Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 10:00 4 476 62

Как Русия се опитва да сплаши България

  • елеонора митрофанова-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • руски посланик-
  • руско посолство-
  • сплашване-
  • нато

Кремъл явно не смята България за суверенна държава

Как Русия се опитва да сплаши България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Петър Чолаков:

Руската посланичка Митрофанова заяви днес, че искането на Москва за връщането на НАТО в границите му отпреди 1997 не засягало България. Трябва да попитаме: ако това е така, защо тогава руската претенция (по същество ултиматум) изобщо бе отправена към нашата страна? Ако Митрофанова бе искрена, за Москва щеше да е достатъчно да спомене само Румъния например, където има елементи от американския противоракетен щит.

"Хотят ли русские войны?"

Според посланичката България би се превърнала в мишена, ако в нея има бази и стратегически оръжия на НАТО. Ала по определение българските военни бази са и бази на НАТО, защото страната е част от Пакта. Под маската на добронамерен тон и опит за „конструктивен диалог” Митрофанова всъщност се опита да наставлява българското правителство. Тя „похвали” кабинета за това, че "не се изказва рязко" по украинската криза, но не пропусна да намекне, че доставките от Газпром могат да секнат, ако България поеме друг курс.

С други думи, реториката на Митрофанова показва едно: Русия се опитва да сплаши България. За Кремъл България явно не е суверенна държава.

Няма как да ни успокоят и стиховете на съветския поет Евгений Евтушенко, които посланичката припомни, за да увери, че Русия не желае война.

Да, мы умеем воевать,
но не хотим, чтобы опять
солдаты падали в бою
на землю грустную свою.

Истинското лице на Кремъл

Главният агент на Русия в България е не една или друга партия, а общата ни история, каза още г-жа Митрофанова. Ала тъкмо историята разкрива, че руските войници далеч не воюват само за територията на майка Русия, както внушава цитираният от посланичката поет. Пактът Рибентроп-Молотов, с който Германия и СССР си поделят Полша, доктрината "Брежнев", която легитимира потушаването на „Пражката пролет”, инвазията в Афганистан, събитията в Грузия, анексията на Крим и не на последно място свидетелствата за операции на ГРУ в ЕС и в самата България - всичко това показва истинското лице на Кремъл, неговите имперски амбиции и агресия. България трябва да си дава ясна сметка за това и да не смята, че ако се снишава, бурята някак ще я отмине.

Едно се казва, друго се разбира, трето се прави

Позицията на българските институции трябва да бъде единна. Разбира се, не е нужно да се отвръща агресивно на провокациите на Кремъл. Но президентът, правителството, а и политическите партии не бива да игнорират и омаловажават руския ултимативен тон, дори когато той е маскиран зад дипломатична усмивка.

Едно се казва, друго се разбира, трето се прави - това е формулата, към която се придържа Москва. Впрочем, това важи и за патриота Евтушенко, който от началото на 1990-те заживява в САЩ и умира там, като рядко се прибира у дома. Накратко: московските опити за господарско отношение и наставления към бившия сателит България трябва категорично да бъдат отхвърлени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИЕ ПОВЯРВАХТЕ ЛИ НА КИРЧО ЗЕЛЕНИЯ?

    44 16 Отговор
    В момента не трябва да се променя Конституцията на Република Северна Македония, заяви президентът Стево Пендаровски по повод искането от страна на България за включване на българите като част от македонския народ в преамбюла на основния закон, съобщи БТА. Според него обаче, ако това се случи в близко бъдеще, то трябва да стане с консенсус на всички политически партии в парламента. МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА УСПЕХА НА КИРЧО Е 00. ГОЛЕМИ НУЛИ.Пендаровски: Не е моментът за промяна на конституцията . ХАРВАРСКИЯ Е ОЩЕ СУПЕР ЗЕЛЕН ПОЛИТИК.

    Коментиран от #29

  • 2 Пешко ква е тарифата?

    64 9 Отговор
    Щото така и аз мога да пиша.
  • 3 Дъвча контакт

    31 97 Отговор
    Колкото повече Кремъл сплашва страните от Източна Европа, толкова повече се засилва там присъствието на НАТО. Руско безумие.
  • 4 Пропагандистите на сороснята

    67 15 Отговор
    Айдеее... айдеее...
  • 5 ДПС ГЕРБ

    52 16 Отговор
    Прав е Ицо фашисти в България с лопати да ги ринеш!
  • 6 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    102 40 Отговор
    Руснаците са ни братя и не се чувствам изобщо заплашен от братята ни!

    Коментиран от #37

  • 7 Харесвам 🎃, само сготвени

    27 80 Отговор
    Ушанки, идите домой!

    Коментиран от #59

  • 8 Texas

    47 8 Отговор
    плаши се само някой ,който е жив и има нервна система да чувства,,умрял с кво да го плашиш!
  • 9 мислещ

    97 15 Отговор
    Имаме чужда войска в страната си и тя не е руска. И директно си казаха, че при никакви обстоятелства няма да напуснат. Видно е, че страната наистина не е суверенна, а заплахата не е от Русия. Дори украинците казаха, че не вярват да има сериозна заплаха от Русия. Не казаха обаче, че сериозна заплаха има и тя отново е от същата тази чужда наемна престъпна сган, която не би се спряла пред нищо, за да предизвика конфликт.

    Коментиран от #14

  • 10 КОНТРАТА

    34 6 Отговор
    Сателита се върти сега се е завъртял накриво на запад за друия месец не се знае !
  • 11 Коко

    88 26 Отговор
    България и Русия са две братски славянски държави и никой не може да ги раздели.Народа обича Русия и само купените властимащи мислят обратното.Без Русия България изчезва.
  • 12 joro

    41 5 Отговор
    Да живее глобалното затопляне ,долу зелените терористи
  • 13 мдаааа

    12 6 Отговор
    Днес се откриват доста амбразури ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Военен

    73 9 Отговор
    "Ала по определение българските военни бази са и бази на НАТО, защото страната е част от Пакта."

    И къде го пише това в договора за НАТО - нали ужким е договор за взаимопомощ на СУВЕРЕННИ държави. По тази логика базите на територията на САЩ са бази на НАТО защото и САЩ е част от Пакта и според соросоидното авторче и ние можем да пратим войски на територията на САЩ (без да ги питаме) и все още имаме С-300 да ги разположим там за да ги пазим от "агресията" на Куба или пък Мексико.

    Авторчето как мисли може ли да стане това - или той не мисли. До кога ще ни заливате със соросоидна пропаганда и лъжи - е не сме толкова тъпи.
  • 17 Флин

    40 8 Отговор
    Зелето и джамбаза се активираха. Параноичен страх ги тресе, когато някой започне да говори истината. А за атлантическата истина всички знаем колко е достоверна. Давам пример, Дейли стар публикува статия според която лично Путин е виновен, че не приемат в галактическия съюз ", понеже извънземните гледали" руската агресия "и ни приемали за примитивни. И са прави, привмитиви наистина има и това е онази, либерално-демократичната аудитория, проклинаща Путин за проваленото" светло галактическо бъдеще" на цялото човечеството. п.п. Това с извънземните и руснаците не е шега, а статия в "сериозна" медия, която всеки може лично да прочете

    Коментиран от #40

  • 18 ДаЗдраПерМа

    21 12 Отговор
    чехите искат нови модерни отношения с агресора и "случайно" унищожили доказателствата за взривовете във военния склад, някакъв бушон на ниво участъков полицай изгоря. Грузия строи нова магистрала която да заобикаля Осетия с цел да си увеличи стокооборота с агресора. Навремето държавата направи текезесета но дойде време и хората си получиха обратно земите, така и с Крим.

    Коментиран от #28

  • 19 въжеиграч

    22 5 Отговор
    проблема на България е ,че сме много ценна територия и великите сили ще се избият за нас!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДаЗдраПерМа

    41 10 Отговор
    Запада няма дипломати защото са свикнали в заповеден тон да строяват непослушните а руснаците обратно развиват силни личности дипломати на база съветски опит и традиции.
  • 22 123

    11 5 Отговор
    Техеранска Конференция

    (3) Взе под внимание изявлението на маршал Сталин, че ако Турция влезе във война с Германия и в резултат на това България обяви война на Турция или я нападне, Съветският Съюз незабавно ще бъде във война с България. Освен това Конференцията отбеляза, че този факт може да бъде изрично заявен в предстоящите преговори за вкарване на Турция във войната:
  • 23 Хисторик

    23 6 Отговор
    Руснаците и немците си поделили били Полша, а кой подари Судетска област от Чехословакия и я
    даде на нацистите 1938г и кой си подели Германия с руснаците 1945 г?
  • 24 !!!?

    17 36 Отговор
    България няма обща История с Россия !!!?
  • 25 123

    10 8 Отговор
    Секретно

    27 юни 1940 г.-10:30 ч. м.

    Следната инструкция трябва да бъде предадена незабавно ясно по телефна на министър Фабрициус в Букурещ:

    „От вас се иска незабавно да се обадите на външния министър в Букурещ и да го информирате, както следва:

    „Съветското правителство ни информира, че е поисква предаването на Бесарабия и северната част на Буковина от румънското правителство. За да избегнем войната между Румъния и Съветския съюз, можем само да посъветваме румънското правителство да отстъпи на искането на съветското правителство. Моля, докладвайте по тел."

    Край на инструкцията за Букурещ.

    РИБЕНТРОП

    Коментиран от #31, #60

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хххх

    24 4 Отговор
    Дойче зеле пише глупости! Смях !!!
  • 28 Европеец

    35 7 Отговор

    До коментар #18 от "ДаЗдраПерМа":

    Орбан и той им каза че сами ще се справят и не им трябват кравари на територията. Полша и балтийските държави официално се противопоставят на Русия защото ги управляват американски марионетки но по форумите не си представяш какво плюене е по управляващите и американците. Навсякъде народа разбра що за "приятели" са ни американците и в най скоро време ще измете всички техни марионетки.

    Отделно освен в Канада вече и в Хонландия и Германия се организират авто походи против Коивид фашизма ама нашите медии мълчат като комунист на разпит.

    Коментиран от #57

  • 29 Нещо не разбрах

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ВИЕ ПОВЯРВАХТЕ ЛИ НА КИРЧО ЗЕЛЕНИЯ?":

    Ти България ли защитаваш или Мекедония ? Май тоя Пендвровски много ти харесва
  • 30 другарят

    26 6 Отговор
    Тази статия е писана от местен "десен" талибан загрижен, не за "суверенитета на България, а за суверенитета на фашистка Америка на територията на България!
  • 31 Коментатор

    31 9 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Соросоидче колкото и да напъвате с глупостите си нищо няма да постигнете.

    Русия няма нищо общо със СССР и в Русия сега е капитализъм и демокрация а в СССР беше комунизъм и диктатура.

    Защо ли не обвинявате съвременна Германия за престъпленията на нацистите а обвинявате Русия за престъпленията на комунистите (идеологията е измислена в Германия и германския кайзер финансира Ленин да я въведе в Русия)

    От друга страна пък изобщо не осъждате създаването на измислената държава Украйна от комунистите и даването на руски територии на тази измислена държава пак от комунистите.

    Както ви изнася нали а важното е пропагандата да върви.
  • 32 Елате повече

    6 19 Отговор
    И кво те ще бомбардират нато..пък няма да станат след това на прах така ли?
    може да минава пред неграмотните русофили
    тая теория
  • 33 Дойче зеле...

    18 5 Отговор
    пак ни сервира прокиснало...зеле ..пфу!
  • 34 123

    5 3 Отговор
    Пакт Молотов Рибентроп
    Тайна договорка
    1. В случай на териториално и политическо пренареждане в областите, принадлежащи на балтийските държави (Финландия, Естония, Латвия, Литва), северната граница на Литва представлява границата на сферите на влияние на Германия и СССР. в тази връзка интересът на Литва в района на Вилна се признава от всяка страна.

    2. В случай на териториално и политическо преустройство на областите, принадлежащи на полската държава, сферите на влияние на Германия и СССР ще бъдат ограничени приблизително от линията на реките Нарев, Висла и Сан.
  • 35 !!!?

    18 17 Отговор
    България няма обща История с Россия ! Прочетете Историята - докато България е била векове наред царство, то на мястото на Московията е бяло петно на картата на Географията. А това че днешна България е превърната от русофилите в гробищен парк на съветския окупатор не е обща История, а предателство към паметта на славните ни български царе и прадеди !!!?
  • 36 ханс

    19 5 Отговор
    Защо в немско зеле сеизявяват само хора с умствени увреждения?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Диамантената ръка

    6 14 Отговор
    Кукиш за Митрофанова и подобните й...
  • 39 Очевидно

    6 5 Отговор
    DW ще ви каже какво да правите, а други не слушайте.
  • 40 Вярвай си

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Флин":

    Естествено, че ще се активират след нахалното интервю на онази- първо, не бяха ни я показвали известно време; второ в момента нейната държава мести войски и поставя ултиматуми; трето- твърденията й са нахално демагогски и заплашителни. Не ни се били бъркали за членството в НАТО, само дето казват какви части и установки да не допускаме и че ще им станем мишена!!! Абе вие кьорави ли сте? Да се е чуло който и да е от Запада да им е казвал, че ще станат мишена? Не, казват им ,че ще има санкции, ако НАПАДНАТ Украйна! А те директно и официално ни обявяват, че ще бъдем мишена и тукашните главанаци ги аплодирате! Повръща ми се от лугавото ви раболепие!

    Коментиран от #46, #47

  • 41 Знаещ

    15 7 Отговор
    Държава, която е член на военен блок, която поддържа военни бази и войски на този блок и се смята за равноправен неин член носи всички отговорности при включване на този блок във военни действия. Така че никой да не се чуди защо съветски войски са навлезли в територията на Царство България, въпреки че тя директно не е обявявала война на СССР. Сега положението е подобно - ще го отнесем заради чужди интереси. И не само ние, а цяла Европа.
  • 42 Въпроси

    9 15 Отговор
    Защо Русия има десетки пъти повече дипломати в България, отколкото ние в Русия? Какво шпионират? Защо не се въведе реципрочност? Колко руски агенти или женени за рускини, родени от рускини служители има по министерства и агенции? Защо "Лукойл" не е платил нито една стотинка данък печалба, а работи безконтролно десетки години в България?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Северозапад

    7 10 Отговор
    "Кремъл явно не смята България за суверенна държава"?
    Странно...аз съм на същото мнение... защо ли?

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Lukaшенко

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Вярвай си":

    Иди и повърни!.Гади ти се !
  • 47 Ххохълът...

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Вярвай си":

    Може да си забременяла от някой ватник,щом ти се гади.!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 В.В.П.

    13 2 Отговор
    Първо сащ,те обявява за приятел,партньор.Идват военни,4 бази.гратис.Точат злато,гратис,Взимат ,най голямата централа гратис ..Искат ,да мреш за техния кеф,.Гратис.Представи си ,ако са врагове!.Благодаря.
  • 50 Saslo

    14 0 Отговор
    Петре,Петре,дори не си разбрал думите на руската посланика.ли просто ги изопачаване.То,Петре,щом се родиш прост и продажен, такъв си и оставаш
  • 51 веселяк

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Северозапад":

    ""Кремъл явно не смята България за суверенна държава"?
    Странно...аз съм на същото мнение... защо ли?". Ами защото толкова ти е акъла!
  • 52 Брей

    8 3 Отговор
    СЕГА ТОВА ВАШЕТО Е П.РОСТАШКО И Г.Л.УПАВО ГАНЬ.ОВСКО Е.....ТОВА ДА ПИШЕТЕ -ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ УКРАЙНА,ДА ДРАЗНИТЕ БЕЗСМИСЛЕНО РУСИЯ.....ЗАРАДИ НЯКСКВА СИ УКРАЙНА.....ЬАЩО СЕ НАВИРАТЕ БЕ С.М.ОТАНЯЦИ БЪЛ.ХАРИ ТСМ КЪДЕТО НЕ ЕИ Е РАБОТА.....ЕТО ЗАТОВА НЕ СТЕ УВАЖАВАНИ ПО СВЕТА.А В СЪЩОТО ВРЕМЕ-ОРБАН И ВУЧИЧ НЕ СА П..УТЬОВ.ЦИ И МУ ОТИВАТ НА КРАКАТА.А ВИР ХЕМ ГОЛИ,ХЕМ БОСИ,ХЕМ НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАС,И ПАК СТЕ НА ГРЕШНАТА СТРАНА-ПРОТИВ РУСИЯ,КАКТО ПО ВРЕМЕ НА 1 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ.....АМА БОЙКО СИ КАЗА И Е ПРАВ-ЛОШ МАТЕРИАЛ СТЕ СИ,НЕКАЧЕСТВЕНО СТЕПНО ПЛЕМЕ,ПОДЛО КАТО ТУР.ЦИ.ТЕ .....
  • 53 Голям прос

    5 0 Отговор
    В Афганистан, както и в Сирия много след това не е инвазия Дойчо Велев. Не подвеждай хората. И в Грузия не е.
  • 54 Голям прос

    2 1 Отговор
    То било на Петър Чолаков, е не подвеждай
  • 55 Матей преображенски

    13 1 Отговор
    Как сплашва бе,ша-ман-дурници,да не е докарала самолетоносачи до Бургас,ИЛИ КАКТО АМЕРИКАНЦИТЕ СИ разкарват канонерките в близост до Крим?Държат ни в окупация вече 32години,сринаха ни със земята,а бяхме сред първите 30 страни в света по икономическо развитие,някога,когато имахме достлук с руснаците и сигурност,ама желязобетонна.А сега щатските лакеи ни играят на тинтири-минтири и мижи да те лъжа.Побъркаха украинците и за 1 месец са им изнесени инвестиции за десетки милиарди,стягат се за обсадно положение.Какво се иска и тук да почнат такава пропаганда,че уж Русия ще ни напада И да ловят риба в мътна вода.Само че при подобна вест народа ще изкара софрите да посреща руските освободители,нежели да се тревожи.
  • 56 Димитров

    7 1 Отговор
    Много,ама много преднамерена статия!
    Изопачаване,нагласяваме,не
    В
    И прави чест!
  • 57 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "Европеец":

    Въпроса е в Китай защо няма протести и авто походи, като в момента Китай е най- ковид фашистката страна в светъ, а сигурно и най- милиционерската?!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 А как би го казал

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    на английски - например пред КПП в Ново село? Защото руска армия в България в мирно време НЕ Е ИМАЛО, но американска - дал господ ...

    Коментиран от #61

  • 60 /Не/умението да се ползват

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    исторически извори е показателно - "тълкуването" на документи и факти в контекст отпреди половин век, в друга политическа и обществена структура, е опит за манипулация. Ами ако пък си спомним кой коригира границите на България в ущърб на България?
  • 61 трупата в ново село да

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "А как би го казал":

    Те, си траят! Защото онези от Коилово сега айляк хора!За eдин хляб път,с суджуците и червено вино -са тука!?
  • 62 Братан

    2 0 Отговор
    Всички отдавна знаят, че не е суверенна държава