Last news in Fakti

13 Юни, 2023 16:00 31 377 35

Проф. Пламен Киров: Иван Гешев може да се върне и като главен прокурор, ако реши КС

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • пламен киров-
  • съдебна система

Нищо не може да се очаква от Европа в подкрепа на Гешев

Проф. Пламен Киров: Иван Гешев може да се върне и като главен прокурор, ако реши КС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преподавателят по Конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров очерта пред News.bg няколко варианта за продължението на предсрочното прекратяване правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Вчера Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани главния прокурор с 16 гласа "За" и 4 гласа "против".

Проф. Киров обясни, че президентът първо може да подпише указа, но надали това ще е днес. "Министърът на правосъдието Атанас Славов изглежда доста наивен човек - какво си мислят - че президентът ще отиде в администрацията и веднага ще подпише указа ли? Така се манифестирало по време на комунизма и тези момчета имат същите маниери и навици като по онова време - нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено", коментира конституционалистът. Президентът може да подпише указа още днес, но може и да го върне с бележки за начина, по който е протекла процедурата, очерта вариант Киров.

Според него президентът може и да има основание първо да върне указа, защото не е ясно дали този ВСС е в правомощията си да предлага смяната на главния прокурор или да не го върне, а да изчака решението на Конституционния съд. От решението на Конституционния съд трябва да стане ясно и да се постанови решение, с което да приеме или не, че ВСС, след като е с изтекъл мандат, не е компетентен изобщо да работи. То тогава указът на президента за освобождаване на главния прокурор ще се окаже, че е недействителен от деня на подписването си и Гешев ще трябва да се върне в прокуратурата като главен прокурор, също както Иван Иванов се върна начело на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Първоначално проф. Киров се изрази метафорично и припомни митологичния конструкт - първо трябва да бъде изяснено коя е ламята, дали ламята е само една и колко глави има. "Може да се окаже, че има много лами, много змейове и всички са триглави, седемглави и така нататък."

ВСС са направили само първата крачка, ако гледаме начина, по който процедира съветът: същите хора, избрали Гешев за главен прокурор със 17 гласа "за", сега го освобождават или направиха стъпка към освобождаване. Ако в първия случай те са действали мотивирани от политически интереси, то във втория случай как действат - безпристрастно или от политически интереси? Въпросите са много и въпросът не е само един, за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор, посочи проф. Киров.

Той добави, че ако някой си мисли, че като се прекрати мандатът на Иван Гешев, няма да бъде избран втори или трети Гешев - много се лъже. "То, ако ставаше само с конституционна реформа, нали Христо Иванов я направи 2015 г. и сега всичко трябваше да е цветя и рози. Тези промени не допринесоха за промяната за начина, по който работи съдебната власт", коментира проф. Киров и даде пример, че проблемите не са само в прокуратурата, но и в съда.

Проф. Пламен Киров смята, че Гешев може да търси подкрепа отвсякъде, но точно подкрепа от европейските лидери няма да получи. "Най-вероятно от този ход на главния прокурор ще има някакъв политически резонанс и някакъв публичен и медиен ефект. "Само че тези институции, които използват един особен птичи, пуешки език и така говорят, че не се знае какво искат да кажат. Вслушайте се например в изказването на Мария Габриел, защото тя е чиновник, от ЕС и от висше ниво и вижте, когато тя говори какво казва и дали казва нещо. По този начин се говори в институциите в ЕС", сравни конституционалистът.

Според него нищо не може да се очаква от Европа в подкрепа на Гешев. В България се е изработила отдавна една схема - от нас тръгват идеи, които отиват в ЕС, там се оформят и спускат в България като претенции на еврочиновничеството към България. Произходът на тези идеи е български, но минавайки и обличайки се в европейски одежди, се спускат като задача за изпълнение, добави проф. Киров.

"Да се очаква, че от ЕС ще кажат - абе момчета, вие много лошо постъпихте с Гешев, не се надявайте на това", каза той.

Проф. Пламен Киров е скептичен, че Гешев ще създаде политическа партия или ще направи политическа кариера в България. Бивши президенти правят партии, бивши партийни функционери правят партии, бивш министри правят партии, даде пример той. Това са едни проекти почти като бизнес начинания, облечени в някаква политическа форма, посочи проф. Киров и даде пример, с "Български възход", които влезли веднъж в парламента, а на следващите избори потънали.

Проф. Пламен Киров гледа скептично и на идеята да няма изобщо главен прокурор в България. Когато се променят институциите, включително и съдебната власт и се премахне фигурата на главния прокурор от Конституцията, с основания се поставя въпросът може ли Обикновено Народно събрание да извърши тази промяна и не е ли необходимо Велико Народно събрание, запита той. Между другото също важи и за служебното правителство, което също искат да махнат - вижте колко е извратено политическото мислене в България, разочарован е проф. Киров.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 51 Отговор
    Мен ми се струва, че повече няма да го видим.
  • 2 хммм

    25 68 Отговор
    ВСС са го отстранили!! Как ще се "върне" като главен прокурор??

    Коментиран от #8, #12, #15, #17

  • 3 Русофил

    35 94 Отговор
    Такива партийни професори като тоя закопаха БГ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 професоре

    55 19 Отговор
    не разбивай мечтите на жендърите 😄

    Коментиран от #18

  • 6 Майна

    25 8 Отговор
    Аз на шега го казах,бче са опитали да го взривят защото каза, че ще арестува Путин..
    Представяте ли си, той днес точно това като начало в Страсбург
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЯКОЙ

    20 56 Отговор
    Проф. Киров със свидните спомени от социализЪма ! Забележете само какъв език използва уважаемият правист ?!? Гешев можело да бъде върнат от КС обратно на поста и като чий ИНСТРУМЕНТ ще се изявява впоследствие ?
  • 10 На Атанас Славов

    22 87 Отговор
    този чугунен професор не може да му стъпи нито на образованието нито на интелекта. То и си му личи колко го е яд.

    Коментиран от #13, #31

  • 11 служебно правителство

    28 71 Отговор
    не трябва да има и няма да има. Както е в нормалните държави редовното правителство управлява в оставка до избирането на новото и си носи всички отговорности и последствия от действията. А не чорапа да си разиграва коня и да си прави обръчи.
  • 12 Написано е в статията

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Иди и прочети.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Справедлив

    50 5 Отговор
    България е разкъсана на толкова парчета, колкото са и партиите. Вероятността отново да се съвземе и възроди е нулева.
  • 15 Морски

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Ами прочети статията ве шма...тха
  • 16 Матей преображенски

    44 6 Отговор
    Какво да се връща,като фактически не е отстранен,оня трибунал се е изцепил,но това не е окончателно,ще им се ей тъй,рас-прас и готово.Гешев има много начини да ги финтира,дори да контраатакува и напразно сеят внушения по медиите че всичко е приключило,като е едва в началото.
  • 17 ВСС са

    38 7 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Не лигитимни с изтекъл мандат .Киро нарушава грубо конституцията на държавата . САЩ. Като ,, стожер,, на демокрацията да му скръцнат с зъби , или така им изнася .
  • 18 Анонимен

    10 29 Отговор

    До коментар #5 от "професоре":

    А той какъв е - дърт комунист, отвратителен

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Право на мнение!

    10 7 Отговор
    Поне в 6 държави от ЕС няма фигура главен прокурор, а в поне още толкова главният прокурор има само представителни функции и осъществява надзор само върху ВКП.
  • 21 Излиза

    22 3 Отговор
    Ха-ха, че всичките решения на конституционно не легитимния ВСС от 2022 са невалидни. И кой е този, който нареди на ВСС да действа не легитимно?
  • 22 Вал

    6 34 Отговор
    Президента , трябва да подпише указа веднага а не да отлага.След като , самият той винаги е искал това на думи и деиствия.КС трябва да има морал а не да търси вратички , иначе народа ще излезе на площада.ЕС ни поткрепя и ни задължава за реформи/без Гешев/.

    Коментиран от #24, #33

  • 23 Свети Марко Тотев

    3 8 Отговор
    Професоре за България има само един начин за оцеляване и този начин е свикване на Велико Народно Събрание с една единствена цел да се саморазпусне завинаги след което Парламента с участие на учените глави по Право изработват и приемат нова Конституция която да може да се актуализира в случаи на необходимост с т.н. конституционно множество.
  • 24 Олелеее

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "Вал":

    Този Вал - неграмотен, а прекипял от мозък и коментира човечецът. Никога няма да се оправи държавата ни. Фалш, лицемерие, простотия и мизерия. Богатеят наглите и престъпни типове, а неграмотни хора се напъват за власт да командорят и мачкат. Като ги настъпят, пищят и се боричкат да оцелеят. Много искаме всеки да си заслужи полагаемото според делата, но все си намират вратички да се явят на бял кон, изпрани и чисти като сълза. Ясно е , че Гешев си отива и е непримирим с факта, че го използваха. Решен е, потъвайки, да завлече и използвачите, но сега се впуснаха наглеците, овъртолени в мръсотиите, да му пречат. Хората искат да знаят истините и вкупом да се изметат всички недосегаеми.
  • 25 Истини

    7 11 Отговор
    Поздрави от юристите. Истинският неутрален юрист е Благовест Пунев. Професора е от комунягите.
  • 26 Слушател

    5 6 Отговор
    Гешев самосиндикално иска да пее в Европейската Опера ,ама те не го пускат....
  • 27 очевидец

    8 5 Отговор
    Със скандали го назначиха, и със скандали го махнаха. Както се случи и със Спеца. Сега единственото, за което трябва да мисли, е кого да покани на изпращането. А че няма да се връща като главен или обикновен прокурор, е ясно.Няма да се върне като следовател, защото неговия приятел Сарафоглу ще му бъде началник. Би могъл да се върне като районен инспектор в МВР, а най-вероятно ще стане адвокат.

    Коментиран от #35

  • 28 Бунтата

    24 2 Отговор
    Този цирк със Гешев е игра на БАНКЯНСКИЯ БОКЛУК И ДОГАН!!!!
    ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ ТЕ ДВАМАТА
  • 29 Ти да видиш!

    11 3 Отговор
    Поредното доказателство,че Мафията-Държава,България е Неприкосновенна,Непоклатима и Вечно Властваща.Тежко и горко на Многострадално Болгарскому Народи.АМИН........
  • 30 Йеронимус БОШ

    11 2 Отговор
    Единственият смисъл Гешев да се върне , е да РАЗНИЩИ и РАЗКАТАЕ Бойко и Шайката му до дъно ! Тогава би имал смисъл неговото съществуване !
  • 31 Мляко Елена

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "На Атанас Славов":

    Хвани наско удри зарко. Все специалиси
    На Киров не можете да хванете шлифера
  • 32 Плевню Баневiq

    3 0 Отговор
    правилно е да се върне, нали той нас ще закриля и пази, затова си го назначихме. Сега трябва друг наш човек да избираме с единствена кандидатура.
  • 33 Шмайзер

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Вал":

    Конституцията е висшият закон у нас. Тя не е морал, нито емоции.
    Ако Ксъд върне Гешев, то той продължава като главен прокурор и никакъв ВСС няма значение.
    То и без това е нелигитимен.
  • 34 Валка

    0 0 Отговор
    Защо Конституционния съд се бави толкова ? Винаги решенията му са след свършен факт .
  • 35 Валка

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "очевидец":

    И Сарафов трябва да си ходи . Той е морално нечистоплътен . Приятел е с Пепи еврото . Трябва да му направят ревизия на имотите .