Last news in Fakti

14 Януари, 2023 16:00 3 647 110

Какво направиха Чърчил и Рузвелт по времето на Хитлер. И какви ги върши Радев при Путин

  • румен радев-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Президентът Радев трябва внимателно да прочете радиобеседите на Рузвелт с американските граждани и да се замисли дали неговите собствени изказвания и действия не са всъщност точно обратното на тях

Какво направиха Чърчил и Рузвелт по времето на Хитлер. И какви ги върши Радев при Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си, че в края на 1939 по БиБиСи върви рубрика "Хитлерови следобеди". Немислимо, или? По БНР обаче днес има "Путинови следобеди". Да, Хитлер не е Путин. Но горчивите уроци от историята трябва да се припомнят.

Представете си Великобритания през септември 1939 година. Хитлер вече е нападнал Полша, Великобритания е подкрепила тази страна и обявила война на Германия. Не е ясно кога, дали и как ще има пряк военен сблъсък между двете големи европейски сили - надеждата е, че пред решимостта на Англия и Франция Хитлер ще се усмири без да се стига до тотална световна война.

Но представете си и това: че по БиБиСи, общественото радио на Великобритания, има рубрика "Хитлерови следобеди". В тези предавания водещи - открити привърженици на нацизма - канят британски фашисти, аристократи с връзки в германските служби, обладани и недообладани от Хитлер фенове и фенки, учени с тектонски уклон, расисти и всякакви други, които искат да се правят на интересни, закачайки се към нацизма като политическо явление. Представете си също така, че абдикиралият крал Едуард VIII и особено обсебената от нацистите му съпруга Симпсън са чести гости на предаването, които критикуват официалната политика на страната и призовават за "мир" и възстановяване на сътрудничеството с Третия Райх в енергийната сфера.

Какво правят истинските либерални демократи?

Някой би казал, че това би бил един "истински либерализъм" и една либерална демокрация трябва да е винаги толкова отворена към "другата гледна точка". Истинските либерални демократи от рода на Невил Чембърлейн и Уинстън Чърчил обаче не са допускали нито "Хитлерови следобеди" по радиото, а още по-малко биха толерирали пораженчески и "миротворчески" речи от държавния глава. И това е така, защото между либерална демокрация и откровена идиотия има много голяма разлика. Гьобелс не е разбирал това и е смятал, че демокрацията е идиотски режим, защото дава инструменти на опонентите си да я съборят. Но е грешал.

Представете си сега другата свободна демокрация - САЩ, оцеляла през Втората световна война. Годината е 1940 и войната е още далеч от Америка. Ако Рузвелт беше се поддал на изолациониските настроения, доминиращи в страната, то той сигурно не би пращал военна помощ на Великобритания, а само "хуманитарна". "Нито един куршум от САЩ за Европа" сигурно щеше да е заглавието на някоя от неговите популярни радио вечери до камината, в които той се е обръщал към американската публика. Не е ли това най-демократичното поведение за един президент - да следва изолационизма на мнозинството? Ако това беше поведението му обаче, днес нямаше да обсъждаме демокрацията, а от фасадите на сградите щяха да висят я фашистки, я съветски знамена.

Представете си сега САЩ непосредствено след нападението над Пърл Харбър от декември 1941. Представете си, че Рузвелт започва да търси дипломатическо решение с Япония, а по американските медии тече дебат между "двете гледни точки" - дали Америка да се сражава, или не. Ако това се беше случило, демокрацията отново щеше най-вероятно да е изчезнала под напора на тоталитарните и милитаристични империи.

Тези сценарии, макар и далеч назад в историята, има какво да ни кажат за съвременната българска политика. Ако направим аналогията, ние сме след момента, в който Хитлер вече е нападнал Полша. Историята никога не се повтаря едно към едно обаче и блицкригът на Владимир Путин се провали - войната се проточи и скоро ще навърши година.

По БНР обаче продължават регулярните "Путинови следобеди", в които систематично и без отклонение се излагат аргументи в полза на руската агресия, вината за нея се хвърля върху "Запада" и се вещаят мрачни прокоби за краха на самия Запад. Това се случва при положение, че като страна уж осъждаме агресията на Русия и подпомагаме Украйна в нейната защита, включително и военно. (Всъщност ние от началото на конфликта даваме и военна помощ като част от ЕС, а на търговска основа изнасяме сериозни количества оръжие в посока Украйна.)

Путиновите следобеди по БНР са само най-видимата част на айсберга - на практика във всяка сериозна телевизия се търси някакъв баланс на уж "нашата" и Путиновата гледна точка за войната. Този баланс накрая обърква хората по отношение на границата между двете.

Разликата между Рузвелт и Радев

В някакъв смисъл България е и в ситуацията на САЩ от 1940 година. Изолационистки настроения преобладават и у нас, но президентът Радев - нашият "Рузвелт" - вместо да следва примера на реалния герой и да се чуди как най-ефективно да подпомогне военно нападната страна, сам се провъзгласил за "миротворец", громи "военолюбците", искащи да пращаме военна помощ за Украйна, опитва да възстановява газовите ни доставки от Русия по един или друг начин.

За съжаление, цяла Европа е може би в ситуацията на САЩ след атаката над Пърл Харбър. Както тази хавайска база, така и Украйна са последната пречка пред руските имперски войски да почукат направо на вратата на европейските ни съюзници от НАТО и ЕС, а и на нашата врата. "Това никога няма да се случи", веднага ще заяви някой от участниците в Путиновите следобеди. Лошото е, че аргументи за такава увереност няма - съвременна Русия нито има излишък от здрав разум, нито пък ресурсните ѝ дефицити са толкова големи, за да не може да си позволи още една агресия, ако тази се окаже успешна.

Горчивите уроци трябва да се припомнят

В този смисъл президентът Радев трябва внимателно да прочете радиобеседите на Рузвелт с американските граждани и да се замисли дали неговите собствени изказвания и действия не са всъщност точно обратното на тях. Това, разбира се, би било полезно, ако България иска да остане свободна демокрация, въпреки изпитанията на войната.

Аналогиите са слаби аргументи и са опасни. Путин не е Хитлер. Но военната агресия на Путин и тази на Хитлер, както и въздействието им върху международния правов ред са на практика еднакви. Както и презрението им към демокрацията. Това презрение не бива да се крие зад фалшиви претенции за свобода на словото. Затова припомнянето на някои горчиви уроци е полезно и днес.

****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПарапетПетко

    55 11 Отговор
    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло
    А кой е автора?

    Коментиран от #48, #63

  • 4 Почти не

    36 16 Отговор
    Тез меките китки какво общо имат особено със чърчил..тука всичко е предварително платено и решено целта е да се окраде максималната сума пари по възможност
  • 5 в 10-та

    33 50 Отговор
    много добра статия за съжаление на русо робите!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анева

    42 20 Отговор
    Deutsche Welle, Дойче Зеле.... и дивотии
  • 8 Анал лизатор

    24 9 Отговор
    Ника е достатъчен.Няма нужда да коментирам.
  • 9 Гориил

    45 21 Отговор
    Чърчил и Рузвелт са по същество лидерите на престъпната общност. Втората световна война е на тяхната съвест, кръвта на 50 милиона загинали е на ръцете им. Без подстрекателството на Лондон Хитлер не би се осмелил да нахлуе в СССР и без американски долари той не би имал средствата да го направи.

    Коментиран от #16, #80

  • 10 Жреца на Ботунец

    21 48 Отговор
    Вън от Президенството този мазен путлерастки парцал и най-долен рубладжия.Незаконният син на Бай Тошо му е одрал кожата с тази пипонеста кратуна,крив клюн и щръкнали пеленгатори.С покойният пияница Владко Живков са,като близнаци.

    Коментиран от #44, #108

  • 11 "изолациониски настроения", и хапчета

    24 7 Отговор
    Ако Рузвелт беше се поддал на изолациониските настроения, след като японците ги помляха в Пърл Харбърд .........
  • 12 Диамантената ръка

    16 13 Отговор
    И да ги прочете, няма да ги разбере тоя чугун...
  • 13 Пръц

    46 27 Отговор
    Пълна глупост ! Русия и Путин са си в правото да накажат фашистката глутница в покрайнината,която тормозеше и убиваше руснаци близо 10 години ! Никаква аналогия няма с на Хитлер болната амбиция да владее целия Свят !

    Коментиран от #18

  • 14 Сандо

    33 16 Отговор
    ДВ по-добре да не се занимава с историята на ВСВ,че ще трябва да навлиича още един кат дрехи за да понесе по-леко поредния пердах от Русия.А и през тези години са толкова много предателствата на западните държави,че би трябвало поне от срам да не се ровят в тях.Същото важи и сегашните ни ,опази ни Боже от тях,български демократизатори.
  • 15 Кой ги пише тези простотии бре?

    21 10 Отговор
    Не е ли това най-демократичното поведение за един президент - да следва изолационизма на мнозинството? Ако това беше поведението му обаче, днес нямаше да обсъждаме демокрацията, а от фасадите на сградите щяха да висят я фашистки, я съветски знамена.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сандо

    27 9 Отговор
    Добре би било да припомним на ДВ-то,че най-много подръжници на нацизма е имало именно в САЩ и Великобритания,начело с кралското семейство.
  • 18 Наказателя

    6 18 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    Ще видиш как ще накажат сега като почнат да идват малко истински танкове

    Коментиран от #36

  • 19 Груйчо

    20 30 Отговор
    Радев,т.нар. български президент е жестоко облъче и с променен генотип уж българин.
    Радев е зомбиран и промит
    ! мозък!
    Радев и пръста си няма да мръдне за да защити България от руския фашизъм!
    Радев в българската политика трябва да получи само едно и след това съд- импийчмънт!
    Колкото по- бързо толкова по добре за България
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    31 10 Отговор

    До коментар #16 от "Трай бе":

    Умнико,я първо преброй колко държави преди СССР сключват договори с Германия.А за позорният Мюнхенски сговор,отворил широко вратите пред ВСВ да говорим ли?

    Коментиран от #28

  • 22 Бонев

    35 13 Отговор
    Два пъти прочетох статията. Не разбрах кой е авторът. Няма значение, може да са Дайновци, Дичевци, Смиловци и тн. Все тая. Значи в ЕС различното мнение не трябва да съществува. Аз пък харесвам предаването на Волгин, какво ще ме вкарате в затвора ли?

    Коментиран от #24

  • 23 Кой написа тоя бълвоч ? Име няма ли?

    30 9 Отговор
    Но представете си и това: че по БиБиСи, общественото радио на Великобритания, има рубрика "Хитлерови следобеди". В тези предавания водещи - открити привърженици на нацизма - канят британски фашисти...===========Че това е факт на 1000% в момента . Какво да си го представяме, ние го виждаме!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Евгений Дайнов:

    28 8 Отговор
    Вече го е срам и статиите си да разписва . Даааа...
  • 26 Гориил

    21 7 Отговор
    За намеренията на англосаксонците свидетелства престъпното забавяне на втория фронт.Помощта на СССР е оказана под натиска на еврейското лоби. Но тази помощ беше дълг, който Червената армия плати с кръвта си.

    Коментиран от #96

  • 27 Солей

    27 8 Отговор
    Смърди на ДБ пропаганда! Лъха яко!
  • 28 Трай бе

    11 25 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Сополлий нито САЩ нито Великобритания имат договори със Германия след атаката на Полша но СССР ИМА

    Коментиран от #32, #83

  • 29 Бивш канадец

    20 8 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Можеш ли да ми опишеш тези норми, че нещо не се сещам за такива? И, доколкото си спомням, едно от основните качества на демокрацията е свободата на словото и ако няма такава свобода, то каква демокрация сме? Между другото, живял съм 12 години в този "свободен свят" и повече няма да стъпя там!!

    Коментиран от #98

  • 30 Българин Сл.оригинал

    26 14 Отговор
    Българският народ е с Русия! Атлантиците се гърчат от безсилие!

    Коментиран от #53

  • 31 Гориил

    18 6 Отговор

    До коментар #16 от "Трай бе":

    Пактът за ненападение и търговското споразумение не са доказателство за съюз. Това е по-скоро пропаганден стереотип, който нивелира престъпленията на Запада срещу Русия.Истинските съюзници на Хитлер са били други страни, които вероятно познавате.

    Коментиран от #40

  • 32 Англия има преди атаката

    14 4 Отговор

    До коментар #28 от "Трай бе":

    С Германия,историко.
  • 33 3.14К

    25 7 Отговор
    До кога ще замърсяване информационната среда в България с тази долнпробна, чуждестранна медия. Отделен им е и специален раздел,където даже не може да се коментира цялата гнусна пропаганда и дезинформация.
  • 34 Петров

    19 9 Отговор
    "радио Зеленски" е фашисткото радио ! И с никакви алабализми не може да бъде прикрит този факт
  • 35 Човека КоZа

    18 11 Отговор
    "Това се случва при положение, че като страна уж осъждаме агресията на Русия "
    А като народ, подкрепяме Русия и Путин. Слава Русия



    💤

    Коментиран от #97

  • 36 Шматка

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Наказателя":

    Кои танкове бе, бритчет? Абрамс ли - дето РПГ-7 ги отваря като консерва? Що не си извадиш пръстите от контакта, а?
  • 37 Да си луд хубаво, но има и лечебни завед

    11 5 Отговор
    """""""Както тази хавайска база, така и Украйна са последната пречка пред руските имперски войски да почукат направо на вратата на европейските ни съюзници от НАТО и ЕС"""""""
  • 38 Дааааааа

    14 7 Отговор
    Евгений Дайнов мисля трябва да се лекува.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Човека КоZа

    8 4 Отговор

    До коментар #40 от "Трай бе":

    И пак ще победи.


    💤✌️

    Коментиран от #50

  • 42 Хммм

    11 3 Отговор
    """демократичното поведение""" за един президент било да НЕ следва позициите на мнозинството....... Писача полудял чете ли какво пише ? Нормален ли е?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Слава на Великият Путин

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "Жреца на Ботунец":

    Да идва по бързо да ни освободи от DW и "евроатлнтическите ценности"!
    Ах, каква си ми евроатлантическа ценност!

    Коментиран от #52

  • 45 Най простият

    9 16 Отговор
    и алчен президент, който сме имали!
  • 46 малиии

    9 8 Отговор
    Много колхоз тука бе
  • 47 Чичак

    16 5 Отговор
    Какво правят истинските либерални демократи?=========войни бе кретен, войни правят ! ..... (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави.

    Коментиран от #99

  • 48 ха сега

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "ПарапетПетко":

    Ами да си представим тогава и 1938 година когато Англия и САЩ одобряват нахлуването в Чехия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пръ4 ти требе

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Човека КоZа":

    Пръ4шшш ...
  • 51 Тома

    6 5 Отговор
    Радев да каже какво му обеща тиквата че станаха много близки.Дано да не е свързано със Симитли
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Атлантици от Карлуку

    10 12 Отговор

    До коментар #30 от "Българин Сл.оригинал":

    =====Българският народ е с Русия! Атлантиците се гърчат от безсилие!====="гърчат", ама и във война ни вкарват !
  • 54 Чидааа

    10 7 Отговор
    Дойче Зеле е чуждестранен агент ! и се обслужва от атлантически предатели. Съд !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Дайнов.... Подписвай си пръдните ей....

    3 7 Отговор
    =========президентът Радев - нашият "Рузвелт" - вместо да следва примера на реалния герой и да се чуди как най-ефективно да подпомогне военно нападната страна, сам се провъзгласил за "миротворец", громи "военолюбците", искащи да пращаме военна помощ за Украйна
  • 57 Злобно

    6 12 Отговор
    и глупаво човече е радев, няма друг , като него, може би правилно е избран ,олицетворява голяма част от по долу коментиращите и подкрепящи престъпници убиващи деца за да завземат украинска територия, простите хорица се радват на убийства и мизерия, СПОКОЙНИЯТ И УХОЛЕН ЖИВОТ ИМ Е ЧУЖД !

    Коментиран от #69

  • 58 Чичак

    4 5 Отговор
    """""Какво правят истинските либерални демократи?"""" ========= Да говориш за ръководители на военни администрации по време на война като за "либерални демократи" трябва да ти хлопа сериозно дъската..... Кой е авторът на тази статия, име няма ли ????
  • 59 Българка

    8 12 Отговор
    Радев е назначен от човека на ГРУ- Решетников. През първия си мандат тий умело се прикриваше и се самоизтъкваше като евроатлантик. Но с войната на Путин в Украйна маските паднаха. Оказа се , че начело на държавата ни е прокремълски човек, български предател
    ОСТАВКА РАДЕВ!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #62, #93

  • 60 Решил писача, и да плаши гаргите.....

    9 5 Отговор
    """""от фасадите на сградите щяха да висят съветски знамена."""""========ами ако с референдум мнозинството го реши, що НЕ ? Точно това е демокрацията впрочем, а не какво решават някакви елити и пишман набедени за лидери измекяри.
  • 61 Читател

    11 4 Отговор
    Автора поне да си беше написал името или по хапчета за страх.Хлебарка малка.

    Коментиран от #64

  • 62 Хахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "Българка":

    Оказа се , че начело на държавата ни е Атлантическа подлога - български предател
    ОСТАВКА РАДЕВ !!!!!!!!!!!!!!=====така е правилно!
  • 63 Читател

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПарапетПетко":

    Няма име щото пие хапчета за страх
  • 64 Не е за първи път

    7 5 Отговор

    До коментар #61 от "Читател":

    Дайнов да го играе анонимник !!!!

    Коментиран от #65

  • 65 Читател

    5 6 Отговор

    До коментар #64 от "Не е за първи път":

    Не знам кой е но редактора го публикува тоя пасквил, пропагандата да върви анонимни страхливци.Чао и не си мислете че българите сме стадо като тия на запад

    Коментиран от #110

  • 66 1234

    6 3 Отговор
    щом няма автор, значи е мнение на ДВ, но се крият зад тъпи обяснения. Колкото да им се иска Путин няма как да стане Хитлер, но Зе вече е.
  • 67 Дъртите комунисти

    4 10 Отговор
    Разни дъртаци дето нищо смислено не са оставили зад себе си ни дърпат назад. Ше строим текезесета, ше даваме наряди, манифестации, почетен караул, ше строим зрелия социализъм, ше възродим доносите, облаги по партийна линия, концлагерите за инакомислещите и оградата по границата, за да не бега никой. Кажете за плановете на внуците и децата си. Те ще са възхитени ;)

    Коментиран от #71

  • 68 Никой

    2 12 Отговор
    Зеления чорап / на практика е светло сив / е кремълска марионетка. Българските медии всички се въртят около профила на " Гласът на Москва ".Има много невежи безплатни русофилски тролове,постващи фалшиви мантри на платени 4000 хилядници.Русофилските роби не познават българската история,тази, която руските окупатори на България откраднаха и фалшифицираха.

    Коментиран от #70, #92

  • 69 Особено

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Злобно":

    Ми хареса " ухолният" живот. Браво,отличник.

    Коментиран от #76

  • 70 Историко

    8 0 Отговор

    До коментар #68 от "Никой":

    Нека хората сами решат какво да харесат или не. Великите ти заключения ги разказвай на жена си.

    Коментиран от #74

  • 71 Ами ти

    8 1 Отговор

    До коментар #67 от "Дъртите комунисти":

    Какво си постигнал, освен този бълвоч?
  • 72 Ти си

    6 1 Отговор
    Офффф DW , толкова тъпо та чак плоско !
    Свършиха ли ви качествените журналисти и политико-исторически анализатори та пускате пасквилите на някакъв бездетен анонимник .....
  • 73 Статията

    10 2 Отговор
    Ме призовава да си представям много неща
    Но ето някои факти
    Американски капитали спонсорираха германия на хитлер за икономическото и възстановяване
    Англия и франция обявиха неутралитет когато франко и неговите фашистки покровители от германия задушиха републиканския режим в испания
    Повече от една година след като хитлер нападна полша нито една пушка не пукна срещу германия от западните държави
    Америка много дълго време беше неутрална до първо харбър
    На практика западът започна война срещу германия едва девет месеца преди края на петгодишната война
    Англичаните си затваряха очите когато немците минаха със своя армия към западните си граници обявиха набор на военна служба и се превъражаваха нападнаха чехословакия и австрия и фактически ги поощряваха по всякакъв начин/всички тези действия бяха в противоречие от мирния договор в края на първата световна война/
    Практически отказваха какъвто и да е начин за съюз с русия против германия
  • 74 000013

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "Историко":

    Ти пък жена , тоя е модерен и не е русофил а саламофил , има си мъж в къщи на него ще ги разправя тия
  • 75 Абе смешници

    5 7 Отговор
    Грешката на Хитлер е,че след като прегазва Франция не прави същото и с Англия!Сега щяха да говорят на немски!А що се отнася до Президента Радев,соросоидите и евроатлантиците го упрекват в русофилия,докато русофилите обратно в евроатлантически пристрастия!Според мен,си върши добре работата,с малки отклонения като "триморието",но това е под външно давление!
  • 76 По - важен е смисълът,

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Особено":

    всеки допуска грешки в бързината, но ти си явно , като президента!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Е те такова животно нема!

    2 2 Отговор
    А някои се опитваха да ни убеждават и дори още го правят, че комунизма си е отишъл...
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ал Бунди

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    По силата на Рапалския договор, Сталин предоставя базите си за обучение на Вермахта- това са доказани документално факти. Манщайн е обучаван на танкодрумите под Калуга, асовете на Луфтвафе са извършвали учебни полети от летищата край Липецк..матросите и подводничарите на Кригсмарине са се учили във флотските училища на Питер, а немските химици са се учели как да боравят с циклон-Б на химическите полигони под Саратов..нещо да кажеш? Забравих Гестапо..те са взели приомоите на разпит от НКВД, има дори открити машини за изтръгване на нокти, подарени на чернодрешковците от техните колеги от Лубянка..ФАКТИ, само доказани факти предоставям на вниманието Ви.

    Коментиран от #86

  • 81 хахаха

    7 2 Отговор
    със сигурност през 1939 г. в България е имало следобедни комюникета за победите на Хитлеровите войски на източния фронт...да не говорим за 1941-42....та не разбрах дойчозелето защо се възпалява така?
  • 82 Айде,бе

    10 2 Отговор
    Статията е написана за лаици:)),Англия до последно се опитват да си сътрудничат с Хитлер, даже имат филм по въпроса,стигат до убийства на свои политици дори.Факт р,че всички дори руснаците са се страхували от Хитлер, а иначе авторът можеше да се опита да сметне колко евреи ,а и други изгоряха докато Сащ и Англия се мотаеха за втория фронт.Истината,е че никой не е искал война с Хитлер, а който е тръгнал да превзема Русия знаем как завършва,затова и зъбите на Хитлер са в Москва:)

    Коментиран от #103

  • 83 Глъми

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Трай бе":

    нищо не знаеш за историята на Европа в средата на 20-ти век...явно си малолетен оли...
  • 84 тончо

    2 6 Отговор
    Трябва да се намери точно определение за национално предателство и след това раzните преzиденти ,курнели копейки и яневци да се отправят в централния.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Мара Бунди

    7 1 Отговор

    До коментар #80 от "Ал Бунди":

    я преди да ги пишеш тия работи, напиши за коя година става дума...май след като идва Хитлер на власт след ДЕМОКРАТИЧНИ избори, няма такава работа в СССР...но да предположим, че е така, както ти казваш...1936 г. има ли Олимпиада в Берлин? Има.. Спортистите от цял свят(без СССР) зигуват ли? зигуват...1938 г. подписва ли се Мюнхенския сговор? Подписва се....Какво се случва с Чехословакия? Очевидно си Ал Бънди, най-умния хамериканец у свето! :))))))
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 бхгцклпъ,бкп

    1 1 Отговор
    дупедавци
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Моряка

    3 3 Отговор
    Някой да вижда нещо друго освен плюнки и дори храчки в изложението на този истерик?Я някой недоумрял тъмно син талибан
    от Софийския майдан-1990,я синът му,израстнал до умен и красив п.......дал.
  • 96 Курт

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    Червената армия и Вермахта бяха приятели и партньори когато си деляха Полша, интернационолните социалисти провокираха националните социалисти и си го получиха, добре че бяха гадните англосакси иначе в русия пак щеше да има немски царе, което би било добре и справедливо
  • 97 Кадиров дон дон

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Човека КоZа":

    Оная коzа дъщерка ти я направихме намаз ало
  • 98 Българин-Канак

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бивш канадец":

    Кисело е гроздето Ей, много е кофти да си некадърен
  • 99 Курт

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Чичак":

    След тая война ще имат още две повече, една в украйна и една по-голема в русия
  • 100 Шоп

    2 3 Отговор
    Население от прости тарикати и президенто таков
  • 101 Странната война

    5 1 Отговор
    Цитат от драсканицата на червения изклесавец Дайнов: "Не е ясно кога, дали и как ще има пряк военен сблъсък между двете големи европейски сили - надеждата е, че пред решимостта на Англия и Франция Хитлер ще се усмири без да се стига до тотална световна война". Има обявена война от 3 септември 1939г от Франция и Британия,същите имат огромно превъзходство превъзходство в пехота,танкове и авиация,ноооо... почти година водят известната в историографията "странна война" - за Коледа френци и британци от първите окопи си разменят подаръчета,даже си спретват мачле в неутралнато полоса.По време на Нюрнбергските процеси германският генерал-полковник Алфред Йодъл заявяви, че „ако не сме се сринали още през 1939, то това се дължи единствено на факта, че по време на Полската кампания, приблизително 110 френски и британски дивизии на Запад са напълно неактивни срещу 23-те германски дивизии". До м. май тия лицемери се надяват Хитлер след Полша да продължи на изток.
  • 102 До пост 80 л Бунди

    4 0 Отговор
    Пишеш наизуст едно към гьотере. Сътрудничеството на Ваймарска Германия със СССР се осъществява защото и двете държави са били в изолация,а и така Германия заобикаля ограниченията на Антантата.През 1926г. е подписан договор за взаимно обучение на летци и танкисти защото....Защото теорията за масирано и дълбоко проникване на танковете в съчетание с въздушни десанти е формулирата от руския генерал Триандафилов и по-късно демонстрирана на учения пред военните аташета.Немците са впечатлени и заинтересовани да добият този опит. По-късно педантично внасят нови елементи в тия възгледи,особено в свръзките ,наземното и въздушното разузнаване. За никакъв Манщайн не става дума, а за генерал Гудериан,който като майор преминава обучение в секретната танкова школа на вермахта „Кама“ създадена на територията на СССР, близо до град Казан, с цел заобикаляне на условията на Версайския договор от 1919 г. Договорът за създаване на тази танкова школа е сключен през декември 1926 г. в Москва, като от немска страна е подписан от полковник фон дер Лит-Томзен, а от съветска от началника на IV разузнавателно управление на Штаба на РККА Я. К. Берзин. Когато Хитлер идва на власт авиационната и танковата школи са закрити.
  • 103 такъв е живота

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Айде,бе":

    Те са се уфлянквали както сега. Все са се надявали да минат метър. Но може би така трябва. Играта е да се правят на сговорчиви и да отвърнат когато бъдат нападнати. Ако отидат сега и надуят шушоните на Путин, те ще са агресор и 1000 години руснаците ще разправят колко несправедливо са се отнесли с тях.

    Коментиран от #106

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 читател

    5 0 Отговор
    Интересно че този сайт продължава да блокира конструктивни постове базирани на фактологичен материал. Постовете с меко казано низки страсти преминават безпрепятствено филтъра.

    Коментиран от #109

  • 106 Лошо за ...

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "такъв е живота":

    Мммю да. През 1939г. прокси им беше Полша а днес Украйна. Лошо за шизофреничните проксита .
  • 107 Кочан

    1 1 Отговор
    Избора на Радев за Президент само по себе си беше беда за България, но машинациите по "преизбирането" му са престъпление.
  • 108 Мераклийски

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Жреца на Ботунец":

    Този ,Мунчо наречен президент трябва да бъде изритан от българската политика!
  • 109 Бай араб

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "читател":

    Филтъра е за комуняги , мини на руски сайтове да четеш ,, позитивни,, неща.Тук е за интелигентни хора
  • 110 Мухаха

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Читател":

    Ми личи си какви сме умници ние, за разлика от "тъпите овце" на Запад! Личи си по това колко хора умряха тук от Ко-вид (хем пандемията се позабави за нас), но от глупост и слушане на резидента и руски хибридки , се допусна да починат няколко пъти повече хора в промили. Умник до умника- хвърлят си боклуците в реката или през прозореца, лекуват се със съвети на шамани, наливат се със съмнително течности, бият/убиват си жените, неграмотници с фалшиви книжки ни изтрепват по пътищата, ходим да слугуваме в "гадните" западни държави, защото там животът е по-уреден и справедлив и заплатите - по-големи! Направо отвсякъде извират примери за ум и успешност, нямам думи!