Last news in Fakti

17 Юли, 2023 06:00 22 695 95

Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече

  • туризъм-
  • туристи-
  • българия-
  • черно море-
  • черноморие-
  • плаж-
  • лято-
  • почивка-
  • скъпотия-
  • цени-
  • пари-
  • презастрояване-
  • курорти-
  • море

България може да предложи много повече от застроени морски курорти и къса плажна ивица

Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

С малко повече късмет метеоритът, тупнал в Северозапада, можеше да падне някъде по Черноморието и с малко повече комуникационни усилия да бъде обявен за НЛО. Така летният сезон щеше да е не просто спасен, а свръхуспешен. Но туризмът е тези хора да дойдат и следващата, и по-следващата година, и изобщо да си идват и без НЛО, вместо "като за първи път става".

Още от същото

Като всеки летен сезон на българското море и този е още от предишния, при това на по-високи с 20-30% цени, независимо че до края на 2023 г. се прилага намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите. Браншът настоява тя да си остане постоянна, като при хотелиерите, които я ползват от 14 години - макар че аргументът за изсветляването като ефект подлежи на статистическа проверка.

Що се отнася до качеството на почивката няма особено значение дали човек е избрал луксозен или нискобюджетен хотел, например в Слънчев бряг - персоналът и в двата може да е от неопитни младежи, шезлонгите на плажа са наблъскани един до друг, безплатни химически тоалетни няма, а липсата на паркинги може да влуди човек с кола, както и цените за паркиране, които стигат до 20 лева на ден. От балкона и на единия, и на другия се вижда море от постройки и китайска продукция, която се вее от сергиите, а липсата на нормални указателни табели на български и английски език е типична не само за Черноморието, но и за България.

Всички тези липси са поправими, стига печалбарството и известната максима "ден година храни" да не навредят на туристическия продукт. Всяко лято в социалните мрежи се разпространяват снимки на касови бележки от морето, където се виждат страховити цени и неизбежно се появяват сравнения със съседите гърци. Дали ще са двайсетина лева за бургер, рибена чорба или цаца с пържени картофи, възмущението се излива поради една основна причина - цената не отговаря на качеството.

От една страна е добре, че касови бележки има, от друга обаче да се намери място с вкусна храна и поносими цени по морето си е предизвикателство. А да се открие заведение, в което да посрещат клиенти с усмивка и да ги изпращат с "комплимент" - парче плод, сладкиш или глътка домашен ликьор, е непосилна задача. Дори "безплатна" чаша вода се свиди на българските ресторантьори.

Море, алкохол и балконинг

С презастрояването на Черноморието, което се оказа невъзможно да бъде спряно, ще се наложи да се примирим. Късно е за мораториум върху строителството. "Усвояването" на държавните и общински терени по морето се случваше по всевъзможни начини и по правило за смешно ниски цени - от заменки през смяна на предназначението горски и поземлен фонд и разрешения за строителство в зоните от "Натура 2000". Ще трябва да се примирим и със собственици на хотели и заведения по морето, които нямат представа от тази индустрия, но е трябвало да центрофугират едни пари. Семейният бизнес, който е гръбнакът на туристическата индустрия в съседна Гърция, в България е ограничен до изхранването и някои малки хотелчета.

Затова и българското море днес няма какво друго да предложи освен море, алкохол и балконинг. Ако иска да е атрактивно и за чужди, и за български туристи ще трябва да развие и друг тип развлечения. С какво разполага сега? Няколко аквапарка и школи за обучения по водни спортове, но като цяло спортът не застъпен - а и места за такъв тип активности няма (фитнесите не се броят, нито корабчетата за разходка). Не е мислено и за забавления, в които да е ангажирано цялото семейство.

На този фон ежегодните вайкания на туристическия бранш по морето, който е и най-рекламираният в чужбина със средства на данъкоплатците, почват да дотягат. Но България може да предложи много повече от презастроени морски курорти и къса плажна ивица, стига най-сетне да бъде разработена умна визия за Бранд "България", включваща и спа туризма, и винения, историческия, религиозния и т.н. Това е същинската задача на Министерството на туризма - не да организира скъпо струващи български павилиони за изложения в чужбина и да се прави, че не забелязва как "Слънчев бряг" АД - държавното дружество, стопанисващо инфраструктурата на най-големия морски курорт, е на загуба повече от десет години. За лято 2023 България се рекламира в чужбина с клип от 2020 г., се разбра по време на служебния кабинет. Случаят с обещаните, но неизплатени на големите, предимно германски, туроператори 35 евро на турист, докаран със самолет у нас през 2022 г., също повлия за притока на чужденци по морето този сезон.

Въпреки това прогнозите са туристите по Черноморието да стигнат 4,6 милиона, което е малко повече от предковидната 2019 година. Черно море остава алтернатива и за много българи, които могат да си позволят единствено кратка почивка от три, пет дни, най-много седмица.

А докато българският морски туризъм чака метеорит, да вземе да подобри качеството на обслужването и на предлаганите продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 149 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    240 12 Отговор
    Разбира се, че можем повече ще вдигнем още цените докато не откажем и последният българин.

    Коментиран от #29

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    173 15 Отговор
    Бг Черноморие Нее Вече Онова Което Беше реди 1989 Година

    Коментиран от #5, #34

  • 3 каквото от вътре такова от вънка

    166 2 Отговор
    Навсякъде е адска мръсотия, улиците, плажовете, водата.
    Елате на "Аспаруховския" плаж.
    Безплатен е, няма такса паркинг, но няма никакъв контрол и ред,
    Безплатен пясък, но оставен на произвола на почиващите и съдбата.
    Отгодини не е мръднал в отнощение на някакво подобрение .
    Безплатна горичка, безплатно ползване за каквото ви трябва.
    Скъпи заведения на самата пясъчна ивица. Безплатна музика
    от край до край, искаш не искаш ще слушаш и ще се надвикваш.
    За водата няма да коментирам, дълбачката продължава да рови
    в канала и търси някакъв стар договор за канална тръба.
    Просто, част от българската парламентарна действителност.

    Коментиран от #4

  • 4 БРАТО,,,,,

    17 92 Отговор

    До коментар #3 от "каквото от вътре такова от вънка":

    Ти безплатно ша подържащ ли плаж........

    Коментиран от #19, #84, #94

  • 5 ПРЕДИ 1989

    80 29 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Всичко за другарите, народа кучета го яли.....
  • 6 Некой си

    207 23 Отговор
    Няма да стъпя на Лайноморието на простите мутри.От 30г.почивам в чужбина.България се управлява от прости хора.

    Коментиран от #7

  • 7 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    73 28 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Не ни наричай прости....
  • 8 Морски

    156 15 Отговор
    Даже бабите от селата вече ги возят всяка събота и неделя в Гърция на море. И те виждат къде е истинското море.

    Коментиран от #33

  • 9 АЛО 00 оо

    86 62 Отговор
    Просто не знаете къде да ходите по нашето Черноморие .... Прекрасно е и евтино, стига да знаете къде да отидете ... НО селск0то в Българина да е на топ място и да се пусне у фейса дотам води ....

    Коментиран от #10

  • 10 Шшшшт

    66 6 Отговор

    До коментар #9 от "АЛО 00 оо":

    Тихо, не разказвай, не говори….
  • 11 Морски

    122 16 Отговор
    Не може повече от това при този кратък сезон . Инвестирани са огромни суми в базите , трудно се намират квалифицирани кадри . Изобщо каквото е положението в държавата това и в туризма . Във всички сфери сме зле . Да не би в медиите да сте на високо ниво ?

    Коментиран от #45

  • 12 Разбира се , че Черно море

    73 5 Отговор
    може да предложи много по- вече. Не ни е нужен метеорит. Достатъчно е, че германци питат,дали във Варна се чуват гърмежите и свистенето на ракетите от близката война. Каква по-голяма " атракция" от това. А, всичко друго си го знаем, то е като хронично заболяване и не може да бъде излекувано.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тити

    81 14 Отговор
    Има ли останали мазохисти които искат фекални бани?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мдаа

    164 6 Отговор
    Истината е, че с такива собственици на хотели, приватизираното ни Черно море и красиви морски курорт, не могат да дадат нищо повече от това. Те не са там, за да дават, а да получават - за едно-две лета да избият цените на хотелите, а след това чиста печалба. Кой нормален човек ще отиде да почива в хотел, в който стаите са преградени с гипкокартон и като кихнеш в твоята стая, в съседните две подскачат? Кой иска като погледне от прозореца да вижда само бетон и мутробарок в различни цветове и мегаломански размери? Кой иска да го обслужват неподготвени не по своя вина деца, измъчени от липсата на почивен ден и 12-часов работен ден, със скъсани кецове и болнав вид? Или пък да го обслужват украинци и филипинци, които не говорят български? Зад привидния лукс прозира духовната нищета на собствениците на хотелите и това не може да бъде поправено по друг начин освен с булдозери, както това преди години направиха в Испания.

    Коментиран от #86

  • 18 "Метеоритът" - не е до късмет

    23 0 Отговор
    Зависи от системата за навигация -)
  • 19 Сестро,

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "БРАТО,,,,,":

    В какво се състои поддръжката му?Освен нощем с металотърсачи синджирчета да търсиш.

    Коментиран от #23, #46

  • 20 Дедовия

    87 0 Отговор
    Докато концесията на плажовете прилича на доматите и краставиците в плод-зеленчука(минават през няколко ръце)все така ще е! Търговете ги печелят едни съмнителни типове и групировки, за които всички знаем,а после на свой ред отдават на подизпълнители и всеки един по веригата очаква да печели за два месеца чували с пари.
    Другото е ,че 300 километровата брегова ивица не може да поеме повече хора, които да почиват спокойно,без напрежението от гъсто населения град от който всеки иска да избяга поне за седмица.
    Заведения за хранене, развлечения и настаняване 95%се стопанисват на същия принцип като плажовете - наематели,дошли от Горно Нанадолнище , с цел да вземат едни пари защото са чули,че лятото се печели много по морето.
    Всичко това и още куп детайли съчетано с липсата на обслужващ персонал (всички искат да са обслужвани - никой не иска да обслужва) правят кашата по нашето Черноморие.
    Няма как да си дошъл за два месеца , без да си наясно догодина дали пак ще си тук и да ти пука дали някой от клиентите ще се върне отново.Познавам хора , които са "овършали" цялото Черноморие къде за сезон, къде за два, идват като хали май-юни месец и точно така изчезват през септември зарязвайки цялата свинщина която са натоварили.
  • 21 Пфу

    41 14 Отговор
    Не стъпвам в тая кочина нашето черноморие.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дедовия

    36 13 Отговор

    До коментар #19 от "Сестро,":

    Един плаж има доста поддръжка,която никак не е евтина ако се прави както трябва.
    В повечето случаи тези,които ги "стопанисват"си спестяват разходи от ежедневно почистване , поставяне на кошове за отпадъци, тоалетни,душове,съблекални, подмяна на счупен плажен инвентар,спасители и мед. персонал.Като прибавим и първоначалната инвестиция в началото на сезона,сметката ще излезе на минус. А за да излезе на плюс се прави това което виждате всички.

    Коментиран от #31

  • 24 Българин

    38 35 Отговор
    Доколкото разбирам проблема на Емилия Милчева не е толкова Черноморието, колкото липсата на табели на английски език из цяла България, още малко ще каже, че е възмутена, че говорим български език.
    П.П. По добре да ям бургер и цаца за по 20 лева, отколкото скакалци за 30 евро като германците.

    Коментиран от #36, #88

  • 25 Гост

    24 32 Отговор
    Ами за 100 лева на ден ол инклузив какво искате?
    Просто човек трябва да пробва и да си намери неговото място… А сравнението с Гърция вече не е релевантно, защото и там цените подскочиха! Е, ако ще си готвите вкъщи, или ще се тъпчете с пълнени мушки, става …

    Коментиран от #38

  • 26 Шморц

    16 7 Отговор

    До коментар #21 от "Пфу":

    И по-добре... Колкото по-малко такива като теб, толкова по-спокойно за всички останали тук!

    Коментиран от #28

  • 27 Перо

    81 6 Отговор
    Държавата трябва незабавно да спре рекламирането на мутренското лай..морие с държавни средства! Ако чужденец един път се излъже да посети нашето море, повече няма да повтори. Видя се, че и намаленото ДДС на 9% абсолютно не работи! Касови бележки се предлагат, но от апарати, които не са свързани с НАП, както си беше! Вижда се, че мутрите и алчната, местна селяния, могат по различен престъпен начин и необуздана корупция да презастрояват с хотели и други обекти, но образованието, културата, опита, манталитета, не им дават възможност да развиват и подържат добро ниво за развитие на туризма! Нека държавната администрация да провери има ли разлика в приходите от курортите, преди и след намаляване на ДДС-то! Просто незабавно държавата трябва да спре наливането на държавни средства в каца, без дъно и се остави боклука да фалира! Силово не може да се подържа пазарна икономика! Поради сбъркана държавна политика, през престъпния преход се съсипа тотално една идеална природна даденост и климатични условия!
  • 28 Абе Вуй добруджански

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "Шморц":

    кога стана варналия

    Коментиран от #32

  • 29 Пари при пари

    13 39 Отговор

    До коментар #1 от "да де":



    Тази статия е поредната ПРОПАГАНДА на ДВ. Гонят българите от българското море към гръцкото. А кой притежава гръцкото след фалита на Гърция? Европейската Централна Банка. Пари при пари отиват.


    Коментиран от #40

  • 30 Мари

    48 2 Отговор
    Не подценявайте българското черноморие, изключение прави само Съни Бийч. Живея там някъде наблизо, но кракът ми не стъпва там. Човек се задушава от тухли и бетон.....
  • 31 Перо

    62 4 Отговор

    До коментар #23 от "Дедовия":

    Ами тъпите мутри и селтици, защо взимат тогава плажовете на концесия, ако винаги излизат на червено? Или са неграмотни и не могат да си направят калкулацията за нормална подръжка на плажната ивици или въобще нямат такива намерения, което става масово явление в БГ. Как в Гърция, без плащане за чадъри и шезлонги, а за минимална консумация, подържат великолепно наетия терен и имат отлично обслужване, а за мутрите е невъзможно, без държавна помощ и пълно занемеряване на плажната ивица! Просто парите не могат да падат от небето, както искат нискочелите! Престъпното мислене и мързела ще си кажат думата, рано или късно и с унтерменшите ще се свърши!

    Коментиран от #37

  • 32 Шморц

    8 3 Отговор

    До коментар #28 от "Абе Вуй добруджански":

    Въййй...Найш ли колко далеч си от истината...?
  • 33 УЙКО- КАЛЕКО

    62 3 Отговор

    До коментар #8 от "Морски":

    КЪДЕ Е ГЪРЦИЯ КЪДЕ СМЕ НИЕ.ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ В ТОЗИ САЙТ СЕ ПИСА ЗА ДВА СЛУЧАЯ В ГЪРЦИЯ НА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО ПО МОРЕТО.ГЛОБАТА Е ЗА ОБЩО 3,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОБЩО 1 ДЕКАР.. АКО ТОЗИ МЕТОД СЕ ПРИЛОЖИ В БЪЛГАРИЯ,СИГУРНО ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ ПАРИ ОТ ГЛОБИ КОЛКОТО 30-40 % ОТ БПВ НА СТРАНАТА НИ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Перо

    63 3 Отговор
    “Новият” начин на измама от мутрите е въдицата с т.н. “Ол инклузив”, където цените се избиват от отровно съдържание, качество и количество на евтини храни и напитки, с кухненски шашми за многократна употреба на преработени и готвени храни и менте алкохол, лоша хигиена, непрофесионален персонал!
  • 36 Лудия касапин

    37 13 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Да де,ама тея които ядат скакалци за 30 евро,като дойдат в България идват на почивка,ти с цацата за 20 лв. ,като идеш в Германия отиваш да минеш чинии. Усещаш ли разликата,Ганьо?

    Коментиран от #53

  • 37 Варна

    9 31 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    Никак не си прав! Да ти кажа тези мутри все нещо правят и някак поддържат. Ако ги няма и тях е видиш грозна картина повярвай. Но както обикновено ще го разберем като си идат. До преди известно време болата я държаха такъв тип концесионери, сега ги няма и ела виж....

    Коментиран от #52

  • 38 Турбо

    47 11 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    От години почивам в Гърция.Офертата ми за почивката тази година е равна на миналогодишната.Цените за хотел са същите.
  • 39 Опааа

    36 12 Отговор
    Никога на Кафявото море!

    Коментиран от #82

  • 40 Варна

    34 1 Отговор

    До коментар #29 от "Пари при пари":

    Да не говорим колко много български "бизнесмени" имат хотели в Гърция
  • 41 Ели

    21 13 Отговор
    Никога в България на море никога
  • 42 честито!

    59 5 Отговор
    Всичко в България е скъпотия и печалбарство.
    Храната която в САЩ се дава почти бжез пари на социални слаби у нас е масова. "Експертите" сравняват цената на подбна анти-храна с цените на висококачествените храни в Швейцария и Германия и викат - "ефтено йе у нас!"
    Какв ода кажем за дрехите? Ментета, секънд хенд и прочее.
    Оригинални мъкжи обувки, маратонки, дънки и пр. масови облекла са по-евтини в Ню Йорк отколкото в родните молове ... доколкото въобще могат да бътдат намерени оригинални и качетсвен идрехи там.

    Същото вече се случва и с имототите и всичко останало. Да живееш у Бг вече си е лукс. За панелка, кофти храна и кофти дрехи трябва да бачкаш на 2 места и да потъваш в дългове.

    Та в този ред на мисли, цените по курортите са последния проблем.
  • 43 хъх

    36 8 Отговор
    Ако промените в климата продължат, нашето море ще е по-ценно от гръцкото и турското - чисто климатично.
    Редно е да спрем да го етонираме и оси раме, защото после ще дадем куп пари да чистим тези бетонни грозотии. А заградилите незаконно обществена собственост ще ги гоним май с автомати и БТР-и.

    Коментиран от #77

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Брежнев

    19 47 Отговор

    До коментар #11 от "Морски":

    Ако честно си говорим всичката тая разруха ,в туризма и във всеки сектор на икономиката на България се случи през последните две години на управление на Р.Радев с неговите служебни правителства ,защото то нямаше никакво управление ,всички усилия бяха насочени в създаване на шпинонска мрежа от служби и структури .Не се пипаха заплати ,инвеститорите избягаха ,бюджет нямаше ,две години мракобесие ,но ако бъдем пак честни ,ще кажем ,,ние си го направихме " с нашия избор и манталитет .А сега трябват усилия да да се върне икономиката в горе доло приемлив вид и след две години да заработи .Трябва и инпичмънт за незабавното премахване на врагът на България не забавно.
  • 46 Перо

    44 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сестро,":

    В другите страни има кошчета за отпадъци, които се чистят редовно и боклука между чадърите, вечер, пясъка се преорава на дълбочина 30-40 см със специални трактори с гребла, плюс ръчно чистене, където трябва, подържат се душовете и тоалетните за изправност и чистота, търговските обекти са лицензирани и проверявани за лоялна търговска практика и хигиена, шезлонгите се пренареждат вечер и се мият със сапун, нареждат се на установено разстояние рано сутрин. Има нужните указателни табели и флагове, метат се от пясъка дървените пътеки и т.н. Има периодично плажна или туристическа полиция! Подръжката не е лесна и се работи на минимална печалба, абсурдно е да се преотдава концесията на подизпълнители!
  • 47 Габдулла

    48 6 Отговор
    Уж всичко е решено, но нищо старо не е забравено. Малък плаж на южното ни черноморие. Кен бира Ариана -5 лева. Кило цаца -70 лева. Токова и за попчета и друг плевел. От сутринта до вечерта минаха около трийсетина човека, а можеше да е пълно, ако не ги мързеше да работят.. Тая бира на едро е под един лев. Пъсния на два- три лева. Цацата на 30 лева килото и гледай какво ще стане! В хотелите ни цари принудата. Уж има мивка, а вода не можеш да си сипеш Хладилник има, но или работи само до като си там или е само са шише вода или и двете. Храна не можеш да внасяш, но заповядайте- в ресторанта ще ви одерем кожата.
  • 48 фен

    32 15 Отговор
    Абе ДВ, като германска медия, що не пише за проблемите на Германия с мигрантите, енергията, индустрията, цените .. Ние ще се оправим, мерси!

    Коментиран от #54, #93

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Не става

    36 6 Отговор
    Ай стига с нашият зелено-кафяв безсолен гьол, където плуваш чат-пат с някоя водна змия за другарче! Няма никакъв смисъл от напъни да сравняваме несравнимото. Ние първо нямаме море, като такова понятие, за да го сравняваме с гръцкото и турското (примери)разнообразие: хората пътуват, опитват и искат да си напълнят сетивата с истинско, близко до представите за тропици море! Криворазбраното "гостоприемство" и превръщането на почивката в низ от псувни по черноморието, допълнително екзекутира ситуацията - не става!
  • 51 Отивам на плаж

    56 10 Отговор
    В България: Пълним голямата плажна чанта на жената с хавлии, книги, шишенца, играчки и тя я мята на рамо. Грабва детето в другата. Аз нарамвам хладилната чанта и надуваемия дюшек и тръгваме с тълпата към плажа, който е на половин-един километър. Там почваме да търсим място. Намираме на 50 метра от брега. Един дежур при багажа, другият е с детето на брега. След това се сменяме. Покрай хавлиите тичат деца, хвърлят пясък, ама и нашето някъде хвърля пясък. Отварям си биричка. Първата е студена.

    В Гърция: Взимам джапанки, портфейл и хавлия. Жената и детето са слезли до плажа преди 10 минути. Вървя 50 метра до барчето, взимам си фрапе и сядам на шезлонга до жената. Тя вече си е взела. Детето е пред нас във водата. Вече се е сдушило с някакви румънчета и щуреят.

    Коментиран от #63

  • 52 Каварна

    43 1 Отговор

    До коментар #37 от "Варна":

    и какво пречи общините да подържат плажовете, както бе преди концесионерския рекет, а ?! Армия от хиляди чиновници в общините да хващат метлите, ако ме разбираш
  • 53 Българин

    21 16 Отговор

    До коментар #36 от "Лудия касапин":

    Дженди, ти какво правиш в Германия не ме вълнува, аз всяка година почивам в ОАЕ, Бахрейн или Сингапур. 2020г. ходих командировка в Берлин и по голяма мръсотия и мизерия не бях виждал, на германеца целия му живот минава - от работа вкъщи, заведенията им са празни, българите дори и с три пъти по ниски заплати живеем 10 пъти по добре от тях.

    Коментиран от #60

  • 54 Истината

    20 3 Отговор

    До коментар #48 от "фен":

    Защото ДВ в Германия никой не я чете. Нали виждаш, че само не успели български журналисти драскат из медията.
  • 55 АЛЧЕН ТИП

    39 5 Отговор
    Така трябва. Дране на туристите, без значение на народност, пол и религия.
    Народа е казал: Ден година храни. За три месеца как се правят пари? А и заплати на персонала......по 500, 600лв.
    Стига им толкова. Да има и за шефовете. Плажната ивица малка.....скоро и нея ще заградят с мрежи и морето само от далеч....с бинокъл.
    Всичко на концесия за 30 или 50 години, пък после ще му мислим. Затова всички на юг.
    Тук само балъци и БОСОВЕ.
  • 56 Климбо

    34 7 Отговор
    Отвратен съм от нашето черноморие! Навсякъде отвратително отношение към клиента! Персонал от малоумни украинци, коите не владеят никакъв друг език освен техния!
    НИСКО КАЧЕСТВО НА ВИСОКИ ЦЕНИ!
    ПЪЛНА ОТВРАТ!
  • 57 Стефан

    40 4 Отговор
    Най-големият проблем на българския туризъм е, че хотелиерите и ресторантьорите ни се придържат към стратегията „Ние да излъжем будалата да предплати, а после той нека се жали“. А ако клиентът не иска да ходи повече на българското Черноморие, това не е по причина, че му е писнало от подли тарикатлъци и простотии, а е по причина, че него будалата ва го защурили със злостна медийна кампания и затова държавата е длъжна да им дава субсидии и привилегии. Истината е, че като платя в България 12 лева дневно за паркинг и 28 лева за чадъри и шезлонги, общо 40 лева дневно, 20 евро, аз с тези пари си плащам обяда и вечерята в Гърция. Онзи ден се върнах от Олимпиаки Акти. Гирос пита свинско, пилешко, панчета – 3,50 евро, калмари 3,80, шницел 3,80 – на крайбрежната. Остава само да си доплатя за узото и бирата. А осем нощувки за двама ни излезнаха 263 евро. Изкарахме си супер.

    Коментиран от #89

  • 58 Орнитолог

    13 2 Отговор
    Видни британски учени установиха, че в Германия мисирките най много квакат преди да се изцвъкат на метеното.
  • 59 Аз, Клавдий

    18 2 Отговор
    Почивам в апартамент в малък курорт на южното черноморие, за да не завися от обслужването в заведенията. Иначе не бих ходила на българското море.
  • 60 Баща ти

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    И като се събуди чаршафът мокър!!!
  • 61 гост

    28 1 Отговор
    Ами то се вижда като отидете там, плажовете са сравнително добре запълнени, но заведенията и ресторантите са празни. 50лв вече са нищо, под 100лв за семейство за една проста вечеря няма. Освен ако не отидете да си купитите пържена риба от някое капанче, което също трудно се намира. Обикаляхме с децата, пържена риба торбичка и топъл хляб в друга. Това е. Не мога да си позволя да давам повече от цената на нощувката за едно единственно ядене. Цените в магазините са като в провинцията, заплатите на заетите също, а всичко друго е нагло и нахално скъпо. Едно е да си купиш магниче на двойна цена, от 1 на 2лв, а съвсем друго е да дадеш 100лв за 4 порции с напитики.
  • 62 Българин

    26 4 Отговор
    Българино,проумей го и не почивайте по нашето черноморие. Със съвсем мки изключение хотелиерите и ресторантьорите са просто едни печалбари и нищо повече. Разчитат на еднократния удар. Никакво качество в храната обслужването а само във високите надути цени са усилията им. Да фалират за да им влезе в мутпагентските им тикви че така не става
    Никакни касови бележки на понечето веста зящото са техни продажните он Нап
  • 63 Гост

    14 16 Отговор

    До коментар #51 от "Отивам на плаж":

    Хи хи хи, да беше взел и торба с домати и подкова суджук! Както ходиш на море в БГ, така и в Гърция! Не ни убеждавай, че резко си станал Баро там!

    Коментиран от #76, #92

  • 64 Марияна

    9 19 Отговор
    По-некадърна статия не бях чела.
    Да не говорим, че самоизяждането между българи и анти рекламата за никой не е от полза. Журналистиката би трябвало да е с висок морал и да дава пример. Има толкова хора, които се трудят и градят райски местенца по нашето прекрасно море. Хейтърството между хората със сигурност не дава стойност.
  • 65 ЧичоДичо

    25 3 Отговор
    Всичко описано в статията, е пряко свързано с продажните, алчни политици. Купени от шепа мутри. Същата тази шепа, която държи концесиите и съдира кожата с наеми, на малкият предприемач. Липсата на честна конкуренция е друг дебел прът в колелата на туризма! Петролът е на половин цена вече година и половина, но не и в България!!! И т. н и т. Н.

    Коментиран от #68

  • 66 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    32 8 Отговор
    Българско море - машина за печалбарство на местни галулайтери.. Същото може да кажем и за местните бабички и пишман хазяй.
    Созопол - кафе 4лв. , но гола вода и втора цетка., рибена чорба - бистра вода с два моркова. Скара - кюфте 80гр . 4лв. Може и още. За това по-добре в Гърция, поне да знаеш за какво си даваш парите.
    Плаж - набучени чадъри от които по-малко от 90% заети. Допълнителна екстра - мърсотия. Свободна зона - най накрая на плажа и половината заета от атракциони. Въобще ходи да почиваш в България - зона за мъчение и силни усещания.

    Коментиран от #69

  • 67 КАЗАНО ЧЕСТНО

    6 15 Отговор
    Нашите морски курорти не са за мизерници.....

    Коментиран от #95

  • 68 Не забравяй

    5 13 Отговор

    До коментар #65 от "ЧичоДичо":

    Че държавата съдира кожата на плажните арендатори.....
  • 69 С КРЕНВИРШИ И ЛЮТЕНИЦА В ГЪРЦИЯ

    9 12 Отговор

    До коментар #66 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    За по евтиничко.....

    Коментиран от #70

  • 70 ЦЕНИ В ГЪРЦИЯ

    11 14 Отговор

    До коментар #69 от "С КРЕНВИРШИ И ЛЮТЕНИЦА В ГЪРЦИЯ":

    От магазин: хляб 0.650...4 евро, сирене кило...12 евро, кашкавал обикновен кило ...22 евро, салам хамбургски кило...10 евро, мляко кисело 0. 400....2 евро, минерална вода 0.500....1.5 евро.......бензин а 93...1,4-2 евро.....и по заведенията яко служене.....

    Коментиран от #90

  • 71 макс

    17 2 Отговор
    Първо трябва държавата да си върне плажовете,и тя да определя и регулира цените,а не някакви алчни престъпници.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Вещерът от Пещера

    17 6 Отговор
    Само мазохисти отиват да "почиват" на нашето Черно море. В Гърция всичко е в пъти по-качествено. Храна, обслужване, море, заведения и т.н. Не може да става и дума за някакво сравнение. Цените по заведенията въобще не са по-големи от тези по нашите курорти, няма "платен паркинг", нито "платени чадъри и шезлонги", нито разни елементи, които да ти развалят настроението. В магазините също част от стоките не са по-скъпи от тези в нашите магазини. Единствено горивата в момента са с най-високи цени в Европа, но и те са поносими-около 3 лв. литър дизел и 3.70 лв. бензин.
  • 76 Отивам на плаж

    10 5 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Домати и суджуци си ям вкъщи. Там отивам да ям каквото ядат местните. Нямам за цел да се правя на баро. Там баровци няма. Хората се поздравяват и усмихват.
  • 77 Хаха

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "хъх":

    Много хора ходим в Гърция и Турция след 1ви Октомври - бил съм в Турция и на 24-30 Октомври така че не се безпокой за климата.
  • 78 гост

    15 2 Отговор
    Стига сте сравнявали цени. Преди 3 години заради КОВИД се наложи да почиваме на нашето Черноморие. Най-близкия читав ресторант беше на половин час път с кола. В Гърция не ми се налагаше да паля колата и да обикалям като идиот - където и да седна изборът на морска храна беше голям и качеството си беше повече от добро. Ако искам да ям кебапчета и да спя в 12 етажно ЕПК мога да го правя и в София.
  • 79 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Нищо му няма на морето щом се вдигат цените. Добър знак. Само ако им начин да отучим майношопите да идват на изток от Айтос ще е най-добре ...
  • 80 спас

    8 3 Отговор
    Безродниците от Дойче зеле пак плюят по българското , но не се махат от страната и смучат грантове тук , а не на запад.
  • 81 незнайко

    4 10 Отговор
    (както и цените за паркиране, които стигат до 20 лева на ден.) Хайде да не се гевезим за 20 лева на ден !!! За една седмица са 140 лева !!! Една вечеря на тричленно семейство е по скъпа !!! Да не мислите, че в Гърция ни чакат с Хляб и Сол и Сиртаки БЕЗ ПАРИ ???
  • 82 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Опааа":

    Да ама винаги е пълно
  • 83 Гост

    4 0 Отговор
    Можем много повече и сме правили много повече, но не и в режим на див капитализъм.
  • 84 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "БРАТО,,,,,":

    Данъците за какво са? За да ми обясняват как не стигат, но все се хвалят с излишък ли?
  • 85 перата

    5 0 Отговор
    а аз в събота ходих на плаж в южнит кв .на бс край.....влязох в морето че от горещото ми стана кофти и кат плувах край мен мина такъв салам като от рекламата по телевизията...бая беше....
  • 86 Ти на мене ,аз на тебе

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "мдаа":

    Булдозери няма да има ,защото хотелиерите се отчитат на държавната власт и никой не ги пипа докато си плащат данък спокойствие. Така и властта е доволна и бизне крета. На тяхях това ниво ги усторйва.
  • 87 Ццц

    2 3 Отговор
    На море в България ,когато Путин изрине всички хотели от картата .
  • 88 БорянаГечева

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    В Гърция навсякъде по пътищата има указания на гръцки и на английски. Без да влияе това на вкусната гръцка кухня. Но пък влияе за доброто мнение на гостуващите чужденци. Което интересува гръцката държава и туристическия бранш.
  • 89 НАП

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Стефан":

    Само че освен ако не сте живели в колиба , в този курорт няма такива цени. Най-евтиното за 8 нощувки за двама е 750 лева /375 евро/ - справка букинг. Бях в Гърция. Не знам защо казваш, че е евтино, като изобщо не е.
  • 90 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "ЦЕНИ В ГЪРЦИЯ":

    И в скапаните им кръчми с пластмасови маси и столове една риба 20 евро, салата 15 евро. Навсякъде картинката на нашите сънародници повели цялото си домочадие викат и си показват капацитета. По-евтино ли, по-хубаво ли? По-гадно, а за жегата и тоталното липса на природа, защото камънаци с храсти и припек каква природа е, да не говорим.
  • 91 Марчелиа

    5 1 Отговор
    Виже сега, самият факт, че Дойче веле казва нещо, трябва да има сто наум. Те никога не пишат просто така и винаги изкривяват истината. Да, нашето море има много минуси, но и плюсове. Да изключим българите, но у нас продължават да идват много чужденци и да са доволни. Идват отново. Нека сме обективни - да, гърците имат развит туризъм, няма спор, но да се идеализира Гърция - против съм. И там вече комплект чадър и шезлонги започва от 15 евро. В ресторант за 4 ма души салати и нещо основно плюс напитките не пада под 100 евро /200 лева/. За евтино - далеч не е евтино. Не навсякъде пясъчните плажове са хубави. Разира се, обслужването е както трябва. Макар че в хотела м.г. камериерките са държаха като Лили Иванова...За да съм конкретна, миналата година в Ханиоти, Халкиди, двама възрастни и дете на 12 г. 7 нощувки ми излезе 4000 лева, без луксове при това. 3 бона за хотел закуска и вечеря с пътя, другото сладоледчета, фрапета, 1 брой вечеря в ресторант, гироси, сувенири, вода, чипсчета и подобни. Още ме е яд, защото това е една нова кухня с уредите.
  • 92 Нет и тв

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Само като ги чуя и видя с тия безпратни фрапета и как дуцата им пищят на воля и ми става едно селссо,селско идилично. И само питам къде е товя, за да не то доближавам хахах
  • 93 Да ти кажа ..

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "фен":

    Вие няма да се оправите и след 100 години..Вервай ми!!!!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ще те шляхам чобанин такъв

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "КАЗАНО ЧЕСТНО":

    Да, само за продънени цървули стават!