Last news in Fakti

9 Януари, 2022 13:00 6 788 115

15 години по-късно: спечелиха ли българи и румънци от членството си в ЕС?

  • членство в ес-
  • ес-
  • българия-
  • румъния-
  • членство-
  • българи-
  • корупция-
  • заплати-
  • пари

Членството в ЕС доведе до по-високи заплати в България и Румъния, но проблемите с корупцията така и не бяха окончателно решени

15 години по-късно: спечелиха ли българи и румънци от членството си в ЕС? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15 години след приемането на България и Румъния в ЕС много граждани на бившите комунистически страни смятат, че положението определено се е подобрило. Но двете държави имат да извървят още дълъг път, докато се справят с ширещата се корупция и постигнат такъв икономически ръст, който ще убеди гражданите им да не напускат родината си, за да търсят по-добри финансови възможности.

Въпреки парите от Брюксел, качеството на живот в България и Румъния е по-ниско

"Европейските фондове за нас са като парите от газа за Русия или парите от петрола за Саудитска Арабия", казва бившият румънски министър за европейските фондове Кристиан Гинеа. Той изброява и конкретните ползи от еврочленството: нови пътища, водопроводи в изостаналите региони, въвеждане на организирано сметосъбиране по селата.

Но парите, които идват от ЕС, все още не успяват да повишат достатъчно качеството на живота в България и Румъния и поне в определени области да го изравнят със средното ниво в ЕС. В двете страни бедността сред децата все още е на тревожно високо равнище. Преди началото на пандемията средната продължителност на живота в България беше 74,91, а в Румъния 75,46 години, докато в ЕС средната продължителност на живот възлиза на 81,3 години. А пандемията още повече разшири пробойните в остарелите и недостатъчно финансирани здравни системи на двете страни.

Милиони българи и румънци заминаха на Запад

Подобни тенденции накараха милиони българи и румънци да се възползват от един от крайъгълните камъни на ЕС - свободата на придвижване - и да напуснат родината си, за да живеят и работят на Запад.

Гинеа признава, че членството в ЕС е донесло "огромни ползи", но в същото време е довело и до масивно изтичане на специалисти и до възникването на големи диаспори в Италия, Испания, Великобритания и други западни държави. "Говорим за около 4 милиона души. Напускат толкова много млади и талантливи хора, от които има голяма нужда в страната", казва бившият министър. Повече от 1 милион румънци подадоха молби за оставане във Великобритания, след като миналата година страната излезе от ЕС. В Германия през септември миналата година бяха официално регистрирани над 450 000 румънци - около шест пъти повече в сравнение с началото на 2014.

Сред онези граждани на ЕС, които решиха да останат във Великобритания след Брекзит, е и българката Диана Русева. 39-годишната жена пристига да следва и да работи в Лондон още през 2007 година. Днес тя признава, че резултатите от членството на нейната родина в ЕС не са еднозначни. "Хем се промени много, хем не се промени", казва тя. "Стандартът на живот определено се повиши неимоверно. Повечето мои връстници имат същия жизнен стандарт като моя в Обединеното кралство." В същото време обаче слабо развитата инфраструктура, опасните пътища и досадната бюрокрация са си все същите и причиняват на хората всекидневен стрес, обяснява Диана.

Борбата с корупцията не е доведена докрай

България и Румъния кандидатстваха за членство в ЕС в средата на 90-те години на миналия век и изминаха дълъг път до присъединяването си на 1 януари 2007 година. Едно от главните условия беше да се преборят с ширещата се корупция, а за България - и с организираната престъпност. Брюксел инсталира специален механизъм за наблюдение, а през годините в двете държави бяха проведени редица акции срещу тези язви, но въпреки това в момента изглежда, че напредъкът в борбата срещу корупцията в двете страни е недостатъчен.

В индекса на "Трансперънси Интернешънъл" за корупцията през 2020 година България и Румъния събират 44 точки, като 100 точки се дават на най-малко корумпираните държави. Все пак от 2012 година насам България се подобри с 4 пункта, докато в Румъния положението си остава същото.

Двете страни все още имат редица недъзи, но същевременно демонстрират и реално измерим напредък. От 2007 година насам заплащането на труда непрекъснато расте. В Румъния минималната работна заплата се увеличи от 79 евро през 2007 на 465 евро през 2021. Подобна е тенденцията и в България.

Българите и румънци вярват в европейските институции

В изявлението си по повод 15-годишнината от приемането в ЕС румънският президент Клаус Йоханис каза: "Европейският път без съмнение си остава единствената предпоставка за благоденствие, стабилност и дългосрочно развитие." Този възглед получава широка подкрепа както в Румъния, така и в България. Според едно допитване на "Евробарометър" хората в двете страни вярват на ЕС два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.

През последните години протести разтърсиха Букурещ и София. Хората излязоха на улицата, защото се опасяваха, че демокрацията издиша. Дълбокото недоверие към правителствената власт не е нещо необичайно в посткомунистическите страни. Наблюдателите смятат, че тъкмо то дава отговор и на въпроса защо тъкмо България и Румъния са страните с най-нисък процент ваксинирани срещу коронавируса в ЕС. Политическата нестабилност едва ли много помага на двете страни, които през последните месеци регистрират едни от най-високите проценти на смъртност заради Ковид-19 в цял свят. Хората, които решиха да останат в България или в Румъния след приемането им в ЕС, не смятат обаче, че Брюксел е виновен за продължаващото изоставане на страните им.

"Спомням си годините преди приемането в ЕС - беше истинска бедност"

Рудолф Йоахим Поледна живее в Сашиц, разположен на 300 километра северно от Букурещ. Той е получил помощ от 100 000 евро от регионалните фондове за развитие на ЕС, а с тези пари успял да построи къща за гости с четири стаи. Сега Рудолф казва, че вече не усеща принуда той и младото му семейство да напускат страната. "За млади хора като нас няма по-добра подкрепа от фондовете на ЕС. А аз все още си спомням Румъния в годините преди приемането в ЕС. Това си беше истинска бедност, в сравнение със сегашните стандарти", казва Поледна пред Асошиейтeд Прес.

Автор: Стивън Макграт (АП)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    145 23 Отговор
    Българите спечелиха от ЕС грънци.

    Коментиран от #62, #102

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баш майстора

    119 25 Отговор
    Марш оттоя скапан ерогейски съюз. Никаква файда само разруха и унищожаване на останалите ганьовци дето още не са разбрали какво алчно чудовище са си пуснали в пазвата.

    Коментиран от #5

  • 4 Най ми спечели

    92 9 Отговор
    бочко-дпс и многобройните му ортаци.

    Коментиран от #107

  • 5 гост

    30 103 Отговор

    До коментар #3 от "Баш майстора":

    Никой не те държи насила, заминаай за Евразия.

    Коментиран от #43, #51

  • 6 гадно

    99 9 Отговор
    Да от трите пръста най-дългия е те това спечелиха.
  • 7 ТаУмВзе

    77 8 Отговор
    Няма и 5 минути и пак овче зеле Пропаганда!

    Коментиран от #21

  • 8 Гост

    109 9 Отговор
    Единствените които спечелиха са тези които разграбиха и разрушиха държавата,изпълнявайки заповедите на европейците.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русофил

    25 51 Отговор
    Ние си искаме Масква.

    Коментиран от #17

  • 11 АУУУУУ

    20 92 Отговор
    КОГАТО СИ ЗАМИНЕ ТОВА ПОКОЛЕНИЕ КОЕТО Е ЖИВЯЛО В ТАКА НАРЕЧЕНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ , ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТТЪРСИ ОТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ....... ПОКОЛЕНИЕТО НА 20 ГОДИШНИТЕ НЕ МЕЧТАЯТ ЗА РУСИЯ , ТЕ СА ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО......... ТОВА ПОКОЛЕНИЕТО КОЕТО Е ДОВОЛНО ЧЕ ЖИВЕЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.......КОЕТО ЗНАЧИ САМО ЕДНО.......БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЗА ЕВРОПА , А МИНАЛОТО Е ЗА РУСИЯ ........... РУСИЯ ЗАГУБИ ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ....... ЗА СПРАВКА КОЛКО СА БИЛИ ПРОЦЕНТИТЕ НА БСП ПРЕДИ 20 ГОДИНИ И КОЛКО СА СЕГА...... А СЛЕД 10-15 ГОДИНИ ЩЕ СЕ БОРЯТ ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА........ РУСИЯ ЗАГУБИ ........ ЧАСОВНИКЪТ НЕУМОЛИМО ТИКТАКА.....ТИК ТАК ТИК ТАК

    Коментиран от #19, #108

  • 12 КОЙ

    94 10 Отговор
    Питате такива който са получили по 100 000 Евро дали са доволни от влизането в ЕС, а я питайте тия дето не са получили нищо от ЕС тоест 99% от населението.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 дойче проект

    60 7 Отговор
    гроб-дпс кражба, обир, геноцид... баба шмеркел гледа настрани и чопли семки...
  • 14 нека пишещите

    17 45 Отговор
    да обяснят какво и как точно си представят печалбата от влизането ни в ес ! какво очакват да получат...например чек за всеки от по 2000 евро и то дори и да не работят . нека да се види как и какво са получили например чехи,унгарци и други и дали някой им го е дал или са си го заработили.

    Коментиран от #109

  • 15 тодар

    12 35 Отговор

    До коментар #12 от "КОЙ":

    ми аз може да се каже всеки месец получавам заплатата си от ес. просто защото фирмата, в която работя изнася продукцията си главно за страни от ес.

    Коментиран от #98

  • 16 а ти

    10 32 Отговор

    До коментар #12 от "КОЙ":

    какъв точно бизнесплан си пуснал за да получиш финансиране ...защото човека ги е получил за да развие някакъв бизнес а не да ги харчи...мечо ..ти ли си бе
  • 17 Пффффф

    17 51 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Москва ви очаква, прав ви път. Благодарение на демокрацията сте свободни да ходите където пожелаете.

    Коментиран от #52

  • 18 МИНУВАЧ

    64 7 Отговор
    Какво спечелихме ли, за обикновенния човек става дума, ... освен това, че без визи се движим из Европа, но не за да се наслаждаваме на културата им, а да продаваме своята стока - работна сила и с парите от това нещо да може да се живее по-сносно....Друго едва ли този обикновен човек е почувствал

    Коментиран от #22

  • 19 дааа

    8 64 Отговор

    До коментар #11 от "АУУУУУ":

    А и са кадърни.20-30 годишните изкарват с лекота по няколко хилядарки на ден,карат се нови коли.Дъртите неграмотници не могат с телефон да се оправят ,ама имат амбиций да живеят като шейхове.

    Коментиран от #58, #111

  • 20 Без да ги чета

    61 6 Отговор
    Тия моят кратък отговор е ,,НЕ с изключение на 240 човека и малко мърша покрай тях,,
  • 21 Христо Христов

    8 40 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Не го чети бе. Я колко сайтове на ватенките има-чети ги 😀
  • 22 а какво

    6 34 Отговор

    До коментар #18 от "МИНУВАЧ":

    точно са получили другите граждани от ес...например немци,австрийци и т.н ??както и те така и ние имаме възможност да пътуваме и да работим за по изгодни за нас условия .посочи какво което са получили гражданите на старите членки ние не сме получили и по какъв начин ес е прецакал обикновенния човек у нас. какво повече бихме получили ако не сме в ес ??

    Коментиран от #45

  • 23 ДаЗдраПерМа

    70 6 Отговор
    имаш захарен завод, до него институт на цвеклото, садиш огромни територии със собствен посевен материал, комбайни вадят цвеклото, преработва се на захар, през оградата имаш спиртна фабрика и бонбонена фабрика а на 500метра фуражен завод който от цвекловите резанки прави смески за животновъдството. Наоколо свинарници и пилчарници колкото искаш. Постоянна работа за 3000души. Условие за влизане в ЕС забрана за производство на цвекло, нарязаха комбайните на скрап и всичко наоколо затихна и посърна. Народа напусна и тръгна на Запад за по щастлив живот.

    Коментиран от #26

  • 24 Фихо

    24 1 Отговор
    Катеричка рунтавелка
  • 25 Гьобелс Веле

    60 4 Отговор
    Ако бяха спечелили българите от членството си в ЕС, то жизненият им стандарт щеше да е по- добър откокото бе преди 30 г. Уви не е така.

    Коментиран от #34

  • 26 бе да питам

    8 49 Отговор

    До коментар #23 от "ДаЗдраПерМа":

    на кого бяха собственост тези огромни терени на които си садил цвекло ??? защо ли ми се струва , че говориш за ТКЗС което държеше МОИТЕ земи и тези на останалите които бяха НАСИЛА вкарани в кооперация след 45-та ? или настояваш тези заграбени земи да не ми бяха възстановени !! описваш така нещата сякаш искаш плановото стопанство да си беше останало и след 89 ?? а ние влезнахме в ес 2007 а не 89 когато системата се разпадна

    Коментиран от #32, #49

  • 27 дойчланд нещо се обърка

    60 4 Отговор
    Как ги сметнахте тия по високи заплати бе ? Едно време с минималната заплата от 130 лева купуваш 4,5 тона въглища и караш две зими . Сега с минималната заплата купуваш 0,8 тона въглища и ще стоиш на студено.
  • 28 В.В.П.

    39 2 Отговор
    Фон Лайен ,има план да обере,вересията от Европейците .К19 е единия от тях ,Следват други .Спечели номенклатурата с евро фондове,заеми ,измами,.Ддс,..Разбита, енергетика,индустрия ,без армия..без ,3 млн,хора ,Така ще крета територията .Държава на 1340 г.И със 100 млд ,заеми Скоро ще станат 200....
  • 29 Смешници

    57 6 Отговор
    Най бедната държава България я приеха по две причини в европейския съюз.1.буферна зона и жертвен агнец между Русия и запада и 2. Охрана на морска граница с Русия.Ние нищо не печелим от европейските пари,от 10 до 12 пъти повече пари и трябват на Европейския съюз да пази тази граница и парите които ние получаваме от Европа.И влизането в този съюз облагодетелства крадците-бизмесмен,казвам крадци защото в България в момента няма бизнес.Кой ще нарече бизнес строителния бизнес където 60% от парите се крадат или болничния сектор където е още по зле и там кражбите са около 75%..И като се вземе предвид че затриха армията ни,икономиката ни и образованието ни излиза че отвсякъде е вредно влизането на България в този съюз.

    Коментиран от #97

  • 30 те така е

    60 5 Отговор
    ЕС е една голяма пирамида. Печелят тия които са най отгоре. Тия като нас дето са най отдолу нищо не печелят . Изгубихме 1/3 от населението си . Спечелихме демографска криза .
  • 31 Факт

    7 46 Отговор
    Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите!

    Коментиран от #37

  • 32 земеделецо

    40 4 Отговор

    До коментар #26 от "бе да питам":

    А къде са твоите земи сега ? Къде са моите земи сега ? 9% от земеделците държат 85% от земята . Защо така се получи ?

    Коментиран от #35

  • 33 не може да бъде

    33 4 Отговор
    Печалбите са ясни и може да бъдат обявени без притеснение- имаме свобода на придвижване,поне за тия които имат причина да пътуват ,има свобода на словото -можем да се дърлим в нета общо взето свободно/напр. във Факти-поздравления !,но има и такива с жестока цензура/,имаме по-свободен достъп до известни западни университети-поне за тия ,които считат ,че там могат да получат по-добро образование,всички се снабдихме с коли - преди всичко втора употреба,имаме добре заредени много магазини с най-различни стоки ,често некачествени ,но има и качествени,имаме и много банани -както се разбира инжектирани в голямата си част с хормони на растежа!Във всичко останало сме на загуба -повече или по-малко!
  • 34 Всъщност

    9 31 Отговор

    До коментар #25 от "Гьобелс Веле":

    Жизненият ни стандарт се влоши поради поредната глобална икономическа криза. Като добавим политическата такава, в която се вкарахме сами нямаме право да обвиняваме ЕС.

    Коментиран от #75

  • 35 моите

    8 34 Отговор

    До коментар #32 от "земеделецо":

    са в кооперация от която всяка година ПОЛУЧАВАМ рента....като по времето на бай тошо не получавах нищо ! аз да съм те карал да си продаваш земята ?? а не отговори на въпроса как точно си представяше България след 89-та....ткзс-та ,държани фирми...пионерски лагери ?

    Коментиран от #86

  • 36 МАРА

    32 4 Отговор
    ПРИЕМАНЕТО ОБОГАТИ БОГАТИТЕ,ДЪРЖАВАТА Я НЯМА,ИЗПАТИНИ ДА СЛУГУВАМЕ ,КОРУПЦИЯТА СЕ УВИЛИЧИ, НАРОДА НАМАЛЯВА БГ ЗАГИВА. НЕ Е ЗА РАДОСТ ,А ДЪНОТО
  • 37 Хахаха..

    39 4 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Ако е така,защо не пробвате с референдум за ЕС и НАТО? Нема да стане,нали? Пак ще е като с Оста "Рим,Берлин и Токио,верни във борбата.."И после - що имало Народен съд?! Ами ей така,за възмездие...

    Коментиран от #40, #70, #103

  • 38 Чоко

    14 28 Отговор
    Който се съмнява, че България е спечелила от членството си в ЕС, да погледне внимателно съседните Македония, Албания, Босна или Молдова.
  • 39 Пенев

    11 31 Отговор
    Не знам от ЕС дали сме спечелили, но в Евразийския съюз бихме загубили всичко.
  • 40 БСП на Бунището

    8 23 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха..":

    Спечелиха 2,5 милиона Българи,избягали от Пост комунистическата мизерия причинена от червени Олигарси и Приватизатори....Не е малко... И още може...Докато в България останат само 3 милиона Пенсионери,Депутати и Полиция....До тогава!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Ку-ку,ку-ку

    15 4 Отговор

    До коментар #40 от "БСП на Бунището":

    Кукуригууу...
  • 42 Валери

    31 6 Отговор
    Ооо да...спечелихме ..и още как...спечелихме да работим далече от семействата си срещу мизерна заплащане..да се отнасят към нас като с...може би най точно казано е , роби,, спечелихме управляващи управлявани от някой и от някъде и куп още носещи ни ,,щастие,, придобивки...ооо да и последната да сме същества върху които да се правят опити..в случая с ,,ваксини,, защото са загрижени много за нас...Ами направете ми тогава заплатата 10000 евро и не вдигайте повече цените а аз ще си намеря кой да ме лекува когато ми се наложи..
  • 43 ТИ СИ ТОВА 00-КЕНЕФ

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    ТАКА ЧЕ НЯМАШ ПРАВО НА МЕНЕНИЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЙ КАДЕ ДА ХОДИ

    Коментиран от #60

  • 44 Без ДДС

    24 1 Отговор
    С корумпирани политици,нищо не стават.
    Докато има разделение на мирогледите
    Изток-Запад нищо не стават.
    Посоката на политиците трябва да е В името на България.
    Нито на Изток нито на Запада им пука за нас.

    Коментиран от #46, #48

  • 45 МИНУВАЧ

    25 5 Отговор

    До коментар #22 от "а какво":

    Аааа, хич не съм съгласен, примерно твоите деца защо са на работа из ЕС да мият чинии или да гледат стари хора, ами не си работят в БГ, колко обикновенни хора работят като ИТ специалисти, инженери,...като имат дипломи защо не работят в БГ, а има ли сигурна работа тук, посочи една развиваща се фирма/ без транспортните /
    или с РЗ над минималната...ето това докара ЕС,...свободно движение на хора, стоки и капитали ,но не моите или твоите, а нечии

    Коментиран от #47, #99

  • 46 ЛЪЖЕШ

    13 15 Отговор

    До коментар #44 от "Без ДДС":

    Румънците са много пред българите по доходи!
    Румънците не са като българите под руско енергийно робство!
    Кьовеши вкара румънския премиер в затвора за корупция, а Гешев и Борисов си делят пачките и кюлчетата!

    Коментиран от #57, #66

  • 47 ти си трол

    10 21 Отговор

    До коментар #45 от "МИНУВАЧ":

    Твоите деца мият чинии, защото са некадърни комунисти като тебе!
    А защо не мият чиниите в Матушката ти? В Москва?
  • 48 Хаха хаха ха

    10 23 Отговор

    До коментар #44 от "Без ДДС":

    На Запада му пука за нас!
    Ако не беше НАТО, до сега да е станало както в Крим!
  • 49 Калбо

    29 4 Отговор

    До коментар #26 от "бе да питам":

    Текезесетата си вършеха работата и то много добре трябва да знаеш че целия свят идваше да се учи от български земеделци българското земеделие беше на световно ниво да не кажа първо място в света щом японците са идвали в България по време на социализма да се учат как ние сме се организирали текезесето да работи и да изкарваме толкова голяма продукция и не само японци разбира се и още много други държави се учиха от България на земеделие
    Реално погледнато не трябваше да се разруши нещо което работеше можеше да се раздаде земята на собствениците но да остане под командване на ткзс-тата сега има пустееща земя
    Какво ни донесе както казвате вие свободата един червен паспорт и донесете наркотици проституция рекет бедност пълно е с наркомани в България и много депресирани млади хора аз бях един от противниците на комунистите но това което се случи в България е ужасно ужасно да виждаш на улицата бедни хора да просят за милостиня да виждаш крайно бедни а от другата страна крайно богати ето това се случи и защо ми е Европейски съюз при случай че стана още по-зле отколкото преди станахме роби на богатите страни ето случаят с Германия в кладницата

    Коментиран от #54, #101

  • 50 Behemoth

    13 12 Отговор
    Само при Путин му е майката...каква Европа за тая па.плач....

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 нннн

    22 4 Отговор
    "Подобрява ли се животът в новите колонии?" трябва да бъде заглавието.
  • 54 Тодор Правешки

    7 18 Отговор

    До коментар #49 от "Калбо":

    Не говори глупости! Я отвори последния доклад на Замфир Яшаров Живков. В частта за селското стопанство Живков пет пъти каза -руши се, руши се, руши се, руши се, руши се!
  • 55 дявола

    31 4 Отговор
    За тези години които сме във Евро съюза нямаме никаква полза(говоря за населението) влагат и инвестират във Държавата особено големите вериги магазини които са пълни със евтина и некачествена продукция със която ние хората се заблуждаваме и купуваме и парите ни излизат извън Държавата което е много лошо.По този начин поддържаме другите стандарти на живот докато нашия се срива до минимум.много ще е добре ако дойде сила да ни избави от тази въртележка която се върти не във наша полза.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хихихи..

    3 7 Отговор

    До коментар #46 от "ЛЪЖЕШ":

    Ами що сте роби? Щото ни се отдава,това е правилния отговор.

    Коментиран от #65

  • 58 555

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "дааа":

    На един такъв, често има двама родители без зъби и двама прародители умрели без време, за да оставят 1 апартамент за децата. Много такива сме видяли и много хора ровещи по кофите също, след като имотната мафия ги е обрулила. 2020 ли намериха едно възрастно семейство в бидони с киселина.
  • 59 Гост

    19 3 Отговор
    Спечелиха един голям к.. р
  • 60 Цола Драгойчева

    5 18 Отговор

    До коментар #43 от "ТИ СИ ТОВА 00-КЕНЕФ":

    Само петолъчниците имат право да пращат инакомислещите къде да ходят-в Белене например, нали, другарю?
  • 61 Истина

    27 4 Отговор
    Кви по високи заплати бе ?? Преди 2007 работех в мандра за 700 лв в момента взимам 1000 лв но за последните 15 г инфлацията изяде и вдигна всички цени на стоки услуги и данъци с 200-300 % . Реално преди 2007 имахме по голяма покупателна способност отколкото 15 години по късно в прогнилия фалшив ЕС. А за другите минуси не ми се и говори. Списъка е хилядолетен
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Павел пенев

    30 5 Отговор
    От членството си в ЕС България спечели на босия цървулите, а си ликвидира селското стопанство, тежката химия, корабостроенето,каростроенето,енергетиката,,електрониката, военната специална продукция,фармацията и всичко останало което се сетите. Останаха хотелите,ресторантите и кафенетата,придобити с крадени пари,които сега искат помощи от държавата. Каква престъпност и правосъдие имаме -отделен въпрос. Спечелихме също така, татуирани и силиконови проститутки, нагли хомосексуалисти,травестити и мажоретки,алкохолици, наркомани и корумпирани политици. Това ни е чистата печалба. Честито.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ЛЪЖЕШ

    7 22 Отговор

    До коментар #57 от "Хихихи..":

    Роби сме!
    На Русия!
    Заради българо руската енергийна мафия,
    постоянно увеличават ток, газ, парно..
    и това завлича цените на всичко останало!
  • 66 14 / 88

    11 2 Отговор

    До коментар #46 от "ЛЪЖЕШ":

    Пълни глупости. Личи си кога някой никога не е ходил в Румъния, а приказва наизуст. По техните села има страшна бедност, по зле дори и от тук. Енергийния баланс на Румъния е нетно отрицателен, внасят ел енергия, на бг е положителен и то с много.
    Кьовеши я изгониха и в момента там управлява коалиция от техните БСП, Герб и ДПС(унгарски вариант). Сега ни е шанса да ги разминем с много.
  • 67 Тома

    14 7 Отговор
    Спечелиха децата и внуците на комунистите доказано
  • 68 Европеец

    27 3 Отговор
    - 2,5 милиона основно младо българско население обслужва дуго население ( западна Европа и САЩ )
    - голям бизнес няма в български ръце .
    - пазарува в западни вериги който изнасят печалбите .
    - зарежда ОМВ и ко . Който изнасят печалбите .
    - разбито земеделие и животновъдство рестрикции и неравно субсидиране в сравнение с западните държави .
    - банките не са в български ръце ( печалбите се изнасят )
    - по лошо здравеопазване
    - по лошо образование
    - всички ценни ресурси ( най вече човешкия ) се изнасят .
    - ние сме пазар за западните държави те за нас не .
    - парите който влизат от българите в чужбина , се връщат обратно в чужбина през големите вериги в който пазаруваме , разреждаме , плащаме ток вода и др.
    - спечелили ли са малцина , ( основно в парламента ) който не са България и българите !
    - европейския съюз не създаден за да благоденстват развитите , тези който птоизвеждат краен продукт .
  • 69 Blackthorn

    15 2 Отговор
    Прословутото изказване на Виктория Нюланд покрива и мнението на Българите - F u c k EU!!!
  • 70 Защото

    4 14 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха..":

    Вие вкарахте шоумени, комунисти и ционисти в парламента. Отказвате да спазвате всякакви мерки срещу ковид и ще ни изкарате от ЕС ако ви се отдаде шанс.
  • 71 Tутанкамон

    24 2 Отговор
    15 години в Евросъюза,печалба за партиите,най много спечели ГЕРБ от кражби ,корупция, обществени поръчки,пълни чекмеджета със злато..
  • 72 Северозапад

    20 3 Отговор
    Разбира се, че с мамалигарите спечелихме. От трите - най-дългия.
  • 73 Народът на Бг

    21 2 Отговор
    Спечелиха само Крадците и Престъпниците от Шайката ГЕрП!
  • 74 Евлампи

    20 6 Отговор
    От 1990 год. мръсните амерички и европски тунеядци ми окрадоха и малкото което имах!!! Ся да живея тебве да плащам и да живея под диктатурата на европската уния.

    Коментиран от #76

  • 75 Гьобелс Веле

    26 3 Отговор

    До коментар #34 от "Всъщност":

    Ах, така ли? А какво означава условието - затваряне на работещи ядрени реактори за влизане в ЕС ?? Означава по-скъпа електроенергия, както и стана. Моторът за всяка една икономика е ЕВТИНАТА енергия, от която зависи жизненият стандарт.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Българин

    6 23 Отговор
    На който не му харесва в ЕС може да емигрира в "братска Русия" и да се радва на свобода и просперитет. Но кой знае защо никой не се преселва там.

    Коментиран от #79

  • 78 Иванчо спидите

    12 3 Отговор
    О да. Супер е! Купих си бугати широн. Ако не бехме в ЕС нямаше да мога да крив толкова данъци, а повечето хора нямаше да са тилкова бедни. Сега е добре, богати сме само двама-трима.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Даката

    5 23 Отговор
    Румъния спечели.Всеки който пътува от там вижда какво преобразяване е.
    България няма как да спечели защото си остава руска колония и парите от еврофондовете се източват от руската мафия

    Коментиран от #92

  • 81 Немо

    4 18 Отговор
    Доста пари се окрадоха но доста неща си дойдоха на мястото.По умните и работливи си осигуриха по- добър живот без да са членове на Партията.А тези дето за нищо не стават-мързеливи,тъпички живееха добре преди и сега озлобени живота ги прати на мястото си.Но комунизма няма да се върне и те го знаят.Остава им само да пишат ли пишат по тия руски форуми заедно с руснаците.
  • 82 Сандо

    13 2 Отговор
    ДВ ли ще ни казва до какъв хал ни докара "цивилизованата" Европа за 15 год?Т а те освен да лъжат и манипулират друго не умеят.Но пък добре си заработват за слугинажа!
  • 83 Libre comment air

    23 2 Отговор
    Пълни глупости е че положението де е подобрило....напротив влоши се защото хиляди дребни бизнеси бяха унищожини от евтин западен внос който пък е субсидиран точно за да се търсят нови пазари...и единственото от което българиге се възползваха от ЕС...е да се эпитат да работят без визи като миячи на чинии и тоалетни и да гледат дриисливи бабички на Запад...
    Другото е порнография..
  • 84 Госあ

    21 5 Отговор
    Не стига че ни направиха на аборигени, но сега трябва и тока на швабата да плащаме. Нали знаете ? Евтиния ток от лошата АЕЦ Козлодуй отива у европейските борси, а ние плащаме на тия дето духат или греят. Иначе, олигархията бая спечели.
  • 85 Даа ама нее

    8 1 Отговор
    НЕЕЕЕЕЕ.
  • 86 Спас

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "моите":

    Ти не получаваше, но дядо ти получаваше!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Запознат

    18 4 Отговор
    Статията е не коректна и заблуждаваща и манипулираща населението на двете държави.България спечели по- високи заплати но се пропуска че е спечелила и космически цени.Спечелихме и 10 пъти по-скъпа ел.енергия.....спечелихме и 12 пъти по скъпа вода....Спечелихме и 8 пъти по скъпи горива.....Спечелихме че ни отърваха селското стопанство....Спечелихме и че 2 милиона Българи напуснаха държавата......Спечелихме и геичета и транс екземпляри.....Спечелихме и от златните залежи е Българската замя ......Мога още да изброявам....Спечелихме и от застрояването на Черноморието.....Спечелихме и от здравеопазването и от образованието.Ами въобще СПЕЧЕЛИХМЕ от всичко,направо сме номер 1 в Европа....ама с голите си задници.

    Коментиран от #104

  • 89 JEFF

    8 1 Отговор
    Да , но по-голямата част от тях не го разбират.
  • 90 Петър

    10 3 Отговор
    Това са пълни глупости, за еднакви стандарти на живота в Англия и БГ, ама простотии, живял съм и там и тук, и в Гърция и Белгия, Малта, върнах се за малко започна пандемията, и няма ден да не ме е яд, че съм тук....
  • 91 Читател

    6 13 Отговор
    Много ясно, че членството в ЕС и НАТО са двете най-големи постижения на страната ни през последните 100 години.
    Независимо от емоционслноте оценки и предрасъдъците, така характерни за нашия регион, фактите са неопровержими!
  • 92 Шматка

    9 6 Отговор

    До коментар #80 от "Даката":

    Дака, един безплатен съвет от мен. Качи се на десетия етаж. Отвори прозореца. Кресни "Руснаците идват". Скочи. И край на личните ти проблеми
  • 93 хххх

    11 7 Отговор
    А бе защо всички хора бягат на запад ,а никой не ще да стъпва в Русия ? М ? Дори и родната предателска русофилия обича Русия ама само отдалеч.Дори най-голеюия русофилски платен предател тук се хвали ,че работи и живее в Гврмания.
  • 94 Ами ...

    8 8 Отговор
    Зависи. За обикновените хора е по-добре, но комунетата вият на умряло. Което също е добре. 😀 Корупцията си е чисто нашенски проблем. Имаше я и преди ЕС. Сами трябва да си го оправим това.
  • 95 Професора

    12 3 Отговор
    Държавата Румъния 2007 година е имала външни задължения от 45 милиарда 17 години (1990)по рано е имала НУЛА външни задължения, а 2021 година Румъния вече дължи 130 милиарда евро.
  • 96 6656

    9 11 Отговор
    Аз съм доволен от влизането на България в ЕС. Но не съм се възползвал от европейските програми. Щото ако не бяхме в ЕС, още щяха да се влачат по пътищата лади и москвичи. Колкото и да мрънкат мързеливите любовчии по кремъл, стандарта на живот е по добър и това е неоспорим факт.
  • 97 Kresi

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Смешници":

    И какво смислено предлагаш ако напуснем ЕС.Вероятно да се върнем в затвора с бодлива тел.Я кажи след като соца е бил рай защо ФАЛИРА.Вие русофилите бъркате обичта на българите към руския народ с омразата му към руските управници и феодалния им начин на управление
  • 98 Watchdog

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "тодар":

    Е по тази логика и половин Китай получава заплатите си от ЕС, без дори да е отдал суверенитета си.... По леко с елементарната пропаганда. Евро комсомол...
  • 99 Kresi

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "МИНУВАЧ":

    Ами ти как може да сравниш стандарта на швеция ,дания ,холандия, италия ,великите сили заради колониите не ги споменавам Кой не иска по високо заплащане.Ти изглежда още не си разбрал че соца е нерентабилна феодална система която закономерно се срути
  • 100 Баба Ванга

    4 4 Отговор
    Абсолютно Да.Затова и много други искат там ,ама нема,докато крадат история и непризнават Косово и са Руска подлога.
  • 101 Kresi

    3 7 Отговор

    До коментар #49 от "Калбо":

    Ти много бъркаш кооперации които е имало преди 1944г. С ткзс.Добре е да се запознаеш с кибиците (кооперации) в израел.Там участват равноправни собственици на земя и от пустинята са направили рай.Знаеш ли че частната собственост е най ефективна форма ако държавата следи строго разписани правила между работодател и работник.Бях в дания и там частният сектор е 92%.Знаеш ли какъв е стандарта там, Мисля там е истинския социализъм.,с високи технологии.Нашия соц носеше елементи на нископродуктивен феодализъм и за това логично фалира
  • 102 Антикомунист

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    До хитър Петър, не те знам колко си годишен но ако си спечелил само грънци при тази свобода да можеш да си предприемач наистина е жалко. На толкова много хора живота се промени и сега живеят като бели хора. Все още остава да разберат и не робуват на илюзията че на запад е по добре. Ако си докараш доход над средно европейският тук си цар......
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Kresi

    2 6 Отговор

    До коментар #88 от "Запознат":

    Ма като си спомня какъв рай беше при соца изпадам в умиление.Той взе че фалира и направо изпаднах в бяс
  • 105 тнвм

    4 3 Отговор
    Винаги е имало за и против. Ако питаш слави, в бг е ок, ало питаш гришо в сащ предпочитам. Който му харесва гцола стои си в бг, а кой не му харесва кошмара гьол отлита. Важно е, че на баце мюсюлманите от родопа са най щастливи и азис. В бг и е нюйоркски. Изкупиха имущедтво на българите, цели квартали и трябва улици да са на техни известни вече. Бацето ви оправи набързо.
  • 106 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Който наистина иска да разбере верния отговор на горния въпрос да следи демографските показатели. Това е основния критерии. За сведение - дори лудите не бягат от хубавото!
  • 107 Сивата чапла

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Най ми спечели":

    Парите им са в офшорките на "големите демокрации". така че и те не са на файда. Те са и наши парите де, но кой ше ги върне на държавата? Все едно да искаме да ни върнат изкопаното злато от фирмата регистрирана в Канада. Повсеместна лъжа.
  • 108 Сивата чапла

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "АУУУУУ":

    Младото неграмотно 20 годишно поколение и детство нямаше, и бъдеще няма. Казвам го с мъка, това са нашите деца и внуци. Измамените камилчета!
  • 109 Сивата чапла

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "нека пишещите":

    Това е в преносен смисъл, какво е спечелено. Няма спокойствие, няма бъдеще, няма перспектива! Иван Костов бързо се залюби с американското посолство и оттам потече разрухата на държавата. Прекалено елементарно е тълкуването, че някой е чакал пари в брой. ....... И да, хората мислеха, че соца като падне, работните места ще се запазят и плюсът ще е, че никой няма да ни спира да се иде на запад или в Америка. Никой не е и предполагал, че ще се унищожат заводите, всякакви фабрики, ТКЗС-та, че войската ще я унищожат, реално пълна капитулация. ..................... Толкова наивници на калпак, просто двама трима подкрепени отвън свършиха сата нинската си работа. Резултатът е, прецакани сме!
  • 110 Бамби

    6 0 Отговор
    Построили водопроводи и организирали сметоизвозването по селата.....затова ли влязохме в ЕС? За неща, които да от задълженията на всяка нормална държава, ДОРИ и извън ЕС! А у нас откраднаха парите за всичко и написаха прекрасни стратегии за развитие. Съкрати се продължителността на човешкия живот, трайно се настани бедността....а ограбването и обезкостяването не спира...европейски ценности.
  • 111 Ние дъртите неграмотници

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "дааа":

    Ние крепим цялата държава и за твое сведение в нашата малка фирма най - компетентни с технологиите са най -възрастните! Всички младоци се налага да ги обучаваме ежедневно. Дори не могат да запомнят обясненията. Не могат да усвоят основен професионален софтуер. Постоянно питат нас " дъртите ". Буквално не могат да възприемат по- голямо количество информация, а ние очакваме да могат повече от нас. За съжаление ние вършим цялата работа и ги влачим след нас. Вбесихте ме с вашите НАФУКАНИ коментари и думи без покритие. За съжаление гордостта и заблудите ви пречат да видите колко сте КУХИ в знанията и уменията си. Но сте големи ИНОВАТОРИ и сте много КРЕАТИВНИ! ХА -ХА!
  • 112 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    живота за 15 години се промени драстично.българина забогатя в пъти.без евросъюза щеше да сме след албания и украина.само хора които не си спомнят 90 те могат да имат някакво съмнение.

    Коментиран от #113

  • 113 бат рамбо

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "стоян георгиев":

    Така е, но сега с помощта на "новата" власт и стратезите от БСП, Курнелия, Р.Овч, Кадиев, Радев и другите гении много бързо ще се върнем на равнището на 2007 г, когато влизахме в ЕС!
    Срещу простотията дори и милиардите помощи от ЕС останаха безсилни.
  • 114 Ко не

    3 0 Отговор
    По високи заплати сме получавали.500 евро на месец заплата ли е бре ?.15 год.в ЕС и какво нищо.Аз съм за единна минимална заплата,та да му дойде акъла на българският работодател,където чуе ли за увеличаване на доходите и се опъпчва.
  • 115 Калъчев

    3 0 Отговор
    България беше брутално r тотално ограбена от Еврейския съюз! Още ли има колебания в оценката? Преговорите с водеха от ционистите в ЕС и нашите криптоевреи и евреи. Продажната Примова-Кунева, криптоеврейка, ни продаде всичко каквото можа, най-много с 4 блока в АЕЦ Козлодуй. Ограбиха ни селското стопанство и пазарите. Субсидиите там са в пъти по-ниски от гръцките например. Тежката ни промишленост беше ликвидирана. А най-много ни ограбиха откъм хора. Почти 2 милиона работещи, млади, мозъци - бъдещето на България. Напълно безплатно, без всякаква възвръщаемост, без пари - грабеж!!! Ликвидират ни като народ! И т.н. и т.н.... още и още!!!