Last news in Fakti

30 Май, 2022 10:11 3 272 5

Починалият – като начин на употреба

  • банкя-
  • трупове-
  • погребения-
  • енев-
  • георги

Траурният бизнес е специфичен, но все пак е свързан с пари

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Траурният бизнес е специфичен. Изисква лоялност в труден за хората момент. Но дали винаги е така? Дали не се използва просто като начин за употреба и използване на ситуация…

Преди дни задържаха погребалния агент Георги Енев и то в момент, докато копаел дупки, в които да положи починали. Историята придоби голям обществен отзвук, но какво се крие в основата ѝ. Пари, разбира се. Пустите му пари.

Припомняме, че седем трупа бяха открити заровени в гориста местност край София. МВР потвърди, че се работи по случай с незаконни погребения в село Клисура.
Всичко се разплете, след като човек се натъкнал на плитко заровени починали, които, оказа се в последствие, за близките им били кремирани.

Гробовете били с дълбочина от едва 40 сантиметра, разкриха разследващи.
И в основата на всичко излиза версията измама – погребалният агент вземал пари за кремация, която обаче не се е състояла.

Какво стои зад всичко това?

Оперативният директор на „София крематориум” Михаил Кръстев разкри, че обикновената кремация струва около 400 лв. с урната.

„Цената ѝ варира от 40 до 400 лв. Това може да промени крайната сума, иначе самата услуга е 350 лв.”, посочи Михаил Кръстев, след като бе потърсен за коментар.

А Енев е прибирал за кремацията 1000 лева.

Справка в официалните страници на няколко траурни агенции показва, че т.н. „евтина погребална услуга“ варира между 750 и 1000 лева. Тя включва - административно обслужване, общински такси, изваждане на смъртен акт, оформяне на документи и вписване в регистър, организационна такса, катафалка в гробищен парк, подготовка на ковчег и ковчег, КРЕМАЦИЯ, урна с табелка, няколко броя некролози, няколко траурни ленти, съхранение на тленни останки в хладилна камера за 24 часа, извозване от адрес или болнично заведение до хладилна камера, извозване от хладилна камера до гробищен парк и т.н.

И какво излиза. Ако имаш административни и организационни процедури, то перото, от което можеш да „прибереш в джоба“ прилична сума е кремацията. Точно казано – за 7 „фиктивни“ кремации „си спестяваш“ безотчетни 2800 лева.

Думи като морал, съпричастност, съчувствие и качествена услуга не са особено подходящи и изпълнени със смисъл, когато Енев е предавал урните на близките.

Оперативният директор на „София крематориум” разкри още, че ако някой има съмнения дали действително негов близък е бил кремиран, може да се обади във всеки един от крематориумите в София, Варна и Пловдив и срещу ЕГН може да се разбере какво се е случило и дали неговият близък е кремиран и кога това се е случило.

„Има регистър, проверката става за минута. Ако не фигурира в него, това означава, че не е кремиран”, обясни Кръстев.

Също така се разбра, че Енев не се е ползвал с добро име сред колегите си. Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев разкри, че за Енев повече от 20 години се носи легенди как „коли и беси" в Банкя, как само той има право да определя гробните места, как е оставял тела на починали по 3-4 месеца.

Но какво от това. Хората търсят услуга в труден за тях момент. Явно и в този бизнес, както и в много други, е добре хората да направят проучване преди да се доверят за… кремация. За да не се стигне до ситуация, в която починалият просто е отметнат като поредния за начин на употреба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 всички сме пътници

    10 0 Отговор
    Ако има сфера, от която никой няма да избяга, това е погребението. Предлагам парламентът да приеме закон за погребенията. Адресати са всички физически лица (без изклю4ение).
  • 3 среднощен

    8 0 Отговор
    Бизнесите свързани с организиране на погребението навсякъде по света, до голяма степен, работят за "сивия сектор"...
  • 4 Смъртен

    8 0 Отговор
    Прочетете "Ген" на Майкъл Крайтън - преспокойно от труповете могат да се вземат всякакви тъкани, които представляват интерес за различни лаборатории. Отделно дето от време оно гробарите обират всички ценни предмети от починалите. Сега и такива схеми.
    Ама това са проблемите на живите. Мъртвите така или иначе вече са се отървали от мъките. Паметта им я пазят близките им.
    Исторически първите зачатъци на цивилизация са точно погребалните обреди. Когато започва някаква грижа за тленните останки на предците. Сега май върви обратният процес...
  • 5 ПОГРЕБАЛНИЯ БИЗНЕС СЕ РЪКОВОДИ ОТ

    0 0 Отговор
    ЦИГАНСКАТА МАФИЯ - САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КЪДЕ И КАК СЕ КОПАТ УМРЕЛИТЕ ОТ ТЯХ ! ТОВА В БАНКЯ Е НИЩО И ПОЛОВИНА !