Last news in Fakti

20 Април, 2023 19:00 3 742 30

Удобно, евтино, унисекс: настъплението на анцуга

  • мода-
  • анцуг-
  • култура-
  • облекло-
  • германия-
  • бунтарство-
  • бунтари-
  • унисекс

Едно спорно решение на училищна управа в Германия разпали отново този дебат

Удобно, евтино, унисекс: настъплението на анцуга - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Удобно, евтино, унисекс: модерните долнища за джогинг нямат нищо общо с развлеченото и торбесто спортно облекло от 80-те години на миналия век. Днес този вид спортни панталони са се превърнали в предпочитано и популярно ежедневно облекло.

Не обаче и в германския град Вермелскирхен, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там неотдавна имаше случай на върнати от училище ученици, облечени именно със спортни долнища. Аргументът на управата на въпросното средно училище: да не се насърчават учениците да носят дрехи, които ги изкушават да "разпускат".

Училището всъщност предприе по-твърдата мярка, за да утвърди дрескод, който бе влязъл в сила още през 2019 година. "Младите хора трябва да разберат, че в различните социални пространства има различни начини на поведение. Дрехите, които са подходящи за вкъщи на дивана, може и да не са подходящи за училище. В крайна сметка на училищните чинове не се седи като на дивана", заяви директорът на училището Мориц Ломан пред местно издание. Той се обърна и към родителите с молба да подкрепят мярката.

"Часовете в училище са работно време"

Според Ломан този вид спортни панталони са предназначени само за тичане. Такова е и мнението на Германското общество "Книге": "Спортистите носят спортните си екипи като униформа на спортното поле, а джогинг панталоните - в свободното си време след работа." Според становището на дружеството, изпратено на ДПА, "времето за училище е работно време, така че анцугът няма място там". Дружеството "Книге" е авторитет в Германия по въпросите на поведението и води началото си от Адолф Фрайхер Книге (1752-1796 г.) и неговия социологически трактат "За общуването между хората".

Дори и спортистите спазват правилата за етикет. През 2019 г. футболният треньор Юрген Клинсман не искаше неговият отбор "Херта" да носи тренировъчно облекло по време на служебните пътувания за гостуванията си. Тук не става въпрос за това спортистите да имат делови външен вид, който е задължителен например в баскетболната лига на САЩ от 2005 година насам. Но мястото на анцуга все пак трябваше да си остане в спортния сак.

Загуба на контрол или бунтарство?

Известна сентенция на модната легенда Карл Лагерфелд е, че "всеки, който носи анцуг, е загубил контрол над живота си". Многобройни модни дизайнери като Валентино, Гучи и Прада обаче доказват, че това вече не е вярно. Те днес моделират някогашните небрежни панталони от фина коприна или ги украсяват с кристали "Сваровски". Вместо загуба на контрол, това показва бунтарско изявление, смята културният и моден социолог Лутц Хибер. "Анцугът е израз на отношението без задръжки към живота, което почти не се интересува от придържането към остарели стандарти", казва почетният професор на Университета "Лайбниц" в Хановер. Но значи ли това, че онези, които носят анцуг, разполагат със сериозен контрол върху живота си?

Историята на тази дреха започва преди повече от 100 години в страната на модата Франция. През 20-те години на миналия век марката Le Coq Sportif пуска първия си анцуг на пазара. Това текстилно облекло придобива особена популярност през 1970-те години с фитнес движението. Малко по-късно спортната дреха започва да се възприема като униформа на представителите на ъндърграунда, които започват и да ходят облечени така и на пазар. Рапърите и хип-хопърите са сред по-успешните ѝ носители. От 1990-те години техните анцузи се възприемат като моден символ на улицата.

А от 2009 г. насам удобните панталони с ластик на талията имат и собствен празник: 21 януари е Международен ден на анцуга. В някои училища дори и преподавателите носят такова облекло на тази дата. Вермелскирхен, разбира се, прави изключение.

Облеклото е въпрос на личен избор

56-годишния моден дизайнер Томас Рат отхвърля училищната забрана. Още повече, че в Германия, за разлика от Великобритания, образователните институции имат право да определят правилата на обличане само като препоръка, не и като обвързващо задължение. "Годините на модния диктат, слава Богу, отминаха и ние можем да се обличаме индивидуално", коментира Рат. Според него анцугът отдавна не представлява просто домашно облекло, а се е превърнал в част от висшата мода. "Много знаменити дами дори представиха стилни анцузи на червения килим", посочва още той.

Автор: Надин Войчик


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    13 16 Отговор
    Отличителна черта на " комунягите" е да налагат стандарт на другите как да се обличат, затова аз се обличам както на мен ми харесва.

    Коментиран от #15, #19, #26

  • 2 Варната

    22 6 Отговор
    Във Варна , долници и комплекти на анцузи са масов дрес код . Битието определя съзнанието . Посредственост !

    Коментиран от #17

  • 3 Облекло за влака

    15 1 Отговор
    Лошото е не че носят анцузи а ходят непрани Съмнявам се и дали си сменят бельото всеки ден
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    21 0 Отговор
    Диагоналките на шкембето да не забравим !!

    И ланеца.
  • 5 Фактъ

    19 10 Отговор
    Анцузите са за нечистоплътни . Това са дрехи за спорт , а не за ежедневието за моловете и по улиците . По анцуга ще ги познаете . По дрехите посрещат е казал народа .

    Коментиран от #30

  • 6 патето Яки

    6 1 Отговор
    Джендъри, младежа по средата сякаш е с увиснали ненки.
  • 7 Ром Бакарди

    16 0 Отговор
    Аз многу кльопам анцунга! Имам на адисдас пума найк, шушляци пак на адисдас! Най ма кефи коги ублека черниа кумплект адисдас, метна чантичката през идното рамо да виси утляво, ватре ключувете за колата, дома, цигарити, тилифона и джиткам по ларгото на варна окулу фонтана. Сички са убръщат да киризят анцунга- гарми напрау! Сас анцунг ходя вав магазините, театара, на диско на Алея първа, по свадби, кращенета, погребения. Удобну и практичну!
  • 8 патето Яки

    6 3 Отговор
    така ли ще отидат на опера
  • 9 Трябва

    17 0 Отговор
    Да имаме два чифта анцунг. Един за в къщи и един официален. Ако е с ластик долу и по- късичък се носи с къси бели чорапи за да се вижда космато краче. И както пише номер 4 ,диагоналката е задължителна!
  • 10 Милен

    9 14 Отговор
    Аз си ходя с анцуга и хич не ми дреме какво си мислят комплексарите за мен 😂

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Милен

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "Алигатор":

    Ами да имам няколко и ги пера през ден, не като теб да ходя по цяла година с един костюм 😂

    Коментиран от #16

  • 13 Прометей с гащи от Скопие

    16 0 Отговор
    Анцунг,това е антично македонско облекло ! Моделите с дълъг ръкав са от северната част на Македония. Александър Македонски и Хефестион са се гонили из царските спални по анцунг,ама само горнище.
  • 14 Факт

    10 2 Отговор
    Практиката е показала че само свободният ум твори а не военизираните полирани мозъци
  • 15 Не както ти харесва,

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    а както можеш да си позволиш, запъртък.
  • 16 Алигатор

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Милен":

    През ден , сигурен ли си ? Да не е през месец ? А , други дрехи имаш ли ?

    Коментиран от #20

  • 17 От Варната

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Варната":

    Аз гоня 66 вече и учех,работих,жених,семейство създавах и целият ми съзнателен живот преминал в повечето случаи ако не точно носещ костюм,то поне приличен панталон,ако не със сако поне с яке някакво...Дори,когато подкарах ,,такси" по Указ 56 през 87/8- ма все си бях с панталон и сако....и никога по боксерки,потник и джапанки,въпреки,че возех клиентите в ,,Москвич" 2140 дефорсак.
    Да ама в тях години и възраст на моите 175 см ръст бях 75-80 кг.Днес гоня над 115 и каквито и панталони да обуя още ,като сядам в колата ги спрасквам.
    Убедих се ,че анцуга най ми е подходящ,имам доста но все памучни ги гледам да са...едно не спарват,второ не стягат и се разтягат.
  • 18 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Мутрите от 90те ходеха с такива екипи ,но имаха и бухалки, за да ги разпознават хората.В следващите 10 години на мода ше са военните униформи с кевларена подплата.

    Z
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Милен

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Алигатор":

    Ами през ден де както ти казах, не като теб един път в годината. Май чудно ти се вижда, че хората си перат дрехите през ден, вземи и ти да го правиш по-често 😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не разбрал

    7 1 Отговор
    Анцунг за всеки ден или за сватба?
  • 23 123456

    10 0 Отговор
    и се пише ханцунк - тъй ша знайти !
  • 24 Щайгер

    9 0 Отговор
    Вижда се че ще я докарате до анцуга с урсулята
  • 25 Нъл тъй?

    2 0 Отговор
    Удобно, евтино, унисекс. - Аз, Ви предлагам джинси с кантове. - суперски са и ще сте много по-готини в тях от колкото в анцузи....!?
  • 26 Тоалетна хартия

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    Анцунг с кожено яке и обувки....класика!!! Даже по селата се обличат по-добре, само селтак може да бъде по анцунг!!!

    Коментиран от #28

  • 27 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ!😁

    3 1 Отговор
    ТРЕТАТА ПОЛИТИЧЕСКА сила
    В извън„ работно” време
    Ходят ОБЛЕЧЕНИ КАКТО героите от филма
    „БОГОВЕТЕ СИГУРНО СА ПОЛУДЕЛИ”...😁

    Коментиран от #29

  • 28 Милен

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тоалетна хартия":

    Добре де граждани тебе какво те интересува аз как ще ще се обличам, явно нямаш по-смислено занимание от това да гледаш кой как е облечен. Щом това ти обмисля живота ще си ходя както искам поне да си намериш занимание в безмислени я си живот 😂
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост3

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фактъ":

    Ти да не би да ходиш на кучешка изложба.