Last news in Fakti

10 Декември, 2021 18:19 10 848 141

"Българската фашистка окупация": германски наблюдател за спора между София и Скопие

  • северна македония-
  • ес-
  • членство в ес-
  • българия-
  • история-
  • окупация-
  • фашистка окупация-
  • михаел мартенс-
  • германия-
  • европа-
  • спор

Компромис може да бъде постигнат с очакваното ново правителство в София

"Българската фашистка окупация": германски наблюдател за спора между София и Скопие - 1
Снимка: Shutterstock

„София преиначава историята. България може още години да блокира приемането на Северна Македония в ЕС“ - така е озаглавен обширният анализ на Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). В началото авторът накратко описва сегашната политическа ситуация в София, където новото правителство е на път да бъде съставено. В Брюксел се надяват, че когато това стане, България може да вдигне ветото срещу Северна Македония, отбелязва Мартенс. И припомня, че предишното правителство на Бойко Борисов е блокирало преговорите за еврочленството на Северна Македония с възприеманите не само в Брюксел като „нелепи“ аргументи, че Скопие трябва да признае българския произход на македонския език и на македонската нация.

Реч на омразата срещу България?

По-нататък добрият познавач на България коментира: „Но може би се лъжат онези, които вярват, че след смяната на правителството в България отново ще се възцари разум, а неразбираемите академични дебати няма повече да пречат на политиката на ЕС на Балканите.“ Мартенс припомня колко дълго интеграцията на Северна Македония е била блокирана заради спора за името с Гърция и прогнозира, че същото може да се случи и заради историческите спорове между София и Скопие.

„Кирил Петков е смятан за прагматик, който гледа напред и няма желание да се залута в гъсталака на балканските исторически дебати. Но и той трябва да се съобразява с коалиционните си партньори“, пише Мартенс с препратка към БСП, която според него е „отчасти националистическа“. „Но това важи не само за нейните привърженици: българският ресантимент по отношение на Северна Македония е вкоренен по-дълбоко, отколкото осъзнават мнозина външни наблюдатели“, отбелязва авторът и твърди, че по този въпрос президентът Румен Радев и неговият предшественик Росен Плевнелиев също са заемали националистически позиции.

Михаел Мартенс информира и за позициите на новата парламентарна партия „Възраждане“ по отношение на Северна Македония като „втора българска държава“. Неприкритата идея на „Възраждане“ за присъединяване на Северна Македония се споделя обаче, макар и в по-мека форма, и от други български партии, пише авторът. Той споменава и изискванията на София по отношение на българското малцинство в Македония и описва накратко проблема със споровете за съответните малцинства в двете съседни държави. По-нататък Мартенс цитира призива на президента Румен Радев към Северна Македония да прекрати „речта на омразата“ срещу България, която включвала „изопачаване на историята“ и била разпространена в „медии, музеи, сред обществото и в държавната политика“.

„Тоест, Радев призовава Скопие да цензурира дебатите вътре в страната - защото в България под „реч на омразата“ разбират нещо доста изненадващо. Става дума за времето от 1941 до 1944, когато България като младши партньор в Хитлеровата „ос“ окупира по-голямата част от сегашната Република Северна Македония и части от Северна Гърция. В Македония София провеждаше безжалостна политика на българизиране. Българските власти натикаха в гета живеещите там близо 7200 евреи, а накрая ги депортираха в Треблинка. И въпреки това днес София настоява, че става дума за „реч на омразата“, когато в Северна Македония паметници и мемориални плочи напомнят за времето на „фашистката българска окупация“. Пита се какво друго можем да наречем „фашистко“, ако не един режим, който активно е участвал в Холокоста. Нищо не променя и фактът, че евреите в самата България не бяха предадени в ръцете на германците.“

"Заев се престара да угоди на София"

В края на статията си Мартенс припомня, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви оставката си, но още не се е оттеглил. Авторът пише, че Заев се е престарал да угоди на София с уверението, че неговото правителство е наредило да бъдат отстранени няколко паметни плочи, напомнящи за „българската фашистка окупация“. „Това му навлече остри критики от страна на македонските историци - и обвинения в преиначаване на историята. Но в крайна сметка нещата вървят натам, ако Скопие наистина изпълни всички изисквания на София. Досега преиначаването на историята не влизаше в критериите за приемане в ЕС, но България сякаш иска да го впише в тази листа. Северна Македония обаче не може да се съгласи - най-малкото от уважение към ценностите на ЕС“, пише Михаел Мартенс в края на статията си във ФАЦ.

В репортаж на „Евронюз“ също става дума за отношенията между София и Скопие, за нестабилната политическа ситуация в Северна Македония и за очакваното ново правителство в София. „Ключът към стабилност на правителството в Скопие са преговорите за еврочленство. Голямата пречка обаче е българското вето. Вярно, има надежда това вето да бъде вдигнато, но въпросът е кога ще стане това“, коментира новинарският канал. „Евронюз“ цитира и политическия анализатор Димитър Николовски, според когото ветото може да бъде вдигнато - макар и не толкова скоро, колкото мнозина политици се надяват. Той допуска, че компромис може да бъде постигнат с очакваното ново правителство в София. Но и това ще бъде по-дълъг процес, смята анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗОР

    256 15 Отговор
    ТОТАЛНА ЗАБРАНА на ДОЙЧЕ ВЕЛЕ в БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #6, #66

  • 2 юден веле

    222 9 Отговор
    Германски наблюдател, познавач на България...глупости. Спрехме им разширяването на четвъртия райх и взеха да хвърлят отрова по България.

    Коментиран от #102

  • 3 Пич

    239 11 Отговор
    Егати наглеца...!!!??? Германец се възмущава , и вменява вина на нас , за евреите и концлагерите... Тия като него , направо да си продали душата на дявола...
  • 4 Ювиги Хана

    164 10 Отговор
    Еврейската западна цивилизация да си знае мястото да не се бърка на българите !!
  • 5 КОТарАК

    151 7 Отговор
    тоя ,,специалист да обясни как от Охрид са откупили наши войници от германците в края на войната
  • 6 Отряд ",, Чавдар,,"

    101 7 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗОР":

    Ще се сетиш, едно време не случайно социалистите я заглушаваха в социалистическия Блок.
  • 7 Паша Христова

    19 126 Отговор
    Повей ветре- и татарите се разшумяха.Айде юруш на минусите..

    Коментиран от #97

  • 8 681

    149 10 Отговор
    По-голяма глупост не съм чел. Защо ги пускате тия сороси?
  • 9 Türkiye

    150 9 Отговор
    Пълна забрана на антибългарски публикации като тази срещу България

    Коментиран от #16, #50

  • 10 Тоя мартенс е платен

    125 8 Отговор
    от НПО, клакьор на юго-титовистите

    Коментиран от #107

  • 11 Философа

    101 6 Отговор
    Содомитскатата черна станцият DW!!!
  • 12 хофман

    140 7 Отговор
    Endlösung der Bulgarenfrage

    Да подкрепим Северна Македония и да помогнем на Европа да се справи с България.
    Нека веднъж завинаги да се намери окончателното решение на българския въпрос

    Нека всеки български гражданин, фирма или огранизация, който има възможност да изпрати един подаръчен комплект до всеки европейски политик, министър, дипломат, външнополитически анализатор, политолог, социолог, публицист, журналист или редактор, застъпник на незабавното и безусловно еврочленството на република Северна Македония.

    Комплектът да вкючва - издание на Железният светилник от Димитър Талев, 5 тубички бял коректор и 5 химикала с черен цвят.

    Нека всеки европейски политик, министър или дипломат, който няма търпение да изтрие българската история и култура да има възможността да го направи като собственоръчно заличи в романа следните лексеми - българин, българка, български, българска, българско и ги замени съответно с македонец, македонка, македонски, македонска, македонско.

    Точно както направиха техните любимци - македонците.

    Коментиран от #17

  • 13 Алоууу, мартенс

    95 5 Отговор
    Ти ли си най-големия познавач-специалист за България, какъв ти е зора, кажи къде те сърби да те почешем
  • 14 DW=пропаганда

    131 7 Отговор
    Съд и затвор за всички, които работят за тази манипулативна пропагандна сороска антибългарска организация DW

    Коментиран от #19

  • 15 Сталин

    152 7 Отговор
    А в Треблинка ги е чакал дядото на автора в униформа на SS . Гнусен тип. Германец да обвинява други нации във фашизъм и холокост !!!
  • 16 Льохманчо резан

    15 60 Отговор

    До коментар #9 от "Türkiye":

    "Антибългарско" не значи "антидемократично".И защо един турчин като теб ще приплаква за България?А?

    Коментиран от #28, #90

  • 17 Идеята е супер,

    47 2 Отговор

    До коментар #12 от "хофман":

    Отдавна трябваше да се започне с подобни нестандартни акции, да разберат, ако искат, де
  • 18 Циба

    114 4 Отговор
    Кики мертенс да взема да му пратя 2 3 въздебели пътеписи от 18 и 19 век на английски френски и немски пътешественици и ако открие някъде думичката македонец се признавам за победен..
  • 19 Дойчето веле няма една

    87 6 Отговор

    До коментар #14 от "DW=пропаганда":

    Нормална статия за БГ, само очерняне, забелязано е отдавна, тгибуна на югославските комунисти го играят, много интересно
  • 20 Абеее

    104 6 Отговор
    Да си счупя лаптопа ли искате?
    Драги Михаелчо , историка ???От коя държава произлиза думата фашизъм ?
    Коя държава потопи Европа в КРЪВ и изби хиляди в концлагери и камери ?
    Какво е това безочие?
    Ало БГ журналисти с право на ОТГОВОР , спите ли ?
    Г-н Михаелчо , платен драскач , що не вземеш химикалката и да си ...............
  • 21 Циба

    78 3 Отговор
    Тез палячовци съвсем за неграмотни ни имат
    Егаси хайлафа
    Все пак Германия съществува от началото на 19 век..разбираме че като чуят национализъм и се изприщват но няма нужда да ни приписват и техните грехове
  • 22 Удавник за

    63 3 Отговор
    Разбира се на немците хич не им е приятно,че всичките им сателити с изключение на Унгария и Финландия в един момент са обърнали оръжието срещу тях,а това показва,че това са били изнасилени,доброзорни съюзници. Германия и в Първата световна война ни е правила мизерии за Северна Добруджа и се е стигало на няколко пъти до бой между български и немски тиловаци защото са ни присвоявали трофеите. Същата е работата и с Македония - дават ни я за администриране и то не цялата,а в Солун въобще не ни допускат. Евреите ги броят за югославски поданици и въобще не допускат да им се даде българско гражданство.Към темата за фашизма сегашните македонисти се хващат като удавник за последната сламка. Съпротивата срещу фашизма е по идеологически и политически мотиви,но Тито внася етнически елемент и нарочва хървати,босненци и българите за фашисти,нищо,че половината му партизани са хървати и бошняци и ,че по същество партизаните на Тито намират подкрепа и свободни територии точно в планините на Босна. За тая черна неблагодарност титовистите си платиха и сега бошняци и хървати ги ненавиждат. Съпротива срещу фашизма по същество в Македония е нямало - имало е 5-6 чети от по 10-15 човека привнесени от Босна и Сърбия,които за по-сигурно избягали в италианската окупационна зона. В началото на 1943г. в Македония е пратен от Тито черногорецът Светозар Вукманович-Темпо да им организира партизанско движение. В доклада до Централния комитет на ЮКП от 8 август 1943 година Темпо признава,
  • 23 ткхнеи

    54 2 Отговор
    позицията на запада относно българската история и култура е ясна - такива неща не съществуват.
    за запада история и култура имат и/или могат да имат само евреите. само евреите са били преследвани, унищожавани и подлагани на геноцид - никой друг!
  • 24 Удавник 2

    73 4 Отговор
    . В доклада до Централния комитет на ЮКП от 8 август 1943 година Темпо признава, че в Беломорска Македония „македонците“ масово се сражават против гръцките кралски и комунистически партизани, а населението на Вардарска Македония е посрещнало Българската армия с цветя. По това време в България има много по-голямо партизанско движение - само отрядът "Антон Иванов" e с численост 200 души. В Македония повечето партизани са босненци,сърби и черногорци - тоест Пунта Мара македонски партизани.

    Коментиран от #91

  • 25 Гръч

    59 2 Отговор
    Германците мразят българите дори и себе си мразят щом се боцкат за да угодят на Сороското СЗО
  • 26 Агент

    77 4 Отговор
    Леле, какъв фашизоиден боклук е този Мартенс. За открита българофобия и преиначаване на фактите, предлагам на този изрод да се забрани достъп до България, а българските слежби да го третират като открит враждебен на страната ни агент с всички произтичащи от това послезствия!
  • 27 Гръч

    44 4 Отговор
    Преследването и геноцида на евреите е силно преувеличен от историята нещо като бройките с ковида
  • 28 Може да е турчин

    47 1 Отговор

    До коментар #16 от "Льохманчо резан":

    Ама е Български турчин.Евала на такива
  • 29 Димитров

    51 2 Отговор
    Господина прави коментар като политик от
    С.
    Македония! Ще Няма факти,само искания,внушения,недостойно!
  • 30 Бамбука

    62 3 Отговор
    Кой сте Вие незнайни г-н Мартенс ? Какво знаете за историята на България ? Предлагам Ви да посетите редица страни разпръснати по света, да намерите истинската история за гонения на българи изгонени от област Македония след 1948 г. , да поискате да споделят мнението си ! Няма как от бюрото си да се "издигате" като разбирач на нашата история. Отидете дори в далечна Бразилия, има град Порто Алегре, намерете онези достойни българи избягали заради репресиите срещу тях, гонени защото не признават сърбо- манията на тогавашната власт и наложен режим. България първа призна Македония като самостоятелна държава, но Македония ако не признае България като нейна първо Родина, да вървят на ............
  • 31 Македонец

    16 93 Отговор
    На българите винаги някой им е виновен, крив и несправедлив. Га рашките ви освободиха от братска Ви Турция, три пъти ги заплюхте,, след "Перестройката" още десет. Искахте да сте "Европейска" държава с 2/3 циганско и турско население, приеха ви. Сега ще гълтате и преглъщате щото и от ЕВ ако Ви бият шута, освен да се върнете при майка Турция не знам кой ще Ви иска и издържа. Защото без издръжка я от СССР, я от ЕС за нищо не ставате.

    Коментиран от #35, #39, #41, #42, #45, #62, #77, #80, #86, #92, #106, #108

  • 32 Абе ,

    58 3 Отговор
    И на мен ми идва множко ... Немец да говори за български фашизъм ..
  • 33 Генчо

    69 5 Отговор
    Германеца е най долното племе в Европа те направиха и двете войни и избиха милиони а сега за трети път се опитват с тия имигранти, ей затова канцлера ви ще се назначава и за в бъдеще от Сащ щото и трета ще направите изроди долни.
  • 34 Гугъл учени разни

    48 4 Отговор
    Македония като изключим договореното елинистическо царство е чисто географско понятие докато не стават република в състава на СФРЮ..нито ме интересува на какъв език говорят нито ме интересува от къде произлизат
    Те работа с нашата история нямат..не ме интересува Албания ли ще ги превзема или Сърбия или марсианците..
  • 35 Хахахахаха

    44 7 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Ти кой беше ве брат ми..я си измий устата първо
    че май си лапал снощи..

    Коментиран от #52

  • 36 ю.кортес

    49 3 Отговор
    германците са си същите фашисти,само са станали по лицемерни и лигави.

    Коментиран от #88

  • 37 Перо

    54 3 Отговор
    Това е старо писание на въпросния “журналист”, “ познаващ” Балканите. Нека немския журналист да обясни защо до края, до падането на стената ФРГ не призна ГДР,нали са две германски държави,въпреки че от страна на ГДР не е имало приватизация на германската история,писменост,култура и населението не е покръстено на името на местната провинция! Абсолютен лобист или агент на службите за активни мероприятия! Пет пари не даваме за северномакедонските и ционистки напъни и мръсни трикове! “Макетата” да не си усложняват положението с търсене на покровители и защита на македонизма, защото ще стане като с гърците,но с малко по-дълъг срок от 28 г.,защото проблемите са много по-дълбоки и трябва да се решават двустранно!
  • 38 БорисОFF

    60 3 Отговор
    Когато един германски политик признае, че в Австрия и в част от Швейцария са се говорили и се говорят австрийски и швейцарски, които никога не са имали нещо общо с немския език, тогава, може би, българите може и да сме склонни да му слушаме простотиите по отношение на България и Македония.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ето

    7 56 Отговор
    Прав е човекът. Всичко което е написал е истина.
  • 41 киро казана

    45 3 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    То у Макето 50% албанци 20% други 15% поискаха татарски паспорти ами а честито.
  • 42 Античен марсианец

    45 3 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Не е зле да спрете да плащате на разни идиоти защото няма дани накривите шапките тука
    Щом се навеждате на гърците ще се навеждате и на нас така стоят нещата в лети 2021
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    51 3 Отговор
    Мартенс, на 18 Октомври 1943 г. започват англо-американските бомбардировки над Скопие....Защото е български град, а не е под българска окупация, както лъжеш. Окупираните градове англо-американците не ги бомбардират, справка: Прага, Париж, Варшава, Амстердам, Брюксел и др.

    Коментиран от #54

  • 44 Наглост

    45 3 Отговор
    Мнооого е нахално и гьонсуратско германец да ни дава акъл относно нацизма. Дочовци и австрийци два пъти ни докараха национални катастрофи и ни изправиха пред трета,а сега точно те ли ще ни обясняват кой е фашист,нацист и расист. Боко 12 години им беше избърсалка и сега....наглост.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 МИХАЙЛОВ

    43 3 Отговор
    ...ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    САМО ФОРМАЛНО Е
    НЕМСКА МЕДИЯ...
    ...А РЕАЛНО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    Е ИЗЦЯЛО СОБСТВЕНОСТ
    НА ЦРУ НА САЩ
    И Е НАЙ - ГОЛЯМАТА
    ШПИОНСКА И ПРОПАГАНДНА
    ЦЕНТРАЛА
    НА ЦРУ НА САЩ В ЕВРОПА...
    ...В КОЯТО РАБОТЯТ
    САМО СЛУЖИТЕЛИ И АГЕНТИ
    НА ЦРУ НА САЩ...
    ...ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    СЕ ФИНАНСИРА, РЪКОВОДИ,
    КОНТРОЛИРА ОТ ЦРУ НА САЩ
    И СЛУЖИ САМО
    НА ИНТЕРЕСИТЕ
    НА САМООБЯВИЛИТЕ СЕ
    ЗА СВЕТОВЕН ХЕГЕМОН
    И СВЕТОВЕН ГОСПОДАР,
    СВЕТОВЕН ШЕРИФ - ПОЛИЦАЙ,
    ПРОКУРОР, СЪДИЯ И ПАЛАЧ...
    ...А ВСЪЩНОСТ САЩ
    СА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ, НАСИЛНИК,
    ИЗНУДВАЧ, РЕКЕТЬОР,
    АГРЕСОР И ГРАБИТЕЛ...
    ...ВСИЧКИ НЕМЦИ
    ПРЕЗИРАТ ТАЗИ
    МРЪСНА И ГНУСНА
    ЦЕНТРАЛА
    НА ЦРУ НА САЩ В ГЕРМАНИЯ...
  • 47 БорисОFF

    38 2 Отговор
    Северните марсианци оспориха общите корени на българската и македонската азбука, стана ясно от изказване на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров след 16-тата среща на комисията. Срещата като че ли започна под сянката на това, което се случи в Република Северна Македония на 8 декември. Тогава чухме от най-висшите политически представители там, че Св. Климент е създал македонската книжовност, писменост и духовност, разказа той.
    ВЕТОТО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ!
  • 48 ю.кортес

    33 3 Отговор
    има и наглост да намесва евреите.спасили сме всички които сме могли.тези,от македония са депортирани по нареждане на германците и са убити от германците.
  • 49 шааа

    30 3 Отговор
    Колко пари плаща Дойче Веле на Факти, за да пробутва откровените си злонамерени статии?
  • 50 Ф13

    6 18 Отговор

    До коментар #9 от "Türkiye":

    Виж сега за макетата ние сме укопатори,може и да не е врно,но те така го разбират.
  • 51 qwerty

    21 2 Отговор
    Моделка прави фотосесия в клетката на лъва.
    - Не ви ли беше страх там вътре? – пита журналист моделката.
    - Не беше гладен – отговорила моделката – сутринта закусил с журналист.
  • 52 Македонец

    8 49 Отговор

    До коментар #35 от "Хахахахаха":

    Га усети Истината, булгарпитека го обръща на псувни и простотия........"европеец" с турски корен , нали )))

    Коментиран от #56, #57, #58, #74

  • 53 Александър Македонски

    33 2 Отговор
    Македонската нация била сталиново дело. Насила направиха от тамошните българи" македонци". Днешния западен свят със своите действия затвърждава това дело сталиновото им
    ам предвид. Има ли някой който да ми обясни по каква логика те се явяват продължители на политиката на диктатора Сталин
  • 54 Искапен ти вели

    3 32 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Или измислуваш, или намерно лажеш - Скопје не е бомбардирано од американците во втора светска војна.

    Коментиран от #69, #75, #105, #140

  • 55 Хохо

    20 2 Отговор
    Тея изроди ги интересува само къде ще могат да си продават стоката - коли и други ментета. За това внимавайте какво купувате..
  • 56 ю.кортес

    34 4 Отговор

    До коментар #52 от "Македонец":

    комични цървули сте.до вчера бяхте александър велики

    Коментиран от #59

  • 57 Македонецо

    41 4 Отговор

    До коментар #52 от "Македонец":

    Покажи ми кръщелното свидетелство на дядо ти. Ама ти нито си го виждал нито си го чел и не само дядо ти и всичките ти предшественици са били българи

    Коментиран от #99

  • 58 Лаф моабет

    18 2 Отговор

    До коментар #52 от "Македонец":

    И що кажуваш..назе вън вазе вътре..ама те знаят ли колко сте неуравновесени всъщност или е добре пазена тайна
  • 59 начо

    29 2 Отговор

    До коментар #56 от "ю.кортес":

    първо,да им честитим новото име на държавата.барем го устискат десетина години,че следващото ще е илирида.
  • 60 Под феса има Ум

    4 40 Отговор
    Браво на DW! Много точен и правдив анализ на ставащото от 143 години в тази държава. Щом един народ, тачи и превъзнася едни крадци(хайдуци) и ги има за голямата работа. Смятай каква психология се е насадила в главите им. Особено от комунистите- българските социал-фашисти.

    Коментиран от #63

  • 61 Античното Маке

    47 4 Отговор
    Такива лъжи е непростимо да се публикуват. Как България е окупирала нещо , след като то не е съществувало? Как така сме депортирали 7200 евреи, други 50 000, не? И то по едно и също време.
    И как се е провеждала безжалостна политика на българизиране, след като там са ни посрещали с радост-хляб,цветя, песни, и хора ? В София се пазят документални кадри и снимки за това. Изобщо този съчинил пасквила, знае ли какво пише??

    Коментиран от #68

  • 62 Перо

    43 2 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Вас ще ви приемат албанците,след няколко години и ще станете по-близки с турците!
  • 63 Хаха цирк Вардар гала

    26 2 Отговор

    До коментар #60 от "Под феса има Ум":

    Е не може всички да сме наследници на Александър нали така..я прочети Илиада и спри да се ежиш че си едно вчерашно нищо дето ще си остане нищо май
  • 64 Котис

    36 2 Отговор
    Михаел Мартенс е платен журналист и позор за професията !
    Австрийска мисирка/пуяк/.
    По-добре да беше питал Бойко, коя е "прекрасната госпожа"
  • 65 Грогу

    31 3 Отговор
    Алоо, античните"македонци“, ..за вас само ВЕТО и по един зад врата . Хванали сме ви за ушите и колкото и да хапете и да драскате , няма да се измъкнете . Не забравяйте , че сме една кръв , колкото сте вие инат , ние сме тройно по -инат , че сме няколко милиона повече.
  • 66 Не е дойче , а ЕYUde

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗОР":

    Дойче велее не отразява германски позици. Тя е творение и слугинче на хазарски , ционистки позиции .Практикуват злостен ционизъм , расизъм и хазарски шовинизъм.С чувство за вина терманците не смеят да гъкнат.Не е случайно , че общото събрание на ООН осъди и приравни ционизма с германския националсоциализъм = Хитлеризъм
  • 67 Нетърпимо

    29 3 Отговор
    Лееееле,какви лъжи прочетохме,срам за това Дойче веле,срам и позор.Нека се забрани в България,иначе ще стане война заради теди провокативни лъжи.Отявлени лъжи срещу горката ни държава.Докога ще ни съсипват разни отвън държави....докога
  • 68 Перо

    33 4 Отговор

    До коментар #61 от "Античното Маке":

    Евреите признават спасените 50,000 души,само под сурдинка,при двустранни срещи, иначе внушават на света,/има го и в музея Яд Вешим, в Йерусалим/, че сме избили над 11,000 еврей от Македония и Тракия,без да се уточнява,че те са в окупирани от Вермахта земи и българските закони не позволяват защита на небългарски граждани,извън БГ! Българските власти са имали само административни,общински функции,а войската е имала охранителни функции! Това е голяма,историческа фалшификация на ционистите и “макетата” за вменяване на вина! Има надлежен отговор по този въпрос от българското НС!

    Коментиран от #72

  • 69 БорисОFF

    29 2 Отговор

    До коментар #54 от "Искапен ти вели":

    Решението за въздушна кампания срещу България на Имперския комитет по отбраната е взето под председателството на премиера Уинстън Чърчил и формално е протоколирано на заседанието от 19 октомври 1943 г. Целта е да се постигне капитулацията на България. На 18.10.1943 г. е бомбардиран гр. Скопие, тогава в пределите на Царство България. В 12:15 ч. 24 леки бомбардировача „Уелингтън“ и изтребители Р-38 „Лайтинг“ атакуват гара Скопие. Разрушени са 40 сгради, убити са 30 души, ранени са 23-ма. Същия ден са атакувани град Велес и гара Велес. Убити са двама и е ранен един човек. В 16,22 ч. отново е атакувана гара Скопие, като са убити трима и са ранени 15 войници. Свален е един противников изтребител. Бомбардирана е и гарата на Скопие Генерал Жостов.
  • 70 стига бе

    30 2 Отговор
    Немец да ми говори за ВСВ и за избиване на евреи и други народи е перверзия. Та къде сме ги били депортирали тия евреи, кои и защото е искал да са там?

    Коментиран от #82

  • 71 sbs no КОМУНИСТ

    21 1 Отговор
    ТИЗИ ДА СИ КУПИ ЕДНА ГОРЕЩА СУПА ОТ ЛЮБО ПЕНЕВ И ДА ДУХА ДУХА -ДОКАТО УСТНИТЕ МУ ЗАПРИЛИЧАТ НА КОТЛЕНСКИ МУЗИКАНТ ----ОТ БРАТЯТА -РОМИ
  • 72 ю.кортес

    12 8 Отговор

    До коментар #68 от "Перо":

    напротив.израел навсякъде споменава с уважение и благодарност спасението на българските евреи.
  • 73 Атила

    31 2 Отговор
    Мартиненс ,Мартиненс.Кажи колко ти дадоха Северните макета,че да пишеш и ти такива глупости.Дай да ти направим една проверка на средствата.
  • 74 киро казана

    19 1 Отговор

    До коментар #52 от "Македонец":

    Де я видя таз псувня не е споменал никой от калпавия ви род, колегата каза истината но ти като типичен мекедонец не я харесваш и изопачаваш.
  • 75 Грогу

    25 3 Отговор

    До коментар #54 от "Искапен ти вели":

    Ха , ама вие тук ли сте ! Я , да ми обясниш ти кръвната си линия от Ал. Македонски до 1944г. , че нещо ви се губят нколко хиляди години . От къде дойдохте , през кои земи минахте и кога се бихте с Българското царство за да се заселите на бълг. територия ?

    Коментиран от #104

  • 76 Атанасов

    30 2 Отговор
    Република Сръбска Македония заделила 30 милн. Евро за лобизъм...та се питам, побликуваната от ,,познавача на Българя"-автор, дали пък не си е облизал пръстчетата, изцапани с тези парички
  • 77 перо

    22 3 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Ние Българите не се обиждаме от потомците на някакъв античен Gej.
  • 78 БЮРМ/FYROM

    30 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци мозъци. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 79 БЮРМ/FYROM

    25 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци мозъци. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 80 Никога не сме били

    21 3 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    на ничия издръжка, ама никога, за тъй нареченото освобождение/интерес за проливите/ сме си платили с няколко транша-златен резерв на Царство България 45г и после 63г, България ви направи пътищата при администрирането на Македония, а теб драскачо злобата ще те изяде отвътре
  • 81 Герги

    28 2 Отговор
    И този ли е купен от РСМ...нали са похарчили 30 мил евро за лобиране...Продажни душици ...
  • 82 БСП на Бунището

    6 11 Отговор

    До коментар #70 от "стига бе":

    Ти правиш ли разлика между Немец и Германски Комунист???Кой мислиш държа Германия разделена с Берлинска стена на две половини Половин Век???Германските комунисти избиваха Народа си точно като Руските ,Българските и Сръбските Комунисти...500 милиарда дълг на ГДР пое бюджета на ГФР за да обедини Народа си,обаче Комуниста е до гроб такъв....Искат да вкарат Македонско сръбските Комунисти в Европарламента...Пак искат да са Болшевики...!!!
  • 83 Майн гот

    24 2 Отговор
    Ха-ха.. А германците сигурно са били антифашисти по това време...
  • 84 Брата

    20 2 Отговор
    До кога германци и други подобни ще ни учат на начин на мислене!? Щото са много умни, напълниха Европа с емигранти, пардон, с бежанци. Последните искат да си живеят по техните закони и да ползват европейските благинки. Същото важи и за макетата.
  • 85 Дисидент

    26 3 Отговор
    Я се скрии в хралупата си сърбомакедонско тролче. От кога немските писачи разбират от балканските истории.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 У нас

    14 1 Отговор
    Всички ни лаят а една наша партия не направи поне един протест да подкрепим ветото ни против влизането на подмолната северна македония в европейския съюз! До тогава докато не излязат два милиона българи и покажат на света нашите искания и доводи тия на всички ще плащат да ни лаят.Ние външна политика както и вътрешна нямаме а сега ще имаме и правителство компот от партии да ни управлява!Бог да пази България!
  • 88 месут

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "ю.кортес":

    Еми арабелите ги облагородиха.
  • 89 За пари пишат

    17 1 Отговор
    На кики мертенс му прочетох биографията..той малко сърбоман пада колкото и нелепо да звучи
    само че разлика между него и тия дето трошат паметни плочи и палят знамена напрактика няма..ако смятат че по тоя начин ще ни настроят благосклонно са в много голяма грешка..крайно време е да спрат да се бъркат по балканските въпроси че не им се получава от край време
  • 90 И ся ко?

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Льохманчо резан":

    И ся ко? Турците често се оказват по-българи от такива предатели като теб. Ако антибългарско не ти е ясно какво означава - по-добре стани северномакедонец или западномакедонец или върви на май....та си.
  • 91 сър Кочан

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Удавник 2":

    Били са нещо подобно като Френската съпротива от анг.сериал " Ало, Ало".
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 гошо

    21 2 Отговор
    това са нашите немски "приятели", нали? а еничарчетата тука трият коментарите ми като напиша "бивша фашистка германия". що, не е ли?
  • 94 Ново име

    22 1 Отговор
    Македония е географска област. Затова и ние, като Гърция трябва да поискаме нова смяна на името на тази "държава". Например Скобска македонска територия, или Скобско-албанска конфигурация, или Бивша българска земя, или .... дайте и по-подходящи имена, които нашите управляващи да отстояват. Щом гърците могат, и ние можем.
  • 95 Сони

    18 1 Отговор
    Още един самоопределил се историк.Прочете няколко тома от 100 Евровки и вече много умно стана.Академик Михаел Мартенс зове се вече,защото едрото сега потече.
  • 96 Смешници

    25 1 Отговор
    Статията директно внушава че сме убийци на еврей и имаме териториални претенции към Вардарските хобити..нашето посолство да не чоплят семки а да ги опровергават тия провокации навреме..
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 КАЛИГУЛА

    7 1 Отговор
    По-добре фаши отколкото либераст
  • 99 Атила

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Македонецо":

    Амииииииии.Май магарето Тито го изяде,ама два пъти.
  • 100 Да ,ама не.

    14 1 Отговор
    Що не земе Михаелл Мартинс глобалистков да си навре коментара там де слонце не види. Тоа е съвет от едим Македонец ,ама не СЕВЕРЕН.
  • 101 Фактите

    14 1 Отговор
    1 В цяла Европа са депортирани еврей..
    2 много от окупираните държави са пращали доброволчески СС батальони включително и неутрални такива
    3 това че цар Борис е спасил народа си е българска победа..
    4 съюзниците от антантата имат пряка отговорност за разпалването на втората световна заради несправедливият мир който налагат на победените
  • 102 ARGON

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "юден веле":

    Така е. Дойче Юден Зеле - глобалистка еврейска медия за дезинформация, лъжи и пропаганда. Чифтите да си заврат дезинформацията в пърдяника. Всяка година от Израел мигрират в Германия 10000 сатанисти, които окупират всички ключови места в Германия.
  • 103 12345

    9 1 Отговор
    Щом най-големите фашисти до Втората световна война го казват, смятай до къде са стигнали тези който са продължили традицията, но вече предрешени като социал-фашисти(демек комунисти). Или право куме в очите...... или нещо подобно!

    Коментиран от #127

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Удбаши-титоваши

    17 1 Отговор

    До коментар #54 от "Искапен ти вели":

    Скопие е бомбардирано най-малко два пъти,Охрид-три пъти и доста пъти са бомбардирани жп линиите около Скопие. В удбашката - титовашка история не е описано,но това не значи,че информацията е завинаги скрита и преиначена - има немски,американски и английски статистики и спомени на участници. .
  • 106 Атила

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Прочети това.писано е от Д.В. преди 2 години. Сегашната вулгарна реторика на македонците към София до голяма степен е заимствана от сръбския имперски шовинизъм, който е водил сатанизационни кампании срещу България и българите, пише наблюдателят Арсим Зеколи.
  • 107 Мариан

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя мартенс е платен":

    Този е лапал от 30те милиона,които РСМ е предназначила да купува лобисти
    Този германец се престара и забрави,че неговата Германия ззапали тази война не България

    Коментиран от #109, #122

  • 108 Атила

    19 1 Отговор

    До коментар #31 от "Македонец":

    Ето едно заглавие.
    Арсим Зеколи: "Откритата омраза на Македония срещу българите е от чувство за малоценност"
  • 109 Атила

    11 1 Отговор

    До коментар #107 от "Мариан":

    Не е чист германец.Само той е роден в Германия.
  • 110 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #104 от "Искапен ти вели":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен

    Коментиран от #119

  • 111 АЗ КАЗАХ

    10 3 Отговор
    Мартинес нищо не обелваш за единствения Македонски цар Самоил.......... странно защото цар САМУИЛ е ЦАР НА БЪЛГАРИЯ.!
  • 112 Конник

    14 1 Отговор
    Те от запада много разбират от балканите. Бъркат кашата а през 19 век разделиха България на четири и заложиха зърната на раздора. После Тито измисли българския фашизъм и република македония вместо Вардарска Република (това беше името на тази територия).
  • 113 Карловец

    17 1 Отговор
    Никакво присъединяване на Македония към ЕС ! Управляващата класа в тая измислена страна е от Сръбски чеда , а на Георги Димитров трябва да му направим огромен паметник , за да се вижда от много далече и всички да плюем като минаваме покрай него ! Ако една измислена държава успее да ни постави на колене - то ние вече сме мъртви като народ , ние вече няма да бъдем Българи , ние вече няма да имаме история .
  • 114 Сони

    12 0 Отговор

    До коментар #104 от "Искапен ти вели":

    Ето малко светска...И то не от кой да е..Преведено от преводача от английски на Български;за да го изтрият.Артър Ж. Евънс е един от тези хора. Той е бележит английски археолог и етнограф, добър познавач на Балканите. Продължител е на делото на известния със своите находки в Мала Азия и по-точно – античната Троя – Хайнрих Шлиман. Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденското въстание, Евънс сам е участвал на място в разпределението на помощите.

    Писмото, което ще прочетете в следващите редове, е дело на английския археолог и е адресирано до в. „Таймс“. Датата на неговото изпращане е 30 септември 1903 година, а заглавието му е многозначително – „Кои са македонците?“. В него обаче, авторът далеч по-еднозначно излага своето становище за областта Македония (бел. ред. – намираща се по това време в Османската империя) и нейното население – тема, която и до днес предизвиква остри противоречия в междудържавните отношения на Балканите.

    Винаги сме твърдели, че историята, пресъздадена от съвременниците ѝ чрез писма, речи или документи, често се оказва най-автентична, тъй като не е пречупена през призмата на времето и позволява на съвременния човек да направи информиран избор в какво да вярва. Желаем Ви приятно четене!

    „Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които

    Коментиран от #120, #121

  • 115 Атила

    13 0 Отговор

    До коментар #104 от "Искапен ти вели":

    още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.

    Фактът е, че дори в тази страна, и то при заинтересованите усилия да се скрие истинското положение, голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти.
  • 116 Атила

    3 1 Отговор
    Тея макета бе .изхарчиха батерията на колегата.Трябваше аз да се потя,😂

    Коментиран от #136

  • 117 Яне

    4 15 Отговор
    Македония на Македонците да живе суверена и независима Република Северна Македония.

    Коментиран от #118, #129

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #107 от "Мариан":

    Също и че нацистка Германия воюва срещу Сърбия и Гърция...и тя ги нападна.
    А пък как се окупира несъществуваща държава, като Македония ще го оставя за размисъл
  • 123 Историк

    7 0 Отговор
    Чудя се в Македония какво пишат за въстанието на Петър-Делян 1040-41г. и какво пишат в Гърция за това въстание(имам предвид защо си прикачва името Петър към името)
  • 124 Историк

    10 0 Отговор
    Харалд Хардроде роден 1015г. "Разорителят на българите"-пише в една норвежка сага.Участва в порушаването на въстанието на Петър Делян и разрушенията в Преспа.Немският господинчо даже не е чувал за този норвежец, активно участвал във военната кампания на византийския император Михаил 4 -ти срещу въстанието на българите.Норвежците и те не са знаели че се е бил срещу македонците
  • 125 Роко

    6 0 Отговор
    Ох поредния журналюга от уж германско издание (всъщност е публична тайна че собственика на изданието се подвизава там където е създадена македонската нация) се упражнява на тема история. Но за едно е прав в очакванията новото правителство в София да признае претенциите на Македония (да припомним в него участват две от партиите създали антибългарската резолюция на ЕС с която ЕС ни призова да признаем претенциите на Македония а като се има предвид че основната политическа сила е марионетка нищо чудо до средата на 2022 година Северна Македония да е част от ЕС)
  • 126 Onix

    8 0 Отговор
    Този "германец е добре платен" познавач"на балканите. Ако ние бяхме му платили, статията щеше да бъде на 180 градуса. Тогава РСМ и Сърбия щяха да са грешни, а ние херовимчета ощетени от" Великите сили ". А със здраве да си харчи парите на РСМ. Халал да му са, че може и да му преседнат. Този да му бият черен печат.
  • 127 Роко

    6 3 Отговор

    До коментар #103 от "12345":

    Приятелю в Германия фашизъм никога не е имало има национал социализъм или накратко казано Хитлер се опитва да строй комунизъм в една страна (нещо много глупаво). Бившите му другари от СССР (до 1923 година Хитлер е правоверен комунист дори е водач на комунистическата революция в Бавария) разбират че социализъм в една страна е невъзможен и се опитват да подпалят целия свят. Фашисти има само в Италия но дори и те са близки до комунистите като идеи. Комунизмът е крайна форма на тези мракобесни идеи.
  • 128 333

    11 0 Отговор
    Доживяхме немци да ни обвиняват във фашизъм :)))
    Този свят отива по дяволите.
  • 129 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Яне":

    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 130 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "Искапен ти вели":

    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 131 Аз бе

    6 0 Отговор
    Мартенс, фашистите бяхтв Вие- германците( национал социалисти)! България бе под фашистки ботуш!
  • 132 БАСТА!!!

    8 0 Отговор
    СПРЕТЕ с тези ЛЪЖИ!!! Какви 7200 евреи депортирани за Треблинка, бе???!!! Вашата м@йка лъжлива!!!! Във архивите има РЕГИСТЪР на населението от “това” време във Вардарска Македония има регистрирани 820 семейства, които са се регистрирали като ЕВРЕИ и са били прибрани в България в ИНСЦЕНИРАНИ трудови лагери, за да им СПАСИМ и техните З@ДНИЦИ!!!!
  • 133 Комон сенс

    13 0 Отговор
    На автора на този жалък пасквил ще му напомня, че единствената държава спасила централно всичките си евреи е България. Все още има живи евреи които си спомнят с благодарност ония събития, а стотицихиляди са по-младите, които знаят, че са се родили, защото България е спасила дядовците, родителите и прародителите им.
    Освен това, ако депортирането на 7200 евреи по германска заповед в германски концлагер е "жестотко българизиране", то значи Германия е провела най-мащабното българизиране във вселената.

    То бива глупости, ама чак толкова не бива. Как се "българизира" или въобще променя етническия характер на 2 милионна теритерия без колонизация? И един българин не се е заселил там по време на "окупацията".
    И още нещо - да сте видели някога окупатор да хвърля суми на дешна стойност от милиарди евро за да прави инфраструктурата на "окупираната" територия?
    Хайде стига лъжи! Всяка лъжа се плаща - рано или късно, защото Всевишния вижда всичко и няма къде да се скриете от НЕГО.
  • 134 F.F

    10 0 Отговор
    Ей с тези бяхме "съюзници "! Преиначавали сме историята??? Боже! Кажете просто,че не ви пука за истината, за сметка на геополитиката.
  • 135 Фффффф

    2 0 Отговор
    Тия хитлеристи унищожиха цяла Европа и сега дават акъл, отново искат да доминират над европейските държави
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Истината

    2 0 Отговор
    Всеки компромис, не отстъпка, от наша страна е подигравка над гробовете на хилядите загинали българи, за целостта на майка България!!!
  • 138 резервист

    2 0 Отговор
    Мартенс забравя, че фашизмът и Холокоста са изобретени в неговата държава и наложени в Европа от нейните политици. И как "познавачо" ще коментираш факта, че романтичната идея за освобождаване на българите в Македония и Одринска Тракия ни доведе до две национални катастрофи? Що се отнася до унищожаването на надписи, съдържащи в себе си думата "българин" или "български", те са паметници на загинали български войници не от окупационния корпус, а от Българската армия, воювала за изритването на германците от Балканите. И далеч по- стари. Така че спри да се правиш че разбираш нещо.
  • 139 Кракра

    3 0 Отговор
    В Бавария живеят баварци, какво правят те в Германия. В Австрия живеят австрийци, на какъв език приказват те? Основа на македонския проблем е поставен в Берлин през 1878 год. Така че германците първо трябва да ни се извинят и после да мълчат.
  • 140 Чалмов

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Искапен ти вели":

    На 18.10.1943г. е бомбардиран град Скопие, тогава в пределите на Царство България. В 12:15 часа 24 леки бомбардировача "Уелингтън" и изтребители Р-38 "Лайтинг" атакуват гара Скопие. Разрушени са 40 сгради, убити са 30 , ранени са 23-ма. Същият ден са атакувани град Велес и гара Велес. Убити са двама и е ранен един човек. В 16:22 ч отново е атакувана гара Скопие, като са убити трима и са ранени 15 войници. Свален е един изтребител.
  • 141 И СИГА КВО

    1 0 Отговор
    ГЛУПАЦИТЕ ОТ ЗЕЛЕТО НАСТЪПИХА МОТИКАТА
Новини по държави: