Last news in Fakti

21 Декември, 2021 08:21 6 605 47

Ракети, които ще повишат боеспособността на българската армия

  • spike

Пандемията не се е отразила засега пряко върху военния сектор

Ракети, които ще повишат боеспособността на българската армия - 1
Снимки: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време дъщерната компания на израелската компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd – Eurospike, представи на българския пазар възможностите на оръжейната система Spike. Тя се използва в около 40 държави по цял свят, като тук влизат 18 страни членки на НАТО. От началото на производство досега са били изстреляни над 5000 ракети, като повечето от тях при бойни операции. Успеваемостта е 95%. Сред основните предимства на системата е, че при необходимост различните оператори от различните държави членки на НАТО имат възможност да си разменят и доставят един на друг ракети. Каква е ситуацията днес на пазара при новата реалност, наложена от пандемията вследствие на коронавируса и каква е конкурентоспособността на тези ракети? На тези още въпроси в специално интервю за ФАКТИ отговаря Михаел Венер, управляващ директор на EuroSpike GmbH (базирано в Германия съвместно предприятие на Diehl Defence, Rheinmetal Electronics и Rafael)

Господин Венер, колко страни използват ракетните установки и ракети Spike и къде са разположени те?

В световен мащаб близо 40 страни имат на въоръжение нашите системи. Само в Европа в момента 20 държави разчитат на изключителните способности на нашите системи.

Ракетните системи SPIKE са интегрирани на повече от 40 различни модела машини, кораби и летателни платформи. Степента на интегриране покрива диапазона от лесно адаптиране на системата SPIKE към превозното средство до напълно интегрирано решение в системата за управление на бойните машини на пехотата на бойното поле.

За повишаване на бойната способност на армията и специалните сили е необходимо нов модел въоръжение. Това се налага от промените във водене на съвременните бойни действия. Разполагате ли с изделия, които отговарят на тези изисквания за нуждите на България?

Избягването на съпътстващи щети, заедно с възможно най-високата степен на поразяване, придобива все по-голямо значение за всички видове въоръжени сили.

Ракетните системи SPIKE LR2 и ER2 предлагат възможност за насочване на ракетата към целта по време на целия процес на поразяване, като по този начин се избягват съпътстващи разрушения. Освен това, действието на единствената по рода си бойна глава гарантира проникването в най-съвременните цели на бойното поле. Комбинацията от тези два факта осигурява възможно най-високата степен на оцеляване и устойчивост на българските въоръжени сили.

В допълнение, способността за „координация огън към цел“ и „сензор към стрелец“ на ракетните системи SPIKE позволяват вграждането в системите за управление на бойното поле.

Проектирана за специалните сили, ракетната система SPIKE SR като еднократна, „стреляш и забравяш”, бързо реагираща ракетна система с висока степен на поразяване, ще повиши значително боеспособността на българските въоръжени сили.

Как се промени вашата сфера на дейност през последната година и половина, откакто светът беше поразен от коронавируса?

Тъй като военните бюджети обикновено се планират години напред, засега няма непосредствено влияние, въпреки че в някои страни съответните бюджети се изместват във времето. В сектора на индустрията изпреварващото производствено планиране избегна забавяния на производството поради инфекции с COVID-19.

Съотношението цена - жизнен цикъл предимство ли е при вашите ракети и обмисляли ли сте варианти за тяхното унищожаване?

Ракетната система SPIKE е проектирана като дървена кръгла ракетна система, т.е. не се нуждае от поддръжка през 20-годишния експлоатационен цикъл. Освен това, при поискване от страна на потребителя може да бъде предоставена концепция за нейното унищожаване.

До каква степен този тип ракети са конкурентноспособни със своята цена на световния пазар?

Поради разпространението на ракетната система SPIKE в целия свят, както и в Европа, оръжейната система се изгражда в серийно производство. Следователно цената е сравнително ниска. Освен това, ценовите предимства при пакетни доставки на материали и резервни части се предоставят на клиентите. Разпространението на ракетната система SPIKE в Европа осигурява висока степен на оперативна съвместимост в рамките на Европа и НАТО.

Ракети, които ще повишат боеспособността на българската армия


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Израел

    46 9 Отговор
    Не е член на НАТО но натовски държави се въоръжават с тяхното оръжие

    Задавам си въпроса Защо да не може и от други не натовски държави натовските да се въоръжават например от Швеция да се купува оръжие

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕВРО НЮЗ

    33 10 Отговор
    Това 95% ми звучи като онова на Файзера 😁😁😁😁

    Коментиран от #41

  • 5 Питай русия

    15 23 Отговор
    FGM-148 Javelin има 100% успеваемост.
  • 6 Биби Долапчиев

    19 8 Отговор
    Йодейски жевелини
  • 7 Последния Софиянец

    11 12 Отговор
    Това прилича на телескоп.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За хляб няма

    11 9 Отговор
    Ракети ще коприва ГЮЛЮРБАТА!!!!!!
  • 10 Гандалф

    16 12 Отговор
    Само да не се окаже, че тези ракети са в някоя натовска база, незнайно как пръкнала се на българска територия...ще почнат приказки, за заплахата от изток....направо си ни подговят за бъдещите бази...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    26 12 Отговор
    Факти. бг : "Сирийската противовъздушна отбрана е унищожила вчера 21 от 24 израелски ракети с руски системи "Бук" и "Панцир" - - - 04.09.2021г - -
  • 13 НАТО ВЕЦ

    37 9 Отговор
    Браво за "демократично" изтритият първи пост, но това не променя истината. А на питащите, защо се въоръжаваме от Израел, отговорът е прост. Фирма на Мусад "спечели" изборите за Дърдорко и Кокорко и е време да се плаща.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Онзи

    30 9 Отговор
    А парното и тока ще поевтинеят ли след като се купят подобни железа??
  • 17 Перо

    30 7 Отговор
    При направени продажби в 40 страни е ясно,че оръжейната система е стара,неефективна с възможности за противодействие! 22 страни са от Африка и Азия!
  • 18 Чип и Дейл

    5 20 Отговор
    По-добре американската "Джавелин" да се вземе.,

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Имам питане?

    15 4 Отговор
    По кого ще се стреля и къде ще се стреля?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДаЗдраПерМа

    9 3 Отговор
    имаме ли утвърдена военна доктрина към която да се надстройват технически комплекси било то ракетни, самолетни и т.н. на каква база се вземат такива решения и кой ще има достъп до управлението на бойните средства.
  • 27 хъммм

    9 4 Отговор
    С400 и С500 добре ли е?
  • 28 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Израел":

    Искаш ли отговор, защото ми се струва, че го знаеш? Всички всъщност знаем отговора, че шопарът с торбичка Била и другият шопар, шефът му, са на подчинение на Кравария...

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 The Pest

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Чип и Дейл":

    Спайк е най добрият противотанков комплекс в момента . Общо взето има сходни параметри с Джавелин , но повече модификации предназначени за хеликоптери , бронирани машини и тн. До колкото знам преносимият вариант е по скъп от Джавелин
  • 31 На гол корем, система Spike

    10 4 Отговор
    "Армия" зле платени наемни, 22 хиляди? Срищу кого и за кокво? И преди за "чехите" и сега за отмяна на американци в примерно ...
  • 32 Кремък

    11 2 Отговор
    Да се надяваме назначеният от Телафиф министър на иновациите (Даниел Лорер)да ни разясни ползата за българското здравеопазване от тези ракети
  • 33 по един SPIKE

    4 7 Отговор
    във всеки русофил ☝
  • 34 $%^

    4 9 Отговор
    Добър вариант да разкараме вехтите съветски ситеми.Купувайте Спайк,Джевелин,Бримстоун и всякакво съвремено оръжие,че руснаците станаха много нагли.

    Коментиран от #37

  • 35 Матей

    6 2 Отговор
    Таз установка много заприличва на дживилин,но най-важното е че е израелска,значи опряха до нас да им пълним канчето,щото те са много зле с парите.България първа китка икономически,само това ни остана кусура да ги финансираме и да ни хласнат после срещу Русия.Който се занимава с тия работи,може после да отговаря,с главата си,виждате обстановката каква е,я вако,я свако.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 наблюдател

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "$%^":

    Вярно изнагляха тези руснаци: ще пречат да я заобграждат с войски и бази отвсякъде, ама ха! Трябва покорно дори да пуснат американски бази на тяхна територия за сдържане на Китай и марсианците.
  • 38 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Ганьо, Ганьо-о-о, Ганьо ! На гол тумбак - чифте ракети...... Срещу кого и защо ще воюваш ?? Вкарвайте задължителна военна служба за девойките - доэкато не са духнали всичките на някъде !!!
  • 39 Глупости!

    5 1 Отговор
    Не боеспособност,а комисионни са целта,а и резултата .
  • 40 Да,бе,да,

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    а новите крадци не са ?
  • 41 ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕВРО НЮЗ":

    Плоскоземен антиваксър
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Проба

    1 0 Отговор
    Проба
  • 47 Ракия Поморийска Гроздова

    0 0 Отговор
    И с какво ще ни помогнат тези "прашки" ? Тенденцията е истински ракети , колкото по бързи , толкова по отдалеч да поразяват. Противотанковият разчет дали ще види някога танк отблизо. Добре е , да ги има и тях , но те са последната дупка на кавала . Мисля , че и ние правим подобни системи, тогава защо трябва да се дават грешни пари.. По-добре парите да се дадат на български екипи от инженери , които да разработват дронове , и по далекобойни ракетни системи. Арабюхите се научиха да изстрелват ракети по Израел , а ние още на ниво РПГ.