Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 10:09, обновена 28 Октомври, 2022 11:12 1 754 13

Говори Европейската централна банка: Инфлацията е твърде висока, вдигаме лихвите

  • ецб-
  • лихви-
  • инфлация

Какво да очакваме в България след решението на институцията

Говори Европейската централна банка: Инфлацията е твърде висока, вдигаме лихвите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управителният съвет на ЕЦБ вчера взе решение да повиши със 75 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ. С това трето поредно съществено увеличение на основните лихвени проценти се отбелязва значителен напредък в прекратяването на стимулиращата парична политика. Очаква се да продължи повишението на лихвените проценти, за да се гарантира навременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%. Засега тя ще се задържи продължително време над целевото равнище. През септември нейната стойност в еврозоната достигна 9,9%. През последните месеци рязкото поскъпване на енергоносителите и храните, затрудненията във веригите на доставка и възстановяването на търсенето след пандемията доведоха до разширяване на ценовия натиск и покачването и. Това се казва в официално прессъобщение на ЕЦБ.


Какво всъщност се променя?
Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно на 2,00%, 2,25% и 1,50%, считано от 2 ноември 2022 г. Това решение на ЕЦБ ще има няколко последствия, кито засягат пряко и България като част от ЕС и намираща се в условията на валутен борд. На първо място за банките става по-скъпо да заемат средства и те ще вдигнат лихвите по кредитите за фирми и граждани. В същото време спестяването ще стане по-привлекателно, пак заради очакваното повишаване на лихвите по депозитите.

По-високи лихви означава по-ниски инфлационни очаквания.Фирмите ще могат да поддържат стабилни цени на своите продукти, а исканията за увеличаване на заплатите на заетите ще намалеят. Така ще се избегне спиралата на заплати и цени.

Всичко това разбира се няма да се случи утре. За тези промени е необходимо време, но те са неотменими.
Засега България е сред държавите с най-ниски лихвени равнища по кредитите, ипотечните например у нас са в порядъка 2.5-2.8%, докато във Великобритания например те са 3.5-6.00%. Вече има банки у нас, които обявиха и повишение на лихвите по депозитите, засега слабо, но с добра перспектива. Понижението на вътрешната инфлация от 18% на годишна база също е очаквано.

Дали ще достигнем средноевропейското равнище или ще слезем по-ниско зависи и от други фактори-например раздвижване на КЗК и конкретни решения по някои очевидно монополни субекти на вътрешния ни пазар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    13 1 Отговор
    ВДИГАЙ ЛИХВИТЕ!ЦЕНИТЕ КОГА ЩЕ ГИ НАМАЛИТЕ?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 9 Отговор
    Европа значи: Глад! Мизерия! Тъмно! Студено! Болести! Смърт!
  • 3 Бай Шиле икономист

    14 1 Отговор
    Засега България е сред държавите с най-ниски лихвени равнища по кредитите, ипотечните например у нас са в порядъка 2.5-2.8%.....

    Егати смешката, колко хубави лихви имаме.
  • 4 Ташунко

    18 1 Отговор
    Бе тия на запад не се ли пенсионират? На такива големи ръководни длъжности все едни ръководители наближаващи сто лета...........................

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брабус

    7 0 Отговор
    Добре дошли в 2008г !!!
  • 8 Бай Бъфет

    3 0 Отговор
    Скоро ще стане ясно, кой плува гол.
  • 9 Изключете и печатницата!

    5 0 Отговор
    Иначе файда никаква от високите лихви. Ние вече сме го изграли този филм през 1997г. с Тодор Вълчев, когато беше топ банкер на БНБ и лихви имаше, но и много пари се печатаха постоянно , а се и крадеше много. Виж добре ме подсетихте: и намалете краденето. То че няма да се спрете да крадете няма ами барем по-прилично да е, че съвсем през просото сте я подкарали!
  • 10 Левон цимбун Хампарцумян

    2 0 Отговор
    Госпожо Лагард,
    наврете си лихвите там дето слънце не огрява!
  • 11 КАЗАНА

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ташунко":

    ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ СА ТЕЗИ ДЕБИЛИ НА РЪКОВОДЕН ПОСТ!
  • 12 Проспахте ценно време

    2 1 Отговор
    Процесите са необратими запалихте доста хора и държави с некадърността си!
  • 13 Вирус

    1 0 Отговор
    Друга мумия на снимката егати гейския съюз