Last news in Fakti

15 Август, 2023 19:40 6 357 6

Невиждан наплив: В Италия въвеждат вход за плажове и глоби

  • туристи-
  • туризъм-
  • италия-
  • пари-
  • вход-
  • плажове-
  • глоба

Тази година Италия изживява невиждан туристически бум

Невиждан наплив: В Италия въвеждат вход за плажове и глоби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Венеция винаги са отдавали голямо значение на добрия стил в поведението. От години северният италиански град се бори срещу най-лошите прояви на масовия туризъм. Това лято за туристите отново важат строги правила, а за нарушителите са предвидени сурови глоби.

Например е забранено да се разхождат из града голи от кръста нагоре или да се къпят в каналите. Не е позволено също така да се сяда на много места – например по тротоарите и около фонтаните, на стълбите или на мостовете.

"Входната такса" се отлага за 2024 година

Всъщност градските власти искат да ограничат броя на почиващите - особено на тези, които идват, без да нощуват. Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 г. е бил 5,5 милиона. Към тях обаче се прибавят еднодневните туристи, които увеличават многократно общия годишен брой на посетителите. Регулирането на този вид туризъм се оказва трудно.

Въвеждането на "входна такса" за такива туристи, за която отдавна се говори, все пак се отлага за следващата година. Венеция е първият град в Италия, който прилага подобна мярка. Но не и единственият, принуден да предприеме мерки за регулиране на потока от туристи. В община Бауней на остров Сардиния, например, това лято достъпът до най-посещаваните плажове се регулира най-стриктно, по информация на вестник „Ил Месаджеро“. Дневно на разположение на посетителите са точно определен брой платени места на плажа, за които се изисква предварителна резервация.

Това лято Италия изживява невиждан туристически бум. По данни на социологическия институт „Демоскопика“ тази година страната ще постави нов туристически рекорд. Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната – с близо три милиона повече, отколкото през предпандемичната 2019 година. На много места този наплив създава проблеми, включително на малките острови, където автомобилният трафик през лятото и бездруго нараства неимоверно.

Без автомобили на туристи по малките острови

Туристите вече не мога да стигат с кола до островите Лампедуза и Линоза, разположени между Сицилия и Северна Африка. Това важи и за остров Прошида в Неаполитанския залив. "Ние сме най-гъсто населеният остров в Европа и за нас мобилността е проблем", казва пред „Ил Месаджеро“ кметът на Прошида Раймондо Амброзино. Всяка година на острова, който е с площ само четири квадратни километра, пристигат 600 000 туристи, които така или иначе искат само да се разходят. Автомобилите и мотопедите само предизвикват ненужен хаос, допълва той.

Крайбрежният град Портофино, недалеч от Генуа, също въведе ограничения. През летния сезон по тесните улички около пристанището се стичат хиляди туристи. За да не се допусне пълен хаос в живописното някогашно рибарско селище, това лято там е в сила нова наредба, която позволява на полицията да налага на туристите глоби до 275 евро.

Полицаи регулират пешеходното движение

Наредбата забранява събирането на хора в определени райони на общината, където притокът на хора е толкова голям, че се налага полицаи да регулират движението на пешеходците.

Друга наредба съдържа правила за прилично поведение на посетителите. Така например в целия център на града не се позволява ходенето с боси крака, с голо тяло от кръста нагоре или по бикини. С други думи: в Портофино не е по-различно, отколкото във Венеция.

Автор: Йонас Мартини


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 10 Отговор
    В Италия въвеждат вход за плажове и глоби. В Крим копаят окопи на плажа.
    Плажове различни.
  • 2 Калпазанин

    16 4 Отговор
    А аз мисля да ида на почивка до Ирак или Афганистан,

    Коментиран от #3

  • 3 мдда

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    ще ходиш при кафевите амуджи на почивка... добре.
  • 4 ха, ха

    4 0 Отговор
    ....Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 г. е бил 5,5 милиона....Това лято Италия изживява невиждан туристически бум.Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната – с близо три милиона повече, отколкото през предпандемичната 2019 година....Изобщо не четете това което копирате от други сайтове.Населението на Италия е 58 850 717 души а ще я посетят 68 милиона туристи...абе жълтурковци ботуша ще потъне....
  • 5 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    Еврогейци.... Една диня на плажа да не можеш да си нацепиш!
  • 6 Венеция е чалгата на туризма

    0 0 Отговор
    В Италия има стотици малки градчета и хиляди селца, пълни със забележителности. Там всеки камък е история. Не е необходимо да ходиш с тълпата във Венеция.
Новини по държави: