Last news in Fakti

31 Юли, 2023 17:00 2 267 10

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Най-сетне сделката със зърно им беше дадена“

  • политическият коментатор-
  • дмитрий дризе-
  • зърнена сделка-
  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • африка -
  • санкт петербург-
  • владимир путин

Африканската среща на върха в Санкт Петербург завърши с дискусия за Украйна. По време на второто си изказване пред високите гости Владимир Путин популярно обясни, или по-скоро повтори изказаните по-рано тези, че през 2022 г. в Истанбул е постигнат консенсус, но украинският президент Володимир Зеленски и екипът му са се оттеглили от преговорния процес в последния момент

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Най-сетне сделката със зърно им беше дадена“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С удоволствие, но няма как — така Владимир Путин коментира перспективата за възобновяване на преговорния процес за Украйна. Президентът се срещна с група африкански посредници в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. Според държавния глава Киев е отказал диалог и е още по-трудно да се говори за каквото и да било, когато врагът се опитва да атакува. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе заявява провала на поредната посредническа мисия.

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Най-сетне сделката със зърно им беше дадена“
Снимка: Коммерсантъ

Африканската среща на върха в Санкт Петербург завърши с дискусия за Украйна. По време на второто си изказване пред високите гости Владимир Путин популярно обясни, или по-скоро повтори изказаните по-рано тези, че през 2022 г. в Истанбул е постигнат консенсус, но украинският президент Володимир Зеленски и екипът му са се оттеглили от преговорния процес в последния момент. Оттогава всички контакти са прекъснати. Никой друг не иска да общува с нас – нито Киев, нито Вашингтон или Брюксел.

Тогава, очевидно, се проведе труден разговор с представители на африканската посредническа мисия за Украйна, която беше планирана като част от събитието. Неформалният лидер на тази група страни, както знаете, е президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса. Той беше белязан с твърдо изявление, че не сме дошли в Санкт Петербург за зърно (да се чете, "подаяния"), а за да чуем позицията на Кремъл относно украинското уреждане, за да разберем накъде да продължим.

Както е известно, преди месец и половина тази делегация на африканските страни посети северната столица, където представи своя мирен план от 10 точки. И в края на срещата Путин посочи, очевидно, своята оценка за този документ.

От 10-те точки днес реално се изпълнява само една - размяната на пленници. Останалите са просто невъзможни. Например от нас се изисква да прекратим огъня. Но как да стане това, ако врагът напредва и атакува? Или искате да започнете преговори, но те там, в Киев, законно отказаха това. Не е трудно да се направи заключение: африканската посредническа мисия не се увенча с успех, грубо казано, тя се провали. И това не е сензация.

Но във всичко, което се случва, има един неудобен момент: новите партньори и съюзници от Африка могат да възприемат това като неуважение към тях. Не всеки ще хареса, ако вашето мнение и усилията ви да повлияете на нещо бъдат игнорирани. Това е, първо, и, второ, поредната сделка със зърно. Тя им е дадена, те са нещастни, разбирате ли.

Основният проблем е, че Черноморската инициатива не е просто преминаване на "керавани" с храна, а добре изграден механизъм за доставки в дългосрочен план - какво, до кого, кога и къде. Ако съществува, тогава можете да планирате бъдещата си икономическа дейност. И ако не, тогава настъпва хаос. И никакви еднократни подаръци по случай срещата на върха няма да заменят това, защото днес ги има, а утре ги няма.

Така се оказва, че партньорите явно не са доволни. И не само Южна Африка, но, например, страна като Египет - между другото, регионален лидер. И други са загрижени. И ако е така, тогава пътуването до Санкт Петербург е, разбира се, добро, но все пак трябва да има някакъв резултат. А до момента тук е незабелязан.

Освен това Русия не предлага никакъв собствен мирен план, тя е готова само за преговори в някакви общи условия. И с какво тогава да отидете при посредниците в Киев? Неясен въпрос. Изводът е ясен. Степента на конфронтация се повишава, Москва рискува ако не да загуби, то да усложни отношенията си със съюзниците - партньори. Още не сме споменали Турция, тук също мина явно "черна котка". А това е много важен партньор.

И всъщност военният сценарий остава единственият. Между другото, започва август - труден месец за Русия. Въпреки, че това е спорен въпрос. Както и да е, тук не се занимаваме с мистика, просто като илюстрация, че все още няма на какво да се радваме.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 21 Отговор
    Путин е уникален лъжец
  • 2 Българин

    10 20 Отговор
    Хага чака кремълското джудже
  • 3 Българин

    10 18 Отговор
    Путин е пътник
  • 4 Българин

    8 16 Отговор
    Късият император се оказа един г.й
  • 5 Въх!

    21 0 Отговор
    Преводачи, редактори, съсипахте горкия български език!
  • 6 Сатана Z

    18 3 Отговор
    Тазгодишната реколта от пшеница в Русия се очаква да бъде към 132 милиона тона .Няколко кораба с безплатно жито за Африканците е като промоция на безплатна бира в началото на лятото. Спирането на Укроизноса удря Ердоган,който крадеше 30% от всеки товар.Сега - Йок.
    Цената се повишава,а Москва не вярва на сълзи.

    Z

    Коментиран от #7

  • 7 Българин

    5 20 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    тазгодишната реколта ще си изгние в Русия -никой няма да позволи на Хаяско да изнася

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БАНко

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    РУСИЯ Е С 20 % ДОБИВ , ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА 3-4 % !!! СВЕТА ЩЕ ГЛАДУВА , АКО РУСИЯ НЕ ИЗНАСЯ ЗЪРНО !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.