Last news in Fakti

25 Юни, 2023 16:00 3 455 22

Божидар Чеков: Пригожин-новият Емелян Пугачов или Иван Грозни?

  • пригожин-
  • метеж

Командирът на Wagner е безмерно богат, неговите хора пазят диктатори и в замяна имат достъп до диамантени мини, златни находища, газ и петрол

Божидар Чеков: Пригожин-новият Емелян Пугачов или Иван Грозни? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американците знаеха, че Пригожин готви нещо, но го взеха на сериозно едва когато танковете на Wagner стигнаха на 200 км от Москва. Целият Западен свят затаи дъх, пред случващото се. Не бяха и редки случаите при които политици и журналисти стиснаха палци – Путин да овладее положението.

Привидно, Само 24 часа бяха необходими на Лукашенко да усмири Пригожин. Много ясно, че белоруският диктатор играе ролята на „Саксията“ зад която е постигнато споразумението. Генерал Суровкин, главнокомандващ украинския фронт на руската армия издава заповед - никой да не стреля и танковете на бунтовниците потеглят и се врънат обратно към казармите без особени проблеми. По улиците на Ростов на Дон те са посрещнати и изпратени с викове Wagner! Wagner!

Докато Кремъл спестява всякакви комплименти към наемните войници за проявения от тях героизъм в Донбас, руското простолюдие не забравя кой извоюва победите в Мариупол и Азовстал. Много е вероятно общественото настроение към бойците на Пригожин да е повлияло за развръзката на кризата.

За Wagner започва да се говори през 2014 година. Пригожин създава групировката по подобие на съществуващите американски формации: Grandaword, Constellis Group и много други. Роденият в Ленинград през 1961 година размирник, остава без баща скоро след раждането си. Учи в някаква спортна школа без съществен успех и предпочита да се прехранва с дребни кражби, в компанията на няколко бродяги.

Спипан от полицията и осъден на 13 години, той лежи само 10. Явно времето прекарано в каторгата не е било загубено. Пригожин се е запознал с човешката психология по най-специфичен начин. Веднъж на свобода той се отдава на ресторантьорство, практично средство за социални контакти на високо ниво. Следва запознанство с Владимир Путин и бившият каторжник в последствие е произведен за готвач в Кремъл.

Бенефициент е на президентската добронамереност, която се изразява със щедри държавни поръчки. Вместо да инвестира в яхти и вили на Лазурния бряг, подобно на другите олигарси, той разработва дейността на Wagner. С избухването на войната Пригожин бързо разбира, че военната аристокрация в лицето на министър Шойглу и генерал Герасимов, обсадила президента, е не само некадърна, но и вредна.

Той пристига в Донбас начело на батальона Wagner, по примера на френският генерал Бижар, който казва: Има два вида командири. „Първите викат: Напред! Другите викат: След мен!“ Личната ангажираност, или личният пример означават равнопоставеност при поемане на риск. Това е ключът на популярността на един Пригожин в Русия в сравнение с един Шойгу.

Има и друг фактор, който е от значение. Най-вече за в бъдеще. Министърът на отбраната на Русия не разполага със свободата на действие на Пригожин. Командирът на Wagner е безмерно богат! Собственик на групировката, той не е на държавна работа. В последните 5-6 години, Евгений Пригожин измести Франция в Мали, Централна Африка, Буркина Фасо и Либия. Пази Башар Асад в Сирия. Не си губи времето с „Правата на човека“ и „Свободата на словото“. Неговите хора пазят трона на диктаторите и в замяна Wagner имат достъп до диамантени мини, златни находища, газ и петрол.

Войниците му печелят, но Русия също разпростира своето влияние благодарение на него. Преди време Евгений Пригожин подхвърли: „През март ще се кандидатирам за президент на Украйна“! По същото това време ще има президентски избори и в Русия. „Думам ти дъще – сещай се снахо!“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СИНЬОТО

    4 15 Отговор
    Това покушение срещу Путин да го разбирам ли че трябва да се ШИТНА ,и да се преродия в момиченце ЖЕНА ,в следващия ми живот

    Коментиран от #6, #9, #14

  • 3 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 31 Отговор
    ДВАМАТА НА СНИМКАТА....... СА ЗА ГУАНТАНАМО ........ ! ! !

    Коментиран от #12

  • 4 Както пише авторът

    40 7 Отговор
    Американското разузнаване е знаело за неговите намерения
    Американско разузнаване е на много високо ниво. Не се съмнявам че те са знаели за тези негови намерения, дори преди самия него.
  • 5 Тези двамата

    33 7 Отговор
    имат страхотен синхрон.А ЧВК Вагнер слага всички армии по света в бойната си раница..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЕАЛИСТ

    29 8 Отговор
    Ама много хубав стана тоя Пригожин. Четох присъдата му от 1981 г Добре, че в Русия не събират присъдите от отделните престъпления, като в САЩ. Още щеше да търка нара. Чиста мутра от 80-те. Проституция, хазарт, кражби. рекет. Получава само 12 години затвор.
  • 8 Естествен Интелект

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Готвача на Лукашенко ти е голяма конкуренция. Така е. Може да се срешнете в Киев след някой ден за обмяна на опит :)))) Кличко ще избере по-добрият.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    30 3 Отговор
    Колкото до Емилиян Пугачов и той , като Пригожин не е бил стока. Дезертьор от армията, после водач на бунт, който се провъзгласил за цар. Собствените му хора го задържат и предават на Екатерина Велика. Екзекутиран публично в Москва.
  • 11 Путин

    35 3 Отговор
    Спря Вагнер.
    Лукашенко говори след съгласуване с Путин.
    Дрънкат само глупости журналисти и велики снализатори
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Читател

    23 3 Отговор
    Сценарий предварително плануван,се от Беларус влиза и ги почвай от север на юг си свърши работата.
  • 14 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "СИНЬОТО":

    Ломски Прекаляваш Вечес Обидите
  • 15 ...

    14 4 Отговор
    хамериканосите да се ослушват за Блекуотър и ДинаКорп най-добре ;)
  • 16 Мандо

    25 5 Отговор
    Малко пропуснати факти , метеж в Москва има , само че на плъховете предатели . Постановката беше Вагнер да се направят на бунтовници и да вдигнат самочувствието на противниците на Путин , и така стана . Много плъхове се показаха на светло , мислейки че Вагнер идват и после ФСБ , молив , тефтерче и списък . Какро е казал чичо Сталин - Всеки проблем си има име и адрес . Разбира се тъй като европейските лидери ни предпазват от руската пропаганда с цензура , това е малко известен факт . Последните две седмици има маса изловени плъхове в Москва
  • 17 Гена

    4 3 Отговор
    Женя плужека
  • 18 Читател

    18 1 Отговор
    Сега тези които вчера искаха да яхнат провокацията заминават за Сибир и далечния изток да работят за родината.
  • 19 Пригожин е жив труп вече

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сега отива в изгнание и под домашен арест в Беларус докато прехвърли управлението на сганта която управлява на руското командване, пък после не се знае....
  • 20 Артилерист

    10 1 Отговор
    Много е важно да се отбележи, че Пригожин е бил 10 години в затворническата школа. Това го казвам във връзка с Гешев, Петьо Еврото, Терасата и други представители на българската Съдебна система. Те вместо да съдят престъпниците са се учили от тях и прилагат техните рекетьорски и прочие мурафети. Иначе как този Сарафов ще купи 6 апартамента. А имаше една Венета, друга Нагушева, дето купували имоти, пък ги прехвърляли на майките си...
  • 21 Перник

    12 2 Отговор
    Пригожин е следващия Березовски -сам ще се удуши с шал.Или следващия Литвиенко и т.н.За предателите в Русия няма прошка. За предателите в България -държавни постове и лапачка .Затова сме гетото на Европа
  • 22 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Е па колкото и да е велик, е само един метежник. И сигурно трябва да е разбрал след като е познавач на човешката психология все пак че не се плюе в кладенеца от който пиеш вода или да не хапеш ръката която те е хранилс. Не е здравословно, скоро ще е просто в историята и метър под земята