Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 08:04 21 200 324

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?

  • социализъм-
  • 10 ноември-
  • 10 ноември 1989-
  • преврат

„Кореком" събори социализма още години по-рано

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършват се 33 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Споровете за и против социализма са превзели Фейсбук и от вчера са сред най-коментираните теми. Едната страна казва: при социализма беше добре, цените бяха ниски, хората ходеха на почивка, имаше прилични пенсии, безплатно здравеопазване и т. н. Това припомня biographbg.wordpress.com.

Другата отговаря: тогава страната е била затвор, ДС, лагери, оградена с телени мрежи, сега хората са свободни и ходят на почивка в Гърция, пътуват по цял свят, не чакат 15 години ред за кола и т. н.

Сигурно трябва да минат десетилетия, докато бъде оценен обективно 40-годишният период на социализъм в България.

Но носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кренвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси.

Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.

Разобличителите на социализма от онова време, които са видели малко от него, стигат до абсурдни твърдения – че тогава не е имало култура, всичко е било идеологическо, всички са били дегенерати и пияници, страхливци и сервилни слагачи на властта и т. н. Ако не бил паднал социализма, сега нямало да имаме интернет, твърдят някои. Това са фантасмагории – западните технологии и техника проникваха и тогава, през Желязната завеса.

Социализмът в България рухна също отвътре. Падането на Живков, с негласна подкрепа отвън, само логично ознаменува края му.

Сега малцина знаят какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки. „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните.

На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчисляваха в цени в долари.

Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт.

Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“.

На пазара се продаваха т. нар. полски „Грундиг“, имитация на германската марка, а в „Кореком“ – оригиналът или японските „Акаи“, „Пайниър“ и т. н. Имаше изобилие от марки. Българите от средна ръка нагоре живееха заобиколени от японска електроника от „Кореком“. А средната класа беше доста по-широка от сега.

Всички ходеха с дънки, беше дори въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти бяха сравнително високи.

Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати.

Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки.

Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца.

Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях. И досега е така. Нещо неизтребимо има в отношението към образованието, независимо от смяната на правителства и концепции.

Но при соца преподавателите със сигурност не бяха унижавани толкова и поради по-ниските разходи за живот, ако питаш старите учители, ще ти кажат, че са живели по-добре.

Ясно и просто го каза пред мен един 80-годишен дядо в троянско село, в средата на 90-те години – „Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината – след 9 септември. Втората половина беше по-добра“.

Човекът цял живот е живял на село, не е бил партиен член, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си.

А след 10 ноември отвратените от социализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

Ето и малко цени от социализма:

Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете ѝ към „Булгаргаз“.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.

България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива.

Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номенклатура. Специално снабдяване, специален внос.

В края на 80-те години на миналия ХХ в. Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като боб, лук, картофи, защото след многото реформи селското стопанство го закъса. Приключението завърши с 12 млрд. долара външен дълг.

Едни си спомнят соца с умиление за младостта си, други с безгрижието – живеехме като под похлупак, еднакво бедни, но минимално осигурени.

Мнозинството с радост посрещнаха падането на Живков и комунизма, за да се разочароват след няколко години. Но още в началото на 90-те мнозина се разбягаха по света, след като паднаха изходните визи и телените мрежи по границата. За двайсет години около 2 млн. българи заминаха за чужбина, като емигранти или временни гастарбайтери. Да търсят по-добър живот от българските условия.

Но какво се случи след 10 ноември, та прогони толкова хора?

Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари.

Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни.

И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.

Декомунизаторите ликвидираха селското стопанство.

Буквално, чрез ликвидационни съвети. Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна земеделието от 30-те години, на дребните собственици на по 5-6, до десетина ниви. Но сега те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямат намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла.

В края на комунизма имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента. Сега има 1,5 млн. овце, има внос на агнешко и от Нова Зеландия. И ако припомниш тези факти за ликвидацията, някои запалянковци по споровете „преди и сега“ веднага ще те нарекат „комунист“, който иска ТКЗС-та.

И за това е писано в плана „Ран –Ът“ – че възстановяването на собствеността върху земята може да създаде проблем, тя е била на дребни собственици, а модерното земеделие е уедрено.

В плана предлагат различни варианти на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно. Никой не е чул съветите. Ликвидираха. Закриха и разрушиха напоителни системи, трайни насаждения, ферми, стопанства, над половин милион работни места и т. н. Сега селата са обезлюдени и опустяват, ниви и пасища обрастват с храсти и бурени.

За да достигне животът в България европейски стандарт, страната трябва да започне да произвежда и продава нещо на света. Само с туризъм не става. Нито с яростни критики на миналото при социализма.

Източник: biographbg.wordpress.com


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    29 71 Отговор
    "Живот"?

    Коментиран от #119

  • 2 Живков

    67 198 Отговор
    Бедност,Бедност, Празни магазини , Крадлив и мързелив комунизъм

    Коментиран от #4, #35, #46, #198

  • 3 Тошко

    95 95 Отговор
    Леле, авторе. Адмирации, човече! Очаквам всичко лошо, което може да избълва един човек, да се излее по твой адрес. По-прав не може да бъде човек. Много добре си описал режима. Хубаво е, че този строй си замина заедно със саламите и със Пепи - сега застравяща квартална интригантка от краен панелен квартал, а бусовете за кренвирши на Леки от време на време ги ползваме и за други неща - например за превоз на ваксини за Ковид.

    Коментиран от #298

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    144 18 Отговор

    До коментар #2 от "Живков":

    😀😀😀😀😀
    На снимката -
    ПРАЗЕН МАГАЗИН .....
    в който НЯМА празно място
    😀😀😀😀😀

    Коментиран от #7, #12, #31, #80

  • 5 ОГЛЕДАЛО

    134 10 Отговор
    Ха ха ха ... средната класа била многото голяма, тогава!
    А сега ... МИЗЕРНА класа, многооо. повечето от народа!
  • 6 Госあ

    158 12 Отговор
    Към здравеопазването и нормалните почивки сред природата (днес е кът), ще добавя образование и опции за професионално развитие в България.
  • 7 Госあ

    95 11 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А, подсети ме и за нормална храна.

    Коментиран от #13, #118

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Боев

    144 8 Отговор
    Сега имаме демокрация !!!!!!!!!!!
    Това ще да е някакъв виц, нали....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЖИВЯЛ ТОГАВА, ЖИВУРКАЩ СЕГА

    175 28 Отговор
    ЖИВОТА БЕШЕ ЧУДЕСЕН , И В МАГАЗИНИТЕ ВСИЧКО БЕШЕ .....ИСТИНСКИ ВКУСНО , А КОЙТО СТРАДА ЗА .....БАНАНИТЕ ....СЕГА НЕКА ГИ ЯДЕ........!

    Коментиран от #99

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    170 16 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Ами НЯМАШЕ , като сегашните
    Кисело мляко , което не вкисва
    Боза , която не вкисва
    Кайма , която боядисва скарата
    Натурален сок , който две години е свеж ( дядо ми сигурно нямаше да може да прави вино и ракия)
    Ех , да ябълки, домати, краставици бяха стотинки и бяха по-евтини от вносните портокали и банани ...
  • 14 Ловеца

    164 29 Отговор
    Защото Тодор Живков мислеше за държавата и народа.
    А сегашните как да си напълнят гушите, дори и с предателство.

    Коментиран от #18

  • 15 ха ха стари статии

    61 5 Отговор
    Навършват се 31 години от началото на демократичните промени в България.
  • 16 Урюрвкос

    164 16 Отговор
    нямаше клошари но и кофите за боклук не бяха пълни както сега с упаковки. Хората си носеха празни шишета и в магазина им наливаха олио. Виетнамското кафе никак не е боклук, но автора сигурно пише за кафето ИНКА. Най вкусно беше кафето Jacobs и няма нищо общо със сегашното от същата марка. Небето беше по синьо а тревата по зелена.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Как

    21 90 Отговор

    До коментар #14 от "Ловеца":

    Какво е мислел бе?Държавата беше негова.Частна собственост.
  • 19 Факти

    159 28 Отговор
    видно е, че не сте живели по това време. Най- скъпият колбас беше кайзер и струваше 5,20 лева. И всички колбаси, меса и млечни продукти бяха качествени. Не са били празни щандовете, след като излезе указ 56 на Луканов, тогава започна разграбването , просто ДС сътрудници скриха водки, ракии, вини и т.н. и много други стоки, и на 10 ноември осъмнаха като милионери. А заплата на висшисти при постъпване на работа през 1984 година бяха 180 лева. Работниците в зависимост от предприятието взимаха много повече. Например в ЗЗУ взимаха по 500 лева, и всеки месец огромни премии. Пътуваше се в страните от соца. А лагерите за неосъдени са закрити от Живков през 1956 г. Имаше много по- спокоен живот. Примерно, аз не съм била никога партиен член, нито тогава, нито сега, и съм разказвала много политически вицове, но нищо не ми се е случило.
  • 20 Баи баи

    66 0 Отговор
    Навършват се 31 години,ама друг път,я смятайте по добре до 2022г. колко са.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 За 31 години се е променило едно

    44 18 Отговор
    Пълни магазини празни ръце.На БКП-то колите и хотелите!
  • 23 Студопор

    169 15 Отговор
    Тогава се е чакало за кола. Сега или чакаш да спестил, или караш дръгел на 15-20 години. Или се заробваш с кредит.
    Тогава нямало салами и луканки. Сега има. Кой си ги купува?
    Тогава не можело да се ходи на църква. Сега може. И? Как помага това?
    Тогава не можело да ходиш по света. И сега като може: ама младите емигрираха.
    Кое е демократичното в това да си плащам здравни осигуровки и после да си платя за прегледа и консумативите?
    След 31 години - все още демокрация НЯМА!! Има изроден комунизъм. Пак има цензура на словото, пак ни се налага мнението, че процъфтяваме докато всъщност гнием. Просто едни хора смениха други хора и нарекоха управлението си с друго име.
    Това е!

    Коментиран от #137

  • 24 Тони

    73 8 Отговор
    Кой не скача е червен. Честит 10 ноември!
  • 25 Адмирации

    38 40 Отговор
    Статията е добра!
  • 26 Математик

    65 0 Отговор
    Според мен се навършват 33 години, ни както и да е.
  • 27 8888

    132 8 Отговор
    Много е важно да се отбележи, че сега има банани, турска партия и през границата влизат всякакви от където си поискат истинска демокрация, а забравих има и дрога, и хомопрайд!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    117 8 Отговор
    "Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати.

    Сега струва между 100 и 200 средни заплати. "
    Ама сега било по-добре , по -достъпни били 😀😀😀

    Коментиран от #302

  • 31 Така е.

    102 19 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Погледни хората какъв вид имат, а сега подпухналите дебелаци от химиите с които се тъпчат. За колите и от части за жилищата е истина. За дънките и корекомите също. За телевизорите, цветните не е така. Първият си цветен телевизор В. Търново си купих на 26г. с част от една премия за 320лв. Не можеше да се пътува свободно до държави от запада, но за всичко друго е пълна лъжа. Който не го е изживял може и да повярва на писаното.

    Коментиран от #317

  • 32 такъв беше строя

    37 80 Отговор
    Най-лошото беше че през комунизма хората се научиха на мързел и тарикатлък.Ходеше на работа по задължение(от партията) и всеки гледаше да присвои нещо от работното място.Тогава излезе лафа "Аз се правя че бачкам,те се правят че плащат".Нормално е че системата се срути.
  • 33 пешо

    94 9 Отговор
    31 години на разруха и кражби , толкова мизерно народа не е живял
  • 34 МНЕНИЕ

    43 14 Отговор
    Покойният ми баща казваше, живял съм при различни обществени строеве, капитализъм, социализъм-комунизъм,
    демокрация и ми е било добре. ЗАЩО ЛИ, ЗАЩОТО НЕ МЕ Е МЪРЗЯЛО ДА РАБОТЯ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 13 Отговор
    😀😀😀
    Чакаше се за „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години
    😀😀😀
    "Москвич" сглобявахме и в България,
    За двете марки се чакаше 5-6 ......
    МЕСЕЦА , ако искаш червен Москвич или син Трабант
    🧸🧸🧸🧸🧸

    Коментиран от #41, #68

  • 37 един

    30 76 Отговор
    Комунистите пак започнаха да дъвчат старата дъвка,колко било хубава през социализма!Е като беше толкова хубаво,защо не го запазиха тоя "живот" бе джанъм!Кой им пречеше и сега да бъдем в "социализъма",щяхме вече да сме построили "развитото социалистическо общество" и вече щяхме да сме в "комунизъма",където благата щяха да бъдат на всекиго според нуждите и на всекиго според потребностите!Лъжи,лъжи и пак лъжи,това могат демагозите комунисти,целта е сега да омаят младите,и да им втълпяват видите ли колко хубаво било преди!Беше,но само за комунистите които бяха горната класа в българското общество,радваха се на престижни постове,печелиха повече от другите,ползваха държавни привилегии и т.н.,а благата изработваха обикновените трудещи се!Сега същите комунисти/децата им/станаха първите капиталисти,толкова за комунизма и комунистите и колко хубаво било преди!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Клепоух

    18 65 Отговор
    Какъв беше комунизма преди 89та? Мизерен, какъв да беше?
  • 40 Култура миянко

    44 10 Отговор
    Сигурно,но скромно и скучно,скромно и скучно,но сигурно.На кой както му харесва.Между другото другарите си спретнаха един дворцов превтрат и се бетонираха за десителетия напред.

    Коментиран от #59

  • 41 .....

    7 21 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти какъв Москвич или Трабант си взе и колко чака за него? :))))

    Коментиран от #72

  • 42 Извода е

    92 12 Отговор
    По времето на бай Тошо имах лада, пълен стомах, а децата ми играеха по паркове и градини, но се чувствах зле, по времето на демокрацията карам още същата лада, къркорят ми червата, децата ми мият чинии в Германия, но като гледам как депутатите карат бентлита им става много хубаво.
  • 43 Стар комонис рософил

    49 15 Отговор
    До 1989 година, понеже ползвах само руски продукти (СССР), които бяха доста здрави,
    пиех по кило ракия и сутринта без проблеми отивах на работа. Имах желязна ерекция и задоволявах жените по няколко пъти на нощ. В петък гледах само руска телевизия и тя ме зареждаше за трудови подвизи през ленинския съботник. След 1989 година понеже ползвам само
    западни боклуци, които са некачествени и скъпи се напивам от 200 грама, боли ме главата и го ползвам само за отвес. Затова мразя САЩ и Запада, искам ЕС и НАТО да се разпаднат за да ползвам отново качествените руски продукти и всичко да е като преди 1989 година!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Роза

    16 30 Отговор
    Много хубава и обективна статия!
  • 46 1988

    13 46 Отговор

    До коментар #2 от "Живков":

    Работех в магазин в центъра на София, мъка, позаредено отзад за приятели, все пак беше последната асамблея, за гражданите кучешка радост и магарешко мляко.
  • 47 Това на снимката

    23 8 Отговор
    не е ли именно "Кореком"? Кафе "Jacobs" зад продавачката, стекове цигари на най-долния рафт, кенчета Pepsi вдясно над цигарите...

    Коментиран от #52, #82

  • 48 Снимката

    22 29 Отговор
    ... не е от реален соц магазин, а от рекламна брошура на "соца". Това е магазин "Кореком", в който се пазаруваше само със западна валута, затова има неща от сорта на шоколади "Тоблерон". Това е нещо, което българите често бяха виждали само на картинка. Та такива ми ти работи за това колко "хубаво" беше. Даже и пропагандата на соца използваше, за да се рекламира себе си ..... западни стоки :)))))

    Коментиран от #98

  • 49 Дедо ви

    112 12 Отговор
    "Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?"....100 пъти по-добре от сега. Имаше БДС който се спазваше и затова храната беше чиста, без боклуци в нея. Безплатна медицина и образование. Нямаше безработица. Всяко предприятие си имаше почивни станции на морето и планината. Престъпниците имаха решетки на прозорците в затворите, а сега ние имаме решетки на прозорците. Престъпността беше НУЛА. На морето съм си оставял парите в палатката на плажа и като се върна пак си бяха там. Нямало свобода на словото? Че сега има ли? Хайде напишете тука нещо против ....и веднага ще ви изтрият. Лек ден!

    Коментиран от #55, #171

  • 50 Боруна Лом

    24 4 Отговор
    АЛОУ КОПИПЕЙСА,33 ГОДИНИ, А НЕ 31!
  • 51 Само питам

    18 35 Отговор
    Ей, комунисти, вярно ли е, че КОРЕКОМ било съкращение от КОРЕкция на КОМунизма?
  • 52 Снимката

    13 43 Отговор

    До коментар #47 от "Това на снимката":

    Точно. Соца се рекламираше със .... Запада :)))) То беше трагикомедия. Само тия, дето сме го живяли знаем каква иди-на беше "комунизЪма" донесен ни така щедро от рашистите.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БеГемот

    11 5 Отговор
    Абе ,1300 години мокри вестници...ужасно място за живеене...и всичкото е от хората...
  • 55 Бил Видял

    27 65 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви":

    "Имаше БДС който се спазваше и затова храната беше чиста, без боклуци в нея." Ко, ко речИ? Чакай да ти кажа, като някой, който е живял по това време: "лимонада" пълна химия, марципан, в който нямаше бадеми, хляб с л-а от мишки и парчета насекоми (да, и хххллеебарки). мармалад, който се ... режеше, "шоколадови" вафли, в които шоколад нямаше, "кафе" от ... цикория и леблебия, салам кучешка радост, който и кучетата не искаха да ядат, "плодово" прясно мляко с оцветители (без плод), " бира с "парцали" на дъното, "лукчета" и "теменужки" от брутална химия, "мастика" с анатол вместо анасон, лютеница със все скапалите домати и мишките (виждал съм го с очите си), костилковите компоти с черрвеите, "оризон" с всички цветове на дъгата, вклюително канцерогенни бои и така нататък. И НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА. Това беше "великата чиста" храна в комунистическа България.КОГО ЗАБЛУЖАДАВАШ?

    Коментиран от #70, #109

  • 56 Истината

    26 7 Отговор
    За децата и внуците на комунистическата номенклатура и ДС и сега е комунизъм. А децата и внуците не всички носталгиците, които сега с умиление си спомнят за социализма бачкане както преди.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 4 Отговор
    Връх на МАНИпулацията е :
    " Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    „Ран – Ът“. "
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Ами ТОЧНО по него се движим вече десетилетия

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Реалност

    74 6 Отговор

    До коментар #40 от "Култура миянко":

    По време на демокрацията е къде къде по забавно - срещаш човек и се чудиш мъж ли е, жена ли е, прилича на мъж, но дали не е бил жена миналия месец, купуваш си салам и се чудиш дали е пълен с качествена тоалетна хартия и соя, преминаването по пешеходна пътека и посещение в болница също е екстремно преживяване - вероятността да те прегази дрогиран шофьор или да умреш на стълбите докато чакаш да те прегледат е 50 на 50:)
  • 60 Мунчо

    51 6 Отговор
    Какъвто ни беше социализма, такъв ни е и капитализма!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 От онова време

    20 23 Отговор
    ... най-харесвах комунистическите лозуниги, които, поради тоталната интелектуална импотентност на написалите ги, звучаха като нещо средно между вицове и подигравка с режима. ОТ най-любимите ми бяха: "Всички комунисти -под земята" (надпис на вход на мина), "Всяки селянин - свиня, всеки комунист -две" (надпис на вход на свинеферма). Да, другаре, това са истински надписи, не вицове ... :)))
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Друг лаф от соца

    25 13 Отговор
    Филмът хубав ли е или съветски?
  • 66 .....

    14 42 Отговор

    До коментар #62 от "Много добър беше":

    Като оставим настрана бълнуванията ти за това какво е било, сега 95% от тези, които "мизерстват" напълно са си го заслужили, защото са мързеливи, некадърни и неграмотни. Няма по-добро доказателство, че демокрацията е най-добрата система - такива хора ТРЯБВА да мизерстват. За да са пример за това как НЕ трябва да се живее, и какъв НЕ трябва да си като човек.
  • 67 супер

    49 8 Отговор
    Си беше, всичко си имахме даже безплатни медицински услуги, нямам думи, младите просто не са в час
  • 68 един от многото

    31 4 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тогава , по реална преценка се определяше до каква степен би издържала пътната ни мрежа , колко е държавния автопарк и колко би позволило да са частните автомобили. Също тогава не е минавало куцо , кьораво и сакато ,транзит през България!
  • 69 един

    19 42 Отговор
    Чета, че салама бил евтин,това било евтино,онова било евтино,еми като затворят границите и като ти сложат чатала на врата и казват или бачкай за жълти стотинки или Белене!Ако не ти харесва това е,в чужбина нямаш право да излизаш,само комунягите имаха това право!И днес продължаваме да говорим, че няма справедливост у нас,да знаете че корените и са в онова социалистическо общество,където според комунистите всички бяхме равни,само че те скришом бяха "по-равни"!

    Коментиран от #71

  • 70 Дедо ви

    64 9 Отговор

    До коментар #55 от "Бил Видял":

    Изобщо не е вярно това. Храната беше истинска. И да добавя, че имахме 350 бойни самолета, а сега имаме 7, имахме 2000 модерни за времето си танка, 2 подводници и ракети СС 20 от които съседите ги избиваше пот като се сетеха за тях. Сега цялата ни армия се събира на един стадион при мач със слаб интерес.

    Коментиран от #74

  • 71 Бил Видял

    10 40 Отговор

    До коментар #69 от "един":

    "Чета, че салама бил евтин,това било евтино,онова било евтино" И как ще е бил "евтин". Едно кило луканка (която отгоре на всичкото беше и дефицитна) струваше 5.50 лева. При средна заплата от 180 лева човек можеше да си купи .... 36 кила луканка с месечната си заплата. Колко "евтино" е било? При сегашната средна заплата от 1600 лева, ако си купиш 36 кила луканка, тя трябва да е ... 45 лева килото. Интересно ми е, колко от тия "носталгици" биха казали, че 45 лева за кило луканка е "евтино"?

    Коментиран от #150

  • 72 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 4 Отговор

    До коментар #41 от ".....":

    През 1982г си взех - 1360 ❗
    И взех ОРАНЖЕВ, защото за червен или бял трябваше да чакам ❗
    Що питаш , за спорта ли ❓

    Коментиран от #77

  • 73 Правец 8С

    14 8 Отговор
    Сони тринитрон с CRT е 45 килограма,с 29 инча екран, 2005 година. Цветен Електрон с голям екран през 1970 - 65 килограма. Разликата е над 30 години.

    Коментиран от #242

  • 74 Бил Видял

    4 16 Отговор

    До коментар #70 от "Дедо ви":

    "Изобщо не е вярно това. " Я кажи, КОЕ от това, което написах "не е вярно"?
  • 75 незнайко

    35 10 Отговор
    ( „Кореком" събори социализма още години по-рано ) В Кореком имаше всякаква световна техника която я нямаше по обикновените магазини, но в нашите магазини имаше ИСТИНСКА КАЧЕСТВЕНА ХРАНА !!! ТОВА НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ !!! Телевизор, пералня, хладилник, озвучителни уредби НЕ СЕ ЯДАТ !!!

    Коментиран от #84

  • 76 Тодор Живков

    12 12 Отговор
    Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!
  • 77 .....

    5 10 Отговор

    До коментар #72 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Забелязах, че не ми отговори колко си чакал? :)))) Впрочем, сега каква кола караш? :)))))

    Коментиран от #90

  • 78 1221

    6 10 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си. Не съм нито от едните, нито от другите. Заплатите о времето на костов бяха, със средно специално 105 лева, висше 170.,за кореком не можеше да се доближите, бяха куоили в свиленград марки и се оказали фалшификат, който си бе ок ори живков и днес си е ок, мили българи. Стана добре за дпс, защото са работливи и за 1 г изкупуват на българите каквото им хареса. Имаше при живково спокойствие, бяхне млади, спокойни имахме деца, а днес баби се женят за внуците и обратно. Кое му е ок, а разни други хора, човек трябва да е добър и да се задоволява,, с това което има, да не завижда, да не обижда, а за храната, всичко бе капествено ори живков. Бивотните са се отглеждали къде няма коли, чист въздух в балкана и едно прасе в месокомбината са го давали срешу 10 лева, а днес ги инжектират, за да наддават, умрелите животни ги предават в месокомбината, работили сне по живково, на 19 г бяхме в малко магазинче с хранителни стоки, 2969 и ни са ясни мнохо неща, а покрай пътя минаваха траньит чужди коли за турция и там можем, мили хора, как мимицията, да не се качвате в колите им, слагах кашони празни, българина спираше, що ли, но празни, а чуждите коли заобикаляха, аз лично искам да не се лъже, краде, обиждат невинни хора, парите на никого не стигат, ако си ненаситен, и който дойде на власт определени хора се заканват, а не следва. Номенклатурата не е научена на труд и търси под вола теке как да ви натопи, как да ви обифи, всеки да си погледне негов
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Бутилка "Johnnie Walker"

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    на най-горния рафт вляво. Отдолу се виждат и други (вносни) уискита... "Кореком" ще да е.

    Коментиран от #92

  • 81 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор

    До коментар #61 от ".....":

    Каква конспирация , какви 5 лева ‼️
    Какво знаеш ти за плана Ран-Ът ‼️

    Коментиран от #87

  • 82 Леко уточнение

    24 1 Отговор

    До коментар #47 от "Това на снимката":

    По "онова време" можеше да си купиш всякакви цигали най - свободно. Пример арда филтър - 40ст, родопи - 50, стюардеса - 55, БТ - 60стотинки.Западните цигари като марлборо, кент и др. - 1,2лв. Праве ха ги тука и качеството им не беше по - лошо от западните, дори по - добро.. Имаше кока кола, но продуктите на пепси бяха много по - разпространени. И тях ги правеха в България.

    Коментиран от #86, #91

  • 83 Тодор Живков

    12 20 Отговор
    "СоциализЪма е едно недоносче, все едно да направиш покрив на къща, на която не си изградил стени"

    Коментиран от #122

  • 84 Бил Видял

    7 26 Отговор

    До коментар #75 от "незнайко":

    "но в нашите магазини имаше ИСТИНСКА КАЧЕСТВЕНА ХРАНА !!! ТОВА НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ !!! " Няма как да "забравим" нещо, което не е вярно. Виж коментара ми към "дедо ви" (номер 55).

    Коментиран от #120, #124

  • 85 Путинофил

    11 10 Отговор
    Аз мразя Америка! Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!
  • 86 Само питам

    13 7 Отговор

    До коментар #82 от "Леко уточнение":

    За коя година говориш? Западните цигари ,пэничето от които правени в НРБ бяха по 3 и над три лева, БТ кутия беше 1.20, най-масовите Родопи и Стюардеса 0.60

    Коментиран от #88, #127

  • 87 ....

    4 12 Отговор

    До коментар #81 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Знам, че причините за явленията, които приписваш на "Ран-ът" всъщност си имат много логични обяснения, нямащи НИЩО ОБЩО с някакъв "план". С други думи, си падаш по конспирациите, когато изпаднеш в безизходица, защото вече не можеш да заобикаляш реалността.

    Коментиран от #93, #107

  • 88 Бил Видял

    12 8 Отговор

    До коментар #86 от "Само питам":

    Точно. Някои другари май или не си спомнят, или нарочно лъжат, или (най-вероятното) избщо не са живели по това време.
  • 89 нннн

    44 0 Отговор
    И социализмът, и капитализмът си имат плюсове и минуси. Ние взехме само минусите на двете системи... Няма такива ид...ти ни на изток, ни на запад.

    Коментиран от #121

  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор

    До коментар #77 от ".....":

    Забелязах, че от първия прочит трудно схващаш прочетеното ❗
    " През 1982г си взех - 1360 ❗
    И взех ОРАНЖЕВ, защото за червен или бял трябваше да чакам ❗"
    Между другото Трабантите идваха с втори двигател , в дървен палет, който обаче в Мототехника продаваха отделно !

    Коментиран от #94

  • 91 Лошо няма

    8 5 Отговор

    До коментар #82 от "Леко уточнение":

    Това обаче не означава, че снимката не е от "Кореком", имайки предвид и бутилките вносно уиски вляво. Или и него са го правели в България?
  • 92 Бил Видял

    10 3 Отговор

    До коментар #80 от "Бутилка "Johnnie Walker"":

    Пак на най-горния рафт - шоколади Тоблерон (триъгълните). ОЧЕВИДНО Е, че е "Кореком".
  • 93 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор

    До коментар #87 от "....":

    Забелязвам , че дори НЕ знаеш за какво пишеш ‼️‼️‼️
    Планът не е само на Ран ( Плана Ран-ът) , а е на двама души Ран и Ът , затова и се изписва
    "Ран-Ът "
    пишете ги тия домашни бе ‼️‼️‼️

    Коментиран от #96

  • 94 .....

    5 13 Отговор

    До коментар #90 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А аз забелязах, че не отговори на това, което те питах - колко чака за него. И не ми отговори каква кола караш в момента :))))) Срам те е да кажеш ли? :)))))

    Коментиран от #175

  • 95 Дедо ви

    48 7 Отговор
    И да добавя! Родителите ми бяха обикновени работници. Успяха да купят със заплатите си НОВ апартамент 90 квадрата, да построят вила на село, да купят НОВА кола, вярно Москвич но тогава такива имаше. Освен това двамата с брат ми получихме висше образование без да платим и една стотинка. ВСЯКА година сме ходили на почивка на море. Хайде сега постигнете това само със заплатата и тогава пак ще говорим кога е било по-добре.

    Коментиран от #103

  • 96 .....

    0 12 Отговор

    До коментар #93 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Абе приятел, ти не знаеш, че като пишеш за това какви са подробностите на конспирацията това не променя факта, че вярваш в такава.
  • 97 Продавах на рускини дънки нелегално!

    9 12 Отговор
    Милиционерите ме дебнеха! В Корекома работеха само милиционери от ДС и следяха за подозрителни!
    Под голям страх купувах от арабите долари и купувах дънки, но рядко купувах, защото веднъж ме арестуваха. Бяха забелязали, че купувам често в Кореком. В милицията писах доста обяснения откъде имам доларите. Заплашиха ме с Белене и от тогава моят " бизнес" свърши.

    Коментиран от #131

  • 98 Глупости

    33 2 Отговор

    До коментар #48 от "Снимката":

    Лъжеш най безобразно. Ходеше се на море и на планина на почивка, за не по малко от 14 дена. Всяко предприятие имаше почивни бази и с карта излизаше почти без пари. Ако искаш на квартира също нямаше проблем. На яз. Искър, итиманско, до резервата в нашето предприятие имахме спортна база за уинд сърф и гребане. Безплатно, с треньор, отиваш и караш колкото искаш. Мога да изредя още много неща, но нямам време.
  • 99 За Българите

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЖИВЯЛ ТОГАВА, ЖИВУРКАЩ СЕГА":

    Да ще ги яде само по Коледа направиха 3,60 за килограм
  • 100 Някой

    46 5 Отговор
    Не е нужно някой да ми казва как се е живеело тогава. Макар и да съм бил малък - помня. Помня, че баща ми не заключваше колата, когато я сотавяше на улицата. Помня, че и входните врати на къщата, в която живеехме, не се закючваше. Помня, че всяка година ходехме на почивка от поне 2 седмици. Помня, че тогава нямаше клошари с висше образование. Помня, че и гладни нямаше, няма значение от образованието. Помня, че медицинскатата помощ бе безплатна, а и на добро ниво.
    Помня, че имахме добре въоръжена и подготвена армия, която възпираше турците. Помян, че тогава имаше морал в обществото.
    И други работи помня.
    Разбира се, както във всеки социален строй, има и дефекти. Но нима сега няма такива? Нима няма дефекти и в сочените ни за пример западни държави и САЩ? Нима там няма големи дефекти?

    Коментиран от #112

  • 101 БгТопИдиот

    23 6 Отговор
    Е нал скачахте с двата пръста !!!!!!!!
    А получихме среден такъв и банани в изобилие тогедер с мамуните.....

    Коментиран от #106

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Бил Видял

    12 29 Отговор

    До коментар #95 от "Дедо ви":

    Висшето ти образование си личи :))))). Кажи, за "вилата" колко "услуги" с държавни средства трябваше да направиш и да ти направят, за да я "построиш"? :))))) Москвича, дето си го "купи" за постижение ли го имаш? Само това те издава с какви мъки си го купил. Апартамента колко години го изпращаха вашите? :))))
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ДЪРТА РУСКА ПОДЛОГА АТВИЧАЯТЬ:

    2 16 Отговор
    КАК КАКОЙ? ХАРАШОЙ БЫЛ ЖИЗНЬ. ВОДКА И СЕЛЬОДКА НА КОРЕМ И ПЪРЖОЛИ №47 ВРОТ! А БАБИ РАБАТАЛИ....
  • 106 Бил Видял

    7 12 Отговор

    До коментар #101 от "БгТопИдиот":

    Неграмотните, некадърните и мръзеливите получиха. Другите живееем доста добре.

    Коментиран от #114

  • 107 За протокола

    19 0 Отговор

    До коментар #87 от "....":

    Общо взето има два вида хора. Едните си създават мнение на базата на фактите, а другите си имат предварително изградено мнение и подбират само факти, които го подкрепят.
  • 108 Шабан

    7 12 Отговор
    Прикрит зад лозунги - социал-фашизъм! Това си беше реалното положение, като следствие от управлението на цървулите!
  • 109 Ами

    10 16 Отговор

    До коментар #55 от "Бил Видял":

    Другарите хубаво си живееха и сега продължават все така ,а за другото си сто процента прав ,имахме и хубави домати ,като си ги отгледаш сам .Имаше и хубави храни за другарите ,за нас куча радост и кайма .За да ми купи колело баща ми взе два декара тютюн ,който не е брал и низал сушил балирал тютюн той не знае за какво идва реч.Но имаше и друго ако си бил от големите градове далаверите вървяха ,чендж ,други далаверки правеха се много кинти,а по малките градчета и села да опъват за 150-200 лв да имат качественна храна другарите
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ултра къса памет!

    29 0 Отговор
    Завода за гуми - Видин искаше да го купи Мишлен, но нашите подкупни продажници поискаха високи подкупи и тази сериозна фирма се оттегли!
    Същото стана и с завозда "Балканкар- 6- ти септември". Там корейците искаха да го купят, но избягаха по същата причина! Така беше и с хиляди други заводи!
    Причината беше една - липса на лустрация! Единствено в България и Русия не беше извършена!

    Коментиран от #113

  • 112 Бил Видял

    14 21 Отговор

    До коментар #100 от "Някой":

    А помниш ли как си свалаше чистачките, да не му ги откраднат? И кой ще ти открадне колата в концлагер? Нали надзирателите знаят всичко за всички? Хората сега ходят по няколко пъти в годината на почивки, но не във "ведомствени станции" с мизерни условия и когато им кажат, а където искат и с каквито условия могат да си позволят. Аз помня, че тогава най-големите глуп-ци бяха на всички партийни позиции, а вишистите бяха сведени до доходите почти на чистачите. Аз помня, че за модерна екипировка по болниците само бяха чували. Затова Чирков отиде да работи в Германия - срещу валута и за да ни дават техника. Армията ни беше съставена от фатм-ци, а доктрината на армията ни беше да "възпрем" турците за максимум 48 часа, докато "дойдат" руснаците. Толкова "велика" е била БА. Е, не се притеснявай, кажи сега и за "дефектите" на онзи строй. Хайде.

    Коментиран от #149

  • 113 Характерна черта ни е, късата памет!

    27 2 Отговор

    До коментар #111 от "Ултра къса памет!":

    1989 г. руснаците ни изоставиха като клето циганче и ни казаха: " Айде, чао, оправяйте се! Ще правим перестройка"!
    И трагедията започна! Цялата ни промишленост работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе!
    Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!
  • 114 БгТопИдиот

    20 4 Отговор

    До коментар #106 от "Бил Видял":

    Живял съм и тогава и сега.И сега не съм зле но плюсовете на "лошият строй " бяха повече от сегашните,амиго.

    КИнтите не бяха съсредоточени само в софииското раФно поле .

    Имаше предвидимост във всичко и най вече сигурност.
    Законопослушен ли си и работиш ли няма проблем за нищо.
    Е банани немаше те додаха после с паситата.

    Като не си живял само по думите на този или онзи не можеша да кажеш кое лошо кое по лошо.
    Особенно за вашото поколение на умнокрасивите шмартдрогери дето ценностната система е АЗ-ът и царица парица.

    Морал,чест ,достойнство са изпразнени от съдържание остарели думи.Нал тъй шмарти ?

    Коментиран от #145, #155

  • 115 Безпартийните

    9 2 Отговор
    Няма смисъл да се връщаме назад в миналото. Тия, които при Др. Тодор Живков бяха добре, днес пак са добре. Но.. Са над 80 годишни и ни казват, сега е хубаво, но за бяхме млади. Със средно и полувисше бяха приети в БКП дс, децата им са над 50 годишни, що да не им е ок. Помагат на внуците си, дядо, дядо, обиждат безпартийните, а бащите им по Живково без образование бяха шефове на милиция, подполковници, полковници, и един от тях беле калеко ми, др цк на бкп на първи секретар шофьор, крадене, децата с връзки влязоха, излишно да продължаваме и тия днес нападат невинните си жертви. Бяха с бб сега са с рр. Всичко е пенсионер плюс заплати. Късмет имали. Турчина е друго нещо. Те работят и ще ви изкупят на килограм. Не се унижават да са строители, земеделци, кравари, овчари, а българина директор не е свикнал да се труди, а някой да му пълни торбите и портфейла. А са от селата, но отвикнали на труд, изнежени и ни поучават днес как да живеем, а тяхното време отмина, поне от родителите ни знаем, какво е било преди 1944. Малко учени и всичко друго по селата, а в града е имало малки дюкянчета и там са работили като чираци калфи и.. Обущари, шивачи, готвачи и цент не са откраднали. Колкото имате толкова ще харчите. Бъдете долу добри, честни хора. Горе нека крадат, но долу не завиждайте на работохолиците, трудят се за да се лекуват, защото децата им никога няма да се върнат в България и стига ни... Работа.. Не желаем работа. Да работят вашите отрочета. Много сте умни. Ела

    Коментиран от #129

  • 116 Генерал 🇧🇬

    15 3 Отговор
    Не е важно какво е записано в американското планче на "Ран-Ът", важното е какво НЕ Е записано.
    Някой да чувал нещо за „Washington Consensus”, или за “Infant industry argument”..за протекционизъм и др. подобни неща?! Едва ли...
    Сривът на производството, икономиката ни бе предопределен- и се дължи на наложеното ни преждевременно откриване на нашата едва прохождаща, неконкурентна икономика за европейската и световната конкуренция, без никаква ПРОТЕКЦИЯ. Защото протекцията на прохождащите икономики беше забранена от икономическата философия на „Вашингтонския консенсус”.
    Всички сегашни богати държави, на времето, когато са били на нашето положение(1989) с прохождаща, неукрепнала и неконкурентна икономика, масово са прилагали протекцията. Това важи за Америка, Канада, Западна Европа, Великобритания, Япония, Австралия и т.н. Япония, например, нямаше да е това, което е сега, ако не беше масираната следвоенна протекция на вътрешното производство, продължила 40-50 години. Няма такава богата държава на нашата планета държави, която да не е прилагала протекцията по силата на “ Infant Industry Argument”, в началото на модерното си икономическо развитие!

    Правителствата на някои от същите тези държави не позволиха на нас да защитаваме неконкурентното си производство и измислят разни залъгалки за неосведомените. Като тази, че от политиката на свободната световна търговия печелят всички - и богатите и бедните. Нищо подобно! Горчивата истина е, че в такава свободна т

    Коментиран от #117, #134, #264

  • 117 Генерал 🇧🇬

    17 1 Отговор

    До коментар #116 от "Генерал 🇧🇬":

    .. Горчивата истина е, че в такава свободна търговия печелят силните и губят слабите. По план, така и стана.
  • 118 Ген. Наско

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Животът беше страшен!!! Нямаше банани и не можах да порасна!
  • 119 Да бе

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Нямаше интернет и GSM ! Кошмар!
  • 120 незнайко

    17 3 Отговор

    До коментар #84 от "Бил Видял":

    Господине кажете ми откъде да си купя салам АМБАРИЦА който струваше 10 лева и ще се съглася с Вас . Сега имя хиляди видове салам, но никой от тях не е АМБАРИЦА !!! Това е първото нещо за което се сетих.

    Коментиран от #123

  • 121 един

    7 12 Отговор

    До коментар #89 от "нннн":

    Социализма може и да има някакви плюсове,но основното е че социализма е не прогресивен строй и плюсовете се губят като позитив!Без частна собственост и реална конкуренция,нищо добро не може да съществува като строй!Хората от векове са казали,"общото имане кучетата го яли",тази сентенция отнасяща се повече за частни сдружения, с пълна сила важи и за социализма!

    Коментиран от #140

  • 122 Да, това са

    16 2 Отговор

    До коментар #83 от "Тодор Живков":

    негови думи. Но кога бай Тошо го каза това? Когато горбачов беше на власт и беше започнал да харизва всичко на американците. И тогава, и сега не можеш да се зАбиш на по - баятия. А белязаният открито мразеше Живков.

    Коментиран от #125

  • 123 Бил Видял

    5 13 Отговор

    До коментар #120 от "незнайко":

    Можеш ли да зададеш АДЕКВАТЕН ВЪПРОС. Преди малко написах, че за да е "евтино" като през "соца", едно кило луканка трябва да е ... 45 лева. Каква "Амбарица", какви 10 лева? Впрочем, не само с храната беше така. Една пералня Перла 04 струваше 550 лева. Прис средна заплата от 180 лева, това означава, че за една пералня трябваха 3 средни заплати. Сега средната заплата е 1600 лева (повече е, но за примера). Това значе, че да е "евтино" като при соца, сега една пералня трябва да струва ..... 4800 лева.
  • 124 Няма какво да го усукваш.

    16 5 Отговор

    До коментар #84 от "Бил Видял":

    Лъжеш най - безсрамно. Списвач си на козяшки хонорар.

    Коментиран от #126

  • 125 ......

    7 11 Отговор

    До коментар #122 от "Да, това са":

    България фалира преди Горбачов да дойде на власт в СССР. Факт
  • 126 Бил Видял

    1 8 Отговор

    До коментар #124 от "Няма какво да го усукваш.":

    За кое "лъжа"? Я посочи КОНКРЕТНО.

    Коментиран от #157

  • 127 Тези цени,

    6 1 Отговор

    До коментар #86 от "Само питам":

    дето ги казваш станаха след 1983г.
  • 128 Христу

    23 4 Отговор
    Много неща нямахме по онова време. Но най важното което имахме - държава. Държава в която имаше ред законност и работещи институции. И недосегаемите бяха много по малко, ако ги имаше изобщо. И моля тези които не са живели по онова време да не коментират.
  • 129 Шабан

    14 1 Отговор

    До коментар #115 от "Безпартийните":

    Правилно си забелязал! Турчина не е научен да разчита на държава и вуйчо владика, а единствено на собствените си ръце и ум! За това и след 89 година икономиката колабира. Защото вождовете станаха повече от индианците....... и днес продължава същата дресировка, но вече маймуните се усетиха и бягат!
  • 130 Тома

    12 4 Отговор
    А сега е рай за крадците и мошенниците деца и внуци на същите комуняги през соца
  • 131 Ченгетата дебнеха

    11 4 Отговор

    До коментар #97 от "Продавах на рускини дънки нелегално!":

    големите риби. Никой не ми е правил проблем да си купя нещо. Плюс това виетнамците шиеха и продаваха дрехи не по - лоши от корекомските.
  • 132 иван

    15 3 Отговор
    Хубаво време беше
  • 133 Жалко!

    21 4 Отговор
    Животът беше спокоен. Нямахме страх за децата, нито за живота си. Не беше богат, но хората имаха други ценности. Сега парите са главното, затова високите категории отиват назад. Стремяхме се към самоусъвършенстване и това личеше от тиражите на ценните книги. 76 000 неграмотни? Ужасът на съвремието. След 10 ноември трябваше да започне надграждане, а не ТОТАЛНО разрушаване на живота. Жалко!

    Коментиран от #141

  • 134 Шабан

    7 15 Отговор

    До коментар #116 от "Генерал 🇧🇬":

    Каква протекция, срива на българската икономика дойде от това че, робите(турците) избягаха и вече нямаше кой да върши мизерната работа! А българина иска само той да коли и да беси, но на никой не му се работеше вече, за чуждо щастие! И след насилствената българизация, турчина разбра че, за него тази държава е стоглава ламя кръвопийца. Елементарно Уотсън!

    Коментиран от #139, #177, #188

  • 135 Нерегистриран

    7 5 Отговор
    Безплатно образование и 1989 ги глътна и приюти запада. Защото имаше при бай тошо матури и ако всипко ви беше 5 и 6 оценки в 9,10,11 клас се освобождаваха, а ти си получавал 3,4,5,6шестици и на 3 учебника трудно би изкарал повече от добър 4 и с ниски дипломи никой университет не би ви приел, можеле, но ако дядо ви бе или баща ви с документ борец против фашизма и капитализма И така образованието на юристи, лекари, агрономи и сие беше на ниво и ако усетиха, че агронома краде веднага го уволняваха. Ии някои от тия крадци днес раздават и обиждат на килограм. Заминаха и спепелиха САЩ, ЕС, ЕНП. В сащ 1989 отидоха българи с по две висше, за да оцелеят и изучат децата си в Анерика, гледаха на анериканци с друг произход майките им, идвайки в България от провинции да си видят децата в езиковата ни разказваше на нас, бяха ни близки и двете й деца бяха приети преди повече от 20 г в САЩ. Сега можеш, ако си депутат да купиш на детето, зетя диплома българска.. Отлипен 6. Учиха с децата ни и знаем, колно са умни, казваха ни учителите на родителската, но нали са на власт днес ще вярват на тях, но не и на мен. Умните в Бг не са в повепето случаи желани, а и капитализъм е, от бг дипломи полза няма, може и без дуплома да ви уредят на топло местенце и задочно. 50 на 50. За бкодс номенклатурата, те всичко отричат през живково и не ги виня, влизат им много пари от нас данъкоплатците, въртиопашки, тия хора са най опасни за мен. Но коя съм аз, ние, както ни наричат.. Боклуци сте.
  • 136 Чики-Рики

    3 4 Отговор
    33 години,по - точно,а ние с Плевнелиев развявахме плакатите на Площада!
  • 137 един

    6 17 Отговор

    До коментар #23 от "Студопор":

    Общото между тогава и сега е,че в основата на всичките ни беди стои една комунистическа каста,която обслужва собствените си интереси и интересите на Русия!Крадат натрупаното от българите и правят подаръци на Москва!Това е като задачката за оня басейн,дето се пълнел от една тръба а водата изтичала от две!Това е истината за България,и не мисли че демокрацията е виновна за това,виновна е продажната посткомунистическа класа!
  • 138 Чудя се

    8 4 Отговор
    как би изглеждал "форумът" на Факти в онези времена? Колко ли хора биха публикували мнението си "за" или "против" различните теми?!
  • 139 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #134 от "Шабан":

    "Български турци няма!"- казал го е Мидхат Паша❗❗❗

    Коментиран от #148

  • 140 Всяка крайност е лоша

    20 0 Отговор

    До коментар #121 от "един":

    Ама нас ни пратиха във феодализмяа, бе! А Китай, например, комбинира успешно двете системи. Повечето източноевропейски държави също са по- умерени и успешни.
  • 141 Бил Видял

    5 14 Отговор

    До коментар #133 от "Жалко!":

    "Животът беше спокоен. Нямахме страх за децата, нито за живота си. " Да, ако си овца, беше така. Обаче ако ти работеше мозъка и осъзнаваше в какво живееш изведнъж живота ставаше леееко неспокоен, а децата ти ги лишаваха от правото да получат висше образование, защото са деца на "неблагонадежден".
  • 142 загубено

    18 2 Отговор
    Много надежди, много очаквания, много вяра, много хора се промениха, тръгнаха към демокрацията, бяха готови да приемат предизвикателствата, но червената номенклатура смаза всичко.
    Червени бизнесмени, червени куфарчета, червени управляващи... унищожиха демокрацията.
    ГЕРБ за 12 год. наложи тоталитарен режим.
    И пак българинът ходи да гласува под строй за диктатурата.
    Няма друг такъв овчи народ в Европа.
  • 143 Мнение

    8 7 Отговор
    Нека направим сравнение на цените във времето:
    До 1989г. : Средна заплата- 120 лв.
    краве сирене 1 кг.- 2,60 лв.
    хляб "Добруджа "- 26 ст.
    Сега 2022г. Средна заплата- 1200 лв.
    краве сирене - 26 лв.
    хляб " Добруджа" - 2.60 лв.

    Коментиран от #147, #151, #159

  • 144 прокопи

    9 6 Отговор
    Комунистите родината обраха.
    Комсомолците след тях крадат.
    Пионери! Пионери! Славен път ви чака- труден път...
  • 145 Бил Видял

    3 5 Отговор

    До коментар #114 от "БгТопИдиот":

    Е кажи за недостатъците на тогавашната система де. Взе да говориш с недомлъвки, а така се впусна в подробностите за това кое според теб й било хубаво. Аз съм на 55, та ми е интересно, ти от кое поколение си, та пишеш за "вашето поколение"? Да не си на 90?
  • 146 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 7 Отговор
    Защо тази статия няма автор?

    Как се казва човека написал тоова?

    Мооже би това е една от най-обективните статии писани за сооциализма.

    Българите е крайно време да разберат едно нещо, онова време няма да се върне. Причинитс са много, едната е,че руската богата олигархична върхушка не иска да се върне онова време. Когато се "подаряваше" на ниски цени петрол и газ на страните от соц. блока. Сега руската богата олигархична върхушка иска да продава на слаби държави като България, Унгария, Сърбия ... петрол и газ на в пъти завишени цени. И да харчи парите във Франция и Великобритания за замъци и огромни луксозни яхти, по-големи от петролни танкери, произведени в Германия, Нидерландия ...
  • 147 Бил Видял

    7 6 Отговор

    До коментар #143 от "Мнение":

    Нека направим сравнение, но този път с реални цени от тогава и сега. Тогава (около 1985) Средна заплата 180 лева. Пералня Перла 04 - 550 лева(3 пъти средната заплата). Сега - средна заплата 1660 лева, пералня Бош - 1200 лева (3/4 от средната заплата)..

    Коментиран от #153, #154, #161, #193

  • 148 Шабан

    3 0 Отговор

    До коментар #139 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Правилно го е казал!
  • 149 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор

    До коментар #112 от "Бил Видял":

    😀😀😀
    Тогава крадяха ЧИСТАЧКИТЕ,
    сега ... ЦЕЛИТЕ КОЛИ ‼️
    Тогава армията беше над 120 000 ,
    сега .... 20 000 ‼️
    🤔🤔🤔
    Без коментар ‼️
  • 150 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #71 от "Бил Видял":

    Че това днешното луканка ли е?Хората ти казват: Ядяхме истинска храна.Нямаше Е-та, палмово олио,оцветители,соя в количества по големи и от месото.Въобще не знам дали съдържат месо днешните ни салами и луканки .

    Коментиран от #156

  • 151 Излиза,

    2 7 Отговор

    До коментар #143 от "Мнение":

    че няма никаква промяна. Или греша? Умножи заплатата и цените, които си посочил "до 1989 г." по 10 и ще получиш това, което си посочил за 2022 г.
  • 152 Живял по това време

    13 1 Отговор
    Статията с някои забележки е общо взето обективна. Но самата идея да се сравняват два отделни исторически периода е безумна. Все едно да сравняваш социализма с живота отпреди 9 септември 44 г. Тогава не е имало ток, светели са с газени лампи. За автомобили, няма да говорим, колко човека са имали. Бедността ( по тогавашните критерии)се е простирала сред по- голяма част от населението. Какво е било тогава достатъчно е да отвориш произволно, които е да е от класиците на тогавашната литература, за да видиш живота, се е водил тогава . Общо взето се набива само едно бедност и борба за оцеляване. Дори и два различни периода от социализма имаха коренно различен стандарт, социализма от50- те е различен от този на 70- те и 80-те.Историята върви напред а не назад. Човечеството се развива без значение от строя.
  • 153 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #147 от "Бил Видял":

    По тази логика -
    Тогава един телефон ( с шайба) - 50 лв
    Сега един телефон ( с три камери) - 2 050 лв
    😀😀😀
  • 154 адаша

    15 2 Отговор

    До коментар #147 от "Бил Видял":

    1985г. средна заплата- 180лв. Билет за трамвая- 0.06лв. 3000 билета.
    2022г. средна заплата- 1660лв. Билет за трамвая- 1.60лв. 1037 билета /и половин билет/...

    Коментиран от #160, #169

  • 155 Живеещ в софииското раФно поле

    7 1 Отговор

    До коментар #114 от "БгТопИдиот":

    Само да ти обърна внимание, че от сегашните ми съседите в София половината са родени извън София. Тези родени в София са ниска и средна ръка хора. Богатите ми съседи дойдоха преди десетина години от Монтана, Козлодуй, Карлово, Първомай, Чирпан, Царево ...

    Над полоовината от живеещите в София са родени и забогатяли на разстояние над 100 км от София. Дошли са в София, не за да печелят пари, а за да учат, да си харчат парите спечелени в провинциата и за да "инвестират в имоти".
  • 156 Бил Видял

    5 18 Отговор

    До коментар #150 от "Ха ха":

    "Че това днешното луканка ли е?" Хаахахахаха. Абе, приятел, на пазара има от пиле мляко. Има неща, за които не си СЪНУВАЛ. Впрочем, кога за последен път си купи луканка ПОНЕ за 30 лева? Или си мислиш, че "луканката" за 10 лева е "качествена"? И кога си ял ти през комунизма биволска или конска луканка? Бил "хубава" луканката тогава.

    Коментиран от #170, #185

  • 157 За всичко ментиш.

    22 2 Отговор

    До коментар #126 от "Бил Видял":

    И то безсрамно. Пускаш опорки, дадени ти от началниците, без конкретни аргументи. От пет правиш едно, както ти изнася. Забъркваш полуистини. Държиш се точно както мисирето, "интервюиращи" някой с "неправилни" възгледи и позиции, като го засипват с клишета, въпроси и не му дават да отговори. С една дума надприказване. Е, поне тука пишем. В социализма имаше много неправилни неща, но като теглиш чертата и сравниш, беше в пъти по - добре. Спомням си когато се прибирах за коледа 1992г. За първи път от 2-е години. С какъв ужас гледах на мизерията в Румъния. После в София, си спомням как се втрещих като гледах как хора ровеха в кофите за боклук. Сега положението е по - зле. Свикнахме с тези "екстри" и се дърлим кой е по - прав. Може ли човек да се чувства добре, материално осигурен, когато хората около него са в скотско положение и стават все повече? Аз специално - НЕ.
  • 158 Съгласен съм с автора

    6 2 Отговор
    С изключение на едно, дънките не бяха10 долара , а 22 италианските super rifle, имаше и вранглер, мексиканско изпълнение. По едно време бяха пуснали някакви мексикански дънки Лос Атревидос, бяха по 25 долара.
  • 159 Тогава и сега

    21 1 Отговор

    До коментар #143 от "Мнение":

    Приемам ,че цифрите ти са горе-долу верни. Проблемът е,че при Тошо хлябът и сиревето бяха истински,а сега са ГМО и отрова.

    Коментиран от #164

  • 160 Бил Видял

    6 12 Отговор

    До коментар #154 от "адаша":

    Не ми говори за спонсорирана от държавата дейност, която е била НА ЗАГУБА. Така ВСЕКИ може да прави "евтино". Докато. ... не свършат парите. Автобуси в градски танспорт през 1985 - средна възраст 28 години. Автобуси в градски транспорт в София през 2022 - 12 години. Но то трябва и акъл, само с ядене не става.

    Коментиран от #165

  • 161 Да сравниме

    19 2 Отговор

    До коментар #147 от "Бил Видял":

    Баща ми две сватби плати( моята и на брат ми) в Младежкия дом (до Японския).Мястото където Бойко Борисов вратите на колите на мутрите отваряше след 10/11/89.По над 150 души всяка.И това не бяха голями сватби.А кръщенета,а изпращане в казарма.Днес на сватба ако за 20 човека платиш евала ще ти кажа.За кръщене и казарма няма да питам,защото и двете не са актуални сред джендърнята.

    Коментиран от #166

  • 162 Анонимен

    6 0 Отговор
    Верно е за руските олигарси в Англия. Поне хората да са добри. Да не се обиждаме взаимно. Но всичко идва от горе, както казват някои турци. Ние с бъкгарите се спогаждане, но пушека идва от депутатите. Бъдете добри. Крадете, но не набеждайдате останалире около вас. Знаем ви бкпдс, силни сте и с вас не може да се спори. Парите, връзките, купуване на безценица недвижими имоти, имайте, нищо против, но сте много и един срешу вас е трудно да се живее. Всеки гледа да те сначка и да върви нагоре. Продължавайте, но горният гледа и деца, внуци ви са тежко болни. Дори сте жалки с кашоните по градове и вместо да ги дадете за здравето на деца, внуци вие с връзки си купихте недвижими имоти на безценица. Мълчахме в момента, кога им казахте лъжи, че крадат, а вие не. И конфликтни тогава всеки би бил конфкиктен с конфликтните. С връзкари на глава не се излиза. Много са, силни са и младите хора не биха се справили с номенклатурата от време оно живкова. Те са много. А др на дпс, те нишо не знаят от селата, какво е били, и ако знаят, ще си променят мнението за много хора, но са мазни, двуличници. Но карай да върви. Ударвн ли си по живково, при демокрация си разкостен именно от бкпдсдоосници
  • 163 Пежо

    2 4 Отговор
    Само не можах да разбера,как тогава хубави дънки са стрували 15-18 долара,а сега марковите са боклук,но вече струват по 60-80?А бай Тошо си го каза:-Социализма беше едно недоносче...Имало е теоретична възможност и да не е така.Можеше да е нещо като Китай сега...Нооо,КПСС не даваше
  • 164 Бил Видял

    4 16 Отговор

    До коментар #159 от "Тогава и сега":

    И как разбра, че сега са "ГМО и отрова"? Щото имам познати собственици на мандри (верно, малки). Хигиенните и качествени стандарти са такива, за които през комунизЪма можехте само да си мечтаете. И без "БДС". :)
  • 165 адаша

    9 1 Отговор

    До коментар #160 от "Бил Видял":

    Това, новото младо поколение, сте ПРЕКАЛЕНО образовани за интелекта си...

    Коментиран от #168

  • 166 Бил Видял

    3 14 Отговор

    До коментар #161 от "Да сравниме":

    Продължаваш с недекватностите, но бягаш от същината. Я кажи какво ви беше менюто на "сватбата за 150 души" и какъв алкохол сте пили (ама конкретно, не общи приказки). Аз ще ти кажа колко души и какво беше менюто на щерката, когато я оженихме. Верно, не беше в "Младежкия дом" а беше в малка църква и място до Арбанаси в Търново. Дай бе, да видим как сте "празнували" през "соца". Щото аз много добре си спомням какво беше, та не можеш и да ме лъжеш.

    Коментиран от #191

  • 167 загубено

    14 0 Отговор
    Закриха производствата, държавата се срина, ама венцеславите Костов, който закри държавата. Ликвидатор!
    Върнете се назад и вижте стореното от определени хора, преди да се кланяте пред тях и всеки ден да ги пишат по медиите, сякаш са световни величия.
  • 168 Бил Видял

    3 1 Отговор

    До коментар #165 от "адаша":

    На 55 години съм. Ти на колко си? :)))

    Коментиран от #172

  • 169 Знайко

    6 12 Отговор

    До коментар #154 от "адаша":

    Затова още изплащаме дълговете от тодорживково време, с които се фиансираше билетчето от 0,06 лева, евтините кренвирши и мниго смрадливо сирене по 4 лева килограма и хляб по 0,50 лева. Спомням си тогава за да ходя на училище в техникума, сменях по 3 автобуса, т.е. 0,36 лева всеки ден. Не купувах билети, имах карта за градски транспор от 15 лева, май беше тримесечна, а заплатата на майка ми беше 120 лева месечно.

    Коментиран от #173

  • 170 Ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #156 от "Бил Видял":

    Не се бой ям ,каквото ми душа иска.Пиша от Испания.Това,че ядеш от умрелите от глад испански коне,продадени от циганите на италиански фирми за колбаси и внесени в България не те прави гурман.Да ,расови Арабска порода коне,поради недоизхранване, заминаха за салами и конски луканки.А да не ти казвам как ме молят приятели да им уреждам дреболии,кожа,пуздра от прасета за същите твои деликатеси за да са ти евтини.Стига си тролил.Приличаш на Матросов пред амбразурата .Сам си днес,а спориш с десетки и само с опорки не става .

    Коментиран от #174

  • 171 Баба ви

    4 10 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо ви":

    Дедо,имаше и хубави и лоши страни.Просто бяхме млади и не ни пукаше.И зависи,къде точно си живял.В големите градове по имаше.В Крумовград на опашка съм чакала за ловешка стока ,за да имам с какво да си облека децата.По едно време в магазина за обувки имаше само галоши.А млада бях,носеха ми се обувки с ток.Добре,че мъжът ми ходеше в командировка.Е вярно е,че не си заключвахме къщите и децата ни играеха на тумби по паркове и градини,ама защо не ни пускаха в чужбина--ами за да сме примирени,като не знаем,че има и друг начин на живот.
  • 172 адаша

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "Бил Видял":

    70г. Защо?

    Коментиран от #183

  • 173 Многознайко,

    12 3 Отговор

    До коментар #169 от "Знайко":

    8млрд.бяха тогава дълговете ни.При 9 млн.население и кешпара по къщите от над 20 млрд..При работещи заводи и фабрики.Какви дългове от комунизма сънуваш,троле?

    Коментиран от #180

  • 174 Бил Видял

    4 14 Отговор

    До коментар #170 от "Ха ха":

    "Не се бой ям ,каквото ми душа иска.Пиша от Испания." Всички русофили (по проекция соцносталгици) сте лицемери. Това е световноизвестно.

    Коментиран от #203

  • 175 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор

    До коментар #94 от ".....":

    Аз забелязвам някаква болезнена настойчивост , която май е отвъд границата на нормалното❗
    Първо , пиша ти , че си взех ОРАНДЖАДЕН , защото за Червен или Бял ТРЯБВАШЕ ДА ЧАКАМ ‼️
    ПРЕЗ
    РЕД
    ЛИ
    ДА
    ТИ
    ГО
    НАПИША!
    В
    МОТОТЕХНИКА
    ИМАШЕ
    ОРАНдЖЕВИ
    И
    ЗЕЛЕНИ
    АЗ
    НЕ
    ХАРЕСАХ
    ЗЕЛЕНИЯ
    ‼️‼️‼️‼️
    НЕ СЪМ ЧАКАЛ ‼️‼️‼️‼️
    НЕ СЪМ ЧАКАЛ ‼️‼️‼️‼️
    НЕ СЪМ ЧАКАЛ ‼️‼️‼️‼️
    Какъв смисъл има въпросът ти каква кола карам сега , след като у нас НЯМА наше производство!
    Карам кола НА ЛИЗИНГ ❗
    Купих една ЧИСТО НОВА преди време, сега я замених за по-нов модел , като продължавам лизинга
    И КАРАМ АВТОМОБИЛА,
    А не като Fak-16 дето ги платихме , ама още НЕ са започнали да ги сглобяват ‼️‼️‼️
    Не занимавай коментиращите с твоите маниакални разстройства ❗
  • 176 НЯКОЙ

    17 2 Отговор
    Когато в началото на 90 те баба ми ми каза ,, живях по капитализъм ( онова време) , живях и по ,, социализма,, ( и по това време) от ,, това време,, по хубаво няма. Ще видиш какво ще стане, ще видиш! По социализма всички нови къщи построихме , хората имат, ВСИЧКИТЕ, няма глад, няма просяци. Ще видиш сега какво ще стане. Аз тогава подскачах на площада- ,,Кой не скача е червен,,. Е видях. Заменихме суверинитета на държавата си срещу банани, дънки, и много видове салам. Качественото си и безплатно за ВСИЧКИ образование и здравеопане за правото си да пътуваме по света най често като обслужващ персонал на ,,цевилизования свят,, към който така се стремяхме а той всъщност ни сдъвка и изплю в канала. Заменихме стройната си и въоръжена армия за ,,партньорски бази,, където ние ,, партньорите,, не можем да припарим без разрешение , нищо че са на наша територия, нито имаме глас с какво ще бъдат зареждани тези бази и дали утре няма да се стреля по държавата ни заради неприемливи оръжия в тези бази. Да не говорим че вече и небето ни се пази от ,, партньори,, щото си разпродадохме самолетите и сега плащаме на ,, партньори,, за чертежи. Дадохме си суверинитет за дънки , салами и банани, а и за свободно пътуване, да не забравя главния келепир. Е , някой станаха изключително богати и значими срещу замяната на този суверенитет, на тях им изнася да са граждани на света ( и това ще до време , докато са полезни) но редовият българин боледува , умира или бяга, а страната се топи
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    19 1 Отговор
    Това, което сега липсва много, е спокойствието през социализма. Когато отивахме до близкия магазин, не заключвахме апартамента. Сега, като отидем на работа, се притесняваме, дали няма да го намерим ограбен! Нямаше телефонни и други измамници, нямаше биячи, нямаше мутри превземащи всичко. Старите хора по селата заспиваха спокойни, че няма да бъдат нападнати и бити! Хората не бяха алчни! Данъците бяха символични. Храните бяха истински, нямаше палмово масло и 1 000 000 Е-та. Сега имаш право да си купиш всичко и да отидеш навсякъде, но повечето хора не могат да си го позволят. Това се отнася и за здравето.

    Коментиран от #182

  • 179 Верни и неверни

    15 1 Отговор
    Има верни цифри и констатации,има и неверни. 500 лева беше висока заплата ,но не я вземаха само директорите. Трактористи и комбайнери вземаха същите пари.Леярите земаха повече,а миньорите в нашия край вземаха по 600-700 лв. Така наречените коминджии,т.е. миньори биещи вертикални галерии/шахти вземаха 1000 лева. Празникът на миньора беше някъде към края на м.август и тогава раздаваха годишни премии по няколко хиляди лева. Не е вярно,че само номенклатурата е била платена добре.Сегашната номенклатура е платена 10 пъти по-добре,но гореизброените професии са платени зле.

    Коментиран от #181

  • 180 .....

    3 5 Отговор

    До коментар #173 от "Многознайко,":

    Каква "кешпара по къщите" те гони? Всичко беше в ДСК :))) По влогове, и да изплащат безценните "вноски" за автомобили които ще получиш някога и жилищни влогове. Впрочем, сега спестяванията на българите са някъде към 120 милиарда лева. :))))
  • 181 .....

    0 6 Отговор

    До коментар #179 от "Верни и неверни":

    Хихихихихи. Спри се с лъжите. Носа ти опря в телевизионната кула на Копитото.
  • 182 ....

    0 2 Отговор

    До коментар #178 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    На колко си години? :)
  • 183 Бил Видял

    1 2 Отговор

    До коментар #172 от "адаша":

    Щото не си. :)

    Коментиран от #202

  • 184 Хххх

    12 3 Отговор
    Имаше ред по живково и кой не слуша у Белене, а днес всеки е срещу всеки. Хляба беше качествен, брашното ок и хляба от секската фурна още си спомням. За качество на месо, храна, говори до мен човека, които са гледали край гръцко, чист въздух, еко храна и на комбината в града са изкупували стоката им и днес е клошар, обиждан, че сме боклуци. Аз съм работил в града, на 19 г в магазинче за хранителни стоки и напитки към наркооп. Когато спре тока и храната 1969 ти се развали идваха и я бракуваха. Супер бе, салам, хляб, захар на една цена, цент не крадох, дори при ревизии в повече, но е имало и при ревизьора са лъгали, че кашоните са пълни с цигари и при втора ревизия съд е следвало, ми бе казал ревизьора. Чисти хора. Не се крадеше, а сега е боклук до боклука, мила моя майноле. Училища учеха учениците на труд, имаше ботанически градини и в училища се отглеждаха зеленчуци, шиеха или блодираше се. Не всичко е било лошо. Те западните държави знаеха как стоят нещата и спечелиха Турция и Западният свят. Дори по бибиси 1989 турция на Др Живков, не ми пращай отровените турци, а пусни затворената граница за учители, лекари, който е слушал бибиди по вефа може да потвърди. Загуби България и днес сме без икономика, заводи, предприятия и тъй като чадтника пари не дава всеки гледа да си оправи детето в мвр или на държавна служба добре заплатена, и що да правят реформи, промяна, та това в нои нап, мвр, митница са хората на костов, царя, бойко, рашков, радеви, ООД България.

    Коментиран от #187, #195

  • 185 Аз съм на 57 г

    4 4 Отговор

    До коментар #156 от "Бил Видял":

    И луканка в нашето градче не съм виждал ,и никога не съм вкусвал ,правехме си домашни суджуци като заколим прасето.А между другото истинската храна е скъпо нещо,и вече няма роби кой да я произвежда

    Коментиран от #192

  • 186 ИзбираТела

    5 1 Отговор
    Бастуни стига сте пуйчили, това на снимката е централният "кореком".
  • 187 Бил Видял

    7 16 Отговор

    До коментар #184 от "Хххх":

    Имаше терор над всеки, който не е съгласен с режима и над децата му. Хляба беше пълен с огребки от мишки и парчета от насекоми. А да кажеш, че през Комунизма "не се крадеше" е чиста проба наглост. Там ВСЕКИ крадеше от работното си място, и всъщност, откъдето можеше. Затова на склададжията в къщи беше пълно с неща, които складираше, на работещия в "Мототехника", с дефицитни резервни части, на монтьора в автосервиза на терасата му стояха 50 литра смазочни материали, на елтехника - измервателни уреди, и т.н. и т.н.

    Коментиран от #196

  • 188 Стоглавата ламя

    6 1 Отговор

    До коментар #134 от "Шабан":

    Мюсюлманите имаха квота за прием за висше по отделна само за тях класация. Турчин-комунист си беше направо доходоносна професия. Неслучайно имаше лаф за най-доходните професии в България тогава - тоест артист,спортист и турчин-комунист. Някои турци съчетаваха даже и по две от тези доходоносни "професии".Това си беше точно същата либерастия като днешната политкоректност към расите и малцинствата. Тютюнът също се плащаше по различни цени за турци,помаци и българи. Малцинствените райони баха на по-специално снабдявани ,особено за строителни материали,стоки за бита и храни. Циглите за нашата къща ги намерихме чак в Хасково и ни излезе през носа транспортът. Държавате беше направила дотирани цехчете и в най-затънтените села,само и само да има поминък.

    Коментиран от #223

  • 189 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 1 Отговор
    Когато Т. Живков падна от власт, се надявахме на промяна към по-добро - да можем да си купим кола без ред и вносни стоки. Очаквахме новите управници да въведат стройна система, много по-добра от социализма, но вместо това видяхме хаос и анархия. Разочарования народ ги наказа, избирайки царя. После наказа царя, избирайки тиквата, от който и до ден днешен, не можем да се отървем! Хората, които сме се родили по-рано, разбрахме, че много от хубавите неща на социализма, никога повече няма да ги видим!
  • 190 копи пейст

    3 6 Отговор
    „Заплатата ми като генерален секретар на ЦК на БКП беше 2500 лева. Отделно получавах 3000 лева годишно в качеството ми на народен представител. Като председател на Държавния съвет не съм получавал възнаграждение. Като генерален секретар получавах 25 000 лева годишно представителни пари от ЦК. Те бяха безотчетни и ми се даваха лично. До смъртта на дъщеря ми Людмила от УБО получавах по 15 000 лева годишно за покриване на разходите на семейството ми. След смъртта не получавах вече такива пари, а се реши вместо тях да ми се дава безплатно храна и друго обслужване.
    Не зная дали са начислявани ДОД на еднократните суми от ЦК и УБО. Членски внос съм плащал само върху заплатата, която съм получавал.”
  • 191 Ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #166 от "Бил Видял":

    Не беше тройка кебапчета,съжалявам.Беле вкусно и предостатъчно от всичко..Разбирам,че ти лангусти и скариди,Бьоф Строганов и зелено Джони ядеш на днешните сватби.Ако правят такива и поканят повече от 10 човека със сватовете и кума .

    Коментиран от #194

  • 192 Бил Видял

    6 17 Отговор

    До коментар #185 от "Аз съм на 57 г":

    Точно така. Луканката не само, че беше дефицитна, но и населението МАСОВО се спасяваше от мизерията с домашно производство на каквото се сетиш. Истинската храна наистина е скъпо нещо, но соцносталгиците не знаят цената на нещата затова си говорят небивалиците без да се усещат, че ги четат хора реалисти които ЗНАЯТ, че говорят небивалици.

    Коментиран от #212

  • 193 Много лъжеш

    15 3 Отговор

    До коментар #147 от "Бил Видял":

    180 лв беше минималната заплата. Аз като стругар взимах 600 понякога и до 800 лв за месец. Перла 04 струваше 380 лв перла 05 430лв
    Въглища...от 18 до 36 лв. Нафта за отопление 8 ст. Хляба беше от хлебно жито а не от фуражно като сега. Още да ти изреждам ли... Чифт тонколони РУСКИ големи колкото хладилник 200лв /бъди спикоен, още работят и почти ненадминати по звук/

    Коментиран от #197, #206

  • 194 Бил Видял

    5 5 Отговор

    До коментар #191 от "Ха ха":

    Дай бе, приятел, кажи какво е било менюто. Дай да видим тая сватба за 150 души каква е била. Впрочем, виждам, че живота в Испания не те е направил по-грамотен, щом си мислиш, че Бьоф Строганоф и "Зелено Джони" е върха на лукса или изискаността. Хайде, кажи какво беше менюто на сватбата ти. Едва ли е чак такава тайна.

    Коментиран от #210

  • 195 Ннмм

    8 0 Отговор

    До коментар #184 от "Хххх":

    Скоро ях в Бурса ,когато са отишли нашите градът е бил 600000хил жители пристигнали са 300000 наши турци ,и турчина каза така вашите турци направиха Бурса икономически колос ,в момента мисля че са към 5-6 милиона .Изгонили сме си най работните хора
  • 196 А регрес

    11 0 Отговор

    До коментар #187 от "Бил Видял":

    Щото сега няма боклуци в храните? Лошото е,че сега има отрови но генетично и химическо ниво. Вярно е,че и при Тошо се крадеше,нооо...сега крадците крадат с милиони,а не като кокошкарите при Тошо. Иначе манталитетът на сегашните крадци е наследен и ъпгрейгват от Тошовите времена,тоест няма прогрес,а регрес.

    Коментиран от #201

  • 197 Бил Видял

    3 11 Отговор

    До коментар #193 от "Много лъжеш":

    Някой много лъже, но не аз. Чичо ми беше ТОЧНО стругар в ЗИИУ Стандарт. Шеф на смяна. Заплатата му по фиш с надбавките беше 237 лева. през 1981 година. Перла 04 струваше ТОЧНО 550 лева. Имаше го на алуминиевва табелка с черни или зелени надписи на гърба на пералнията заедно с някои технически показатели. Ти хубави тонколони в живота си не си чувал. Това е СИГУРНО.

    Коментиран от #205

  • 198 Никой

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Живков":

    Една популация в природата се размножава ,когато има добра среда за живот.1944 четри милиона 1990 девет 2022 реални пет.

    Коментиран от #204

  • 199 Анонимен

    7 1 Отговор
    До 178. 4455. Подкрепа от мен. Хубаво си беше при живков. Сравнявайки преди и сега. Мои приятели межали по Белене, разбрах от някои си, че не са живи, след 1989 се наложи до болница в моят роден край и случайно се видяхме за минута, две. И няма да забравя, лежал враг на народа на 17 години в Белене. Сега е по зле, имаше работа, а аз съм безработен с малко момиченце и трябва да се грижа за жена, дете. А бяха от богати родове и четяха чужда литература, 1963,бяха на квартира в града при брата на баба ми, бяха отлипници, учеха в Механотехникума двигатели с вътрешно горене. И кво стана ударени по тж, ударени след 1989. А че си беше хубаво при Живково, си беше, не всичко е пари, днес с пари са хората ограничени, и по улиците раздърпани, миришещи на втора употреба дрехи, храна, и кое му е хубавото, че заможни и клошари живеят в един вход. И във всеки вход по едно семейство роми да се учат от другите видове как да се държат. Байдън хич го нема човечеца. Да ги вземат в Америка. Къде са човешките права на останалите хора другарю Байдънчо.
  • 200 За уточнение

    11 2 Отговор
    Чакаше се за Лади доста години. Не много се чакаше за Шкоди и полски Фиати. Мой приятел си купи полски Фиат след 10 месеца чакане на ред. Моя Москвич 2140 си го купих от Мототехника без никакъв ред - казаха ми кой ден е поредната доставка и същия ден си го купих.

    Коментиран от #227

  • 201 Бил Видял

    2 10 Отговор

    До коментар #196 от "А регрес":

    Сега има всичко и само знанията и възможностите ти определят какво и как ядеш и ползваш. ЗАТОВА много соцносталгици си искат соца - да нямат избор, за да може да рИват как някой друг е виновен, щото, нали, те "не са виновни". То е като животното отглеждано цял живот в клетка: като му отворят вратата да го пуснат най-накрая на свобода - и то се плаши и търчи обратно. Щото го е СТРАХ и не знае какво да прави със свободата си.
  • 202 адаша

    12 0 Отговор

    До коментар #183 от "Бил Видял":

    Съм. И мога да ти разкажа за още много истории от "онова" време. Да. Доходите са важно нещо за едно семейство, но и промяната на ценностната система- също. Има някои думи, които са на изчезване- "уважение" да кажа. Изтрито е съдържанието...
  • 203 Слушай

    19 3 Отговор

    До коментар #174 от "Бил Видял":

    Троле,в Испания съм понеже бях останал без работа и с дългове.Апартамента ми обраха,бус и пикап със стоки ми откраднаха в София ,а заеми банките не даваха.Всичко това заради "хубавото" време което настъпи.Сега съм пред пенсия и ще се върна да я харча у нас.Гастарбайтери е имало и преди- Коми,Либия,Ирак,но в България живееха почти 9 млн.А днес? Не ми хвали новото време българомразецо.

    Коментиран от #207

  • 204 Бил Видял

    5 11 Отговор

    До коментар #198 от "Никой":

    Лъжите на соцносталгиците край нямат. През 1944 година България е 7 милиона. През 1990 - 9 като в средата на 80те демографския пик се занулява и започва демографски минус. ПРЕДИ да дойде "демокрацията" . Това са ФАКТИТЕ.

    Коментиран от #216

  • 205 Анадъмо

    12 1 Отговор

    До коментар #197 от "Бил Видял":

    Щото е бил ШЕФ. Анадъмо? То на много места началник-смените вземаха по-малко от работниците,често и инженерчетата вземаха по-малко от майсторите. Не е било правилно,нооо... тогава властта се опитваше да лансира работника,а не администратора. Реално не се получаваше,защото шефевете и шефчетата компенсираха с премии и целеви награди.

    Коментиран от #209

  • 206 Почти не надминати

    2 6 Отговор

    До коментар #193 от "Много лъжеш":

    ПО ЗВУК ,ми ти си глух бе пбенсио и перялна 05 струваше 550 лв и на черно беше 1000-1100 ,нафтата беше 8 ст през 68 г
  • 207 Бил Видял

    3 15 Отговор

    До коментар #203 от "Слушай":

    Нали в Соца всичко беше прекрасно? Защо си бил "останал без работа" и какви "дългове"? Нали през соца всички бяхте "богати" и имахте "спестявания". Как стигна от "богат" и "квалифициран" до "с дългове и безработен"? Що не отиде в Русия, бе, другарю, а в "омразния" Запад? Нали Русия, ни беше "големия брат"? И не ми казвай, че си в Испания за това, щото от 90та минаха 32 години. Стоиш в Испания, а ми драскаш за соцлуканки. Ще се скъсам от смях.

    Коментиран от #215

  • 208 Анонимен

    10 1 Отговор
    Турците, които заминаха 1989 за Турция бяха интелигентни, трудолюбиви, заедно сме работили и дори ни казваха идвайки в България. Тамошните турци са мързеливи. Нас ни обиждат, казвали им геури. Демек българи. Живеехме като братя с непое, садкъ и кой ли не. Днес не са щастливи в Турция. А са родени някои като Хафизе 1962 в Бурса са, едвам карат, а имат внуци и идват на село. Отдалече не става да коментирате. Има българи националисти както и от турците. Сложна е. Но всичко бе до 1984,при смяната и те се промениха коренно.
  • 209 Бил Видял

    1 15 Отговор

    До коментар #205 от "Анадъмо":

    "То на много места началник-смените вземаха по-малко от работниците,често и инженерчетата вземаха по-малко от майсторите" Вземи се в ръце, че започна да лъжеш повече и от Путин.
  • 210 Много си тъп,Саше

    11 1 Отговор

    До коментар #194 от "Бил Видял":

    Сватбата ми е била точно преди 38 години.И не съм мислил по онези времена да водя записки и да пазя реликви от менюто.Но имам цялата сватба на видео с часове наред танцуващи от радост гости .Мезета,пиене и ядене на корем.Тортата отделно.Сега ми дойде идеята да кача в ТикТок части от нея.Благодаря ти за което.

    Коментиран от #211

  • 211 Бил Видял

    1 9 Отговор

    До коментар #210 от "Много си тъп,Саше":

    Абе, аз не искам да ми покажеш меню, само те питам какво е било менюто. Не си спомняш какво си ял на сватбата си ли? Или ме гънеш тука, за да не изплюеш камъчето каква е била "великата" ти сватба?

    Коментиран от #222

  • 212 Не беше така.

    11 1 Отговор

    До коментар #192 от "Бил Видял":

    В провинцията хората работеха ЧАСТНО, защото имаха гарантирано изкупуване на продукцията. Пилета, прасета, агнета, корнишони, каквото ти дойде на ума. Бурканите ги правеха по традиция, защото така се прави, трябва и беше вкусно. Никой не си е приготвял зимнина, за да има какво да се яде. Дори една крава да имаш, ти изкупуваха млякото. Съвсем нормално беше някой от село да има на влог 50 000лв., спестени. А ония в дюшек банк? Помня как 1990г. пуснаха слуха за смяна на парите и народът се юрна към банките да ги внася. Огромни опашки се извиха. После на всеки е известно какво се "получи".

    Коментиран от #214

  • 213 дидо

    13 0 Отговор
    имаше лошо по живково време ма сега лошото е много повече, сега има хубави неща но при живков имаше много повече хубави неща.... при живков имахме държава на която се кланеха и гледаха с респакт а сега дъжавата ние подритвана с едва прикрито пренебрежение а някъде дори и не го крият.... така че живков определено печели... това дето живков създаде за 40 години на тия им отне долу горе толкова да го унищожат

    Коментиран от #217

  • 214 Бил Видял

    6 16 Отговор

    До коментар #212 от "Не беше така.":

    Имам 4 баби. Говориш пълни небивалици. Хората на село буквално се хранеха от това, което изкарваха, защото цареше повсеместна бедност. На масата имаше каквото отглеждаха. От магазина се купуваше само хляб, и елементарни индустриални стоки като сапун, веро, домашни пособия. За хората в градовете пък, беше мана небесна да имат роднини "на село" за да получават плодове, зеленчуци и пр. Студентството си го изкарахме ИЗЦЯЛО на буркани. И Така нататък. Нямаш представа за какво говориш. 50 хиляди лева, циркаджии.

    Коментиран от #225

  • 215 Троле,

    9 2 Отговор

    До коментар #207 от "Бил Видял":

    Заминах 1999г.За 10 години капитализъм успях да профукам спестявания и надежди .Не казвай,че всички печелят в този строй.Имах клиент гост,израелец ,но от Русия, който ми каза: Ако заведението ти е в Йерусалим за една година ставаш милионер .А аз фалирах в София .Плащах по над 3000 долара наеми ,ток ,вода.Заплати отделно.За два пъти по голяма площ в Бенидорм наема беше по това време днешните 2000 евро.Днес положението с наемите е подобно и затова няма инвеститори у нас.По изгодно им е навън.

    Коментиран от #219

  • 216 Самозабрави се

    11 2 Отговор

    До коментар #204 от "Бил Видял":

    с лъжите си. Стига троли.
  • 217 Любопитен

    4 11 Отговор

    До коментар #213 от "дидо":

    "при живков имахме държава на която се кланеха и гледаха с респак" Кой е гледал на България при Живков "с респект"?
  • 218 Вирус

    14 0 Отговор
    Не пробутвайте тъпи статии това е ран ът всичко да се унищожи и да не произвеждаме нищо държава киято зависи почти напълно от внос не ми я хвалете
  • 219 Бил Видял

    3 13 Отговор

    До коментар #215 от "Троле,":

    "Заведението" Ясноооооо :))) Защо не кажеш, че си бил сервитьорче? Пак да те питам, как успя да "профукаш" "богатството" си? И защо не отиде да правиш бизнес в "братска Русия" а в омразния Запад? ОСъзнаваш ли, че драскаш колко хубава била соцлуканката, или и ти като повечето соцносталгици не правите връзка между думите и какво значат те?

    Коментиран от #230

  • 220 Анонимен

    7 3 Отговор
    Кога през соца са били безработни. Никога. Имаше работа за всички и ако се шлаеш по главната, а кои не работеха, от заможни семейства, идваха на главната милиционери и казваха им до 7 дни да си се посригал, да си свалил дънките и да си започнал работа. Го не ха враг на народа. На внуци не им даваха или запичваха работа и ако картончетата.. И те уволняваха.. Тая трябва да бъде ударена, или Тоя. Ако ориятеля ти е лежал на 17 г в Белене, Враг на народа, започват милиция да ви казват, остави го, той е престъпник, вика те съдията от ОС евреина и той и всички остави го, диктатура, кво лошо, лошо е сега, че частника си наема свои, а държавата са хора на живковата номенклатура. Ние спорим за храна, за много други неща. Сравняваме преди и сега. По живкови бе хиляди по ок от преди. Храна качествена, работа, море, красив народ, учтив, весек, усмихнат, сигурност за работа, порти отключени, в 2 часа през нощите по заведения и нищо, а сега излез в 2 часа и виж кучета са ви разкъсали и... КОМЕНТАРИ следва от хора над 70 годишните и не с лъжи, а днес какво е, коли и всичко 2 употреба, по улицата рядко хубаво девойче, а по живково в изобилие на красиви момичета в провинцията. Мъката си е наша. Тъжиш, лежиш и чакаш края на живота си. Имаше преди 1944 и ми бяха приятелки. Страхотно добрисвиреха на пияно италиански песни, идваше милиция и забраняваше, прейрасни хора бяха и днес научавам от арменката снежа, че е откачила, може би не е между живите, а бе приятелка на пепа никол
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Много си тъп,Саше

    7 1 Отговор

    До коментар #211 от "Бил Видял":

    Казах ти кое е заведението .Явно си далече бил от цивилизована София по онези времена за да не знаеш къде е Японския и Младежкия дом.Ордьоври,салати,телешко филе с гъби ,ракия,вино,бира,кафе,торта.Тортата ни беше огромна .И стига с това меню,гладни човеко.Хората не спряха хора да играят, ти казах,но явно ти ходиш на сватба само ако дават и ядене.

    Коментиран от #224, #232

  • 223 Шабан

    1 7 Отговор

    До коментар #188 от "Стоглавата ламя":

    Какво искаш да кажеш!? Че бай ти Тошо е мислил за турчина или циганина ли? Всички тези цехчета се отваряха в малките населени места за има поминък за българите, а турците ако остане за тях някоя мизерна работа, я го вземат, я не! И като му нахлузят два, три доносника, дето само взимаха заплати а реално нищо не работеха освен доносничество, можем да си представим какво е било реално! Не случайно имаше и такава приказка- на българина, най-му е добре между турци, да краде! Защото така винаги турците излизаха виновни!!! Айде да не отварям и по-дълбоките теми.....

    Коментиран от #231, #268

  • 224 Много си тъп,Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #222 от "Много си тъп,Саше":

    И да продължа.Кумивете са ми от старите,по дядова линия.Баща ми е кумувал 5 пъти.Аз 3 пъти.Всички сватби са и църковни.Кръщенета и венчавки съм правил и в Рилския манастир,и в църквата "Св Неделя",и в Подуенската църква.Менютата не ги помня.
  • 225 Това, което

    8 5 Отговор

    До коментар #214 от "Бил Видял":

    си го написал е било до 1944г. Не само ти имаш баби.
    Като ходех командировки по сливенско, ямболско и на други места, шофьорът ни беше от с. Самуилово, до Сливен Имаше къщи като гимназии големи. Той ми е казвал, че са напълно обзаведени, с цветните му телевизори, перални техника и мебели. По стар навик живеели на първия и втория етаж заедно, а горните седят празни, за да имало. Всяка събота ги почистват и остават празни. И не само там, и по др. села беше така. Бях хидромелиоратор ( ХМС ), проектант. Много обикаляхме селата (поне две седмици на 2-а месеца), та много добре знам какво беше положението на хората. Тези тинтири-минтири, ги разправяй на други. Сега съм абсолютно сигурен, че си на хонорар към козяк.

    Коментиран от #226, #228

  • 226 Бил Видял

    1 7 Отговор

    До коментар #225 от "Това, което":

    "си го написал е било до 1944г" Не, това е "било" 70те и 80те години баш у НРБто :))))
  • 227 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #200 от "За уточнение":

    Напиши го с ГОЛЕМИ БУКВИ
    за оня многоточковия заядливец ‼️
    Преди време, тези многоНЕзнайковци бяха писали , че били чакали със записване и за ..... колело ‼️

    Коментиран от #229

  • 228 Бил Видял

    5 9 Отговор

    До коментар #225 от "Това, което":

    "с цветните му телевизори" Ти знаеш ли кога за пръв път са се повили "цветни телевизори" в България, "хидромелиораторе"? :))))) Да не говорим за селата.

    Коментиран от #234

  • 229 Я не лъжи

    5 10 Отговор

    До коментар #227 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    можеше само и единствено ако имаш познат и дадеш подкуп. Иначе 10 годинки минимум чакане не ти мърдаше. Като все такива тарикати с подкупи те изпреварваха.

    Коментиран от #237, #238

  • 230 Много си тъп,Саше

    11 2 Отговор

    До коментар #219 от "Бил Видял":

    Кога съм бил сервитьор?В Бенидорм в 2002 г за около година.В България бях снабдител ,шофьор и от 1990 започнах с частна търговия,като всеки втори.След това отворих кафе,а по късно се изхвърлих за голямо заведение ,където и фалирах.А сервитьор за срамна професия ли го имаш?Че 90%от работещите в чужбина българи прислужват някому,но иначе в Харвард завършваме.

    Коментиран от #233

  • 231 Прочети 177

    2 0 Отговор

    До коментар #223 от "Шабан":

    Тогава коментирай.

    Коментиран от #243

  • 232 Бил Видял

    3 12 Отговор

    До коментар #222 от "Много си тъп,Саше":

    Телешко филе с гъби. :)))) Балкантурист. Отрасъл съм на 500 метра от Кравай, ако ти говори нещо, та нещо си объркал кой какво знае. Май великата ти пищна сватба е била поредното соцжалкарство. На щерката десерта на сватбата беше цедено биволско кисело мляко с кестенов мед и ядливи цветя в цвета на роклите на шаферките. И затворихме ресторанта ние, в случай че се объркаш да си помислиш, че изтънченост и забава са взаимозключващи се неща. Иначе по соца много хубава храня ядели :)))))

    Коментиран от #236

  • 233 Бил Видял

    2 11 Отговор

    До коментар #230 от "Много си тъп,Саше":

    "В България бях снабдител ,шофьор " То е същото: нискоквалифициран персонал с афинитет към далаверата :)))) Манталитета и квалификацията е същата. Нямам го за срамна професия, но го имам за професия, в която хората не са много наясно с реалните усилия на сериозните професии, нито с техните обстоятелства. Няма как сервитьор (или шофьор) да ми обяснява за индустриалното положение на България. Просто не знаете достатъчно за това. Язък ти за големите приказки. А това, че си мислиш, че си компетентен по сериозни политически теми, които изискват немалко четене ....

    Коментиран от #244

  • 234 Отговарям

    15 4 Отговор

    До коментар #228 от "Бил Видял":

    Това беше от 1982г. до 1990г. Работих в КИПП "Водпроект", Югоизточна България, Средна Тунджа, "Водно стопанство". Единственото ви качество на козяците е упоритостта да отстоявате лъжите. Така ви инструктират.

    Коментиран от #240

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Много си тъп,Саше

    7 2 Отговор

    До коментар #232 от "Бил Видял":

    Чул си нещо за "Кравай" от софиянци.Явно селянче студентче ,живяло на буркани в Студентски град и избиващо сега комплекси.Казах ти,че не помня менюто си,защото това никога и не ме е интересувало.Но джендърчетата,гледащи Холивуд ,много държат шаферките да са с цвета на тапетите или обратното Или поне киселото мляко да е синьо .Парвенющина.Стана ли поне един човек хоро да заиграе на сватбата ти или само кючеци и чалга е било?Апропо: Имаше ли въобще поканени или бяхте в тесен семеен кръг?

    Коментиран от #239

  • 237 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #229 от "Я не лъжи":

    😀
    😀😀
    😀😀😀
    😀😀😀😀
    😀😀😀😀😀
    😀😀😀😀
    😀😀😀
    😀😀
    😀
  • 238 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #229 от "Я не лъжи":

    Ще ми се да видя
    НЯКОЙ ЧАКАЛ ДЕСЕТ ГОДИНИ
    ЗА .... МОСКВИЧ 😉😉😉😉
  • 239 Бил Видял

    3 10 Отговор

    До коментар #236 от "Много си тъп,Саше":

    Имаше около 100 човека гости и чалга не е имало в нито един момент. Част от гостите бяха професионални играчи на народни танци :))))) И вече започна да те избива на соцпросттотия - да плюе по всичко, което не е "соц". Било му "парвенющина". И не си помнел какво е ял на сватбата. :))))) Цирк по Комунистически.

    Коментиран от #247

  • 240 Бил Видял

    4 5 Отговор

    До коментар #234 от "Отговарям":

    "Това беше от 1982г. до 1990г. " Първите цветни телевизори в България се казват София 81, Знаеш ли защо? :))))))) Разкажи ми пак за селата с цветни телевизори :))))) Опа, забравих, ти не каза, че си виждал такива, а че някой ти е казал, че "нема начин такива да нема" в тия "къщи като гимназии". Странно, че в България и много "къщи като гимназии" не е имало, но да не ти пука, като стане дума за лъжи на едро соцносталгиците нямат ограничения.
  • 241 ХаХа

    6 2 Отговор
    Сега даваш много пари за подкуп, а по живково с една фитка с връзки купиха апартамент. Правите ли разлика. Явно си дечко. А и за телк, по телк нищо не даваш и ако те скъсат, от порок на сърцето, какъвто бе нашия слъпай, в пловдив не само не те късаха по Живково, а те пенсионираха 2 група. Същото и със сърцето, при катастрофа мой близък в дясната страна му се бе премесрило сърцето и братовчедками лекар хирург и анестезиолог ми бе разказала и живя до 65,а беше само на 20 години младежа. И кво иска да рвпе, че орез 1970 медицината е била на Ниво В България, а днес много с пари си купуват от Софийския и къде ли не медицина. Всичко бе на ниво по Живково. Имало е изключение, но са малцина. И днес по всички кабелки как били сложна операция, сърцето в дясно.. А по Живково същият случай, след операция бе в София във Военна медицина 6 месеца в гипсово корито. Як и здрав, но се хранеше от село с качествени луканки, хляб, месо. Днес, и медицината не е на ниво. Отиваш и не те преглеждат, едно кръвно.. И това ги мързи. Изписват ти рецепта и си тръгваш по живо по здраво в аптеката, а за аптеките, нароили се, бизнес инкубатор
  • 242 А нещо за

    8 1 Отговор

    До коментар #73 от "Правец 8С":

    качеството на картината да кажеш? Аз имах Темп714 тежащ 65кг и с 51см(20инч) диагонал. Струваше 750лв при моя заплата 170лв. през 1983г.

    Коментиран от #246

  • 243 Шабан

    4 0 Отговор

    До коментар #231 от "Прочети 177":

    Ти, как мислиш, ако бях неграмотен, дали щях да коментирам, и то тук!? Отговори си, сам. .......
  • 244 Много си тъп,Саше

    9 1 Отговор

    До коментар #233 от "Бил Видял":

    Имам много по-добро образование от твоето.Убеден съм в това .А Саше Матросов,да ти напомня,че спориме как се живееше едно време и как днес.На колко и какви сватби си бил след 10/11 и на какви ходеха болшинството от хората преди тази дата.Кръщенета,годежи,годишнини и т.н.И не задълбавай е дребнавости като какво е било менюто ,цвета на пудинга и дали виното е от новата реколта

    Коментиран от #250

  • 245 ХаХа

    6 1 Отговор
    А днес при зложни операции започват да търсят пари, други продават недвижими имоти, за да лекуват деца, внуци в Истанбул и къде ли не.

    Коментиран от #269

  • 246 Бил Видял

    4 8 Отговор

    До коментар #242 от "А нещо за":

    "при моя заплата 170лв. през 1983г." Ти не си разбрал. Тук другарите соцносталгици говорят за заплати от по 500-600 и 1000 лева през соца. Както казах, носовете им станаха по-дълги от телевизионната кула Останкино

    Коментиран от #248

  • 247 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #239 от "Бил Видял":

    Моите гости и без да са професионални танцьори не спираха да играят хора.А колкото до менюто- явно сънуваш го постоянно.Толкова рядко ти се случва нещо хубаво в живота,че няма забрава .За мен сватбите (казах ти че съм и 3 пъти кумувал) са просто повод да се събереме с роднини и приятели и да се веселиме до зори.А ти си спомняй до живот какво някога си ял и сърцето ти се е късало от мъка

    Коментиран от #253

  • 248 Баща ми

    6 1 Отговор

    До коментар #246 от "Бил Видял":

    Работеше строител.Работил е и в Коми,и в Кремиковци.Под 500 лв.не е падал .

    Коментиран от #252

  • 249 0123

    8 2 Отговор
    Истината за плана Ран- Ът е,че той противоречеше на самата идея на комунистите за промяната на 10/11/89 г. Те нямаха намерение да развиват икономиката на Б-я а да я придобият ,като частни лица и да разграбят каквото могат. Резултата от цялата промяна е сега Б-я съществува само от подаянията от ЕС. Няма икономика, няма селско стопанство , няма бъдеще. Има терминал 2 на софийското летище.

    Коментиран от #260

  • 250 Бил Видял

    1 6 Отговор

    До коментар #244 от "Много си тъп,Саше":

    Всички маргинали са убедени, че са нещо изключително. Там изключения няма. Затова и коментарите под статиите са пълни с професори и нобелови лауреати - просто неоткрити и непризнати за такива. Иначе съм бил на поне 15 сватби на близки роднини и познати само в последните 5 години. Надявам се, че ти си бил на повече през "соца". Ми, и аз за това говоря бе, другарю, сега ще вземеш да ме убеждаваш, че "подорбностите" не са част от качеството на живеене. Сигурно ще ме убеждаваш, и че "свинска пържола с "гъбен" сос" е по-изтънчено ястие от блек ангъс стек с ризото с манатарки. Такива сте комунистическите изкопаеми, хем искате да покажете колко много ги разбирате нещата, хем постоянно се излагате. Идеята на споменаването на това колко много гости си имал на сватбата беше да покаже че е била пищна и голяма, символ на материална благосъстоятелност, сега вече тези неща станаха "подробности". Нито те бива по идейната, нито по материалната част.
  • 251 Чета в коментарите,

    7 2 Отговор
    че "децата" не са имали достъп до висше образование, ако не са били от партията. Ами не е така. Дядо ми, лека му пръст, имаше висше икономическо образование. Не е бил комунист - не само, че не е искал, но и не му е било позволено - заради характера на средното му образование. Завършил е висше образование, но е нямал право да заема някаква водеща функция. Премествайки се в София, първото жилище, в което е живял с баба ми, лека ѝ пръст, е било от две стаи. В преходната са живели той и бременната ми баба, в другата, крайната, стая - двама студенти. Получили са право на ПРЕХОДНАТА (!) стая именно защото баба ми е била бременна. Странни времена са били. И странни приоритети.
  • 252 Бил Видял

    4 4 Отговор

    До коментар #248 от "Баща ми":

    "Не е падал" защото комунистическия режим искаше много да покаже каква велика работа е Кремиковци, затова Кремиковци през цялото си съшествуване никога не е бил на печалба, за да плаща големите заплати на "образцовия колектив", а в Коми получаваха такива пари защото работеха зад граница и в ужасни условия. Това не казва нищо за нормалните професии в България.

    Коментиран от #257

  • 253 Бил Видял

    4 5 Отговор

    До коментар #247 от "Ха ха":

    Всъщност, спомням си, защото съм го организирал с любов за детето си. И генерално си спомням подробности от целия ми живот, но това може би е зашото аз го живея по логичен и последователен начин, а не се опитвам да забравя поредната жалка картинка, както някои, които са си изживели живота така. Впрочем, против българските традиции е да се кумува повторно. Явно толкова си и "българин" или си от соцматериала, който си няма идея от български традиции. Иначе "хора" играли :)))))

    Коментиран от #255, #261

  • 254 Анонимен

    4 0 Отговор
    Не можем да отречем, че при заплата от 100 лева 1989. Че можеше да живееш добре, Но... Сладък бе живота ни. Все пак сме имали мая, било тукашните селяни, било тракийци. И идвайки на тези земи преди 1944, имало е заможни тракийци и родители кво са имали са ги давали на мъжко чедо. И сега са ок, но някои. На държавно добре платена, млади родители, 70 г баби на село, младите почиват 3 дни и на частно, а и не младите 3 дни почиват, пенсии и заплати, но колко са, в поделения, нвр, паспортна служба, съдии пенсионери, хубаво, нека имат, но средата е лоша, според мен, много ровещи в момента има, и това за мен е тъжно. Един в Бг на средно ниво, показаха ни снимка на беден западняк, от зле по зле и всеки иска в НС, защото явно там е голямата пара. На запад хиляди пъти пиша, живеет в богати квартали, а утайките идвайки от бедни държави са на социала и чуждата държава се грижи за тях, а за българия никой, оставиха ромите, да ги възпитаваме. Байдан не е само той виновен. От много години и българки наемат по провинции квартири и ги ползват за проституция, а по Живково за нула време хазайката се обаждаше на мвр и сводника бе осъден на ефиктевен затвор за Седем7 години. Приятеля на момичето бе я предложил на роми за 10 лева, на 3...имаше ред по време на Тато, млади хора, имаше и наркоманка, но аптекар я харесал и решил да я има и т н и забързо пада на улицата, 1975г,отива мвр у дома на момичето, изземват цяла чанта с лекарста от къщата им и я пращат в Сухиндол на лечение.
  • 255 Интересно

    8 1 Отговор

    До коментар #253 от "Бил Видял":

    Абе, дървен философе, я ми кажи, с какво се занимаваш в момента, но без да ме лъжеш, ако можеш!?!?

    Коментиран от #256

  • 256 Бил Видял

    2 7 Отговор

    До коментар #255 от "Интересно":

    Това не е твоя работа. :)))

    Коментиран от #262, #299

  • 257 Едно

    7 2 Отговор

    До коментар #252 от "Бил Видял":

    от най- големите недоразумения на соца е Кремиковци. И то на всички нива- от геология до проект. Металургичен комбинат до столица. Мръсотия до шия. Единствения такъв, който не е на плавателна река или море. Внос на руда от Алжир! Същото е и с "мега" завода за тежко машиностроене до Радомир. Нямате си идея какви комисионни са взети от соц лидерите за внос на техника! Да живей, живей труда!!!

    Коментиран от #259

  • 258 Анонимен

    5 0 Отговор
    Спомням си как в една западна държава секс правили на месеца веднъж с мъжете си, докато в българия не бе, но дойде същото и в България. И защо, днес много млади, но повечето над 35,40 нямат деца, защото живеем в стрес. Не могат да се отпуснат, самите те споделят. А и другите ни казват по на 37,38 годишните, прокудени от България. Ние можем да имаме жена, деца, но разсъждавайки, искаме жена завинаги, а не да ми роди и да ни изостави, както го правят много млади момичета и запичват на детето си. Той не е добър, той е затворник, той е лош и не си дават на мъжете децата си, другите с деца на запад, имат деца, мъж, а ходят две приятелки при богат мтжчерен и двете знаят, но избора си е техен, баби с млади момчета и млади момичета със старчета, на това ли му викаш, ок, морал, благодаря, аз съм за сенейство здраво и да има отстъпки от двете страни, а не разни крадци българи в интернет да си показват внуците с крадени пари народни, кой няма да ви вземе децата ви, всеки, и с държавни пари завърлиха в САЩ и се върнаха в България, за да смучат от държавата. Всеки знае, а и затвор не ги грози. И власт не пускат, защито не стават явно за нищо, без кражби.
  • 259 Бил Видял

    5 7 Отговор

    До коментар #257 от "Едно":

    Да, имал съм разговори с някои от "проектантите". Според повечето от тях, в България са се вземали решения ВЪПРЕКИ препоръките на специалистите. ВСЯКАКВИ специалисти. Буквално всички доклади са били заключвани в чекмеджетата на висшите партийци и след това ... каквото кажат "големите другари" (разбирай Москва). Така се "строеше комунизма" в България. Българите никой не ги питаше. Но някой се е облажил с висока заплата и сега ДРАПА за онова време, щото вече трябва да се доказва, а това не му е по вкуса. Хубаво е да се говори за тези неща, за да не минават тези лъжи. Статията има и някои верни неща, но има и доста лъжи, целящи да мекчат това какъв зловещ и назадничав режим беше до 89та.
  • 260 Шабан

    9 2 Отговор

    До коментар #249 от "0123":

    Не ги защитавай! Точно някогашните цървули комунисти и техните отрочета днес са си виновни за настоящето дередже на българина. Никой друг! В нета има едно видео с Тодор Живков в което той казва - Само този който има пари, може да командва, който няма, какво ще управлява!?!? И ето тези думи се взеха дословно от цървулите и всеки тръгна да граби и да прави пари, без да го еня че, живота не е само пари и не е за един ден. А планът Ран-Ът е просто за оправдание за простащината и некомпетентността на цървулите. В усилията си да се домогнат до парите, унищожиха почти всичко и изгониха хората да работят и живеят в чужбина. Сега българската икономика се развива, но няма хора, а тези който изкараха цялата мизерия на демокрацията, или са стари и болни, или са уморени и не се знае дали ще доживеят до пенсия.За това е това квичене!

    Коментиран от #274

  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 Интересно

    8 2 Отговор

    До коментар #256 от "Бил Видял":

    Поне не ме излъга...
    В работен ден да цъкаш в тоя хмммм смешен сайт си някой нищоправец или подобно. Ама си отворил една уста... Тук ти обясняват, че претеглено и от погледа на доста десетилетия след 89 г. плюсовете са повече сравнени с минусите, ама ти ми мелиш... Дървен философ си и нищо повече!!!

    Коментиран от #267

  • 263 ??? И КВО ОТ ТОВА

    1 2 Отговор
    Не само в Кремиковци въздуха бе замърсен. Градовете ги знаете. И тия от Кремиковци, живяли в София в Сивата река, се уредиха. Дойдоха, открадоха и днес във Варна, нямам доказателства, но в града се говореше преди 10 г, че р. 1963 директорка ЮлМ мома днес, си е купула с откраднатото при приватизация хотел Варна. Удовлетворява ли ви, мили комунисти. И кой не е успял, днес му казват тия същите, боклуци сте, грозни сте и ред други закани отправяни от тях бандитите, но защитени, ние знаем в града, кой е
  • 264 За протокола

    6 1 Отговор

    До коментар #116 от "Генерал 🇧🇬":

    Сривът на икономиката ни започна още по соц. време и всъщност затова и режима падна. Икономиката ни беше неконкурентноспособна, нискоефективна, с остарели технологии и стандартизация по СИВ. Затова и със смяната на режима обявихме мораториум върху плащанията по заемите. Бяхме фалирали.
    Главният въпрос е, обаче, защо изобщо тръгнахме по пътя на шоковия преход, а не го направихме постепенно. Трябваше частния сектор да се отпуска постепенно, като се контролират всички капитали и се отваряме към Запада. Тогава всичко добро от соц-времето щеше да бъде до голяма степен запазено. Това е вина на БКП/БСП, които управляваха тогава и веднага след падането на Живков.
  • 265 Бил Видял

    2 4 Отговор

    До коментар #261 от "Много си тъп,Саше":

    "Кой ти го каза това за кумуването.Кум се става колкото пъти те поканят и се съгласиш.А после и децата ти ,ако искат,продължават кумството" Кумуването в традициите е "СРОДЯВАНЕ" НЕ можеш да се СРОДЯВАШ с много различни. Това е като да се жениш за много различни. Явно в твоя род кумуването е професия, защото друго обяснение нямат нещата, които говориш. Кумува се на много близък човек, не "защото са те поканили", макар че винаги близкия човек "кани". Последното ти изречение ми показва ясно от коя групичка произлизаш. На теб за българското не ти дреме. :)
  • 266 Анонимен

    0 3 Отговор
    260 до Шабан. Напълно сте прав, но няма кой да ни чуе. Всичко е по леглата, баби по над 80,майки болни на 56, народа ни е болен, в провинции и не се лекува, много психиатрии трябват. Минавайки покрай кабинетите виждам млади хора чакащи пред вратата на 2 етаж на психиатър. Обществото ни е болно, от съвкупности. От нередности, от несораведливости. Виждаш, как някой изземва земя от бедняка старец без пари и с връзки я купува на безценица за 4 хил и я продава или ще за 40 хил, а на нямащите им казват, ей там горе има земя, има, но я продават за 50000. Как е?! Всеки гледа нещата от неговия ъгъл. Много ясно новобогаталите са против и те не харесват режима на Живков. Кой умее го умее. Да са живи и здрави и да дочакат 100годишнината.
  • 267 Бил Видял

    2 7 Отговор

    До коментар #262 от "Интересно":

    Ти (и не само) вие за минусите на режима отпреди 89та дума не сте обелили. А вашия собствен живот и изборите, които сте направили ясно показват какво лицемерие проявявате. Аз няма за какво да "лъжа", защото нищо не съм казал, нито пък имам намерение да си споделям с непознати. Казах, че не е твоя работа, и това е така. Интересно, ако оценяваш просто присъствието на някого тук в работен ден по този начин ... ти какво правиш тук в работен ден и "мелиш"? :)))))

    Коментиран от #271

  • 268 Не ме баламосвай

    5 2 Отговор

    До коментар #223 от "Шабан":

    В тия цехчета работа за клати . урци нямаше - шивачки,тъкачки,за пластмаси,гумени изделия... Освен тютюна по преференциални цени,държавата гарантирано и на добри цени изкупуваше всякаква животинска продукция от т.н лично стопанство,което по същество си беше дребно частно стопанство. Най-много къщи като прогимназии имаше и има в Родопите при това на баир дето и магаре трудно се качва. Не завиждам защото хората се работливи,но и държавата тогава им даваше преференции.Отделно като Тошо въведе политиката за Странджа-Сакар заплатите в смесените райони вяха над 2 пъти по-големи от средните за страната.Всеки мюсюлманин показал и малко с малко образованост веднага се назначавеше на ръководна работа. Например Мехмед Дикме беше кмет на Ардино по Тошово време и всички българи и турци го уважаваха и му викаха свойски Дикмето. За имената Тошо не беше прав,нооо... икономически подпомагаше тия райони. Тия неща съм ги вждал с очите си и не ме баламосвай.

    Коментиран от #270

  • 269 И през соца беше така

    8 3 Отговор

    До коментар #245 от "ХаХа":

    търсиш връзки за да дадеш подкуп, за да те лекуват. Ако нямаш чакаш ред при някой касапин. Лекарства се търсеха от чужбина, от познати и приятели. Сега същите тези хора грабят и съсипват държавата.
  • 270 .....

    3 3 Отговор

    До коментар #268 от "Не ме баламосвай":

    "нооо... икономически подпомагаше тия райони." Родопите до последните 20 години бяха потънали в нечовешка бедност. Не си наясно.

    Коментиран от #276

  • 271 Интересно

    5 0 Отговор

    До коментар #267 от "Бил Видял":

    Болничен, инфаркт... От прекрасния начин на живот у територията, а ти?

    Коментиран от #272

  • 272 Бил Видял

    1 9 Отговор

    До коментар #271 от "Интересно":

    Аз съм в офиса, от 4 сутринта, и съм прекарал всички важни неща, които трябва да свърша днес. Разбира се, това няма да продължи още дълго. Все пак имам и по-интересни неща да върша, но знам какво се случва в такива теми - такива другаре като теб работят за едни определени държави, та винаги трябва да бъдат вкарвани в релси. А, разбира се, за инфаркта пак някой друг е виновен. Оправяй се бързо, но така като гледам, причините ти за безпокойство ще се увеличават, няма да намаляват. Света ви отиде на кино, и няма да се върне. За щастие.

    Коментиран от #275

  • 273 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 274 Гадно

    8 2 Отговор

    До коментар #260 от "Шабан":

    Гадно ми става,че за цървули говори човек за който се предполага,че все пак е имал допир до живота на село. Работил съм и в Северозапада,и в Родопите и навсякъде селските хора бяха мо-морални,по-добронамерени,по-работливи,по-състрадателни. Бай Тошо беше много флексибилен и въпреки,че натвори простотия с имената на турците,много по-добре и по-рано се беше ориентирал към китайския модел в сравнение със съветската номенклатура. Горби обачеее го провали и махна от власт. Помня Указ 56 на бай Тошо за стопанската дейност - седерастите дълги години след Тошо не можаха да измислят нищо по-читаво в икономическата сфера.

    Коментиран от #283

  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 277 Бай Митко

    10 4 Отговор
    С никого не искам да споря, най вече с тези с промитите празни глави и затова само ще кажа, че:
    Както и да се изопачава живота през социализма, народа беше 9 млн и нещо!
    Сега през 32 годишния нескончаем демократичен преход възхваляван до прималяване от глад, народа е 5 млн и нещо!
    Напредъкът е подчертано низходящ, но какво да се прави - ние сме си винаги били робско племе не народ!

    Коментиран от #279

  • 278 Бил Видял

    3 8 Отговор

    До коментар #275 от "Интересно":

    Ти можеш да си продукт на "онази система" и без да си живял в нея, а това, че си бил малък и изобщо не си спомняш тези времена е ясно. Това не пречи да се "активен" в пропагандата им. Даже такива като теб са идеални точно ЗАЩОТО не знаят какво е било. Така могат с чиста съвест да "бутат" неща, които не са верни. Как компетнетно говореше за това какви били "плюсовете" на системата, а той бил на 8 години, когато тя се срути. Мдаааа. Виж как без да посочвам държава сам се определи, значи си наясно ....

    Коментиран от #282

  • 279 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #277 от "Бай Митко":

    Хем нямало да изопачаваш а веднага излъга, че народа бил "5 милиона и нещо". Разбира се, НИТО дума и за това КАКВО накара близо милион да напуснат България ВЕДНАГА след като границите се отвориха? Хмммм.
  • 280 ....

    2 4 Отговор

    До коментар #276 от "Даже се чудя":

    Точно обратното е: в последните 20 плюс години, за добро или лошо, ДПС овладя района напълно и започна да инвестира в него: от бизнеси с каквото може да се развива там, до инфраструктура, там се правят нови неща. Който е бил - знае.
  • 281 Артилерист

    6 0 Отговор
    Авторът е доста близо до реалността. Животът на обикновено битово ниво беше добър. Но при създадените икономически условия можеше да бъде много по-добър. Главните причини за спиране на развитието, според мен, са: недостатъчно компетентно ръководство, неспособно да актуализира теорията в съответствие с новите социалистически условия; обособяване на привилегирована затворена общност, която увековечи властното си положение чрез закон за унаследяване от деца и внуци; засилване на "диктатурата на пролетариата", вместо обратното, за да излязат на преден план предимствата на новия обществен строй; спадане градивния ентусиазъм сред масите, най-вече заради нарушаване моралните норми от революционния период и др. Жалкото е, че бяха създадени реални предпоставки за увеличаване придобивките на хората и превръщането им в действителни привърженици на реда в страната...
  • 282 Интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #278 от "Бил Видял":

    "Приятелче", подценяваш хората, без да ги познаваш лично. На 41 г. може да съм с доста повече и по-качествени образования от теб. Трябва човек да е доста простоват за да даде такъв коментар, като твоя. Сигурен съм, че ни делят няколко вагона с книги...
    Не е нужно на никой да съди или коментира за отминали времена при наличието на толкова информация.
    Знам, че няма да ме разбереш. Оставям те да търсиш призраците, които ти се привиждат!
  • 283 Шабан

    6 3 Отговор

    До коментар #274 от "Гадно":

    Може да е гадно, но е реално! А цървуланщината тръгва не от селото, а от друго място. Накратко, след неуспешният атентат на комунистите през 1929 в храма " Света София" цар Борис 3 създава така нареченият "закон за защита на държавата". този закон развръзва ръцете на полицията и за 10-15 година е унищожена цялата комунистическа интелегенция или прокудена. Когато през 1945 година комунистите взимат властта си го връщат на буржуазията, като без съд и присъда за две години е унищожена почти цялата буржуазна интелигенция. И от 1947 година, до ден днешен България се управлява от цървули. Това са фактите! За това така го пиша.
  • 284 Финтифлюшки

    4 0 Отговор
    Абеее.. да не би с. Дойранци,Мак,Аврамово или Песнопой да са възкръснали от небитието? Нови неща в Кърджали и в общинските центрове,досущ като тиквунските градинки и зали,язовира на Хидроинженера или пък Водното огледало в Кърджали - финтифлюшки.
  • 285 Тъпана

    17 5 Отговор
    Този който е написал статията сигурно не е бил роден при Тодор Живков за 30 години България деградира до бананова република и като гледам действителността лошото тепърва предстои
  • 286 Тони

    6 0 Отговор
    Че то сега пак си е чист комунизъм с разликата че е малко по шарено и к..а който го яде българския народ е много по голям
  • 287 Селянин

    3 10 Отговор
    Мдаа... и носталгична снимка от кореком магазин! На комунделите им липсва времето когато бяха привилегеровани!
  • 288 Индийският факир

    9 1 Отговор
    През 80-те високопоставена индийска делегация идва в България и в знак на уважение подарява на Тодор Живков индийски факир. Неговият отговор е : "Хайде, няма нужда. Имам си 8 милиона факири : изкарват по 100 лева, а харчат по 300.
  • 289 Карло Ангелов

    13 1 Отговор
    Драги ми смехурковци (и аз съм сред тях),
    Този си спомня нещо, другият го опровергава, третия се смее.
    Така е приятели, от нашата камбанария, личната, толкова се вижда.

    Но има и други камбанарии.
    Например, тази на ООН захванало да изчислява ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ. Казано грубо – на база на средна продължителност на живота, образование и доходи.

    Е, в 1989 сме били 24 – 27 – срещат се и двете цифри. Сега сме след 50-то място.
    Към 1950 сме били 6.5 милиона. Към 1989 – 9 милиона.
    Били с ме в първата десетка държави, произвеждащи и търгуващи с оръжие.

    Да, и две думи за КОРЕКОМ-а. Имаше го, за да могат доларите, които населението имаше, да се оползотворят.

    От къде населението имаше долари, ли?
    Много българи получаваха цялата или част от заплатат си в долари.

    20 хиляди шофьори обслужващи 10 хиляди TIR-a, държащи монопола на транспорта Западна Европа-Иран.

    Десетки, ако не и стотици хиляди българи - инженери, геолози, агрономи, лекари, учители, работници, работили в Ирак, Сирия, Либия, Алжир, Тунис, а и в Коми.

    Моряците от Български морски флот и Български риболовен флот – и такъв имахме.

    Работещите в търговските представитвлства в чужбина – не ги бъркайте със задграничните фирми, създадени по някое време и с определена цел.

    Летци, стюардеси, работещите в представителствата на БГА Балкан по цял сват.

    Стотици участници във фолклорни ансамбли,
    обиколили света от Япония до САЩ.

    Певци и музиканти, известни по цял свят.
  • 290 Карло Ангелов

    5 0 Отговор
    Дипломати и работещи в дипломатическите представителства.

    И разбира се нашите спортисти и придружаващите ги екипи, обикаляли света по европейски и световни първенства, олимпиади и други спортни мероприятия в чужбина.
  • 291 ТОДОР

    13 1 Отговор
    ТОГАВА ВСИЧКИ БЕШЕ ЕКО ХРАНА А СЕГА ВСИЧКО Е ПЪЛНО С ОТРОВИ
  • 292 Тогава

    17 1 Отговор
    Заплатата ми беше, като на млад специалист 380-400 да. За жилище не мислех още. Но чичо ми и много други, които не искаха да чакат за държавен апартамент, се събираха и правеха "кооперация"! Получаваха от града парцел и строяха жилищна кооперация. Апартамента му в 120 м2 тухлен с железобетонни плочи, тогава го правихме. Коли имаше и западни. Фордове съм виждал. Но не беше масово. Който имаше долари, марки можеше да си купи и нова кола от Запада. Като студент си смених левове за долари да си купя Уокмен и калкулатор. Курсът беше 4 лева за долар. Соца имаше не само материални измерения. Това беше и съвсем друга, духовна система. Няма нищо общо с днешната трагедия. Нямам никаква носталгия. Просто сравнявам днешната "демокрация" с лъжите, крадците, мошенници, които и милиарди укриват, като уж избрани от народа и никой не им търси сметка. Социализмът наистина беше народна система. За нормалните хора, които не искат да са космонавти, депутати, не искат да са артисти и някакви "важни" , соца беше идеална система....
    Това днес е едно голямо нищо.... Материално съм доста по-добре от тогава, ама какво от това? Онова беше народна система. Днес нямам доверие на никого. На лекари, на стоматолози, на никого нямам доверие, особено когато и на държавно ниво ни лъжеха и затваряха, заради западния проект К19!!! Една моя бивша жена попадна в болница и с големи връзки я измъкнах жива от там... Това НЕ е система.. това е някакъв кошмар...

    Коментиран от #318

  • 293 ПОПРАВКА

    11 0 Отговор
    КАКТО КАЗА ПОЛКОВНИК НИКОЛАЙ МАРКОВ НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВАТ ТРИМА СМЕЛИ МЪЖЕ И ЗА 48ЧАСА ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТО
  • 294 Поздрави

    7 0 Отговор
    Нека авторът да напише статистиката за България на ООН или ЦРУ тогава и сега. ПОсле да почерпи едно уиски Черно и Бяло.
  • 295 истината е че

    14 0 Отговор
    от прекалено много години заплатите в България са безумно ниски.бил съм и не само аз на запад там си работят дори по малко от тук .но взимат 10 пъти повече защото имат добри правителства и социални закони.
  • 296 стоян георгиев

    1 11 Отговор
    живота на бурят беше чудесен през соца и нетърпим сега.хората дето искат да са свободни и да бачкат за себе си пък биха били в обратната позиция.лошото е че сега сравняват соца с посткомунизма като и двете са изкривени от комунистите деиствителности.
  • 297 Гост

    10 4 Отговор
    Може да е имало 3, 4 вида салам в магазините, но от истинско месо и всеки един от тях в пъти по-вкусен от 100-те вида пластмаса днес в маркетите, вкл. кучешка радост е по-вкусен от всичките му там пластмаси пипероне и тем подобни! Цитруси - 3, 4 пъти в годината, чакаш на опашки, но с истински вкус, а не на нищо, като днешните гмо-та, които са целогодишни, напук на природата! Кока-кола, швепс, бира... Вкусът нищо общо с днешните бръкочи! Изключвам скъпата днешна бира по специални магазинии, която е рядкост и не всеки си я позволява! Нямаше коли, за които да се чака 15 години! За москвич - 3, жигули, шкода, фиат- 5, лада и волга - 10! Ладите бяха аналог на Опел във ФРГ /за който също са чакали с ред, ако не знаете/! Нямаше трошки на старо, а днес си купувате "нови", но на 15-20 години! Можеше да си купиш и без ред от коореком, ако не си мързелив и си работил в чужбина, а не в твоя град или село цял живот да чакаш на 150 - 200 лв. и да се оплакваш от живота! Който можеше и не го мързеше, изкарваше пари и тогава. На майстор за плочки в баня и кухнята през 85-та година ни взе 350 лв. за има/няма 3 седмици, основно след работа и неделите! Който искаше, пътуваше и в чужбина, вкл. Гърция и Австрия! Да не говорим колко хиляди българи и семействата им работеха в Африка и Близкия изток, вкл. Кувейт! Е, не можеше да си смениш пола, нямаше просяци и дрога - това са достижения на демокрацията!

    Коментиран от #307, #319

  • 298 Леле....

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    тошчо, ти пък... Баш на биографчетата на мартинчо радославчов да даваш "адмирации"🤮
    Че това си е памфлетче в стил "плащат ми даплюя миналото, пък дали е истина"?!?!???
    За всеки с непромит мозък е ясно, че тогава хората можеха да ЖИВЕЯТ, а сега само шепа тунеядци-прода жници си мислят, че "живеят" и няма да си платят накрая Сметката!, хмммм🥴
  • 299 Хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #256 от "Бил Видял":

    Тогава си бил на баща си в мУдте и нито си "бил", нито "видял"! Преразказваш опорки от НПО-то от Козяк... Щото си се пръкнал след 90-та!
  • 300 Хаха

    13 2 Отговор
    В статията безсрамно искат да пшат нещо и за културата, че я "нямало" или нещо такова! Дайте са сравняваме, ако не ви е срам? Социализмът създаде - Коста Цонев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Емил Димитров, Лили Иванова, Щурците, Гена Димитрова, Борис Христов, Катя Попова, Райна Кабаиванска, ансамбъл "Филип Кутев" и т.н. Демокрацията ни докара чалга, силиконки, Азис, Иво Димчев, Кондьо, Иван и Андрей... Ако искате и спортните успехи мога да сравня?
  • 301 Дервиш

    12 5 Отговор
    При бай Тошо имаше държава наречена България която беше 27 в света по човешко развитие според оон,а сега има кочина ганьостан класирана на 138 място в света според същото оон,населена с предатели,родоотстъпници и майцепродавци

    Коментиран от #305

  • 302 хихи

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    През социализма работниците почиваха годишно безплатно 6 месеца на море, 6 на балкан и 10 дни на екскурзия във ФРГ.
    Пенсионери в Бължгария нямаше. Всички живееха на Френската ривиера. Излизаха от казината само в деня за пенсия. Пенсиите ги носеха със съмолета на Бай Тошо. Не че на Ривиерата беше евтино, Пенсиите бяха големи.

    Коментиран от #306

  • 303 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 304 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 305 Да бе да

    5 5 Отговор

    До коментар #301 от "Дервиш":

    "При бай Тошо имаше държава наречена България която беше 27 в света по човешко развитие според оон"

    😅🤣🤣

    От къде ООН взимаше данните ?
    Според северна корея те са на първо място по всичко 😁
    Единствената причина за да ви чуваме писъците и до днес е , че Германия искаше да се убедени без кръв 😁😘
  • 306 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 307 Прост Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #297 от "Гост":

    Този фалшив строй които фалира 3 пъти при бай Тошо "преводача"дето е превеждал говедата от единия баир на другия е в основата на сегашното състояние на България.Проклет да е този черен ден за България 9 септември 1944 и освободителните окупатори които дадоха власта в ръцете на малограмотни крадци и убийци и те като слуги на руските си господари създадоха този концлагер наречен народна република България.

    Коментиран от #309

  • 308 Бай Тошо говедарчето

    4 5 Отговор
    Добре ви клатехме през социализъма а, наивни мишоци.Ха,ха,ха.
  • 309 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #307 от "Прост Гост":

    Я напиши кога точно, на кои дати "фалира 3 пъти" бай Тошо бе, шнорхел? Без да ми цитираш нарочния фалит на 10.11.89-та! Бай Тошо ни остави с 9 мрд. долара дългове, обезпечени с работещи предприятия и осигурен износ! В момента дълговете са вероятно 3 пъти повече, а "обезпечението" са.... облигации и нови заеми! Като толково го "мразиш" тоя строй, интересно как си "оживял" и с какво са те хранили тогава?! Сигурно и жилището ти е от тогава, дипломите за образование... В знак на "протест" може да напуснеш жилището и да си скъсаш дипломите, както си скъсал партийна си книжка през 89-та! Да не шофирраш по построените тогава пътища и да не ползваш ток и парно от построените тогава аец и тецове!

    Коментиран от #313, #314, #324

  • 310 Иво

    2 4 Отговор
    Доста от написаното е откровена лъжа.Давам пример родителите ми купиха апартамент в София окръг,защото за София не можеше,трябваше жителство,т.е да си виден номенклати.урчик
    Та цената на панелен тристаен 16100 през 1986 а.Заплатата на майка ми като учител тогава 220 лв.Вие смятайте.Мога да дам и други примери,но няма смисъл...само да допълня,купихме жилището със заем от ДСК за 33 години...

    Коментиран от #311

  • 311 Можеше,можеше

    3 1 Отговор

    До коментар #310 от "Иво":

    Ааа... можеше,можеше. Отиваш в Кремиковци,строителството или градския транспорт и даваха жителство,точно щото тия бачкатори бяха номенклатурчици. Иначи цената е реална за тогава. През 60-те и 70-те гоцини цените на жилищата бяха по-ниски. Лихвата от ДСК обаче беше само 2%.
  • 312 Герги

    4 1 Отговор
    Браво...много точна статия.....
  • 313 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 314 Кух гост си

    4 1 Отговор

    До коментар #309 от "Гост":

    Чети бе кълвач,има много написано за това.
  • 315 С четири думи

    5 3 Отговор
    Живота беше много скапан.
  • 316 Да бе да

    5 4 Отговор
    Съгласен съм с всичко в статията , само дето долара бил 2.50 - 3 00 лева обаче е неточно !

    Да беше 3 .00 лева в началото на 80 те, но в края ( особено с турците заминаващи за Турция ) на моменти стигаше 11.00 лева!

    Мантрата че България била 27 та икономика на света е смехотворна ! Повечето от хората живееха на прехраната която родителите им от село осигуряваха! Магазините изглеждаха като бомбоубежища и всичко ценно се купуваше с връзки !
    Заплатите бяха унизително ниски и хората крадяха ежедневно ! Това възпита и днешното управленско поколение , което продължава да краде като че ли е 1985 ... та така 😁
    Най големия грях на комунизма е че счупи ценностната система и до днес сърбаме попарата им !
  • 317 Гадина

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Така е.":

    Нещо си се объркал момче. Телевизор Велико Търново за 320 нямаше. Имаше за 980, при това с връзки. Това ти е била първата вноска.
  • 318 Джони

    1 0 Отговор

    До коментар #292 от "Тогава":

    Вземал си 400 лв. заплата като млад специалист по соца на върба у сряда. Щом като студент си купувал долара по 4лв, значи е било около средата на 80-те? Кога завърши, какъв специалист си бил не става ясно.
  • 319 Джони

    1 2 Отговор

    До коментар #297 от "Гост":

    Иди се прегледай момче, нещо си зле с паметта. Пътували Българите по соца до Гърция и Австрия. Да не си слънчасал нещо? А за лада чакането след 1975 стана по 15 години.
  • 320 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Бе да оставим всичко останало, ами сега за 33 г. 4-5 милиона от тогавашното население го няма. От тоз по-добър показател здраве му кажи.
    На всичкото отгоре сега има около 100 хил. зависими от наркотици, което предполага около 36 тона годишна продажба на хероин само у нас. Тъй, че сийбалу мамтъ !!!
  • 321 Мемфис

    0 0 Отговор
    Животът по време на комунизма беше като на СВИИИНЯ В КОЧИНА!
  • 322 Виолета

    1 0 Отговор
    Всичко имаше преди 10ноември и хората живееха добре.Настанаха смътни времена на беднотия
  • 323 Наподее

    2 0 Отговор
    За качествени храни сега само може да си мечтаете за евтини храни също за ток вода няма база за сравнение!Сега в ЕС от бедни по бедни и болни по болни !Хак Вие ЕС и НАТО чакайте и по лошо! Жал ми е за всички нормални българи които разбраха огромната лъжа за добрият живот в ЕС който ние не усетихме но беднотията и болестите и разврата сега са в пъти повече!България я убиха!
  • 324 иванчо

    0 0 Отговор

    До коментар #309 от "Гост":

    когато детронираха Тодор Живков, външният ни дълг беше само оперативен, няколко стотин милиона - неплатени сметки от последните сделки; реален външен дълг нямаше; цялата помия за външен дълг е злобно изфабрикувана и бълвана от безумието на безпосочната дива омраза към онова време;