Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 10:02 1 674 54

Александър Йорданов: "Народе скъп на Кошут и Петьофи!"

  • унгария-
  • въстание-
  • 1956 година-
  • ссср-
  • социализъм

Студентите настояват написаната от тях декларация да бъде прочетена по националното радио. Но властта им отказва, а служители на органите за сигурността откриват стрелба срещу тях

Александър Йорданов: "Народе скъп на Кошут и Петьофи!" - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1956 година избухва антикомунистическата и антисъветска революция в Унгария. Тя започва като студентски протест с искане за демократизиране на страната чрез промени в Конституцията.

Това припомня във "Фейсбук" евродепутатът Александър Йорданов.

Студентите настояват написаната от тях декларация да бъде прочетена по националното радио. Но властта им отказва, а служители на органите за сигурността откриват стрелба срещу тях. Следва народна реакция. Над 200 000 унгарци излизат по улиците на Будапеща. Бунтът се разпространява светкавично в цялата страна. Хората започват да се саморазправят с комунистите, ченгетата и милиционерите. Някои комунисти и сътрудници на Държавна сигурност набързо са екзекутирани. Статистиката преброява над 20 висящи трупа по дърветата. Просъветското правителство подава оставката. Властта се поема от Временно правителство, което излиза с решение за разпускане на Държавна сигурност и излизане на страната от "социалистическото НАТО" - Варшавският договор. За премиер е избран Имре Над, който веднага заявява, че Унгария се оттегля от социалистическия блок и се обръща с искане към САЩ и Великобритания да я признаят за независима държава.

Първоначално в Кремъл са тотално ошашавени, но вземат решение и на 4 ноември в Унгария нахлува половин милионна съветска армия, въоръжена с 5 000 танка. И започва трагедията.

Танкове прегазват хора, снаряди летят срещу унгарските градове. Имре Над, Пал Малетер – министър на отбраната и началникът на правителствения кабинет Йожеф Силади са обесени от окупаторите. Екзекутирани са 350 души. 13 000 са хвърлени в затворите. И това са "официалните" данни. Мнозина са депортирани в съветски затвори и концлагери. Чак до 1989 г. комунистическата власт крие къде е погребан Имре Над.

Каква е поуката. Тя е, че за народите, които са били окупирани от съветската армия, свободата и независимостта могат да дойдат само след съпротива срещу режима на Кремъл и неговите местни марионетки. У нас ги наричаме русофили. Не може да има просъветска, а в наши дни - проруска демокрация. Руската федерация, като официален наследник на пропадналия Съветски съюз, е в дълг към нашата страна и народ. Тя трябва да се извини за осъщественото от нея престъпление: окупацията на държавата ни през 1944 г. и налагането на мракобесния комунистически режим. Паметниците символизиращи тази окупация, включително и тези на българските ятаци на окупаторите, трябва да бъдат разрушени. Те не трябва да замърсяват с наглия си изглед публичното пространство. "Братски" отношения с Русия не може да имаме, дори и когато Путин няма да бъде между живите. Защото по стара имперска и съветска традиция, руснаците разбират "братството" като слугинаж пред тях.

И нещо много важно, което не трябва да забравяме. Преди унгарската революция българските горяни водят истинска отечествена война срещу комунистическия режим. Това е първата антикомунистическа съпротива в следвоенна Европа.

Да не забравяме и името на младия поет, студентът Йордан Русков (1926-2010), който тогава пише стихотворението "Зов за свобода". Подписва го с псевдоним. Цели две години агентите на ДС търсят да го открият. Арестуват го на 20 януари 1959 г. Осъден е на 7 години затвор.

"Зов за свобода" започва така:

"Унгарио! Народе скъп на Кошут и Петьофи!

Сърцето ти пламти и в мойте строфи.

Пои унгарската земя кръвта на твоите чеда –

от тая кръв назрява плод чудесен – свобода."

Следва и обръщение към нас, българите:

"О, българино с честна кръв, с мъжествени гърди!

Макар и не в борбата пръв – последен не бъди!"

И завършва с прозрението:

"Ще се разчупи бронята съветска в нашта гръд!"

Днес, 67 години след Унгарската революция, е време да се запитаме: разчупихме ли бронята съветска в нашта гръд? Или не го направихме, след като има партии като прокремълската "Възраждане", след като имаме проруски президент, който остана сляп за военната агресия на Русия срещу независима Украйна, след като ПП и ДБ преди година върнаха отново на власт БСП - наследницата на престъпната организация БКП, а днес меракът им е да направят кмет на столицата ни наследник на яка комунистическа ченгесарска фамилия. А що се отнася до днешното унгарско правителство, то неговата проруска политика е предателство към паметта на загиналите за унгарската свобода през далечната 1956 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    39 6 Отговор
    Ха ха ха..
    Наистина ще падна от смях:
    ,,Ще се разчупи бронята съветска в нашта гръд!"
    Абе ,българи, на какъв и, диотизъм сме зрители?

    Коментиран от #32, #42

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    45 8 Отговор
    Този напълно атрофирал индивид ,чието роднина лично участва в избиването на деца при ф, ашизма в България- ,,ястребинчета,,..
    За какво говорим..
  • 5 Роднините на детеубиеца

    39 7 Отговор
    Нямат място в медиите

    Коментиран от #26

  • 6 БОЗА

    36 5 Отговор
    Колко много(без малко да кажа хора)съсипители на съвременна България(по Симеон Радев) си изкараха живота чрез идеологията ОМРАЗА...не да създадат нещо,а да мразят нещо...и не е само този...много са...ако им вземете дъвката "СССР/руснаците/Путин" и СА ДОТАМ... ;-(

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 Фашиста от Брюксел

    27 6 Отговор
    Защо не су трае като нас... н лизач на уса подметки
  • 8 През 1956 г.

    36 5 Отговор
    Т.н.въстсние, платено от ЦРУ с най голямо участие на фашистките бивши офицери като дядото на Йорданов, офицер от Джандармерията, разстрелял от упор 12 г.деца в Ястребино.
  • 9 Пешкирите ги продаде

    35 2 Отговор
    на сметка когато беше посланик, обаче паричките свършиха и сега е на хранилка на "демокрацията". Както е бил цял живот
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 варненски пенсионер

    26 4 Отговор
    пак се размириса !
  • 12 Допупа ЙОТДАНОВ РЕВЕ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА

    30 3 Отговор
    Толупе виж как живеят Унгарците и сравни с живота на Българите! Нали знаеш, защо не се реве на Чужд гроб??
  • 13 До 12 Толупа

    21 3 Отговор
    Толупа
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Георгиев

    18 2 Отговор
    Добре би било големия Ал, да прочете коментарите.
  • 16 !!!?

    3 19 Отговор
    Орбан - унгарският Андрешко в ЕС !!!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    Кво му е Агентурното именце на тва сородоидче бре!
  • 19 М3 голд

    16 3 Отговор
    Интересно, дебелия още ли играе за задкулисието? Получи всичко като отплата. И все пак, личното и работно дела ги няма, а картончето? Не се ли намери? Ще си отиде от този свят с почести от малцинството и презрение от мнозинството българи.
  • 20 метавселена

    14 2 Отговор
    Усещате цялата ви банда ,че нещо се задава и почвате да плещите глупости , в другата статия надежда нейнски (с малки букви ) и тя ръси мозък .Дано да сте си построили бункери с откраднатите пари , че народа ще ви намери навсякъде

    Коментиран от #25

  • 21 ОПА БАЛБУК

    11 2 Отговор
    ТОРБАТА С Л...НА ОБРАЗУВА МНОГО МЕТАН И ИЗПЛУВА ОТНОВО
  • 22 Наследникът

    14 1 Отговор
    на фашисти убийци няма никакво морално право да съди който и да било,където и да било!А на такива Русия е като греда в очите им!А ве,пл@н дер,какво би се случило сега,ако някоя държава от източния блок пожелае да си върне социалистическата държава?!Дали другите ще и позволят?!Категорично не!Апропо:защо такива"демократи"като теб искат да вкарат К.Костадинов в затвор,че искал да сменя системата на управление на страната?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реален свят

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "метавселена":

    Колкото имаше лустрация толкова ще ги намери народа и тия... Ясно е и че сам не си вярваш
  • 26 Медиите

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Роднините на детеубиеца":

    Както се вижда в медиите има място за АБСОЛЮТНО ВСИЧКО И ВСЕКИ, това че не ти харесва е друга тема ама нищо няма да се случи
  • 27 Диамантената ръка

    7 3 Отговор
    Ако остане един комунист на тая планета, то той ще е в България...
  • 28 мхааа

    3 8 Отговор
    Е да де, но онова шкембе Орбан дрътий ром на Путя я хариза.
  • 29 Последния комунист

    6 6 Отговор
    Плановата икономика загуби битката с вечно гниещия капитализъммм

    Коментиран от #43

  • 30 ИНЖ

    6 12 Отговор
    Няма да постигнем нищо само с "пламенни речи"!!! Помощта за Украйна в борбата ѝ за Свобода и Демокрация срещу татаро-монголските орди е най-важна!!! Иначе ще се повтори Унгария-1956г. и Прага-1968г. Да не повтаряме грешките от миналото!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Някой

    11 4 Отговор
    Някой ще вярва на Александър Йорданов? ;) Не знам за унгарските събития, но за в Прага съм чувал, където се е водело и военно учение. Как правилият промените е бил комунист и е искал различен комунизъм. И след промените си казва, че винаги е бил комунист. Нито го утрепват нито нищо и си остава в комунистическата партия. Как там един самозапалил се студент го изкарват герой. Тук при ГЕРБ за 31 дни (18 февруари - 20 март 2013г.) се самозапалват 6 човека - пред президентство, кметство на стадион и така нататък. За 2013 поне 30 човека - викаха им хората факли. Така че въпросът е кой разказва историята.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!

    Коментиран от #34, #46

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АЗ ПЪК СИ МИСЛЯ

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ЧЕ ШЕ СВЪРШИ КОГАТО УКРАИНЦИТЕ ОКАЧАТ ЗЕЛЕНСКИ И КОМПАНИЯ
    НЯКАК СИ ПО СМИСЛЕНО Е
  • 35 ЯМБОЛИЯ

    5 15 Отговор
    Браво г-н Йорданов. Само човек който е патил от комунизма може истински да ви разбере. Нека не забравяме за хилядите унгарци дали живота си за да се избавят от робството на СССР. Щастлив съм че сливенско и ямболско (частично),моята родна земя сме център на горянството-първия опит в ЕВРОПА за сваляне на режима наложен от СССР ,в окупирана от тях свободна държава.
  • 36 До тук, добре...

    3 1 Отговор
    Въпросът е, кой ни продаде на съветските сатрапи..... Господин Йорданов, а го размърдайте малко това нещо, което имате в главата
  • 37 Джарвис

    2 2 Отговор
    Освободители, сър.
  • 38 Впечатляваща гъвкавост

    7 3 Отговор
    Забравяме за половин милион съветска армия, гостувала с танковете си в Унгария, заради някакъв роднина на автора? Сигурно ви устройва.
  • 39 Хихата

    13 3 Отговор
    Много пропагандна статия! Все пак Русия не е СССР. И този призив за рушене на паметници си е зов за вандализъм! Паметниците са за това да напомнят за исторически събития - било то добри или лоши - понеже и злото трябва да се помни, за да не се повтаря.

    Коментиран от #40

  • 40 А бе я попитай

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Хихата":

    Я попитай руснакът не е ли СССР? Това им е славното минало, за което масово въжделеят.
  • 41 Да, ама не

    5 2 Отговор
    Браво на свободолюбивите маджари, но да не забравяме все пак,че там има аристокрация, която през 56 вижда възможност за реванш, но то насилието ражда насилие
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Затова ще я гоните 100 г.

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Последния комунист":

    За 34 г.пазарна икономика прочети на какъв хал е Бг в Евростат
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ха ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Козяшки парсал я провери кой от бесарабските българи е за Украйна, след като чифутчето 6/35 им смени бълг.именс с украински и забрани бълг.език в училищата.След две поколения във фашистка Украйна няма кой да чуе за българин.
    Най първо мобилизираните бяха българите.80% от тях са убити.
    Затова от тамошните българи тук избягаха еденици.
    Защото правителството е антибългарски и предателски като теб.

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ВИЖДАЛ ЛИ СИ

    3 3 Отговор
    БЛАТЕН МЕХУР
    А КВА ВОНЯ СЕ НОСИ КАТО СЕ СПУКА
  • 49 БАЩА МУ НА ЙОРДАНОВ

    2 3 Отговор
    И ЯСТРЕБИНЧЕТАТА ! ТОВА Е ИСТИНАТА !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ами

    1 1 Отговор
    шишко лъже отново. Няма "половинмилионна армия и 5000 танка". На 4 ноември влизат 30 000 съветски войници и около 1000 танка след съгласуване както с останалите страни от ВД, така и с унгарските власти тогава. Загиналите от двете страни са: 700 убити съветски войници и 2500 унгарци.От 56 до 60-а година са произнесени 300 смъртни присъди.
  • 52 Жалко ще е

    4 0 Отговор
    ако тоя не доживее до Народния съд-2
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ал ЙоТози хипопотам цял животсмо пълни

    1 1 Отговор
    Тарбуха, как не се наяде тоя!!??