Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Март, 2022 13:04 7 613 83

Маккартизъм в действие

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • антон гицов

Днес маккартизмът се е разпространил и в Европа

Маккартизъм в действие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мрачната история на маккартизма води началото си от 50-те години в САЩ, когато на 9 май 1950 г. сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти заявява, че в Държавния департамент на САЩ работят стотици комунисти. Той и неговите привърженици публрикуват Няколко месеца по- късно в про- маккартисткия ежеседмичник "Контраатака" и имената на около 150 деятели в различни сфери на изкуството, с обвинение, че са членове на американската комунистическа партия, или че са с комунистически убеждения. Под негово влияние на е създадена сенатска комисия за разследване на антиамериканска деятелност. Видни представители на изкуството с леви или либерални идеи са привиквани пред въпросната комисия и принуждавани да разкриват какви са политическите им убеждения и да назовават имена на "заговорници" или съмишленици. В черния списък на маккартизма и жертвите на "лова на вещици" са такива личности като композитора Леонард Бърнстайн, джаз оркестранта и музиканта Арти Шоу, драматурга Артър Милер, актьор и а режисьора Орсон Уелс, великият актьор и режисьор Чарли Чаплин, режисьорът Стенли Крамер идесетки сценаристи и актьори.

Днес, повече от 70 години по-късно маккартизмът е наново възроден и е прескочил границите на Америка и се е разпространил и в Европа.

Тези дни стана известно, че великият диригент Валерий Гергиев е бил притиснат от директора на миланската "Ла Скала" Доминик Майер и кметът на Милано да осъди руската инвазия в Украйна. Прочутият диригент е запазил мълчание. Резултатът- той няма да изпълнява повече в скалата. "Карнеги Хол". В САЩ са отменени негови участия в "Карнеги хол", в "Метрополинън опера" и в концертната зала Hayes Hall в Неапол. "Метрополитън опера" в Ню Йорк обяви, че прекъсва работата си с руските артисти, които подкрепят Путин или са подкрепяни от него. В Европа Парижката филхармония обяви, че предстоящите дати на маестрото са отменени. За отказа му да осъди руската инвазия в Украйна, с решение на кмета на Мюнхен Дитер Райтер Гергиев бе уволнен от ръководната му позиция в Мюнхенската филхармония . Ротердамската филхармония и бордът на Ротердамските филхармонични фестивали (организатор на фестивала Гергиев) заявиха, че . „в случай че Валерий Гергиев не се дистанцира открито от действията на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него”.

Налице е отвратителна, масирана и организирана атака в духа на възраждащият се маккартизъм срещу най- известният диригент в света, притиснат да заклейми лично президента и външната политика на своята страна.

Да изнудваш един творец да говори срещу своята страна, е чиста доза нео- маккартизъм. Да му забраниш за изпълнява е осъдителен политически акт, насочен срещу него като личност, израз на отмъстителност за отказа му да подкрепи мнението на тези, които го притискат, а и глупост и несправедливост спрямо хилядите почитатели на негово изкуство, които ще бъдат лишени от възможността да се наслаждават на изпълненията му.

Валери Гергиев е подръжник на Путин, подобно на световно известната оперна певица Анна Нетребко, пианистът Денис Мацуев, цигуларят и диригентът Владимир Спиваков, сопраното Хибла Герзмава и оперната легенда Елена Образцова. Но кого подкрепят или не е техен личен избор, за което никой няма право да ги наказва. Ето какво мнението в тази връзка на Анна Нетребко:

„Аз съм против тази война. Аз съм рускиня и обичам страната си, но имам много приятели в Украйна и тяхната болка и страдание в момента разбиват сърцето ми. Искам тази война да приключи и хората да могат да живеят в мир " И каза още: ". Принуждаването на артисти или които и да било обществени фигури да излагат публично политическите си възгледи и да отричат своите страни на произход не е справедливо. Това трябва да бъде свободно решение".

Нео- маккартизмът, като форма на политическа вендета срещу Русия и нейният президент Путин придобива все по- широки размери и засяга не само отделни личности. Кинофестивалът в Кан обяви, че няма да приеме официални руски делегации, нито хора, свързани с руското правителство, ако продължава нашествието в Украйна. Русия няма да бъда допусната да участва в Евровизията. ФИФА, подложена на натиск беше на път да отстрани Русия от надпреварата за Мондиал, но все пак взе решение с ярък политически и наказателен отенък: на територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен. Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия". Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболният съюз на Русия.

И отново, в дух на отблъскващ нео-маккартизъм, се наказнат не Путин и Русия, а филмови творци, естрадни изпълнители, футболисти и обикновени руски граждани, които ще бъдат лишени от удоволствието да наблюдават футболни спектакли на руски стадиони. Не е ли отблъскващо, да спечелиш медал, и да не бъде изпълнен националния химн на твоята страна? Що за идиотщина е да не допуснеш руски филмови звезди на кинофестивала в Кан?

Под прицел са и руските олигарси, които в миналото бяха добре дошли с милиардите си в Лондон, Париж и други западни сторици. Но тъй като основният им бизнес продължаваше да бъде в Русия, те се стараеха да поддържат добри връзки с руските власти и с президента Путин. Сега са в безизходица. Веднъж обвинени, че са били прилижени до Путин, вече е късно да да се отричат от него, а и ще им струва скъпо ако го направят. Тези приказно забогатели олигарси нямат никакви политически убеждения и пристрастия, добрите отношения с руските власти и Путин и финансирането от тях на различни подкрепяни от правителството каузи и проекти в Русия им осигурявали спокойствие, те помнят примера с олигарха Ходоровски, който реши да се намеси в политиката и попадна в затвора. И сега стават жертва на нео- маккартизма- срещу тях, по чисто политически съображения се планират крути мерки, като замразяване на банкови активи и разследване и възможна конфискация на техни крупни имотни придобивки. Изпаднал в паника, руският олигарх Роман Абрамович направи безуспешен опит да смекчи имиджа си на приближен към Путин, като заяви готовност да посредничи за мирно разрешение на руско- украинския конфликт (и той е евреин като Зеленски и двамата поддържат контакт), но това не му помогна. Атаките срещу него от страна на английски политици и коментатори се засилиха и той обяви своя футболен отбор Челси за продажба и трескаво започна да се освобождава от имоти за стотици милиони паунда във Великобритания. Американският президент Байдън също се нацели срещу руските олигарси, като заяви : "Ние ще се присъединим към нашите европейски съюзници да конфискуваме техните яхти и луксозни апартаменти, техните частни самолети". Междувременно Франция и Германия вече задържаха две суперяхти, притежание на руски олигарси- една от тях на билионера Алишер Усманов, струваща около 600 млн. долара.

България, без самостоятелна външна политика както при Борисов, така и при сегашния премиер Петков, също се включи в общата нео-маккартиска антируска агитка. Едно е да осъждаш анексията на Крим и руската инвазия, но съвсем друго е да предприемаш безсмислени, неоправдани и граничещи с глупост стъпки. Забраната руски пътнически самолети да кацат на български летища не наказва нито Путин, нито Русия, тя наказва обикновените руски туристи, който пълнят българските хотели по черноморието и руските инвеститори, които купуват имоти там. Тя наказва и собствениците на български хотели и ресторантьори и наетият от тях многохиляден персонал, наказва и българите, които имат семейни, приятелски и бизнес отношения с руски граждани или искат просто да посетят като туристи руската страна.

А СЕМ, по предложение на председателката Бетина Жотева тези дни реши да спре разпространението на руски телевизионни програми на територията на България, защото не представяли безпристрастно новините.

Бетина Жотева и членките на СЕМ не са политическа институция, те не разполагат нито с капацитет нито с пълномощия да оценяват пристрастността или безпристрастността на предавания на чужди, че даже и на наши телевизии. Ако имаха това право, досега да са забранили предаванията на няколко телевизии, които изразяват пристрастия. А забраната на руските телевизии отнема правото на българските зрители да чуят гледната точка и на руската страна. Решението на СЕМ напомня онези времената на комунистическия режим, когато се заглушаваха предаванията на Свободна Европа и на БиБиСи на български език- по същата причина, гражданите да нямат достъп до друга гледна точка. То решение на Жотева и СЕМ може да бъде окачествено като приспособенчество и натегачество, политическият вакър е задухал в една посока и те като ветропоказател се завъртат в същата посока. Ревностно си пазят топлите кресла и високите заплати.

Не остават назад и обикновените заподозрени- русофоби и доларджии, родни мааккартисти, които отдавна се борят за изкореняване на русофилията сред българския народ. Сега, наапреварвайки се, те използваха руската инвазия в Украйна като удобен момент да се обявят срещу честването на националния празник 3 март, денят, в който от незапомнени времена се чества освобождението ни от турско робство с помощта на Русия. И повечето от тях са личности с комунистическо минало или произход или преминали обучение в Москва. Което и накара акад. Георги Марков да изригне с възмущение, че е отвратен "от тази атмосфера, която блика от бивши съветски възпитаници".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    23 99 Отговор
    Не - това е АнтиПутинизъм
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванушка

    128 20 Отговор
    Оставете Италианската Скала, вижте си жалките "медии"
    Путин е 1 000 000 000 пъти ПРАВ

    Коментиран от #5

  • 4 Африкански Макак

    40 4 Отговор
    няма да се подигравате с брадчедите.
  • 5 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    52 20 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    ТОЯ САИ----ЙТ АКО ГО СЛОЖИМ НА ДЕТЕКТОР НА ЛАЖАТА МИСЛЕ ЧЕ ДЕТЕКТОРА ЩЕ СЕ ВЗРИВИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    80 5 Отговор
    НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ .
    САМИ СЛАГАТ ФЕРЕДЖЕТАТА И ВДИГАТ КРАКАТА
    .....
    ..
    КАТО ПОП АЛИГОРКО ВЪВ ВРЕМЕ РАЗМЕРНО СЛОЖИ ЧАЛМАТА
  • 8 Българка

    27 80 Отговор
    ". Принуждаването на артисти или които и да било обществени фигури да излагат публично политическите си възгледи и да отричат своите страни на произход не е справедливо. Това трябва да бъде свободно решение".
    Подкрепям с две ръце, че никой няма право с принуда да формира мисленето на когото и да е. Но подкрепям и това, че когато имаш позиция ,то трябва да понесеш и позитивите ,и негативито, които са следствие на твоята позиция. Така се защитава позиция. Казваш аз подкрепям Путин, добре иди при Путин свободно и се реализирай под неговото крило и с неговите пари

    Коментиран от #18, #36, #80

  • 9 Забелязъл.

    98 10 Отговор
    Горчиво на всички критици на Путин, да ви е честито последното изказване на Зеленски в което той пак упорито призовава за трета световна война.
  • 10 5566778997

    67 5 Отговор
    ееееее ФАКТИ.... стига бре , ще взема да ви харесвам
    поздрави ,но може доста повече да се направи за свободата на словото
    и първото би било отговорноста
  • 11 Антитрол

    100 10 Отговор
    „в случай че Валерий Гергиев не се дистанцира открито от действията на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него”

    Ето ви истинското лице на така наречената "западна демокрация" която си е чиста диктатура каквито и епитети и имена да им слага - всеки с различно мнение от официалното е подложен на натиск и репресии - няма да се учудя да почнат и да затварят хора с различно мнение.

    Отделно пък е тоталната цензура и пропагандата с фалшиви новини и тоталното промиване на мозъци.
  • 12 Българин

    79 10 Отговор
    Четох изказване на Министъра на Пропагандата (електронно Управление) от ПоДмяната . Гордееше се , че натовската власт в София блокирала цели 45 Хиляди IP адреса .❗😟 Северна Корея е демокрация и свободния в сравнение с евроатлантическа България .

    Коментиран от #37, #42

  • 13 да попитам нещо

    43 5 Отговор
    само да попитам някой знае ли каква фобия имат ционистите от русия че целия им съзнателен управленчески живот до днес правят всичко за да накърнят по някакъв начин русия ???
  • 14 Хахаха

    59 3 Отговор
    Някой да е прочел днес за митинг в Белград в подкрепата а Русия? Имало ли е?

    Коментиран от #22

  • 15 Роги

    56 8 Отговор
    Браво,малко трезвомислещи хора останаха.Истината винаги има най малко две страни,затова трябва да се показва всичко безпристрастно,а не като нашите телевизии да промиват и набиват само едната страна.Хората сами трябва да решат за себеси кое и как.

    Коментиран от #21, #66

  • 16 !!!?

    17 52 Отговор
    Руски историк: Ако кажеш, че Хитлер напада Полша на 1 септември 1939 година може, но да кажеш, че на 17 септември Сталин също напада Полша е престъпление ! Толкова по темата за "Маккартизма" на товариш Гицов !!!?

    Коментиран от #29

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    42 8 Отговор
    ВСЕКИ 5-ТИ РУСКИ ГРАЖДАНИН Е ПОТОМЪК НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ
    ... ... ГЕРГИЕВ И КАДИРОВ И ТЕ НЕ СА РУСНАЦИ
    ....
    В РУСИЯ ИМА НАД 300 НАЦИОНАЛНОСТИ И ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ СА ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА
    ....
    ... ТАКА ЧЕ ИМАМЕ ЕДИН ЦЯЛ НАРОД НА КОЙТО МУ Е ПИСНАЛО ОТ ЗАПАДНИТЕ ФАШИСТИ
    ...
  • 18 Антитрол

    61 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Че каква си ти да определяш кой къде да ходи - ти като харесваш Байдън защо не си в САЩ а ръсиш мозък българите какво да правим. Нали ужким е демокрация на запад но видиш ли който е с различно мнение да го изгоним - ами това си е диктатура.

    При демокрацията е важно мнението на народа а не на управляващите ни - те може да са избрани от народа но мнението им да не съвпада с това на народа по всички въпроси - истинските демокрации за това правят референдуми по всички важни въпроси и въпреки това не дискриминират тези с различното мнение - това го правят диктатурите.
  • 19 кнаус 485

    46 13 Отговор
    Не знам какво имаш в предвид ,но адмирации за Антон Гицов...........Много точна и верна статия......но интересно,що нашите умни и красиви медии не го канят човека.....отговора прост не е полит коректно пред господарите....
  • 20 Голем смях

    9 39 Отговор
    Да си отиват в кочината,а не да заработват милиони евро.Тъкмо руските орки ще се запознаят с тях.
  • 21 Хахаха

    33 3 Отговор

    До коментар #15 от "Роги":

    Ето ви ценностите.
  • 22 Роги

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Вчера и то голям има го в ютуб,все още

    Коментиран от #26

  • 23 Василиса

    11 58 Отговор
    Коя държава след Втората световна война е провеждала пълномащабна война с всички родове войски, от Космически войски до последния скапан пехотинец, на чужда територия освен руските фашисти /РФ/ ? И добре, че е имало маккартизъм, щото иначе днешния посланник на русофашите в САЩ ,щеше да ги обижда на подлоги и т.н. като нейно превъзходителство - самозабравилата се рускиня у нас. Европа трябва да направи всичко за да се отърве от последния диктатор на нейна територия. Няма невинни руснаци. Всичките руснаци гастролиращи по света, от спортисти до "прехвалените" културните дейци пропогандират путинова Русия. Аз ли направих Пухлер пожизнен диктатор с гласа си ? Трябва да си носят последствията за действията или бездействията си.

    Коментиран от #35, #38, #62

  • 24 Долу путлеристите

    9 48 Отговор
    Да се разберем..привърженици на руския хитлер нямат нито място нито работа на запад..щом смятат че това което се случва е правилно да отиват в Русия да копаят светлото бъдеще

    Коментиран от #68

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 овчеубиец

    7 35 Отговор

    До коментар #22 от "Роги":

    Да, имаше митинг. Проруска Сърбия събира "дивиденти" за ЕС. Ще го види през крив макарон.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руснак

    45 5 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Хайде сега пак тъпа пропаганда - и нацизма и комунизма са забранени в Европа ужким - но ние поддържаме съществуването на нацистки паравоенни формирования в Украйна и си затваряме очите за тях. Сталин е грузинец но обвиняваме Русия за престъпленията му въпреки че е избил и милиони руснаци а пък Грузия е пръв приятел на САЩ.

    Заклеймяват Хитлен но Вернер фон Браун е национален герой в САЩ. САЩ и латинска Америка приютяват хиляди военопрестъпници от СС а тогава цяла латинска Америка е протекторат на САЩ.

    Маккартизма е лов на вещици - всеки с различно мнение е обвиняван че е комунист и е преследван но 99% от обвинените не са били комунисти. Маккартизма е същото като Сталинските репресии.

    Коментиран от #32, #45

  • 30 Да знаеш, Минке !

    7 40 Отговор
    Мириканците са първи дружки и братушки на рашките. През Втората световна война ги спасиха от пълен разгром. За няколко месеца танковите дивизии на швабите бяха навряли магучий СССР в тьомний мечи ...бъз. Когато япошките се канеха да ударят ватниците от изток, янките ги вкараха в джендема на "Пърл Харбър" и им изпариха мераците да завладеят Сибир. Впоследствие щатите 4 години въоръжаваха, хранеха и обличаха оскотелите от мизерия Сталински крепостници. Пробутаха им даже формулите на атомната бомба и таким образам, днес, освен " на гол газ, чифте пищови", рушляците имат и ракети. Този Макартни даже беше погнал "предателите". Ама на, големи неблагодарници излязоха. Вместо да продадат Сибир на американците, асвабадили ги от немско-японско робство и тиранство, в тарапаната на Украинката война, ушанките я пробутват между зъбите на стоглавата китайска ламя. А нащи комуняги тръпнат в очакване на "тройните" асвабадители.

    Коментиран от #41

  • 31 Запознат

    25 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анка Картечарката":

    Ааа лъжеш си всички евроатлантици са бивши комуняги и ченгета от ДС - на 100% без изключения.

    Защо ли?

    Коментиран от #44

  • 32 Тц тц не

    3 29 Отговор

    До коментар #29 от "Руснак":

    Да се разберем вожда ви плаща на всички десни боклуци в Европа..и хората с наясно..проблема с нацизма е само претекст но причините са точно обратни..путин просто не може да преживее просперираща демократична страна на своите граници
  • 33 Перо

    18 4 Отговор
    Това е ционистка история подобно забраната на Вагнер в държавите под техен контрол! На сила си търсят един нов Хитлер!
  • 34 elin

    34 4 Отговор
    Светът е пред нова Световна може би и последна за човечеството. И всичко това започва от същият както в ПСВ така ВСВ с години въоръжавайки Хитлер ( най-големите Американски Банки и фирми . Само Форд е произвела повече от 400.000 (четиристотин ) хиляди товарни автомобили ( камиони) за Вермахта в заводите в Германия.). Целият" колективният " Запад още тогава 1936-1937-1939 години (повече от 27 страни ) подписали ,че ще сътрудничат както в финансово,така и политически, икономически като няма да сътрудничат с СССР в нито една област. ( моля ви вместо да пишете простотии вижте историята) .Днес картината е същото. Но днес вече има две нови Сили --- Русия и Китай.
  • 35 Как коя бе?

    28 3 Отговор

    До коментар #23 от "Василиса":

    Много Америка. В Ирак. И на много други места.
    Или ти си на 6 години и не помниш?
  • 36 👏👏👏

    31 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Подкрепата САЩ иди в САЩ, айде майна от тук! Защо трябва да плащам увеличението на цените заради малоумни политици.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Америка

    28 3 Отговор

    До коментар #23 от "Василиса":

    Във Виетнам, Ирак, и на други места.
    Светът не е започнал от преди два месеца, да знаеш.
  • 39 НЯКОЙ

    4 26 Отговор
    Ако едно зло се поправя с друго зло - нищо не се решава, само злото се разпространява като вирус, от който страда цялото човечество! Нужни са политици, които потушават огъня, а не го разпалват и Путин не е от тях! Какви са намеренията на другите световни лидери е трудно да се каже, но приемам това поведение спрямо хората на изкуството като опит за натиск върху Путин по всички мирни начини, макар да се счита за неморално! Морал по време на война - това понятие просто е заличено!
  • 40 Да бе!

    4 34 Отговор
    Да си пеят в Русия! Цял свят осъди войната на Путин!

    Коментиран от #43

  • 41 USA

    27 5 Отговор

    До коментар #30 от "Да знаеш, Минке !":

    Добре че американците се намесиха чак когато руснаците бяха пред Берлин че да се тупат в гърдите че са "победители" - иначе никой не ги бръснеше за слива. Пък Хитлер не можеше и Франция превзе ако американците не му бяха давали суровини да си направи армията защото Франция и Англия бяха наложили ембарго на Германия.

    Не знам защо японците не са ги довършили в Пърл Харбър ами прекратяват атаката - сега американците щяха да са някоя колония или нещо като Австралия.
  • 42 МАКАРТИСТ

    5 30 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Емигрирай в Северна Корея тогава. Интересно защо децата на всички русофилски тролове тук е емигрират на запад а не в любимата им Россия

    Коментиран от #47

  • 43 Антитрол

    30 3 Отговор

    До коментар #40 от "Да бе!":

    Опорката "цял свят" не върви - САЩ и пуделите им са една седма от света. И даже народа в тези държави е на различно мнение от управляващите.
  • 44 Анка Картечарката

    5 25 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    Напротив,наясно съм.Неслучайно Германия стана троянски кон на Фашистката руска федерация в Европа.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Либеро

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "МАКАРТИСТ":

    Защото сме член на ЕС и НАТО. И защото са малки разглезени търтеи на които мама и тате са напечелили. А на запад с пари се живее сладко. А виж Кирето. Шеф на БГ стана.
  • 48 Запознат

    25 4 Отговор

    До коментар #44 от "Анка Картечарката":

    Нищо не ти е ясно - казвам ти че всички наши евроатлантици са бивши комуняги и ченгета от ДС и плюят по Русия и величаят САЩ - всички на 100% поддръжниците на САЩ и противниците на Путин са такива.

    Остана да кажеш и че Франция е троянския кон - проблема е че Европа е разделена - Франция и Германия искат силна и независима от САЩ Европа но Англия и пуделите от изтока работят за господството на САЩ над Европа - такива като теб също.

    Коментиран от #52

  • 49 Бай Иван

    14 1 Отговор
    Абе хамериканците изгониха Чаи Чаплин от там в Швейцария ти за някаква си оперна певица и двама трима хокеисти правиш въпрос.
  • 50 Суха съчка

    2 14 Отговор
    Антонио ако бяха си стояли у тях нямаше да ги закача никой ама като искат да лапат долари ще слушат иначе марш при.........
  • 51 Нхк

    2 13 Отговор
    Аз съм ЗА, това е мирен начин за противопоставяне на агресията!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 чиба комунист

    5 20 Отговор
    вън комунягите и русофилите от майка България

    Коментиран от #76

  • 54 Комон Сенс

    13 1 Отговор
    Макартни става синоним за прекомерна паника и излишно натягане, ама Аао тогавашните конгресмени можеха да пътуват в бъдещето и бяха видели на какво е заприличала родината им и как университетски преподаватлеи, музиканти и режисьори я хулят и как мрънкаши за пари и привилегии еийлиани демонтират паметниците на башите основатели.........
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    4 17 Отговор
    Това е поредната проПутинска статия, която открито агитира за фашисткият режим на Путин.

    Коментиран от #58

  • 57 спирачки нема каруцата устремно към проп

    15 1 Отговор
    Да се прекратят незабавно полетите на прелетните птички от и към Русия , рибните пасажи също. Да се налагат строги санкции като клетки и мрежи при неизпълнение на разпоредбите. Те котетата им наказаха , ти им се чудиш !
  • 58 абре мушмул

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Ти знаеш ли как се отваря консерва копърка , нещо такова се е получило с главата ти.
  • 59 Орел

    16 2 Отговор
    Дори Караян не е бил спиран и унижаван! Докъде е стигнало дъното сега!
  • 60 Пуснете си

    12 1 Отговор
    Тв Русия 24и гледайте какво ще става в момента Путин говори
  • 61 не може да бъде

    10 0 Отговор
    Присъединявам се към казаното с една уговорка.че това отива към Форестал -тизъм!А как е завършил живота си Джеймс Форестал ,може да се види даже в Уикипедията -със скок от 16 етаж!?
  • 62 хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Василиса":

    Василиса Прекрасная, сега ли се събуждаш? Или си на 15 години и те сърби да си новата Грета Тунберг? :))))
  • 63 Радон Керанов

    5 10 Отговор
    Путински лакей, откровен, нагъл и тъп, като всички доносници от старото ДС
  • 64 Sevt

    0 7 Отговор
    Копейки вземаш , то ясно
  • 65 Тома Неверни

    5 1 Отговор
    Споделям мнението, изразено в статията, макар, че е освен последните четири абзаца е не добре скопосан превод от руски.
  • 66 МИлиев

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Роги":

    Като ви говорим историци - сте слепи , глухи , чуйте ни бе подлоги .
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Баро

    0 8 Отговор

    До коментар #24 от "Долу путлеристите":

    Аааа виждаш ли колко минуси ти бият всички грачат ама никой неще у руско

    Коментиран от #75

  • 69 Saguaro

    11 0 Отговор
    Абе нещо ми се прокрадва някакъв спомен от миналото мисля ,че го наричиха Генералната Партийна Линия,която ревносто трябваше да се следва.Ами това си е абсолютно същото,само,че в демократично опаковано.Една
    малка част от учасстниците са същите тези ,които я следваха и преди,друга по голяма и активна част са техните наследници,а също и такива наречени опортюнисти - келепирджии.Само този ,който плаща и поръчва музиката е друг.
  • 70 Шико

    11 0 Отговор
    Поздравления за автора! Арументирано и обективно!
  • 71 Факт

    0 9 Отговор
    Времената може да са се променили, но не толкова. Има връщане към миналото. Избухна нова студена война, нова твърда завеса покри света. България този път принадлежи на Запада и този път онези, които симпатизират на Русия, ще бъдат заглушени, потиснати, арестувани, заточени и измъчвани. Тези, които обичат запада, не. Така че тези, които не харесват живота в Европа, трябва да напуснат, да отидат в Москва или да спрат да се съпротивляват завинаги. По-добре това, отколкото кървава гражданска война. Други ще заминат от Русия, за да избягат на запад. Това вече се случва.

    Коментиран от #74, #77, #78, #79

  • 72 WTF

    3 7 Отговор
    Антон Гицов какво агентурно име е носил в ДС?
  • 73 Бодак

    10 1 Отговор
    Много точна гледна точка -- истинско здравомислие. Личи си истинската интелигенция
    И виждаме гнилатга интелигенция, от която не само акад. Георги Марков е възмутен. Хората винаги са презирали и ще презират , натегачите, плонжьорите, фурнаджийските лопати, ветропоказателите и всякакъв тям подобен слугинаж -- въртящ се и нагаждащ се според зададената посока на вятъра от Силните на деня.
  • 74 Бодак

    11 0 Отговор

    До коментар #71 от "Факт":

    "България този път принадлежи на Запада и този път онези, които симпатизират на Русия, ще бъдат заглушени, потиснати, арестувани, заточени и измъчвани. Тези, които обичат запада, не. "

    Изумително -- тук на дело виждаме "новото мислене" -- не просто да се наказва инакомислието, а инакомислещите да бъдат "заглушени, потиснати, арестувани, заточени и измъчвани" -- това вече се има за естествено
    Е, господа Западнонагаждащи се нравоуичители и пропагандни фейк медии -- доволни ли сте от изчадията, които създадохте ???
  • 75 Бодак

    11 0 Отговор

    До коментар #68 от "Баро":

    Ми срещу Русия не са спирали да водят Студено Хибридна война от 1946.... И не е редно да присмехулничиш и да се кефиш на Силните...
    А емигранти там има не малко -- предимно от бившите съвестки републики.
    Естествено е повече да има желаещи да ходят на Запад -- тези колонизираха и ограбиха целия свят и забогатяха. Но идат времена на които народът им вика Видов ден -- някогашните колонии се изнасят на Запад и след 1-2 поколения ще са мнозинство, а местните -- ще са местни / аборигени ( на езика на местните в австралия). Тогава пак ще има миграция, вероятно от запада към Русия -- Запада няма да е това, което беше. То и сега германци, англичани, французи ... нямат нищо общо с предишните германци, англичани, французи -- джендармерията, лей Б гей възпитанието не прощават ..
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Lukaшенко

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Факт":

    Разработвам те .!.За мъките ще говорим по късно .
  • 79 Lukaшенко

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Факт":

    Каква мъка ,предпочиташ ..?С кръв ,или без?.
  • 80 Влади

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Понастоящем най-голямата част от младите българки се реализират по определени улици в Италия, Испания, Белгия и т. Н.
  • 81 АУУУУУ

    2 2 Отговор
    Направо се просълзих....... Горките руски хора.... На които не им било разрешено да упражнят правото си на пропаганда на убиеца ПУТЛЕР
  • 82 И Джуджето Путиняк и цялата му държава

    3 0 Отговор
    са международни престъпници! Трябва да бъдат занулени!
  • 83 Макартист

    2 0 Отговор
    Ха, ха - и аз да науча нещо от комуняга (артора на статията).
    До сега си мислех, че съм само антикомунист, но сега се оказа че съм и маккартист.
    Ами браво на мен )