Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 08:55 3 829 6

Доц. Цонев пред ФАКТИ: Хепатит В може да прескочи развитието на цироза и да доведе до първичен рак на черния дроб

  • радин-
  • цонев-
  • лекар-
  • хепатит-
  • профилактика

На всеки 5 години личните лекари ще ни пращат на профилактика за чернодробни ензими, казва медикът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и хората между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за Хепатит B и C през 5 години. Това е възможно с промени в Наредба 8 и 9 на Министерството на здравеопазването, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. По темата пред ФАКТИ говори доц. д-р Радин Цонев.

- Доц. Цонев, Българският лекарски съюз разкри какви са новите възможности за профилактика на населението, свързани с Хепатит. От какво е продиктувано това?
- Имаме една скрита пандемия от хепатити. Тя е като един айсберг, на който виждаме само върха, а над ¾ са под повърхността. Говоря за проблема с Хепатит В и С. В България имаме 80 000 души с Хепатит С и 226 000 с Хепатит В, а реално ние лекуваме около 10% от тези хора. България, като част от Европа, вече участва в програма за Хепатит С – „План 2030“, която е добра. Програмата има намерение до 2030 г. да доведе до излекуване на инфекцията на 90%. Но Ковид-19 уби вече две златни години, в които реално нищо не се случи.

- Като цяло Ковид как се отрази изобщо на здравната картина, в която се намираме в момента?
- По време на Ковид хората спряха да ходят на профилактични прегледи. По време на пандемията на инфекцията с Ковид се гледаше приоритетно. Не обвинявам никого, защото за нещо, което е дошло извънредно, ние нямахме вина и действахме приоритетно. На първо място беше поставено здравето и живота на хората, които бяха с Ковид. И това е нормално. Но сега, днес, се отчита в цял свят, че по време на ковид хората имаха недостъпност до здравни услуги. Лабораториите работиха на 90% Ковид, никой не се занимаваше с хепатитни маркери. Имаше затваряне на клиники с планова дейност, поради опасността от вътреболнично заразяване, обслужваха се само спешните състояния, които влизаха.

- Сега с колко повече регистрираме нови болни…
- През 2015-а и 2016-а сме имали една постоянна маса от пациенти с Хепатит С, които са били стари случаи. Ние ги знаехме кои са, но не можехме да ги излекуваме със старите интерферонови режими. Днес е различно. С новите терапии, разбирайте от последните 5-6 години, имаме един много добър терапевтичен отговор до 98%. Благодарение на това влязохме в едно плато, както е сега. Благодарение на скрининговата програма, която в момента имат само 7-8 държави в Европа, а за щастие и България е сред тях, започва едно плавно покачване. Ние ще ги намерим тези хора.

Ако ние не ги намерим, те ще станат наши пациенти след 10, 15 години с цироза или с рак на черния дроб.

По този повод разказвам една приказка, която е като пример. От 1992 година в България започна ваксиниране за Хепатит В, като ваксинацията обхвана 80% от населението. Това доведе до силно намаляване на инфекцията с хепатит В. Това е и една от причините да започнем скрининг на хора над 40 годишна възраст.
Следващите ми думи ги приемайте имагинерно. Момче и момиче се запознават на морето. Родени са между 1990-а и 1992 година, тоест не са били ваксинирани. 20 години по-късно се запознават и правят секс без презерватив. И след 4 седмици един от двамата – без значение кой, има леко неразположение и смята, че е грип. Урината леко е потъмняла и толкова. Живеят си доволни. Но се разделят. Той има нова връзка, но не се жени. Ако тръгне да се жени, ще трябва да направи изследване за Хепатит В, защото се изисква задължително. Ако си живеят на семейни начала, са просто щастливи. Ако момичето забременее, пак ще има изследване за Хепатит. Ако при сватбата и раждането скринингът покаже наличие на Хепатит В, се започва лечение и то в самото начало. Но ако просто си живеят, болестта остава скрита.

И така след 20 години той или тя ще дойдат в моя кабинет, но вече с рак.

Симптоми никакви. Нищо не боли, нищо не го издава, докато не стане вече тежка форма. Казах вече, че имаме 226 000 души с Хепатит В. Този апокалиптичен сценарий не засяга всички тези хора. От тях 10-15% ще хронифицират, а от хронифицираните при 15-20% остава доживотен риск за развитие на рак или цироза. И ние, лекари и общество, трябва да се борим за тези няколко хиляди души, които ще се разболеят тежко.

- Профилактиката в какво ще се изразява?
- Според Наредба №8 цялото население в България – на възраст от 40 до 60 години, на всеки 5 години ще бъде профилактирано за Хепатит В и С. Всички правим любов, някои правят пиърсинги, татуировки, всички ходим на зъболекар, някои на маникюр, педикюр и т.н. И затова е добре на всеки 5 години да се изследваме за Хепатит. Така населението, което е в работоспособна възраст, ще бъде прифилактирано срещу тези тежки заболявания. Има страни, които от години правят това, и ефектът при тях е положителен.

Ако при Хепатит С, когато е активен и нелекуван, има онкогенност, то при Хепатит В онкогенността е доказана, без значение дали е на антивирусно лечение или е само носител на HBsAg.

Пациентът може да не направи цироза, но благодарение на носителството на минимални частици от вируса във всеки един момент това може да доведе до развитието на първичен рак на черния дроб. Хепатит В може да прескочи развитието на цироза и директно да доведе до развитието на рак. Затова ние на всеки 6 месеца такива пациенти ги проследяваме ехографски задължително. При пациентите с Хепатит С, които се минали през успешна терапия, наблюдението може да е на по-дълъг период в зависимост от степента на фиброзата.

- Профилактиката ще минава през личния лекар или през кампании…
- Кампаниите се правят от НПО-та и немалко хора са профилактирани до този момент. Сега вече има кодове за профилактика по Здравна каса. Всички тези хора, които са между 40 и 60 години, личните лекари ще ги пращат на всеки 5 години на профилактика. На джипитата ще им излиза това като подсещане в програмата, с която работят. Така личните лекари трябва да кажат на пациентите си, че трябва да отидат на прегледи. Ако хората не го направят, това вече е друга тема. Също така ще бъдат уведомявани и гинеколозите, че всички бременни подлежат на задължителен скрининг не само за Хепатит В, но и за Хепатит С. Изследванията са БЕЗПЛАТНИ. Подчертайте го. БЕЗПЛАТНИ. Хората трябва да знаят. Ако при гинеколозите светне нещо, те вече изпращат пациента при нас.

-----------------------
Доц. Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г. Има две специалности - вътрешни болести и гастроентерология. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ-Токуда, а от 2013 г. до сега е началник на Гастроентерологичното отделение в болница "Токуда". Специализирал е в Холандия и Рим. Има редица публикации в наши и чужди престижни медицински медии. Автор и съавтор на няколко монографии. Има докторска дисертация от 2019 г., свързана с неинвазивната диагностика при хроничен вирусен Хепатит С. От 2022 е доцент към Клиниката по гастроентерология.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Итересно

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В Швеция преди месеци откриха, че иРНК експерименталките се свързват с ДНК именно в черния дроб. Всичко беше "демократично" потулено и цензурирано, разбира се.



  • 3 Ама

    4 0 Отговор
    в същото време на болните от хроничен вирусен хепатит В в Телка не им дават повече от 10-30% неработоспособност, нали това заболяване е доживотно, след като се изследва на всеки 6 месеца докато си жив, защо Здравеопазването допълнително натоварва тези хора със работа. И без това се борят с последни сили, с това доживотно заболяване, трябва да се пенсионират с доживотна пенсия, защото не се знае в кой момент ще направят ремисия на заболяването. А не болни, но трябва да работят!!! Изроди!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Стига сте плашили хората бе

    4 0 Отговор
    В човешкото тяло ще откриете всичко - няколко килограма микробиом - и полезни и "вредни" микроорганизми - паразити, вируси, бактерии, гъбички.....нашата имунна система ги изучава, стимулира се от тях, те поддържат едно критично ниво на оостоянна активност на имунната система във всеки здрав човешки организъм, което ни пази и от тумори и от дегенеративни процеси на увредени човешки клетки....Трябва нещо сериозно да е сринало и убило имунитета ти ( например тъпченето с химически токсични лекарства), за надделее някой патоген над останалия многоброен микробиом в човешкото тяло и да доведе до симптоми и разболяване....Само при симптоми търсете лекар, не се поддавайте на такива постоянни заплахи от "доценти" и "професори"...

    Коментиран от #5

  • 5 Хипохондрик

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стига сте плашили хората бе":

    Абсолютно правилно, колега! Но тази проста истина е недостъпна за промитите мозъци на хипохондриците, които за един сопол звънят на личната да си тъпчат децата с отрови и се чудят защо са постоянно болни. Не е полезно и за "медицинската система" хората да имат здравна култура, защото ще фалира бизнесът. А на такива плашила като този от статията, очевидно са му малко парите и иска повече пациенти, уж за профилактика, а после за "лечение" на здрави болни. Ако искате да сте здрави, надалеч от лекари и лекарства. Но докарате ли се до състояние ножа в кокала, нямате изход, освен да станете част от бизнеса със здравето.
  • 6 грес

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ама":

    .......така е! Лошото е че цялата здравна система е проектирана така че, пациента да е роб и на здравната и на държавната система. Пускат само крайно болните дето вече берат душа или са на смъртен одър. За това в България само в годините на прехода бяха самозатрити над 1 милион души, който все още можеха да живеят и да дават все още своя принос за този държава.