Last news in Fakti

22 Декември, 2021 19:00 9 141 74

Спорът между София и Скопие: ето как можем да се разберем с македонците

  • членство в ес-
  • българия-
  • спор-
  • северна македония-
  • европа-
  • история-
  • политика-
  • гоце делчев

По-важно е бързо да се открие самолетна линия до Скопие, отколкото да се караме за етноса на Гоце Делчев

Спорът между София и Скопие: ето как можем да се разберем с македонците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новото правителство на Кирил Петков залага на прагматизъм и енергични действия. Естествено то се захвана да вади България от задънената улица в отношенията със Северна Македония, където я вкараха популистите на ВМРО (какво само име за българска партия!). Петков постави 6-месечен срок за намиране на компромис и обяви, че ще разшири обхвата на разговорите между двете страни в посока на бизнеса, транспортната инфраструктура, културния обмен. Защото по-важно е бързо да се открие самолетна линия до Скопие (както правителството обещава), отколкото да се караме за етноса, от който бил Гоце Делчев. Разбира се, политиката е изкуство на компромиса и българските политици ще трябва да покажат на избирателите си, че са получили нещо и са защитили националния интерес. Както впрочем и македонските. Нека добавя и че президентът Радев – макар че откри и издигна Петков – едва ли е на неговия акъл и не бих се учудил ако вземе да го играе чугунена глава по тази тема. Все пак хубавото е, че лъже-патриотите не влязоха в парламента, а националистите-социалисти се сринаха на изборите.

За шестте български искания

Въпросът е какво може да изиграе ролята на победа за пред българския избирател, обработван вече три години с антимакедонски истерии (каквито впрочем се разгарят и от другата страна). Да се построи железопътна линия е дълга работа, затова пък да се сменят няколко табелки по улиците на Скопие ще даде на българите незабавно удовлетворение.

Исканията на София са шест. Оставям настрана двете чисто формални - декларирането на ненамеса във вътрешните работи на България и редовната употребата „република“ към името на Северна Македония (което трябвало да значи, че от Скопие нямат териториални претенции към Пиринския край). Нашата съседка е доста по-малка и слаба във военно отношение и да се страхуваш от подобни неща ми се вижда леко абсурдно. Но така или иначе тези двете могат веднага да се изчистят ритуално и тържествено. Основна претенция към Скопие това е „включването на българите в конституцията на Северна Македония“. По мои наблюдения тук е и ключът към вдигането на ветото – нашите управници ще могат да се върнат с трофея и да тържествуват. Преди 20 г. българите там бяха 1400, при новото чувам да се говори за около 3000, което пак е три пъти по-малко от власите. Но разбира се нищо не пречи те да бъдат обявени за малцинство в конституцията в изреждането преди „и други“.

Тук обаче има два трудни въпроса. Промяна на македонската конституция изисква квалифицирано мнозинство, а дали такова може да се събере понастоящем, аз не съм сигурен. Вторият, това е дали София ще е доволна от броя на хората, които ще са се обявили за българи в преброяването от тази година. От президента до последния фейсбукар българите са убедени, че цифрата ще бъде манипулирана. Къде са тия 120 000 човека, които са се обявили за българи и са взели паспорти? Значи ги дискриминират, не им позволяват да имат своята идентичност? Истината, разбира се, е ясна за всеки – паспортите взимаха (а понякога купуваха!) не защото се чувстваха българи, а за да заминат на работа в Германия. Ама как сега да ги издирим, как да ги накараме да се преброят като българи?

В Северна Македония едва ли са учудени от тази тема – преброяването там обикновено се превръща в политически проблем, защото малцинствените права имат цифрово изражение. Не знам и доколко ще удовлетвори това решение българските граждани, които са убедени, че в СМ живеят потомци на българи. Да добият последните права на малцинство, това ще значи, че мнозинството в тази страна е друго. Да добавя и че е доста нахално от наша страна да настояваме някой да вкарва малцинства в конституцията, ако ние самите не признаваме за малцинство дори турците, които са към 8%. И готови ли сме на реципрочна основа да признаваме македонско малцинство у нас – отговорът е официално и категорично не. Но да не издребняваме. Компромисът е лесен и нищо на коства на Скопие да го направи – само да съберат двете трети в парламента.

Предотвратяването на езика на омразата към България е нещо неясно, което може да се разтяга както си искаш. Примери бяха давани с това, че древните българи били определяни като татари. Какво обидно има да си татарин не знам, аз мисля, че обиждаме татарите като се обиждаме. Но това така или иначе е глупост. Ако утре в македонските учебници напишат, че прабългарите са хуни, което е по-близо до истината, ние май пак ще го броим за „език на омразата“. Преди пък някой беше обидил сексистки министърката на външните работи, някакви освирквали певеца за Евровизия, който имал български паспорт. Един журналист стигна до там да обвини комшиите, че не се били зарадвали на нашето приемане в ЕС. Абе не ни обичат и това е!

С историята ще е най-трудно

Бедата е там, че се търси конфликт, за да се оправдае заетата веднъж позиция – вижте колко сме мощни, от нас зависи нещо, ще си го изкараме на по-слабия. Спомнете си само скорошното обвинение, което гръмна в българските медии, че СМ поругава български военни гробища. После се оказа, че Външно министерство ще проверява дали изобщо там е имало гробище. И скандалът затихна, но си остана усещането, че те ни поругават. Надявам се, че Петков няма нужда да играе тази игра, неговият електорат е друг.

Разбира се, най-трудната тема е историята. За жалост, правителството на Петков не се кани да закрие злополучната историческа комисия, която буксува и позволява на политиците да буксуват и те. Все пак новата политика сякаш се готви да „гледа напред", а историците да не се пришпорват с политически задачи. Впрочем нещо такова предвижда единствената подточка в Договора за добросъседство, където се споменава история – комисията да работи, но там не се предвижда тя да е тази, която ще вземе решението за приемане в ЕС; няма срокове за нейните решения, нито пък са уточнени целите, които ѝ се поставят. Нека напомня, че Франция и Германия написаха първия си съвместен учебник по история точно 50 години след сключването на Елисейския договор за приятелство, 56 след учредяването на Европейската икономическа общност. Ако бяха почнали с историята сега щяха да са като нас - доникъде.

И ако питате мен изобщо не става дума за исторически факти, в които се кълнат и от двете страни, а за идентичности, които са тръгнали в различни посоки през последния век. Идентичността не е факт, а колективно преживяване, което се основава както на история, така и на митове, филми, песни, местна кухня. Надявам се Петков да си представя нещо такова като съвет за културен обмен – търсене на онова, което ни сближава, не „авторско право" над един или друг герой от миналото.

За българския фашизъм и македонския югокомунизъм

Една сериозна историческа комисия оттук нататък има да се занимава единствено със събитията от средата на 20-и век, които имат пряко отношение към разрива между народите ни: българския фашизъм и ранния югославски комунизъм. За втория – надявам се македонските интелектуалци да се мобилизират и да осъдят насилията над хората с българско самосъзнание след 1948-а. Реабилитацията на пострадалите е едно от исканията на българската страна, което веднага може (и трябва!) да се изпълни.

С българския фашизъм следва да се захванем ние тук. До 1989 доктрината за монархо-фашизма беше официално възприета от комунистическата партия, та даже имаше титла „борец против фашизма“. Как стана така, че изведнъж тия хора – бивши комунисти като Радев, бивши доносници на държавна сигурност като Каракачанов – се завъртяха на пети и обявиха, че фашизъм не е имало, а каквото сме правили в окупираните територии било по нареждане на Хитлер? От десет кладенци вода докараха да доказват, че не било фашизъм, нямало масова партия, нямало газови камери. Ами разни фашизми има – от мекия в Португалия, до радикалния в Унгария. Но отвъд терминологичното жонгльорство за всеки нормален човек е ясно, че тогавашната българска държава е съучастник на нацистките престъпления – пуска немските войски да нападат Югославия и Гърция, извозва с вагони на БДЖ евреите в Треблинка. А аргументът, че сме спасили нашите евреи, а сме дали чуждите – ами той сам по себе си е същината на фашизма.

Как можем да се разберем

Мисля, че ако тук България направи един жест и отстъпи - което значи на първо място да престане да се „обижда“ на фашистки окупатор - нещата ще потръгнат. Мисля, тогава и комшиите ще разберат, че много български войници навремето са вярвали, че участват в светла кауза и после са се оказали измамени. Разбирателство по миналото ще има само ако всеки е склонен да се вгледа в грешките на своите.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    64 10 Отговор
    ихааа.между София и Скопие...зата сме на тоя хал-с измислена столица и измислен народ нищо добро не чакай
  • 2 Абе

    116 11 Отговор
    Ние с тях няма какво да се разбираме,те трябва да се разберат с нас.
  • 3 пожелание

    71 7 Отговор
    Да кандидатстват за зелена карта !!!!
  • 4 Сиукс

    85 10 Отговор
    Сер. в. ус на Иво Дичев
  • 5 177

    141 13 Отговор
    Тази статия е абсолютна помия. Никаква мисъл, никаква логика. Този който я е писал понятие си няма от проблема. Опитва се да прави някакви внушения, много повърхностно и елементарно.

    Коментиран от #13

  • 6 Те искат

    72 4 Отговор
    при нас, а не ние при тях ;)
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    98 11 Отговор
    Ивайло момко, как можа да напишеш толкова много глупости??? Как може да окупирваш свои исконни територии...май на това му се казва ОСВОБОЖДЕНИЕ?

    Коментиран от #19, #41

  • 8 да бе

    69 5 Отговор
    като не е толкова важно те защо упорито твърдят, че е македонец?
  • 9 Тиква Стайл

    87 9 Отговор
    Дичев, проблема е че макетата учат, че от време оно- разбирай от ранното средновековие ( вкл. Самуил) са различен народ от българите, кво обясняваш за тръгнали в различна посока идентичности през последния век. И предложението ти, ние да не се обиждаме на "фашистки окупатор" , пък те как щели да разберат за бг войниците е нелепо, защото македонизма като разбиране за нация и народ е на ниво расистките теории при нацитата. Пък и не върви да кажат " да, май верно нашите са били българи. Ми какво се е случило, че ние вече не сме." Поне засега, поне не официално
  • 10 IYI

    95 10 Отговор
    Пореден пасквил на някой си списвач.

    Позицията на България спрямо Македония трябва да е пределно ясна и точна, а именно:

    1. Македонска нация, език и самоосъзнаване започва от 1944 година. Няма македонски Самуил, Гоцев Делчев, Димитър Димов и Вапцаров. Всичко преди 1944год. е част от българската история, българската писменост, българската култура, българската духовност и българският език.

    Това трябва официално да се подпише и признае от Македония. Иначе може още 50 години да чакат одобрение от България за ЕС.

    2. Да се спре с езика на омразата, глупостите в учебниците им и преследването на хората с българско потекло.

    Тук съществена роля има и Сърбия, защото и тя чака за ЕС.

    3 + 4 + 5 ще последват много бързо, защото ние сме братя, и както сме давали стотици хиляди убити за свободата на Македония, както я признахме първи за независима държава, така и ще им помогнем в бъдещото им развитие, но не по боковски, а по цивилизовано-европейски.
  • 11 БЮРМ/FYROM

    71 8 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 даааа

    62 7 Отговор
    Докато не проговорят чист български, никакво пускане в Европата.
  • 13 Гьобелс Веле

    82 8 Отговор

    До коментар #5 от "177":

    Това не е статия, а тюрлюгювеч. И то писана от "професор"! Ама за грантове какви ли не чупки в кръста прави, и се излага като блондинка. Срамота.
  • 14 Бе, незнам

    11 78 Отговор
    Ама, малко преиграваме!Какво точно искаме от македонците!?Да кажат ,че тяхната история е пряко свързана с българската..изключая онези моменти с фашизоидните български окупациони корпуси налазили днешна Македония!?Да признаят,че СССР изрично прекрати нашите домогвания до македонизма,и ги предостави под сръбско влияние.../но сърбите така и не посегнаха на идентичността им,което им прави чест/!!Или да се обявят за българи,което даже и при някакъв общ исторически период е абсурдно и по скоро биха отишли в азиатски или африкански съюз,което е и най-логочно!??Гърците имаха най–големи основания за спор с македонците!!!Поради простата причина,че Македония в древността е съставна част и от гръцкия етнос и от гръцката територия при образуването на елинската общност и култура!Въпреки всичко гърците се проявиха като Хора,с главно Х,като позволиха на македонците да се САМООПРЕДЕЛЯТ като македонци пък макар и северни, което също чест и почитания за гърците !!!Та пак да питам:–Какво точно ние искаме от македонците!??

    Коментиран от #21, #26, #62, #66

  • 15 Кочо

    49 5 Отговор
    Брей, тези Кирчо и Кокорчо много прагматични бе! Направо съм в захлас! Прагматични, ама неглижират националната кауза! От такива прагматични току виж сме забравили дали сме българи или аборигени! И май ще забравим дали сме мъже или жени! Прагматични джендър идеолози! То май само кинтите са важни за тези, и то основно които ще влязат в джобчетата им! А за втрещеното селячеството ще правят PR еквилибпистики - самолет София-Скопие!
  • 16 А питам

    66 7 Отговор
    Тоя "професор" някога чел ли е история? Що се излага като кифладжия?
  • 17 Котис

    60 7 Отговор
    Ивайло Дичев е продажен либералист!
  • 18 Анонимен

    67 7 Отговор
    Ивайло Дичев е еталон за човек, който е предател на родината си. Неслучайно получава трибуна в Дойче веле.
  • 19 Как се казва би трябвало

    6 18 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да кажат "освободените", а не "освободителите". Всъщност те са го казали ама не ти е угодно.

    Коментиран от #59

  • 20 Диамантената ръка

    60 7 Отговор
    Дичев, Гоце Делчев е много по-важен от самолетната линия. Става въпрос за истината, уважение и самоуважение. Щото иначе никой няма да се качи на тоя самолет, нито ние, нито те. За теб не знам...
  • 21 Античното Маке

    64 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бе, незнам":

    Ние нищо не искаме, те искат. Имат си история и език от 1945, и държава от 1993 с което намаме проблем, но не им стига. Връщат се назад и си приписват българската история и заслуги за тяхна-македонска.
  • 22 Истината

    62 6 Отговор
    Какъвто и компромис да им направим за приемането им, после ще съжаляваме ама жестоко, нищичко няма да се промени от тяхна страна даже нещата ще сеусложнят за нас, бъдете сигурни!!! Какви отстъпки и компромиси!!;
  • 23 Да,бе

    43 7 Отговор
    Един комита да стане от гроба и тоя ще пише пасквилите си без ръце,а главата му ще е под масата.
  • 24 Насила не можеш

    13 24 Отговор
    Да направиш никой българин.

    Коментиран от #31

  • 25 Шопо

    27 10 Отговор
    КИРО Канадецо е национален предател !!!
  • 26 Тиква Стайл

    35 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бе, незнам":

    Донякъде си прав, но...Да сравняваш нашия спор с макетата и гръцкия с тях е като да сравняваш топка с тиква, щото и двете са кръгли. За сърбите също си изръсил глупост, щото до идването на хърватина Тито, макетата са официално южни сърби. И хърватина Тито е един от основните виновници, това да се промени.
    Че нашите искания са нелепо изразени-спор няма. И ние и те ще направим отстъпки. Че.не можем на сила да ги накараме да признаят нещо, също е истина. Нуждата ще реши въпроса.
  • 27 Перо

    31 6 Отговор
    Дойче зеле иска освен с БГ паспорти,”макетата” да имат и транспортни връзки за пътуване на запад,през БГ! Това,клето замислят джендърите няма да стане за българска сметка, никога!
  • 28 Пламен

    54 6 Отговор
    ВМОРО е създадена от българи!!! Господин Дичев, Вие персонално обиждате българите които са създали тази партия и техните съвременни последователи! Разбира се, че това е българска партия. Доказват го Ванче Михайлов, Тодор Александров.
    За тези герой аз знам достатъчно, но се питам Вие кой сте? Българин, сърбин,....... във всеки случай ни подготвяте за скорошно извършване на предателството. Ако Германия и евросъюза искат Съвременната Македония, да я приемат. Но, тогава там за нас място няма!

    Коментиран от #30

  • 29 ВЕТО

    41 4 Отговор
    Много писане за нищо.Ние не сме длъжни да правиме никакви стъпки.Вето,докато Македония не изпълни нашите искания от 2017.Всякакви други шментикапели вредят на имиджа на България.А канадскоафроамериканския лакей може съвсем скоро да гризне дървото.
  • 30 ВМРО е поставена извън закона

    8 12 Отговор

    До коментар #28 от "Пламен":

    Като терористична организация.
  • 31 A "македонец"

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Насила не можеш":

    може , ДА???

    Коментиран от #34

  • 32 Борислав

    44 2 Отговор
    Имам чувството че тази статия е написана от Зоран Заев!!! Много можем да отстъпим на Севрна Македония като се имат за отделна нация но никога не трябва да се съгласяваме да им признаем езика, азбуката, Самуил , Гоце Делчев и многото възрожденци и революционери Българи по род и съзнание!!! Нека си имат герои от Титовата номенклатура, предатели на род , бит и култура!!! Ще им простим много какво да ги правим, и те са БЪЛГАРИ!!!
  • 33 Тоя пък

    33 2 Отговор
    На този Дичев му плащат от Скопие. Това е от ясно по-ясно. Да вземе да се скрие безродникът!
  • 34 Не, насила

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "A "македонец"":

    И македонец не можеш.

    Коментиран от #46

  • 35 946

    36 2 Отговор
    Статията е просто тъпа. Срам за професора.Срам и за тези, които му дават трибуна.
    За мене македонистите са си болни хора, които трябва да се лекуват.
    Не може толкова злоба, простотия, неграмотност, агресивност, непризнаване на световно доказани истини и то
    наведнъж.
    Ми, то само за 2/3 часа плюене нон стоп по техните медии, сега и Вучич се включи, имало някой от Европа който не подкрепял тайно/ с една дума българите са страхливи и сами не могат/ , Мицкоски на ДПМНЕ сръбската маща лични наладки срещу Петков и още 30 коментатори, които се редуват през 2 дена да заливат с помия.
    Айде, чупката.
    Как да си джентълмен г-н Дичев с подобни хора?
  • 36 Маке

    35 2 Отговор
    Статия писана от македонист,сърбоман.
  • 37 ComfortablyNumb

    36 1 Отговор
    Дичев къв си боклук не е истина! ВМРО не е българска партия така ли!? Звучиш като германски либераст и после с изненада научаваме че и такива "българи" като теб има.
  • 38 Да не чопкат

    34 2 Отговор
    Тоя мушморок нагло заблуждава. Въобще не ни трябва включването на българите като малцинство в тяхната конституция,нито ме еня за табелките им,нито се плаша,че ще се намесват във вътрешните ни работи - кат се намесят бой през ръцете. По темата за фашизма - създадохме си по глупашки начин излишен фронт. Имало е и сръбски,и хърватски,и гръцки,и френски,и норвежки,и холандски,и английски фашисти - все колаборанти с немците. Македонците са се хванали като удавник за фашизма,нооо...ние им подадохме сламката. Еее брее... тия македонци най-големите антифашисти бре! Всъщност през 1943г. са имали 5-6 чети по 10-15 човека,които не са македонци а дошли отвън сърби,бошняци и черногорци.Пък за по-сигурно избягали в италианската част на Македония. В България по това време само отрядът "Антон Иванов" е над 200 души,а партизаните са над 1500. Да не говорим,че жертвите им са нищожни.
    Важна е ЖП линията,магистралата,съвместни бизнеси... това може да раздвижи блатото. Младите хора от двете страни трябва да се срещат,опознаят,да контактуват,а старите поколения да отидат на заден план.Измислили са си нация и език...,тяхна си работо,нооо... отпреди 1944г. нищо да не барат и чопват.... И точно това трябва да се договори писмено.

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Грогу

    30 2 Отговор
    Какви самолети , каква инфраструра и учебници и контитуции ...всичко това е безмислено , докато макетата не признаят , че историята не е македонска , а бълрска. Тези нови комисии за разговори със Скопие ,нямат одобрениеето на бълг. общество .Помакедончените българи , трябва да бъдат оставени на саме със себе си , докато не дойдат сами в София с признанието , че бабите и дядовците им са българи. Всичко друго по отношение на Скопие е обслужване на чужди интереси .

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Защо

    32 3 Отговор
    Баща му беше голям български писател, радетел на българщината! Дали ако чуе сина си, ще бъде доволен, какви щуротии драска... за какво друго, ако не за парииииииии...
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 3 Отговор

    До коментар #38 от "Да не чопкат":

    ...тoзи филм на Кирчо-канадски, зa "Икoнoмичecкoтo cътрудничecтвo" c мaкeтaтa, гo игрaхмe oщe пo врeмeтo нa бaй Тoшo, бeз никaкъв рeзултaт зa прeкъcвaнe нa oмрaзaтa към Бългaрия!!!
  • 44 Викаш макета да признаят

    1 14 Отговор

    До коментар #40 от "Грогу":

    Че Александър Македонски всъщност е Александър български...

    Коментиран от #61

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Македонец НЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не, насила":

    можеш, но "македонец" 😏 - всякак!!!
  • 47 Чипът

    26 1 Отговор
    Нищо няма да се случи. Кирчо ще пробва да приеме Северна Македония и ще се окаже позорно изгонен от България. Всъщност по темата да не се приема С Македония у нас има пълен консенсус. Когато един човек започва като лъжец бързо се превръща в крадец и предател
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Високо кръвно

    19 3 Отговор
    Чета и нещо не ми е наред. Статията е манипулативна .Няма да псувам ама защо не ви е…..
  • 56 Язе

    20 3 Отговор
    Дичев е на хранилка в Америка за България и списвач за Дойчр Веле. С други думи платен национален предател. С нищо не е по добър от русофилите петоколонници, продали българите в Македония за власт в НРБ. Нищо от това което е написано в статията не е в полза на БГ, а директно обслужва македонската теза "Пуснете ни да влезем пък после ще преговаряме" и оправя геополитическите интереси и на САЩ и на Русия и на Гърция. Нито Сърбия, нито Гърция имат интерес от засилено влияние на БГ в Македония. Сега е шанса на БГ да наложи своя интерес. Пробив с Македония ще постави въпроса за българите от Беломорието и Северна Гърция, и за Поморавието. Затова ще има саботаж от Гърци и Сърби. Да не забравяме, че в Сръбските учебници пише същите антибългарски дивотии както и в Македонските.
  • 57 АЗ СЪМ ЕДИН

    15 2 Отговор
    Предлагам да не се заничаваме с РСМ, а да изчакаме още 20 години и нещата ще се оправят от само себе си. Кандидат за ЕС ще бъде не вече Северна Македония, а Източна Албания и всичко ще е наред.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Намери и си пусни

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Как се казва би трябвало":

    Намери и си пусни ( има ги в нета), снимки и кинохроники от посрещането на българските войски в Тракия и Македония и после пак говорете за окупация г-н Т..Панарев
  • 60 Скорпи

    19 1 Отговор
    Дойче Веле да си гледат проблемите в Германия,защото хич не са малко....да не се месят в материя която им е непозната...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ужассс!

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бе, незнам":

    След като още не си разбрал какво искаме от 2017 година насам от северните македонци, значи или си много прост, или си жител на тази територия сърбоман, цапащ с излиянията си форума.
  • 63 Пламен

    7 2 Отговор
    И като влезат и те в Европейския съюз без промяна при тех ще влезат съюза ако нашите ги пуснат без изпълнение на договора. При тъкав случай нашите може да са всякакви да избират да са булка на сватба но ако го направят не са политици и ние ще си останем татати и фашисти окупатори в очите на Северняците докато свят светува и трябва да се откажем от историята ни и да признаем техната която е фалшива но как е фалшив Европейския съюз че всички държави са равни така ще признаем фалшивата македонска история и от наша ще стане техна ако мислят нашите управляващи да сторят много са умни пък и учили в университети .На нас история не ни трябва пък защо да мислим за България ,за някакъв национален интерес(патриот ,националист е лоша дума друго е либерал да няма граница но само при нас в нашите глави и в главите на наще послушни политици на своите началници всички държани в Европейския съюз националния интерес е пред всичко но не при нас при нас,при нас преди всичко какво наредят господарите ) нали сме в Европейския (Еврогейски)съюз с такива васални политици при нас армия нямаме но нали НАТО ще ни пази а Европейския съюз ще храни ама друг път.
  • 64 Иван

    9 2 Отговор
    Боклук голям си Дичев!
  • 65 Гоце

    10 3 Отговор
    Поредното либерално леке! 120 хиляди северно македонци са взели Български паспорт след като са представили писмени доказателства, че предците им са Българи! Освен това са положили изпити по Български и по Българска история! И освен това са декламирали пред комисия “Аз съм българче!”. И още - поне една трета от тях живеят и работят в България и се срамуват от северномакедонски те родоостъпници!
  • 66 Роко

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бе, незнам":

    До кой македонизма се домогваме ме пич. Самуил (както и синът му и племенникът му навсякъде където са коментирали етноса се наричат БЪЛГАРИ нито веднъж не се наричат македонци). Гоце Делчев и Яне Сандански също се самоопределят като българи. Сърбите не били посегнали на идентичността им а бе пич точно сърбите създават тази идентичност след като пробват да сърбизират населението и не успяват. То бива да си необразован но чак толкова небива.
  • 67 Откровено

    9 1 Отговор
    А бе кой ги чете изобщо тия откровено долнопробни поръчкови статийки писани от невръстеници
  • 68 Bob

    7 1 Отговор
    Този е хем платен, хем тотално болен... Та, какъв друг ако не изтрещял мало.умник като този ще се наеме да бръщолеви простотиите си, и да си вярва, и да смята, че народа е по-тъп от него и ще му се върже някой... А той да прибере паричките... Тъп е и този, дето му ги дава... Я да умират...
  • 69 Конник

    5 0 Отговор
    Ивайло, става дума за 120000 българи в Северна Македония, а не 3000! Май нещо искаш да умаловажиш България и да величаеш Северна Македония?
  • 70 Аз бе

    4 2 Отговор
    В Р С Македония няма българско малцинство понеже македонците са българи! И е нужно обединение и една стабилна държава! Швейцария на балканите! Тогава и Путинци и бивши Титовци ще си хапят ...каквото искат това да си хапят!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 българан

    5 0 Отговор
    за да се разберем първо требва да отменим валидноста на всички паспорти дето им продаде свинче войводата и второ да зси затворим границата за северомакедонците ги много добре какви гадове са от чужбина с добро не разбират те са като нашите сигани само с лошо влизат в пътя научени са цел живот да са оф роад не бива да им отстъпваме че после ще ни се качат на главите вето до дупка за тех ако сега не си изиграем картите както требва чака ни лошо бъдеще
  • 73 Стоян Хлебаров

    5 0 Отговор
    Ивайло тълкува положението малце промакедонски! Не знам къде е видял антимакедонска истерия в България,равна на антибългарската в Македония!? Правото е на страната на България и отстояването му не е истерия! При това,нито един български политик,не си е служил с такива обидни изрази за македонски политик/макар да го заслужават/,както македонските спрямо българските! Ивайло леко е изкривил истината....само накрая се е опитал да замаже промакедонските си разсъждения! Колкото до това-да отстъпим от историята си и от броя на българите в Македония,понеже те не можели да се преброят-ТОВА ГРАНИЧИ С НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! тОЗИ "СОЦИАЛЕН АНТРОПОЛОГ",НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ,В СТРЕМЕЖА СИ ДА БЪДЕ ОРИГИНАЛЕН,ТЪЛКУВА СЪБИТИЯ,ЯВЛЕНИЯ И ПОЛИТИКА,КАТО ...ПЪРВОУЧИТЕЛ!?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.