Last news in Fakti

21 Юни, 2023 13:21 9 531 30

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: Защо политиците в България престъпно мълчат за Весела Чернева

  • димче ямандиев-
  • северна македония-
  • паспорти-
  • весела-
  • чернева-
  • германия-
  • ес

Паспортната мафия в българската дипломатическа мисия в Северна Македония продължава, казва той

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: Защо политиците в България престъпно мълчат за Весела Чернева - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският парламент прие преди дни резолюция в подкрепа на европейския път на Република Северна Македония, в която признава македонската култура, идентичност и език, съобщи ДПА. В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Република Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия. Засилва ли се европейският натиск над България и защо се стигна до побоя на Бекир Кадриески. Пред ФАКТИ по темата говори Димче Ямандиев, който преди време организира петиция, заедно с други македонски българи, да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България.

- Г-н Ямандиев, скоро станахме свидетели на поредното посегателство върху македонски гражданин, който има българско самосъзнание. Говоря за инцидента с Бекир Кадриески. Защо продължава това напрежение…
- С Бекир се запознах преди около три години, когато той се появи на сцената на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Да, като цяло това напрежението между хората си остава. Но в случая с Бекир по-скоро можем да говорим за инцидент, при който албанец е нападнал български мюсюлманин. В основата на инцидента, според неговите думи, защото говорих с Бекир, става въпрос за размяна на реплики и вербалния обиди. Така се стига до ескалация на напрежението и са му нанесени удари в корема. Не става въпрос за някакъв жесток побой.

- Но това си е поредното посегателство…
- Това е така, но тук не можем директно да обвиним сърбоманите. Да, възможно е да има някакви инструкции от някого си, но по-скоро при Бекир става въпрос за албанец, който е нападнал български мюсюлманин. Тук трябва да споменем това, че има и такъв елемент - албанците се чувстват някак като господари на цялото мюсюлманско население в Северна Македония и може на тази база да има някакво напрежение. Но за някакво специално отношение на албанците спрямо хората в Северна Македония, които имат българско самосъзнание, не може да се говори.

- Но на ниво изпълнителна власт продължават хладните отношения между Северна Македония и България, а темата май по-скоро се изнесе да се решава от европейските партньори…
- Ние виждаме, че от февруари месец насам България няма никаква външна политика, която да е свързана със Северна Македония. В същото време властите в Северна Македония работят много усърдно на това поле и то дългосрочно. Властта в Скопие е задействала всички политически инструменти, включително и международни, за да постигне своето. А българската страна действа така, че все едно няма отношение към процесите. Видяхме и скоро как германският парламент излезе с документ, в който се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Република Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия. Това си го обяснявам, че е така, защото България не показва да има някаква стратегия за отношенията със Северна Македония. Явно власите в България не знаят как да действат, по какъв начин да действат и с това свое бездействие създават всички тези проблеми. Ако има някаква стратегия на действие, би трябвало да се действа по съвсем друг начин.

- Какво може да очакваме от това, което се случва в Европа. Нов натиск върху България…
- Вижте, за Европа има един проблем и той се казва Западни Балкани изобщо. Този проблем е общ и за всичките Западни Балкани, защото просто територията на всички тези Западни Балкани трябва да влезе в Европейския съюз. Това е единственият правилен път за решаване на проблема. И тук искам да кажа нещо много важно. По какъв начин българската държава ще направи така, ще издейства правата на българите, защото това за мен ми е много болно, че да се реши този проблем, а не да говорим за него след 10-20 години пак. Лесно е. Трябва да се направи само това, че в учебниците по история в Северна Македония да се напише и опише истинската история. В това нещо трябва да насочим усилията си дългосрочно. Ако това стане, ще е голям успех.

- Как се развиват нещата, относно приемането и записването на българите в Конституцията на Северна Македония?
- Има движение, но опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ прави най-различни неща, за да го осуети. Даже мога да кажа, че в някакъв смисъл това е малко като „лов на вещици“, защото тези хора, които развалиха отношенията между двете държави, искат това да продължи.

- Скоро шефът на ДАНС Пламен Тончев говори в парламента и каза, че Весела Чернева, която бе съветник в кабинета на Кирил Петков, е имала тесни отношения с властите в Скопие…
- Питайте политиците защо мълчат по този въпрос, защо престъпно мълчат за Весела Чернева. Много добре се знае какви ги е вършила през последните две години и дали е давала опорните точки на Северна Македония. Ако има данни, че тя е извършила някакви нарушения, нека бъде подведена под отговорност.

- А сега виждаме как Илхан Кючук иска да се оттегли доклада от гласуване в Европейския съюз?
- Тук ще изразя малко по-друга гледна точка, защото виждаме как той бе нападнат от други български евродепутати. Но трябва да кажа, че Илхан Кючук е може би един от малкото хора, който за последните две години искаше да направи нещо прагматично, за да се случи сближаването между двете държави. Той няколко пъти води в европарламента деца от двете държави. Той се опитваше да направи нещо, което българската държава правеше преди 4-5 години, но спря. А само той го прави в последно време. Да, прави малки позитивни неща, но това не го прави нито един друг български политик. Сега го обвиняват, че създава проблем с оттеглянето на доклада. И обвиненията идват от всички тези хора, които създадоха паспортната мафия в Скопие. Тези хора сега го атакуват. Точно хората, които работят с българския културен клуб на Лазар Младенов, атакуват сега Илхан Кючук, защото им пречи на бизнеса. Иначе паспортната мафия в българска дипломатическа мисия в Северна Македония продължава. Колко гражданства се продадоха по време на пандемията и се получаваха по имейл, а после само се подменяха данните... Как хората, които са заграбили българското посолство в Скопие, подават документи на етнически сърби с фалшиви документи. И в момента това продължава. Господарите на тези хора сега атакуват Илхан, а реално с оттеглянето на доклада той само дава време, за да се направят конституционните промени и да се впишат българите в Конституцията на Северна Македония. В този смисъл за мен е правилно да се отложи гласуването с няколко месеца. В тази връзка с гласуването в ЕП, кое се очаква да се отложи, очаквам да има още натиск върху Илхан и другите евродепутати от ДПС, защото те имат постоянна държавническа политика. Страхувам се обаче от пробив в групата на социалистите и кръга на представителите на Сорос, където движеща сила в България е Весела Чернева.

- Разкажете повече и за една съществена промяна в закон в Северна Македония, която е буквално от дни. За какво става въпрос?
- Промените в закона вече позволяват всеки сам да се определи и запише още в акта за раждане като какъв се определя. Това е много голямо постижение за нас, защото всеки, който кандидатства за българско гражданство, вече ще може много лесно да докаже своето българско самосъзнание. А и по този начин вече официално ще може да видим колко българи има в Северна Македония. Буквално от вчера вече може всеки да се впише какъв е по народност. Така вече няма да се налага да показваме и доказваме с документи родословната връзка, а вече ще имаме официален документ, в който ще пише, че даден гражданин на Северна Македония се определя като българин по народност. Ако човекът се определя за сърбин, ще пише, че е сърбин, ако се чувства македонец, ще пише, че е македонец. Така вече много по-лесно да се кандидатства за българско гражданство. Вече ще има официален документ от Северна Македония кой като какъв се определя.

- Дали този закон ще важи само занапред, или ще има и задно действие?
- Има и задно действие, защото всеки гражданин на Северна Македония вече може да отиде в съответната служба и в акта за раждане, където е графата „националност“, да отбележи, че е българин. Това е голяма крачка напред. Вече всеки, който има българско самосъзнание, може да го потвърди и така много бързо и лесно може да се види колко са хората в Северна Македония, които се определят като българи. Просто всеки може да го впише в акта си за раждане. Ако всеки, който има българско самосъзнание, го направи, вярвам, че в рамките на между 6 месеца и една година вече ще имаме ясна българска общност, която няма да е по-малка от едни 300 000 човека.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    33 11 Отговор
    Весела Чернева = Посолството, бедно ми помаче

    Коментиран от #17

  • 2 Поглед отвисоко

    52 17 Отговор
    Западът иска единен фронт срещу Русия,затуй бързат да набутат макаците в ЕС.Тагаревчета им трябват,Тагаревчета! А вие си глупейте и се карайте със Скопие за някаква си там полузакърпена История и на кой принадлежал Гоце или Моце..

    Коментиран от #5

  • 3 А уж, не се намесвали, не им било работа

    50 5 Отговор
    Весела Чернева беше гласът на "посолството". Затова няма да я съдят.
  • 4 Защото

    64 5 Отговор
    весела чернева е част от националните предатели ПП и ДБ, обединени в ОПГ-то ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 5 Деций

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Поглед отвисоко":

    Днешното развитие е отчетено още преди години от Русия и е разглеждано като най вероятният вариант!Конфликта който режисирано назрява в Косово .Войната в Украйна също.Давам два репера.
    Ударното Въоръжаване на Сърбия с адекватно оръжие.И Пожарите и взривовете в нашите складове и военни заводи години преди конфликта.Който следи събитията може да нареди пъзела.Целта е да обърнат Сърбия,и да привлекат останалите части от бивша Югославия.
  • 6 Тома

    18 1 Отговор
    Защото пърдят в едно гърне
  • 7 МЪЛЧАТ ЗЕЩОТО СА ,,ПОЛИТИЦИ"

    19 2 Отговор
    ДОКАТО ТЯ НЕ ГИ РАЗЖАЛВА ОТ ТОВА ЗВАНИЕ КОЕТО СЕ ДАВА ОТ КОЗЯКА ! ИНАЧЕ КАК ГЕШЕВ ОТ МИЦИФАЙКА ВЕЧЕ СТАНА ,,ПОЛИТИК"
  • 8 Въпрос

    1 5 Отговор
    На какво прилича....м...на.с малко м..к.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    30 1 Отговор
    Илхан Кючук е "Доктор хонорис кауза"познайте на кой университет?Да,познахте-на Скопие!
  • 11 ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА

    28 1 Отговор
    бе внедрена в МВР по линия на сороските кръжоци. От седесарка, стана ГЕРБова марка, сега направо предател на националните интереси
  • 12 Мице Прдески

    5 28 Отговор
    Ки ги тепаме татарите яко.Они дека са немали държава а сега сакат да окрадат татковината...
  • 13 Пацо

    17 2 Отговор
    Със застаната тема Македония и от наша и от тяхна страна се занимават само провокатори и агенти.
    За обикновените хора няма никакви проблеми
  • 14 Козела

    24 3 Отговор
    Защото Чернева е човек на Сорос и САЩ в България. В момента те управляват страната.
  • 15 Перо

    20 1 Отговор
    Правителството на БГ трябва да иска от правителството на РСМ да признае геноцида над българското население, през периода на бивша Югославия, в съответствие с договора за добросъседство! Това ново положение за самоопределяне не отменя вписването на хората с българско самосъзнание в Конституцията и не гарантира осуетяването на последваща дискриминация! Има и други условия в споразумението между ЕС и РСМ за които македонистите даже не споменават, мислейки си, че БГ и ЕС ще ги подминат между другото за да постигнат резултат!

    Коментиран от #25

  • 16 Орце Камчев

    1 18 Отговор
    Па не моете да ни земете ни културата, ни литературата ни езикот. Целата Европа сега нази гледа

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Орлин

    13 1 Отговор
    Коалицията на войната до толкова са безразлични към държаваните интереси , че даже не ги е срам , че като политици и дипломация ги победиха едни мижави макета . Тяхното слугуване на посолствата унизи българската нация пред едни измамници и дано някой ги накаже за това предателство.
  • 19 Ген. Гурко

    10 0 Отговор
    Много просто-защото са мръсници като нея.
  • 20 Кочо

    6 0 Отговор
    Сладурът от снимката си е сложил за тапет копие от картината за битката при Одрин. Машалла
  • 21 Продължаваме Порнографията

    13 0 Отговор
    Питайте харвардеца нещо за България - пълна мъгла му е история и география. И всички умнокрасиви са така неграмотни. Съответно няма никакъв шанс Българският интерес да бъде защитен от тези палячовци. С макетата трябва да говорят нашите професори по История и да им затапят всичките претенции с доказани факти. Щото и в Брасълз хабер си нямат от нашата история и не им пука за нея. Всичко е нашите ръце. Ей на гърците там си отстояваха интереса и накрая макетата клекнаха. Така трябва да правим и ние. Пък нека онези там се мислят за каквито си щат - нали сега сме модерни и щом някой се чувства лгбт или македонец, значи трябва да му го признаем...

    Коментиран от #23

  • 22 Феликс Дж

    10 0 Отговор
    Ванче Михайлов се върти в гроба и не пуска калъчката и там. ГДЕ си дедо да видиш ща чинят днес твоите синковци.
  • 23 Феликс Дж

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Продължаваме Порнографията":

    НА КЪСИ РЕДОВЕ - ОГЪН.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Перо,България от много години няма българско правителство,затова недей да таиш напразни надежди и да даваш съвети,които няма кой да използва..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И от лЕво и от деЕсно

    6 0 Отговор
    "която признава македонската култура, идентичност и език"
    Щом се нуждаете други да Ви го признават за да си повярвате :) . Те немците оправиха австрийския език, та се заеха с Македонския да се занимават. Мили макета кога ще осъзнаете, че всички, които искат да ни делят няма значение руснаци или германци са не ни мислят добро. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
  • 28 Ник.А

    3 0 Отговор
    Не издържах. Толкова е важно това, а е толкова неграмотно написано, защо?
    Почвам да се замислям,какви услуги нощно време прави пишещата,че да стои на тази позиция, въпреки неграмотността и. Срам!
  • 29 Касапин

    3 0 Отговор
    КОИ ПОЛИТИЦИ ТЕА ДЕТ ИЗЛЪГАХА СОБСТВЕНИТЕ СИ И БЕЗ ТОВА МАЛОБРОЙНИ ИЗБИРАТЕЛИ ТЕА ОТ ПП ДБ И ГЕРБ ДЕТ СЕ ГУШКАТ С ПЕЕВСКИ КРАДЕЦА ОТ КТБ АМ ЧИ ЩОТ СА ИЗМЕ....РИ БЕ БРАТ
  • 30 Флоск

    0 0 Отговор
    Димчето е искукиригал тотално, какви 300 000 те гонат бе чедо изветреано хаха