Last news in Fakti

25 Февруари, 2022 12:01 4 600 12

При договор за 73 млн. лв., Столична община търси 32 хил. лв. за осветлението по "Самоковско шосе". Галина Бел пред ФАКТИ

  • галина бел-
  • столична община-
  • ремонт-
  • самоковско шосе-
  • осветление-
  • сдружение за развитие на панчарево и кокаляне-
  • панчарево

“Омръзна ни да водим битки за отстраняването на елементарни проблеми” или как вече седем месеца осветление по участък на "Самоковско шосе" липсва

При договор за 73 млн. лв., Столична община търси 32 хил. лв. за осветлението по "Самоковско шосе". Галина Бел пред ФАКТИ - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече седем месеца Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне се опитва да се пребори за ремонт на уличното осветление по "Самоковско шосе". След сигнал на сдружението, кореспонденцията между районния кмет на район “Панчарево” и Столична община официално започва на 15 юли миналата година, като е изчислено, че за ремонта на осветлението са нужни 32 хиляди лева. Ремонтът обаче може да бъде извършен “при наличие на средства”.

“На фона на това, излезе разследването на Борис Бонев и “Спаси София”, че Столична община е подписала договори с две фирми, които да обслужват уличното осветление за 4 години, като договорът е в размер на 73 милиона лева”, каза пред ФАКТИ Галина Бел, председател на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. “Нашият район е обслужван от по-евтината фирма. Ние сме в Южна София”, допълни тя.

Въпреки сключените договори за такива суми, от официалната комуникация между институциите по случая е ясно - ремонт на осветителните тела по Самоковско шосе ще има само "при наличието" на сумата от 32 638,84 лева, каквото и да означава това.

“Има подписан договор за 73 милиона лева, но не могат да намерят тези 32 хиляди лева, за да оправят уличното осветление на “Самоковско шосе”, посочи г-жа Бел.

Става дума за отсечката между “Лебеда” и Кокаляне. Отсечка, която Галина Бел описа като много опасна. Стълбовете на лампите са там, осветление обаче липсва. За участъка пък са характерни различни пътнотранспортни произшествия, разказва г-жа Бел, особено зимно време, когато освен че светлина няма, и пътят е заледен. През нощта отсечката е в пълна тъмнина, а високите дървета от двете страни на пътя блокират всякаква светлина. Освен това, след последното запълване на дупките по пътя, маркировка липсва, посочи още тя.

“Нямаме маркировка, нямаме осветление, а Столични община - при 73 милиона лева подписан договор, не може или не иска да намери 32 хиляди лева, за да ремонтират лампите, така че пътуването и вървенето пеш да е не просто удобно, а безопасно”, обясни Галина Бел.

“За да отпуснат тези 32 хиляди лева, се пишат поредица писма, правят се анализи и т.н. Вече 7 месеца Столична община не може да се организира, за да отпусне тези 32 хиляди лева, които, с увеличението на цените, сигурно вече са 5-6000 повече”, допълни тя.

Опасността от инциденти в отсечката е потвърдена и в едно от писмата на районния кмет Николай Гюров до г-жа Бел. “Денонощният автомобилен трафик, съчетан с недобра осветеност на пътя са предпоставки за сериозни инциденти с пешеходци и значително затрудняват движението на МПС в посочения участък”, пише той.

След писмо, изпратено от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне към районния кмет, районната администрация, след извършване на собствена проверка, информира изпълнителния директор на “Улично осветление” ЕАД инж. Ангел Терзиев и заместник-кмета на София по направление “Транспорт и градска мобилност" Кристиан Кръстев за проблема по “Самоковско шосе” и настоява да бъдат взети спешни мерки.

Следва писмо от “Улично осветление” ЕАД, че ще направи количествено-стойностна сметка по въпроса. Дирекция “Управление и анализ на трафика” на Столична община пък посочва, че участъкът ще бъде предложен за включване в програмата на Столична община за възстановяване и изграждане на публично осветление. Следва кореспонденция, в която Столична община информира, че ако има финансови средства, ще бъде ремонтиран.

Преди седмица сдружението пише и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да попитат колко време е необходимо, за да се реши един сравнително лесно отстраним проблем.

“Омръзна ни да водим битки за отстраняването на елементарни проблеми”, посочват те и настояват сумата за ремонта да бъде отпусната спешно.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    30 1 Отговор
    Ръководството на СО отдавна е за затвора
  • 2 Даката

    29 0 Отговор
    Търсят 32 хиляди, а правиха договори с техни фирми за козирки на спирки по 200 хиляди за бройка. Всичките са за при бай Ставри.
  • 3 Новинар

    17 2 Отговор
    Каквото сте си посяли - това ще жънете! Другият път гласувайте за други мекерета.
  • 4 ПриНаличие

    7 1 Отговор
    При наличие на средства да почнат да има плащат заплати на столична община и ще се сети, че вече не живее по ББ времето, когато на хартия се изписват едни пари само.
  • 5 Данчо

    7 1 Отговор
    Трудно ще е самоковката да направи нещо за Самоковско шосе. Тя вече е столичанка. Майтап- ще си остане винаги самоковка.
  • 6 А защо

    8 0 Отговор
    Кметът на община Панчарево не водитази битка ??? И кога ще изчистите езерото от ла@ ната? И кога ще направите пречиствателна станция???
  • 7 Българка

    4 1 Отговор
    Фандъчка нарочно се прави на шита госпойца нарочно не дава средства тази самоковска тиква но диктатора така и нарежда и тя слушка за да не и вземе пълното чекмедже срам за града е тази самоковка ама не е луд този дето яде баницата а фандъчка се ояде на гърба на столичани
  • 8 ПСР

    5 0 Отговор
    Като ви е омръзнало да решавате елементарни проблеми със СО,има решение-премахването на Фандъкова и гербаджийската й клика в СОС.

    Коментиран от #9

  • 9 Знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    Ами кметът на Панчарево е бившият кмет на Бистрица, човек на ГЕРБ!
  • 10 боко

    1 0 Отговор
    Гербераската фандъкова е оправна с работа,работа и работа ще плати
  • 11 КОМЕНТАТОРА

    3 0 Отговор
    Странна битка води тази госпожа Галина Бел, то няма път, тя се бори за осветление или може би, иска осветление за да вижда кратерите и да не се мята в тях?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.