Last news in Fakti

2 Март, 2023 13:00 4 354 162

Кой мрази 3 март?

  • шипка-
  • паметник-
  • оръдие-
  • освобождение

Няма да се изненадам, ако утре някой реши да троши монумента на Шипка

Кой мрази 3 март? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар за в. "Ретро" на Петър Волгин

Трети март българската държава възкръсва. Петстотин години България я няма на картата на света. Просто не съществуваме за останалите народи. А и малко от тях знаят, че някога сме съществували, че през Средновековието много често сме били едни от най-важните играчи на европейската сцена. Ето защо фактът, че на Трети март е възстановена българската държавност, има огромно значение. Първо, ставаме видими за света. И второ, вземаме съдбата в своите ръце.

Вече сме свободни. Свободата е най-важното нещо. Както за отделния човек, така и за държавите. Хората и страните, които са се отказали от свободата си, на практика са се отказали от съществуването си. И поради тази причина Трети март 1878 г. е най-подходящата дата за национален празник на България. Заради възвърнатата свобода. Да, има и хора у нас, които мразят Трети март. Те обясняват омразата си с факта, че свободата ни била дадена от Русия, пък те не можели да понасят нищо, свързано с тази държава. Има обаче и една по-дълбока причина за неприеманета на Трети март от страна на подобни персонажи.

Те мразят не само националния празник. Те мразят свободата. Казано накратко, те не желаят да бъдат свободни. Защото независимостта не е единствено възможност да правиш, каквото си искаш. Тя е свързана с големи отговорности. Сам трябва да решаваш всичко и да носиш последиците от избора си. Да, това е тежко. И затова много хора просто бягат от свободата, както беше написал един от най-значимите философи и психоаналитици на XX в. Ерих Фром. Винаги е имало, а и ще има хора, които се отказват от независимостта. Прехвърлят я на други или на институциите над себе си. Така се спасяват от бремето на свободата.Освен всичко друго омразата към Трети март днес изцяло се вписва в политическата коректност, в "правилното" говорене.

България се освобождава благодарение на помощта на Русия, а днес всичко руско трябва да бъде мразено.

Такива са директивите от чуждите началници. А в България никога не са липсвали хора, които поставят заповедите отвън над всичко останало. За тях няма значение кои са чуждите началници и какво заповядват. За мразещите свободата важното е изпълнението на задачите. Независимо от тяхната абсурдност. Много често се стига и до престараване в желанието на официални държавни лица да угодят на чуждестранните си ментори.

Нали помните как Кирил Петков в разрез с всички писани и неписани правила на дипломацията изгони 70 служители от посолството на Руската федерация? И тази, както и много други глупости, беше оправдана с факта, че трябвало да защитаваме "евроатлантическите ценности". Така и не стана ясно как градинарят на руското посолство "вреди" на въпросните "ценности", че трябва да бъде изгонен. Важното беше да се демонстрира за пореден път бесновато отношение към Русия.

А миналата седмица един индивид реши да троши Паметника на Съветската армия. Направил го, защото го ядосала речта на Путин, както самият индивид с гордост си призна. Разбира се, подобна вандалщина попада под ударите на закона. Но вместо да понесе последствията от хулиганската си постъпка, въпросният персонаж беше обявен за "герой" от малобройната, но ужасно креслива русофобска общност у нас. Срамното поведение на тази общност така и щеше да остане незабелязана за широката общественост, ако също не беше героизирано от официозните медии.

Някои от тях, особено големите частни телевизии Би Ти Ви и Нова, направо излязоха от кожата си, за да обясняват колко е хубаво да се трошат паметници, свързани с Русия. Според елементарните представи на тези телевизии всичко, което е насочено срещу руската държава, трябва да бъде приветствано. И няма значение дали става дума за съвременна, Съветска или за средновековна Русия. И това започна много преди войната в Украйна.

Тази война просто даде толкова дълго търсеното оправдание на активната русофобия. Под лозунга, че "не може да има две гледни точки по въпроса за това колко лошо нещо е войната", официозните медии яростно започнаха да демонизират всичко руско. Да, войната е ужасно нещо и по това няма различни мнения. Но има много повече от едно мнение по въпроса какво е довело до началото на военните действия и още по-важно как могат да бъдат прекратени те.

Само че официозните медии не се интересуват от такива "подробности". Те, подобно на всевъзможните Урсули, Борели и Мишели, дори не се интересуват от въпроса как би могло да се стигне до прекратяване на огъня. За тях е важно Русия да бъде сатанизирана и те пламено изпълняват тази си свръхзадача. Затова и основните гости в подобни телевизии са едноклетъчните русофоби. Те винаги са добре дошли там, а присъствието им става особено активно именно около Трети март. Едва ли има друга държава, където толкова много телевизионно време да бъде предоставяно на хора, които да ругаят собствения си национален празник и да обясняват как се срамуват от него.

Вместо да бъде определено като феномен от областта на психопатологията, подобно поведение бива обявявано за съзвучно с евроатлантическите ценности, които ние, като надежден геостратегически партньор, трябвало неотклонно да изповядваме. И понеже заговорихме за паметници, изобщо няма да се изненадам, ако утре някой реши да троши монумента на Шипка, издигнат в памет на сражавалите се там български опълченци и руски войници. Разбира се, това трошене ще бъде приветствано от русофобския лагер.

Оттам веднага ще се намерят и преподаватели по история, които дълбокомислено да обяснят как нищо освободително нямало в Руско-турската война от 1877-1878 г., че това всъщност било "въоръжена агресия на Руската империя и платени от Русия български сепаратисти срещу напълно легитимната Османска държава".

Сега това може и да ви звучи абсурдно, но историята - и българската, и световната, познава немалко примери за безумни твърдения, превърнати в официално говорене. А дълг на всеки разумен човек е да направи всичко по силите си, за да не допуска налудното говорене да се превръща в норма и да не позволява отнемането на свободата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 130 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад мръсна

    46 157 Отговор
    Аз мразя теб, предател
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 183 Отговор
    ТРЕТИ МАРТ Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ паметникът на ШИПКА ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ

    Коментиран от #5, #15, #45, #47, #155, #160

  • 3 Движение на Подрязаните Селджуци

    142 23 Отговор
    Тези най много мразят 3-март! Ама благодарение на този празник станаха "турци" ,иначе щяха да си останат османски цигани!

    Коментиран от #149

  • 4 БОЗА

    128 19 Отговор
    Тази дивотия със счупената плоча отваря кутията на Пандора-сега всеки несъгласен с нещо може да заяви,че не е вандал,а има гражданска позиция-независимо дали чупи паметна плоча или глава...или ще има двойни стандарти...нямате си идея,какво направихте с тази глупост...а руснаците са много ревниви,към военните си гробища и паметници...та държавата е на ход-сега всички гледат С ИНТЕРЕС има ли закони и прокуратура...или ИЗБИРАТЕЛНО може да се произвежда свободия...автогол беше това скъпи момичета и момчета-във Виена НИКОЙ не троши паметници... та така... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 На тебе трябва да ти спрат пенсията!

    93 17 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    63 години те храни тая държава, я виж колко пари е хвърлила върху тебе, а се оказва че са отишли на вятъра!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фактопроверител

    44 145 Отговор
    Волгин не само стигна дъното, но вече и копае в него.
    Обаче иначе - ЦРУ-то, Козяк, колили и бесили в България. И как тогава са пропуснали един отявлен русофил и фейкометател да има ефир в националната (обществена) медия БНР? Май на решетников са му по-дълги ръцете, отколкото на Херо Мустафа.
  • 8 плюс минус

    111 18 Отговор
    Как кой?
    Този, който се кланя на тези, които през ВСВ бомбардираха София.
  • 9 коментар

    90 26 Отговор
    Всички политически фигури на "великите сили" като Шолц, Борел, Урсула, Бербок, Столтенберг и т.н. да заклеймят категорично кръвожадната руска инвазия на Балканите, завършила през 1878 г. с отнемане на голяма част на изконни 500-годишни годишни турски земи, южно от река Дунав с помощта на местни шайка калпазани, нарекли се патриоти, яростно хвърлящи от върха тела и камъни по армията на вековната Османска империя и по-късно сдобили се със собствена държава чрез незаконна анексия на турски територии с незаконното помагачество на античовешката руска империя.
  • 10 До др. жигулин

    32 122 Отговор
    Другарю, заминавай си в масква, там при руския военен кораб. Ти си срам и гнус за България. Лъжата НЕ е "другата гледна точка". А най-трагичното е, че такъв рашист е на държавна заплата и има достъп до общствения ефир. Но така е, като спят тия от СЕМ.
  • 11 Краткият отговор е - НИКОЙ!

    25 116 Отговор
    За мразене обаче са хора като автора на този пасквил Петър Волгин,който всячески се старае да ни убеди,че не е Българин,а поданик на Задунайската Губерния и видите ли по тази причина и ние останалите трябвало да сме такива!Не Волгин,не си познал!Тук е България и се играе по Българските правила,а ако на теб не ти изнася - изнеси се към Волга,там ще си на мястото си!
  • 12 Кой мрази 3 март ли?

    114 18 Отговор
    Ми предците на нашенските евроатлантически русофоби, чувствали се прекрасно в Османска Турция (за разлика от останалите 99 % от българите).Освобождението от ТУРСКО РОБСТВО за тях е било, и е лична трагедия.
  • 13 Попа

    22 91 Отговор
    Трябваше сами да се освободим от османско иго.а не от руските талибани които са имали интереси на балканите.Хиляди българи ходят при поробителите и малко българи ходят в Русия днес.
  • 14 "едноклетъчните русофоби"

    80 10 Отговор
    Това ми хареса,
    Тоя напрово ги закопа!

    Коментиран от #17, #34, #90

  • 15 Вальо

    12 30 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз мразя.Защото няма паметник на Сюлейман паша
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мдам

    86 18 Отговор
    Кирил Петков, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Асен Василев мразят България със сигурност.
  • 19 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    74 10 Отговор
    Не се притеснявайте като дойде наш Кире на власт, ще променим историята . Вместо РУСИЯ ще пишем , КРАВАРИСТАН И ИНГИЛИЗИЯ за освободители.
  • 20 Едноклетъчен Русофоб

    67 10 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    САЩофоб е термин, с който американските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните сащски имперски интереси. Сащофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че САЩ има мисия в света. Сащофоб е всеки, който не споделя американското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според сащските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е сащофобски.
  • 21 Тоа па

    16 6 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Така като теб мислят всички цигани.
  • 22 Джак Ръсел

    62 6 Отговор
    Както е казал поета: ...лека полека (евроатлантиците) израстнаха с няколко века (за има няма 20 години).
    Ама не забравяйте ,че "бързата кучка слепи ги ражда".
    Помнете историята ,защото "който на помни историята е осъден да повтаря грешките си"
    Слава на подвига на Опълченците!
    Амин Евро -Атлантидо!

    Коментиран от #89

  • 23 Туркофиле,

    27 6 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    не разбрах, как се освобождава България??
  • 24 КГБ

    20 6 Отговор
    Новите братушки днес са бившите ни поробители и освободители.а България е вражеска държава.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гутьо

    54 18 Отговор
    Утре съм на Шипка за поклон пред руските братушки. В лявата ръка с българско знаме с дясната руско.

    Коментиран от #61

  • 27 Оракулът от Каспичан

    18 54 Отговор
    Това жалко,посредственои човече,което вирее единствено заради продажната си,сервилна душица,за пореден път в обичайният си лицемерен стил,лъже най-нагло и се опитва да пробутва изтъркани кремълски опорки.Независимо от противоречията около тази дата,никой не си е и помислял да "бута" руски паметници свързани с руско-турската война от 1877-78 г. Но сме длъжни да премахнем паметника на окупационната червена орда в софия,паметника на незнайният алкаш альоша в пловдив и всички символи на съветският тоталитаризъм и комунизъм в България.Този гнусен путински глист,който приплаква за "свободата",всъщност си затваря очите за историческата истина.Не,че не я знае.Българите много добре осъзнават,че знак на равенство между Руската империя и ссср/рф,не може да има.Най-малкото поради факта,че руската империя е била унищожена от болшевиките,които създават ссср,наследник на който е русия на путин.И докато едните паметници са свързани със свободата на България,въпреки от многото условности около това освобождение,то вторите определено нямат никаква връзка със свободата,а с налагането на един тоталитарен режим.

    Коментиран от #28, #122

  • 28 Туркофиле,

    38 6 Отговор

    До коментар #27 от "Оракулът от Каспичан":

    спокойно, дишай дълбоко, че ше пукнеш некоя вена..

    Коментиран от #59

  • 29 Българин 681

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. не може да противоречи на Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. поради простата причина, че е сключен преди него!!!

    Коментиран от #40

  • 30 Туркофиле,

    26 8 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    сам си го писал " Русия отнема от Турция" не от България.
    И отново не разбрах - КАК се освобождава България???

    Коментиран от #32

  • 31 Гутьо

    44 16 Отговор
    Ще е добре да има всеки ден такива добри анализи като на Петър Волгин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тома

    33 6 Отговор
    На този празник боко тиквата е винаги при турците хванат за палците
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Справка за СПИСВАЧА на тая помия

    17 33 Отговор
    Волгин е известен с проруските си позиции, които предизвикват обществен скандал, като в 2022 година дори се стига до искане на оставката му и обществена реакция срещу разпространяваната дезинформация. Разпространяването на дезинформация води до вътрешен мониторинг от страна на БНР на предаванията, на които Волгин е водещ. На 10 април 2022 оперната певица Александрина Пендачанска подава оставка от обществения съвет на БНР, заради злоупотребите с дезинформация на г-н Волгин в националния ефир

    Коментиран от #62

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бамбука

    12 20 Отговор
    Просто момче. Тръгнало да сравнява признателността към "Цар Освободител", с тази към Сталин. Паметника на Шипка, с този неадекватния в градската градина.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Едноклетъчен Русофоб

    22 6 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    САЩофоб е термин, с който американските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните сащски имперски интереси. Сащофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че САЩ има мисия в света. Сащофоб е всеки, който не споделя американското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според сащските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е сащофобски.

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Едноклетъчен Русофоб

    17 8 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Колониализма е така жизнено важно за сащофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към САЩ, която през годините се е проявявала най-вече като национално предателство и българофобия.
  • 42 абе Хасанчо

    9 29 Отговор

    До коментар #38 от "Туркофиле,":

    България се бе освободила почти. СЕДНИ И ЧЕТИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ.
    Ние ПОМОГНАХМЕ НА РУСИЯ която ГУБЕШЕ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА от другата страна на ЧЕРНО МОРЕ. ПОМОГНАХМЕ ИМ ДА МИНАТ ОТ ТУКА ЗА ДА СТИГНАТ ДО ЦАРИГРАД
    ОТ ДРУГАТА СТРАНА ЯДОХА БОЙ И НИКОГА НЯМАШЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ ТАЗИ ВОЙНА.
    ИМАХА ОБЛАГИ ОТ НАС КАКТО И НИЕ ОТ ТЯХ... НО ТОВА ТЕ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЯТ

    Оставили брат си 500 години под робство и ХОП... тръгнали и се сетили да го спасят.. вЕрно ли бе?

    Коментиран от #58

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кило 🇧🇬

    15 4 Отговор
    Нека ни бъде честит 3-ти май
  • 45 случаен

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    тоз козлодуй не те ли е срам да се именуваш,руска централа има там,земи се обеси
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Едноклетъчен Русофоб

    19 5 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Всички сме родени невежи, но човек трябва да работи усилено, за да остане глупак. Ти си положил огромни усилия и резултатите са налице. Станал си най-умният просащски трол!



    Толкова плоска пропаганда водиш, че всяка една мога да обърна срещу теб.

    Коментиран от #57

  • 50 Някой си, някъде си

    25 3 Отговор
    Заради Освобождението на България от 500-годишно османско робство, ще сме винаги благодарни на Русия.

    А Русия искрено ще ни заслужи уважението, когато:

    1. Официално признаят, че България им е дала език, духовност, религия и просвета.
    2. Спрат чрез Сърбия да наклаждат омраза срещу нас в Северна Македония

    А това, че тук и навсякъде по света има разни индивиди, унищожаващи или искащи разрухата на история и паметници, е нагледно доказателство за техния примит1визъм…..
  • 51 Стойчев

    13 17 Отговор
    На трети март, не е възстановена българската държава, а се дава автономия на територия населена от българи под властта на султана. България не става независима, а получава автономен статут като част от османската империя.
  • 52 случаен

    14 2 Отговор

    До коментар #38 от "Туркофиле,":

    ами всеки знае вече сащ и шепа украинци финландци и още няколко националности,ама лошия руски цар най нахално ги повел,а те нали за свободата ни и нали са демократи и слвата не ги вълнува се съгласили
  • 53 Стойчев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Това са фактите!
  • 54 Коко

    8 0 Отговор
    Никой не го мрази дори и тези които се продадоха за няколко сребърника и го оплюват.Всеки ще получи това което е заслужил.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 аз мразя трети

    7 28 Отговор
    март.и отрепката волгин също.и русия и руснаците и русофилитиците също.безплатно.

    Коментиран от #158

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Туркофиле,

    33 6 Отговор

    До коментар #42 от "абе Хасанчо":

    за разлика от Русия ..Германия, Англия, Франция, АвстроУнгария и след 500 г не са се сетили за нас.
    Излиза, че само Русия се е сетила за нас, и в следствие на това имаме Свободата.
    Благодаря за отговора!
  • 59 Оракулът от Каспичан

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Туркофиле,":

    Няма да си жив да видиш.
  • 60 Едноклетъчен Русофоб

    21 7 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Хлебарката може да живее две седмици без глава но сащофила може да прави това цял живот. Ти си живото доказателство /



    Толкова плоска пропаганда водиш, че всяка една мога да обърна срещу теб.

    Коментиран от #66

  • 61 Как се уреди

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гутьо":

    С градска отпуска
    От ПСИХО диспансера
    На остров Болшевик,🤔ЕВАЛА (....18+...)
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 З.Стоянов Джендо

    16 12 Отговор

    До коментар #55 от "Захари Стоянов":

    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против Западна Европа. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мнооооого

    34 7 Отговор
    Пишман историци, много грозни и неуместни коментарии!Истината че Осбождението ни от Русия е важен исторически факт за нас колкото и да не им харесва и да търсят косурите на Сан-Стефанския договор!Не само че европейските държави в които някои се кълнат не им е пукало за измъчения ни народ, ами открито са ни мразели! Много от турските генерали са французи, австро-унгарци и т.н.А що се отнася до Волгин ми е интересно да чуя един еридиран журналист, който се отличава от всички грачещи и повтарящи папагали антируската си пропаганда!Благодаря на всички народи стражавали се под знамето на Русия и оставили костите по земите ни за да ни има нас днес!!!Поклон!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тодор Живков

    19 5 Отговор
    Турците,Циганите и Предателите Те Мразят 3 Март!!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Лъжеш

    15 0 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    Новина от преди няколко години.

    "Консервативното правителство на Гърция реши да изтегли от училищата учебник по история, който предизвика гнева на православната църква.
    Повече от една година те критикуват учебника, защото в него била представена смекчена версия на 400-годишното османско робство и била подценена ролята на духовенството в борбата за независимост на Гърция.
    В решението за изтегляне министърът на образование Еврипидис Стилянидис спомена за „съществени резерви относно съдържанието“ на учебното помагало, изразени от Педагогическия институт. Това е органът, който издава учебниците в Гърция... "
  • 78 сащОРОБЕ

    12 4 Отговор

    До коментар #76 от "Асвабадители":

    кажи сега, КОЛКО ПЛАЩАМЕ ОТ ТОВА 32 ТОНА ЗЛАТО???
  • 79 пенсионер 1

    20 2 Отговор
    Като чета коментарите,май наистина напразни са жертвите за Освобождението на България.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 До Факти

    5 23 Отговор
    Уважаеми другари журналисти от Факти, кога ще се осъзнаете най-накрая??? Баце е аут, рашистите са на измиране, а вие давате трибуна на един продажен пропагандон, когото само полезните и.д.и.о.т.и. слушат!?!?! МОЧА ще бъде нашата Берлинска стена с 30 год. закъснение.
  • 82 Браво Волгин

    23 8 Отговор
    Ти остана един от макото, които казват истината за жалките отпадъци и майкопродавци и политическите им проекти ПП и ДБ. Страшна гнус е заляла България.
  • 83 Само питам

    6 16 Отговор
    А защо путиниста Волгин изобщо не споменава, че над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка и всеки може да се увери.

    Коментиран от #86, #91

  • 84 Никой

    4 20 Отговор
    "Нито един договор с Росия не струва и хартията на която е написан. Не се надявайте , че веднъж възползвали се от слабоста на Росия вие ще получавате дивиденти вечно , руснаците винаги идват за своето. И като дойдат ,не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят ". " Тази държава, даже след пълно поражение ще бъде за нашето потомство стремящ се за реванш противник ". " Никога не вярвайте на русите ,защото дори те не вярват на себе си ". " Глупоста е дар божи,но с него не трябва да се злоупотребява ". ОТО фон БИСМАРК. Волгине, волгине и ти скумрио проклета да беше се кръстил Иртиш или Об.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Защото

    9 1 Отговор

    До коментар #83 от "Само питам":

    не е прост като майкопродавците! Ако ще и патагонци да са първите, това няма грам значение. Но тези дето плащат да си продавате бъдещето, не ви казват защо първолаче.
  • 87 Бла

    0 4 Отговор
    Бла бла бла бе!
  • 88 спасибо деду за победу!

    2 0 Отговор
    3 март 1918 г. !
  • 89 Ха така

    3 20 Отговор

    До коментар #22 от "Джак Ръсел":

    Някой русофил примат може ли да обясни каква е разликата между ислямския фанатизъм и русофилска .И защо по времето на соца ни бяха заградили с бодлива тел да не избягаме от този рай.Защо след разпада на ссср всички бивши соц.страни избягаха от РАША.Това са все фасулски въпроси за средно интелигентен човек
  • 90 Марш

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от ""едноклетъчните русофоби"":

    И разбира се - русофобите бързат да потвърдят определението му в своите коментари. Няма на света по-гнъсно същество от българският русофоб !!!! Как да обясниш на такава гнъс, че ако не бяха руснаците и него нямаше да го има, щото пра-прабаба му щеше да бъде заклана от башибозукът?

    Коментиран от #125, #128

  • 91 Марш

    22 4 Отговор

    До коментар #83 от "Само питам":

    Хахахах, какви "ураинци", бе? Такъв народ НЯМА !!! Няма и такъв език... има колкото има и "македонски". Държава ykропия никога не е съществувала преди Ленин !!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Българин

    7 17 Отговор
    Волгин е една посредствена руска подметка.
  • 95 БгТопИдиот🇧🇬

    13 2 Отговор
    Нал трети хамбургРикански флот ни беше освободил.

    Тъй казаха евроатлантиците ,а те са чеСни хора .
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Емо

    4 19 Отговор
    Абе, свободни, 10 години по-късно Захари Стоянов е написал в Записките по българските въстания, думите на Иван Арабаджията, съратник на Левски - всчко остана същото, само сменихме турците с българските чорбаджии, а немотията на народа се увеличи. Държавите, получили независимост 1918 г след Първата световна война, сега въобще не са по-зле от България. И 3 март е малко измислен празник, въобще няма какво да се говори за Сан-стефанска българия, защото това не било възможно по-никакъв начин тогава и именно тогава се е знаело много по-ясно. Не знам защо сега се спекулира, но Русия категорично не е тръгнала да освобождава България, и самите руснаци са се учудили, че са стигнали до Сан-Стефано, това въобще не са го очаквали. Въобще войната Русия я започва с много ограничени сили и средства и си поставя ограничени цели. Отбягват се големите сражения с боеспособни и добре укрепени турски сили, особено в четириъгълника Шумен-Варна-Силистра-Тутракан. Това всъщност е било и най-големия успех, да не дадат големи жертви. През Стара планина да влязат в София ги превеждат българи, иначе не са имали шанс. На Шипка сражението , най-голямото във войната, го печелят българи. Плевен едвам успяват да превземат с огромни ресурси и огромни загуби и там се вижда, че не умеят да се бият добре. За желанието да помогнат - благодаря, но резултата е доста скромен и не бива да прояваме чак такова малоценност. Ако не 1878, някоя и друга година по-късно е щяло да стане, може би края на в

    Коментиран от #111, #120

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Търновец

    1 10 Отговор
    Кой мрази историческата истина г-н Волгин? Да попитам отново - през 1867 Русите продадоха Аляска за 7 млн долара на САЩ за да могат да заздравят отбраната на Далечния Изток и най-вече Порт Артур, самото Руско командуване е искало пари за Порт Артур, а Руската хазна беше празна. Откъде тогава Русите няколко години след това намериха много пари да въоръжат и пратят на стотици километри голяма
    армия? Фактически тази война беше в интерес на банка Ротшилд която спонсорира Ориент Експрес за да продава индустриални стоки на Ориента и да получи достъп до нефтените полета, и в поробена България София беше избрана за опорна точка. Същите мераци за търговия с Ориента имаше и банка Хирш, и те избраха Русе за опорен пункт. И според неформални източници тъкмо Банка Ротшилд спонсорира Руската империя за да прекъсне търговската експанзия на конкурентната банка Хирш
  • 104 ????

    5 13 Отговор
    Автора на статията... Поради що се срамиш да споменеш Априлското въстание?
    Станахме "видими за света" със саможертвата на 30 000 българи, загинали за свободата си.
    Да, въстанието успя, защото Великите сили свикаха Цариградската конференция, за да се реши веднъж завинаги Източния въпрос и съдбата на българите в Османската империя.
    Русия нямаше да припари до Балканите без одобрението на Великите сили. "Автора" да се поинтересува каква е съдбата на "освободените" от Руската империя народи в Кавказ и Сибир - всички са масово избивани, подложени на репресии, изселвани и асимилирани от Руската империя.

    Коментиран от #110

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 !!!?

    5 11 Отговор
    Кой мрази 3 март !!!? Ами никой не мрази 3 март, но русофилите го казват от гузна съвест.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 !!!?

    7 9 Отговор
    Волгин: Вече сме свободни !!!?

  • 109 Ачо

    18 4 Отговор
    исия я е имало и винаги ще я има.За нас е проблема как да оцелеем.Ако позволяваме на такиважалки типове като тоз дето посегна на паметника да стават герои значи нямаме място под слънцето.Хора като Кирил Петков са вредни за България и народа.Как не се озъзнава това. Лакеи на Американските политици за всички Евро-Атлантуици които мислят само за лични облаги. Срам ме е че станахме такива. Народе вземи се в ръце докато не е късно.
  • 110 Туркофиле,

    18 3 Отговор

    До коментар #104 от "????":

    Отново питам, макар по друг начин - ЗАЩО за да се реши Източния въпрос западните Велики сили "разрешават" на Русия да жертва 70 000, а не го правят ТЕ ????

    Коментиран от #113, #119

  • 111 Туркофиле,

    11 4 Отговор

    До коментар #98 от "Емо":

    "ако" и "може би" не се използват в Историята, която е наука.
    Как ти звучи - може би, ако не бяха руснаците сега щяхме да сме като кюрдите - без държава...

    Коментиран от #140

  • 112 !!!?

    5 11 Отговор
    Осъждането варварската война на Кремъл в Украйна не е русофобия !!!?
  • 113 Прокопий

    6 13 Отговор

    До коментар #110 от "Туркофиле,":

    За да може любиматабти Просия да ни прибере едни 32 тона злато, толкова струва освобождението и си го плащаме до грам:
    Бepлинcĸия дoгoвop (члeн 22) e peглaмeнтиpaн и oĸyпaциoнният дълг нa Бългapия ĸъм Pycия!
    И сложи и трите фалита от 1944 до 1989, двата пъти в този период, в които златният ни резерв е иззет от блатните и млъкнете най-сетне pycopoбите, че само лъжи и пропаганда произвеждате, безаналоговите фашистки орки...

    Коментиран от #114, #116, #118

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Туркофиле,

    13 1 Отговор

    До коментар #114 от "Туркофиле,":

    ..- 2 мил. и 951 х. зл.лв. – т.нар. „Източнорумелйски данък” на Османската империя, наложен с Берлинския договор;
    - 3 млн.420 х. зл.лв. – на английската банка Roberts, Lubock Co., за ж.п. линията Русе-Варна, т.е. за линията, построена от барон Хирш;

    Това са общо над 10 милиона и 500 хиляди златни лева, при курс на лева към златния франк 1/1, или около 25% от държавните разходи на година (с уточнението, че целия дълг на Османската империя със Санстефанския договор се оценява на над 1 000 000 000 , а ние плащаме окупационен дълг с указа 2 120 000.)
    Отделно е видно ,че дължим много повече за железницата Русе-Варна отколкото за окупацията.
    Цялата сума никога не е платена или по стар български обичай се изсулваме и не си плащаме сметката.
  • 116 Туркофиле,

    12 2 Отговор

    До коментар #113 от "Прокопий":

    понеже знам, че лъжеш, да ми кажеш КОГА ( по години) сме имали фалити в периода 1944 до 1989, щото в "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- трета част, които се намират свободно из интернет в pdf формат., токова нещо няма.
  • 117 Това е истината

    8 11 Отговор
    Трети март е венецът на Българските борби против Османското владичество и нищо повече Ако не беше Българското опълчение и на целия Български народ нямаше да има трети март и Руската Империя щеше да загуби войната от Османската империя
  • 118 Туркофиле,

    13 1 Отговор

    До коментар #113 от "Прокопий":

    Коментар 114 отново:
    Тази сума 32 тона(злато) не е за Освобождението.За какво наистина плащаме:
    В трите тома документалистика -
    "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- първа част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    ..отваряш и четеш , цялата история на външния дълг на България 1878/1990 г.
    "Двете български държани образувания – Княжеството и Източна Румелия, поради васалния си на султана статут, се оказват правоприемници на дълговете на Османската империя към западните й кредитори. Отделно двете държави заплащат т.нар. „окупационен дълг” към Русия, както и задължението, наложено с Берлинския договор за поемане на разходите по ж.п.линията Виена-Белград-София-Цариград (последното изиграва прогресивна роля в развието на България, така или иначе). Българските държави плащат и част от отоманския дълг към Русия, представляващ контрибуция за войната от 1878-1879 г."
    Тоест оказва се, че окупационния дълг е само една част от огромната сума, която е била задължена България да изплати по договорките в Берлин.
    Сметката е следната:
    Княжеството трябва да плаща на година:
    - 2 милиона и 272 х. златни лева - трибут (принос) за султана – оттам и наименованието Трибутарно Княжество България;
    - 2 милиона и 120 х. зл.лв., изплатени общо около 5 млн.зл.лв.– окупационен дълг за Русия, т.е. възстановяване на разходите по пребиваването на руските войски в България (които пък поставят основата на държавността)
  • 119 Българин

    0 13 Отговор

    До коментар #110 от "Туркофиле,":

    Много ги разбираш нещата.Това са общо жертви от войната .А тя не се води само в България осведоми се. И повечето починали са от болести.А това е 11 та война между Турция и Русия.Направи справка кога е освободена Гърция и как .Голям разбирач си.И макрая България е благодарна на Царска Русия за това има 400паметника,ама за окупацията на 9 септември 1944 освен да бутнем всички тъпи паметници и да ги заплюем друго не заслужават.

    Коментиран от #127

  • 120 Русия никога не ни е мислила доброто

    4 14 Отговор

    До коментар #98 от "Емо":

    "С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одесските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме."
    1869

    ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ПИСМО ДО ФИЛИП ТОТЮ , 18 АПРИЛ 1871Г.

    След отказът на Дякона да бъде вербуван за руски агент, неговата смъртна присъда е подписана лично от "Граф" Игнатиев. Пъкленото дело е доведено до успех с обесването на Левски в 1873 г., а Игнатиев доволен ще напише в дипломатическа грама, че "Софийската афера приключи благополучно", т.е. убийството на Апостола е факт. За съжаление тези събития не се изучават в часовете по история и до ден днешен.

    Коментиран от #129, #130

  • 121 Плюплю

    7 0 Отговор
    Когато искаш социалогическо проучване - пусни подобна статия (партенка). А тук изобилстват с такива!
    Еднопосочни, непроверени, прекопирани, манипулативни, поръчкови.
    Политическа, геополитическа и социална агитация на масите, прах в очите, обуначване водещо до апатия, отклонение от загрижеността и проблемите на ежедневието и техния произход. Нека плюем и лъжем, съзерцаваме кръв, пот и сополи, за да ни олекне. Формула за управление на лумпените(нем.- парцал), известна още от Римската империя.
    Свобода, защита на човешки права,равенство пред върховенството на закона, свободна пазарна икономика, демокрация, защита на лични данни, индивидуализъм и т.н.
    Ей, всяка система основана върху материализма на парите без грижа за душата - рухва. Примери бол.
    Явно (лицемерно - културна) тъй наречената западна цивилизация е обречена. Тя допусна хаоса сред обществата. Високо образована и технологична, но се проваля.
    Днес на изток убиват обикновенни хорица като нас. Телата им се разлагат в степта, няма кой да ги погребе.
    Махалото на историята се връща в противоположна посока. Задават се отново диктатури. Смяна на господстващите в света общества.
    Статистика:
    влияние и експлоатация на "запада"
    до 1920г 98% от ресурсите на планетата и човешки ресурс.
    до 1950-70г 58%
    до 1990-1999г 15%
    днес 10%
    Крахът е ясен. Сблъсъкът предстои.
    Експлоатираните в миналото, желаят реванш. (Самюъл Хънтингтън)
    Въпреки всичко, положителното е, че тук (надявам се) изгарят пламъците
  • 122 Стенли

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Оракулът от Каспичан":

    Да донякъде съм съгласен с това че така наречената червена армия от нищо не ние освободила защото ние сме си имали български управници лоши хубави били са са българи това чиста окупация на суверенна държава но не съм съгласен за Путин защото всички знаем за хората които изгоряха дори имаше и българин не че оправдам войната
  • 123 25988ⁿ98

    5 12 Отговор
    А бе Волга ако ти се изтъпанчиш на Шипка нормално е хората да те потрошат само теб обаче защото си безполезен болшевик продал род и родина ,нищо лично
  • 124 Здзцццц

    1 8 Отговор
    Добре де а кажете как в Пиринска Македония да празнуват 3 март когато вие сте освободени а те са в турско робство още 50г, не е редно това да е Национален празник по подходящ както в повечето държави е Денят на Независимостта 22 септември. Едно мнение не ангажиращо никой
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Браво Волгин

    13 4 Отговор
    Точно в десятката.
  • 127 Туркофиле,

    20 3 Отговор

    До коментар #119 от "Българин":

    11 войни между Османска Турция и Русия!!!
    Ако ще и 50 да са, но заради една от тях се появява Третата Българска държава!

    Колко войни с Османска Турция са водили Англия,Франция, Германия, АвстроУнгария,а??
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Туркофиле,

    12 0 Отговор

    До коментар #120 от "Русия никога не ни е мислила доброто":

    цитирай цялото писмо, защо вадиш само определено от текста?

    " В тия две главни предложения са нам в Българско живот или гроб. За първото което вий ни предлагате и искате го по-скоро, то чрез Н.М. Тошкова, за да помолиме Негово Високо Императорско величество за помощ, на което сте уверени, че без друго ще ни помогне! Дай Боже да помогни и да подпиши бар за нашата република, ако технити републиканци гони и наказва до смърт в окната. Брате! Тук за тоя ми предмет да ни падат в съмнение, че аз противостоя на мнението ви? Не!.."

    Писмо от Васил Левски до Филип Тотю в Одеса

    А Одеса тогава е в Русия
  • 130 Туркофиле,

    17 3 Отговор

    До коментар #120 от "Русия никога не ни е мислила доброто":

    тeмaтa зa тoвa, чe Грaф Игнaтиeв имa някaквa връзкa c oбecвaнeтo нa Лeвcки бeшe диcкутирaн даже и пo иcтoрия бг (us), oбщo взeтo мнeниeтo бeшe, чe тaзи тeмa e възниквa cлeд 90-г, и e плoд нe нa иcтoричecки фaкти, a нa чиcтo пoлитикo-кoнюнктурни cъoбрaжeния кaтo тeзaтa e пoднeceнa ceрвилнo oт нe oт иcтoрици, a oт пoлитичecки лумпeни.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 ганю

    1 0 Отговор
    Козлодуйски слънчице такъв моабет ще ти спретна
    че ще остане после един чувал с парчета 2х2 см
    и свети Петър няма да те познае
    хубав разпит ще стане доста чувсвителен
  • 133 Туркофиле,

    12 2 Отговор

    До коментар #131 от "И аз да кажа":

    о, чудо, туркофиле! Руската империя имала интереси и ламти за "топлите морета". Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели, а?
    Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
    ТЕ - Англия,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика, но това е отделен въпрос.

    С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците,както и на гърците, и на всички други християни в Турция.
  • 134 Туркофиле,

    13 3 Отговор

    До коментар #131 от "И аз да кажа":

    Не може да държите сметка кога икак руснаците ще ни освобождават. И след сто пъти да са го направили пак трябва да сме им благодарми, защото западните страни не са го сторили и след стотния, а на против.
    Защо е само Русия в устата ви, напишете нещо и за западните държави!
    Cлeд кaтo e явнo, чe Aнглия и Фрaнция ca пoддържaли и зaпaзили cтaтуквoтo нa Ocмaнcкaтa Импeрия, и нe ca били тук зa ocвoбoждeниeтo нa Бългaрия( както през кримската война 1853)- нe трябвa дa виним и бaрaмe?!
    Нo Руcия, кoятo "излъгa",чe e билa тук зa ocвoбoждeниeтo ни, и cи e глeдaлa импeрcкия интeрec( кaтo Aнглия и Фрaнция) трябвa дa рaзпнeм.
    Нищo, чe cлeд импeрcкитe интeрecи нa Aнглия и Фрaнция нямa Бългaрия нa гeoгрaфcкaтa кaртa, a cлeд импeрcкитe интeрecи нa Руcия ce пoявявa Трeтaтa Бългaрcкa държaвa.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Емо

    3 10 Отговор

    До коментар #111 от "Туркофиле,":

    Ти наистина си много интелингентен. Но не чак дотам, че да разбереш нещо повече от историята, а именно, процесите, които движат събитията. И да осъзнаеш, че ако вече знаеш достатъчно подробности за минали събития, можеш да екстраполираш достатъчно достоверно алтернативни събития. Сега, по-конкретно със създаването на ВРО от В. Левски и други, със създаването на Екзархията и пр., започват процеси, социални и икономически, които не могат да бъдат спрени, както става ясно, даже и от смъртта на В. Левски и водят до Априлското въстание. Причините за него са комплексни и социални, свързани са и с икономически процеси. Така че, нямаше да останем без държава, това е голяма глупост, която е простима, тъй като не си учен и не можеш да анализираш сложни неща. Русия е една държава, която иска да вземе плячката от умиращата Османска империя, да владее Проливите и да получи достъп до Средиземноморието. Тъй че основните причини на Русия за всички войни срещу Османската империя пак са икономически.
    Не мразя 3 март, но ми е безразличен. Мисля, че изкуствено , с пропагандни цели му се придава много по-голямо значение, отколкото е реалното му. И категорично не заслужава да е национален празник. То наличието на българска държава в този й вид, която не прави нищо за обикновените хора, е празник съмо за хрантутниците на държавана трапеза.

    Коментиран от #143

  • 141 евроазиатец

    2 0 Отговор
    малак , но много прост народ
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Туркофиле,

    15 3 Отговор

    До коментар #140 от "Емо":

    и отново:
    Какво се случва с Априлското въстание?
    Освобождаваме ли се ??
    Имперските интереси на Русия са ясни, какви са имперските такива на Англия, Франция, Германия, Австрия..?

    Не ме интересува кой какви имперски интереси е имал, мен ( като българин) ме интересува вследствие на кои имперски интереси се появява Третата Българска държава. И това са руските. В следствие на Английските, Френските, Германските, Австрийските интереси това НЕ СТАВА.

    Коментиран от #145

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Ами давай

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "Един българин":

    Да виждаш някой да те спира? Ко нещо е да си нищо! :))
  • 148 Къде видя русофил

    12 3 Отговор

    До коментар #145 от "За Карлуково":

    Аз виждам българин, признателен на освободителите си! Историята е за да се помни, а не да се продава майкопродавецо!

    Коментиран от #150

  • 149 нпо агент

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Движение на Подрязаните Селджуци":

    Тези нпо мислители черпят своите знания от дойче зеле..Те искрене съжаляват че Руската империя освободила България..За тях Батак е мит..,а робство изведнъж става владичество,присътствие...Изгонете грантаджии от образователната система и всичко ще се нареди...Така направи Орбан..но уви в БГ всички медии са в ръцете на сорос и приятели...
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 отан

    3 1 Отговор
    БТВ и НОВА са подлоги на цру сащ убийците на Българите през 1944г.
  • 152 САЩ И АНГЛИЯ МРАЗЯТ ВСИЧКО СВЪРЗАНО

    5 1 Отговор
    С РУСИЯ - МЕЧТАТА ИМ Е ДА ГРАБЯТ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА УБИВАТ ХОРА !
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Василева

    3 3 Отговор
    Волгин е възкръсналият Гьобелс в България. Как не го е срам този наглец! И от парите на народа взима заплата. Нагло и нетърпимо поведение.

    Коментиран от #157

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Анонимен

    0 1 Отговор
    Този четирихилядник и тука ли изпълзя?
  • 157 Алооооооо

    2 0 Отговор

    До коментар #154 от "Василева":

    МНОООО ВИ БОЛИ КОГАТО ВИ КАЖАТ ИСТИНАТА АМИ ВРЕЩЕТЕ СЕ ТАЯ ИСТИНАТАААААААААА
  • 158 А ПЪК АЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "аз мразя трети":

    МНОООО ТЕ ОБИЧАМ НАВСЯКЪДЕ
  • 159 не е важна

    1 0 Отговор
    Войната реално приключва на 31.01.1878 с Одринското споразумение. Сан Стефанският предварителен договор от 03.03.1878 изобщо не означава нищо, това е просто за хвърляне на прах в очите, реалната дата на освобождението е 31.01.1878.
  • 160 Орка

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТАКА Е ПАМЕТНИКА НА ШИПКА ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ И НА НЕГОВО МЯСТО ДА СЕ СЛОЖИ ПАМЕТНИК НА ДЯДОТО НА СТЕПАН БАНДЕРА
  • 161 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Къде грешим ?
    Признателността превръщаме в преклонение! След преклонението следва подражанието. В един момент се усещаме , че прекаляваме и следва неодобрението. След липсата на одобрение следва неблагодарността. И ръка за ръка с неблагодарността идва и предателството! После следва омразата, ненавистта и готовността за въоръжен конфликт. Въпреки, че сме шепа народ......
    И сега, като допия 100-те милилитра "скоросмъртница" съм готов не само за сън, но и мога да воювам , и срещу Русия, и срещу САЩ , и срещу Косово и Албания, дори и срещу всичките заедно !!
    Колкото по-вече политически подтекст има в едно начинание – толкова по-нетрайно и омразно става с времето. за обикновения човек !! Първи май и Девети септемри – манифестации - гюрултия. В м.септември имаше и дъжд и вятър. На Първи май ми тектисваха винаги някакъв плакат в ръцете и трябваше задължително до......."Х"часа да го върна в училище. Там чакаше дежурен учител - и той човек, иска да празнува.........Аз ? Мене - кучета ме яли !
    Как да не обичам 24 май? Винаги слънце, топло, весело. Черешите дори в училищния двор – бяла и червена – са узрели. Трудовият народ се изсипва на хижа "Божур".. Песни танци - един път не заваля дъжд, да стане грозно, студено . Тарамбуката в ръцете на на един вечно подпийнал юнак ритмично и весело тропа , той се опитва да пее , наоколо и божура цъфнал и липите разстилат опияняващ аромат. Надвисваме се на запад над покрива на манастира "Св.Тр
  • 162 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ........Св.Троица. Долу Янтра – жълта – пълноводна. Насреща Преображенският манастир. Величие на природата, красота и някаква сила като че ли лъха отнякъде ....Ден на нашето А,Б, В. с моя пръв учител Петко Грозев . Само на 25 години косата му побеля от моите детски щуротии. Как един път лоша дума не ми каза, как един път не ме удари ? Ръката ми държеше да пиша хубаво, че и красиво...
    Като не е официален , за мен не може ли да бъде – 24 - ти МАЙ – най-великият и светъл празник ??