Last news in Fakti

3 Май, 2023 13:19 16 541 58

Ето как ЕС ще промени цената на електричеството за всички страни? Цветелина Пенкова пред ФАКТИ

  • цветелина-
  • пенкова-
  • евродепутат-
  • еп-
  • ес-
  • електричество-
  • енергия-
  • ек

22% от енергията в нашия енергиен микс идва от възобновяеми източници, казва евродепутатът

Ето как ЕС ще промени цената на електричеството за всички страни? Цветелина Пенкова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента работя по ключово законодателство - Законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии. Той въвежда рамка на ниво ЕС, чрез която всички видове технологии с нулеви емисии трябва да започнат да се произвеждат в Европа. Как ще се формира цената на електроенергията в ЕС… Пред ФАКТИ говори евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

- Г-жо Пенкова, защо ЕС реши, че трябва активно да развива производства и да разчита на собствени енергийни източници?
- Пандемията от КОВИД-19 наруши установения икономически и търговски модел на света и на ЕС. Войната в Украйна усложни ситуацията. Тези предизвикателства показаха, че ЕС трябва да насочи вниманието си към развитие на собствени ресурси и да инвестира във възобновяеми енергийни източници.
В момента работя по ключово законодателство - Законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии. Той въвежда рамка на ниво ЕС, чрез която всички видове технологии с нулеви емисии трябва да започнат да се произвеждат в Европа. В тях се включват технологиите за изграждане на системи за фотоволтаична и слънчева топлина, за създаване на биогаз и биометан, термопомпи, геотермална енергия, батерии, електроавтомобили. Основната цел на този законодателен акт е да не базираме енергийния си преход на внос на възобновяеми технологии от трети страни (например Китай), а да произвеждаме повече от тези технологии вкъщи и да генерираме растеж на нашите икономики. В противен случай просто ще заменим зависимостта си от един вид суровини и доставчик с други.
Единственият начин, чрез който ЕС може да се справя с процесите на несигурност, е, ако се фокусира именно върху собственото си производство и инвестицията във възобновяеми енергийни източници. Само така Съюзът ще запази автономността и стабилността на своя пазар.

- В Европарламента се обсъжда да се промени начинът на ценообразуване на електроенергията и тя да не зависи от цената на природния газ. Как да разбираме това?
- Целта е да се промени ценообразуването на електроенергията в ЕС така, че да намалим сметките на потребителите максимално бързо. Предложеният график за работа по реформата предвижда до юли месец преговорите в ЕП да са приключили, а в ранна есен промените да се приемат и от трите европейски институции (Европейски парламент, Европейска комисия и Съвет) и да влязат в сила. В последните десетилетия в Европа се радвахме на сигурни доставки на енергийни суровини, което ни позволи да използваме по-краткосрочни договори, за да възползваме от моментите с по-ниски цени. Вече не е така. Нямаме постоянен и сигурен доставчик на енергия. В настоящата ситуация краткосрочните договори са рискови и могат да доведат до много по-висока цена за крайния потребител.

Идеята е не просто ценообразуването на електроенергията да не зависи от нидерландската TTF борса, а да гарантираме и трайно по-ниски цени.

За целта се предвиждат промени, които да насърчат по-ефективното използване на възобновяеми източници. Целите и предложенията за тяхното постигане са ясни и те се фокусират върху по-добра защита на крайните потребители. Трябва да се заложат конкретните политики и цели.

На първо място това, което трябва да направим, е цената на електроенергия да не зависи от природния газ.

Работи се в посока на измисляне и съставяне на друга референтна стойност. Всяка държава членка трябва да е активна в този процес. В България все още домакинствата са на регулирания пазар, който тушира част от шоковите поскъпвания, но не навсякъде в ЕС е така.

- Как цената на електроенергията се превръща в причина за високата инфлация в момента в Европа?
- Несъмнено една от най-важните теми за всяко домакинство през последната година е борбата с инфлацията и покачващите се цени. В България разходите за храна са основната част от бюджета на домакинствата. Високите цени на храните в България, а и в целия ЕС, се дължат на високите цени на енергията. Скъпите ток и газ оказаха влияние върху много сектори, които намалиха продукцията си или въобще спряха производствата си, за да не работят на загуба. Това доведе до недостиг на продукти и допълнително повишаване на цените и засилване на инфлационните процеси.
Решение на проблема е реформата на пазара на електроенергия, която ще позволи цената на газа, или на която и да е друга единична суровина, да не определя цената на електроенергията. Така ще можем да гарантираме, че цените в дългосрочен план ще намалеят и няма да са подвластни на такъв тип шокове, ако се случват в бъдеще.

- Тeзи промени трябва да приключат до юли месец и да бъдат приети от държавите членки, за да влязат в сила през есента. Какво трябва да направят страните?
- Това означава, че новите правила ще се решат в много кратки срокове и държавите членки трябва да започнат работа по изграждане и защитаване на позициите си още от сега. Очакваме тристранните преговори между Европейския парламент, Съвет и Комисия да започнат веднага след лятната ваканция. Имаме ясна заявка от колегата докладчик от ЕП, който е от Групата на социалистите и демократите, че ще се застъпи за активното участие на Централна и Източна Европа в изграждането на механизма. Това е много важно за нас.
Наскоро, по време на една енергийна конференция, отправих и апел към доц. Иван Иванов, председател на КЕВР, с когото споделихме панел, за техния експертен поглед и оценка как промените ще се отразят на българския пазар, за да подготвим силна национална позиция, която ще защитавам на предстоящите преговори.

- Какъв дял енергия, произвеждана от възобновяеми източници, трябва да възникне в Европа, за да се каже, че имаме по-голяма сигурност на доставкитe?
- Статистиката в отделните европейски държави е твърде различна. Най-голям дял на енергия, произлизаща от възобновяеми източници, има Швеция - цели 57%. България се намира в средата на общоевропейските стойности по този показател, защото 22% от енергията в нашия енергиен микс идва от възобновяеми източници. При държавите на дъното на тази класация стойностите варират между 11% - 13%. Именно заради тези различия не можем да назовем конкретно число, с което да обвържем дела на енергия, произвеждана от възобновяеми източници, който ще ни гарантира сигурност на доставките. Важна е тенденцията за неговото увеличаване и инвестициите в тази сфера.
Това не бива да се случва за сметка на базови енергийни източници като ядрената енергия. Трябва да намерим баланса между възобновяемите технологии и производството на електроенергия чрез конвенционални технологии. Няма как да имаме стабилна и сигурна енергийна система без базови енергийни мощности.

- Да приемем, че добием нужното количество електроенергия. Как ще се пренесе тя между европейските държави. ЕС има ли готовност за повече пренос на електроенергия?
- Именно това е един от акцентите в законодателния акт, за който вече споменах. Освен върху производството на енергия, ще се фокусираме и върху изграждането на солидна преносна система. Важно е тази свързаност да бъде приложена и при възобновяемите източници на енергия. Когато имаме, например, свръхпроизводство на енергия от вятърни турбини в един регион на Европа, тя да бъде пренасочена към такива с ограничени ресурси.
Безспорно технологиите за съхранение представляват по-голямо предизвикателство за сектора, но затова е необходимо и наложително да насочим усилията си върху възможностите за пренос. Инвестиции в тази посока са заложени и като освен акцент в законодателството, по което работя в момента - Законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    149 3 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ БЕЗМИСЛЕНИ ЛАКАРДИИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ана

    134 4 Отговор
    И от къде бабите на село ще имат по двадесет хил лв за фото и перки , че да разчитат на розови еднорози.
  • 4 Шопо

    138 2 Отговор
    Тоо намазан боклук яко агитира за глобалистките доктрини.

    Коментиран от #24, #26

  • 5 Хихихи

    35 5 Отговор
    Без да чета, вече го знаем. С вдигане на тока на запад и всичко се е вдигнало, дано не се окаже, както мисля, с цел вдигане на цените и връщане на българите в България и айде, чака ви феодала за минимална пара на ръка, но може да мрат там, но никога с бойко и итн и сие няма връщане било от Белгия германия великобритания макар и да стрелят с пистолет, както в сащ, дете на лекар за ниска оценка, да, и на нас 2 тройки и отказахме да ородължим магистър. Не може човек да бяга от огъня тока. Ша ходим в Гърция на квартири у българите с къши и хотели окрали българите
  • 6 заайте руки за ефтин ток

    55 1 Отговор
    Не знам как ще станат тия работи , то верно Урсулето , а и бая други там , башка и с Йенчо , са си направо ветрогенератори , ама и при тех цената не ни е малка , има и косвени разходи .
  • 7 Перо

    62 2 Отговор
    Джендърия от червената буржоазия!

    Коментиран от #19

  • 8 БоКу

    36 1 Отговор
    тая е Мата Хари
  • 9 Анонимен

    6 10 Отговор
    Не четете ли. Бабите идвайки 2013 от гърция са дошли с 200,300 и повече брави овце. Ако можете да смятате или ако не прочетете книжката Сачанлъ. Там е описано подробно от къде са им парите, от много работа, а не от мързел. И са яки, нищо, че са с тежки диагнози, рак и инфаркт. Бъдете здрави и продължавайте да ни крадете, ще хвърляме през по розореца, бол пари имат те. И в Гърция зарили, но на мястото им построили малки къщи еднофамилни, на гробовете на тяхните пигребани деди, юриста ходи и ни разказа, как е в сегашна Гърция, само една църква са иставили, а в еднофамилните къщи живеят стари хора идвайки от западни държави техните гърци. Едно към едно, да, книгата я нямам, но ще ми я интересно да я купя, няма я по книжарниците, книгата Сачанлъ, юриста я има. Нищо че не сме сачанлии, а Чобанкьой и Чадърлии. Сегашните им имена в Гърция са променени, но са на 10 км от Бяло море, Гърция. От там са злато, пари, не крадени, но вие тукашните се възползвахте и им купихте жилища, земи без пари, нови коли москвич на 20 хил км за 500 лева, гараж за 300 лева, а са купени на 6900 москвича, 2300 гаража, ето така крадяхте, образование един апартамент от 70 кв метра, безсмислено, така от имащи 50 хил се стигне за клошар, бедните днес са Първи, а Първите са 0
  • 10 повей, повей

    85 2 Отговор
    Всеки българин/българка, участващ във вселенската тъпотия "зелена сделка", да се счита персона нон грата на територията на България!

    Впрочем коя е тая така надъхана с отровни опорни??!!
  • 11 Хххх

    36 2 Отговор
    За да я Бъде Бг е хубаво бат Бойко да ги върне завършилите на запад, но как да ги върне, като те се омъжиха за западняци, хитри каки, някои и с 20 г деца, а тя на 40 за втори път и по телевизията ни поучава, с тати от дс в Париж, кобри но с пари, става въпрос не за човек, а змии
  • 12 ХХХХ

    3 23 Отговор
    Като не одобрявате пп, ето ви по отгоре начини за бат Бойко
  • 13 Жеков

    57 0 Отговор
    Тази също се въртя на кола при Славуца Чалгаджиев. На тати комуниста евромилионерката. Взима по 20 хиляди евро месечна заплата, може да дава акъл на Андрешковците в бедната Родина.
  • 14 Анонимен

    17 1 Отговор
    Ленчето другата ленче с кремпето сталинка журналистите от париж русокосата, но последните хитриманги намерили са повторно мъже от чужбина, Нъл Хубаво в Бг, бате, диктатура не можете да я забравите старата милиция. Ето, ви пример... Стрелял по кабинета по история, защото е получил слаба оценка... Не на всички учени децата им са идеални, било в сащ, или по света и в БГ
  • 15 анонимен

    23 1 Отговор
    Ти като ви вдигнат цената на тока на запад, кво очаквате. Всичко е с цел политика, с цел обратно по домовете си. Имаш бизнес и не ви върви, какво правите, ще останат заможните и българи като ицето и жена му в Брюксел. Умни и реализирали се. Не съм чел тоя голям чаршаф и защо да чета, като заглавието за мен е достатъчно да продължа да пиша.
  • 16 ха ха

    39 1 Отговор
    Оставили са коментарите?!?!? Ще изковем зеления комунизъм, другари... вЕрвайте! Нивото на доверие в ЕС тържествено се спуска към дъното... с кирка и лопата в ръка. Това, което направи Запада силен и богат беше зачертано със замах в последните няколко десетилетия. Вижте докъде е докарана немската индустрия...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Леличката

    25 0 Отговор
    Калинке Калинкееер
  • 19 ха ха

    35 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Много точно. Червената ни буржоазия с лекота яхна новата си доктрина на зеления комунизъм.
  • 20 А как ще стане

    22 2 Отговор
    като на мен от Електрохолд България ми казаха, че за 100 kw фец трябва да се присъединя в клетка на 16 км.

    Коментиран от #32, #51

  • 21 Гнида z

    36 0 Отговор
    Колко безсмислици прочетох . И да знаете , "Ситият , на гладния , не вярва " . Нагруханите с власт и пари еврогейзери , не вярват , че баба Славка от България не може да отдели 8 пенсии , за да си вземе енергоспестяващ климатик за зимата ....
  • 22 факти , българия няма място там

    33 1 Отговор
    Зелените кхмери да ми Обяснят, не само Въглища от къде но и как ще движат електричките брички. Изкуфелите затриха Европа. Следва Халифат бре.
  • 23 цццц

    44 1 Отговор
    С една дума българина ще плаща за производство на ток а ще си я купува на цената като тия който не са дали и една стотинка за разходи . Българския ток е общо европейски а разходите са си само български ,досега само политиците на българия хранехме сега и на европа търтеите ще носим .
  • 24 кнаус 485

    47 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    Роденa: 19 февруари 1988 г. (възраст 35 години), София
    Образование: Оксфордски университет (2013 г.–2014 г.), ОЩЕ
    Партия: Българска социалистическа партия
    Пост: Член на Европейския парламент от 2019 г.
    БОКЛУК ДО БОКЛУКА- Оксфордски университет ХА,ХА.....НЕ СИ СТРУВА ДА ЧЕТА И КОМЕНТИРАМ....

    Коментиран от #25

  • 25 кнаус 485

    37 0 Отговор

    До коментар #24 от "кнаус 485":

    В момента работя по ключово законодателство - Законодателният акт за промишленост с нетни нулеви емисии. Той въвежда рамка на ниво ЕС, чрез която всички видове технологии с нулеви емисии трябва да започнат да се произвеждат в Европа. Как ще се формира цената на електроенергията в ЕС-----МНОГО РАБОТИ НИКАКВИЦАТА.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 редник

    30 0 Отговор
    E, казала е и нещо вярно:
    "Няма как да имаме стабилна и сигурна енергийна система без базови енергийни мощности."

    Има готова площадка и два реактора в Белене!
  • 28 Мухаа,хаа!

    41 0 Отговор
    Три метра чаршаф,а може да се изкаже в няколко прости изречения.Зеленясалите,който превзеха всички правителства, включително ЕП и ЕК, с тази добре пласирана мантра за нулеви емисии, и други подобни локуми,ще ни принудят да нацвъкаме всеки кв.метър с волтаци.Те вече го знаеха отдавна ,и чужденци ще покрият целия язовир " Огоста" да няма празно,дори и водните площи.Отдавна лелеяна мечта за местните олигарси.Който също отдавна,изкупиха на безценица хиляди дка празни,земеделски земи,в пустеещи селища.За какво да оре,засажда ,обработва,след като ще монтира 2-3,-5 х декара панели и,след това само прибира пачки.А тока му се влива в т.н Микс. Хем скъп,хем ползва данъчни облекчения,хем задължително НЕК го изкупува до киловат.Крайната цена,ще е плаща стадото.Защото по веригата следват Ерепета,с високи,ниски,пренос- превоз, и всичко е доене до кръв.Та се сещайте( ако все още можете) защо блокираха ЮП,защо блокират Белене от 20 г.
  • 29 Разбирач

    37 1 Отговор
    Колкото по-бързо се разпадне този ЕвроWC , толкова по-добре за хората. Мугалите да се връщат откъдето са дошли на топло.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Цицоман

    21 2 Отговор
    Хубави цицки има жената депутатка.В профил изглеждат като сметката ми за тока
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дддд

    29 0 Отговор
    Щом мижитурки с нулева експертиза като тази решават важни неща, работата е зле
  • 34 Хаха

    32 0 Отговор
    Най важното не е изяснила. Как ще става "ценообразуването" ? Навярно нямат и понятие още. Просто сега решават, че всички трябва първо да "инвестират" в "зелени" източници, каквито там в Брюксел ги решат... Хаха. Няма нещо, до което ЕС да е докоснал, което да не се е провалило с голям грохот после. Очаквайте цени на тока след 2-3 години пет пъти отгоре. И нахално ще ви обясняват, че той е "без пари" защото е "възобновяема енергия". Излизане от тази безсмислена, авторитарна организация е единствения път към завръщане към някакъв разум.
  • 35 Ддд

    10 0 Отговор
    Е много е тъпа
  • 36 Брюкселската зелка

    13 0 Отговор
    Плановата икономика свтрши зле последният път
  • 37 Енергетик

    21 0 Отговор
    До колкото разбрах от безмислиците на тая ще приемат някакъв закон който ще насърчава повече ВЕИ-та и скъпия ток от тях като според нея това ще доведе до спадане в цената на тока - как ще стане тази еквилибристика не ми стана ясно. Също закона ще иска соларни панели произведени в Европа а не в Китай от което цената им ще се вдигне неимоверно и ще станат нерентабилни освен ако не изкупуват тока от тях на още по-висока цена.

    От всичко ми стана ясно само че за да се уредиш за евродепутат не се изисква акъл а сляпо да следваш "линията на партията" - вариант да си "зелен терорист" нямащ и понятие от производство на електроенергия - важно е постоянно да повтаряш мантрата "нетни нулеви емисии" макар че няма такова животно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПАК ЩЕ ИМА ПРОМЯНА

    7 0 Отговор
    ТОЯ ПЪТ ЩЕ СТАНЕ ПАТАКЛАМА !
  • 41 ДрайвингПлежър

    13 0 Отговор
    Тази е безмозъчна! Толкова много глупост на едно място наистина е токсично! Брюксел помпи цените на енергията, и харчи безумно много пари без абсолютно никакъв ефект.

    а това безмозъчно нещо като дава акъл как Швеция е постигнала над 50% възобновяема енергия ШВЕЦИЯ ПОЛЗВА ХИДРОЕНЕРГЕТИКАТА за тая цел! Абсолютно безуми е подобен паразит да бъде плащан с моите пари!
  • 42 Момчил

    15 0 Отговор
    Поредната зелена продажна кратуна. Индустрия все още не може да се поддържа с алтернативни енергийни източници,това е химера и ще срине тотално държавата,която и без това едвам крета. Нека имаме сигурни енергийни източници като тецове и АЕЦ-и , пък да има и зелена енергия щом толкова държат. Всичко друго прилича на план за унищожение на икономиката ни,както и въобще на икономиката на ЕС. Тия искат да ни върнат векове назад.
  • 43 Мутата

    15 0 Отговор
    Ясно, режим на тока и високи цени.
  • 44 Уса

    8 0 Отговор
    По ниските заплати дори от тези в Русия остават нищо,че сте с нато и Ес
  • 45 Е НЯМА ТАКАВА ТЪПНЯ

    15 0 Отговор
    АБСОЛЮТЕН БЕЗСМИСЛЕН СЛОВЕСЕН БЪЛВОЧ ОТ КВО ШИ ПРАИШ ТОК МА ЕВТИНАТА ГАЗ И ЕВТИНИЯ УРАН ЗА АЕЦ СА РУСКИ ЕВТИНИТЕ ПАНЕЛИ ЗА ТОК СА КИТАЙСКИ АМА ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЕВТИНИТЕ ГЛУПАЦИ СА ЕВРОПЕЙЦИ И ОСОБЕННО НЕМЦИ
  • 46 България

    10 0 Отговор
    Е определена за донор на Украйна . Всеки българин ще храни 5украинци , двама пенсионери и половин държавен служител . На 2 милиона работници, дупе да ви яко .
  • 47 Касапин

    11 0 Отговор
    КАЛИНЧО МОЛЯ ТЕ ДА СПОДЕЛИШ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА КОЯ ПАРТИЯ СА ПРАТИЛИ ТОВА НЕЩО В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗА ДА МОГА ДА ИСКАМ ТЕ ТИЯ ДА СЕ СЪБЕРАТ НА ПЛОЩАДА И ДА СИ УДАРЯТ ВЗАИМНО ПО 20 ТОЯГИ НА ГОЛО ЗАРАДИ СОБСТВЕННОТО СИ БЕЗМОЗЪЧИЕ
  • 48 1111

    11 1 Отговор
    Да го обясним просто - ако приемем сегашната цена за еталон, то след приемането на тези законодателни промени, токът ще се увеличи 30 пъти и чак, когато се покрие и последният квадратен метър с тези соларни талпи, цената ще падне до 15 пъти повече от сегашната. Земеделската земя ще свърши и ще имаме "енергия" на гладно, щото няма и домати да има.

    Коментиран от #52

  • 49 Вирус

    2 0 Отговор
    Тая вярва ли си ще стане по висока цената
  • 50 Вирус

    6 0 Отговор
    Най ми е интересно защо токът от възобновяеми източници е по скъп нали не свършват
  • 51 За теб не става

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "А как ще стане":

    но за големите клечки става. Грандиозен соларен парк върху площ от 1 337 908 кв.м. е проснат по склоновете на Верила край Дупница до с. Крайнци. Как става тая работа питай президента.
  • 52 5кв.м.

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "1111":

    е 1кВт, 5мил. км. м.=5кв.км.- 1000МВт. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-100 МВтп като на Гинка Върбакова.
  • 53 Винаги говорят обратното

    2 0 Отговор
    Скоро ще скочат цените !
  • 54 Сашо

    4 0 Отговор
    Ковид пландемията е лъжа Болеста ,като коронавирус съществува от милиони години.Дори рибите умират от него.Плана за стабилност ,нулеви емисии ,ковид ,ще ви се стори игричка.Контрол ,цифровизация,изкуствен интелект ,ще ни вкара в концлагери!Еврейте забраниха от два дни вярата в БОГ грозиги затвор до една година.Тези сатани който предадоха Исус синът на БОГ ,ще си плащат с кръвта ,която им е на главите.Няма ,как в България да ни унищожат Нито с чипове-вакси нито с пръскане .Излизане от НАТО и Европейският съюз е за да се спасим.
  • 55 Краси

    1 0 Отговор
    35 хиляди Евро заплата на месец моля
  • 56 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Цвете мило, Цвете красно ....с колко стотинки ще ми стане ЕЛЕКТРИКАТА на 1 кВт/ч ПО– ЕВТИНА ??
    Сиромасите си знаят ...... Започнат ли "скъпите" да "чепкат" една тема ... резултатът винаги е отрицателен !!
  • 57 Пак зелена пропаганда

    4 0 Отговор
    До 20 години единствената страна за нормален живот май ще бъде..Русия!

    Коментиран от #58

  • 58 Братя Грим

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Пак зелена пропаганда":

    Да, Русия ще е примера за целия свят.
    Така пише в библията и Ванга го е казала.
    Освен това в библията пише че народите и хората които живеят на кредит няма да им е сладко. А ако нямаш кредит ще си ок. Русия е една от няколкото страни в света които почти нямат кредити.
    Докато целия евроатлантически блок е кредитен наркоман.