Last news in Fakti

19 Юли, 2023 18:00 3 672 40

Калин Манолов: Докато "Лукойл" не плаща данъци и е руска собственост, столица на България ще е Правец

  • лукойл-
  • данъци

Трудно ми е да повярвам на твърдия курс, който новата коалиция поема спрямо едно от основните външнополитически оръжия на Русия

Калин Манолов: Докато "Лукойл" не плаща данъци и е руска собственост, столица на България ще е Правец - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еееей, кво прави неподходящия кандидат-кмет!!! Събуждам се днес, чета и не вярвам на ушите си - Продължаваме промяната" - "Демократична България" внася предложение за връщане обратно в ръцете на държавата контрола на пристанище "Росенец", което се стопанисва от "Лукойл-Нефтохим" !!! Щели да им съкратят концесията с 24 години за 7 дни! Проста да подлудейш!

Съжалявам, но ми е трудно да повярвам на твърдия курс, който новата коалиция поема спрямо едно от основните въшнополитически оръжия на русия - Лукойл (където и формално да е регистрирано българското подразделение!), защото:

1. "Лукойл" има 35-годишна концесия върху нефтения терминал на пристанището, дадена му от Бойко Борисов през 2011 г. Концесията изтича след 23 години.

2. Всички правителства и парламенти от приватизацията на Нефтохим насам умишлено държат най-ниския акциз, позволен в ЕС, с което гарантират възможността на монополиста Лукойл и неговия картел да си слагат огромна надценка, докато приходите в хазната ни са минимални. В България акцизът е само 65 ст., докато в Германия е 1,20 лв. , в съседна Гърция е 1,40 лв., в Австрия е 1 лв.

Така вместо парите да влизат в държавната хазна като акциз, се прибират от Лукойл и картела му чрез огромна свръхнадценка. 1 МИЛИАРД ЛЕВА ГОДИШНО са преките загуби за България.

2. 82% от данъчните складове за дизел са и 92% от складовете за бензин ВСЕ ОЩЕ СА на "Лукойл". През 2017 КЗК, която още е управлявана от представител на герберската политическа династия Ненкови - Юлия Ненкова, прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните петролни компании да комуникират помежду си :))))

3. Представител на държавата в борда на компанията все още е Красимир Първанов, подписал през 2011 зад гърба на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков анекс, който позволи на рашките да ни осъдят за 1,2 млрд. лв. неустойка за спирането на Белене! Бъдете сигурни, че българските и руски политици и олигарси, свързани със сделката, са си делнали поне половината от парите! Същият юнак от 2017 г. насам НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е ДОКЛАДВАЛ на ресорното министерство какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат, и т.н. "Сменят го" от януари миналата година! Колко ли евтини нови апартаменти си е купил за 6 години?

4. От юни 2021 тогавашният финансов министър Асен Василев "събира пълна информация" за дейността на пристанището на "Лукойл" в "Росенец и проверява измервателните уреди, които Ваньо Танов така и не успя да сложи. Явно проверката най-после е завършила. Но очевидно проверката, пак започната от Василев, защо през годините "Лукойл" не е плащала почти никакъв корпоративен данък, още продължава...

5. През май 2022 пак въпросният финансов министър Асен Василев отговори на въпрос на Ивайло Мирчев, че ценообразуването на Лукойл-Нефтохим не е работа на Министерството на финансите. МФ обаче има пряка отговорност да следи цялата верига на стойност на продукта от суров петрол на входа до изхода, както и за свръхпечалби, които не се отчитат. Преди година Асен Василев "не осъзнаваше" ролята и отговорността на държавата за провеждане на твърда политика срещу най-големия данъчен нарушител в страната. Как да му повярвам, че е прогледнал сега?

6. През 2022 г. тогавашният министър-председател Кирил Петков във връзка с шестия пакет санкции на ЕС направо изнуди евросъюза да даде дерогация на рафинерията до 2024 "за технологично пренастройване на производствения процес за работа с различна от руската суровина" - нещо, което Лукойл прави от времето, когато още беше само Нефтохим! Познайте дали ползите от дерогацията, която действа от декември 2022, се отразиха на крайните цени на горивата или на печалбите на Лукойл Нефтохим, и дали той не се затвърди като монополист на пазара на горива и на утвърдените вече корупционни схеми и практики?

Та връщане на контрола върху Росенец добре. Обаче нека успоредно с това управляващите да установят неплатените от Лукойл данъци, акцизи и ДДС през годините, към тях да прибавят съответните глоби за злоупотреба с монополно положение, и да принудят компанията да ги плати! И ако рашките откажат, държавата да поеме контрола върху рафинерията. Като изкупува активите ѝ обаче (не като я "национализира" !!!) , да си прихване всички изброени по-горе задължения. Може да се окаже, че има да взима...

Като всичко това се случи, ще повярвам на искреното желание на стари, нови и още по-нови управляващи да озаптят Лукойл. Дотогава столица ще ни е Правец.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    32 49 Отговор
    Ало журналистчето вземи напиши една статия чия собственост е Лукоил та веднаж завинаги да сперете да пишете глупости. Една подсказка сигурно ще стане дума за Родшилд.

    Коментиран от #32

  • 2 Тизе

    13 45 Отговор
    Баре разбра ли що изплямпа бре , Калине , защо я нищо не можех ! Пущах го и на офците за превод , ама и они не те разбраа !

    Коментиран от #31

  • 3 Гласове от зайчарника в Банкя

    24 38 Отговор
    Столицата е Банкя и това го знае всяко дете!
  • 4 Българин

    57 24 Отговор
    идва краят на руското влияние във България
  • 5 Българин

    48 18 Отговор
    остава и няколко копейки да влязат на топло-и всичко ще се оправи
  • 6 Българин

    61 21 Отговор
    Русия е пряко виновна,че сме най-бедните в ЕС

    Коментиран от #26

  • 7 Българин

    50 13 Отговор
    крайно време е руснаците да ни уважават
  • 8 Миии

    39 43 Отговор
    Аз: Докато "Дънди Прешъс" изнася българското злато и е американска собственост чрез канадска фирма, столица на България ще е ПосолствоТО

    Коментиран от #11

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    29 37 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ РУСНАЦИТЕ САМИ ДА СИ ГРЪМНАТ
    НЕФТОХИМА , ПОНЕЖЕ ИЗНАСЯ
    НАФТА ЗА УКРАЙНА :))
    ....
    И ТОГАВА , ЩЕ СИ СЕДНЕТЕ НА ДУПЕТАТА
  • 10 Където

    51 15 Отговор
    Радевото вице направи сватбата на сина си , струваща цяло състояние и курдиса на една маса Гергьов и Радев ! На масата липсваше само руското знаме !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    30 38 Отговор
    Лукойл на Ротшилд дължи по един милиард за данъци и акцизи на година , затова сложиха Тулупа на власт три мандата да ги пази от НАП
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    48 18 Отговор
    Много добре казано .
    Докато се позволява москва да ни ограбва ще сме губерния на блатните монголци .

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Гербераси долни

    28 33 Отговор
    Не е луд този дето яде баницата ,а този който му я дава,в дадената ситуация бившият лидер на СДС Иван Костов ,само ако помнехте колко хора си закупиха заводи за 1 лев и после ги препродадоха за милиони ,имаше и телеком и авиокомпания и едни договори за добив на злато и да не забравим и един два ТЕЦа с гарантирани печалби.
  • 16 Сталин

    17 39 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Ало хайванин,ква Москва , Лукойл е на Ротшилд

    Коментиран от #20

  • 17 Ами да

    39 7 Отговор
    Най-после истина в мъглата за руската любов към България!
  • 18 Реалист

    21 30 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    ФАЩ окрадоха България с петата колона. Злато, безплатни бази, кеш за рисунки на фърчила, ТЕЦ Марица изток...
  • 19 пълен брътвеж

    14 26 Отговор
    Тоя абер си няма от света - собствеността на държавата, дадена на концесия, е само кейовата страна и акваторията -
    целият тил на това пристанище е на "Лукойл".Служебния кабинет изкара на светло Лукойл и те платиха за пръв път 180 млн, при боко и кико плащаха „зеро“. И накрая аз съм за, спира Лусойл, спира нафтата за Украйна! Кеф!
  • 20 Българин

    34 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Ами щом е така защо си против да ги скъсаме от данъци или да го национализираме?
    Нали е на Ротшилд, не на Рассия?

    Коментиран от #23

  • 21 ЧОЧО

    11 21 Отговор
    Вальо Златев как си купи ловно стопанство в Шуменско!С Бойко двамата ловуват там.
  • 22 ежко

    17 20 Отговор
    Що бе?По същата схема /регистрирано дъщерно дружество в Швейцария/ и Либхер на плаща данъци /т.е. плща по 5 лева на хладилник.Толкова!И всяка една фирма с персонал над 300 човека има причина да направи същата напълно законова врътка, съгласно счетоводните стандарти които сме приели с влизането си в ЕС.И германците го правят -дали в Швейцария или Люксембург -все едно!И мултинационалните компании -Пепси, Кока -Кола и те.
    Що ревете?Има ли нещо незаконно?Няма!Защо която и да е фирма да плаща данъци където и да е,като може да не плаща или да плаща минимума?
  • 23 да де

    15 23 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Онзи вместо да пишеш глупости вземи прочети малко повече за Лукоил и кои са собствениците. Ненапразно от ЕС нямат нищо против да работи и да изнася гориво за Украйна.

    Коментиран от #29

  • 24 незнайко

    9 24 Отговор
    За жалост всичко написано в статията е самата истина . Смешното е, че някой си вярва да "национализира" ЛУКОЙЛ !!!
  • 25 УЙКО- КАЛЕКО

    18 14 Отговор
    Явно автора пак не може да направи разлика между ЛУКОЙЛ и ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ .РАЗЯСНЯВАМ;ЛУКОЙЛ -РУСИЯ Е ШАПКАТА(ГЛАВНИЯТ ДЕРИГЕНТ В СХЕМАТА.)ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО ОТ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯТА НА ЛИКОЙЛ РУСИЯ.В БЪЛГАРИЯ ИМА И ЛУКОЙЛ-НЕФТОХИМ КОЕТО Е САМАТА РАФИНЕРИЯ С ОСНОВНА ЦЕЛ ПРЕРАБОТКА НА НЕФТА (НЯМА ПРАВО ДА ЦЕНООБРАЗУВА И ТЪРГУВА С ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ) И ГЛАВНИЯТ ИГРАЧ В ТАЗИ СХЕМА ВЕЧЕ СЕ ЯВЯВА ЛИТАСКО ФИРМА ДЪЩЕРНА НА ЛУКОЙЛ РУСИЯ СЪС СЕДАЛИЩЕ В ШВЕЙАРИЯ.ТАЗИ ФИРМА ВНАСЯ ОФИЦИАЛНО НЕФТА ЗА ПРЕРАБОТКА И ЕСТЕСТВЕНО ТЯ ПЛАСИРА ГОТОВАТА ПРОДУКЦИЯ.ПО ПРОСТО КАЗАНО ,,ИМАШ ОРАНЖЕРИЯ ОТ МЕН КУПУВАШ РАЗСАДА И ТОРОВЕТЕ И НАКРАЯ АЗ ПРОДАВАМ ДОМАТИТЕ И ЗА ТЕБ ОСТАВА ЕДНО НИЩО)КОНЦЕСИЯТА ЗА РОСЕНЕЦ Е ЗА САМОТО МЯСТО ОКОЛО 1000 ДК.ПЛОЩ.СЪОРЪЖЕНИЯТА ПОСТРОЕНИ ВЪРХУ ТАЗИ ПЛОЩ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОС НА ЛУКОЙЛ.АКО СЕ ПРЕКРАТИ КОНЦЕСИЯТА ТОВА ПРИСТАНИЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ДРУГИ ТОВАРНО РАЗТОВАРНИ ДЕЙНОСТИ ОСВЕН НА НЕФТОПРОДУКТИ.ОСВЕН ТОВА ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ВСИЧКИ ПРИСТАНИШНИ ТАКСИ ОТ ТАНКЕРИТЕ В РАЗМЕР НА ОКОЛО100 000 000 ГОДИШНО..ГЛАВНИЯТ ЛАПАЧ Е ЛИТАСКО ,НО ПОНЕЖЕ Е РЕГИСТРИРАНА В ШВЕЙЦАРИЯ ТАМ И ПЛАЩА ДАНЪЦИ.ОТНОСНО ИЗМЕРВАТЕЛНИТЕ УРЕДИ ТЕ СА МОНТИРАНИ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ И СА ДИРЕКТНО СЕЪРЗАНИ С НАП (ДАННИТЕ СЕ ОТЧИТАТ ТАМ БЕЗ ЛУКОЙЛ ДА ИМА НАМЕСА И ДА ГИ МАНИПУЛИРА)ПАК ПОВТАРЯМ ГЛАВНИЯТ ЛАПААЧВ ТАЗИ СХЕМА Е ЛИТАСКО

    Коментиран от #35

  • 26 ежко

    11 20 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Не.Най-беден си защото слушаш мошеници които ти разправят,че друг /дали Русия или САЩ -няма значение/ са виновни за бедността ти.А виновни са именно последните.
  • 27 Проверете бе

    14 24 Отговор
    Пак глупости...ЛукОйл България отдавна е собственост на "Имерси СА" която е част от корпорациите на френският родови клан на Родшилд. То и за това Тиквоча толкова години си трайка-а Златев е само параван...
  • 28 Този сайт

    7 21 Отговор
    бие по глупости и пропаганда, Фрог бг. Ако не се окаже, че е на един и същ човек! 😂
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да де

    10 23 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Вярно си много "остър" никой не защитава Лукоил даже трябва да им вземат данъците за десет години назад, но няма да стане защото е собственост на правилните хора ненапразно и ЕС не наложи санкции на Лукоил.
  • 31 братя Дрийм

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Тизе":

    Ти очакваш нещо да разбереш ли? Първо прочети това и дано го разбереш кой е той и за какво се бори. Човекът е издател на български език на трудовете на някои от най-големите философи на свободата и е защитник на либералната политическа и икономическа мисъл. Негова е заслугата българското общество да научи за идеите на великия американски мислител Айн Ранд, обобщени в разработената от нея философска система на „обективизма“, която издига в култ разума и свободата. Председател е на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас”. В периода 2006 – 2011 г. води курс по политическа философия в Нов български университет. Калин Манолов е магистър е по журналистика и масови комуникации от СУ ”Св. Климент Охридски”.
  • 32 Барон Филип дьо Ротшилд

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Семейство Ротшилд никак не харесва съжденията на автора, ама никак не ги харесва. Ще има връщане на пари или глоба, даааа!
  • 33 Хххххххххх

    17 20 Отговор
    А нещо за западните вериги? Дали плащат данъци и задържат ли не печалбите си в България?
    Дънди прешъс метълс? Колко получава държавата от тях и кой е реалния им собственик?
  • 34 Търновец

    6 20 Отговор
    Отговорност за Нефтохима в Бургас носи Костов - как така най-голямата рафинерия на Балканите беше докарана да работи на загуба? След това беше продадена без пари на Руската мафия. Просто Лукойл Бургас продава на загуба по документи на Лукойл Холандия, и не плаща данъци за експорт - Костов така е подписал. А банка Ротшилд е частичен акционер
  • 35 ценов

    6 20 Отговор

    До коментар #25 от "УЙКО- КАЛЕКО":

    Пропускаш мажоритарния собственик на ЛИТАСКО - кланът Ротшилд!!!! Знаеш ли кога ще платят данъци на България? Когато пр дне рак!Единствено от тях го е страх Тиквун,затова подписа тази концесия - горе -долу толкова,колкото им е необходимо да ни заличат! И тогава няма значение концесията - няма държава,няма проблем! Мислете с главите си!!!

    Коментиран от #36

  • 36 УЙКО- КАЛЕКО

    4 19 Отговор

    До коментар #35 от "ценов":

    Според мен ще плащаме някакви неустойки,дотам ще я докарат нашите политици.Никой не знае подробности по договора за приватизация на рафинерията и какви клаузи има в него.Концесията доколкото ми е известно е в размер на 2 000 000 лв годишно но държавата прибира около 100 000 000 лв пристанищни такси от танкерите.
  • 37 150 години

    21 5 Отговор
    територията се управлява от раша и русофилите.
  • 38 Къса памет

    22 1 Отговор
    Освен това Тиквонии хариза на Путин 4 милиарда за сръбската тръба.

    Коментиран от #39

  • 39 оня с коня

    3 20 Отговор

    До коментар #38 от "Къса памет":

    Е как според тебе Борисов е харизал едни милиарди на русия за строеж на "Сръбската тръба",след като ДОКУМЕНТАЛНО Собствеността на Тръбопровода е ИЗЦЯЛО И АБСОЛЮТНО българска?А известно ли ти е че ЕЖЕГОДНО в Хазната ни влизат по около 300 Млн Долара ТРАНЗИТНИ ТАКСИ Зависят от Куб. Метри газ преминали през тръбата/,т.е. СЕ САМОИЗПЛАЩА ?А защо си мислиш ча по този Тръбопровод ще върви само Руски Газ,след като Турция вече е Газов Хъб концетриращ Газ от Различни държави,вкл. и Новооткритият Турски в морето?Между другото проблемът ти не е в Дължината на Паметта ти,а в Осмисляне на Реалностите!
  • 40 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    0 19 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ И ЛЪЖА НЕ СЪМ ЧЕЛ ТО БИВА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ АМА ЧАК ТОЛКОВА ТОЯ СИ МИСЛИ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПО ТЪ...ПИ ОТ НЕГО АМА НЕ Е ТАКА НА НЕГОВИТЕ УПОРКИ СПУСНАТИ ОТ КОЗЯК МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ САМО ТАКИВА КАТО НЕГО-ПЛАТЕНИ ПРОДАЖНИ ОЛИ..ГО С..РЕНИ