Last news in Fakti

21 Април, 2023 16:00 1 341 29

За ценностите на Априлското въстание и Третата българска държава

  • априлци-
  • априлско въстание-
  • освобождение-
  • трета българска държава

За да възкликне Алеко, че сме европейци, ама съвсем не дотам.

За ценностите на Априлското въстание и Третата българска държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 априлий пак искам да пиша за ценностите, за които си дадоха живота Априлци и на чиито кости беше основана Третата българска държава.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Какво значи да сме равни с другите европейски народи, както бе казал дяконът на Свободата?

Познанието за нас идва в сравнение с тях.

Нека вземем за пример скандинавските страни, които са начело на всички европейски класации, а ние - на последните места.

Ето най-големите разлики:

1. Отношението към държавата

Исторически държавата в Скандинавия винаги е била средство на нейните жители да се справят по-добре с предизвикателствата. Това се е наложило, поради малкия брой жители и суровите условия, което е предотвратило оформянето на местни елити, които да узурпират властта и да я ползват за собствени нужди - както стана в България след 9.9.1944 г до днес.

2. Отношенията на взаимопомощ

Скандинавците са стигнали до идеята, че всички са по-добре, ако търгуват помежду си, а държавата винаги помага на по-малките, слабите и бедните. Защото в тяхната култура бедността е много скъпа за цялото общество. И така - образува се много силна средна класа, която знае, че в неин интерес е да помага, за да получи.

У нас всеки се спасява поединично. Едва сега започва да се забелязва зараждане на инициативите и организациите за помощ и взаимопомощ, движени основно от младите генерации.

3. Отвореност към света

Още от 19 век тези държави са разбрали, че поради малкото население и потребители - единственият начин за просперитет е да се отворят към света и са доставяли на своите партньори първо енергийни ресурси, след това продукти, а накрая технологии.

Ние имахме злощастието да сме затворена икономика цели 45 години, която ни обрече на бедност. Но въпреки суровия житейски урок, и днес има партии като “Възраждане” с идеология на българска икономическа самодостатъчност.

4. Образование и иновации

Образованието е център на политиките на цялата държава - защото образованият човек по-лесно влиза в диалог, получава по-голямо възнаграждение и няма нужда от помощ, но и помага на другите, като учителите, да живеят достоен живот. За това и по иновации тези хора са водещи в света. А тяхната демокрация е модел.

Обратно, невежеството в което израснаха няколко поколения българи ни води до появата на партии, които ги представляват и до източване на държавата поради тяхната неспособност да създават стойност. И до омраза към ценностите на демокрацията и Запада, които пречат на този процес.

5. Сигурност

Виждаме как различните ценности водят и до противоположни реакции и в международните дела.

Северните държави осъзнават заплахата за техния начин на живот и се стремят към НАТО. Ние сме в НАТО и не можем да разберем смисъла му за сигурността на нашата държава.

Зорлем ще затрием държавата си чрез мними “неутралитет”, “независимост” и “ненамеса”.

За да възкликне Алеко, че сме европейци, ама съвсем не дотам.

Да започнем с разбиране на смисъла на саможертвата на априлци.

Истинските възрожденци.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Форда

    6 24 Отговор
    Сегашна Путлерова Россия, НЕ е Царска Россия. Моля, моля, каквото било било.
  • 2 Брюкселската зелка

    33 3 Отговор
    Тоя е на заплата в САЩ, да се изказва само за американските ценности. НЯма право да си отваря устицата за априлското възстание
  • 3 Адам Хилтън

    24 3 Отговор
    Стефан Стамболов става министър-председател - още тогава е забравено Априлското въстание, на което той е бил предател.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кеф

    29 4 Отговор
    Евгенииий е поредната шорошня дошла да ни обясни, колко били хубави евроатлантическите ценности, но българите не били дорасли. Абе джанъм, да си взимате грантовете и чупка на Запад.
  • 6 провинциалист

    25 3 Отговор
    НАТО ще ни помогне колкото е помогнало на априлците.
  • 7 Момчил

    23 2 Отговор
    Този пишман икономист взе да се прави и на историк. Очаквам скоро рамо до рамо до Шишков да коментира мостове и начините им за ремонтиране от инженерна гледна точка.

    Коментиран от #8

  • 8 Хаха

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Момчил":

    А защо не и да коментира някое спортно събитие, този човечец за пари всичко ще говори.
  • 9 Ядоса ме

    20 2 Отговор
    Дали великите ни герои са се жертвали за европейските ценности? И то тези които ни налагат в днешно време...? Едва ли..- И този да не извърта и да не скверни имената на нашите герои - като ги слага на едно с евро-атлантическите ценности...
  • 10 Шайка

    17 3 Отговор
    Представям си Евгений Кънев с потури, пищов и знаме в ръка води априлци! От дивана,с грантове в джобовете всеки може. Нали Евгений, стипендиантино на Дьорд Шорош?
  • 11 ИНЖ

    4 16 Отговор
    Нека си признаем - почти 50% от т.нар. бг нация са се "продали" на РФ и Кремъл(от 1944-та година до днес са 80г.)!!! За какъв "национален интерес", "възрожденски ценности", "идеали" и т.н. говорим???
  • 12 Александров

    19 2 Отговор
    Въстанието е било за повече евроатлантизъм! Хората са се хвърляли на дръвниците с викове - Брюксел, Вашингтон, мултикулти, джендър-мендър,еврозона!
  • 13 Търновец

    4 5 Отговор
    Събранието на Оборище е първото и единствено досега - в морален смисъл- Народно Българско Събрание - и то реши за Априлското Въстание, и Райна Княгиня дигна знамето с трите левчета - Свобода Или Смърт. А Руско - Турската война няма нищо общо с Априлското Въстание - Русите продадоха през 1867 година огромна Аляска само за 7 млн на САЩ и причината беше че им трябваха пари за отбраната на Порт Артур от възможна атака от Британски и Френски бойни кораби. А още през Турско време в поробена България имаше два проекта на Ротшилд Банк и на Хирш Банк с които две конкурентни групи държави искаха да достигнат пазарите на Ориента и Каспийския нефт. Предполагам и съм чувал че тъкмо Ротшилд Банк спонсорира Русите да прекъснат проекта на Хирш, и т.н. Търновска Конституция е базирана на Белгийската - една от държавите в които Банк Ротшилд имаше доминантна позиция

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Оффффф

    14 3 Отговор
    Отново глупости на ояден грантояд
  • 19 За грант продавам майка си

    17 2 Отговор
    Тоя е забравил да обясни, защо след 16 години в ЕС държавата ни е пред фалит и ще теглим 14 милиарда нов дълг ?!?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хахаха

    9 2 Отговор
    айде сегинка тоз човечец да види и колко хора се самоубиват в Скандинавия годишно...сигурно заради изреденото по точки...:)))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мръсен предател и военолюбец си ти

    10 1 Отговор
    Обърнете внимание на следното изречение от горния текст:
    "Зорлем ще затрием държавата си чрез мними “неутралитет”, “независимост” и “ненамеса”.
    С тези думи Евгений Кънев подкрепя участието на България в чужда за нас война. Гнусен предател!
    Годишнината на Априлското въстание трябваше да се чества вчера, на 20 април, но този празник беше пропуснат - нашите политици отидоха да празнуват Байряма.
    А авторът на статията поругава паметтта на българските герои - прочетете написаното от него, за да се убедите.

    Коментиран от #29

  • 25 Мутата

    9 1 Отговор
    Каква е тази словесна диария?

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Поумнял

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    Бегай от тука ! Всички знаят че Априлското въстание е терористичен акт!
  • 28 Дон Корлеоне

    0 0 Отговор
    Да ви кажа честно, писна ми от нагаждачи и платени мушмороци.Няма как България да върви напред, след като голяма част от елита му е купен и обслужва чужди интереси.Аз съм живял 30 години преди "великата" дата 10.11 89г. и 34 след нея и имам база за сравнение- През тия 45 години беше нива над днешна България, като икономика, култура, образование, здравеопазване, спорт, държавата се грижеше за всичко!И тръгнал тоя да ми говори колко сме били зле...Е имаше неща и на мене не ми харесваха, но политика- сега да не сме цъфнали и вързали, последни в света,това ли е за хвалене?!?Ай стига сте лъгали и манипулирали хората, те чувстват "добрия живот" на гърбовете си!От кражби, корупция и беззаконие държавата ни не може да направи и крачка напред и все надолу към пропастта.
  • 29 Путин гол до кръста на кон

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мръсен предател и военолюбец си ти":

    Не се тревожете! Ще ви освободя! Само си намислете на коя процъфтяваща държава искате да приличате? Куба, Венецуела, Еритрея, Северна Корея...?