Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2023 19:00 4 814 56

По колко взимат бойците на "Вагнер" и кой има думата

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • война-
  • затворници-
  • украйна-
  • военни престъпления-
  • марат габидулин-
  • наемници-
  • чвк

Марат Габидулин отговаря на въпросите на ДВ

По колко взимат бойците на "Вагнер" и кой има думата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От малка група наемници военната организация "Вагнер" постепенно става цяла армия със самолети, артилерия и собствена централа в Санкт Петербург. Бившият член на групата Марат Габидулин е бил съветник на Пригожин в Сирия. Пред ДВ той обяснява как функционира организацията.

Що за човек е ръководителят на "Вагнер" Пригожин - едно от главните действащи лица във войната на Русия срещу Украйна?

Още новини от Украйна

М. Габидулин: Пригожин управлява с твърда ръка, случва се да бъде и брутален, и груб. Мисли в широки мащаби и не се ограничава само в една сфера на дейност.

А Вие как се озовахте в групата "Вагнер"?

М. Габидулин: Завършил съм Висшето въздушно-десантно училище в Рязан. След това в продължение на пет години заемах различни офицерски постове. Заради бюрократични неразбории ме уволниха, бях цивилен известно време и търсех работа. Това беше през 1990-те години. Тогава влязох в контакти с престъпните среди, убих един мафиотски бос, бях осъден и престоях три години в затвора. Когато излязох, отново започнах да търся работа. През 2015 г. ми се обади един приятел и каза, че в Русия съществува паравоенна организация, в която бих могъл да се върна към предишната си професия и да се опитам да започна наново.

Започнах като обикновен боец, но още при първата ми мисия в Сирия станах командир на група, след което – командир на една разузнавателна част. Но бях ранен тежко и оттам нататък вече не можех да изпълнявам бойни задачи – тогава ме назначиха в централния офис.

Как е организирана дейността на групата "Вагнер"?

М. Габидулин: Групата следва правилата, определени от ръководството, което се състои от бивши военни. А когато се даде власт на руските военни, те тутакси отменят понятия като конституцията и законите, смятайки ги за либерални глупости, и установяват свои закони. Но има едно твърдо правило, което, според мен, се спазва и до днес – да не се убиват цивилни граждани, нито да им бъде отнемано имущество.

Британските тайни служби твърдят, че днес групата "Вагнер" включва 50 000 души – може ли да са толкова много?

М. Габидулин: Това е абсолютно нереалистично число – не може да бъде. Ако говорим за това колко души, включително затворници, са минали през офиса, може и да са толкова. Но оттам не следва, че и бойците са толкова. 50 000 души са цяла армия.

А как се финансира групата "Вагнер"?

М. Габидулин: Финансовото положение е добро, докато е в добро състояние държавният бюджет. Тази организация никога не е била частна – определението „частна армия“ е плод на въображението на журналистите. Частни инвестиции няма – групата се финансира от бюджета, с парите на данъкоплатците.

Според западните тайни служби издръжката на организацията възлиза на 100 милиона долара месечно. Дали е така и какви са заплатите на бойците?

М. Габидулин: Имайки предвид общите разходи и отчитайки интензивността на боевете в Украйна, изглежда много вероятно. А заплатите са по около 100 евро на ден при участие в бойни действия, т.е. може да се стигне до 3000 евро месечно. Редовно се раздават и бонуси, които зависят от значението и продължителността на битките.

Продължава ли Дмитрий Уткин да е върховен командир на групата "Вагнер"?

М. Габидулин: Да, разбира се. Той е дясната ръка на Пригожин. Те очевидно са си разпределили компетенциите – Уткин контролира дейността на групата в Африка и в Сирия, а Пригожин – в Донбас. Неговата истинска цел е да сложи ръка на целия промишлен комплекс в Донбас. Той иска да стане цар на Донбас – ни повече, ни по-малко. Като това изобщо не е невъзможно – той няма конкуренция.

Какви са отношенията между групата "Вагнер" и руското Министерство на отбраната?

М. Габидулин: Всъщност групата „Вагнер“ може да бъде определена като част от въоръжените сили на Русия със специални пълномощия. Сега тя се е превърнала в структура на една паралелна власт, която не е предвидена от закона, но зависи много от военното министерство. От време на време се стига до търкания.

Военният министър Сергей Шойгу и Пригожин са антиподи: те са представители на напълно различни светове, враждуващи помежду си. Още повече, че Пригожин развива интензивна политическа дейност, която всъщност е борба за оцеляване. Той вече има толкова много врагове в правоприлагащите органи, че за него е жизненоважно да има някакъв политически статут.

Какво мислите за това, че САЩ класифицираха групата "Вагнер" като международна престъпна организация?

М. Габидулин: На базата на факта, че групата „Вагнер“ участва активно в бойните действия в Украйна, тя несъмнено е замесена в гигантско военно престъпление. Става дума за агресия – това е ясно дори и на малките деца.

Вие сте били и в Украйна. Но казвате, че не са се сражавали там?

Това беше през 2015 г. По това време боевете вече бяха спрели. Когато пристигнахме там, останах с впечатлението, че задачата ни е да разпалим отново огъня на сраженията и да провокираме въоръжените сили на Украйна да продължат да се бият. Бяхме много активни, но бях в подразделение, чийто командир поради хитрост и малодушие направи всичко възможно да не ни се налага да участваме във военни операции. Да, той бе подлец и некадърник, но по някакъв начин съм му благодарен, че не ми се наложи да си цапам ръцете. Съвестта ми остана чиста. Тогава стигнах до извода, че руската пропаганда лъже безсрамно и че Минските споразумения се нарушават постоянно – и то от така наречената "Луганска народна република".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    11 32 Отговор
    Истината за Русия и Путин!

    Коментиран от #38

  • 2 Последния Софиянец

    36 16 Отговор
    В Украинското посолство в София набират хора като ги лъжат че ще взимат много пари.

    Коментиран от #8, #26, #56

  • 3 БАЙ КУРТИ

    47 10 Отговор
    Е щом DW го пише , все едно чета МИЧЕТО И ДЖАНТА ОГЛУ. ВЯРВАМ ИМ . Абе напоследък изчезна БЕСАРАБСКИЯТ ФРОНТ . Какво стана /загадка ли е или се изпариха.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Aлфа Bълкът

    24 33 Отговор
    €100 на ден? Да ходиш, да те трепят за €100 и накрая няма и да ти ги дадат? Толкова за деня в София вади един стабилен майстор.
    Да идеш, да крадеш поне, ама то не останаха и тоалетни чинии. Явно ще се напада Киев, там тоалетни има бол.

    Коментиран от #13, #21

  • 5 руZофилите V шOк!

    11 30 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ КУРТИ":

    Кои са достоверните източници? RT и РИА Новости?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Къде е

    8 4 Отговор
    Смерш за предаtелите?
  • 8 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Колко €5000 давали там уж.
  • 9 Петьо Петров

    41 20 Отговор
    В повечето случаи не разбирам коментиращите тук. Ясно е, че нямат понятие що е война и как се процедира по време на такава. Ние я наричаме такава заради нашата неосведоменост. Хлапетата мислят, че всичко е видеоигра или футболен мач. Делим се на нашите и вашите. Пълна глупост!
    ТСВ започна деца. За ваша жалост. Започна с решението да се вкарат тежко въоръжение. Украинците погинаха, не малко руснаци също, но кои са следващите, знаете ли? Вие, момчета млади и глупави. Сценарият е готов, режисурата също, а консуматорската публика от западния Запад само очакват актьорите. А това сте вие, не се изисква актьорско майсторство, а само да се научите да боравите с десния показалец вместо на мишката, на спусъка на автомата. Кратко военно обучение и сте готови за пушечно месо на демокрацията. Пожелавам ви повече от 4 часа живот! Но няма да се плашите! НАТО ще ви пази! А НАТО не е нищо повече от ВПК-тата на САЩ и шепа парадни генерали, командвани от банкерите и конгломератите. НАТО сте вие, наивни мишки зад клавишки. Успех в борбата ви срещу лошите руснаци, защитете свободата . Но не тази на майка си и баща си, а тази на безполовите доларизирани хуманоиди. Бъдете демократи, бъдете клонинги в кутийки, бъдете безпаметници без паметници. Бъдете терминатори, а не хора, позволете интелекта да ви бъде заменен и бъдете нашите герои, но не очаквайте паметници, ние ги отричаме, нали?

    Коментиран от #16, #19, #23, #27, #39, #42, #47

  • 10 руZофилите V шOк!

    8 23 Отговор
    Взимат по 200 Груз
  • 11 Хаха

    24 5 Отговор
    Вземат колкото вземат. А колко вземат натовските инструктори колко
  • 12 Пфу!

    27 6 Отговор
    "Убих един мафиотски бос" и после спрях с четенето..Дойче Веле,сър..
  • 13 Хихихи..

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Кат ми се пишеш "Главен Вълк",поне една кокошка заклал ли си във Вълчия си животец?

    Коментиран от #25

  • 14 Братушка

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесарабски фронт":

    Чедо, накъде бегате ,бе поне знаете ли?

    Коментиран от #15

  • 15 Бесарабски фронт

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Братушка":

    В гората.
  • 16 д-р Косев

    12 28 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Пушечно месо са само нещастниците, изтеглили късата клечка да се родят в Раша и околностите ѝ. Така е било и с бащите им, дедите им и още десетки поколения назад. Руский мир!

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Какво точно искаш

    3 0 Отговор
    Какво точно искаш да кажеш? Може ли по кратко и по точно
  • 18 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "д-р Косев":

    Като сте сложили тези укрочували на снимката,да бяхте сложили 12-14-+?Цар вуу ли нещастни!
  • 19 Работещ в Германия

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Браво за коментара .Точно и ясно казано !!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ветеран от Протеста

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Те им дават сто долара на ден,ама като си в черен чувал , в товарен вагон как ще ги вземеш...И Пригожин ги отчита като Дадени..Голям бизнес,бате..30 хиляди убиха Украинците за месец по 3 хиляди долара на ватенка сметни си ги...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    11 19 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Пий си хаповете или водката и си лягай.Теориите ти не работят.Както едно време НАТО щял фа ни нападне и подържахме огромна армия.Е никой не ни нападна ,нали.И Русия никой не напада тя сее смърт около себе си.На нея и трябват марионетки като Беларус ,Чечня иска да се пбгради с послушни сателити.Не случайно се бърка в политиката в цяла Европа включително тук.Щом си против НАТО за какво си обясни.На ребятата им дреме за нас само да си продават нфта ,газа и ядр гориво и да контролират политици,а ти лапай мухи колкото си искаш
  • 24 Хмм

    1 1 Отговор
    Толкова получава и обикновеният редник.
  • 25 Aлфа Bълкът

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хихихи..":

    3-ма в България. Една баба челен удар с друга кола, тя караше и двама отидоха до половин година от лабут.
    Ама те май си бяха болни отпреди това. Ама аз си ги водя на моята сметка да плаща гаргите с тях.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БАЙ КУРТИ

    16 10 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    За съжаление си много прав. Гледам минусите ти макар и малко , и си задавам въпроса , преди да ти сложат -. прочетоха ли смислено какво си написал или, Но прости им /СОРОС така им промива АЙ ПИТО ,че вече стават праволинейни/без гънки. Е не че са имали преди.

    Коментиран от #35

  • 28 1234

    8 4 Отговор
    Ти мунчо другите не ги мисли,радвай се че ще ходиш в рая с онова чучело Путин
  • 29 Украйна е фашистка диктатура

    9 10 Отговор
    Избягалите от укроармията военни сформират доброволчески батальони "Хмелницки" и след кратка преподготовка в ДНР воюяват срещу киевския фашистки режим. Бясното американско куче Зеленски подготвя бягство в Маями, Сащ. Кокаиновият клоун е страхлива мърша. Украинците ще го намерят и ще му "благодарят" за жертвите които предизвика.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Знаещия...

    9 8 Отговор
    Точно Вагнер са най-зле платените. Но пък са най-многочислени. Нормално, като са събирани от кол и въже.. Има и други ЧВК, нпример РЕДУТ на шефа на ГЩ на РА. - там заплатите почват от 6000$ в мирно време, а и Щойгу има своя ЧВК-Патриот, където сан горе-долу същите пари. Има още много други ..абе разпадне ли се Рашеата( което е почти сигурно) тия ненормалници ще се трепят едни други като мухи..върнаха се в годините на Интервенцията...ама сми се върнаха, даже Путин си го призна....
  • 32 @@@

    7 5 Отговор
    Товва изобщо няма смисъл да се чете , но немога да не пусна едно л.а.й.н.о като коментар в чест на дойче зеле в остатъ
  • 33 Некой си...

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Украйна е фашистка диктатура":

    Това Путлер от кавьорчето на ушето ли ти каза...излъгАл та е , да знаеш!!!! Айде , какво заорчахте при тоя Бахмут..в Лисабон вече чакат асвабадителите...к
  • 34 Сравнение

    1 3 Отговор
    100 € брей... много ниско платени са В Украйна плащат на наемниците от $250.

    Коментиран от #37

  • 35 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "БАЙ КУРТИ":

    Освен минусте виж двата отриателни коментара. Да се чуди човек тия хора в този свят ли живеят.
  • 36 Обаче :

    2 1 Отговор
    Зеленски: Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно - Investor
    14.09.2022 г. — ... долара месечно за покриване на социалните плащания и заплатите, ...
  • 37 Даааа

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сравнение":

    В Украйна плащат на наемниците от $50..
  • 38 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахаха":

    И България трябва да се създаде такава частна военна групировка, за да се пребори с държавната корупция!!!!!!
  • 39 Няма шанс

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Няма шанс да те разберат хора, които не са помирисвали барут освен пиратките по нова година. Всичко, което си написал е самата истина, но никой не може да избяга от попарата, която сам си е дробил. Жалко за децата, които ще отнесат най-голямата тежест и драма, нашата е изпята песен.
  • 40 Крымчанин

    3 6 Отговор
    В русия е пълен хаус. Влезте в някой сайт и се наследете на пълната им безпътица. «Алиби» для Пекина. Китай выступил с мирной инициативой, в которую не верит сам. Да се смееш ли, да плачеш ли?
  • 41 Край

    5 1 Отговор
    Вагнер е Чуждестранния легион на Русия. Мисирките да спрат да го определят като частна военна компания. Във Вагнер наемат авантюристи и такива които се крият от закона или имат присъди. Това е. Който си мисли че френския чуждестраннен легион и подобните армии се набират от клубовете по шахмат или девическите манастири е мнооого заблуден. Войната има свой правила.
    Ако не ви е страх потърсете химна им от Вика Циганова. Ще ви хареса.

    Коментиран от #44

  • 42 Ццц

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Браво! Смислен коментар от човек с мисъл. "Наивни мишки зад клавишки" е добро попадение и за съжаление е достатъчно, за да опише 80 % от бъдещето ни.
  • 43 Съмнение

    4 1 Отговор
    Това интервю много ме съмнява да е истинско. Истински боец няма такъв речник. Този Марат е почти на ниво полит анализатор. Браво на него, че се е ограмотил. От 1990 до 2012 бил в престъпния свят, сам признава, че е бил и наемен убиец. От 2012 до 2015 бил в затвора. От 2015 до скоро във Вагнер. Явно много книги е прочел в затвора.
  • 44 Амин

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Край":

    Фабрика за убийства.
  • 45 🤣Абе ,Вие Ни взехте за Олигофрени Бе

    3 4 Отговор
    🤣Статия написана от американците от - Лъжливо И прокиснало Зеле, за ВЧК Вагнер, 🤣 Умря ми коня от Смях.

    🤣 Я по-добре напишете за някоя която Познавате ,например , една от Многото Ваши ВЧК , Бляк Уотър , там имате шанс ,поне 1 изречение да е Истина.
  • 46 Жоро

    5 0 Отговор
    Взимам повече с 4-5 часа работа на компютъра. През свободното време правя каквото си искам.

    Коментиран от #50

  • 47 Мисълта ти е на паникьосан пенсионер.

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Сигурно животът ти е МНОГО смислен и ако защитаваш собствената си свобода от нефелни диктаторчета е голяма простотия. За робът животът е ВСИЧКО! Защо цивриш по форумите? Карай си москвича, гледай си темпа, използвай в тоалетната трета страница на за рубежом и ми прати снимка от смена 8. Но не! Нещо те чопли от вътре и то е защото животът ти е преминал зад ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА - т.е. в ЗАТВОРА!

    Коментиран от #49

  • 48 ХАРОН

    0 0 Отговор
    Ауу, ТРЗ то на Вагнер ли ни отваря очите? Утре като отиде на работа, Пригожин много ще го пляска....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Руски възпитаник

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Жоро":

    Да не те пратят за германия като тарикатите преди теб и после вашите да реват от телевизора?!
  • 51 Обективен

    5 5 Отговор
    Чудите се, че ги трепят за само 100 евро на ден, но забравяте, че сте европейци, а не руснаци.
    75 % от населението на Русия няма и никога не е имало канализация.
    70 % никога не са излизали извън РФ.
    Тези хора живеят в животинска мизерия с пропити от алкохол души.
    100 евро за тях е колосална сума!
    С 3000 евро на месец те се превръщат във местните селски "50 нюанса сиво" и ако вече си е домъкнал от Украйна и тоалетна чиния, значи ще може да има всяка девушка.
    Хайде опитайте да свалите българка с тоалетна чиния?!
  • 52 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    САЩ обявиха шефа на "Вагнер" Пригожин за военнопрестъпник!


    На този дните са му преброени!
  • 53 Маймуняка

    3 0 Отговор
    По-голяма глупост не бях четъл до сега! То бива пропаганда,ама това си е направо хумореска ! P.S.Само тия от блек лотър не са престъпници ,да знаете 😄
  • 54 Истината

    0 1 Отговор
    Цялата истина в няколко реда
  • 55 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Ясно е, че още от 2014г Русия непрекъснато провокира и си създава повод за да "защити" рускоговорящите в Украйна. Би се опитала да го направи още тогава, но нямаше сили и не смееше. Нападна, когато смяташе, че се е подготвила, но се оказа, че не е и че Украйна е използвала тези 8г по-добре.
  • 56 Т@УмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тъй, тъй - добре ги насоли, братко!
    Много добра работа вършиш.