Last news in Fakti

11 Януари, 2022 16:07 4 383 47

Лексиката на латинци и гърци не е славянска

  • македония-
  • гърци-
  • латинци-
  • омо илинден-
  • европейски съюз

В интерес на България е да поеме инициативи в крак с европейските дадености

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има дълбоко неразбирателство между българите и Европейския съюз. Дори и разликите в лексиката пречат. Европейският съюз няма никога да приеме, че българите защитават "българи" в чужда държава. Никога. Колкото и да се харесва твърдата позиция на президента Радев, тя е извън времето в което живеем и непосилна за силите, с които разполагаме. Понятието "самосъзнание" не съществува нито в западните речници, нито в начина на мислене.

Всеки е гражданин в страната, в която плаща данъци и има постоянен адрес в нея. Германците не защитават правата на останалите след войната немци във френската част на Елзас. Испанските каталунци не търсят помощта на френските си братовчеди. Същата действителност се отнася и до баските. От този факт трябва да се изхожда, за да се стигне до успешна развръзка в спора между България и Македония.

В интерес на България е да поеме инициативи в крак с европейските дадености, които засега видимо се разминават. Единственият път е защитата на правата на гражданите в държава членка на Европейския съюз. Както всички останали, България е сложила подписа си, че няма териториални претенции към съседите и спазва правата на всички свои граждани, независимо от етническата им или религиозна принадлежност.

Нашата страна е доказала демократичната си същност. Вардарска Македония не е подписвала подобен договор. Следователно в Скопие "демокрацията" е само в зародиш, колкото и да твърдят обратното нейните управници. "Македонизмът" е повече проблем на гърците отколкото на българите. Неговата несъстоятелност се разпадна, както се разпадат гипсовите статуи в Скопие. Остава аргументът за наличието на "македонско малцинство" в Пиринска Македония, чието съществуване България отрича. Какво би станало, ако българите позволят на "ОМО Илинден" да легализира изявата си? При едно условие разбира се - от устава им да бъдат изключени всякакви нападки срещу българската държава.

Бих искал да задам въпроса - има ли обективно мислещ българин, който да се страхува от "Омовците"? Позволявам си да повдигна този въпрос, както и да предложа разрешаването му, защото бях свидетел на провала на "македонистите" - братя на "ОМО Илинден" в Егейска Македония. Там те се подвизават под името "Вино Жито". Както "ОМО Илинден", те също получаваха пари от Брюксел, където има бюджет за регионалните езици.

Гърците, макар и под наблюдение, ги оставиха да развият политическа дейност. Явиха се на избори и се стопиха. Стопиха се и парите, които бяха вложени в тях. Това е съдбата на всички политически движения, почиващи върху етническите разлики. Етнически държави няма. Затова крайният национализъм е обречен. Управниците от Скопие са се хванали като удавник за сламка, в защита на "македонското малцинство" в България.

Ако София постъпи като Атина и остави "ОМО Илинден" да се регистрира официално, не България, а Европа ще се намеси за правата на българските сдружения във Вардарска Македония. По този начин чуждият натиск, който се упражнява върху София, ще се премести върху Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРА

    59 5 Отговор
    Скрий се палячо.
  • 2 Славянски националист

    56 10 Отговор
    Не отстъпваме и сантиметър а ако някой предател го направи ще се прости с главата си.

    Коментиран от #33

  • 3 фбр

    61 6 Отговор
    С макетата само твърдо ! Никакви отстъпки ! Никакви експерименти, като признаване на ОМО " Илинден "! Долни крадци на историята ни !

    Коментиран от #5

  • 4 Александър Македонски

    60 7 Отговор
    Не съм българино българската кауза ми е близка тя е справедлива
    Омръзна ми от такива българи които са готови да продадат българското и не само да го продадат Ами да го подарят
  • 5 Реалност

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "фбр":

    Мазния перчем от канада ще отстъпи историята ни.
  • 6 Фридрих

    46 6 Отговор
    Как Германия ще защитава германците извън териорията си? Кой ще позволи? Господарят й САЩ ли, който постепенно унищожава немското в население й? Чрез германские си слуги..
  • 7 Александър Македонски

    35 5 Отговор
    Не съм българин но българската кауза ми е близка тя е справедлива
    Омръзна ми от такива българи които са готови да продадат българското и не само да го продадат Ами да го подарят

    Коментиран от #13

  • 8 В момента

    38 2 Отговор
    По радио Хоризонт говори един такъв българин готов да продаде българските интереси
  • 9 Слава роду

    37 11 Отговор
    На кой му пука за гърци и латинци и педалската им семка бе паляк.ние сме СЛАВЯНИ!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 10 101010

    27 5 Отговор
    Сталин направи от южните "сърби"македонци А сега нашите американски"приятели"продължават сталиновото дело. Натискат ни да признаем жестокото обезбългаряване на тези територии далече ли сега северна Македония
  • 11 101010

    11 3 Отговор
    Сталин направи от южните "сърби"македонци А сега нашите американски"приятели"продължават сталиновото дело. Натискат ни да признаем жестокото обезбългаряване на тези територии наречени сега северна Македония
  • 12 правилно

    41 3 Отговор
    има неразбиране, но само за да може мекеренцето Чеков да си оправдае парите, дадени му за да вреди на България. Иначе и "латинци и гърци" много бързо ще разберат проблема когато са засегнати техните интереси. Дали гърците ще разберат проблема ако макетата продължават да твърдат че Ал. Мекедонски е маке. Или пък как би реагирала Германия, ако ние имаме претенции, че Бисмарк е българин - Биceр Мaркoв oт Cвoгe. A пък Гьоте и Бетховен са българи от Тракия. Чудно как ли би риагирала Франция, ако имаме претенции, че Наполеон е родом от Мизия а пък Балзак е родопчанин. Пocтaвeтe "латинци и гърци" при нaшитe уcлoвия и щe видитe кoлкo бързo разбират, че даже може и да ви теглят един бой, забравяйки за доброто възпитание. Нo зaтoвa трябвaт пoлитици cъc caмoчувcтвиe, a нe кoзирувaщи рeдници.

    Коментиран от #14

  • 13 Западът

    39 4 Отговор

    До коментар #7 от "Александър Македонски":

    Не можел да разбере българската кауза.
    България не се нуждае от тяхното разбиране.
    Македония иска да влезе в Европейския съюз и тя е която трябва да се съобразява с българската кауза
  • 14 Абсолютно си прав

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "правилно":

    Но Наполеон наистина има прабългарски произход
    Средновековната българска държава в Южна Италия е оставила и досега такива фамилии там
    Булгарезе
    Булгарини
    Булгарети и други
    Един такъв род се е преместил на Корсика и Наполеон е негова издънка

    Коментиран от #15, #19, #26

  • 15 възможно е

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно си прав":

    примерите ми са произволно избрани и вероятно нескопосани, но като претенции не са по-малко безочливи от тези на макетата.

    Коментиран от #25

  • 16 стига вече

    26 6 Отговор
    Когато България е била с граници и вътрешен ред и управление,
    Когато в България народа се е чувствал свободен и спокоен,
    .....................................................................
    В Европа все още е имало човекоядци.
    Европейската ценност е да си гей или то.
    Европейската ценност е да ограбваш и насилваш.
    За съжаление има и такива " Българи " като тях нарекли са се гърци сърби или македонци.- западни балкани!!!!!!
  • 17 Перо

    19 1 Отговор
    Какво разбира титовата,комунистическа и македонистка “държава” от европейските ценности и ЕС, да дават напътствия и “акъл”! БГ не бърза за никъде!
  • 18 хомо еленден

    7 2 Отговор
    и хомо прохфэсор
  • 19 верваи ми

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно си прав":

    Пагани , Паганини. и прочие.
  • 20 Тахтун

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Слава роду":

    склавяни?че ние тия бели сингали ги опънахме 680 г.
  • 21 верваи ми

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Слава роду":

    Не сме славяни а славние българи които не знаят робство и нямане.
    И сега е така. Все ще свържем двата края напук на тираните от нашето управление.
  • 22 Куку Руку

    21 3 Отговор
    Оха, тоя клоун иска да клекнем на Македония. Предател и клоун. До последно трябва да държим, както направиха Гърция. Не ми пука, че евроджендърите, които са загубили всяккакво чувство за националност не ни разбират. Като не ни съдействат ЕС, да попитаме на изток, дали пък нама да се застъпят за нас. Да видим тогава ЕС как ще реагира.
  • 23 Въпросче

    17 3 Отговор
    Някой да е видял етническата партия ДПС да се топи ?
  • 24 Реалист

    4 9 Отговор
    Премиера се опита да направи нещо полезно за ЕС, но резидентите на американският окупатор веднага го зашлевиха през устата за да знае за в бъдеще, че заема това място с разрешение на американското посолство. Тъжно и много жалко, най- вече за тези, които си въобразяваха, че нещо се е променило. БГ вече 30 г е под американски ботуш, благодарение на продажната синя паплач. Ако някой си е мислил, че Радев е по- различен от мутрата е много прав.
  • 25 Абсолютно си прав

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "възможно е":

    Моят пример с Наполеон по никакъв начин не омаловажава твоето изявление
  • 26 дуло ба

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Абсолютно си прав":

    Цяла Европа знае това, само че само ние го крием. Другите нямат нищо против да се знае.
    Вервай ми.
  • 27 Тендециозно е

    15 2 Отговор
    Това което пише автора е демагогия и то тенденциозна.Имаме различна конституция и всички етноси имат равни права.Колкото до омовците ,за съжаление са е комбина с " Да,България" които ги подпомагат задкулистнио,за да се създава конфронтация.Пределно известно е,че македонизма в Пиринско е въведен насилствено от Коминтерна и нека се провери колко хора са изселени тогава които не са искали да приемат .Действително " самосъзнание" не е точно,защото в СМ са си етнически българи ,а помакенедончените крайно насилствено са докарани до променено " самосъзнание" по сръбски комунистически сценарий за разделяне на един народ.Нито е просто нито лесно.Но докато не се приеме истината няма да излезе нищо.И случая няма нищо общо с каталунци и баски,те си знаят какви са
  • 28 Перо

    16 3 Отговор
    Абсолютно неадекватно сравнение с населението в другите страни. Никъде в Европа не е създадена неетническа нация с акт на политическа партия и цялото население асимилирано и покръстено в друго население,от друга държава!
  • 29 Бг_язовец

    19 2 Отговор
    Проблема е по скоро езика на омразата която има в македония и произтичащите от това икономически негативи. Няма самолетни полети, няма влакове, каква евроинтеграция може да има с едни фанатизирани хора на темата омраза към българите. От такъв тип съсед няма да има никаква полза в европа. Точно сега е момента да се поставят тези въпроси, а не след като ги приемат в ЕС.
  • 30 Матей преображенски

    9 6 Отговор
    Отново американска намеса и натиск.Затова го пратиха и киро,и той като не съвсем българин,ще се съгласи да възтържествува македонизма,който по същество е отрицание на българизма.И той го взема това за нещо напълно в реда на нещата,дори че трябва да се радваме и да улесняваме за приемането на нови страни.Това е пълен абсурд и предателство,не може да подпомагаш враждебно настроена държава.
  • 31 IVAN

    10 7 Отговор
    ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ИЗЛЕЗНЕМ ОТ ЕС И ОТ НАТО ,НАС НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ. НИЕ ЗАГУБИХМЕ МНОГО ОТ ТОВА,ИСКАХМЕ ДА ВЛЕЗНЕМ В ИКОНОМИЧЕСКИ ПАЗАР, АТО НИ УНИЩОЖИХА И СЕГА НАТО НИ ВЪВЛИЧА ВЪВ ВОЙНА,МАКЕДОНИЯ НИ ПРЕТИСКА. СТИГА ЗАЩИТАВАМЕ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

    Коментиран от #32

  • 32 хайван

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "IVAN":

    обърни хаза насам !
  • 33 склавянски

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Славянски националист":

    назианалист
  • 34 копи пейст

    8 1 Отговор
    В момента, в който българи и македонци се прегърнат, Македония ще бъде унищожена. Гадовете няма да допуснат почти вековният им план да се провали току така...Трябва да се измисли нещо.
  • 35 В е л и к и я

    11 1 Отговор
    Само че в тези държави никой не тероризира немците или баските .... я си помислете къква щеше да е реакцията на Турция ако тук се отнасяхме с българомохамеданите с турско самосъзнание както шовинистичните просръбсаки македонисти със българите в Македония ... !
  • 36 Боги такежиев

    12 0 Отговор
    Стига сме ги дъвкали тези Скопски сърбомани,, казали сме си думата и не ни пука нито от САЩ или ЕС и точка. Такива са правилата в съюза..... В края на краищата да ни изгонят нас и да си ги взимат тези гумени глави - макетата. Русия ни чака като,, топъл Хляб,,.
  • 37 Батан

    13 0 Отговор
    Паралелите които правите, господине, не издържат.
    Немците във френската част на Елза имат своите права и никой не ги дискриминира. Французите не наричат германците окупатори, не рушат германско историческо наследство в елзас, ..

    За баските и каталунците в Испания. В Испания не говорят че французите са варвари. Испания не пречи на френския бизнес на своя територия,.. Испания почти воюваше с баски и каталунци, но баски и каталунци искаха независимост от Испания. Македонските българи не искат независимост от Македония.

    Така че уважаеми господине, ако не можете да разсъждавате задълбочено, по-добре не се произнасяйте по-сложни за ума ви въпроси. Е, друг е въпросът, ако ви плащат за това. С динари или денари?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 В е л и к и я

    7 0 Отговор
    Плюс това на ЕС трябва да му се проясни че такива държави с тяхното мислене като Македония и Сърбия са не само вредни за него а и нямат нищо общо с европейските ценности или поне такива къквито дай боже може да станат някога .. пълни шовинисти , националисти , крадат история и с просташко поведение са жителите на тези две държави ...!А влезе ли РС Македония в ЕС все едно е влезнала и Сърбия . а те са троянските коне на Русия в ЕС ... ! Нямам нищо срещу последната но с последните си действия по казуса с българската азбука ми влезнаха в очите , ...ЕС трябва да държи далече тези две държави от своите редици защото тепърва ще видят това което ние виждаме от много време , нищо чудно македонистите хептем да почнат да пренаписват историята не само на балканите а и на цяла Европа .... Тогава ще си казвате , защо ги приехме тия лудите но ще трябва да ги търпите вече .. да ви он.жд.т и се подиграват ...с вас ..както сега правят с нас но вие сте слепи и не виждате ...!
  • 40 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Много точен втори абзац !!!
    Тогава питам: Защо българските политици, които с некадърността си прокудиха една четвърт от трудоспособното населени е на страната, създадоха Закон за българите в чужбина, защо харчат грешни пари, за този дето духа, защо има съответгната Агенция и камара чиновници на заплата. Явно само" онези"по избори да гласуват за същите "другари ", т.е. за нас......
    " От този факт трябва де се изхожда" не само за отношенията между РСМ и РБ, но и в отношението на РБ към прокудените от нея хора, български граждани, в чужбина !! В България, докато не се създадат нормални икономически условия за живот на обикновеения българин, никой няма да се завърне в това "блато" Ще идват само "царе", "Юпита" и " хардвардски" юнаци, които да лъжат народа и каквото могат и те да откраднат. Фактите са пред очите ни и в празните джобове !!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Или / или

    6 1 Отговор
    "Понятието "самосъзнание" не съществува нито в западните речници, нито в начина на мислене." Не съм убеден,че твйрденията на Чеков са верни,но наистина виждам соросоид -жендърски усилия това да се заличава...А самосъзнанието като човешко качество е присъщо на развития разум. Това означава,че все още не е късно или да се борим за спасяване на този съюз от обезчовечаване или да се махаме от тая извратенящина.
  • 43 дядо ти

    0 1 Отговор
    Хора, постоянно пишете каквото ви е угодно, разберете не си даваме националните герой в Българската история, след като не са Българи не могат да се кичат с нея. Това е позор за тях според мен, да си измислят история, например какви са ревльовци, как ореваха светът.
  • 44 Шопско девойче

    6 1 Отговор
    до БАЛАН
    Хубав коментар, поздравления!
    Жалко,че такива са твърде малко.
    Наскоро една девойка от Сандански твърдеше,че има "македонско самсъзнание", защото където и да идела в БГ, когато разбирали ,че е от Сандански казвали: а-а значи ти се македонка . Как да и обясни човек на тази патка, че това да казват,че е македонка е като на една девойка от Елин Пелин или от София ,от Перник да кажат че е шопкиня
  • 45 Каледония

    0 0 Отговор
    Глупост.
  • 46 Обикновен Българин

    0 0 Отговор
    Я па тоя. Агитатор - провакатор. Оди си у Македонско, не замърсявай атмосферата.
  • 47 Запознат

    0 0 Отговор
    Този които е писък тази статия мериш ли си е температурата последните години, тези неща ги слушаме вече 15 години от ЕС по други въпроси.Когато са те лъгали по същия начин ......ставаш изпечен познавач на подобни мръсотии ,не си правете труда да опипвате къде ще подаде Българския род. Толкова сме лъгани и ограбвани че толкова ви е бедна фантазията.