Last news in Fakti

21 Август, 2023 23:01 2 609 14

САЩ: защо американците си харесват Тръмп

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • рон десантис

Основната причина Тръмп още да е предпочитан сред мнозина консерватори в САЩ е Джо Байдън

САЩ: защо американците си харесват Тръмп  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещу него има вече четири обвинения, но републиканците в САЩ продължават да стоят непоколебимо зад Доналд Тръмп. Няколко са причините за това, пише в анализа си Себастиан Хесе от АРД.

В последните дни много неща се случиха покрай бившия и кандидат за бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп. Първо той обяви, че ще даде пресконференция, за да обясни как изборите през 2020 година са били откраднати от него в щата Джорджия и как също така било измама обвинението срещу него за опит за намеса в изборния процес в същия щат. Малко по-късно изглежда адвокатите му го посъветваха да се отметне от решението, пише АРД. Тръмп каза, че доказателствата щели да бъдат представени в съда.

Близките до Тръмп републиканци в щата Джорджия изглежда не виждат проблем. Губернаторът Брайън Кемп написа в Х (бившия Туитър), че според него през 2020 не е имало никакви измами в Джорджия. "Вече три години не могат да намерят някой, който да представи доказателства за изборни измами в съда", пише Кемп. Според него изборите догодина ще бъдат съдбовни за бъдещето на страната, което е "заложено на карта и това трябва да бъде нашият фокус", пише още той.

Все повече това усещане се разпространява сред републиканците в САЩ. То върви и с един особено сложен въпрос, пише АРД: Кой е правилният кандидат, който да поведе партията към по-добро бъдеще? Дали наистина е Тръмп? Или настроенията се обръщат срещу него?

Съдебните процеси само подсилват Тръмп?

Демократите разчитат на това. Още с началото на процеса за щурма на Капитолия, в който Тръмп е подсъдим за подтикване към агресия, демократите очакваха, че американското общество автоматично ще се дистанцира от Тръмп. Дори да беше ясно, че осъдителна присъда няма да има. Всъщност обаче процесите по импийчмънт бяха по първите страници на всички медии седмици наред, пише АРД. И тъкмо тогава стана ясно колко систематично и преценено е било всичко, което Тръмп правеше, за да обърне резултата от изборите.

Но успя ли това да рани Тръмп и да го направи неизбираем и с унищожена репутация? Тъкмо обратното. В проучванията днес той води с огромна разлика на партийните си опоненти, обяснява АРД. А ако се стигне до втори избор между него и Джо Байдън, резултатът отново ще е на косъм. Все по-вероятно е Тръмп да се завърне на бял кон.

Демократите едва ли се надяват и новият процес в Джорджия да промени нещо. Има много причини Тръмп да продължава да се радва на широко одобрение сред консервативните американци, далеч извън фанатичните му фенове, пише АРД.

Тръмп прави нужното за консервативните американци

Основната причина Тръмп още да е предпочитан сред мнозина консерватори в САЩ е Джо Байдън. Убеждението, че политиките на Байдън са вредни за страната, е много по-силно от постоянното повтаряне на тезата от Тръмп. В очите на мнозина американци безконтролната имиграция, високите нива на престъпност, увеличаващите се разходи и инфлацията, усещането за снизхождение от страна на правителството и огромните суми, които САЩ изпраща към Украйна - всички тези неща карат голяма част от електората в страната да изпитва съмнения в това управление.

Според скорошно проучване на "Ройтерс” една пета от гласувалите за Байдън през 2020 не са сигурни дали пак биха го направили, съобщава АРД. За консервативния електорат лайтмотивът така или иначе е, че Байдън трябва да си ходи. А по въпроса кой все пак е редно да го наследи, мнозина смятат, че най-добрият избор е онзи, който вече веднъж е изкарвал президентски мандат, разбирай Тръмп.

Политиките на Тръмп също се радват на одобрение. Той назначи редица консервативни върховни съдии, намали зависимостта от вносни енергийни източници, намали данъците, създаде работни места, държа САЩ настрана от войни и работи за подобряването на отношенията на Израел със съседните му страни. Тръмп прави нужното и това е достатъчно за мнозина, обяснява АРД.

Двойни стандарти на демократите?

Нищо не възмущава републиканците повече от нескончаемата сага с прегрешенията на сина на Байдън - Хънтър. Опонентите на президента отдавна твърдят, че Байдън е с право обвиняван в корупция, задето е подкрепял бизнесите на сина си. Същите са гневни, че в гаража на Байдън е имало секретни документи, но той не беше съден толкова остро за това, припомня АРД. Затова и поддръжниците на Тръмп виждат делата срещу него като лицемерни и вярват в посланието на бившия президент, че съдебната система в САЩ е корумпирана и се използва за политически цели.

Всичко това създава нещо като щит около Тръмп. През предстоящата седмица обаче има шанс той да се пропука. Очаква се дебат между кандидатите за републиканската номинация за президент, а по-късно през седмицата Тръмп трябва да се яви в съда в Джорджия. Тези две събития може да променят ситуацията. Защото в Джорджия, за разлика от предходните съдебни дела срещу Тръмп, ще бъде позволено присъствието на медиите и цялата страна ще види бишия президент в ролята на обвиняем.

Дали обаче това ще има по-голям ефект от кадрите от процеса по импийчмънт не е ясно. Ако съдим по досегашните развития - едва ли, посочва още АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    53 7 Отговор
    Тръмп е извратен.Прави секс с жени!
  • 2 Аууууу

    17 8 Отговор
    Аз мисля че харесват дедо Джо посарича
  • 3 БУК

    11 1 Отговор
    Питайте ги защо не го харесваха преди 10г.
    Все по-малък избор ще имат....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гордостта на Тара

    39 4 Отговор
    Американците го искат да престани тая лудост в Украйна.. Тръмп и Путин както едно време ще седнат по чаша уиски и водка и ще се разберат
  • 7 М3 голд

    36 1 Отговор
    ДВ, започвате да се ориентирате. 20% от гласувалите за Байдън се отказват от него. А ще гласуват ли за Тръмп? На Байдън ще му остане 20% твърд електорат, поне 20% от гробищата все още в списъците, 20% неясна как гласували и по пощата. И толкова. Единствения проблем на Тръмп са годините. Иначе разсъдъкът му е на място, живее на земята, мисли преди всичко за Америка и жителите там. Напипали сте вярно защо го искат. Браво! Дано успее!
  • 8 Ами

    22 2 Отговор
    И аз го харесвам, щото горивата бяха евтини и нямаше войни !
  • 9 Уса

    24 2 Отговор
    Малкия и среден бизнес при негъра се задушаваше и накрая колабира. Изгубихме всичките си спестявания заживяхме на кредит и стигнахме до масови банкрупции.Тръмп дойде и ни върна в играта.Направихме добри пари,но му смазаха ските и бутнаха към пропаста.Дойде Байдн и довлече поредната война,фашизъм,лгбт и много омраза.Сега ни дерат живи,за да спонсорират слугите на сатаната

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абсурдистан

    1 15 Отговор
    От нескончаемите крясъци на рижавият шут "Amerika - Fifst" се реализира само едно- направи ги първи по брой жертви от КОВИД. По нищо друго! По-интересно е защо изборът на практика е ограничен на Тръмп или Байдън? Между противен клоун и синилен дядка?

    Коментиран от #12

  • 12 Стефан Лъв

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абсурдистан":

    Байдън няма да е кандидат следващата година,доколкото знам.Тръмп иначе не е противен клоун,а беше много добър президент и дано пак да стане.
  • 13 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Никой не харесва повече клоуна Тръмп от Булгарикус Моронус Деплорубус Зеленокартус, никой!
  • 14 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    На тебе кво ти одраха съдраните гащи ли!?