Last news in Fakti

7 Декември, 2022 08:51 4 912 34

За „Капитан Андреево“, за делата на БАБХ, за таксата от 70 лева… Проф. Христо Даскалов пред ФАКТИ

  • христо-
  • даскалов-
  • пп-
  • капитан андреево-
  • бабх-
  • рокади-
  • гечев

Предлагането на кабинет с името на професор Габровски е отбиване на номера, казва депутатът

За „Капитан Андреево“, за делата на БАБХ, за таксата от 70 лева… Проф. Христо Даскалов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Контролът на вноса на хранителни продукти от Турция на граничния пункт "Капитан Андреево" отново стана с обществен фокус, след като бе уволнен директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов. От „Продължаваме промяната“ пък внесоха сигнал в ДАНС по случая. Кой какво е правил? Пред ФАКТИ говори проф. Христо Даскалов, който бе директор на БАБХ, когато се разгоря скандалът, а сега е депутат от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Даскалов, какво се случва на “Капитан Андреево” и защо махането на Христо Вълчанов от поста шеф на БАБХ създаде такова напрежение?
- Какво да се случва на „Капитан Андреево“… Там почти се възстановиха практиките - с негова помощ, на Христо Вълчанов, които бяха. Фирмата си е там, владее си 4 от 6-те сгради, договорът им не е обявен за нищожен. Чувам, че и служителите от тяхната лаборатория си ходят на работа, но без да изследват някакви проби. Цари спокойствие. Сега вече не се пишат „кървави писма“ до изпълнителния директор от държавните служители на БАБХ. Всички са доволни, макар че аз им увеличих възнагражденията на служителите с 40-50 процента, а преди това роптаеха. Бяха платени и извънредните часове работа, и допълнително материално стимулиране (ДМС), каквото отдавна никой не беше правил. Но вече нещата са се успокоили. От месеци не съм стъпвал на „Капитан Андреево“. А и няма как да вляза, нямам работа просто там.

- Кой в момента прави пробите на „Капитан Андреево“?
- Вижте, въпросът с пробите е само част от целия контрол, който се провежда на границата. Там ние имаме и физически контрол - освен санитарен, на всички продукти, които постъпват. И от тези стоки, защото идват плодове, зеленчуци и животински продукти, се взимат проби и се изпращат в лабораторията, за да се изследват. Вече от нашата лаборатория – на БАБХ, както се разбра от изказване на служебния министър Гечев. Вече е минала акредитацията, която ние бяхме започнали да правим още от юни месец, за да увеличим капацитета, за да можем да посрещнем зимното увеличаване на вноса на храни от Турция и от други, трети страни.

- Колко се различава капацитетът на вноса през лятото и зимата?
- В момента имаме два пъти по-голям внос, ако го сравним спрямо лятото. В момента ние имаме мощности и капацитет да обработваме това увеличено количество. Можем да правим в денонощието около 50 проби. Лятото работеше само нашата лаборатория – на БАБХ, и почнахме преговори с друга лаборатория, която е в София. Министър Гечев продължи тези преговори и, доколкото разбрах, в края на миналата седмица усилията са се увенчали с успех. Така се отвори капацитетът за повече проби. И вече България може да прави контрола такъв, какъвто трябва да бъде. И да я поясня. През лятото, понеже Европа сама си произвежда плодове и зеленчуци, имаме по-малък внос. Респективно зимните месеци се увеличава този внос и ние точно тогава трябва да имаме достатъчен капацитет, за да обработваме продуктите.

- Чухме от земеделския министър, че вече само държавата прави проби на границата?
- Да, така е. Но тук искам да вмъкна нещо по отношение на лабораторния контрол. С колеги от „Продължаваме промяната“ ще внесем и законопроект, с който императивно да бъде оказано, че само и единствено държавна лаборатория може да извършва този регламентиран регулаторен контрол на границата, за да спрем спекулирането изобщо по този въпрос. Вярвам, че „управляващото мнозинство“, което виждаме в зала, ще се съгласи с нас и ще го гласува, защото, нека си припомним, че те бяха най-големите защитници на тази фирма на „Капитан Андреево“.

- Колко дела се водят към момента между БАБХ и фирмата и как стоят нещата в момента?
- Не се водят дела. Ние ги бяхме започнали, но вече се уморих да повтарям, че на 4 октомври 2022-а аз внесох в съда искова молба да се прекрати договорът с частната фирма, да се обяви за нищожен. След това изпратихме нотариална покана за извеждането на тази фирма физически от сградите на границата, защото тя още стопанисва помещения. Имаше и комисия, която бях изпратил. На втори август 2022-а, когато започна служебното правителство, се доказа, че е сменено предназначението на сградите – говорим, че при две или три от сградите има сериозна промяна на предназначението, което е недопустимо по Закона за държавната собственост. И на тази база ние трябваше да изведем фирмата, защото не спазва този закон.

- Тя е изведена ли е към днешна дата?
- Тя си е там и практически фирмата разполага с четири от шестте сгради. Две от сградите бяха обявени с постановление на Министерски съвет за важни за националната сигурност и така станаха държавна собственост. А с останалите четири, се разпорежда все още фирмата.

- Попитах ви за дела, които се водят, защото се коментира една такса от 70 лева, заради която, едва ли не, са пропаднали делата…
- Те са две такси. Едната такса е 30 лв., а другата е 70 лв. То си е записано в решението. Ако отворите регистъра на делата на Административния съд, то там е протоколът от заседанието. В него може да се влезе, ако се знае номерът на делото, и да се види, че то е прекратено заради невнесени 70 лева.

- Дали заради невнесени пари, или защото не е приложена квитанцията. Министър Гечев каза, че вече са преведени пари, но нямало прикачена квитанция…
- Ако беше получен преводът, нямаше да се получи казус. Явно постфактум са внесени тези пари и явно има нещо такова. В решението на съдията черно на бяло е написано каква е причината.

- Пламен Абровски, който е съветник на служебния земеделски министър, ви обвини, че сте вкарал лаборатория от Варна на границата да проверява фъстъците… Защо?
- Как съм я вкарал?

- Показа и ваш чат със зам.- министър Крум Недялков, в който признавате, че Агенцията не е имала капацитет да изследва пробите…
- Лицето Абровски не го гледам, честно казано. Аз съм лабораторен специалистът, а господин Абровски, доколкото знам, е юрист. Не знам как юристите вече станаха компетентни и по лабораторните въпроси.

- В чата ви със зам.- министър Крум Недялков признавате, че Агенцията не е имала капацитет да изследва пробите...
- Радвам се, че мога да обясня. С колеги гледахме този чат, защото там е споменато и друго име. И там аз съм написал и други неща. Ако трябва, ще ви го предоставя на медиите този чат, за да се види какво съм казал. Аз съм казал, че към онзи момент ние имаме капацитет за летния период. А сега вносът е удвоен. Ако се проследи целият разговор, ще се види какво съм имал предвид. В случая това, което той вади, е извадено от контекста на разговора и не представлява цялата картина. Едва сега, когато имаме и нова лаборатория, която отвори, можем да отговорим на нужния капацитет и можем да правим 50 проби дневно. Вече нещата са много добре. Това значи, че за месец ние вече може да правим 1500 проби.

- Това достатъчно ли е, за да обхванем всички продукти, които се внасят?
- Ние имаме пет продукта, от които трябва да се взимат около 20% проби. Вече имаме капацитет да го правим.

- Защо от „Продължаваме промяната“ внесохте сигнала за „Капитан Андреево“ само в ДАНС, а не и в прокуратурата?
- ДАНС е ключова агенция, така че тези документи по документооборота могат да стигнат до всички заинтересовани институции. Ако е необходимо с колегите от „Продължаваме промяната“, защото, пак казвам, аз съм ветеринарен лекар и лабораторен специалист, а не юрист, ще го разпечатаме, ще го подпишем отново и ще го внесем в ГДБОП, в прокуратурата и където кажат. Няма проблем.

- ГЕРБ получи първия мандат за съставяне на кабинет. Взе го проф. Габровски. Изненада ли бе за вас, как гледате на този ход…
- За мен поне бе изненада, защото други имена се спрягаха в парламента. Според мен, както и други мои колеги са казвали, за нас този подход е много несериозен. Предлагането на кабинет с името на професор Габровски е отбиване на номера.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бедна Ви е фантазията

    37 2 Отговор
    Какви пари се правят по границата.

    Коментиран от #14

  • 2 ДПС на КГБ

    33 6 Отговор
    С руски мекерета в Шенген-забравете!
  • 3 А какво стана

    14 16 Отговор
    с лъжите ви за ИТН, чиято заслуга е Капитан Андреево, а вие използвахте за пропаганда и лъжи!
  • 4 Кмета

    26 7 Отговор
    Далаверата край няма,сега е между фирмата,Радев и банкянския Меси, може и Доган да намазва.

    Коментиран от #5

  • 5 Ако

    15 27 Отговор

    До коментар #4 от "Кмета":

    слушаме лъжеца кирил петков, слугата на мафията, може и марсианците да са намесени! Продажници!

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прегледай се бе

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ако":

    Човек ти имаш сериозен проблем и може би не го разбираш но ти казвам направи нещо важно за себе си и се прегледай на специалист

    Коментиран от #29, #32

  • 8 София

    13 17 Отговор
    ПП значи Пасмина Престъпници. Моля, посочете поне един от ПП, който да не е лъжец, измамник и крадец. Срам ме е, че българите допуснаха такива измамници да определят съдбата ни и съдбата на децата ни. От ДБ са същите...

    Коментиран от #12, #31

  • 9 Много точно

    21 2 Отговор
    Не е само Капитан Андреево ! Там се краде и се злоупотребява много яко ! Краде се навсякъде и по всякакъв начин ! Няма държава, която на Мафия !
  • 10 Така е

    23 1 Отговор
    България се управлява от ченгета,агенти и мутри !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Крадеца

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    вика " Дръжте крадеца ". Това си ти.
  • 13 колю

    6 7 Отговор
    Въобще всеки опит на ПП за дескредитиране на ГЕРБ, се оказва безпочвен и разсеѝващ вниманието ни от решението по важните проблеми!
  • 14 Е да де

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бедна Ви е фантазията":

    Частна митница.И тая частна митница някой е искал да я направи такава за цял ЕС.Не съвсем реализиран проект
  • 15 4444

    9 3 Отговор
    Този е изпечен престъпник, агенцията под неговото ръководство достигна дъното, проверки и затвор за това нещо.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ти ли бе

    8 4 Отговор
    Наглец от класа си ти Умееш само да Тормозиш Подчинените си Нищо Друго не можеш
    Даже вече сигурно Не ти и Става
  • 18 Инспектор

    8 3 Отговор
    Толкова си Нагъл че когато си бил при колежките в офиса Си си качил краката на бюрото излегнал си се на стола и си започнал да флиртуваш с тях
    Гнусник Долен
  • 19 Ялчин

    13 6 Отговор
    Абе хора задавате ли си въпроса защо всички партии и институции като прокуратура и президентство са срещу Продължаваме Промяната а? Защото всички до един искат да продължат развитието и стандарта на живот в България по старому (последните 30г). Тия от ПП им спряха кранчето на далаверите и кражбите и всички в хор ги плюят. Простичко е...
  • 20 Къде че не видях

    8 3 Отговор
    Кое ви е Увеличения капацитет на Лабораторията
    Празните Протоколи които пращате без Стойности
    Какво значи това- че не се изследват въобще

    Коментиран от #27

  • 21 Инспектор

    4 6 Отговор
    Ние искахме да назначите още колеги да улесните процеса на работа за по-бърза обработка
    Вие Назначихте много Касиерки и Логисти и Товарачи на По-високи от нашите Заплати
    Това ли ви е успешното Управление
  • 22 Перо

    9 2 Отговор
    В нормалните държави частните фирми нямат участие в никакви контролни дейности на границата! Всичко касае националната сигурност! Дават се лицензи само на проверени фирми,отговарящи на изискванията за търговия и достъп до наетите помещения, в гранична зона!
  • 23 Сигурен ли си

    6 4 Отговор
    В Испания е частна
    Контролира абсолютно всичко
    Във всички европейски Държави каквато се водим че Уж сме
    Контрол се извършва и от Частни Лабораторий под Контрола на Държавните

    Коментиран от #28

  • 24 К.А. сваля правителства

    7 1 Отговор
    Елате да си видите помещенията на какво приличат в момента
    На Обществена Тоалетна
    Чудя се как всички не сме се разболяли още от някоя болест в ТАЗИ МИЗЕРИЯ
    Иначе Контролираме Хигиена и Качество на Храни
  • 25 Имспектор

    3 4 Отговор
    Ме пращаме сега Кървави писма защото в момента Не давате да се сформира Правителство и Се Назначи Постоянен Шеф там към които да го Пратим
    ЗАТОВА
    НЯМА КОЙ ДА НИ ЧУЕ В МОМЕНТА И ДА ГО ПРАТИМ
    НЕ ЧЕ НЕ ИСКАМЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ И НАЗНАЧАВАНЕ НА ОЩЕ КОЕГИ-ИСТИНСКИ ИНСПЕКТОРИ КОИТО ДА РАБОТЯТ ЛАТО НАС
    НЕ ТАКИВА КОИТО ДА СЕ БУТАТ И САМО ДА ПРЕСНИМАТ ДОКУМЕНТИ
    ЯСНО ЛИ ТО Е ТОВА
  • 26 Христо Даскалов

    6 4 Отговор
    Търся да купя къща на безценица, по възможност от болен пенсионер. Оферти приемам в централата на ПП. Плащането ще извърша когато мога.
  • 27 Прост човек е българина

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Къде че не видях":

    Жалко, че не може да ги прочетеш, защото освен на български, друг език не познаваш...
  • 28 Мими

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сигурен ли си":

    В Испания са частни, контролирани от национално референтни.. Но там има държава, за разликато от тук. Има и контрол. Отгоре на това сега и пищат, че стоките от Турция са много замърсени и искат завишаване на контрола...
  • 29 Стършел

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Прегледай се бе":

    Този май е балабанчето ли беше или големанчето, но врещи също като него.
  • 30 Първомайско първеньо

    1 2 Отговор
    Ице! Не дей така!:)
  • 31 Софчо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    От ГЕРБ и ДПС добре ли ви плащат за несвързаните, но анти ПП писания?
  • 32 Защо бе

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Прегледай се бе":

    Да не казваш че да си умен и да казваш истината, е проблем? 😂 Няма как всички да сме простокирчовци, да се мразим за няколко монети и да се излагаме!
  • 33 Цуца

    1 1 Отговор
    Шенген до дупка!!! Всичко друго е бля, бля.. пак ще ручаме жабетата! В Сърбия трябва да представиш документ къде си спал за да могат данъчнте да проверят хотелите, къщите за гости и така да събират данъци. За ”белите” държави всичко е законо те затова ни извадиха червен картон
  • 34 Инспекторите

    1 1 Отговор
    Вие сте най-големия Бокл.к управлявал някога БАБХ
    ДОЛЕН ЛЪЖЛИВ И ГНУСЕН
    ТОРМОЗЕЩ СВОЙТЕ СЛУЖИТЕЛИ С ВЛАСТ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ
    КОРУМПИРАН ДО КОСТИТЕ СИ
    ДА ЗНАЕШ ВСИЧКО РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ВРЪЩА
    И ИСТИНАТА СЪЩО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ