Last news in Fakti

23 Април, 2023 13:00 2 381 31

Как да плуваме успешно в блатото на неолиберализма?

  • неолиберализъм-
  • блато-
  • плуване

Неолибералният модел се превърна освен това и в една определено богоборческа идея. Той води до унищожаване на всеки един авторитет, на всяка една догма.

Как да плуваме успешно в блатото на неолиберализма? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес неолиберализмът превръща светът в едно блато, през което е трудно човек да се придвижва, камо ли да плува. Какво представлява това блато и как успешно да преминем през него?

Либерализмът, възникнал като идеология преди повече от столетие, представлява и е замислен като демократичен процес, който цели да освободи човека от вековните норми и ограничения, предоставя му повече свобода, на всяко едно ниво на управленската, социалната и икономическата пирамидата. На пръв поглед той изглежда като нещо демократично - носи свобода на хората и равенство в обществото, дава права на всички и на всичко.

Либералният модел има равна, хоризонтална структура, за разлика от традиционния, хилядолетен модел – пирамидалният, който има вертикална структура. Такава е била структурата на всяко едно обществото от най-древни времена, вертикално и пирамидално е бил устроен моделът и на държавната и на духовната власт.

В последните десетилетия обаче либералният модел се изроди в нещо наречено неолиберализъм. Това название бързо придоби отрицателен смисъл. Защо се получи така?

Либералният модел, с неговата демократичност, се изроди в една крайност и търсене на прекалена свобода, независимост и права, на всяка една структура на обществото, на всяка една група, на всеки един субект, т.е. на всеки един човек, независимо от неговите особености. Неолибералният модел се превърна освен това и в една определено богоборческа идея. Той води до унищожаване на всеки един авторитет, на всяка една догма.

Неолибералният модел поведе света към една пълна децентрализация. В единодействие с развитието на техниката, на комуникациите и моментното разпространение на информацията, неолибералният модел разпръсва света не на милиони, а на милиарди малки клетки и общества. Този процес се развива пред очите ни.

Така светът постепенно се превръща в едно голямо блато, където тук-таме стърчат над повърхността, като островчета, старите морални и религиозни норми, обществени или държавни авторитети, традиционни ценности и идеи. С вменяване на абсолютни права и абсолютна свобода на всичко и на всеки, хората постепенно губят и последните си нравствени ориентири и действително попадат в едно блато от идеи, възгледи, принципи, според които всеки има право, всеки може да прави това, което желае, и всяко нещо има право на съществуване, независимо какво е то. Така хората губят представа за основни категории – за това кое е добро и кое е лошо, какво е хубаво да се прави и какво не е хубаво, кое нещо е красиво и кое е грозно, кое е правилно и кое е не е. Понеже според неолибералният модел всичко има право на съществуване, всяко нещо има равни права и всеки за себе си е прав.

Как да преминем през това блато от взаимно противоречащи си идеи и съмнителни ценности, от даване право на всеки и на всичко и едновременен опит за диктатура от страна на агресивни малцинства? Отговорът е сравнително прост. Успешното преминаване, без риск да затънем в блатото или да се удавим, е като се оглеждаме за доказаните с хилядолетия морални норми и им дадем приоритет, като не забравяме традиционните за даденото общество ценности, и ги изчистим от калта и най-вече като запазим семето на нормалността. Нашият личен свят, който трябва да поддържаме нормален и подреден, в противовес на мътното и опасно блато създавано от неолиберализма.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой нормален

    45 0 Отговор
    не плува в блато.Блатата се пресушават..

    Коментиран от #2

  • 2 бай Търмпи пробва

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "Никой нормален":

    да пресуши блатото в САЩ и блатото го погълна
  • 3 Милен

    22 11 Отговор
    Либерализмът е нещо като комунизмът, всички са чували за тях но никой не ги е виждал 😂

    Коментиран от #7

  • 4 не либерал

    26 3 Отговор
    когато прекосявам блатото на неолиберализма винаги се държа за члена за да имам сигурна опора
  • 5 Ветеран от Протеста

    16 2 Отговор
    Как се оцелява ли,Г образен,готов да поема и усвоява,в краен случай, може и пола да си смени.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 геобразен соросоид

    39 5 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    Напротив , либерализма повече прилича на анархизма . Либерализма може би предлага повече свобода но не и равенство между хората (като изключим сексуалната насоченост ) докато комунизма макар и химера към днешна дата , предлага един по социално справедлив свят .

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Милен

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "геобразен соросоид":

    Ами да ама и двата строя са само на хартия и никога не са прилагани на практика 😉
  • 9 Историк

    7 31 Отговор
    " Така хората губят представа за основни категории – за това кое е добро и кое е лошо, какво е хубаво да се прави и какво не е хубаво, кое нещо е красиво и кое е грозно, кое е правилно и кое е не е. " Няма никакви доказателства, че има такова нещо. Единствените такива твърдения са направени от привържениците на ...... диктатурите.
  • 10 Реалист

    9 25 Отговор

    До коментар #7 от "геобразен соросоид":

    "докато комунизма макар и химера към днешна дата , предлага един по социално справедлив свят ." РуЗЗките лъжи и фантасмагории край нямат. Поначало една химера не може да предлага нищо, освен фантазии.
  • 11 бомбето

    4 18 Отговор
    По-скоро на ултра - либерализъма. Който се справил с тресавищата на комунизма , има по-голям шанс и с туй блато., разийш казано
  • 12 Военнопрестъпника путин

    2 27 Отговор
    Неолибералите ги търсете в Кремъл дето харизаха Русия на Сорос и Ротшилд ,управляващата коалиция,крайнолеви болшевики,крайнодесни фашисти ,и центристи олигарси
  • 13 Еволюция под ушанките

    3 26 Отговор
    Още една ушанка която не е разбрала коя година е
    Ушанка държавата може да има авторитет дотолкова доколкото не пречи на отделния си гражданин да живее нормално от там нататък авторитета и е нулев
  • 14 Кире либерало

    30 1 Отговор
    Неолибералният модел доведе до фашизъм, нацизъм, комунизъм, две световни войни и трета в момента. И екокатастрофа също.
  • 15 Традиционно не ме занимавай

    5 28 Отговор
    Трябва да го запитаме това момче
    Кой според него е идеалният социален модел
    1.царска русия
    2.талибанския шериат
    3.племената от Амазонка
    Либералната демокрация в базирана на върховенството на закона и свободните избори
    От своя страна във идеалните традиционни общества на тоя тип такива понятия не съществуват..ако не слушкаш местния вожд може много да загазиш и милицията ще е на негова страна естествено..демек решението за добро и зло се прехвърля от писан документ във ръцете на чисто субективен човешки фактор
    Но това евентуално ще е много сложно за разбиране за хора които не знаят коя година е

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 16 Реалист

    24 2 Отговор
    О Боже, колко е трагично че неолиберализма е мразен от все повече хора. А дали не е защото започнахте да ни казвате как е правилно да предпочитаме дами с тротинетки, вместо дами с истински женски форми? Дали не е защото за мъжественост се счита да си нежен, вместо мъж на място, но пък да идеш да се биеш с лошите руснаци? Дали пък не е защото възпитавате децата ни да мразят родителите си и това е символ на криво разбрана свобода? Я да помислим защо неолиберализма Е мръсна дума! Но за целта трябва да може да се мисли. А когато станеш неолиберал това качество изчезва от уменията ти, защото така е неолиберално. Параграф 22! Е, ние отказвам да живеем в него. Наричайте ни както искате. Не ни пука, не сме неолиберали и за това изобщо не ни пука!
  • 17 Плашимир

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "Традиционно не ме занимавай":

    Много си зле ,братле. Вярваш си че талибаните искат твойте свободи и права!? Ми не ,не ги искат. И както във всяка държава и на род има изключения. Но по правило , талибаните си искат шерията. Индиянците си искат племето. Руснаците живеят в техния си свят ,колкото и да не ти се вярва за тях си е ОК и им е добре. Така че не натрапвай правилата и правата си на другите ,различни от теб и идеологията ти.
  • 18 Пешо

    18 1 Отговор
    По същество така наречения неолиберализъм си е възраждане на троцкизма. А това е най-мракобесното учение съществувало някога. Разработено в началото на 20ти век от евреина-марксист Лейб Бронщайн. Не може да се опише кратко, но най-основното- премахване на семейството, всички вкарани в трудови армии, никакъв личен живот, децата са общи и са собственост на държавата, премахване на парите, премахване на всякаква частна собственост. Кошмар от ада към който лекичко ни бутат неолибералите.

    Коментиран от #24

  • 19 Само да ти обадим

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "Традиционно не ме занимавай":

    че тоя либерализъм и това спазване на закони е само за вътрешна употреба.
    За външна употреба са превратите, цветните революции, бомбенето.
    Хубаво е да си ги изясниш тия неща.
  • 20 Чичеее, има едни елити

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "Традиционно не ме занимавай":

    които искат да вземат нещо отнякъде евтино или за без пари.
    В техните си държави поддържат висок стандарт за да са им доволни гражданите и за да са технологично напреднали за да могат да гепят.
    Вънно знаеш какво става, ако някой не ги устройва той става диктатор (не че преди не е бил ама е праил каквото искат), нападат го, убиват го и взимат каквото искат.
    В по-добрия вариант ти инсталират една лесно манипулируема демокрация и пак си взимат каквото искат. Виж нашите ТЕЦ-ве, виж златото, виж парите за самолетите.
  • 21 Госあ

    1 15 Отговор
    И кво ? Ше бориме нео-либерализма с шарлатания (религия) 😂 Аве….
  • 22 ха ха

    22 0 Отговор
    Не се лъжете. Неолиберализма е евфемизъм за глобализъм. Идеология в услуга на корпорациите. На тези в Давос им трябва разделени общества за да могат да управляват отгоре без да им се търси сметка. Целта е да не могат хората да се обединяват по места. Издигат се маловажни различия в култ. Издигат се проблеми със сексуалните предпочитания за да забравят хората, че ядата еднакъв хляб. Слагат ни във фокуса цвета на кожата за да забравим, че във вените ни тече червена кръв. Целта на всичко е да разделят глупавите човеци на Левски-ЦСКА за да не им търсят сметка. Пропиха тъканите на държавите с НПО-та за да контролират властите. С две думи, целта е формална демокрация - подменен вот на гражданите и контрол от никого неизбрани индивиди. Елитите не искат плебеите да им се месят в делата. Така е откак свят светува. Две поколения заспаха на кормилото и вече имаме нови господари.
  • 23 Сандо

    15 0 Отговор
    Авторе,колкото и да плуваш,влязал ли си веднъж в блатото или затъваш,или се давиш или те отравят газовете.Та това се случва със всеки,заложил на либерализма и което е още по-лошо - на неолиберализма.Тя и затова България е на този хал:защото беше избрана да бъде изпитателна площадка за приложението на неолиберализма в най-чистия му вид.Е,резултатът е ясен за всеки,който е запазил способността си да вижда и анализира.
  • 24 Сандо

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    А познай сега кой се е справил с Троцки и троцкистите.Би трябвало понеже много мразиш тоя евреин в дома си да имаш един малък бюст на един мустакат грузинец.
  • 25 бомбето

    5 0 Отговор
    Идиотизирани, безогледо лакоми и кьопави простаци , дето и да ги сложиш , се си я тая.
  • 26 Рони Рейгън

    3 5 Отговор
    Явно никой не прави разлика между либерализъм и неолиберализъм, който по същество е идеологията на Рейгън и Тачър с . Удивително как никой те погледна речника, включително т. нар. автор. Чак ми е неудобно.

    "Неолиберализмът е политическа философия, която се застъпва за икономическа либерализация, свободна търговия и свободни пазари, приватизация, дерегулация, намаляване на мащаба на държавния сектор, при засилване ролята на частния сектор в съвременното общество.

    Неолиберализмът е за ненамеса на държавата в дейността на предприятията и против развитието на държавната собственост.

    Неолиберализмът е идеология, основана на икономическия либерализъм. Идеологията е благосклонна към икономически политики, базирани на неокласическите теории в икономиката, които минимализират ролята на държавата и максимализират частния бизнес сектор. Терминът „неолиберализъм“ също така е започнал да има широка употреба в културните изследвания, за да опише социални, културни и политически практики и политики, които използват езика на пазарите, ефикасността, консуматорския избор, трансакционното мислене и индивидуалната автономия, за да се премести рискът от правителствата и корпорациите към индивидите, и да се увеличава този тип пазарна логика в една реалност на социалното и на афективните взаимоотношения."

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 27 ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рони Рейгън":

    Точно, подмяната или по-скоро липсващиото в това определение? Забелязваш ли? Не? Няма думичката транснационални!
    Въздействието се вижда от самолет. Кого да дам за пример? Хранителен магазин или за мебели? Разраства се. Нов магазин от веригата в съседния град, в съседния окръг или щат, в съседната държава. Изглежда всичко е наред. Гребем с пълни шепи от ефикасността на бизнеса. Междувременно местния мебелен магазин е затворил, щото китаецът е произвел за "безпари" мебелите. Куп професии са изчезнали и малката жизнена общност се е превърнала в пролетариат. Отправила се е към големия град където нищо няма да притежава и ще е щастлива - по Деду Шваб. Как да се самоорганизират тези хора? След това е лесно. Всичко е изпълнено със съдействието на държавата, която е затънала в дългове за да поддържа някакво ниво на стандарта на живот. Иначе, съгласен с дефиницията, ама на една огромна прослойка дръпнаха килимчето и икономическата свобода. Изнесоха я. Според дефиницията субсидиите за електрокарите и Евро 5, 6, 7 стандартите къде точно попадат в ненамеса на държавата? Затова с двигателчета от едно литърче направено в Китай и излизане от града само при крайна нужда, ако можете да си го позволите. Ама, за какво ли ви е? Деду Шваб каза, че сте щастливи...
  • 28 Всичко това звучи много

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рони Рейгън":

    добре докато не дойдат чичковците с големите пари.
    И започват да прекрояват законите и наредбите както си искат.
    И всичко това започна от Рони, когото иначе величаят като много велик.
    От това прекрояване доидйе и финансовата криза.
  • 29 Сандо

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Рони Рейгън":

    Каква красива опаковка,а!?А като я махнеш се показва ухилената физиономия на Дявола.

    Коментиран от #30

  • 30 Рони Рейгън

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Ма ти май верно не правиш разлика между неолиберализъм и либерализъм
  • 31 Славитрифоновец

    2 0 Отговор
    Отлична статя!!! Който има уши да слуша..нека слуша. Отделен въпрос е кой какво ще чуе. Тъпите коментари по- долу го доказват.