Last news in Fakti

11 Септември, 2022 19:00 2 278 25

Дейвид Вон Дреле: 21 години след 11 септември войната не е приключила за никого

  • дейвид вон дреле -
  • the washington post-
  • 11 септември-
  • война-
  • джихадисти-
  • ал каида-
  • сащ

Двадесет и една години след разрушаването на кулите на Световния търговски център в Манхатън, може да се запитаме дали Съединените щати все още са научили основния урок от този шокиращ, дивашки ден

Дейвид Вон Дреле: 21 години след 11 септември войната не е приключила за никого - 1
Снимка: Дейвид Вон Дреле / The Washington Post
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двадесет и една години след разрушаването на кулите на Световния търговски център в Манхатън, може да се запитаме дали Съединените щати все още са научили основния урок от този шокиращ, дивашки ден. Това е урок, добре разбран за военните планове, но е и урок, който за една нация със съюзници по границите си и откъсната от океани от двете ѝ страни, трудно би могъл задълбочено да се осмисли.

Дейвид Вон Дреле: 21 години след 11 септември войната не е приключила за никого
Снимка: Туитър

При обявяването и приключването на войни, след проливането на кръв и започването на битка, врагът има право на глас. Но в деня, който стана известен и се запомни в световната история като “11 септември”, войната започна само за нас. За врага - войната е бушувала от години. Малката армия на Осама бин Ладен беше ударила американски посолства в Африка, бе бомбардирала американски военноморски кораб в пристанище Аден в Йемен, и дори сигнализира за намеренията си да унищожи кулите-близнаци, като заложат бомба в камион в гараж на Световния търговски център, още през 1993 г.

Дързостта на 11 септември - използването на 19 бойци на Ал Кайда, цивилни животи и езера от самолетно гориво за извършване на масивна разрушителна атака - най-накрая убеди американците, че сме във война. И през следващите 20 години се борихме, докато идеята ни омръзна.

Всеки президент, връщайки се към Джордж Буш младши, искаше да сложи край на ужасния бизнес. „Мисията е изпълнена“, гласеше един банер още през 2003 г. Повреме на кампанията си, Барак Обама обеща да приключи нещата. Доналд Тръмп също обеща да приключи нещата и договори изтеглянето на американските войски от Афганистан. А президентът Байдън завърши оттеглянето по един грозен начин точно навреме за 20-ата годишнина от 11 септември.

Но ние не контролираме повече края на войната, отколкото контролирахме началото. С убийството с дрон на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири през юли, всички известни вражески командири на 11 септември са или заловени или мъртви. И все пак врагът се е променил и е мигрирал. Войната не е приключила за Ислямска държава или за други агресивни джихадистки групи по света. Това не е приключило за правителствата, които им предлагат подкрепа и насърчение.

Следователно войната не е приключила за нас.

Нещо повече, невъзможно е да се каже кога или дори как може да свърши. Тези 21 години след 11 септември промениха тактиката и външния вид на войната и не непременно към по-добро. Въпреки, че Съединените щати продължават да обучават и оборудват стотици хиляди конвенционални войници и да ги въоръжават с най-новите оръжия, по-голямата част от нашите битки срещу терористите се извършват от малки екипи от висококвалифицирани командоси на Силите за специални операции (SOF), като военноморските тюлени, армейските рейнджъри и тн.

Рядко виждаме или чуваме за тяхната работа. Те се бият предимно през нощта, често на места, където присъствието им не се признава. Те работят за отслабване на терористичните мрежи и предотвратяване на атаки. Често това включва бой отблизо и единични убийства на места, където информацията може да бъде ненадеждна или самоличността на целта - объркана.

Постепенно научаваме за травмата и щетите, които тази работа може да причини дори на най-силните, най-добре обучените, най-внимателно проверените воини. Човешкият ум и душа не са създадени за безкрайни години рискуване и нанасяне на насилие в нощни дози. Статия от 2019 г. в “Journal of Special Operations Medicine”, посочи това мъчително съпоставяне на уязвими души в твърди черупки, като отбеляза:

„През 2017 г. едно от най-големите проучвания за самоубийства във военната история стигна до заключението, че SOF имат почти нулев риск от самоубийство, твърдейки, че SOF са много издръжливи поради техния „строг подбор, интензивно обучение, силна сплотеност на единиците или психологически и биологични характеристики.“ В 2018 г. самоубийствата на SOF се утроиха.“

Тъй като не можем да видим какво правят тези воини от наше име и в наше име, създаваме измислени културни образи по тях — като Рамбо или герои на видеоигри. Без съмнение някои от тях виждат себе си по този начин. Но тези хора не са анимационни супермени; те са човешки същества — висококвалифицирани и дисциплинирани, но все пак хора. И те носят изключителна тежест във война без ясни граници: физически, времеви или морални. Война, която ще приключи само когато врагът се съгласи да я прекрати.

Както журналистът Дан Таберски брилянтно документира в своя подкаст от 2021 г. „Линията“, мъгливата граница между война и невойна, воюващи и невоюващи, допустимото и непозволеното насилие оказва дълбоко влияние върху хората, на които е възложено да навигират в тресавището.

„Работата, която вършат, ги наранява и наранява семействата им“, казва в подкаста бивш психиатър от ВМС на име Бил Неш.

Въпреки че американската общественост е уморена от войната и лидерите на Съединените щати предпочитат да се държат така, сякаш всичко е свършило, американските воини трябва да продължат да се бият, защото нашите врагове все още имат право на глас. Докато поредната годишнина от 11 септември идва и си отива, ние дължим на тези воини да ги помним, да се грижим за тях и да почитаме жертвите им на тяло и душа.

От Дейвид Вон Дреле / The Washington Post


Дейвид Вон Дреле от гр. Канзас е колумнист за The Washington Post, където пише по национални въпроси и политика от родния си край в Средния Запад. Той се присъедини към The Post през 2017 г. след десетилетие в списание Time, където написва повече от 60 истории за корици като главен редактор. По време на предишен престой в The Post, Вон Дреле е бил писател и редактор в екипа на National, в Style и в Magazine. Той е автор на редица книги, включително наградения бестселър „Триъгълникът: Огънят, който промени Америка“. Той живее в Канзас Сити със съпругата си, журналистката Карън Бол, и четирите им деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дейвид Вон Дреле

    50 1 Отговор
    бла бла бла сами си го инсценирахме,а гляпаците ни верват ... будали

    Коментиран от #18

  • 2 БгТопИдиот

    39 0 Отговор
    Една лъжа повторена сто пъти става истина.Писал го е един другаР от немско миналият век.
  • 3 Адам Хилтън

    48 0 Отговор
    Уж Ал-кайда виновна за атентата, пък въоражиха Ал-кайда да свали правителството в Сирия за НАТО. Уж атентата се извърши от граждани на Саудитска Арабия и ОАЕ, но вместо да наложат санкции на тези държави, те нахлуват и окупират Афганистан и Ирак. Много е трудно да следим сюжета на тази Холувидска продукция.
  • 4 Сталин

    11 1 Отговор
    "If the American people ever allow private banks to issue their currency, first by inflation then by deflation the banks and the corporations that grow up around them will deprive all people of personal property, until their children wake up homeless on the continent that their fathers conquered".

    Томас Джеферсън
  • 5 Тошо

    27 0 Отговор
    САМИ СИ ТУПНАХА КУЛИТЕ СЛЕД ЗАПОВЕД ОТ ДД.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Името е

    12 2 Отговор
    "von Drehle". Немскоговорящите ще разберат какво имам предвид. Това "Вон" обаче май е руската транслитерация.
  • 8 Матей преображенски

    22 0 Отговор
    Давид,бе айде пак давидщина,йезуитщина,ционизъм и пр.Те ще ни казват кое какво е,като измамиха света за кулите-близнаци,сега пак се хвалят като последна инстанция и претендират за правота и за санкциите към Русия,и за военния конфликт в Украйна,който е изцяло по тяхна вина.В щатите управляват не обикновени американци,а именно ционисти,те всъщност залагат народа на Америка за каузата на ционистката ортодоксия,суеверието,че един ден света щял да се управлява от еврейски цар и ще се съгради третия храм на Соломон,съкрално събитие за всеки фанатизиран юдаист.Та именно с това световно зло ще трябва да се преборят обединените народи,които не биха искали да попаднат в едно черно робство.
  • 9 Tърновец

    20 0 Отговор
    Предистория на 9/11 - половин една година преди началото на войната в Ирак в Чикаго Трибюн на 2 пъти се появиха изявления на Израелското разузнаване Мосад: " ...съществуват достоверни данни че Ирак купува уран от Судан ..." с който уран щял да прави стомна бомба да напада Израел. ЦРУ разследва твърденията на Мосад но никъде не намери доказателства че Судан продава уран на Садам - тогава резидент на ЦРУ в Судан беше жената на тогавашния Американски посланик в Судан и тя написа доклад до шефовете в Ленгли. Очевидно Мосад лъжеше общественото мнение в Америка; МИ 6 също разследва Израелските твърдения че Ирак за 45 Мин можел да нападне Израел с оръжие за масово унищожение но отрицателния доклад на местни агенти беше фалшифициран от топ служители в Лондон - във външно министерство. В последвалата война в Ирак бяха убити и ранени повече от един милион Иракчани а временното правителство нулира договорите на Руски Френски и Китайски нефтени фирми и върна фирмите на Ротшилд и Рокъфелър
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    21 1 Отговор
    1/3 от офисите в СТЦ са на чифyти, а до ударите един не влиза на работа, случайност, Не. Къде са останалите държави, медии...света ни е към края.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кръпката

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вън сащ от България":

    И самолетът по Пентагона го няма и никой не го е видял, снимал и прочее. А две седмици преди това нещо се е работило в подземията на кулите. И са предупредени евреите да не идват на работа в кулите. И още още
  • 14 Смех

    3 0 Отговор
    И какъв е тоя глопък вон дреле в смисъл трябва д аго знаем ли
  • 15 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Накратко в два реда..Сащ създава бойци ,т..рристи,които по късно ликвидирва.Оръжието ,петрола,златото ,и сферата на влияние са в основата на всичко..После почва от начало..И така я карат от 230 год.Почнали са с бой на майка Англия ,търговия с роби.И грабеж,над индианците..

    Коментиран от #16

  • 16 Да да

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "В.В.П.":

    Това за грабежа над индианците си продължава... Тихичко и със страшна сила, даже папата се извини, ама с половин уста... За адет нали, пред верващите им...
  • 17 Дааа

    9 0 Отговор
    Хората , които взривиха кулите са същите , които подържат войната в украуено! Същите гадове, на които, им е крив целия свят!
  • 18 Не е бла, бла

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дейвид Вон Дреле":

    Вашингтон поуст е работническо дело! Същите мерзавци и негодници! Отговорни другари на цру, дълбоката държава и тути кванти мизантропи!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ВОЙНАТА е жестокост НУЖНО е МИР по СЕЛИЯ ЦВЯТ
  • 22 Многополюсен свят

    6 1 Отговор
    Тези диваци сами си разрушиха кулите, за да обявят война на "тероризма". Всъщност САЩ са най-големия терорист. Използваха този акт като предлог безнаказано да предизвикват войни и конфликти и да крадат чужди ресурси.
  • 23 Асен

    1 0 Отговор
    Така и не се разбра какво иска да каже!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.