направи предприятието, а в България просто си им искат рушвета!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЕДО

    2 0 Отговор
    МИРЧЕВ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ БЕШЕ БО...УК И СЕГА СИ СЪЩИЯ ДЕБЕЛ БО...УК

    Коментиран от #19

  • 19 ПРА ДЕДО

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДЕДО":

    ТОВА Е ГАРАНЦИЯ ЧЕ ГО Е ПРАВИЛ БАЩА МУ И ТОЙ БЕШЕ СЪЩИЯ БО..УК
  • 20 Бай Митко

    1 0 Отговор
    Заради теб и такива като теб, България е на дъното. Лапачи. Крадете и със за+дни+ци+те си. Безскрупулен нахалник.