Last news in Fakti

11 Август, 2023 19:01 1 757 36

Луната отново е обект на стремежи и апетити

  • луна-
  • слънце-
  • космос-
  • наса-
  • роскосмос

Освен тези технологични мотивации земляните има още много неща да научат за своя естествен сателит и неговото формиране

Луната отново е обект на стремежи и апетити - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Луната, към която се отправи по-рано днес руската космическа сонда "Луна 25", е в центъра на няколко амбициозни програми за кацане на естествения спътник на Земята. В тази надпревара участват обичайните сили, известни с космическите си подвизи, но също и нови кандидати.

Технологични, научни, политически…. техните мотиви са много. Като често пъти след Луната погледът им е насочен към Марс.

Луната се превърна в задължителен етап на пътуване до Червената планета. На Луната може да бъдат разположени бази за презареждане и смяна на персонала. На Луната може да бъдат изпитвани космическа екипировка и скафандри, космически превозни средства, а хората да се научат как да живеят в отдалечено от Земята място.

Освен тези технологични мотивации земляните има още много неща да научат за своя естествен сателит и неговото формиране.

Без да се забравя и стратегическата нужда, която изпитват някои да са първи, водени от вътрешнополитически мотиви или привлечени от икономическата атрактивност на лунните ресурси (вода, метали...).

Китай предвижда да изпрати тайконавти на Луната преди 2030 г. и има амбиции да построи там база.

Въпреки че азиатският гигант изпрати първия тайконавт в космоса през 2003 г., което е много след руснаците и американците през 1961 г. в разгара на Студената война, то китайските космически програми, захранени с милиарди долари се развиват все повече и повече от десетилетия.

През 2019 г. Китай направи световна премиера - на така наречената скрита страна на Луната кацна китайска сонда. После през 2020 г. от Луната бяха върнати взетите от сондата проби - една невиждана операция от над 40 години. През 2021 г. малък китайски робот кацна на Марс.

Половин век след последните мисии до Луната "Аполо", американската космическа агенция НАСА съсредоточава усилията си върху програмата "Артемис" ("Артемида"), която официално цели през 2025 г. да върне американски астронавти на Луната, сред които да бъдат и първата жена и първият афроамериканец, които да стъпят на лунната повърхност.

След това ще става дума за трайно присъствие на САЩ на Луната посредством изграждане на база там и на космическа станция, орбитираща около нея. Всичко това ще трябва да бъде подготовка за американците за едно още по-комплексно пътуване - изпращане на екипаж към Марс.

Но докато се очаква това, предназначената за тези пътувания ракета "Старшип" на компанията на Илон Мъск "Спейс екс", избухна при първия си тестови полет през април.

Русия, която изстреля тази нощ първия си апарат към Луната от 1976 г. насам, кръстен "Луна-25", вписва тази мисия в цикъл от няколко други мисии с цел изграждане на евентуална база около орбитата на Луната, построена заедно с Китай.

Сътрудничеството на Русия с няколко западни космически сили бе почти сведено до нулата след руската инвазия в Украйна. Малко след началото на войната, през април 2022 г., руският президент Владимир Путин увери, че Русия ще продължава да работи по космическата си програма въпреки западните санкции.

Досега само три страни успяха да стъпят на повърхността на Луната, намираща се на около 384 000 километра от Земята - Русия, САЩ и Китай.

Но неотдавнашният напредък на технологиите позволи намаляване на стойността на мисиите и подтиква нови обществени и частни играчи да се впуснат в това начинание.

През август Индия успя да вкара своята непилотирана ракета "Чандраян 3" в окололунна орбита. Тя трябва, ако всичко върви по план, да кацне там в края на месеца.

Южна Корея постави през декември 2022 г. в окололунна орбита сондата си "Данури", изстреляна няколко месеца по-рано с ракета на "Спейк екс". Сеул си постави за цел негов апарат да кацне на Луната през 2032 г.

Но Луната не се оставя да бъде завладяна толкова лесно. Частна израелска мисия вече се провали при опит да приземи сонда на Луната. Същият изход имаше и през април апаратът за космическо кацане "Хакуто" на японския стартъп "Айспейс".

Две други компании - американските "Астроботик" и "Интюитив машийнс", ще опитат също късмета си по-късно тази година.

превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия пак ще бъде първа

    10 35 Отговор
    по провали . Както кацнаха на Луната през миналия век, така ще кацнат и през тоя . Ще кацнат на Китай на дръвчето му !

    Коментиран от #6, #17

  • 2 бай Даньо

    16 1 Отговор
    Ех, Луно, Луно!
  • 3 Смрад

    35 6 Отговор
    Холивуд да живее и актьорите и режисьорите
  • 4 бг Фашист

    30 7 Отговор
    Важното е да мразим Русия и да и се подиграваме на технологично ниво! Слава Усраине! Иначе сме като при Аспарух - освен каруца с две конски сили не сме сме запускали друго возило за 1342 лета.Некой ще ме поправи ли?

    Коментиран от #10, #31

  • 5 Тед

    35 5 Отговор
    Повече от 16 хиляди санкции въведени срещу РФ(бензиноколонката с ракети) е пета икономика в света и лети до Луната Да не сте се объркали нещо? :)

    Коментиран от #32

  • 6 Хихихи..

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русия пак ще бъде първа":

    Мараба,чушкопек..Как сме,как сме в "технологиите"? Третата чушка наближава ли вече?

    Коментиран от #27

  • 7 Бах

    22 7 Отговор
    Въобще американци на са кацали на Луната . Всичко е холивудски спектакъл . Доказателства безброй . За да бъде верно едно твърдение трябва поне два независими източника да потвърдят кацане на Луната .
    В случая американците сами си верват и доказват че са били уж там .
    Всеки може да хвърли боклук от окололунната орбита върху Луната и после били сме там и има остатъци .

    Коментиран от #14, #16, #29, #33

  • 8 Луна президент

    1 3 Отговор
    Я къш!
  • 9 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Афроамериканците са били на Луната преди 50 години. Ако не вярвате питайте НАСА.
  • 10 Русофил

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "бг Фашист":

    Аз те поправям - не е вярно. Мога и да ти сменя версията боте.
  • 11 Елин Пелин

    20 1 Отговор
    Първия човек стъпил на луната е Ян Бибиян.
  • 12 Трифон зарезан

    17 0 Отговор
    Абе аз не съм Айнщайн,ама да питам с тези изстрелвания на сонди,сателити, станции и космически туристи.Колко милиона литра течен кислород и водород напускат биосферата на планетата Земя. Да не си режим сами клона на който стоим.

    Коментиран от #26, #28

  • 13 Космодрум Восточний

    10 4 Отговор
    Роскосмос ще изпревари всички.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сандо

    15 0 Отговор
    Не съм чувал Русия да обявява Луната за своя собственост,но пък зная,че има американски фирми,които продават парцели на Луната.
  • 16 Стършел

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бах":

    Самите руснаци признават и са наблюдавали кацането! Ама тя Земята е плоска-я бе забравил.
  • 17 Краварска медия

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русия пак ще бъде първа":

    Приател,руснаците вече кацнаха,твойте хора още търсят продуценти за филма
  • 18 Ха ха

    3 4 Отговор
    Пусьо търси начин да избяга.
  • 19 Влади-Мир

    4 1 Отговор
    Странно .... от къде идва Луна 25?!? Може би от Луна1.... Може би са пратили първите апарати на Луната и Марс и Венера с ядрена вата и атомни лопати?!?
  • 20 Руски крепостник

    3 7 Отговор
    Браво! Ватенките откриха чудото наречено тоалетна чиния в Украйна и вече ще инсталират такъв трофей на луната. Бързо се развиват! Следващата мисия е да качат мумията на луната та крепостниците да гледат нагоре, а не как живеят.
  • 21 Коментар

    6 1 Отговор
    Не може ли да демонтирате НС и да я изпратите тази сграда на Луната?Няма нужда от 3-годишен ремонт,а направо от демонтаж,защото на сградата пише "Съединението прави силата",а там взимат решения,които само разединяват народа.
  • 22 ДА ама

    3 0 Отговор
    Индия има вече "Чандраян 3", а другите чандраяни какво ли са правили. Няма кой да чете, а и 2008 г. е много отдавна.

    Коментиран от #23

  • 23 Даааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДА ама":

    Луна 3 на индуски, а има 1 и 2 стигнали до Луната????
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай ой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трифон зарезан":

    Спокойно, първа степен от ракетите всичко изгаря и остава на земята.
  • 27 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    мараба, аркадаш открихте ли строителния пясък или карате на морски и въвеждате рационализации като компенсирате морския пясък с по малки фи на арматурата !? Ох, техничари! Има няма година след 50 000 жертви на акъла анадолски и набрахте самочувствие да критикувате България , а?
  • 28 Така де

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Трифон зарезан":

    Целият петролен добив на света, това са милиарди тонове гориво, се изгарят и унищожават кислорода в атмосферата.
  • 29 И как така

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бах":

    за 60 години алчните кравари не направиха поне една база или станция на Луната??? Странно, не ли?
  • 30 Ироничен

    1 0 Отговор
    А луната по право е македонска.
  • 31 Ироничен

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "бг Фашист":

    "освен каруца с две конски сили не сме сме запускали друго возило за 1342 лета.Некой ще ме поправи ли?"
    ===========
    Булгаррено, Москвич Алеко, Велик дувар по китайски лиценз, Мотоциклет и мотопед Балкан, множество електрокари, трактор Болгар.
  • 32 Фактите

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тед":

    С БВП колкото на малка Италия,Русия може да бъде на 5то място само в болните ти сънища :))) русия не влиза дори в първата 10тка.

    Коментиран от #34

  • 33 Фактите

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бах":

    Абсолютно нито едно доказателство нама за подобна щуротия.Има безброй доказателства,че са кацали.Абсилютно невъзможно в това да се фалшифицира,камо ли да се запази в тайна толкова десетилетия.Кацанията са потвърдени от СССР ,Китай,Индия...Между другото самата глупост и конспирация,ще уж кацанията не са се случили са дело именно на американски конспиратици,защото в САЩ буквално има конспирации за всичко.От там мататък тези глупости вече тръгват и по българските русофилски предатели,които повтарят тези глупости единствено заради злобата,че техните господари са технологични джуджета които не успяха да направят ракета за подобна мисия.
  • 34 По БВП на

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Фактите":

    човек от населението Русия е на 70 място, а бедна България сме на 72. Около нас са Бразилия, Мексико, а Румъния е на 62 място.

    Коментиран от #36

  • 35 Матракчи

    0 0 Отговор
    Бъзикайте се колкото искате.Истина е,че американци кацаха на видимата част на Луната,а руснаци на обратната страна на Луната.1973г. без обяснения спряха полетите до Луната.Извънземни им заповядаха да не ходят там.Заповедта до сега се изпълнява.Ще видим за по нататък.
  • 36 мани мани

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "По БВП на":

    Този пък индекс въобще за какво ти е ? От 9 кладенеца вода ли носиш ?