Last news in Fakti

14 Септември, 2022 21:00 9 610 190

Русия и Украйна: това са две съвсем различни цивилизации

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • газпром-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Не след дълго пред световната общност ще застане въпросът: в какво и как да бъде преработена Путинова Русия, че да може да служи за нещо полезно

Русия и Украйна: това са две съвсем различни цивилизации - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на войната в Украйна има сблъсък на две цивилизации. Едната е руско-съветската - изградена върху лъжи, бутафория, насилие. След време ще се питаме: как да бъде преработена Русия, че да служи за нещо полезно?

След седмица обяснителна паника, руската пропаганда почти призна украинското настъпление и руското отстъпление в Харковска област. Пропагандата обаче - особено в примитивния си вид, в който е упражнявана в Русия - задължително трябва да може да скрие лошата новина в голяма къделя от розов захарен памук. Тези дни се появи първият опит в тази посока: позорното бягство на руската армия е наречено "великий отход", в приблизителен превод - "великото изтегляне".

Сблъсъкът на цивилизациите

От първите часове на войната ние виждаме това, което тези дни наблюдаваме и на бойното поле. Сблъскват се две различни цивилизации. Едната, руско-съветската, е изградена върху лъжи, бутафория, насилие и пак лъжи. Другата, украинската, макар и тя инак деформирана в голяма степен, се разкрива като западно-демократична.

Очевидни са разликите в методите за информиране, използвани от двете страни. От първия ден украинците канят всички възможни световни медии, за да отразяват тяхната версия. Руснаците не канят такива медии в завладените от тях територии. От Украйна всекидневно извират десетки и стотици видеоматериали на очевидци и участници. От руска страна - почти нула, до тези дни, когато дисциплината рухна и отделни клипчета започнаха да се появяват.

Там, където руснаците успяха да завладеят територии, те моментално спуснаха онова, което Чърчил още през 1947 година нарича "Желязна завеса" - плътно информационно затъмнение, заменено с пропаганда. Украинците заложиха на друго - на максимална отвореност, целяща спечелването на "сърцата и умовете" на света.

"Сърцата" бяха спечелени в първите минути, тъй като Русия нападна Украйна без обявяването нито на война, нито на casus belli. И започна с бомбардировки на жилищни квартали. "Умовете" започнаха да проглеждат още от момента, в който украинският президент Зеленски заяви, че не иска от ЕС убежище, а оръжия.

Днес, половин година след избухването на войната, виждаме разликата между примитивна пропаганда от началото на 20-и век и борбата за сърцата и умовете със средствата на 21-ви век. Образът на много от замесените във войната руснаци е на дрипави и диви мародери, ценящи откраднатата пералня повече от човешкия живот. Образът на украинците, от друга страна, е не само на хора от 21-ви век, но е образ цветен, дори - искрящ. Войници, натоварени с целия си боекомплект, танцуват брейк не по-зле от Майкъл Джексън. Озвучават клиповете на настъплението си с AC/DC, Iron Maiden, Metallica. Спират джип, за да избутат от пътя заблуден таралеж (който руснаците биха смачкали, както мачкат своите си хора в паническото си бягство). Избухват в искрен смях, когато пред тях руски войник захвърля "калашника" в храстите и си тръгва, псувайки през рамо целия свят (нито го пленяват, нито му правят нещо - прекалено заети са да се смеят).

Всеки обитател на 21-ви век, като погледне украинците, си казва: "Това са моите хора…" Поглеждайки към руснаците - потръпва: "Тези от мрака на кой век нахлуха?"

Светът ще се запита: в какво да бъде преработена Русия?

Да се върнем към "великий отход". Малко хора знаят, че в белогвардейската митология така се нарича хаотичното отстъпление на адмирал Колчак, тръгнал от Сибир да завладява болшевишка Москва, но избутан обратно зад Урал от болшевиките. Месеци наред неговите войници и офицери на все по-малки групи и накрая сами се скитат из степите на Централна Азия, докато накрая не изчезват. Очевидно днешните кремълски пропагандатори не са запознати с тази история. Ако бяха, щяха да са наясно, че след "великий отход" няма "великая победа", а само унизителна и мъчителна смърт.

Между другото, в руския език "отход" има още едно значение: на производствен отпадък, който може да бъде използван за нещо полезно след преработка ("нефтяной отход"). Заета в своя "великий отход", Путинова Русия е на път да стане точно такъв "отход". Не след дълго пред световната общност ще застане въпросът: в какво и как да бъде преработена Русия, че да може да служи за нещо полезно?

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 195 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Час по История

    161 15 Отговор
    В училище ни учеха, че са братски народи, но явно вече не е така.....

    Коментиран от #7, #27, #93

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    133 49 Отговор
    Зеленски пищи за създаване на блок подобен на НАТО, който да защитят границите с Русия...
    Отговорът на Медведев,, Медведев написа:

    „И тогава западните нации няма да могат да седят в чистите си домове, смеейки се на това как внимателно отслабват Русия чрез подставени лица. Всичко ще бъде в пламъци около тях. Техните хора ще пожънат скръбта си изцяло. Земята ще бъде в пламъци и бетонът ще се стопи. "

    "И все пак тесногръдите политици и техните глупави мозъчни тръстове, замислено въртящи чаша вино в ръцете си, говорят как могат да се справят с нас, без да влизат в пряка война . Тъпи идиоти с класическо образование."

    Той каза, че конфликтът в Украйна вече се плъзга в непозната, непредсказуема територия на ескалация поради „невъздържаното помпане на киевския режим от страна на Запада с най-опасните видове оръжия“.

    Коментиран от #16, #19, #29, #37

  • 4 Слънчев вятър

    182 52 Отговор
    Неадекватната пропаганда предизвиква ужас и отвращение. Руснаците и украинците са една нация, обединена от вековни връзки. Който твърди обратното, съзнателно лъже.

    Коментиран от #14, #55, #139

  • 5 А ПО ЛЕКО

    158 40 Отговор
    ТОЧНО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕННОСТИТЕ НА НОРМАЛНИТЕ Е ВСЕ ЕДНО ОНЯ КУЦИЯ ОТ ТРЕТИЯ РАЙХ ОТ ПРЕДИ 80г ДА ГО ПРАВИ !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патето Яки

    131 47 Отговор

    До коментар #1 от "Час по История":

    това е един народ, дойче зеле = гьобелс
  • 8 Да,бе

    118 31 Отговор
    Цивилизацията е само едностранна.Видяхме ги туристите колко са цивилизовани- малко по-зле от нашите ромеи,но от най-малките...

    Коментиран от #13, #44

  • 9 Анонимен

    39 66 Отговор
    При разпад на империи, войни има, ако познавате историята ни балканската война какво е, станали сме по голяма и по развита страна от всички, хоп война,. Това е и сега Украйна е богата на ресурси, евро настроена, как да не я нападне, бившата империя, нищо лошо не желая на руснаците, но и те като нас винаги ще са в кръг. (гледай финала на едноименния филм).
  • 10 Вова император на Третия Рим

    79 43 Отговор
    Краят ма украинската "цивилизация" е само на минута - 2 разстояние.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така е

    98 50 Отговор
    УКРАИНА това е РУСИЯ !
  • 13 Анонимен

    63 25 Отговор

    До коментар #8 от "Да,бе":

    А наперените рускини забрави ли, и у нас има украинци от руски произход, никой не говори украински, а руски, има разлика, като у нас.
  • 14 Анонимен

    44 33 Отговор

    До коментар #4 от "Слънчев вятър":

    Да бе точно колкото ние и турците, живели 5 века, или сърбите, невиждам нещо да сме един народ.

    Коментиран от #46

  • 15 Иво

    41 80 Отговор
    Разпадът на Русия не е добър сценарий. Падането на евреина Путин е най- добрият сценарий, руснаците да станат цивилизовано племе. Имат надежда, но без безумните си генерали и измършавелите от поражения маршали.
  • 16 дааа

    70 75 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Е кво да каже Медведев???Да признае,че корупционно-олигархичният им режим е докарал най-голямата държава в света до жалка картинка???Армия от клошари и крадци с техника от втората световна война,градове без пътища и канализация.Какво да каже за близките си живеещи в лукс из Европа???Ние сме НАТО и ,ако тези орки дори посмеят да изтрелят един патрон няма да остане помен от кочината им запомни го и си го набий в тролската кратуна.
  • 17 Хихихи..

    88 53 Отговор
    Укрите,Одеса,изгорените живи,тва ли ви е "западната цивилизация"? Е,Путин ще ви избие нацистките идеали,сами си го пожелахте..
  • 18 Адам Хилтън

    87 24 Отговор
    Не уточнихте с какво се различава "украинската цивилизация" от руско-съветската?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БеГемот

    96 22 Отговор
    Поредната наивистична пропаганда...малко прилича на тая на Гьобелс...и там има за руските получ.овеци и благородните арийци...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отвратителен пасквил

    117 31 Отговор
    Просто отвратителен. Прекалено. И страшно лъжовен и манипулативен. Кой е "авторът"?
    Укройнците били мили хора, а руснаците - зверове. Колко плоско и елементарно. Образован, честен и обективен човек никога не би направил подобно обобщение.

    Коментиран от #88, #165

  • 24 Ха ха ха

    32 65 Отговор
    Няма руско-съветска цивилизация ,има само татаро-монголска сган от никому ненужни непотребници .
  • 25 Чиста

    64 19 Отговор
    Пропаганда
  • 26 Вечерните лъжи на ДВ

    78 20 Отговор
    Дори вече не сте ни и смешни, жалки болни мозъци лъжещи безспирно!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пропагандата

    71 23 Отговор
    и лъжите продължават! Украйна е изкуствена държава! От Киев на изток е била на Русия, от Киев на запад на Полша!
  • 29 Бегай бързо

    30 49 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Щом слушаш перманентно пияните и болшевишко увредени клоуни , значи си за лекар и ти е наложително да го посетиш бързо ......
  • 30 Мим

    53 15 Отговор
    Абе,ти ги изкара тези укри като,че са на комедия ,филм от зеленски.Едва ли е така,като ги знам какви гангстери и наркомани убиици са...
  • 31 Ццц

    75 15 Отговор
    Идеята, че Русия "трябва да е полезна все с нещо" е път към 3 световна война. Полезна за кого? САЩ са свикнали, че целия свят трябва да им е полезен. 20 години беше така и е настанало време на това безумие да се сложи край. Войната беше нужна на САЩ, но развитието на нещата покрай санкциите не проработи по планувания начин. Притежавайки ЕС обаче САЩ ще платят сметката на наш гръб. Илюзията за "освободителите" все още е жива у европейците, а политическият елит е избран да е "полезен" на САЩ. Когато ЕС действително започне да се ръководи от интересите на европейското население, руснаците няма да са ни врагове и това ще е началото на края на тази кочина, която ни се пробутва като люлка на цивилизация, демокрация и други изпразнени от смисъл термини. Демокрацията в истинския смисъл на думата е била възможна когато в полисите са живели по 1000 - 2000 мъже. Идеята е добра, но няма как да работи днес.

    Коментиран от #40, #167

  • 32 Да сте мислили 1940 г.

    25 47 Отговор
    " как да бъде преработена Русия, че да може да служи за нещо полезно"? За нищо полезно не става!
    Да сте мислили 1940 г ., когато помагахте на Сталин! А не трябваше !

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Те помагаха на себе си, драги

    54 16 Отговор

    До коментар #32 от "Да сте мислили 1940 г.":

    Ако не го бяха направили сега в Америка щеше да се говори на немски.
    Плюс това те винаги са били така, да дават парите но някой друг да умира.
    През ВСВ го правеха, сега пак.
    И не забравяй, че отвориха втори фронт когато Червената армия беше вече в средна Европа.
  • 35 Да, да,

    46 20 Отговор
    Едната е руско-съветската, другата е западно-демо(н)кратично-нацистката цивилизация
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Най-интересното е, че

    48 10 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    обикновените хора на Запад не разбират, че нямат никаква полза от това.
    Дори утре Русия да капитулира ресурсите ще ги вземе елитът, корпорациите а те няма да видят нищо.
    Както британците по време на апогея на Британската империя.
    Елитът е правил пачка, а британците са мизерували яко.
  • 41 Хахаха

    60 19 Отговор

    До коментар #33 от "Тия "умници" винаги са се":

    Украйна е цивилизация? Кога е станала цивилизация? Какво е създала Украйна без Русия? Нищо. Самата Украйна е създадена от съветски деятели и не само.

    Коментиран от #56

  • 42 Голем смях

    19 36 Отговор
    Медведев между два запоя явно го е казал.Този полуръст не може да изтрезнее вече месеци.Болния му и пиян мозък творят велики мисли.
  • 43 Кочо

    14 13 Отговор
    Да, украинците са англосаксонци прим! От тези, дето са пуш.... м..о за оригиналните англосаксонци! Преди са населявали Албиона и после са се преместили за да правят Москоляку на гиляку, москаляку на ножах! Слава Украине, героям слава!
  • 44 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да,бе":

    Това не в тайна за никой, който е на ясно, ху из ху. Още през февруари - март го предсказаха.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    42 8 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Не сравнявай. Във всяко семейство има украинци и руснаци. Първи братовчеди, родители и т.н... На практика, не можеш да направиш разграничение. Те самите не са делят. Не знаеш, за какво говориш. Ти имаш ли първи братовчед турчин?
  • 47 Евала ЕС

    55 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Тази статийка напомня за фашизъм и нацизъм.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Великий отход...

    17 34 Отговор
    Влязоха в Украйна и се отходиха и оплескаха всичко руснаците, точно като примитивен азиатски народ, дано поне сега като бягат и се приберат в азиатските степи да кажат на другите че има тоалетни за отход..а не където им падне, и тоалетна чиния да им покажат.

    Коментиран от #62

  • 50 Абсурдистан

    16 32 Отговор
    Колкото и да им се иска на платените кремълски пропагандатори двата народа са близки, но РАЗЛИЧНИ. Но рускета история е тотално изкривена, фалшифицирана и пригодена за нуждите на управляващата идеология и върхушка. Но нещата се променят и се приближава денят на възмездието. Срамувам се от подложките, служещи на агресор, който отказва да върне откраднатите български архиви, които крият историята на близкото ни минало!
  • 51 кочо

    11 19 Отговор
    Комплименти за заглавието. Браво!
  • 52 Българин 681

    44 6 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло"
    Та как се именува автУрът?
  • 53 Да живее РУСИЯ

    18 21 Отговор
    - Вова чисти земята, пускай ядрото на атома,няколко пъти. Тази земя трябва да си почине от хората и тяхната алчност.Да живее АТОМА

    Коментиран от #180

  • 54 Дали

    17 25 Отговор

    До коментар #27 от "Братски ама":

    Абе не бяха ли 1046 биолаборатории?Защо смекчавате неоспоримата истина?Даже във всяка жилищна украинска кооперация беше предвидена част от мазето за американска биолаборатория!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тоалетна хартия

    36 10 Отговор
    България е създател на руската цивилизация... За укра цивилизация, чувам за първи път!!!! Също ката македонския полуостров!!!! Не зам, кой е по луд....укрити или макетата!!!

    Коментиран от #63, #146

  • 58 Хахаха

    32 9 Отговор

    До коментар #56 от "БгСеляндур":

    Да, приблизително подобна на, демонстрираната от теб, ,,цивилизация" имат ония украинци, които ходят с плакатите с псувни, забраняват Достоевски и пеят бендеровските песни ,, батька мой бендера" и тем подобни.....Ако фашизъм е цивилизация, тогава разликата е огромна. Това е абсолютно не свойствено на руската цивилизация. Към която, впрочем, принадлежат и милиони нормални украинци.
  • 59 българин

    18 32 Отговор
    "Всеки обитател на 21-ви век, като погледне украинците, си казва: "Това са моите хора…" Поглеждайки към руснаците - потръпва: "Тези от мрака на кой век нахлуха?", така е и няма нужда от коментар.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ми кво пък

    41 8 Отговор
    Авторът - г-н Евгейний Дайнов, а също и редакторите на Дойче веле за пореден път доказват своята въпиюща неграмотност. "онова, което Чърчил още през 1947 година нарича "Желязна завеса", твърди Дайнов и Дойче веле са съгласни с него.
    Но Чърчил за първи път използва израза "Желязна завеса" в своята реч на 5 март 1946 година в Колежа в Уестминстър, Фултън, Мисури. Тя така се и нарича - "Речта за Желязната завеса".
    Какво би могъл да ни каже за политиката, войната и изобщо за света екипът Дайнов-Дойче веле, след като не знаят елементарни неща? Какви анализи, какви коментари? Следващият път сигурно Дайнов и Дойче веле ще ни убеждава, че земята е плоска, защото такава са я направили украинците на пук на руснаците, които я искали кръгла.
    Изключителната неграмотност очевидно взема връх. Нищо чудно, че такива са проукраински пропагандисти.

    Коментиран от #122

  • 62 Хахаха

    23 7 Отговор

    До коментар #49 от "Великий отход...":

    Какъв е тоя ,,отход". В ДВ ето го написаха, а вие преповтаряте. Още малко и руски език ще си присвоите и ще обяснявате значението на думите. Наглеци...

    Коментиран от #71, #144

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Еиеи

    39 9 Отговор
    Хем съвсем различни, пък говорят един език, руск! Бе тия от Дойче зеле са по-зле от най-тежките пациенти в лудницата! А относно украинската цивилизация в кавички, очаквам утре ДВ да занулите историята и да кажете, че Исус всъщност е прякор, а истинското му име е Володимир, а Библията е съчинена от светците Кулеба и Ко.
  • 65 Златен скункс

    26 6 Отговор
    Тея са факири, толкова много напечатано и нищо не казано.Явно се плаща на буква.
  • 66 Буха ха

    32 7 Отговор
    Евала Дойче Зеле, пе знаех че украинците са такива пичове
  • 67 явно

    38 10 Отговор
    писателят на тази рядко кафява субстанция никога не е бил в Украйна и нямам в предвид Киев а на 30 км мръдне да види що е цивилизация западна хахаха . за по далечни дестинации въобще мълча жалка пропаганда

    Коментиран от #133

  • 68 Откаченяци

    32 8 Отговор
    Укрите са същи макета, но кинг сайз размер…
  • 69 Анонимен

    10 22 Отговор
    Великите историци във форума да си обяснят:защо Украйна се казва така аа не Русия, защо още Екатерина воюва с нея и за Крим, колко украинки са били султанки, защо Сталин ги мори от глад, и защо ли и ние оттам сме дошли, не от степите на Монголия и не от Кавказ, ама коминтерна създава илюзии и въпрос на време е да се разплетат, а иначе всички трябва да живеем в мир.
  • 70 Майна

    9 36 Отговор
    Да, украинците са отворени към света, образовани , хора на свободния бизнес. Руснаците са смачкани от системата , хора , които позволяват да ги използуват разни олигарси , които печелят милиарди от труда им /нещо много близко до бълг.манталитет /.

    Коментиран от #142, #145

  • 71 Ми кво пък

    25 6 Отговор

    До коментар #62 от "Хахаха":

    По повод на "отхода" и митологията. Дайнов или не знае или нарочно не иска дакаже, как са го "отходили" Колчак. Предали са го на болшевиките окупаторите от чехословашкия корпус. Срещу разрешението на болшевиките, да избягат от Русия без да ги претрепят. И Колчак е разстрелян. Така са го "отходили". После боевете продължават - болшевиките гонят и американските окупатори, които до такава степен са деморализирани в боевете, че накрая белогвардейците са се споразумели с тях - американците само да пазят складовете в тила. Докато накрая не са избягали най-позорно. "Отходи" всякакви.
  • 72 бълвочина

    36 9 Отговор
    Се си мислех , че такава пропагандна помия и DW , но ето на , опроверган съм .DW-то надмина себе си .
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ако това са 2 различни цивилизации

    32 10 Отговор
    То България няма нищо общо, а и не иска да има общо с т. нар. "Запад".
  • 75 Забрана на ДВ

    40 8 Отговор
    Сега разбирате ли как са зомбирали германския народ за през Втората СВ?!
    Сега правят същото.
  • 76 Портоая

    29 8 Отговор
    Леонид Брежнев, най-обичания от народа съветски ръководител е роден в Украйна, но никога не еакцентирал, че е по-различен! Защота руси, белоруси и украинци са една!
  • 77 Токсик

    34 14 Отговор
    Само Путин може да ни отърве от чумата на фашизма, дошла на бял свят в родината на Дойче Зеле, завладяла цяла Европа и Северна Америка и достигнала невиждани размери на територията на бивша Украйна

    Коментиран от #132

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 дед мороз

    34 7 Отговор
    Някой ще седи на тъмно и студено зимата, може и да гладува, но се има за "висша" раса... б.а.х тва самочувствие без покритие и тоя въздух под налягане!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Да питам

    8 6 Отговор

    До коментар #78 от "Ми кво пък":

    Отговори на конкретният въпрос , що така може да си дрънкаме до утре .. да не те питам за руско-индианската война , що може и да не си чувал за нея ..

    Коментиран от #96

  • 86 Ама наистина ли ?

    6 3 Отговор

    До коментар #83 от "наистина са два свята":

    А чувал ли си някога че и протогерманците и славяните някога са се наричали готи ?
  • 87 Христова

    8 4 Отговор
    Добре е,че има такива пацифисти като ДВ!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Край

    33 10 Отговор
    Ми руснаци и украинци са нещо като западно германци и източно германци. На които Русия благородно РАЗРЕШИ да се се обединят.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 🇧🇬🇷🇺

    28 15 Отговор
    Да живее РУСИЯ

    Коментиран от #101

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Механика

    15 26 Отговор
    Украйна е цивилизация, а Русия е де цивилизация

    Коментиран от #127

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Да бе да

    11 21 Отговор
    росссиа, наистина е различна цивилизация!
    Тя е наследник на златната орда на чингиз хан !
    Това по само себе си не е проблем !
    Проблема на росссиа е в това че цяла Азия се промени ! Китай разви втората икономика в света , за Япония няма какво да говорим , южна Корея е икономически тигър с 25 милиона население , Сингапур е равен икономически на росссиа и е един малък остров!

    Ако росссиа не се промени наистина ще се разпадне! Всички държави които споменах само преди 40 г. бяха развиващи се ! Днес росссиа не е развиваща се страна , жалко наистина !
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 лек въпрос

    28 5 Отговор
    Това било ЛИЧНО мнение на автора--айде бе къде е името на автора , нали е лично....май действа влиянието на нашия сънародник-Гьобелс.......нали сте една кръв !!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Верно ли

    32 7 Отговор
    А стига бе! Майкъл Джексън е танцувал брейк!!!!! Вече какви ли не мозъчни напъни сме принудени да четем! И кой е автора на това умопомрачително произведение???
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 777

    4 10 Отговор

    До коментар #115 от "Тонката":

    Нещо не си разбрал.Говорех за западните страни.Изобщо не съм споменавал Украйна.
  • 117 Слънчев вятър

    31 8 Отговор

    До коментар #113 от "777":

    Днес всички телевизори, хладилници, телефони, перални и микровълнови фурни се произвеждат в Китай. Американските, японските и европейските коли се правят от китайска и индийска стомана. Водещите страни са фокусирани изключително върху революционни технологии, които ще видим след 15-20 години, а може би и по-късно. Ще се изненадате, но сред лидерите е Русия. Тя обаче винаги е била там.
  • 118 Слънчев вятър

    20 5 Отговор

    До коментар #115 от "Тонката":

    Дълбоко грешите, ако смятате, че всички украинци са еднакви. Украйна е разделена по географски, културен и религиозен признак. Очевидно имате предвид онази част от Украйна, която се е обявила за държавнообразуваща. Но я очаква мрачно бъдеще.
  • 119 Рико

    10 28 Отговор
    Редно е да се каже така : Украйна е в цивилизацията; Русия никога не е знаела какво е това.
  • 120 ДВ пак се напъват ама нищо не излиза

    33 11 Отговор
    Украйна не е цивилизация а СИФИЛИзация! Правете разлика бе германски налъми!

    Коментиран от #121

  • 121 777

    10 22 Отговор

    До коментар #120 от "ДВ пак се напъват ама нищо не излиза":

    Tо пък русия е голяма цивилизация.Карат като идиоти.Не спазват никакво предимство.Агресия по пътищата.Раздават правосъдие на място.Кой как иска.Пияндурници.Голяма селяния.Затова нямат икономика.Всичко опира до манталитета.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Едвин Сугарев

    29 4 Отговор
    Споко не се коскайте, това е моят другар по марихуана комунистическото синче Дайнов, така че не се коскайте.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 И никой от "беквокалистите" му

    11 0 Отговор

    До коментар #112 от "Дайнов ти си":

    тук не издаде и полутон;-)...
  • 127 Тейника

    27 5 Отговор

    До коментар #99 от "Механика":

    А Стьопката Бандера е баш циЛИвилизатор!!! Който не вярва - нека пита нашите съюзници в ЕС и НАТО - поляците;-)!!! Че и първите дружки на САЩ - израелците;-)!!!
  • 128 ежко

    21 4 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора..."Кой е автора и защо го е срам да си напише името?
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 здравка клинчева

    32 4 Отговор
    държава която има 270 000 регистрирани болни от СПИН /на първо място в Европа/ а колко не регистрирани ...това е страна с ниска медицинска култура а не само такава . Такива данни има само в най изостаналите африкански страни и ...У КРАИНА
  • 131 Йо Несбьо

    20 4 Отговор
    Пълни глупости! Укрите се мъчат да се пишат демократи и западняци, подобно на нашите комунисти навремето, които избиха маса народ все с чувството, че нещо ново съграждат. Въщност, всичко е за пари!
  • 132 Нетоксик

    3 25 Отговор

    До коментар #77 от "Токсик":

    А Путин ни докара чумата на путлеризма , още по лошо от фашизма . Просто трябва да остане завинаги в бункера.
  • 133 Оф оф оф

    6 9 Отговор

    До коментар #67 от "явно":

    Ами ако отиде някъде към Урал . Там не цивилизация ,направо ще се върне в 19 век .
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Хамбургер шпортферайн

    23 3 Отговор
    Сложихте ли зелето?
  • 137 Перо

    30 2 Отговор
    Супер простотия на българския екип на DW! Каква супер цивилизация е Украйна? Кога е имало самостоятелна държава и нация Украйна,преди СССР? В коя супер цивилизация се извършват военни преврати с убиване и горене на хора и последващ геноцид? И това се поддържа и подкрепя от ЕС и НАТО?
  • 138 българански

    23 2 Отговор
    смях през сълзи! украинската била западно демократична??!?! по скоро е корумпирано олигархична! затуй се стигна и до патакламата! тепърва ще видим кой как ще се промени! но и двете системи миришат на мухъл!
  • 139 Макето

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Слънчев вятър":

    Неадекватната пропаганда предизвиква ужас и отвращение.
    МАКЕТАТА и БЪЛГАРИТЕ са една нация, обединена от вековни връзки. Който твърди обратното, съзнателно лъже.

    Хахаха нещо по въпроса . Само че макетата викат на българите фашисти . Хахаха
    Даже Копейкин викаше по площадите за тези които протестират,че са фашисти хахаха
    Верно неадекватна пропаганда
  • 140 Анонимен

    22 1 Отговор
    За около 30 години Дойче Зеле забрави, че имаше и две Германии - Западна и Източна! Причините се знаят!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 браво бе дойче тппанари

    25 3 Отговор
    Степан Бандера, на когото се кълнат във вярност е голям цивилизатор и демократ, бизспорто, съден и лежжал в полски затвори, отговорен за стотици убийства, да не говорим за погрома и убийствата над евреите, май бяха 40 хиляди.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 ауууу

    21 1 Отговор

    До коментар #70 от "Майна":

    Сигурно, видяхме ги колко са работни. От 200 000 дошли едвам 2000 хиляди работят в БГ, това е в рамките на статистическата грешка! Много са работни, да, по цял ден из тик тока се въртят крипчета на руски език /!/ какво са им дали да ядат, къде живеят, как си обикалят по моловете - абе само лежинг и диванче праз! Кърлежи и паразити!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Ергенът

    13 3 Отговор
    Откъде на къде запада ще се бърка в развитието и културата на страните по света? Че даже смятат с какво Русия ще им е полезна! Алооо, джендърите времето на колониализма отмина!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Зеленски

    8 10 Отговор
    "Още ли си мислите, че сме един народ? Още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни принудите да направим отстъпки? Не разбирате ли какво става? Не разбирате ли кои сме ние? За какво се борим? Какво изобщо за какво иде реч?

    Четете по устните ми!

    Без газ или без вас? Без вас!

    Без светлина или без вас? Без вас!
    Без вода или без вас? Без вас. Без храна или без вас? Без вас!

    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни колкото вашето приятелство и братство. Историята ще постави всичко по местата си. И ние ще бъдем с газ, светлина, вода и храна..... и без вас!"

    Коментиран от #189

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 ворошилов

    5 10 Отговор
    нищо ново под слънцето , препоръчвам да се прочете сборника разкази на Исак Бабел за " подвизите " на 1-ва конна армия по време на руската агресия в Полша и позорното и разбиване под Варшава

    Коментиран от #157

  • 154 нее

    8 1 Отговор
    И ние отдавна се питаме, как да ви "преработим" че да служите за нещо "полезно."
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 нее

    5 5 Отговор

    До коментар #153 от "ворошилов":

    И какво от тов? И Наполеон е губил война, и Германия е губела война. Вие обичате само могъщия победител? За какво става дума тука, изобщо?
  • 158 ира

    17 1 Отговор
    Абе тези какво правиха 2003 година? Примерно? Когато в Ирак се водеше огромна срещу цивилното население агресия? Някой попита ли, отрече ли, написа ли плахи думи? Или с пяна на уста и възторг аплодираха? Знае ли някой истината или само героични клипчета и величави снимки по телевизията? Защо тия не ни обяснят? А, защото една цивилизация е по-цивилизована? И е винаги права?
  • 159 браво

    3 17 Отговор
    Абсолютно обективен и точен коментар на случващото се в Украина. И още нещо - от началото на непредизвиканото руско нахлуване в Украина и непрестанните бомбардировки и разрушения на украински градове и села украинците създадоха десетки, може би дори стотици песни за своята страна, за народа украински, за воините, та дори и за турския "Байрактар". Руснаците убиват, разрушават -украинците се отбраняват и пеят хубавите си песни. Ами различни цивилизации са. Съмнявам се, че някога са имали общ път. По- скоро завладявайки Кивската Рус, Московитяните са си присвоили територията, историята, елита на народа и са асимилирали част от населението. Същото са направили и с Волжска България. Вярвам, че светлината, доброто на света ще победи мрака. Украина трябва да победи в тази война.

    Коментиран от #163

  • 160 Поредния буламач

    21 2 Отговор
    Абе ДВ и продажните българи работещи в него!!Какво очаквате от тях.Лъжи и интерпретации.Да пишеш за Украйна и цивилизация е пълна дилетанщина.Няма по корумпирана и продажна държава от Украйна а последните 8 години е пълно копие на Хитлерова Германия,само където са заменили Хайл Хи.лер със Слава Украйна.Няма по просто и арогантно население от украинците.Измислена нация,забравила корените си и мразеща себе си и всичко около нея,защото няма история.Същата е и Македония.1 към 1.Ако се върнем назад в историята,най страшния башибозук за българите са били Еничарите а те са генетични българи мразещи собствения си корен.Колко е дала Русия на света,това измислено нещо Украйна не е дало и една 10 000 от това.Да сравнявам държава с култура и история с измислена такава е олииигофренизъм.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Ми кво пък

    4 1 Отговор

    До коментар #159 от "браво":

    Така де. Присвоили са историята им. Руснаците на украинците, а? Добре. Княз Светослав Киевски - съюзник на Василий Втори Българоубиец. Единият наречен Българоубиец защото ослепил 15 000 български войници на цар Самуил. А как да наречем Светослав Киевски, убил над 20 000 боляри и знатни българи, като ги набил на кол? Той какъв е? Украинците викаш. Значи, нашествията на Балканите по онова време не са били руски, а украински? Добре, щом така казваш. Значи, украинската цивилизация е хилядолетен враг на българската.

    Коментиран от #171

  • 164 Дааааааа

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Фронт":

    ВИЕ СТЕ МНОГО,МНОООГО ПО ЗЛЕ ОТ ТЯХ!!!!
  • 165 Живанши

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Отвратителен пасквил":

    Човека е фашага. Те тия забравиха какво означава фашист, мислят си че демокрация и фашизъм не съществуват в едно, ама те идеално биха се съчетали - фализъм и капитализъм.

    Коментиран от #170

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 онзи

    4 1 Отговор

    До коментар #165 от "Живанши":

    Това което си написал е признание за съществуването на олигархичен капитализъм и фашизъм едновременно, както е в Русия!!
  • 171 СССР

    3 3 Отговор

    До коментар #163 от "Ми кво пък":

    в България-затвори, лагери, хиляди убити и изчезнали, хиляди провалени съдби, искане за влиизане в рашистка република, предаване на интересите в Македония, но най-лошото промити до дъно мозъци и антибългарска пропаганда
  • 172 Запознай се с историята

    3 2 Отговор

    До коментар #168 от "НАП":

    и не говори глупости наизуста
  • 173 Историка

    4 7 Отговор

    До коментар #168 от "НАП":

    Как така Украйна е отделна държава и от самото учредяване на ООН е страна член, а сега не може да е държава? И някои оправдават сегашната война като търсят основание в средновековната история. Звучи налудничаво. Съвременният украинец и европейците трябва да мислят според това какво е било в 13-14 век в Русия, защото така иска Путин.

    По-нататък – отделянето на Украйна при разпадането на СССР е скрепено с договор, подписан от Русия, която признава границите ѝ. А през 1994 дори става гарант за териториалната цялост на Украйна, заедно с Великобритания и САЩ. Днес е решила да не ги признава и .............. я по добре се разкарай !!!
  • 174 Тодоров

    10 4 Отговор
    DW са ми ясни и кои медии хранят в България. Но никъде не видях името на автора. Пълен пасквил. Ердоган добре ги закри в Турция. DW са промивачи на мозъци и колко му трябва на изпростяващия българин, забил главата си единствено в мобилния телефон, да вярва на всяко съчинение на DW.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Дойче Гьоринг

    7 2 Отговор
    Кръвта вода не става!
    ДВ са си по душа Гьоринг
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 ема

    10 1 Отговор
    Тоя медия е --- най-отвратителна, противна, долна която не оот хора се състои от изроди лъжци на които "качеството " е не само нула а отрицателна. Само името DW в мен поражда отвращение , недоверие чувството ,че се състои престъпна от сган..
  • 182 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Какво за украинската вар-вари-за-ция,че нещо го смоталясаха?Русия си спасява своите поданици,които по едно злощастно обстоятелство са се озовали на ван-дал-ска-та ук-ро-територия.Сега както са се раз-вил-нели ук-ро-пи-те и където навлязат в руска територия и ще избиват мало и голямо като ба-ши-бо-зу-ци.Затова руските войски трябва да се стегнат и да пометат напиращите ор-ди от оз-ве-ре-ли фа-шис-ти.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Перо

    3 0 Отговор
    Разликата е,че няма две цивилизации,защото никога,преди СССР не е имало украинска държава и украинска нация,следователно не може да има и две цивилизации! Същото като РСМ! ООН не трябваше да приема двете измислени държави,което доведе до големи конфликти!

    Коментиран от #185

  • 185 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #184 от "Перо":

    украинска държава е имало много преди руската руснаците дори името и откраднаха .реално украинците са без държава само 200 години за разлика от нас.по твоята логика не е трябвало да се въстанови и българия.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Кличков

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "Зеленски":

    Това само надрусанЛгбтФашунгерможе да го напише...
  • 190 Еколог

    2 0 Отговор
    Дълга иНапоителнаУкропропаганда, за съжалениеЛъжаОткрайДокрай. ДойчевелеНаправо изкъртиБидето тоя път... С такова умиление говориЗаУкрофашистите сякаш си спомня за славните времена наДедите сиСлужилиВъвВермахта...
    ВъвУмилението си обаче пропуска удобно да разкаже как любителитеНаТаралежУбиват иСеГаврят сРускиВоеннопленници, какЗавързани ги прострелватВкраката иТелата иИзчакват да имИзтечеКръвта, как имРежатГениталите иВадятОчите им, какИзрязватЛюбимата сиСвастикаВърхуТелата им... РеваншизмаНаНемскатаМедия е простоПотресаващ... ФашизмаВече има достоенПропагандатор в нейноЛице...