Last news in Fakti

2 Август, 2023 16:00 3 470 51

Огнян Минчев: Мутренската чалга вече е норма в живота ни

  • огнян минчев-
  • мутри-
  • чалга-
  • насилие

Ако не искаме насилници, трябва да извоюваме действащи закони, а не "врата у поле"

Огнян Минчев: Мутренската чалга вече е норма в живота ни - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като общество ние трябва да решим по какъв начин ще се противопоставяме на културата на насилието. Никой не е решил задоволително този проблем - в различните общества има различни източници на системно насилие. Традиционните общества понасят практиките на насилието, произтичащо от архаизираните йерархични структури на миналото.

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Модернизиращите се общества преминават през напреженията на мащабна обществена и културна трансформация, пораждаща собствени източници на насилие. Мултикултурните общества се сблъскват с редица нови форми на насилие, произтичащи от прякото съприкосновение на култури и обществени групи, намиращи се на различни равнища на развитие на общностно самосъзнание.

Динамичните промени на социална промяна, породени от глобализацията са системен и мощен източник на многообразни форми на насилие - включително организирано насилие. Защитата на втората поправка на конституцията на САЩ - правото да се носи оръжие - в тази променена обществена среда носи нови големи рискове от масирано насилие в американското общество. Авторитарните режими и етническите конфликти в третия и бившия втори свят генерират нарастващи вълни на насилие в условията на разпад на слабите и репресивни държави в епохата на глобализацията.

България има нарастващ проблем с масовизирането на насилието, породен от обществения модел, който се разви у нас след 1989 г. Посткомунистическият елит с произход от специалните служби на стария режим произведе специфична "димна завеса", зад която да ограби концентрираната до 10 ноември в държавата национална собственост. Тази димна завеса са мутренските групировки, които създадоха обществена среда на системно насилие. Те наложиха йерархия на криминален патернализъм - контрол върху обикновените хора чрез грабеж на собственост, системно насилие - рекет, побой, сексуално насилие... Тази система на "мутренски" контрол се разгърна като целокупна обществена култура. Ценностите на грубата сила, произвола, закона на джунглата, грабежа като средство за забогатяване и изграждане на обществен статус - престиж - се наложиха като господстващи обществени ценности. Ролите на мачо-то, насилника, грабителя и "защитника" от позициите на власт на главатаря, на бандита се превърнаха в модел на подражание и образец на поведение. Чалгата като култура изразява душевността на този бандитски патернализъм.

Ценностите на демокрацията, на толерантността, на уважението към човешката личност и нейната неповторимост заеха мястото на повърхностна официозна реалност - образец на поведение за малобройни общности интелектуалци и образец на имитация от страна на по-голямата част от политическата класа и нейната администрация. Мутренската чалга култура е този "мейнстрийм" на обществената ценностна система, която гради йерархии, амбиции, модели на социализация и практики на реална обществена власт.

Всяка обществена култура има своето ядро от носители, чиито възгледи и поведение се превръщат в нормативен ориентир за поведението на много по-широки слоеве от обществото. В България е изключително важна ролята на охраняващия - на този, който пази статуквото на "закона на джунглата" от неизбежните опити за преразпределение на това статукво.

Бизнесмените имат охрана. Политиците имат охрана. Дискотеките имат охрана. Босовете на мафията имат охрана - и то каква! Охраната е форма на по-малка или по-голяма частна армия, която пази властта и богатството на своите господари. Охраната пази - не законът, не официалната държава, не етиката на гражданското равенство и солидарност. На война - като на война.

В България има няколко стотин хиляди охранители - голямото мнозинство сред тях обикновени, почтени, трудови хора, работещи за минимално заплащане. Не обикновените охранители са проблема, генериращ организирано обществено насилие. Проблемът е в системата на изграждане и контрол на властовите и имуществени йерархии, които трябва да се пазят чрез частно организирана заплаха от насилие. В тази система има немалки групи от хора, за които възможността да упражняват власт чрез насилие е свидетелство за тяхната собствена значимост, власт и право на произвол. Садистът от Стара Загора е охранител в дискотека. Моето уважение към труда на охранителите в дискотеки. Но в значителен брой от случаите охранителят възприема себе си като овластен разпоредител на насилие. Границите на това насилие не се осъзнават особено ясно. Ако можеш да набиеш дрогирания тийнейджър - след като си му продал хапчето екстази два часа по-рано, то сигурно можеш да набиеш и приятелката си, която нещо "не те слуша".

Насилието винаги е комбинация между проява на човешката природа, на заложената във всеки от нас агресивност - и системата на обществени отношения, която благоприятства "изригването" на този потиснат от цивилизацията потенциал за репресия над другите. Затова най-масово е насилието в условията на тоталитаризма, където цели обществени категории са "легитимен" обект на насилие и унищожение. Масово е насилието в условията на война - особено на агресивна война за грабеж на чужда територия и подчиняване на други народи. Агресията на Кремъл в Украйна не случайно прибегна до масовите услуги на затворници - рецидивисти за "пушечно месо" на фронта. Там престъпникът не само може да се "откупи", но и системно да задоволява своята жажда за насилие, грабеж и убийства.

България няма лесно да разреши своите проблеми с насилието, разрушаващо живота на хиляди хора - особено на фона на завладяната от мафията държава, полиция и съдебна система. Дългосрочният и устойчив начин да намалим значително насилието в обществото са, първо, целенасочените обществени усилия за изтласкване на мутренската чалга култура, заела ролята на образец за обществено подражание и поведение. Засега ние не само не я изтласкваме, а я разгръщаме допълнително. Тази култура излезе от уличните банди за рекет от 90-те, проникна в икономическия "елит", превърна се в модел на подражание и поведение на тийнейджъри и множество други социални категории. Тази мутренска чалга култура има мащабно телевизионно време за да се утвърди като норма на обществен живот. През последните няколко години тя официално прекрачи и прага на демократичната политика - чалга партията официализира мутренските амбиции и практики в системата на публичните институции от 30 години насам.

Второ, за да ограничим насилието в обществото трябва да възродим регулативната роля на държавата - да си върнем от мафията завладяната държава. Насилието в цивилизованото общество е приоритет на държавните институции и то може да се упражнява в строго съответствие със закона. Ако не искаме насилници - самодейци в нашата обществена среда, трябва да извоюваме действащи закони - а не "врата у поле". Трябва да скъсаме системната връзка между полиция и организирана престъпност. Трябва да се постараем правосъдието ни да служи на закона, а не на мутренските главатари. Как ще чистим "гнилите ябълки" - умът ми не побира...

Всичко това е известно отдавна и на всички. На практика не можем да се справим - засега.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧНО ТОЯ ЛИ

    32 7 Отговор
    дето 35 години работи СРЕЩУ народа ни и промива мозъците на "простолюдието" /според него/ ще се прави на невинен. Всички пропагандатори на "демокрацията"/ краднокрацията сте виновни

    Коментиран от #32, #49

  • 2 да де

    32 7 Отговор
    След 12 години управление на мутра кайто се гордее, че е прост какво може да се очаква

    Коментиран от #18

  • 3 ПАК КОМУНИСТИТЕ МИНЧЕВ

    31 4 Отговор
    ще да са виновни, че цяло поколение отрасна с вашия пример за безнаказаност и всепозволеност. С очите си видяха, че за разсипията и краднето няма наказание. Че тоя дребен бабаит от вас се е учил
  • 4 Контра

    19 2 Отговор
    Всички нацепени бабаити ежегодно на психотест!
  • 5 МУТРО , МУТРО

    19 4 Отговор
    че ти с какво се различавш от него. Че не си нарязал някого. А колко съдби си провалил...
  • 6 Факт

    40 5 Отговор
    В България от 35 години всичко е чалга, мутри, силиконки, белот, псувни и ракия с шопска. А напоследък и ЛГБТ. Пълно Позорище, като Партията на Пеевски - ПП!

    Коментиран от #34

  • 7 крокодилски сълзи, дебелако

    29 5 Отговор
    Оф, Огняне, оф, комунисте, оф Минчев!
    Нали вие пребоядисаните комунисти, се вързахте на 18 за да се изкарате атлантици?
    И в тоз чуден процес мутризирахте и дебългаризирахте страната!
    Също така я деиндустриализирахте, деармизирахте и деконтруирахте.

    И тоз чуден ром охранител и садист също е ваш и товй личен, макар и индиректен, продукт!

    Колкото до насилието срещу жени - то идва най-вече от пазара на плът. Същия този пазар и износ, който вие ""атлантиците" промотирахте пазихте и лансирахте 33 години!
  • 8 Последния Софиянец

    14 10 Отговор
    Мутрите на Тиквата пак са на власт и тормозят хората безнаказано.Да благодарим за това на ПП и ДБ.
  • 9 гост

    36 1 Отговор
    ДИМокрацията наложи нови "ценности: Простащина, арогантност, насилие. Държавата с бездействието на репресивните си органи поощри този процес. Създадоха се модели за подражание: ЗА МОМЧЕТАТА - БАТКА! Първо беше анцунгът, а сега бръсната глава за да изглежда челото по-високо, брада по-голяма от на талибан, татуировка по цялото тяло от пръстите на краката до темето включително, напомпани със стероиди бицепси и задължителна "работа" като охранител. ЗА МОМИЧЕТАТА - ПЛЕЙМЕТКА! Абсолютно куха лейка със силикони от главата до дупето, за която най голямата "ценност" е да се похвали колко килограма силикон си е сложила с кой "футболист" или "бизнесмен" е преспала и да пусне в мрежата няколко голи снимки. Новите "културни" институти чалготеките са места за приятно прекарване и издигане на интелекта на посещаващите го чрез върховите изживявания - дрога и побоища.

    Коментиран от #12, #17

  • 10 ТрампЛин

    28 3 Отговор
    Докато нормалните хора живеят с чувство на безпомощност и беззащитност, а мутрите живеят с чувство за безнаказаност и недосегаемост, това ще е нашата съдба! Държавата абдикира умишлено още с разпадането на социализма, а трите мандата на ГЕРБ само дадоха тласък на групировките и мутрите, които пък станаха модел за подражание от страна на подрастващите. Потресен бях когато забелязах масовите прически тип “американски войник”, дебелите синджири на вратовете, татусите с Ботев и Левски, анцузите станаха масова мода….
  • 11 12...34

    18 1 Отговор
    Народа иска да живее спокойно.В Дания министър председателя казва;нашите граждани трябва да живеят спокойно и сигурно точка.
  • 12 ТрампЛин

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Изпреварил си ме с една минута.
  • 13 Абсурдистан

    23 1 Отговор
    Огромна част от народа изпростява тотално. Всеки ден се сблъскваме с простащина и мутри. Такъв народ няма бъдеще!
  • 14 Сатана Z

    20 4 Отговор
    Кой е Огнян Минчев:
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.
    Жалка комунистическа о-трепка ,работещ против българските интереси деградирал тип,който взема активно участие в гражданския комитет за закриване на проекта за АЕЦ „Белене“
  • 15 ТрампЛин

    9 10 Отговор
    И не ни е виновна Демокрацията, нито Евроатлантизма!!!
  • 16 Путинофил

    8 18 Отговор
    Племето е робско путинофилско.
  • 17 Мухаха

    15 10 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    То пък щото преди 89 бяха едни ерудити- каскетаджиите, доносниците, комсомолските и партийни слагачи, милиционерите - и тогава "елитът" беше жалка работа, помним и пенсионерите със зелените чорапи и работническо-селския пролетариат- класата хегемон! Именно нейното превъртане в уж-демократи води до днешната жалка картинка. Защото всяка стъпка в еволюционна посока значи усилие, а не уреждане за свои хора! Ей това не зацепиха червените елити. Така че, не ви е крив Минчев, който посочва причините!

    Коментиран от #29

  • 18 Е не бе,

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Не са 12 години управление на мутра!!!!!! 33 г. Ни управляват на трапези, и три поколения пораснаха в мутренски барок, благодарение на нашата алчност и егоизъм.
  • 19 Никой

    15 1 Отговор
    Народа си избра Винету да го управлява цели 12 години. Същия разгърна " мутренския " контрол като целокупна обществена култура. Мутроерозира полиция, прокуратура ,съд и останалите обществени структури. Всички подеха начина му на държане , начина на говорене, начина на действие. Всички забравиха Венету от къде се пръкна и му простиха тъмното минало. Само ,че вълка козината си мени ,но нрава не. Мутрите видяха отново ,че в негово лице справедливост няма и започнаха да го подражават. Дори артисти го включиха в пиесите си. Режисьорите също видяха в него лесни пари и заработиха по престъпни сценарии с насилие. Ето сега берем плодовете на мутробарока на Винету.

    Коментиран от #38

  • 20 Бай Тошо

    17 1 Отговор
    Тая Демокрация е пълна излагация
  • 21 Допълнение

    11 0 Отговор
    Мутренската чалга в евроатлантическа България ,е вече норма в живота ни
  • 22 ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА И НА ЮМРУКА

    9 3 Отговор
    ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ ПРЕДРЕЧЕ, ЧЕ СЛЕД ХАОСА, БЕЗРЕДИЕТО, СРИВА НА АВТОРИТЕТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ, СЛЕДСТВИЕ НА РЕВОЛЮЦИЯТА И ПРОТЕСТИТЕ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НО ОТРОВНОТО ТРИО НА НА БАБИКЯН ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТОВА КОЕТО Е В МОМЕНТА - УВЕЛИЧЕНИЕ НА УБИЙСТВА, САМОУБИЙСТВА, САМОРАЗПРАВИ И РАЗДАВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕ ОТ ВСЕКИ НА ВСЕКИ! РАЗГРАДИХА ГРАНИЦАТА ЗА ДРОГА И МИГРАНТИ И ВСИЧКО СЕ СЛУЧИ ТОЧНО ТАКА!
  • 23 🧽🧽🧽

    6 0 Отговор
    Мдаа, не съм чел статията на дебелият “коми шаран” Огнян Минчев но от Заглавната Страница на горепосочения балуун с горещ въздух, ще направя следното заключение:

    1. Законите са “punitive measures”

    2. Законите не са превенция срещу
    криминалноста а са повтарям още
    веднъж наказателна стъпка за
    извършено престъпление.

    3. И сега има закони но не се спазват
    целенасочено от Институционалната
    Корупция за Пари поставила
    България м/у чукът и наковалнята
    на корупцията.
    4. Превенцията започва от дома, от
    семейната среда в израстват
    младите хора.

    5. Разрез с макетен нож е
    изключително опасен, заради
    финното острие, дори и малък
    разрез, примерно два сантиметра
    разстояние може да доведе до
    голяма загуба на кръв.

    6. Няма как на жертвата от Стара
    Загора да не е преливана кръв което
    своя страна, поради загуба на кръв
    може да се се квалифицира като
    опит за убийство.
  • 24 Ти, свиньо на хранилка,

    12 1 Отговор
    Какво разбираш от естетика и добър вкус?!? Я се погледни в огледалото!

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬🇪🇺💯

    9 2 Отговор
    Пак опираме до ДС, Държавна Сигурност, организирането на спортните мутренски бригади след1989 г. по подобие на спортните гимнастически дружества по време на Възраждането в Българските Земи на Османската Империя но сега със съвсем друга цел, до разпродажбата на икономическите активи на България в полза на ДС, Държавна Сигурност за 5 цента на долар, справка Иван Костов?

    Какво остава, остават Казината във всяка маала и квартал и дискотеките които ги допълват.
  • 29 ТрампЛин

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мухаха":

    За тях не е важно какво се казва, а Кой го казва! Понякога даже е важно Чий син или дъщеря го казва!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ти, свиньо на хранилка,":

    Съвършено точно е определението ти . Как пък нито една от тези св@ни на хранилки не критикува смело някой съдия, прокурор, милиционер . Само кокошкари критикуват и то с общи приказки и кухи фрази . Стар комунистин е и този .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ценител

    10 1 Отговор
    ДЕБОРА е много романтично антибългарско име и силно ме “инспирира” - също както подлостта, наглостта, натегачеството, чуждоугодничеството, евросъюзната мижитурщина и европродажничеството на Огнян Минчев...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Защо се изказваш за мутренската чалга? По- добре направи анализ на политическата чалга ако имаш достатъчно чест и доблест. Такива като тебе обслужват точно тази чалга. Пострадалото момиче от Ст.Загора със сигурност знае защо са се отнесли така към нея,но няма да каже. По лесно е да се направи че не помни, но постигна масови протести на ЛГБТИ общността у нас. Криминалните типове ще продължат да работят в дискотеките, защото няма къде другаде да отидат, а не могат да си платят професурите. Там се изискват пари и демонстрация на демократични евро ценности.
  • 36 Эээж

    2 0 Отговор
    Вече? Винаги е била.
  • 37 Пътеводна

    10 2 Отговор
    В мултикултурното модернистично общество на САЩ всеки месец имаше по една масова стрелба, а напоследък по една всяка седмица. Това е пътеводната ни светлина
    .
  • 38 ЩщщщШаро

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Никой":

    Шаро. Винету не е на власт вече 3 години. Не го защитавам, но свали малко розовите очила, които ПП ти наденаха.
  • 39 Дрън дрън та пляс

    2 4 Отговор
    охранител в чалготека не е мутра бе мозък
  • 40 стига с тия локуми

    5 0 Отговор
    С културни протести не можете да се борите срещу престъпността. Тука се появиха версии за сенчести бизнеси с политически чадър. Кажете направо, че ни трябва работещо правосъдие и активни граждани, които не бойкотират изборния процес!
  • 41 ууу3

    6 0 Отговор
    ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ КОЙ ДА ГО О Ч И С Т И ТОЯ БЕЛЯЗАН ИЗРОД !!!
  • 42 БгТопИдиот🇧🇬

    9 2 Отговор
    Скачахте ли 89 с двата пръста за банани и маймуни,скачахте !

    Що ривете сега - имате и двете !!

    Коментиран от #43, #46

  • 43 ТрампЛин

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Скачахме и пак ще скачаме ако трябва! Няма да позволим на разни Къси Шипки с Малки макетни ножчета да ни отнемат държавата.
  • 44 Артилерист

    6 0 Отговор
    Огнян Минчев е един от активните, агресивните и яростни пропагандатори на демократическата слободия, които за всичко обвиняваха и продължават да обвиняват комунистите и ДС. Сега, понеже в България всичко излиза от контрол и тя се нареди в Третия свят по опростачване, престъпност, мутри, мафии, беззаконие и прочие, вероятно атлантико-демократическите политолози, социолози и пропагандатори са получили указания от посолствоТО да се позапрат и виждаме пример как Минчев не само е прогледнал за случващото се в страната, ами чак и с нов плам кани ДЪРЖАВАТА да си влезе в ролята ...
  • 45 Минчев

    3 0 Отговор
    Не се хаби, всички знаем какъв си. Както и за какво се " бореха" повечето протестъри,..,.
    И все пак, какво стана със случая с убития от момиче?! мъж в Гоце Делчев? Да не би да е оживял? Или момичето да е станало " мутра"?! Странно мълчание......................
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Eдин

    3 0 Отговор
    Минчо, Минчоо! Много си ... Те Мутренските времена са откакто се пръкна "демокрацията"! От преди 30 години! Много си закъснял с извода ...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Живко Йорданов

    0 0 Отговор
    Наистина така наречената "чалга култура" обединява както липсата на елементарен вкус по отношение на цивилизованата музика, човешко поведение на елементарно "аборигентско" ниво, така и поведение тип "мачо" присъщо за съжаление даже и на част от нежния пол, респективно и неизменната агресия към всички които ни заобикалят. Целия този комплекс от негативни качества присъщи на посттоталитарния гражданин имат един широкообхватен комплекс от първопричини! Те се коренят още в манталитета придобит от българите от времето на турското робство! В последствие българина взема малко дъх след освобождението, започвайки да формира свободния манталитет на нормалния европеец, но....... нещеш ли.... идва ново робство - тоталитарната държава отганизирана под ботуша на съветската армия. Така базисния манталитет на на средния българин се базира върху дълбок комплекс за малоценност, който както се казва в науката психология се компенсира от един неистов комплекс за величие, с единствената цел да се прикрие първия - комплекса за малоценност защото всеки комплексар се срамува от този свой дефицит! Така освен посочения в статията модел на поведение копиран от тариката комунист, от престъпника насилник - персонажи присъщи на социализма, БЪЛГАРИНА ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ Е ЕДИН ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР! И за да го скрие от другите, се прави на всичко това което описахме по-горе. Тази фалшива роля в евтин сериал, в днешния ден в който ВЕЧЕ ПОЛИЦИЯТА НЕ БИЕ ПО МАЗЕТАТА И ТОЙ МНОГО НАХРАБРЯ, прет