Last news in Fakti

16 Септември, 2022 09:26 3 479 17

Защо бележим ръст на заболеваемост от туберкулоза? Проф. Ваня Юрукова пред ФАКТИ

  • ваня-
  • юрукова-
  • туберкулоза-
  • ръст-
  • лечение

При децата зачестяват тежките случаи, включително и за туберкулозен менингит, казва зам.-директорът на МБАЛББ "Света София"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на здравеопазването организира Седмица на отворените врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември. По темата пред ФАКТИ говори проф. д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ "Света София".

- Проф. Юрукова, забелязва се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза. На какво се дължи и как си го обяснявате?
- Най-вероятно се дължи на пандемията, на ограничените възможности на лицата, които имат съмнение за туберкулоза, да имат достъп до специалист време на пандемията от ковид. Знаете, че хората тогава бяха много притеснени да посещават личен лекар или да пристъпят в болниците, защото там има струпване на много пациенти и то с КОВИД-19. Респективно и по-голям риск от заразяване от КОВИД-19. Нашата болницата цели две години беше за КОВИД-19 болни. Също така имаше и недостиг на лекари - специалисти по пневмология и фтизиатрия в доболничната специализирана поцмощ, защото бяха в КОВИД отделенията.

- И сега наблюдавате ефекта от това. Така ли да ви разбирам?
- Да, сега идват хора с оплаквания. Но вече сме в период на късно диагностициране и откриване на заболелите. Това от една страна. От друга страна е важно да открием и техните контактни лица.

- Какви хора идват при вас – повече деца или повече възрастни…
- КОВИД-19 пандемията върна година назад прогреса в осигуряване на контрол върху превенцията, диагностиката и лечението на заболяването. Благодарение на изпълнение на дейностите по последните три Национални програми за превенция и контрол на туберкулозата и на програмите финансирани от Глобалния фонд, се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от 38.5 на 100 000 население през 2008 г. до 18.5 на 100 000 население през 2019 г. Разбира се, у нас има региони, които регистрират висока заболеваемост – говоря за Враца и Кюстендил. Тези градове са най-засегнати. През 2019-а Враца бе с 33,9 на 100 000, а Кюстендил 33,4 на 100 000. В резултат на тази тенденция, за която говорим, при възрастните имаме 13 на 100 000 за 2020 година. При децата тези данни са следните: ново заболели и с рецидив на болестта за 2018-а - 25 на 100 000, за 2019-а -17,1 на 100 000, а 2020-а 13,8 на 100 000.

- В каква фаза хващате заболяването в момента, когато дойдат хората при вас?
- Пациентите идват късно, когато вече са в активна фаза. Зачестяват тежките случаи - с инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна туберкулоза. В повечето случаи случайно я диагностицираме, дошли по повод на Ковид-19. Хората късно търсят лекарска помощ и така доминират тежките случаи, когато вече имаме бацилоотделяне, с наличие на каверни и т.н. букетна инфекция, когато вече има и други патогенни бактерии, често с антибиотична резистентност и микотична инфекция, в някои случаи и резистентни на туберкулостатиците. А тези състояния вече трудно се лекуват. Като бацилоотделители, болните са изключително опасни и за околните, защото туберкулозата е инфекциозно заболяване и се разпространява по въздушно-капков път.

- На какви симптоми хората трябва да обръщат внимание, за да не идват при вас вече в активна фаза…
- Хората трудно свързват състоянието си с туберкулоза. Заболяване започва почти безсимптомно с отпадналост, слабост, нямат апетит, нощни изпотявания, суха кашлица, бодежи в гърдите. По-късно се появява значително отслабване на теглото. Един много алармиращ симптом е наличие на кръв в храчките. Трябва да се обръща своевременно внимание и на най-малките симптоми – например промяна в характера на т. нар. тютюнджийска кашлица, която задълбочава своя характер, поява на кървави храчки, субфебрилна температура, която води до слабост на организма и изтощение.

- Пациентите, които имат отслабен или намален имунитет, повече ли са застрашени?
- Кои са застрашени ли… На първо място ще сложа тези, които и преди са боледували от туберкулоза. След това идват всички контактни на такива пациенти, здравните работници, хората без ваксина против туберкулоза, мигрантите… Хората с хронични белодробни заболявания - хроничен бронхит, с бронхиална астма, с хронична обструктивна белодробна болест,бронхиектазии, хората с намален имунитет, хората с язвена болест, на хемодиализа, с хронични бъбречни заболявания, трансплантирани пациенти, хората с продължително лечение с кортикостероиди, анти TNF alpha медикаменти, химиотерапия, хората с автоимунни заболявания и т.н. С умерен риск са пациентите с диабет, здравните работници, мигрантите, лишените от свобода, хората с определени зависимости – алкохолизъм, наркомани, бездомниците.

- Съществува и т.н. латентна туберкулоза. За нея какво можете да кажете и да запознаете хората?
- Това е едно състояние, при което човек се намира в един „прозоръчен“ период между заразяването и развитието на активната фаза на инфекцията. Просто човекът е заразен с туберкулозни бактерии, но няма признаци и симптоми на активна инфекция. В този момент хората не са източник на инфекция, но представляват един резервоар за нови случай на активна туберкулоза. Състоянието е безсимптомно, няма клинични, микробиологични или рентгенови данни в подкрепа на активна фаза. Латентният период е относително време. Може да варира от няколко седмици и месеци, а може и да е до края на живота. Обикновено това състояние се активира между втората и петата година от заразяването. Ето защо контактните на болните с активна туберкулоза трябва да бъдат включени в рисковата група за латентна туберкулозна инфекция. Лечение на латентна туберкулоза се предприема, за да се предотврати развитие на активна туберкулоза в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравна каца

    38 0 Отговор
    Поради липсата на здравеопазване в бг, здравната каса не е нищо повече от легализирана корупционна схема.

    Коментиран от #14

  • 2 Горски

    27 0 Отговор
    Туберкулозата се развива на места, където бедността е основен фактор. - Няма никакви други причини!
    Когато държавата живее основно от кредити и събраните данъци се харчат основно на едно място, няма как да бъде друго. Страната продължава да работи на загуба, а чиновниците в София продължават да подпомагат този резултат с постоянно разхищение на обществени средства, които си набавят с нови заеми. В същото време и задлъжнялостта на населението расте с бързи темпове. Ако някой не знае общата ни задлъжнялост е към 80 милиарда без лихвите, при постоянен спад на броя на населението. - А наглите чиновници от София нямат спирка в харча за собственият си комфорт. От почти 50 милиарда разходи, София се разплаща с останалите общини за около 9 милиарда. - Останалото се харчи в столицата, а те се гордеят че произвеждали 7 милиарда данъци. Сметката можете да я направите сами! - Харчат 40 милиарда на година за да произведат 7 милиарда данъци от бизнеса и около 700 милиона местни данъци.
  • 3 Летописец

    25 0 Отговор
    Ниски доходи , които са причина за влошено хранене и ограничена жилищна площ - основни предпоставки за туберкулоза . На всичко отгоре , третото ваксиниране с доказаната българска БЦЖ ваксина бе спряно от евроатлантическата власт .
  • 4 Урко

    16 2 Отговор
    Тая буля професорка защо се хили като че ли е на 1 бутилка ракия?
  • 5 тикви продажни

    20 0 Отговор
    В момента по здравеопазване сме сравними, предвид огромните кражби в медицината с държавите от Африка.
    За това е ръста на заболявания. Болниците са ни морги констатиращи смърта!!!
  • 6 биг фарма

    7 0 Отговор
    Ние от Биг Фарма ще ви избавим от туберкулозата.Вече сме направили факсини и бустерчета.
  • 7 Бойко

    10 0 Отговор
    който краде е здрав, а който няма какво да яде е болен. При тези грабежи през последните години как няма да има болни и гладни. Има ли сфера в която да няма измами и кражби в нашата мила България. НЯМА!
  • 8 тъпа бабичка

    2 0 Отговор
    аафаф
  • 9 Доктора

    18 1 Отговор
    Това е болест на бедните.Срам ! В 21 век "великия ЕС" ни върна в 19 век.

    Коментиран от #13

  • 10 Д-р Хаус

    12 1 Отговор
    Туберкулозата е едва началоНаЕфектите от развойната дейност на американскитеБиолаборатории вУкрайна
  • 11 Кой68

    11 0 Отговор
    На тъй наречени "емигранти" ,а и на туристите от Украйна.........правят ли се някакви здравни проверки!??
  • 12 един от многото

    12 1 Отговор
    Болестта на бедните и недохранените от по миналия век актуална в страна от ЕС , и то в 21 век. Повече смятам , че няма какво да се коментира!
  • 13 Всъщност

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Доктора":

    по-голямата вина е на управляващите и по-специално ГЕРБ. Те нищо положително не направиха в здравеопазването и в повишаването на стандарта на живот на българите като цяло.
  • 14 Последствия

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Здравна каца":

    Мисля, че е обратното: поради корупционната НЗОК, здравеопазването ни е калпаво! Но, тези, от които зависи, не искат промяна!
  • 15 Кольо,

    1 1 Отговор
    За каква туберкулоза ми говорите, че била болестта на бедните и гладните..
    Огледайте се около вас може би и вие колко дебели охранени с наднормено тегло има, това не става от въздух и чешмяна вода...
    Да вярно че храната е кофти но ако се яде с мярка без излишно плюскане хората ще са по здрави!!
  • 16 НИЕ

    1 0 Отговор
    При тотално сбърканата здравна система няма начин туберкулозата да не се завърне! Бе разсипана дори и системата от Тубдиспансери от топ идиотите окопали се в МНЗ! Сегашното здравепазване /пази Боже!/ е много по-лошо от времето на соца! Сега за белите престилки няма пациенти а говорещи банкомати!
  • 17 Доан Хасан

    0 0 Отговор
    Нормално е туберкулозата да се увеличава. Туберкулозата е болестта на бедните, недохранените , живеещи , и трудещи се при лоши социално- битови условия. Най-често от нея са страдали, и умирали работничките в тютюневите фабрики , преди 9-ти .